Artikel från
VLBLOT 195783 Kläder som kliar, en kudde som luktar starkt och mascara kan innehålla okända kemikalier. Foto: Mikael Herrgård
Publicerad 14 oktober 2017 kl 13:06

Giftfri vardag målet 2020

Kläder som kliar, en kudde som luktar starkt och mascara som får tårarna att rinna. I våra hem utsätts vi dagligen för en cocktail av okända kemikalier. Men få finns med i produkternas innehållsförteckning och som konsument är det svårt att göra medvetna val.

Vid tillverkningen av kläder och möbeltextilier används ofta stora mängder kemikalier. De kan ge tyget färg, göra så att det stöter bort vatten och smuts och inte fattar eld så lätt. För att kläder ska se snygga ut när de hänger i butiken används ibland kemikalier som gör dem skrynkelfria och dessutom behandlas de ofta med antimögelmedel så att de ska klara av transport i fuktiga lastutrymmen.

Det mesta av kemikalieresterna ska vara borta när slutprodukten väl befinner sig butiken, men för att vara på den säkra sidan rekommenderas tvätt och vädring.

– Vi brukar ge rådet att tvätta nya kläder, lakan, filtar, kuddar, handdukar och gosedjur innan de används för första gången. Då försvinner överskottsfärg som kan innehålla kemikalier, säger Camilla Westlund som är inspektör på Kemikalieinspektionen i Sverige.

Välj miljömärkt

Vi omges av möbler, kläder, leksaker, elektronik och prylar vars innehåll vi vet väldigt lite om. Det man som konsument kan göra är att se efter miljömärkta produkter. Öko-tex och Gots är exempelvis två textilmärkningar som visar att de inte innehåller rester av giftiga kemikalier. Ett annat sätt att är att handla kläder second hand.

– Då har ju ett plagg redan blivit tvättat flera gånger, säger Camilla Westlund, som samtidigt vill varna för att plocka med sig alltför ålderstigna leksaker i plast hem från begagnatbutiken:

– Gamla leksaker i mjuk plast som är tillverkade före år 2007 när de första skarpare kraven kom skulle jag undvika.

Hon vill också mana till viss försiktighet med e-handel.

– Andra regler gäller utanför EU och därför är det mer osäkert vilka slags ämnen som finns i de varor som konsumenten köper direkt från en aktör utanför, säger hon.

Få ställer frågor

Till skillnad från livsmedel och hygienartiklar, som måste ha en innehållsförteckning, behöver inte varor ha det. Det ska dock inte krävas en kemiexamen för att handla möbler, kläder och leksaker till barnen, och som konsument har man rätt att få information om en vara innehåller något som finns med på EU:s lista över särskilt farliga ämnen.

– Större företag har system för det här och om en fråga kommer in skickar de den vidare till miljö- och kvalitetsansvariga som har 45 dagar på sig att återkomma med ett svar. Men det här är en ganska okänd rättighet som få ännu så länge utnyttjar, säger Camilla Westlund.

Att vi blir mer medvetna konsumenter och ställer frågor skulle dock bidra till att företagen måste ta ett större ansvar för varorna de säljer och ha bättre koll på vilka ämnen som ingår i produkten.

Intimskydd granskas

Kemikalieinspektionen har tidigare av regeringen fått i uppdrag att göra en kartläggning av vilka ämnen som kan finnas i vanliga produkter och ta fram en handlingsplan för en giftfri vardag till år 2020. Främsta fokus ligger på dricksvattnet och barns hälsa. Barn och ungdomar är mer känsliga för kemikalier än vuxna eftersom deras hjärnor, immun- och hormonsystem är inte färdigutvecklade. Små barn som utforskar omgivningen genom att känna och smaka på saker är särskilt utsatta.

Man ska även kartlägga farliga ämnen i en lång rad produkter som finns i våra hem, som möbler, träningsredskap, kläder och intimprodukter. Bindor, tamponger och menskoppar är särskilt prioriterade.

