Artikel från
VLBLOT 1078822 Att Charlotte Åberg-Holm fick sin studie klar lagom till Finlands 100 års jubileum var en tillfällighet, men hon ser det som både ett symboliskt och trevligt sammanträffande.Foto: Mia Berg-Lundqvist/SPT Foto: Mia Berg-Lundqvist/SPT
Publicerad 5 december 2017 kl 05:01

Hundraåriga finlandssvenskar avslöjar nyckeln till ett långt liv

Det är inte bara dina gener som avgör din livslängd. Rätt bemästringsstrategier har visat sig vara en gemensam faktor för de finlandssvenska hundraåringar som Charlotte Åberg-Holm intervjuat.

Nyckeln till ett långt liv är ett starkt socialt stöd av familj och vänner, en positiv inställning och attityden om att motgångar är till för att övervinnas.

– Jag tror också att stresshantering kan vara en bidragande faktor. Både min egen och tidigare forskning visar att hundraåringar ofta är ganska stressresistenta personligheter, säger Charlotte Åberg-Holm, som har skrivit en magisteruppsats om hundraåriga finlandssvenskar.

Åberg-Holm, som arbetat inom sjuk- och äldrevården under hela sitt yrkesverksamma liv, har alltid fascinerats av vad det är som gör att vissa lever längre, och kanske också friskare, än andra.

– Generna spelar naturligtvis roll, men finns det något därutöver som inverkar på livslängden, såsom personlighetsdrag eller inställning? Det ville jag titta närmare på, förklarar hon.

År 2016 fanns det 815 personer i Finland som var hundra år eller äldre. Av dessa hade 113 svenska som modersmål. Tidigare forskning har påvisat att finlandssvenskarna i genomsnitt lever längre och är friskare än majoritetsbefolkningen, trots att levnadsförhållandena är desamma.

– Mitt intresse för bemästring hos specifikt finlandssvenskar handlar delvis om huruvida de utgör en egen blå zon, förklarar Åberg-Holm.

Blå zoner är platser där en exceptionellt stor del av befolkningen blir hundra år eller äldre. Exempel på sådana ställen är Nicoyahalvön i Costa Rica, Ikaria i Grekland, Sardinen i Italien och Okinawa i Japan. Viktiga faktorer till varför folk lever längst i världen just på de här områdena är förekomsten av täta sociala nätverk och känslan av mål och mening hos de äldre.

Det sociala stödet, familjen och vänner, visade sig vara väldigt viktiga för samtliga intervjuade i Åberg-Holms studie, ända från barndomen fram till ålderdomen.

– Likaså fanns det en livsgnista, en fortsatt lust att göra upp framtidsplaner, trots att man befinner sig i livets slutskede, konstaterar hon.

Zoom

Att Charlotte Åberg-Holm fick sin studie klar lagom till Finlands 100 års jubileum var en tillfällighet, men hon ser det som både ett symboliskt och trevligt sammanträffande.Foto: Mia Berg-Lundqvist/SPT Foto: Mia Berg-Lundqvist/SPTÅberg-Holm har i sin forskning intervjuat fem hundraåringar, tre kvinnor och två män. Det är en kvalitativ undersökning vars syfte var att granska hur man bemästrat svårigheter genom livet, men också hur man ser på sin livssituation just nu och i framtiden.

– Man kan förstå åldrandet bäst om det ses som en process från barn till ålderdom. Man utvecklar bemästringsstrategier redan i barndomen som följer en livet ut, förklarar Åberg-Holm.

De intervjuade har hunnit uppleva både krig, fattigdom och andra svårigheter under sin uppväxt. Ett gemensamt drag är att de har fokuserat på möjligheterna, motgångarna till trots. Som barn i Finland i början av 1900-talet fick man acceptera mycket, man var i ödets händer. Det man inte kunde styra fick man acceptera.

– Jag fann det intressant att man redan som barn lärde sig acceptera genom att väga för och emot. Om något var negativt, kunde man ändå alltid hitta något positivt som övervägde, berättar Åberg-Holm.

Ett annat gemensamt drag för dessa hundraåringar var att de tog de kontroll över sina liv när de blev vuxna. Fortfarande som hundraåringar är kontrollbehovet starkt uttalat, även om man nu är i behov av viss hjälp.

– Livet har inte kanske på alla punkter blivit som man önskat, men de här personerna har klarat av att anpassa sig efter omständigheterna och accepterar livet som helhet, konstaterar Åberg-Holm.

Viljan att göra saker, att klara sig själv, är fortfarande stark på ålderns höst. Men man är nöjd med att sänka sina ambitioner.

Åberg-Holm är bekymrad över hur vissa delar av äldreomsorgen har utvecklats under de senaste årtiondena. Hon tycker att empati och den vänliga omvårdnaden har blivit en bristvara och något man måste satsa på.

