Artikel från
VLBLOT 996754 Till högskolornas utmaningar hör att hållas uppdaterade med vad som händer på arbetsmarknaden, säger Tauno Kekäle. Foto: Linus Lindholm
Publicerad 15 juli 2017 kl 11:00

Högskolan lever i symbios

Så länge industrin blomstrar och social- och sjukvården fungerar mår Vasaregionens högskolor bra, säger Vasa yrkeshögskolas rektor Tauno Kekäle.

De senaste åren har den statliga finansieringen till landets högskolor minskat radikalt. Samtidigt diskuteras sammanslagning och samarbete hela tiden. Även den så kallade dualmodellen, det vill säga uppdelningen i universitet och yrkeshögskolor, har varit föremål för diskussion.

På initiativ av undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) har högskolorna börjat jobbat på en vision för 2030. Tanken är att det i september ska finnas en konkret tanke på vart man vill och vad som ska göras.

Under våren hölls workshopar runtom i landet, varav en i Vasa. Men Tauno Kekäle, rektor för Vasa yrkeshögskola, är inte övertygad om att en gemensam vision är det rätta sättet att planera för framtiden.

– Så länge vi har stora industrier och en fungerande social- och hälsovård så ligger vi bra till. Så länge det finns arbetsplatser så finns det behov av utbildning, säger Kekäle.

Från ministeriehåll betonas samarbete mellan högskolorna i Vasaregionen. Det nuvarande finansieringsavtalet mellan ministeriet och högskolorna sträcker sig från 2017 till 2020. Samtliga sex högskolor som har verksamhet i Vasa har i det nya avtalet en klausul som betonar regionalt samarbete och samarbete som stärker energikunnandet.

Men enligt Kekäle ligger man redan i bräschen när det gäller samarbete och även resultat.

Universiteten och yrkes­högskolorna i Vasa sam­arbetar i hög utsträckning. Bland annat är biblioteket Tritonia ett samarbete mellan Vasa universitet, Vasa yrkeshögskola, Yrkeshögskolan Novia, Åbo Akademis enheter i Vasa och Jakobstad och Svenska handelshögskolans Vasaenhet.

Technobothnia är gemensamt för Novia, Vasa yrkeshögskola och Vasa universitet. Även Campus Alere är i praktiken ett samarbete mellan stadens yrkeshögskolor.

Sedan flera år tillbaka finns det också ett eget samarbetsorgan för högskolorna i Vasa. Sedan 2009 har konsortiets högskolor samarbetat enligt JOO-avtalet, det vill säga de erbjuder flexibel studierätt.

Regionens yrkeshögskolor hör till dem vars studerande snabbast hittar jobb. Av yrkeshögskolan Novias studerande är endast 3,5 procent arbetslösa ett år efter att de avlagt examen. Motsvarande siffra för Vasa yrkeshögskola är 6,4 procent. De flesta yrkeshögskolor ligger på mellan 8 och 14 procent.

– För yrkeshögskolorna är det viktigast att leva i nuet, det vill säga veta vad arbetslivet vill ha. Vi behöver också mer flexibilitet i finansieringen och när det gäller elevernas möjlighet att byta mellan utbildningar.

I praktiken handlar det om att följa med och uppdatera. Ett exempel är Wärtsiläs 3D-produktion, som syns i yrkeshögskolans utbildningar.

– Vi har börjat förändra våra maskintekniska utbildningar för behovet.

Flexibla och arbetslivsfokuserade utbildningar fungerar också som ett lockbete för stora företag.

– En batterifabrik kräver till exempel 500 ingenjörer.

Universitetsutbildningen i Vasaregionen är enligt Kekäle ohjälpligt i skottgluggen när centralisering och reducerad finansiering diskuteras. Ett alternativ vore att organisera all universitetsutbildning under samma tak. Där kommer dock språkfrågan emot eftersom Vasa universitet är finskspråkigt medan Åbo Akademis och Hankens enheter i Vasa är svenskspråkiga.

– Men frågan är om det skulle spela någon roll. Oavsett hur vi gör har vi svårt att skapa ett stort universitet här som kan tävla med till exempel Helsingfors.

Ibland lyfts även tanken på ett stort universitet i samarbete över riksgränsen med Umeå upp i diskussionen. För att ett sådant ska kunna bli verklighet krävs det ändringar i lagstiftningen. Däremot anser Kekäle att kommunsammanslagningar i Vasaregionen kunde göra sitt till för att stärka regionen och locka inflyttare.

– 100.000 invånare är litet av en mental spärr.

