DSC 4379
Publicerad 23 december 2018 kl 08:00

Sevendays adventskalender 4: Jul utan julklappar

Julen är en högtid som innebär väldigt mycket konsumtion, men hur ska man tänka om man vill förbise konsumtionshetsen och fira en mer klimatsmart jul? Vi intervjuar Julia Degerth som bloggar under namnet "Grön i Åbo", och som varje dag inspirerar andra till att leva mer miljövänligt.

Hej Julia! Hur kommer du att fira jul i år?

- Jag firar tillsammans med min familj i Åbo. Jag har lite av en hatkärlek för julen, jag ogillar stressen men älskar att det är så mysigt och stämningsfullt och att mina syskonbarn kommer på besök till Finland. I år satsar vi på en så stressfri och glad jul som möjligt.

 

Vad betyder Zero Waste-livsstilen för dig?

- Zero Waste-livsstilen innebär att inte orsaka sådant skräp som bara slängs bort i vanligt brännbart avfall (eller problemavfall). Det betyder att jag undviker förpackningar så gott det går. Det är svårt att undvika dem helt och hållet, så i andra fall väljer sådant som är enkelt att återvinna. Där ingår till exempel kartong och papper och ibland även glas och metall. Jag försöker hur som helst undvika glas och metall i större grad eftersom de här kräver mer energi att tillverkas och återvinning är inte heller en helt "ren" bransch. 

 

Julen innebär väldigt mycket konsumtion, hur påverkar det miljön?

- Jag tror att det påverkar miljön mycket! Det är klart att en present hit eller dit inte har en enorm påverkan, men då väldigt många människor ger flera julklappar så blir det en massa i slutändan. Jag tror också att det skulle vara bra att inte ge julklappar för att det helt enkelt ökar konsumtionen i längden. Om man ger julklappar ett år vill man antagligen fortsätta med det nästa år också. Och de som får klappar av dig känner kanske att de behöver ge något tillbaka. Genast vi går emot den här västerländska normen och visar att en jul kan fungera helt och hållet utan klappar, har vi plötsligt
en ny tradition.. som förhoppningsvis följer med i flera generationer!

 

Du köper inte längre några julklappar, vad var det som fick dig att ta
det beslutet?

- Till stor del var det säkert ren lathet (stressen att gå i butikerna under julen liksom) men så klart också på grund av miljön och alla etiska frågor kring konsumtion. Jag tycker inte att personerna i min närhet behöver något mer än de redan har. Jag tycker också att det inte behöver vara en måttstock på hur älskad man är eller hur mycket man älskar någon annan, vilket jag tror att presenter ofta är. Jag tror inte att det är hälsosamt att vi mäter vårt eget värde i den mängd eller nivå av julklappar vi får. Det finns så många fler sätt att visa hur mycket någon annan betyder för en!

 

collage

Julia och hennes familj ger inga julklappar i år. Istället satsar de på god mat och kvalitetstid med familjen.

 

Hur reagerade dina vänner och din familj när du bestämde dig för att inte köpa julklappar?

- Jag tror alla var mer än okej med det. De behövde inte stressa med att köpa något till mig heller! Vi bestämde med hela familjen att vi äntligen i år inte ger presenter överhuvudtaget. Skönt!

 

Har du några tips på saker som man kan ge bort istället för att behöva köpa en julklapp?

- Man kan ge bort av sina egna gamla saker som man inte längre behöver, man kan hjälpa genom att städa eller laga mat eller sköta barn hos någon eller bara hitta på något kul tillsammans. Jag tror folk kommer ihåg såna saker bättre än en fysisk julklapp. Vill man lägga pengar på något kan man till exempel donera till välgörenhet i någon annans namn eller köpa en get till en familj i ett u-land och ge det som en present. Det finns egentligen väldigt många julklappar man kan ge som inte innebär konsumtion i negativ bemärkelse.

 

DSC 4379

Julia tipsar om julklappar som inte innebär negativ konsumtion

 

Hur tänker du kring dekorationer och julpynt?

- Det skapar stämning, men en del övergår nästan till krimskrams-kategorin. Ibland undrar jag om vi verkligen skulle behöva ta fram de där små porslinstomtarna varje år, men de verkar höra till julen i min familj. Jag tror inte jag själv skulle köpa julprydnader dock. Jag tycker julmusik och mysig belysning är tillräckligt. Eventuellt kan man klippa lite granris och lägga i en vas om man vill.

 

Under julen köper många människor väldigt mycket mat som sedan blir över, hur tänker du
kring julmat?

- Min familj är de där människorna, men jag tror att vi i år insett att vi inte behöver göra lika mycket som förr. Julmat är ju underbart gott men absolut problematiskt ur miljösynpunkt (på grund av mängden och för att det ofta finns kött på bordet som inte producerats miljövänligt). I år kommer vi att satsa på mindre mängd mat och mer vegetariskt/veganskt vilket känns väldigt kul. Jag hoppas att alla som firar jul äter upp maten antingen genom att frysa in och äta senare eller göra så lite att det inte hinner bli dåligt innan det är uppätet.

 

Har du några tips till den som skulle vilja minska mängden matavfall i samband med julen?

- Ett tips är att bara göra mat för själva julafton och, om man vill det, baka kex och julgodis som håller i evighet. Då äter man maten under julafton och behöver inte stressa med att det kanske hinner bli dåligt innan det är slut. Man kan utgå från att alla runt matbordet ska kunna få två portioner då man räknar ut hur stor sats man ska göra. Julgodis är roligt att knapra på länge.

 

DSC 0608

Genom sina föreläsningar och sin blogg Grön i Åbo inspirerar Julia Degerth till att leva mer milljövänligt.

