Artikel från
VLBLOT 1258318 ”Jag tror inte jag hade blivit kär i någon annan kvinna. Jag är kär i Tina för att hon är människa, inte för att hon är kvinna”, säger Lena Lundin (i vitt). Foto: TT/Jessica Gow
Publicerad 24 juli 2018 kl 10:05

Kärleken sköljde in som en våg: "Jag var en av Stockholms värsta homofober – tills jag träffade Tina"

De var gifta och levde med män. Aldrig tidigare hade de sett åt en kvinna. Tills de träffade varandra.

– Det var som en tsunami av känslor, säger Tina Fontler Lundin.

En hand på en axel, en varm blick. Tina Fontler Lundin och Lena Lundin är fortfarande så nykära att de inte riktigt vill släppa varandra, vare sig med blicken eller rent fysiskt.

De bjuder på kaffe på sin soliga altan i södra Stockholm. Här, i ett gammalt soldattorp från 1800-talet, har Tina och Lena äntligen hittat hem.

Men vägen hit var långt ifrån självklar – för någon av dem.

– För mig fanns det inte på kartan att leva med en kvinna. Faktum är att jag troligen var en av Stockholms värsta homofober. I dag kan jag inte förstå hur jag tänkte. Såg jag två lesbiska kvinnor på stan vände jag bort blicken. Jag ryggade tillbaka. Jag ville inte se på dem, säger Lena.

Hon har levt i två äktenskap med män och alltid betraktat sig själv som heterosexuell.

– För mig fanns inga andra alternativ. Tills jag träffade Tina.Tina ler. Hennes historia är snarlik. Hon levde med man och fyra barn i en radhusförort. Framtiden var utstakad och hon trivdes med livet, precis som Lena.

– Det var en bra tillvaro, ett vanligt liv. Jag och min man bråkade inte, men det slog heller inga gnistor, säger Tina och häller upp mer kaffe.

Valpen Dexter lägger sig till rätta i skuggan under bordet. Både Tina och Lena är inbitna hundmänniskor och det var faktiskt just hundintresset som förde dem samman. Lena leder kurser i viltspår och en kväll var Tina där med sin hund Våfflan.

De tränade tillsammans med hundarna och Lena och Tina märkte snart att de trivdes i varandras sällskap.

– Jag såg Lena som en härlig människa, någon jag skulle kunna umgås med.

De fortsatte ses under kursens gång, småpratade lite och övade viltspår.

Zoom

Lena Lundin (i vitt) blev oväntat kär – i en kvinna. "Jag har alltid sett mig själv som hetero, men så drabbades jag verkligen av kärleken". I dag bor hon och Tina Fontler Lundin ihop. Foto: TT/Jessica GowOch det som hände sedan kan ingen av dem riktigt förklara.

– Det låter som en riktig kioskvältare. Det var väldigt märkligt. Men jag drabbades verkligen av kärleken. Jag minns det så väl. Jag stannade vid ett rödljus på Huddingevägen och fick ett sms. Det var Lena. Hon skrev att jag var rolig. Där och då var det som en blixt eller ett bombnedslag eller vad du vill: ”Fan, vad jag känner för den här människan”. Det var helt sjukt, säger Tina.

Det var en härlig känsla. Men tveeggad. Tina kände inte igen sig själv, kände inte igen sina egna känslor. Dessutom var hon gift sedan 26 år tillbaka, med en man.

– Jag hade aldrig ens tittat åt en kvinna tidigare. Jag gick en vecka som i ett vakuum. Jag åt inte, jag sov inte, jag bara tänkte på Lena.Hon var tvungen att agera på något sätt. Men hur? Efter mycket vånda och många sömnlösa nätter beslutade hon sig för att skriva ett sms till Lena. Hon bekände sina känslor och la alla kort på bordet. Lena svarade att hon var smickrad, men inte kände likadant.

Det var, konstigt nog, precis det svar Tina hoppats på.

– Jag blev lättad eftersom jag slapp ta tag i vem jag var och vad jag kände. För mig var det helt okänd mark att bli kär i en kvinna och det skruvade om hela min värld.

Men Tina och Lena höll ändå kontakten. De skojbråkade via sms om favoritlag i fotboll och förhörde sig flera gånger i veckan om vad den andre gjorde.

– Jag började nog få känslor för Tina, men förstod nog inte att det var kärlekskänslor, säger Lena.

Till slut bestämde de sig för att ses för att ta en öl.

