Artikel från
VLBLOT 1078822 Att Charlotte Åberg-Holm fick sin studie klar lagom till Finlands 100 års jubileum var en tillfällighet, men hon ser det som både ett symboliskt och trevligt sammanträffande.Foto: Mia Berg-Lundqvist/SPT Foto: Mia Berg-Lundqvist/SPT
Publicerad 5 december 2017 kl 05:01

Hundraåriga finlandssvenskar avslöjar nyckeln till ett långt liv

Det är inte bara dina gener som avgör din livslängd. Rätt bemästringsstrategier har visat sig vara en gemensam faktor för de finlandssvenska hundraåringar som Charlotte Åberg-Holm intervjuat.

Nyckeln till ett långt liv är ett starkt socialt stöd av familj och vänner, en positiv inställning och attityden om att motgångar är till för att övervinnas.

– Jag tror också att stresshantering kan vara en bidragande faktor. Både min egen och tidigare forskning visar att hundraåringar ofta är ganska stressresistenta personligheter, säger Charlotte Åberg-Holm, som har skrivit en magisteruppsats om hundraåriga finlandssvenskar.

Åberg-Holm, som arbetat inom sjuk- och äldrevården under hela sitt yrkesverksamma liv, har alltid fascinerats av vad det är som gör att vissa lever längre, och kanske också friskare, än andra.

– Generna spelar naturligtvis roll, men finns det något därutöver som inverkar på livslängden, såsom personlighetsdrag eller inställning? Det ville jag titta närmare på, förklarar hon.

År 2016 fanns det 815 personer i Finland som var hundra år eller äldre. Av dessa hade 113 svenska som modersmål. Tidigare forskning har påvisat att finlandssvenskarna i genomsnitt lever längre och är friskare än majoritetsbefolkningen, trots att levnadsförhållandena är desamma.

– Mitt intresse för bemästring hos specifikt finlandssvenskar handlar delvis om huruvida de utgör en egen blå zon, förklarar Åberg-Holm.

Blå zoner är platser där en exceptionellt stor del av befolkningen blir hundra år eller äldre. Exempel på sådana ställen är Nicoyahalvön i Costa Rica, Ikaria i Grekland, Sardinen i Italien och Okinawa i Japan. Viktiga faktorer till varför folk lever längst i världen just på de här områdena är förekomsten av täta sociala nätverk och känslan av mål och mening hos de äldre.

Det sociala stödet, familjen och vänner, visade sig vara väldigt viktiga för samtliga intervjuade i Åberg-Holms studie, ända från barndomen fram till ålderdomen.

– Likaså fanns det en livsgnista, en fortsatt lust att göra upp framtidsplaner, trots att man befinner sig i livets slutskede, konstaterar hon.

Zoom

Att Charlotte Åberg-Holm fick sin studie klar lagom till Finlands 100 års jubileum var en tillfällighet, men hon ser det som både ett symboliskt och trevligt sammanträffande.Foto: Mia Berg-Lundqvist/SPT Foto: Mia Berg-Lundqvist/SPTÅberg-Holm har i sin forskning intervjuat fem hundraåringar, tre kvinnor och två män. Det är en kvalitativ undersökning vars syfte var att granska hur man bemästrat svårigheter genom livet, men också hur man ser på sin livssituation just nu och i framtiden.

– Man kan förstå åldrandet bäst om det ses som en process från barn till ålderdom. Man utvecklar bemästringsstrategier redan i barndomen som följer en livet ut, förklarar Åberg-Holm.

De intervjuade har hunnit uppleva både krig, fattigdom och andra svårigheter under sin uppväxt. Ett gemensamt drag är att de har fokuserat på möjligheterna, motgångarna till trots. Som barn i Finland i början av 1900-talet fick man acceptera mycket, man var i ödets händer. Det man inte kunde styra fick man acceptera.

– Jag fann det intressant att man redan som barn lärde sig acceptera genom att väga för och emot. Om något var negativt, kunde man ändå alltid hitta något positivt som övervägde, berättar Åberg-Holm.

Ett annat gemensamt drag för dessa hundraåringar var att de tog de kontroll över sina liv när de blev vuxna. Fortfarande som hundraåringar är kontrollbehovet starkt uttalat, även om man nu är i behov av viss hjälp.

– Livet har inte kanske på alla punkter blivit som man önskat, men de här personerna har klarat av att anpassa sig efter omständigheterna och accepterar livet som helhet, konstaterar Åberg-Holm.

Viljan att göra saker, att klara sig själv, är fortfarande stark på ålderns höst. Men man är nöjd med att sänka sina ambitioner.