 

Vill du lära dig mera om Zero Waste-livsstilen? Här kan du följa Julias blogg.

 

Text: Sara Storbäck, praktikant på Sevendays
Bild: Julia Degerth

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

2c31b1162b

Storaffären klar: Nu har Disney köpt upp Fox

Nu är en av Hollywoods största affärer genom tiderna slutförd. Disney äger nu 21st Century Fox. Det här innebär affären.

Läs hela artikeln här »
27564ac695

Fyra tips till dig som ska ut på tågsemester

Ska du ut på tågsemester? Här är några saker som kan vara bra innan du ger dig av!

Läs hela artikeln här »
5a8ca90578fa149520994799b48fc14b

Miljarder människor saknar rent vatten

Ungefär 140 liter vatten går åt för att producera en kopp kaffe – det tål att tänka på inför världsvattendagen, som infaller på fredag.

Läs hela artikeln här »
crop kOCXZKFNhAsA

Google lanserar spelplattformen Stadia

Googles nya spelplattformen Stadia låter användare strömma spel genom webbläsaren utan att behöva vänta på att innehåll först laddas ner till enheten.

Läs hela artikeln här »
2005569635

Här är världens lyckligaste länder 2019

De nordiska länderna toppar återigen listan över världens lyckligaste länder, det visar en ny rapport från FN.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 20 at 8.53.06
chinatown.sanfrancisco

Annons

DanielNenonen

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

Annons. Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter i Svenskfinland. - Jag är glad över det val jag gjorde. Jag är så nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, konstaterar Olya Tsikhanchuck, som studerar till formgivare inom grafisk design i Jakobstad.

Läs hela artikeln här »
41494bc55b2

Fyra tips för en grönare vardag

Polerna smälter, vädret blir allt mer extremt och snart är det kanske mer plast än fisk i våra hav. Här är några smarta tips på vad du kan göra för att leva ett lite mer hållbart liv.

Läs hela artikeln här »
Gambamark

Senaste från Blogoteket

9574007192

Här är världens tio dyraste städer 2019

Köpenhamn är världens sjunde dyraste stad, samma placering som New York och Sydkoreas huvudstad Seoul. Det visar en ny undersökning av The Economist.

Läs hela artikeln här »
gronvaxt
Screenshot 2019 03 19 at 10.36.25
Screenshot 2019 03 19 at 10.39.13
Skarmavbild 2019 03 18 kl. 17.37.18
Screenshot 2019 03 18 at 9.31.16
1d053bd32f

Japan öppnar museum om bajs

I den japanska staden Yokohama kan man numera besöka Unko Museum som är tillägnat bajsets roll i populärkulturen.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 18 at 9.23.23
slutaflyga
Screenshot 2019 03 18 at 9.13.23
sandra
falafel

Fylld pita med falafel och hummus

Falafeln som härstammar från Mellanöstern, är en populär rätt bland vegetarianer och veganer. Att falafel är gjort på kikärtor gör det till en utmärkt proteinkälla! Oftast serveras den i pitabröd, men även på en så kallad mezetallrik som består av många olika små rätter. I det här receptet visar vi hur du kan göra fyllda pitabröd med hemgjord falafel, hummus och syltad lök!

Läs hela artikeln här »
2c1b7ed54e8f770bfb11ec9d24c4d582

Facebook: Raderat 1,5 miljoner terrorvideor

Techbolag kritiseras för att terrorpropaganda kunnat spridas i deras kanaler.

Läs hela artikeln här »
lcPvX7ZZm2g4

Henrik har tusentals pennor – "Senast jag räknade var jag uppe i 18107"

En stor penna på husfasaden hälsar välkommen när man kliver in hos Henrik Blom i Maxmo. Pennan fick han i femtioårspresent av sina vänner. En gåva som passar som hand i handske för Blom som samlar på pennor.

Läs hela artikeln här »
ae1d47f8f0c85a273d112dc15ce6c5cf

”Rig 45” får en andra säsong

Den första säsongen av Viaplay-serien ”Rig 45” slog publikrekord under sin premiärhelg.

Läs hela artikeln här »
7a8144c300325e17bc892fa5d475dd8b

Pappersarbetaren Holm vann årets "Talang"

"Talang"-finalen 2019 bjöd på eldig pole dance, magi och ett ofattbart sifferminne. Men det var Micke Holms kraftfulla stämma som lyckades ta sig genom flest tv-rutor.

Läs hela artikeln här »
batch DSC09832
Skarmavbild 2019 03 16 kl. 23.37.22
8c7293157e

Årets it-plagg – färgglad kostym

Färgglada kostymer – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller modet 2019.

Läs hela artikeln här »
82f60597c3

Louis Vuitton drar tillbaka MJ-inspirerad kollektion

Det franska lyxmodevarumärket Louis Vuitton kommer att dra tillbaka alla varor som direkt eller indirekt har inspirerats av popstjärnan Michael Jackson.

Läs hela artikeln här »
450b4a1a74840ca06219882f6812ee75

Kvinna med "opassande" kläder nekades flyga till Teneriffa

En 21-årig kvinna skulle flyga till Teneriffa på solsemester när hon stoppades av planets kabinpersonal.

Läs hela artikeln här »
46ef2698e9243a041c195a732291d9a7

CNN: Är Helsingfors världens coolaste stad?

Nyhetskanalen CNN är nyfiken på hur finländarna är så lyckliga trots bitande kyla och mörker.

Läs hela artikeln här »
2005569635

Här är världens lyckligaste länder 2019

De nordiska länderna toppar återigen listan över världens lyckligaste länder, det visar en ny rapport från FN.

Läs hela artikeln här »