Artikel från
VLBLOT 968012 Cecilia Vesterholm kämpar för sina barn. På bilden syns tre av fem: Elias, 6 år, Simon snart 5 år och Thomas, 1 år. Foto: Linus Lindholm
Publicerad 13 maj 2017 kl 07:00

En kamp - inte bara mot cancern

Fembarnsmamman Cecilia Vesterholm kämpar inte bara mot en aggressiv och ovanlig form av bröstcancer. Hon fajtas också med den snåriga byråkratin.

Unga, glada, nygifta. Hon i rödlockigt hår och matchande blomma. Han i svart kostym och ros. Bröllopsfotografiet på väggen hemma hos Cecilia och Kaj Vesterholm vittnar om en annan tid.

När bilden togs var det nyårsafton och Cecilia "Sissi" Vesterholm fyllde 31 år. Det hon inte visste då var att hon nio år senare skulle ha begravt en dotter, fått ett chockartat cancerbesked och tvingats kämpa för att kunna ge mat till sina fem barn.

Första gången döden snusar Cecilia i nacken är hon 10 år. Läkarna upptäcker en tumör mellan lillhjärnan och storhjärnan. Den sitter på ett väldigt besvärligt ställe och kan inte opereras bort.

– Det var jättetufft för hela familjen. Vi visste inte om tumören var elakartad.

Till all lycka visar den sig vara godartad.

– Annars skulle jag inte ha funnits i dag, säger Cecilia.

Läkarna opererar in en shunt - en riskfylld operation - men Cecilia klarar sig.

Nästa gång döden smyger sig på, den här gången på riktigt, är Cecilia gravid med sitt femte barn. I stället för ett dop tvingas Cecilia och hennes man ordna en begravning.

Det är en tung period som följer. Sorgen gör att Cecilia inte orkar återvända till jobbet som frisör. Hon tror ändå att det här är den sista sorgen. Nu är det slut med tragedier. Familjen har lidit tillräckligt.

Men det tar inte slut där. Ett år senare, i maj 2016, föds yngsta sonen Thomas. Redan under graviditeten fick Cecilia utslag på ena bröstvårtan. Hon bad en läkare titta på det, men fick höra att det inte var något att oroa sig för.

"Det är helt fantastiskt att det finns så många människor som hjälper i en kris."
Cecilia Vesterholm


Men när Thomas föds och Cecilia börjar amma honom får hon mjölkstockningar - ofta.

– På fyra månader fick jag 12 mjölkstockningar. Dessutom kom det blod. Jag for till amningspolikliniken och krävde ett ultraljud.

Läkarna tar några provbitar och upptäcker metastaser i lymfkörtlarna under armen. Fyra veckor senare, den 23 november, ringer telefonen när Cecilia sitter hemma i soffan. Det är läkaren som meddelar att hon har bröstcancer.

Den dagen söker Cecilia stöd av en präst.

– Jag var i en sådan chock att jag behövde andligt stöd. Hela familjen är troende. Det hjälpte oss att klara av den dagen.

Den cancerform som Cecilia har heter HER2-positiv. Det är en aggressiv form av bröstcancer som är extremt ovanlig. Den drabbar bara cirka tio procent av alla som får bröstcancer. Det ovanliga i Cecilias fall är också att cancertumören är helt osynlig.

Den känns inte fysiskt och den syns inte på vare sig mammografi, ultraljud eller magnetundersökning. Det var bara tur i oturen att Cecilia sökte hjälp och att läkarna råkade få med sig rätt provbitar från hennes bröst.

– Den hade säkert aldrig upptäckts annars.

Cecilia får nu cytostatikabehandlingar för att tumören ska krympa inför operationen. Den blir av senast i juli. Bägge brösten kommer att opereras bort eftersom cancern också kan finnas i det vänstra bröstet. Sedan väntar ytterligare cytostatikabehandlingar och strålningar.

– Just nu är jag bara i början av min sjukhushistoria.

