Artikel från
cropOM CH 20150918 3 Soroush Mehrabkhani drömmer om ett Finland där alla människor har samma värde. Foto: Cecilia Holmström
Publicerad 26 september 2015 kl 07:01

Hatet motiverade honom att bli läkare

Det är helgkväll i Vasa. Grannarna bankar i väggen och skriker ”neger” i flera timmar. Soroush Mehrabkhani, 15, försöker läsa matte. Oljudet gör honom bara mer motiverad. Han ska visa alla.

Soroush Mehrabkhani

 • 26-årig läkarstuderande, bosatt i Helsingfors.
 • Talar svenska, finska, engelska, persiska och franska.
 • Uppvuxen i Iran, Petalax och Vasa.
 • Beskriver sig själv som en integrerad iranier i Finland.
 • Första Finlandsminnet: en nattbuss från Vasa flygplats ut i tomheten. Vaknade nästa morgon med snötäckta åkrar utanför fönstret och tänkte ”Men vart har vi hamnat?”

Ibland ”hurri”. Ibland ”neger”. Ofta både och.

– Jag var ett lätt byte, säger Soroush Mehrabkhani, nu 26.

Sett med ett barns ögon hade syskonen ett bra liv i Iran. De gick i skolan, spelade Nintendo och fotboll. Men familjen hör till bahai­rörelsen, en förtryckt religion. Pappan hade fått sparken från svetsarjobbet flera gånger. Han ville inte ljuga när någon frågade. Barnen hade ingen chans till högre utbildning. Så efter ett år i Turkiet­ fick de flytta till Finland. Det var mörkt, kallt och snöigt när de kom till Petalax som kvotflyktingar 2000. De kände ingen.

– Men när mamma och pappa hörde om skolan, yttrande- och reli­gionsfriheten tyckte de att Finland lät perfekt.

Soroush började i fjärde klass, fick kompisar, lärde sig skida och umgicks med vänfamiljen. Det var ett fint första år. Men för en familj från en tvåmiljonersstad kändes Petalax för litet.

– Alla var så vänliga. Det kändes som om de tyckte om oss. Vi trodde att det skulle bli lika i Gamla Vasa.

Men i den nya skolan fanns inga andra utländska barn. Klasskamraterna retades och härmades. Finska barn i grannskolan kastade småsten. Soroush jagades på vägen hem.

Systrarna Sabas och Sahars kläder trycktes ner i högstadiets toalett. En gång låstes Soroush ut på balkongen i flera timmar.

– De ropade ”hurri” och ”neger” ­efter mig. Jag var rädd hela tiden.

Familjen flyttade i hopp om ett lugnare liv.

– I Olympiakvarteret blandades nyanlända invandrare med ny­nazister, finländare med ekonomiska problem, alkohol och droger. Där fanns några bra grannar, men många problemfamiljer bodde nära oss. Det var ett helvete. Barn ska inte behöva växa upp där.

Grannar spottade på familjens dörr, ropade skällsord, förstörde cyklarna och klippte av kabeln till parabolantennen gång på gång. Utan­för dörren knivhögg en granne sin kompis. Soroush var övertygad om att någon ur hans familj skulle bli nästa offer.

– De hatade ju oss.

En gång skruvade någon loss däcken på familjens bil.

– Vi var nära att tappa bakhjulet på motorvägen. Men människor som kommer från korrupta regimer litar inte på polisen. Vi ringde aldrig.

Soroush blev allt mer deprimerad. Skolkade, undvek människor och vågade inte gå ut.

– Pappa kunde inte finska och förstod aldrig hur illa det var. Jag förstod rasismen, ville gömma mig men kände att jag måste skydda min ­familj. Jag trodde att jag skulle bli galen. Jag trodde alla var rasister, hatade alla finländare, hela Finland. Många skulle ha valt självmord, droger eller kriminalitet.

Känslorna var obekanta.

– Vi har blivit lärda att älska människor.

Efter ett samtal med sin syster bestämde han sig. Deras enda utväg var att få bättre jobb, ekonomi och boende. Soroush ville förverkliga barndomsdrömmen och bli läkare. Han höjde sina sexor och sjuor till åttor och nior. Kom in på gymnasiet, fick fina vitsord, vann en uppsatstävling.