Uppsägning gav ny karriär

  • Tauno Kekäle är 55 år och född i Pieksamäki.
  • Han har varit rektor för Vasa yrkeshögskola i sju år.
  • Kekäle är ekonomiedoktor från Vasa universitet (1998).
  • I åtta år innehade Kekäle en professur i produktionsekonomi vid Vasa universitet.
  • Innan han flyttade över till högskolvärden jobbade Kekäle som ekonomichef på Myresjöhus Finland (föregångaren till Oravais hus som senare blev en del av Kannustalo).
  • När husförsäljningen gick nedåt blev Kekäle dock uppsagd.
  • Under ett år stannade han hemma med barnen och funderade på framtiden.
  • En anställning vid Vasa universitet som projektchef 1993 blev början på en ny karriär i högskolvärlden.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Mat & dryck

resizedimage8001198 2017 11 21 05.02.12 2

Nöje

SetWidth1260 Pappamonologerna2
10909637 l

Veckans blogglista: Min dröm

Nu är det tillåtet att drömma fritt och tänka stort! Veckans tema på Sevendays handlar om drömmar och stora målsättningar i livet.

Läs hela artikeln här »

Nöje

boktips
cropVLBLOT 1071618

Vad ska förpackningen heta?

Nu har du alla tiders chans att påverka huruvida vi i framtiden ska tala om babylådan, föräldraboxen eller något helt annat – eller om moderskapsförpackningen får duga även för framtida generationer.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800533 IMG 0491

Foodly

FlowKitchen Nathalie Auren Pumpasoppa2
crop171121 julklappuv 567751 a001nh 471285

I år ska det vara en elcykel

Elcykeln blir årets julklapp, meddelar svenska HUI Research.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1069983

Claes Bang blir "Millennium"-bov

Den danske skådespelaren Claes Bang ska spela skurk i Hollywoods kommande "Millennium"-filmatisering "The girl in the spider's web", skriver Variety.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800600 12402133 10153357334691864 203262576487708992 o2
VLBLOT 1071243

Forskare: Vinterkriget lever kvar i ishockeykulturen

Krig, brännvin och korv. Det är tre teman som förekommer i finländska ishockeylåtar. Doktorand Kaj Ahlsved har forskat i ämnet och säger att vinterkriget fortfarande präglar delar av hockeykulturen.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800533 2017 11 20 03.50.11 1

Människor & samhälle

resizedimage800600 linda carolina4

Nöje

makenslista2

Pyssel & DIY

Skarmavbild 2017 11 20 kl. 07.40.02
VLBLOT 1069414

Clooney gör tv-serie av "Moment 22"

Hollywoodstjärnan George Clooney ska göra en tv-serie baserad på romanen "Moment 22".

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1070536

Haltande Victoria's Secret hoppas på Kina

Internationellt hajpade Victoria's Secret kämpar för att behålla sin ställning på underklädesmarknaden.

Läs hela artikeln här »

Nöje

resizedimage800500 vloggiseeen

Mode & skönhet

resizedimage800533 min hudvard 1

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Barn & familj

resizedimage800450 IMG 1483
femart 770648

Kondomförpackningar som ska förändra normer

Den svenska konstagenturen Femart har designat nya kondomförpackningar som de hoppas att bland annat rederiet Silja Line skulle vara intresserade av.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

SD TEXTURES EC 434 Matte Hydra
VLBLOT 1069828

Svenska kvinnor i musikbranschen ryter till

Metoo-uppropet fortsätter. Nu går 1 993 kvinnor i den svenska musikbranschen samman i ett upprop och vittnar om sexuella övergrepp och rena våldtäkter.På listan samlas artister som Carola, Robyn, Zara Larsson, Seinabo Sey, First Aid Kit, Eva Dahlgren och Lill-Babs.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 1070365

Psykolog: Vi tål mer stress än vi tror

Varannan svensk har haft allvarliga fysiska problem kopplade till stress utan att söka hjälp. Många har dessutom levt med stressen under lång tid. Är den dolda stressen ett samhällsproblem – eller tål vi mer än vi tror?

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

resizedimage771578 image10
JPEG image 5CC3703250C4 1

Är du vår nya bloggare?

Är du redan en erfaren bloggare, eller har du alltid drömt om att starta en egen blogg? Nu har du chansen att komma med i vårt fantastiska gäng på Sevendays! Idag startar en öppen ansökan för svenskfinlands nästa bloggstjärnor.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2017 11 07 kl. 12.20.4

"Här fick jag lära känna ett underbart gäng"

Funderar du på hur det är att blogga på Sevendays? Här berättar tre forna bloggare om deras tid på sajten och om upplevelsen att vara en del av Sevendays gemenskap.

Läs hela artikeln här »