Artikel från
VLBLOT 1078822 Att Charlotte Åberg-Holm fick sin studie klar lagom till Finlands 100 års jubileum var en tillfällighet, men hon ser det som både ett symboliskt och trevligt sammanträffande.Foto: Mia Berg-Lundqvist/SPT Foto: Mia Berg-Lundqvist/SPT
Publicerad 5 december 2017 kl 05:01

Hundraåriga finlandssvenskar avslöjar nyckeln till ett långt liv

Det är inte bara dina gener som avgör din livslängd. Rätt bemästringsstrategier har visat sig vara en gemensam faktor för de finlandssvenska hundraåringar som Charlotte Åberg-Holm intervjuat.

Nyckeln till ett långt liv är ett starkt socialt stöd av familj och vänner, en positiv inställning och attityden om att motgångar är till för att övervinnas.

– Jag tror också att stresshantering kan vara en bidragande faktor. Både min egen och tidigare forskning visar att hundraåringar ofta är ganska stressresistenta personligheter, säger Charlotte Åberg-Holm, som har skrivit en magisteruppsats om hundraåriga finlandssvenskar.

Åberg-Holm, som arbetat inom sjuk- och äldrevården under hela sitt yrkesverksamma liv, har alltid fascinerats av vad det är som gör att vissa lever längre, och kanske också friskare, än andra.

– Generna spelar naturligtvis roll, men finns det något därutöver som inverkar på livslängden, såsom personlighetsdrag eller inställning? Det ville jag titta närmare på, förklarar hon.

År 2016 fanns det 815 personer i Finland som var hundra år eller äldre. Av dessa hade 113 svenska som modersmål. Tidigare forskning har påvisat att finlandssvenskarna i genomsnitt lever längre och är friskare än majoritetsbefolkningen, trots att levnadsförhållandena är desamma.

– Mitt intresse för bemästring hos specifikt finlandssvenskar handlar delvis om huruvida de utgör en egen blå zon, förklarar Åberg-Holm.

Blå zoner är platser där en exceptionellt stor del av befolkningen blir hundra år eller äldre. Exempel på sådana ställen är Nicoyahalvön i Costa Rica, Ikaria i Grekland, Sardinen i Italien och Okinawa i Japan. Viktiga faktorer till varför folk lever längst i världen just på de här områdena är förekomsten av täta sociala nätverk och känslan av mål och mening hos de äldre.

Det sociala stödet, familjen och vänner, visade sig vara väldigt viktiga för samtliga intervjuade i Åberg-Holms studie, ända från barndomen fram till ålderdomen.

– Likaså fanns det en livsgnista, en fortsatt lust att göra upp framtidsplaner, trots att man befinner sig i livets slutskede, konstaterar hon.

Zoom

Att Charlotte Åberg-Holm fick sin studie klar lagom till Finlands 100 års jubileum var en tillfällighet, men hon ser det som både ett symboliskt och trevligt sammanträffande.Foto: Mia Berg-Lundqvist/SPT Foto: Mia Berg-Lundqvist/SPTÅberg-Holm har i sin forskning intervjuat fem hundraåringar, tre kvinnor och två män. Det är en kvalitativ undersökning vars syfte var att granska hur man bemästrat svårigheter genom livet, men också hur man ser på sin livssituation just nu och i framtiden.

– Man kan förstå åldrandet bäst om det ses som en process från barn till ålderdom. Man utvecklar bemästringsstrategier redan i barndomen som följer en livet ut, förklarar Åberg-Holm.

De intervjuade har hunnit uppleva både krig, fattigdom och andra svårigheter under sin uppväxt. Ett gemensamt drag är att de har fokuserat på möjligheterna, motgångarna till trots. Som barn i Finland i början av 1900-talet fick man acceptera mycket, man var i ödets händer. Det man inte kunde styra fick man acceptera.

– Jag fann det intressant att man redan som barn lärde sig acceptera genom att väga för och emot. Om något var negativt, kunde man ändå alltid hitta något positivt som övervägde, berättar Åberg-Holm.