– Vi satt där i flera timmar. Det var fantastiskt. När vi skildes åt gav Tina mig en riktig smackare mitt på munnen. Jag kunde inte värja mig. Halva jag skrek: ”Åh, vad härligt” och andra halvan skrek: ”Åh, nej”. Men efter det insåg jag helt enkelt att jag var kär i Tina. Det var som att en rullgardin gått upp, det var kärlek, helt enkelt.

Zoom

Lena Lundin och Tina Fontler Lundin hittade varandra genom hundintresset. I dag är de gifta och bor tillsammans i ett 1800-talstorp. Foto: TT/Jessica GowFörvirringen var stor, men vägen framåt självklar. Det gick inte att gå tillbaka eller leva som innan. De lämnade sina män. Separationerna var smärtfyllda.

– Min exman blev chockad. Han kände till min enorma homofobi och insåg direkt vilken ångest jag hade haft. I mitt huvud var det fullkomligt kaos. Jag var orolig för vad andra skulle tänka, att jag skulle hamna i ett socialt kylskåp och tappa hela umgängeskretsen, säger Lena.

Men hon hade inte behövt oroa sig. När det nyblivna paret väl kom ut föll de mjukt.

– Ingen har tyckt att det har varit konstigt. Ingen har vänt oss ryggen. I stället har folk gratulerat oss och varit glada för vår skull. Vi verkar ha valt rätt umgänge, säger Tina.

– Min exman kommer jättebra överens med Tina. Vi har delad vårdnad om en av våra tre hundar, så de ses rätt ofta, säger Lena.De beskriver den första tiden som en tsunami av känslor. Men vad händer när vågen lägger sig och vardagen smyger sig på? Nu har paret varit tillsammans i nästan tre år, och i mars förra året gifte de sig.

– Jag älskar vardagen med Lena. Vi har så lätt för att prata, så lätt för att skratta. Jag är fortfarande löjligt nyförälskad, säger Tina.

Att leva med en kvinna är annorlunda, enas de båda om.

– Inget är tabu när det gäller kroppen, vi kan skratta åt en ovaxad bikinilinje eller en bilring tillsammans. Vi känner igen oss i varandra. Men den största skillnaden är nog att vi kan vara nära varandra utan att det finns förväntningar på att det ska bli något mer, säger Lena.

– Jag har varit jättekär i män, men den här kärleken är mer intensiv på något sätt, mer nära, säger Tina.

Zoom

"Jag älskar vardagen med Lena. Vi har så lätt för att prata, så lätt för att skratta. Jag är fortfarande löjligt nyförälskad", säger Tina Fontler Lundin (i rött). Foto: TT/Jessica GowTrots att de nu lever i en homosexuell relation känner ingen av dem behov att berätta för hela världen eller strida för att förändra synen på samkönade relationer.

– Vi behöver inte manifestera vår kärlek. Vi är Lena och Tina och vi är kära. Det är inte politik, säger Lena.

Lena, hur tänker du i dag kring homofobin du kände tidigare?

– När jag i dag hör homofober kan jag prata med dem, berätta hur jag tänkte förr och var jag är i dag. Jag försöker få dem att se människorna bakom. Kanske kände jag mig hotad, kanske provocerades jag av att kvinnorna levde ett liv jag själv ville leva. Men jag tror inte jag skulle ha blivit kär i någon annan kvinna. Jag är kär i Tina för att hon är människa, inte för att hon är kvinna, säger Lena.

– Det viktiga är inte vilket kön man är kär i, det viktiga är kärleken, säger Tina.

Kommentarer

  • Conny

    29.07.2018 18:28 (8 månader sen)

    Bre med folk som kan ändra sig...


Skriv kommentar

Skarmavbild 2019 03 24 kl. 01.26.12
76650f4251bca82eb8530be3cd5ee9e9

Afflecks basketfilm får premiär i höst

Ben Afflecks nästa filmsatsning har fått ett premiärdatum. Den som längtar efter att se honom på vita duken igen kan skriva upp 18 oktober i almanackan – då går den ännu obetitlade filmen nämligen upp på biograferna, skriver Variety.

Läs hela artikeln här »

Senaste från Blogoteket

435abbe2d82cf1ac93120a028d64efa4

Céline Dion i "Carpool karaoke"?

Är Céline Dion nästa artist att gästa James Corden i "Carpool karaoke"? Ja, åtminstone om man får tro den brittiske pratshowvärdens Twitterkonto, där han lagt ut en bild från en bil tillsammans med världsstjärnan.

Läs hela artikeln här »
31d4db6179d6a868c73c77dcc2866088

Zac Efron i ny film om Scooby-Doo

Zac Efron, som slog igenom i "High school musical"-filmerna, är tillsammans med Amanda Seyfried de senaste namnen att presenteras som röstskådespelare i den nya kommande Scooby-Doo-filmen, skriver Deadline.