Cecilia äter massor av mediciner varje dag för att klara av att stå på benen. Som cancersjuk är man trött, men som cancersjuk med fem barn är man om möjligt ännu tröttare. Samtidigt är det just barnen som får henne att orka stiga upp ur sängen varje morgon.

– Jag vilar mindre än andra cancerpatienter, för jag har inte tid. Men det är barnen som får mig att hållas på benen. Jag lever för dem.

Barnen vet om att mamma är sjuk. Cecilia och Kaj berättade det för dem samma dag som beskedet kom. De har även berättat för de äldsta barnen vad som kan hända om det skulle gå så illa att Cecilia inte klarar sig.

– De behövde få höra sanningen. Vi berättade att allt kommer att bli bra vad som än händer med mamma. Då blev de lugna.

Zoom

Foto: Linus Lindholm  Cecilia "Sissi" Vesterholm är bara 40 år, men har redan tvingats utstå många prövningar i livet.Det är inte bara cancertumören som Cecilia kämpar mot. Just nu går en stor del av dagarna åt att fundera på hur familjen ska klara av den ekonomiska situation som de har hamnat i. När Cecilia fick sin diagnos var hon mammaledig med Thomas. Före det var hon vårdledig med sonen Mathias.

Det straffar sig nu. Hon får bara minimiersättning från Folkpensionsanstalten under sjukledigheten.

– Det finns inte en människa som kan leva på det, allra minst en familj på sju personer.

Maken Kaj har tagit vårdledigt för att kunna ta hand om Cecilia och barnen. Inkomsterna är därför rekordsmå. Det är också det som har varit det allra värsta efter att chocken över cancerdiagnosen har lagt sig.

– Det känns som en käftsmäll från myndigheterna. Jag har jobbat i femton år, men när det händer en katastrof finns det inget skyddsnät. Det är enbart tack vare alla underbara människor runt omkring som vi klarar oss.

Privatpersoner har skänkt allt från barnkläder till pengar och familjen får mycket hjälp med barnen från bland annat Vasa stads hemhjälp.

– Det är helt fantastiskt att det finns så många människor som hjälper i en kris.

Hur prognosen ser ut vet ingen. I tisdags genomgick Cecilia en PET-CT-röntgen i Tammerfors och på onsdag får hon veta hur stor tumören är och var den finns.

– Det är klart att jag oroar mig. Jag vet inte hur stor den är, så den värsta skräcken är ju att den ska vara så stor att den inte går att operera.

Men Cecilia planerar ändå för framtiden. Hon kommer inte att återvända till jobbet som frisör. Dels är hon allergisk mot kemikalierna och dels har onkologen sagt att risken finns att hon fått cancern just därifrån.

Så vad hon ska göra när hon blir stor är helt öppet, säger hon.

– Min största dröm är att allt det här ska vara över om ett år. Hoppet och tron finns. Jag kämpar för min familj.

Cecilia Vesterholm

 • 40 år. Hette Cecilia Rådmans före hon gifte sig.
 • Gift med Kaj. Har barnen Mikaela, 7 år, Elias, 6 år, Simon, snart 5 år, Mathias, 3 och ett halvt år och Thomas, 1 år.
 • Kommer från Esse, men har bott i Vasa i 20 år. Bor i ett hus i Gerby.
 • Var egenföretagare i 15 år och hade en egen frisörsalong.
 • Cecilias systrar har startat en sida på Facebook, Sissis kamp. Där kan man stöda Cecilia i kampen mot cancern.
 • Den 20 maj klockan 12-15 ordnas ett välgörenhetsevenemang för Cecilia och hennes familj på Settlement Vestis i Gerby.Vill man hjälpa Sissi och hennes familj finns ett kontonummer: FI6455480920019260 BIC-kod OKOYFIHH. Skriv “Sissis kamp” som mottagare.