– Jag var bäst i klassen, försökte vända rasismen till motivation. Men när rektorn frågade om mina planer sa hon: ”Du ska tänka realistiskt”. Jag upplevde att hon insinuerade att det skulle vara omöjligt. Jag bestämde mig för att visa henne.

Innerst inne var han ofta arg.

– Först säger alla att utlänningar inte gör något. Men när vi kämpar är det heller inte bra. Vi duger aldrig. Jag måste alltid prestera bättre än alla finländare.

På andra försöket kom han in på svenskspråkiga läkarlinjen vid Helsingfors universitet. Hans systrar flyttade till Sverige och England – blev apotekare och läkemedels­kemist. Soroush tog med sig mamma och pappa till Esbo.

– Det är mitt ansvar att ta hand om dem. Nu har jag hjälpt mamma att få jobb på ett äldreboende.

I början av studierna upplevde Soroush att han gick miste om saker på grund av sin bristfälliga finska.

– Livet skulle ha varit enklare om vi lärt oss finska från början.

Men så träffade han Kristina på finska linjen. Hon hjälpte, översatte och förklarade.

– Jag skulle aldrig ha klarat mig ensam. Nu kan jag båda språken och har bättre möjligheter.

I vår blir han färdig läkare och vill specialisera sig.

– Jag har ett fantastiskt jobb. I mötet med patienterna växer jag som människa. Min plan fungerade. När jag är tillräckligt högutbildad kan ingen dra ner mig. Tack vare Kristina har jag också lärt mig älska människor igen.

Soroush Mehrabkhani är en av många som har berättat om sitt liv på Facebooksidan ”Ennenolinpakolainen” (Tidigare var jag flykting).

– Att investera i flyktingar är att investera i framtiden. Finland har inget val om befolkningsstrukturen ska fungera. Dessutom blir ett land med många kulturer mycket vackrare, mer färggrant.

Viktigast är att flyktingarna känner sig välkomna.

– Vi måste hjälpa dem integreras så att de inte blir rebeller. Om de känner sig hatade börjar de hata till­baka. Det blir en ond cirkel som matar sig själv. De vill inte ha våra pengar – de vill känna sig välkomna och jobba själva.

I många år var han rädd för ordet integration.

– Jag trodde att man måste ändra sin kultur och sitt tankesätt. Men det handlar bara om att bli en del av samhället. Också en integrerad människa kan ha kvar sin identitet.

Under studietiden har han träffat många fina människor.

– De som hatade oss hade säkert svåra liv själva. Jag hoppas att de kan bli lyckliga en dag.

Själv har han uppfyllt många drömmar.

– Jag har hittat den jag älskar. Jag drömmer om ett vackert hus och ­söta barn. Jag vill bli av med allt gammalt hat och känna mig fri. Men mest av allt drömmer jag om att Finland blir ett land där det inte är någon skillnad hur man ser ut. Ett land där alla får vara människor.

Kommentarer

 • Mela

  02.10.2015 07:17 (3 år sen)