Läs hela artikeln här »
654667ba84e002d1522f4a6d69541d48

Tablettbrus och slajmslafs – ljud trendar

En hel skiva gjord av ljudet från brustabletter som upplöses i vatten – konstnären Alexander Höglund har dragit ljudtrenden till sin spets. Samtidigt hänger sig många på nätet åt att njuta av det slafsiga ljudet av slajm och frasiga kakor som krossas.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 03 23 kl. 03.09.21
f8fe9e3dcd

Ed Sheeran öppnar livebar i London

I slutet av april öppnar Ed Sheeran en bar med fokus på livemusik på Portobello Road 323 i Notting Hill, skriver The Sun. Här kommer en video!

Läs hela artikeln här »
IMG 6352
AJ2A9794
799A1505
0ea70ec05f2

Idag är det världsvattendagen – så sparar du vatten i vardagen

Alla kan hjälpas åt och dra sitt strå till stacken när det gäller att spara vatten. I den här videon kommer några smarta tips på hur just du kan bidra!

Läs hela artikeln här »
veganskhudvard 12
Skarmavbild 2019 03 22 kl. 02.14.03
01c8f5f0b1

NASA utannonserar världens första rymdpromenad med bara kvinnor

Den amerikanska myndigheten NASA har tillkännagett att de kommer göra världens första rymdpromenad med bara kvinnor. Se videon här!

Läs hela artikeln här »
batch IMG 7478
IMG 9182
74cb79be45 1

Därför ska du rocka sockorna i dag

21 mars är det världsdagen för Downs syndrom, och då gäller det att ha på sig ett udda par strumpor. Har du koll på varför? Här kommer en video som förklarar.

Läs hela artikeln här »
782b5f8e73ad52b1f087c5b71b651bfc

Se hit morgontrötta – nu vänder det!

Av många ses det som ett tecken på att vintern går mot sitt slut, och för morgontrötta kan det bli en avgörande vändpunkt. Under onsdagskvällen är det äntligen dags för vårdagjämning.

Läs hela artikeln här »
e04c3c877a9b96cf27907e9407c3eb1e

The Cure färdiga med nytt album

Redan i december förra året avslöjade det brittiska bandet The Cures frontman Robert Smith att bandet var i full färd med att färdigställa ett nytt album – bandets första fullängdsalbum på tio år.

Läs hela artikeln här »
batch DSC9491
454371905aec41fe33e3358ca2a0655d

Konstmuseum tackar nej till miljonbidrag

National Portrait Gallery i London har efter starka protester valt att tacka nej till ett miljonbidrag från den amerikanska familjen Sackler, som länge har beskyllts för att ha drivit på den så kallade opioidkrisen i USA.

Läs hela artikeln här »
2c31b1162b

Storaffären klar: Nu har Disney köpt upp Fox

Nu är en av Hollywoods största affärer genom tiderna slutförd. Disney äger nu 21st Century Fox. Det här innebär affären.

Läs hela artikeln här »
27564ac695

Fyra tips till dig som ska ut på tågsemester

Ska du ut på tågsemester? Här är några saker som kan vara bra innan du ger dig av!

Läs hela artikeln här »
5a8ca90578fa149520994799b48fc14b

Miljarder människor saknar rent vatten

Ungefär 140 liter vatten går åt för att producera en kopp kaffe – det tål att tänka på inför världsvattendagen, som infaller på fredag.

Läs hela artikeln här »
crop kOCXZKFNhAsA

Google lanserar spelplattformen Stadia

Googles nya spelplattformen Stadia låter användare strömma spel genom webbläsaren utan att behöva vänta på att innehåll först laddas ner till enheten.

Läs hela artikeln här »
8c7293157e

Årets it-plagg – färgglad kostym

Färgglada kostymer – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller modet 2019.

Läs hela artikeln här »
2005569635

Här är världens lyckligaste länder 2019

De nordiska länderna toppar återigen listan över världens lyckligaste länder, det visar en ny rapport från FN.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 20 at 8.53.06
chinatown.sanfrancisco
41494bc55b2

Fyra tips för en grönare vardag

Polerna smälter, vädret blir allt mer extremt och snart är det kanske mer plast än fisk i våra hav. Här är några smarta tips på vad du kan göra för att leva ett lite mer hållbart liv.

Läs hela artikeln här »
Gambamark
9574007192

Här är världens tio dyraste städer 2019

Köpenhamn är världens sjunde dyraste stad, samma placering som New York och Sydkoreas huvudstad Seoul. Det visar en ny undersökning av The Economist.

Läs hela artikeln här »
gronvaxt