Kommentarer

 • Jonna

  14.05.2017 07:47 (6 månader sen)

  Hej Cecilia! Jag är ledsen att läsa om vad du gått och går igenom. Livet är inte rättvist. Själv hade jag cancer förra året, men med bara två barn. Iallafall märkte jag samma sak; att barnen höll mig fast i och upptagna av livet - vilket säkert höll mig från tex. depression och överanalyserande som många medpatienter led av. Jag önskar dig och din familj alla krafter och orkande!!!!! Glad morsdag <3


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Nöje

boktips
cropVLBLOT 1071618

Vad ska förpackningen heta?

Nu har du alla tiders chans att påverka huruvida vi i framtiden ska tala om babylådan, föräldraboxen eller något helt annat – eller om moderskapsförpackningen får duga även för framtida generationer.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800533 IMG 0491

Foodly

FlowKitchen Nathalie Auren Pumpasoppa2
crop171121 julklappuv 567751 a001nh 471285

I år ska det vara en elcykel

Elcykeln blir årets julklapp, meddelar svenska HUI Research.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1069983

Claes Bang blir "Millennium"-bov

Den danske skådespelaren Claes Bang ska spela skurk i Hollywoods kommande "Millennium"-filmatisering "The girl in the spider's web", skriver Variety.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800600 12402133 10153357334691864 203262576487708992 o2
VLBLOT 1071243

Forskare: Vinterkriget lever kvar i ishockeykulturen

Krig, brännvin och korv. Det är tre teman som förekommer i finländska ishockeylåtar. Doktorand Kaj Ahlsved har forskat i ämnet och säger att vinterkriget fortfarande präglar delar av hockeykulturen.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800533 2017 11 20 03.50.11 1

Människor & samhälle

resizedimage800600 linda carolina4

Nöje

makenslista2
10909637 l

Veckans blogglista: Min dröm

Nu är det tillåtet att drömma fritt och tänka stort! Veckans tema på Sevendays handlar om drömmar och stora målsättningar i livet.

Läs hela artikeln här »

Pyssel & DIY

Skarmavbild 2017 11 20 kl. 07.40.02
VLBLOT 1069414

Clooney gör tv-serie av "Moment 22"

Hollywoodstjärnan George Clooney ska göra en tv-serie baserad på romanen "Moment 22".

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1070536

Haltande Victoria's Secret hoppas på Kina

Internationellt hajpade Victoria's Secret kämpar för att behålla sin ställning på underklädesmarknaden.

Läs hela artikeln här »

Nöje

resizedimage800500 vloggiseeen

Mode & skönhet

resizedimage800533 min hudvard 1

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Barn & familj

resizedimage800450 IMG 1483
femart 770648

Kondomförpackningar som ska förändra normer

Den svenska konstagenturen Femart har designat nya kondomförpackningar som de hoppas att bland annat rederiet Silja Line skulle vara intresserade av.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

SD TEXTURES EC 434 Matte Hydra
VLBLOT 1069828

Svenska kvinnor i musikbranschen ryter till

Metoo-uppropet fortsätter. Nu går 1 993 kvinnor i den svenska musikbranschen samman i ett upprop och vittnar om sexuella övergrepp och rena våldtäkter.På listan samlas artister som Carola, Robyn, Zara Larsson, Seinabo Sey, First Aid Kit, Eva Dahlgren och Lill-Babs.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 1070365

Psykolog: Vi tål mer stress än vi tror

Varannan svensk har haft allvarliga fysiska problem kopplade till stress utan att söka hjälp. Många har dessutom levt med stressen under lång tid. Är den dolda stressen ett samhällsproblem – eller tål vi mer än vi tror?

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

resizedimage771578 image10
JPEG image 5CC3703250C4 1

Är du vår nya bloggare?

Är du redan en erfaren bloggare, eller har du alltid drömt om att starta en egen blogg? Nu har du chansen att komma med i vårt fantastiska gäng på Sevendays! Idag startar en öppen ansökan för svenskfinlands nästa bloggstjärnor.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2017 11 07 kl. 12.20.4

"Här fick jag lära känna ett underbart gäng"

Funderar du på hur det är att blogga på Sevendays? Här berättar tre forna bloggare om deras tid på sajten och om upplevelsen att vara en del av Sevendays gemenskap.

Läs hela artikeln här »