– Samhället i stort behöver en positivare attityd till ålderdomen och de äldre. Det är så de återfår förtroendet att bemästra situationer och behålla kontrollen över sina liv.

Hennes forskningsresultat påvisar tydligt behovet av att få ha kontroll, att vara sitt egets livs kapten under hela livsresan. Hon efterlyser en äldrevård som är individcentrerad, som verkligen ser hela människan och som bevarar de äldres integritet.

– Förlorar man kontrollen, förlorar man också sin identitet och integritet. Då försvinner också livslusten, konstaterar hon.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Lifestyle

resizedimage800800 IMG 5

Människor & samhälle

anna b2
196169637a9d3744b04d00e9e2073da5

33 gravida funna i olagligt surrogatnätverk

Kambodjansk polis har upptäckt 33 gravida kvinnor i en räd mot ett olagligt nätverk för surrogatmödraskap i landets huvudstad Phnom Penh.

Läs hela artikeln här »
d7b225e69625de8e1d5b646425407818

Första blåbären hägrar redan

Blåbär, lingon och hjortron – om bara en vecka kan flitiga plockare skörda de första bären. Den torra försommaren kan ändå inverka negativt på helheten.

Läs hela artikeln här »
resizedimage800533 IMG 4332

Veckans blogg: Caroline Eriksson

De bästa blogginläggen kommer i väntan på sömnen - eller under morgonkaffet då hon knappt fått upp ögonen. Caroline Eriksson berättar om sitt bloggande.

Läs hela artikeln här »
0qi4gwc7FNqP

Foodchimps levererar restaurangmat till hemmen

Småstadsbor måste kunna få hemleverans av annat än pizza och kebab. Det tyckte Moeed Ahmad och Aun Hyder och startade Foodchimps. Från och med måndag kan Vasabor beställa restaurangmat från deras webbsida.

Läs hela artikeln här »
ddyOyAj38mzr

En smörgås till förrätt

Det här är varken en crostini eller en bruschetta, utan en mellanvariant av båda. En snäppet lyxigare smörgås.

Läs hela artikeln här »
16bac9423e4e9ef69a7d79223dfb7447

Nygamla dinosaurier lockar många biobesökare

Actionäventyret "Jurassic world: Fallen kingdom" går hem på biograferna.

Läs hela artikeln här »
ddaa8e340f80315e4270b38b15e0a180

WHO: Transpersoner inte psykiskt sjuka

Världshälsoorganisationen (WHO) ska inte längre klassa transpersoner som psykiskt sjuka, framgår av en ny rapport från FN-organet.

Läs hela artikeln här »
7c23b0038327fd5df16f31b711e1c3c2

FN: Nordkoreas barn mår lite bättre

Stora utmaningar kvarstår. Men nya uppgifter inifrån det isolerade Nordkorea tyder på att barns hälsa förbättrats "litegrann" i diktaturen, enligt FN:s barnfond Unicef.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800533 hemmadag 1
2ba0e299ada8fa3a23df833605c5b881

Ismo Poutiainen är årets Mr Gay Finland

Årets Mr Gay Finland heter Ismo Poutiainen. Han är 35 år gammal med rötter i Kuopio och bor numera i Tammerfors.

Läs hela artikeln här »
TZA0YgE2DxSO

Hon slutade spela och blev domare

För några år sedan tröt Jolanda Närhis intresse för att spela fotboll. Men hon hade inte tröttnat på själva sporten och ville stanna kvar i fotbollen. Det ledde till att hon blev domare.

Läs hela artikeln här »
Mvteuurf5cVZ

Lista: Här är låtarna som kan bli årets sommarplåga

Det är inget snack om saken: Fjolårets stora sommarplåga var "Despacito" med bland annat Justin Biebers väna stämma. Vilken låt trillar öronen av till i år? Tre Vasa-dj:ar poängsätter låtar och utser den med bäst chans att bli sommarplågan 2018!

Läs hela artikeln här »
resizedimage800541 5DR 7344

Veckans blogg: Ideala Catariina

Veckans blogg på Sevendays är en icke-traditionell mammablogg som i huvudsak utspelar sig i Helsingfors.

Läs hela artikeln här »

Senaste från Blogoteket

b0e124caba690efa599c72d7842361e8

Cannabis släpps fritt i Kanada i höst

Kanada blir i höst det första större landet i världen att helt tillåta cannabis för vardagsbruk. Det står klart sedan underhuset i Ottawa sagt ja med 205 röster mot 82. Och premiärministern tror att fler följer efter.

