DSC 4379
Publicerad 23 december 2018 kl 08:00

Sevendays adventskalender 4: Jul utan julklappar

Julen är en högtid som innebär väldigt mycket konsumtion, men hur ska man tänka om man vill förbise konsumtionshetsen och fira en mer klimatsmart jul? Vi intervjuar Julia Degerth som bloggar under namnet "Grön i Åbo", och som varje dag inspirerar andra till att leva mer miljövänligt.

Hej Julia! Hur kommer du att fira jul i år?

- Jag firar tillsammans med min familj i Åbo. Jag har lite av en hatkärlek för julen, jag ogillar stressen men älskar att det är så mysigt och stämningsfullt och att mina syskonbarn kommer på besök till Finland. I år satsar vi på en så stressfri och glad jul som möjligt.

 

Vad betyder Zero Waste-livsstilen för dig?

- Zero Waste-livsstilen innebär att inte orsaka sådant skräp som bara slängs bort i vanligt brännbart avfall (eller problemavfall). Det betyder att jag undviker förpackningar så gott det går. Det är svårt att undvika dem helt och hållet, så i andra fall väljer sådant som är enkelt att återvinna. Där ingår till exempel kartong och papper och ibland även glas och metall. Jag försöker hur som helst undvika glas och metall i större grad eftersom de här kräver mer energi att tillverkas och återvinning är inte heller en helt "ren" bransch. 

 

Julen innebär väldigt mycket konsumtion, hur påverkar det miljön?

- Jag tror att det påverkar miljön mycket! Det är klart att en present hit eller dit inte har en enorm påverkan, men då väldigt många människor ger flera julklappar så blir det en massa i slutändan. Jag tror också att det skulle vara bra att inte ge julklappar för att det helt enkelt ökar konsumtionen i längden. Om man ger julklappar ett år vill man antagligen fortsätta med det nästa år också. Och de som får klappar av dig känner kanske att de behöver ge något tillbaka. Genast vi går emot den här västerländska normen och visar att en jul kan fungera helt och hållet utan klappar, har vi plötsligt
en ny tradition.. som förhoppningsvis följer med i flera generationer!

 

Du köper inte längre några julklappar, vad var det som fick dig att ta
det beslutet?

- Till stor del var det säkert ren lathet (stressen att gå i butikerna under julen liksom) men så klart också på grund av miljön och alla etiska frågor kring konsumtion. Jag tycker inte att personerna i min närhet behöver något mer än de redan har. Jag tycker också att det inte behöver vara en måttstock på hur älskad man är eller hur mycket man älskar någon annan, vilket jag tror att presenter ofta är. Jag tror inte att det är hälsosamt att vi mäter vårt eget värde i den mängd eller nivå av julklappar vi får. Det finns så många fler sätt att visa hur mycket någon annan betyder för en!

 

collage

Julia och hennes familj ger inga julklappar i år. Istället satsar de på god mat och kvalitetstid med familjen.

 

Hur reagerade dina vänner och din familj när du bestämde dig för att inte köpa julklappar?

- Jag tror alla var mer än okej med det. De behövde inte stressa med att köpa något till mig heller! Vi bestämde med hela familjen att vi äntligen i år inte ger presenter överhuvudtaget. Skönt!

 

Har du några tips på saker som man kan ge bort istället för att behöva köpa en julklapp?

- Man kan ge bort av sina egna gamla saker som man inte längre behöver, man kan hjälpa genom att städa eller laga mat eller sköta barn hos någon eller bara hitta på något kul tillsammans. Jag tror folk kommer ihåg såna saker bättre än en fysisk julklapp. Vill man lägga pengar på något kan man till exempel donera till välgörenhet i någon annans namn eller köpa en get till en familj i ett u-land och ge det som en present. Det finns egentligen väldigt många julklappar man kan ge som inte innebär konsumtion i negativ bemärkelse.

 

DSC 4379

Julia tipsar om julklappar som inte innebär negativ konsumtion

 

Hur tänker du kring dekorationer och julpynt?

- Det skapar stämning, men en del övergår nästan till krimskrams-kategorin. Ibland undrar jag om vi verkligen skulle behöva ta fram de där små porslinstomtarna varje år, men de verkar höra till julen i min familj. Jag tror inte jag själv skulle köpa julprydnader dock. Jag tycker julmusik och mysig belysning är tillräckligt. Eventuellt kan man klippa lite granris och lägga i en vas om man vill.

 

Under julen köper många människor väldigt mycket mat som sedan blir över, hur tänker du
kring julmat?

- Min familj är de där människorna, men jag tror att vi i år insett att vi inte behöver göra lika mycket som förr. Julmat är ju underbart gott men absolut problematiskt ur miljösynpunkt (på grund av mängden och för att det ofta finns kött på bordet som inte producerats miljövänligt). I år kommer vi att satsa på mindre mängd mat och mer vegetariskt/veganskt vilket känns väldigt kul. Jag hoppas att alla som firar jul äter upp maten antingen genom att frysa in och äta senare eller göra så lite att det inte hinner bli dåligt innan det är uppätet.

 

Har du några tips till den som skulle vilja minska mängden matavfall i samband med julen?

- Ett tips är att bara göra mat för själva julafton och, om man vill det, baka kex och julgodis som håller i evighet. Då äter man maten under julafton och behöver inte stressa med att det kanske hinner bli dåligt innan det är slut. Man kan utgå från att alla runt matbordet ska kunna få två portioner då man räknar ut hur stor sats man ska göra. Julgodis är roligt att knapra på länge.

 

DSC 0608

Genom sina föreläsningar och sin blogg Grön i Åbo inspirerar Julia Degerth till att leva mer milljövänligt.