  Jag vill först gratulera den här unge mannen som lyckades vända allt det negativa i hans liv till något positivt. Vilken solskenshistoria. Det är långt ifrån alltid som positiv drivkraft blir resultatet av så olyckliga omständigheter när man växer upp. Vare sej man blivit utsatt för rasism, mobbning, våld eller missbruk i hemmet. Att den drivkraften dessutom leder till att välja ett yrke där det krävs empati för andra och inte bara för sej själv (jag utgår ifrån att det inte bara var den sociala statusen i läkaryrket som fick in honom på den banan) låter helt underbart. Att han lärt sej älska mänskor igen är också en stor seger. Att bli av med sin ilska och rädsla är A och O. Man kan kanske säga att bitterheten som kommer efteråt, är en av de mest tärande och svårartade sjukdomarna man kan dras med. För den hindrar en att älska och att leva fullt ut även på det mellan-mänskliga, personliga planet. Jag skäms alldeles OERHÖRT för att det finns finländare som utsätter andra människor för det Soroush beskriver. Men tänker att det också kunde ha varit omvänt... att de plågoandar han mött i Finland i själva verket varit små enkla människor som helt enkelt var rädda för honom och det han stod för? Arga bara för att han och hans familj representerade något annorlunda, något nytt. En ny kultur, en ny mångfald, ett nytt språk, en ny religion... obekanta saker - som egentligen är inget annat än en RIKEDOM. Kanske bottnade deras rädsla och ilska i något annat som inte var bra i deras liv - en dålig uppväxt, ohälsa, eller utanförskap (ekonomiskt? socialt?) i sitt eget land. Jag tror att det att bekämpa rasism i vilket land som helst, är detsamma som att se till att ursprungsbefolkningen själv mår bra - fysiskt, psykiskt och socialt. Bara om du kan älska dej själv kan du också älska och acceptera andra. Mycket hänger på oss föräldrar. Vi måste ge tid och kärlek och omsorg åt våra barn för att de ska kunna gå ut i livet och leverera detsamma.
  Rasister är som vilka andra mobbare som helst...
  Jag är finländare och kvinna, men har bott långt utanför Europa i närmare tjugo år, både i ett muslimskt land och i ett land där andra (för mej) främmande religioner har stor majoritet. Officiellt så förstår man sej inte på kristna alls, i de länder där jag har levt. - Även om jag, som de flesta andra finländare är vad man kallar sekulariserad. Jag utövar inte någon kristen tro, utåt sett. Jag möter misstänksamhet och ibland t.o.m. rädsla för sådana som jag- Är det för att jag inte visar min Gudstro öppet? Eller är det kanske särskilt för att jag är kvinna ? (En högrest, blond, viljestark och frigjord kvinna som inte låter min man tala istället för mej. ) Eller är det för att vi i vår familj är blonda och har vit hud? Talar flera andra språk? Kommer från ett främmande och iskallt land i norr? Har utbildning? Egentligen så vet jag inte varför vissa är så rädda och misstänksamma. Vi försöker vara goda världsmedborgare var vi än är. Men jag tror att det har att göra med något hos dem själva. En personlig litenhet eller dålig självkänsla? Jag vet inte exakt ... men jag tycker lite synd om dem. Och jag gläds desto mer åt de fantastiska mänskor jag också träffar- som är nyfikna, intresserade och accepterande till mina olikheter. De kan ofta tycka olika, men de fördömer mej inte. Vi kan diskutera och argumentera, men vi accepterar varandra. Precis som Sorouch och förhoppningsvis majoriteten i världen, har vi lärt oss att man ska älska mänskor.
  Det är sedan ett faktum att religionerna i alla fall påverkar/ har påverkat de rättesnören som finns i våra olika kulturer som i sin tur påverkar hur vi ser på världen, och hur vi rör oss i den. Vi har ändå alla rätt att fortsätta vara oss själva. I vilket land som helst, på den jord vi delar, bara vi tar hand om och hänsyn till varandras olikheter. Vi måste även ta hand om de små mänskorna som gör sej större genom att skada och håna. Rasisterna. Mobbarna. De som spottar och skriker och förföljer ...de mår inte alls bra!


Skriv kommentar

942d733e7b

Här är de åtta filmer som tävlar i kategorin Bästa film på Oscarsgalan 2019!

Här är de åtta filmer som tävlar i kategorin Bästa film på Oscarsgalan 2019!

Läs hela artikeln här »
BWcC37I

Kanada förklarar älgkrig mot Norge

Den norska Storelgen har hamnat i blåsväder. För några år sedan petade den nämligen ner Mac the Moose från förstaplatsen som världens högsta älgstaty. Men nu mobiliserar den kanadensiska skulpturens hemort i hopp om att ta tillbaka tronen.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 01 23 kl. 09.10.19
crop hUsZV5ubBzCR

Forsström och Södergran nominerade till Sveriges Radios lyrikpris

Finlandssvenska poeterna Tua Forsström och Matilda Södergran finns med bland de nominerade till Sveriges Radios lyrikpris.

Läs hela artikeln här »
9c6bcba60962159b02c3ea96b92ebfc2

"Ringaren i Notre Dame" blir spelfilm

"Ringaren i Notre Dame" är den senaste i raden av animerade Disneyfilmer som blir spelfilm, rapporterar Deadline.

Läs hela artikeln här »
323f6930b9ddfeb889b5426a95f74291

Usain Bolt lägger ner fotbollskarriären

Förre sprinterstjärnan Usain Bolt sadlade om till fotboll efter att ha ställt löparskorna på hyllan 2017. Den satsningen har dock avslutats.

Läs hela artikeln här »
f17578fc32447cb06372840d4c415e7a

Bianca Ingrosso om hatet: Jag får kritik för allt jag gör

Som en av huvudpersonerna i "Wahlgrens värld" blev Bianca Ingrosso tv-stjärna nästan över en natt. Men kändisskapet har en baksida.