Läs hela artikeln här »
d250f2174a01356e936214df267646b6

Melania Trump uttalar sig om gränspolitik

Debatten fortsätter att rasa i USA om den kontroversiella metoden att skilja barn från föräldrar som illegalt tagit sig in i landet via gränsen mot Mexiko.

Läs hela artikeln här »
b392f2682a12e25eb42415f7d2fb044e

Iina Karinen är årets Miss Gay Finland

Den 23-åriga veterinärstudenten Iina Karinen från Helsingfors har krönts till årets Miss Gay Finland.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage666444 Junia 6 manader
56c36c1d5b960986502ae2af7ed4593b 2

UMK fortsätter som inbjudningstävling

Finlands representant i Eurovision Song Contest utses även nästa år genom en inbjudningstävling.

Läs hela artikeln här »
8WORKWfAnI1D

Lukas från Oravais släpper singel: En melankolisk kärleksvisa

"Amelia" var tänkt att bli en akustisk låt. Men så blev det inte – och Lukas Djupsjöbacka är mer än nöjd med slutresultatet.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

horta recpet

Djur & natur

resizedimage800533 bygga honhus 2

Lifestyle

Mille1

Lifestyle

krans
dcRYyyxXEILx

Gör Venedig på två dagar

Ett tusenårigt världsarv fullt av kulturskatter som ständigt har förtrollat besökare från hela världen. Få resmål är så suggestivt laddade som det legendariska Venedig och få städer är så perfekta för en tvådagarsvistelse.

Läs hela artikeln här »
b4be87daeff0b7ec9d2e4247428af559

Video: Får du vara naken på din balkong?

Det har varit en rekordvarm vår i hela landet och många höghusboende suktar efter en svalkande balkong. Balkonglivet är dessvärre inte alltid problemfritt. Att till exempel grilla eller spela musik på sin balkong kan leda till grannfejder som är svåra att lösa. Reglerna är inte alltid helt klara och allting kan man inte direkt förbjuda.

Läs hela artikeln här »
odnUfhfdeBcy

Matbloggare tipsar: Satsa på hälsan – byt ut vitt mjöl, mjölk och socker

Vill du äta hälsosammare och minska på tillsatt socker? Lider du eller någon i din närhet av magproblem, har celiaki eller är allergisk mot mjölkprotein? Olika dieter och livsstilar blir allt vanligare, och det kan vara allt annat än lätt att hitta rätt i djungeln av alla nya ingredienser och produkter som numera finns i de flesta matbutiker.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

Skarmavbild 2018 06 13 kl. 08.41.19
crop uwgs8hy4smPK

Näringsfysiolog: Insekter är en förträfflig näringskälla

Klimatsmart mat blir trendigt. Det finns ett ökat intresse för alternativa proteinkällor och miljömedvetenhet. Mjölk och kött kan ingå i miljösmart mat, men konsumtionen måste minska.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

hannafunderar
ZpROaJhoJfnX

Markku Harju: Så räddar du en fågelunge som fallit ur boet

Nordic Wildlife Care får tio samtal om dagen om fågelungar som fallit ur boet. Det bästa för en frisk unge är att låta mamman ta hand om den.

Läs hela artikeln här »
crop 53c88c14a342190455d7b763931f877e

Ny strategi ska göra Finland barnvänligare i hopp om fler födslar

Statsrådet påbörjar beredningen av en ny barnstrategi. Målet är att utveckla ett barnvänligare samhälle och höja nativiteten.

Läs hela artikeln här »
crop af1bf562404252e092de3f5f54b983ae

Medborgarinitiativ kräver ny straffrättslig definition av våldtäkt

Ett nytt medborgarinitiativ, som vill ändra strafflagens definition av våldtäkt, samlade 1 800 underskrifter på två timmar.

Läs hela artikeln här »
84b4794fbd31dd6b3f6cc91f17862429

Konstnären Taika Mannila: Att vara finlandssvensk är mitt största konstprojekt

Taika Mannila personifierar den unga, coola, frilansaren som blivit något av ett ideal i dag. Men bakom det coola jobbet finns det kamper och psykisk ohälsa.

Läs hela artikeln här »
V3DvIrFIg1yk

Projekt lyfter fram livet på landsbygden som ung – utmynnar i pjäs nästa år

Ungefär halvvägs in i det treåriga projektet "De gränsbevakande", som ordnas av Unga Scenkompaniet, skiftades fokus från gränser till hur det är att växa upp på landsbygden. Projektet vill på sikt motverka flytten från glesbygden.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

anna b
5Ytqx5XC3YIo

Hitta din nya favoritpodd här

En podd handlar om vanliga människor med civilkurage som ingriper och räddar liv. En annan handlar om sex och programledarna bjuder ibland också in gamla ligg. Här får du tips på podcaster att lyssna på i sommar.

Läs hela artikeln här »