Åberg-Holm är bekymrad över hur vissa delar av äldreomsorgen har utvecklats under de senaste årtiondena. Hon tycker att empati och den vänliga omvårdnaden har blivit en bristvara och något man måste satsa på.

– Samhället i stort behöver en positivare attityd till ålderdomen och de äldre. Det är så de återfår förtroendet att bemästra situationer och behålla kontrollen över sina liv.

Hennes forskningsresultat påvisar tydligt behovet av att få ha kontroll, att vara sitt egets livs kapten under hela livsresan. Hon efterlyser en äldrevård som är individcentrerad, som verkligen ser hela människan och som bevarar de äldres integritet.

– Förlorar man kontrollen, förlorar man också sin identitet och integritet. Då försvinner också livslusten, konstaterar hon.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Annons

vs3 361488

Möjligheternas campus finns i Vörå

Annons. Stämningen i huset är positiv och utbudet är mångsidigt. Unga från Norrvalla folkhögskola och Vörå samgymnasium trivs under samma tak.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800531 saraemilia 1

Hälsa & träning

resizedimage800533 IMG 9476
58409046 l

Veckans blogglista: Gröna fingrar

Vilken är din bästa grönväxt? Ditt bästa odlingstips? Veckans blogglista handlar om gröna fingrar! Läs bloggarnas svar för att lära dig mera, eller ge dina bästa tips på din egen blogg.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

Skarmavbild 2018 01 17 kl. 01.44.48

Resor

26941533 10156061146012767 1850900471 o

Lifestyle

resizedimage800641 2ED67BE2 6003 4846 8A7A 1AACFBE1EB0A
VLBLOT 1101516

Då kommer "Guardians of the galaxy vol. 3"

Det är redan klart att det blir en tredje film om rymdgänget i "Guardians of the galaxy". Men nu har regissören James Gunn avslöjat när volym tre kommer.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1101450

Johnny Cashs liv blir dokumentär

Countryikonen Johnny Cashs liv och musik blir dokumentär med spelningen på fängelset Folsom Prison som utgångspunkt, skriver The Hollywood Reporter.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Senaste från Blogoteket

Lifestyle

resizedimage800534 1234

Hus & hem

resizedimage800533 15.1.2018 2
unnamed 1 739250

Lådan fortsätter heta moderskapsförpackning

Nästan 30000 deltog i omröstningen om moderskapsförpackningens nya namn. Resultatet: Det blir inget nytt namn.

Läs hela artikeln här »
crop VLBLOT 1102212

Vodkan flödar inte längre i Ryssland

Vodka må vara en nationalsymbol, men ryssarna har under perioden sedan Sovjetunionens fall aldrig druckit så lite alkohol som nu. En spirande hälsotrend kan vara anledningen.

Läs hela artikeln här »
crop VLBLOT 1102243

Farligt att hålla tillbaka nysning

Att hålla tillbaka en nysning kan orsaka bristningar i halsen, spräcka trumhinnan i örat eller blodkärl i hjärnan, varnar forskare.

Läs hela artikeln här »
Presentation

Sevendays presenterar: Isabel Järnström

"I min blogg får läsare ta del av professionella hudvårds- och stiltips, och inspireras av stilfotografier och koncept som förhoppningsvis ska uppmuntra andra att våga uttrycka sig, ta plats och hitta sin egen stil". Lär känna Sevendays nya bloggare Isabel Järnström här!

Läs hela artikeln här »

Sport

resizedimage800526 IMG 9581
glasses 341552 960 720

Finlands bästa restaurang heter Grön

Finlands bästa restaurang korades på måndagen. Kökschef Toni Kristians skapelse Grön knep segern i år. Av landets tio bästa restauranger har nio sitt säte i Helsingfors.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1101205

"John Wick"-serie under utveckling

Det amerikanska tv-bolaget Starz meddelar att bolaget utvecklar en tv-serie baserad på filmerna om John Wick, rapporterar Hollywood Reporter.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1102067

Rickard Olsson tar över "Bingolotto"

Rickard Olsson blir programledare för "Bingolotto" – igen. Till hösten är han tillbaka i programmet efter tio år. – Det känns som att komma hem, säger han till TT.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800600 2018 01 15 12.44.37 1

Pyssel & DIY

resizedimage800533 BulletJournal vecka3 4

Mode & skönhet

reornasrea1

Mode & skönhet

1020 2 side

Resor

resizedimage800533 bali
VLBLOT 1101642

De medverkar i årets julkalender i SVT

Årets julkalender "Storm på lugna gatan" kommer att kretsa kring familjen Storm som flyttar till den lilla byn Järnkroken från storstan, skriver Dagens Nyheter. Familjen bestämmer sig för att ställa upp i den årliga julkampen för att lära känna samhället.

Läs hela artikeln här »