Läs hela artikeln här »
cece1f4bfd

20 filmer som fyller 20 under 2019

Ja, du ser rätt – det är faktiskt 20 år sedan dessa filmer kom ut.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 01 22 kl. 07.53.15
Bullet Journal Weekly Spread 2
b9dfbb418daeb6709281cd5a67a1907b

Donald Trump kan få kalkonpris

Donald Trump har medverkat i tv och film många gånger, men blir oftast inte nominerad till några priser för sina prestationer. Nu kan han plocka hem kalkonpriset Razzie Awards – för sin ofrivilliga insats i Michael Moore-dokumentären "Fahrenheit 11/9".

Läs hela artikeln här »
ba537fcab6336b36e32983c5fa284aca

Nya låtar från Abba dröjer längre än väntat

Nyheten om att alla fyra medlemmar i Abba hade återförenats slog ned som en bomb i fjol. Men det handlade inte om någon regelrätt comeback, utan om två nya låtar som spelats in i en studio på Skeppsholmen i Stockholm 2017.

Läs hela artikeln här »
WP304 74297 dsc 8364picmonkey
820f43f6a6 1

Streetstyle – PFW Menswear F/W 2019-2020

Låt dig inspireras av härlig streetstyle från PFW Menswear F/W 2019-2020.

Läs hela artikeln här »
IMG 1008
2e17e9ad50a0bc1155781644646fd52c

"Ghostbusters"-skådisen rasar mot nya filmen

Den amerikanska skådespelaren Leslie Jones gillar inte planerna på en ny "Ghostbusters"-film.

Läs hela artikeln här »
687240a0619aa35aefe9576fbd5d6faf

Mobilspel ska ge upprättelse till HC Andersen

I ett nytt mobilspel ska danska spelare få möta en annan version av nationalklenoden HC Andersen än de kanske är vana vid.

Läs hela artikeln här »
20.01.2019 5
1ebedb5e0c2a85abfafe0cc472c72eee

"Världens äldste man" död – blev 113

Japanske Masazo Nonaka, som var tros ha varit världens äldste man har avlidit, skriver The Guardian.

Läs hela artikeln här »
c4cceeabc485abe48f1f040ad2d2a05c

Billiga bönor ger bittra konsekvenser

Kaffepriset fortsätter att sjunka. Men samtidigt som konsumenterna gläds åt billigt fika innebär det låga priset ett hot mot odlarna och kan på sikt leda till kaffebrist. – Man måste tjäna pengar på sin kaffeodling så att man kan ge mat till sina barn, säger Minette Rosen, ansvarig för kaffeinköp för Zoégas.

Läs hela artikeln här »
56b9d0abc83ed9b1a472afe8e71aa3e8 2

Banksys garagemålning såld för miljonbelopp

En väggmålning undertecknad den anonyme gatukonstnären Banksy dök i december upp på ett garage i Port Talbot i Wales.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

Skarmavbild 2018 08 04 kl. 00.36.34
DSC01481
AE 04072015 213
dac3014eb74cb0126e320268b545310d

Snoop Dogg investerar i Klarna

Rapparen Snoop Dogg blir minoritetsägare i svenska Klarna.Men det är ett kritiserat företag han ger sig in i. Betalföretaget har den senaste tiden fått ett stort antal klagomål från kunder.

Läs hela artikeln här »
9ce51eff2859a3710e465faf0d71e7ab

Youtube förbjuder klipp med farliga utmaningar

Youtube förbjuder nu klipp som "kan orsaka skador eller död" på sin plattform, rapporterar SVT Nyheter.

Läs hela artikeln här »
d2ba2c15aaf67b14f83ac8400c65ae73

HS: Världens största enskilda dataläcka – över 770 miljoner adresser och lösenord i fara

I materialet som går under namnet Collection #1 finns 2,7 miljarder rader med användarnamn och lösenord, skriver Helsingin Sanomat.

Läs hela artikeln här »
00707c5a37

Bröllopsfrisyrer - 6 stilar

Slarvig knut, flätor eller halvuppsättning? Här kommer massor av inspiration till håruppsättning för den stora dagen!

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 01 18 kl. 10.59.48
Skarmavbild 2019 01 18 kl2. 11.02.32