Ett annat gemensamt drag för dessa hundraåringar var att de tog de kontroll över sina liv när de blev vuxna. Fortfarande som hundraåringar är kontrollbehovet starkt uttalat, även om man nu är i behov av viss hjälp.

– Livet har inte kanske på alla punkter blivit som man önskat, men de här personerna har klarat av att anpassa sig efter omständigheterna och accepterar livet som helhet, konstaterar Åberg-Holm.

Viljan att göra saker, att klara sig själv, är fortfarande stark på ålderns höst. Men man är nöjd med att sänka sina ambitioner.

Åberg-Holm är bekymrad över hur vissa delar av äldreomsorgen har utvecklats under de senaste årtiondena. Hon tycker att empati och den vänliga omvårdnaden har blivit en bristvara och något man måste satsa på.

– Samhället i stort behöver en positivare attityd till ålderdomen och de äldre. Det är så de återfår förtroendet att bemästra situationer och behålla kontrollen över sina liv.

Hennes forskningsresultat påvisar tydligt behovet av att få ha kontroll, att vara sitt egets livs kapten under hela livsresan. Hon efterlyser en äldrevård som är individcentrerad, som verkligen ser hela människan och som bevarar de äldres integritet.

– Förlorar man kontrollen, förlorar man också sin identitet och integritet. Då försvinner också livslusten, konstaterar hon.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

b3d6eee7ba2b08d38815e87f135cf8cb

Filmfestivalen inför selfieförbud

Är du på jakt efter en selfie med extra stjärnglans till ditt sociala medier-flöde? Då är det ingen idé att åka till filmfestivalen i Cannes. I år införs nämligen ett selfieförbud på röda mattan.

Läs hela artikeln här »
Q45ESebepTnN

Vem kan uppfinna miljövänlig mugg?

Kafékedjan Starbucks har inte lyckats knäcka koden och utlovar därför 10 miljoner dollar till den som kan tillverka en nedbrytbar kaffemugg.

Läs hela artikeln här »
0YlMN8t4VbR3

Maffig morotskaka till påsk

ANNONS. Morotskakan är en riktig festklassiker som passar att serveras både under högtider eller bara en vanlig torsdag eftermiddag.

Läs hela artikeln här »
cropOM LL 150318 4595 2

FM i mathantverk avgjort i Raseborg - flera österbottningar får pris

I veckan arrangerades FM i mathantverk som kulminerade i en festmiddag på Hotel Sea Front i Ekenäs. På festen kröntes vinnarna inom olika mathantverksklasser. Fyra österbottningar prisades för allt från korv till glögg.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800524 2303
crop VLBLOT 917828

Studerande från hela Svenskfinland firar i Vasa i dag

I dag firas Pampas nationaldag, vilket betyder att det kommer att krylla av färgglada studenthalare i Vasa. Klockan 12 börjar olympiaden på torget där 24 lag tävlar om att vinna Den gyllene grepen.

Läs hela artikeln här »
EafiMtuWeVgZ

Dags för Årets österbottning – nominera din kandidat här!

Det är dags igen: Årets österbottning ska utses, och du bästa läsare får vara med och bestämma vem det blir! Vem tycker du utmärkte sig i fjol?

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2018 03 23 kl. 07.08.48

Människor & samhälle

98

Lifestyle

Skarmavbild 2018 03 23 kl. 07.08.48

Pyssel & DIY

JPEG image 66CDFDC9FFCB 2
rKzGHHvEWy4V

Unga finlandssvenskar heter Ellen och William

Ellen är det vanligaste namnet bland nyfödda svenskspråkiga flickor. Bland pojkarna är det William som toppar listan. Se listan här!

Läs hela artikeln här »
c565f5e464f7a3927aaaa6ea1b3eb46c

Penn har tappat gnistan för skådespelande

Skådespelaren Sean Penn har tappat gnistan för skådespeleri avslöjar han i en intervju med CBS.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

caroline cropped

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

18498011 l

Veckans blogglista: Våren 2018

Tisdagen den tjugonde mars infaller vårdagsjämningen och på Sevendays har vårkänslorna vaknat. Äntligen lite sol och fågelkvitter! Vad ser du mest fram emot den kommande årstiden?