 

Vill du lära dig mera om Zero Waste-livsstilen? Här kan du följa Julias blogg.

 

Text: Sara Storbäck, praktikant på Sevendays
Bild: Julia Degerth

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

Annons

los angeles night style by shya

Bröllopsspecial

Skarmavbild 2019 01 04 kl. 11.11.37

Bröllopstårtor 2.0

Behöver man ens ha bröllopstårta mera? Vad säger etiketten och vad säger rådande trenden? Här får du lära dig allt om vilka bröllopstårtor du ska satsa på 2019.

Läs hela artikeln här »
DSC04729
IMG 0644
2012 d
6618e614d9

Det här ägget är nu världens mest gillade Instagrambild

När realitystjärnan Kylie Jenner för ungefär ett år sedan la upp en bild på sin dotter Stormi Webster på Instagram slog hon världsrekord. Men nu har hon fått se sig slagen – av ett ägg. Kolla in filmen!

Läs hela artikeln här »

Annons

Puustelli 12

Puustelli levererar mer än bara kök

Annons. Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Men även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Läs hela artikeln här »

Bröllopsspecial

c0b2a56436

10 par som gick all-in på sitt bröllop

Tycker du att det verkar trist med ett klassiskt bröllop? Då ska du spana in dessa par som gått all in för udda teman.

Läs hela artikeln här »

Bröllopsspecial

57ac71fed8

Så klär du dig rätt på bröllopet

Bröllopssäsongen är på kommande och visst är det härligt att gå på bröllop? Men det kan vara svårt att veta hur man ska klä sig rätt som gäst. Här är några tips för att du ska lyckas bra med din outfit.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 01 15 kl. 08.11.52
Skarmavbild 2019 01 15 kl. 08.15.18
Skarmavbild 2019 01 15 kl. 08.13.47

BRÖLLOPSSPECIAL

Skarmavbild 2019 01 03 kl. 10.46.06 side

Brudklänning 2019 - de senaste trenderna

Kommer du eller en kompis att gifta sig i år? Vi listar de sju största trenderna inom brudmodet just nu. Vilken är din favorit?

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2016 03 07 kl. 10.12.01

Senaste från Blogoteket

Annons

KronTvatt 03
f564d207c7c0b4f470019f5502d12a10

Netflix stäms för nya "Black mirror"-filmen

Netflix låter tittarna själva välja vart handlingen ska ta vägen i filmen "Bandersnatch", som är en del i "Black mirror"-serien.

Läs hela artikeln här »
ofvermarklaskedryck1
b3975181d0

Fem nyårslöften som är lätta att hålla

Det har blivit dags att bestämma tonen för hur nästa år ska bli. Men att träna mer och äta nyttigare är inte alltid så lätt att leva upp till. Här är fem tips på nyårslöften som är lite lättare att hålla - och som kommer få dig att må bättre.

Läs hela artikeln här »
alko
Skarmavbild 2019 01 11 kl. 10.12.46
412662f462

Här är världens mäktigaste pass 2019

Kan du gissa vilket pass som gör det enklast att resa runt i världen? Ta reda på det här – och se vilka länder ligger i topplistan.

Läs hela artikeln här »
fdd35f7920

Beslutet: Oscarsgalan blir utan värd

Efter flera veckor av diskussioner och rykten fram och tillbaka står det nu klart: Oscarsgalan blir utan värd 2019.

Läs hela artikeln här »
e7d6178d930282192613fa398ef65b31

Polisen vill undersöka Ronaldos dna

Polisen i Las Vegas har kommit in med en begäran om att få ta del av stjärnanfallaren Cristiano Ronaldos dna.

Läs hela artikeln här »
bbec016d7f

10 tv-serier att se fram emot 2019

Här är tio spännande tv-serier att se fram emot under 2019!

Läs hela artikeln här »
3b9eb9b18e

Hon får rollen som Barbie

Nu står det klart att skådespelaren Margot Robbie blir den som får ta sig an rollen som den ikoniska dockan Barbie i en ny spelfilm.

Läs hela artikeln här »
hemmatraning1
Skarmavbild 2019 01 10 kl. 11.54.23
tajMkXpg5DDl

Här kan du svara på enkäten om mobbning i skolan

Blir du mobbad i skolan? Hur går det till? Vad känner du? Hur kan det undvikas? Berätta i vår anonyma enkät.

Läs hela artikeln här »
51a58a316847271c32d5386570dd4161

Dags att söka till vissa högskolor

Den första gemensamma ansökan till höstens högskoleutbildningar öppnar på onsdag.

Läs hela artikeln här »
656c74793be6fefee5fe37e15ab981a5 2

Strimlad Banksy-tavla ställs ut

Den tavla av gatukonstnären Banksy som förstördes under en auktion i oktober ställs nu ut för första gången. I februari visas verket på konstmuseet Frieder Burda i den tyska staden Baden-Baden.

Läs hela artikeln här »
231f185608

Shutdown i USA – men vad innebär det?

Strax innan jul införde president Donald Trump en så kallad ”shutdown" i USA. Men vad innebär det egentligen?

Läs hela artikeln här »
b91a23b0fb

Miu Miu SS 2019

Se Miu Mius vår- och sommarkollektion 2019

Läs hela artikeln här »
a15406058d

Louis Vuitton SS 2019

Se alla looks från Louis Vuittons vår- och sommarkollektion 2019

Läs hela artikeln här »
29e65354d1

Nytt fordon kan klättra som en spindel

Hyundai's nya fordon Elevate presenterades för första gången på CES-mässan i Las Vegas. Fordonet kan klättra som en spindel, vandra som ett fyrfota däggdjur, och rulla som en vanlig bil.

Läs hela artikeln här »