– Det har förekommit uppgifter i medier tidigare som är intressanta, bland annat en schweizisk undersökning som talat om rester av bekämpningsmedel, säger Erik Gravenfors, kemist och utredare på Kemikalieinspektionen.

Okända ämnen

I dag regleras inte de här produkterna specifikt i lagstiftningen och ingen myndighet har därför tillsynsansvar för kemikalierisker i dem. Företagen har själva ansvar för att se till att deras produkter är säkra.

– Vi tittar inte på de här intimhygienprodukterna för att vi tror att det är ett jätteproblem. Så är det inte alls, utan vi vill bara veta. De är i kontakt med slemhinnor och är väldigt nära kroppen vilket är ett tungt skäl för oss och det är därför vi prioriterar det.

Erik Gravenfors misstänker att man kan komma att hitta miljöfarliga ämnen i olika produkter, och hoppas att det kommer att ge en tydligare bild av hur varor är sammansatta.

– En sådan här kartläggning kommer vara jätteviktig för Kemikalieinspektionens prioriteringar, så att vi har rätt fokus.

[[widgetID=6810]]
[[widgetID=6811]]

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Hälsa & träning

resizedimage800532 DSC2

Kultur & konst

resizedimage800532 DSC01137

Mode & skönhet

resizedimage800421 1 checker2

Hus & hem

resizedimage800533 tallrikar2

Mat & dryck

resizedimage771578 image10
34201968 l

Veckans blogglista: Min kropp

Kroppen är en fantastisk maskin! Den håller dig levande, framåtgående och med rätt behandling får den vara med i många, många år. Vad är din relation till kroppen? Fyll i veckans blogglista på Sevendays.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Mat & dryck

artpesto 2

Hus & hem

ljua

Barn & familj

Skarmavbild 2017 11 17 kl. 17.21.18

Barn & familj

resizedimage800299 08F95BBC 5066 4A9B 866E 69424585AF17
VLBLOT 1059617 2

Strandberg: "Jag har en varm relation till Österbotten"

Varför kommer Christoffer Strandberg till Österbotten, vad är det roliga med sociala media och vilken känd österbottning skulle han imitera? Läs vår nöjesintervju här.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1068206

Inga planer på nytt "Äntligen hemma"

Förra månaden stoppade TV4 inspelningarna av "Äntligen hemma" samt lyfte bort programmet ur tablån och från TV4 Play.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1068128

"Wonder Woman 2" får nytt premiärdatum

Tiden fansen behöver vänta för att få se "Wonder Woman 2" har blivit kortare. Uppföljaren har nämligen fått ett nytt premiärdatum, skriver Variety.

Läs hela artikeln här »

Nöje

SetWidth800 emeliefanny5

Lifestyle

26

Mat & dryck

IMG 0027

Lifestyle

resizedimage800533 IMG 9750

Mat & dryck

resizedimage800533 ingefarsshot1

Människor & samhälle

bilen

Lifestyle

23633314 10155069421788359 715411420 o
grillade plommon med brie 641909

Småplock till lillajul

Lillajul står för dörren och det är dags att fundera på plockmat till glöggminglet. Små salta och söta snittar tillsammans med en varm dryck är det enda som behövs för en lyckad kväll.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 11 16 kl. 08.51.20
JPEG image 5CC3703250C4 1

Är du vår nya bloggare?

Är du redan en erfaren bloggare, eller har du alltid drömt om att starta en egen blogg? Nu har du chansen att komma med i vårt fantastiska gäng på Sevendays! Idag startar en öppen ansökan för svenskfinlands nästa bloggstjärnor.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2017 11 07 kl. 12.20.4

"Här fick jag lära känna ett underbart gäng"

Funderar du på hur det är att blogga på Sevendays? Här berättar tre forna bloggare om deras tid på sajten och om upplevelsen att vara en del av Sevendays gemenskap.

Läs hela artikeln här »