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800600 DSCN2
GMr9RGQ6aElq

Blanda färskost i påskdesserterna

Ostkaka i portionsstorlek och fyllda chokladägg – i dag tipsar vi om enkla och roliga desserter med färskost och grädde som förgyller påsken.

Läs hela artikeln här »

Hälsa & träning

resizedimage800533 IMG 1780

Lifestyle

resizedimage800380 BLOGG

Lifestyle

Skarmavbild 2018 03 22 kl. 18.04.42

Mat & dryck

resizedimage800531 batat7

Lifestyle

resizedimage800533 bekannelser
b7874566949b915c04e9ce7e2c84467c

Fysiska men ökar risken för psykisk ohälsa

Barn med fysiska funktionsnedsättningar löper större risk att drabbas av psykisk ohälsa längre upp i åldrarna, även när funktionshindret är av lindrigare karaktär. Värst drabbade är unga flickor.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2018 03 22 kl. 01.47.07
e14ae97b6b206d3e254fa3a0efb784ae

Artisten Björk aktuell med ny musik

Den isländska musikstjärnan Björk har släppt en ny ep med tre remixer av låten "Arisen my senses" från senaste albumet "Utopia".

Läs hela artikeln här »
5d85bcb4bf439614a844ac448045d8db

Meghan Markle förevigas som vaxdocka

Den 19 maj gifter sig den amerikanska skådespelaren Meghan Markle med Storbritanniens prins Harry.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

97
6087c272deef7822fb6bdd7ab227f1b0

Ökat tryck på Pokémonkort – värda tusenlappar

Vårrensningen och högsäsongen på begagnatmarknaden sammanfaller. Och för den som hittar Pokémonkort i sina lådor kan våren få en ordentlig kickstart. Ett enda kort såldes nyligen för 35 300 kronor på auktionssajten Tradera.

Läs hela artikeln här »

Djur & natur

12360157 10207323069047338 5147416788169008241 n 2
6f3f1913026add5957bcc16dd5a2d0e0

Richard Dawkins skänker bort böcker

Evolutionsbiologen och författaren Richard Dawkins planerar att tillgängliggöra sina böcker gratis på arabiska, urdu, farsi och indonesiska, skriver The Guardian. Anledningen? Att intresset för ateism har ökat i de länder där dessa språk talas, menar Dawkins.

Läs hela artikeln här »
4d3ede0d8b02998f806c6c02e778ee74

"The Crown" ber om ursäkt för lönegap

På en presskonferens förra veckan uppdagades att den kvinnliga huvudrollsinnehavaren i Netflix-succén "The Crown" Claire Foy fick lägre lön än sin manliga motspelare Matt Smith. Det trots att serien kretsar kring Claire Foys karaktär drottning Elizabeth, medan Matt Smith spelar hennes make prins Philip.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2018 03 20 kl. 23.45.08
6f4cba62ae8fef8044bd1d2e7d7ae8b8

Så motar du vårdepressionen

Hurra – vårdagjämningen är här vilket innebär att mörkret får ge vika för ljuset. Men en del av oss blir ännu tröttare under de här veckorna, eftersom kroppen inte hänger med i omställningen.– Den biologiska klockan kommer ur fas, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt.

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

Skarmavbild 2018 03 20 kl. 23.45.50
2a57029493755f134ac25b8cbf3b73c0

BBC-dokumentär om Manchesterdåd

Den 22 maj dödades 22 personer och över 60 skadades när en självmordsbombare utlöste en sprängladdning i publiken på en Ariana Grande-konsert i Manchester.

Läs hela artikeln här »
aeff671793ecfe8ef7b0c9db533a8015

Nsync tilldelas Hollywoodstjärna

Pojkbandet Nsync hedras med en stjärna på Hollywood Walk of Fame den 30 april, rapporterar Variety.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800400 Andra sjon 12