Artikel från
70089bb4ea84d517a74f72a5c67112a6 Män som inte lärt sig att verbalisera sina känslor som barn har svårt att göra det även i vuxen ålder, enligt psykologen och psykoterapeuten Axel Aminoff. Foto: Henri Forss/SPT
Publicerad 6 juli 2018 kl 20:01

Psykolog: Många män är emotionellt efterblivna och klarar knappt av att identifiera enkla känslor

Att kunna analysera sitt inre liv är en förmåga som kräver intelligens. Bland män är det vanligt att man är alltför intellektuellt primitiv för att kunna dra nytta av psykoterapi. Sådana män kommer sannolikt att lida av diverse psykiska åkommor resten av sina liv. Är du en av dem?

Endast 22 procent av FPA-stöden för psykoterapi går till manliga klienter. Majoriteten av stöden går alltså till kvinnor. Men det innebär inte att män skulle må psykiskt bättre än kvinnor. Snarast tvärtom.

I fjol beviljade Folkpensionsanstalten (FPA) rehabiliteringsstöd för psykoterapi för sammanlagt 36 700 personer, varav endast 8 500 var män. Den sammanlagda kostnaden för psykoterapi-stödet var drygt 52 miljoner.

När man ser på statistiken är det tydligt att män är överrepresenterade i många sammanhang som är kopplade till grova psykiska sjukdomar och beteendestörningar. Män är överrepresenterade bland narkotikamissbrukare, män begår mera vålds- och sexualbrott, män sitter oftare i fängelse och män begår oftare självmord.


Men därtill lider män av sådant som inte syns i statistiken, till exempel svartsjuka, ångest, depressioner, struliga sociala relationer och arbets- eller arbetslöshetsrelaterad stress.

Med tanke på att psykoterapi bevisligen hjälper individen att hantera inre och yttre konflikter i sitt liv är det förvånande att så få män söker sig till behandlingen.

Enligt psykologen och psykoterapeuten Axel Aminoff är förklaringen enkel: En stor del av männen är emotionellt så primitiva att de helt enkelt saknar kapaciteten att dra nytta av terapi.

– Grundregeln är att destruktivt beteende ofta antyder att man saknar förmågan att verbalisera sig i ord eller tankar, säger Aminoff.

Enligt Aminoff är kvinnor i medeltal bättre på att verbalisera känslor och tankar än män. Därtill har kvinnor större sociala nätverk och förstår hur de kan utnyttja dem. Det gör att kvinnor ofta lämpar sig bättre för psykoterapi än män. Män klarar inte av att verbalisera sina känslor och tröskeln för att en man ska erkänna att han inte klarar av något är traditionellt väldigt hög.

– Den här förmågan att verbalisera är något som man lär sig i ganska tidig ålder. Vanligtvis sker det genom att föräldern analyserar barnets känslolägen och försöker sätta ord på det, säger Aminoff.


Många män har inte fått den här sortens vägledning av sina föräldrar, eftersom känslor ofta har betraktats som något kvinnligt. Det har lett till att samhället i dag är fullt av män som redan från tidig ålder saknat kapaciteten att verbalisera sina inre liv.

– Att verbalisera är ganska svårt. Det finns ganska många män som inte kan dra nytta av terapi. De har skadats i så tidig ålder att de inte har lyckats bygga upp sinnets inre strukturer. Och om det inte finns en konstruktion, om man är konstruktionslös, och någon råkar knuffa till en på baren så leder det lätt till bråk. De som har mera utbyggda strukturer har lättare att utnyttja andra medel för att lösa konflikter.Kan psykoterapi hjälpa den här sortens personer att skapa fungerande konstruktioner?

– Det är säkert möjligt, men många män är svårt handikappade i det här avseendet. Och situationen blir inte bättre av att de flesta terapeuter är kvinnor. Eftersom den traditionella mansbilden förutsätter att man inte får visa svaghet inför kvinnan så kan det vara ganska svårt för en man att öppna sig för en kvinnlig terapeut.

Tror du att fler manliga terapeuter skulle sänka tröskeln för män att söka hjälp?

– Det tror jag definitivt. Om man identifierar med terapeuten, med det könet, så kan det vara lättare att samarbeta. Det skulle vara bra även för kvinnliga patienter, eftersom vissa kvinnor hellre vill jobba med manliga terapeuter. Det har att göra med hurdana ens föräldrar har varit.


För att få FPA-stöd för psykoterapi krävs en diagnos. Enligt Aminoff är det avsevärt lättare att få en diagnos i dag än för tio år sedan. De här diagnoserna ser ändå olika ut för män och kvinnor. Majoriteten av de som får stödet är i åldern 25–39, men hos männen är den psykiska ohälsan i genomsnitt betydligt allvarligare än hos kvinnorna.

– Män och kvinnor har i hög grad samma problem, men för män tar det längre tid att bli medveten om dem. För kvinnor är det mera tillåtet att tala om känslor och om man talar om känslor så är man medveten om dem. En man kanske inte blir medveten förrän han går i väggen och får en hjärtinfarkt. Män är betydligt mer illa ute än kvinnor när de söker hjälp, säger Aminoff.

Han är övertygad om att läkarna på hälsocentralerna gör sitt bästa för att sålla fram patienter som lider av psykiska besvär, men det är inte alltid så lätt. Om en man kommer in och säger att han har ont i ryggen är det lättare att ta honom på orden än att fråga om värken trots allt är psykosomatisk.

– Det finns alltid ett motstånd mot ett erkänna att man har psykisk problematik, det kallas för resistens. För många män är den här resistensen hemskt hög. Det är betydligt lättare för en kvinna att medge att man har kört i väggen.

Det låter som att du inte odlar så mycket hopp för män som inte har lärt sig att verbalisera sitt inre liv som barn?

– Det finns många män som är ganska primitiva. Och ju primitivare man är på verbal nivå, desto svårare har man att jobba på djupet. Förmågan att tala om känslor är jättetunn, egentligen finns det ingen förmåga. Och har man inte förmågan att jobba internt med det egna huvudet så är det ganska svårt att dra nytta av en vårdform som kräver att man jobbar i huvudet.

Så med andra ord finns det män som kommer att lida av psykiska och psykosomatiska åkommor hela sina liv utan att någonsin finna lösning. Aminoff önskar det vore mer accepterat för män att prata om känslor, men ifall man inte har lärt sig det som barn är det svårt att lära sig som vuxen.

– Samtidigt är psykoterapi FPA:s mest effektiva rehabiliteringsform; 80 procent av alla som får psykoterapi rehabiliteras och återvänder till jobbet eller skolan, säger Aminoff.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

Annons

julblogg3 kopia
P1010132
80934451 l 1

Inför julfesten: Styla lilla svarta på fyra sätt

Har du julfest på kommande med ingen inspiration för klädval? Den lilla svarta fungerar år ut och år in. Här kommer några stylingtips!

Läs hela artikeln här »
f822f2b054

Det här italienska sagoslottet kan bli ditt för en kväll - för hundra euro

Drömmer du om att gifta dig i ett sagoslott i Italien? Nu kan du hyra ett – för knappa hundralappen!

Läs hela artikeln här »
crop 2fd292dd4f2cbcf86a90319158cb8ba5

I maj nästa år ska ett kilogram vägas på helt nytt sätt

Ett kilo är ett kilo. Fast inte så länge till. I en historisk omröstning ska ett antal måttenheter omdefinieras. På sikt kan det förvandla den ikoniska prototypvikten till ett museiföremål.

Läs hela artikeln här »
caroline mohicana
ff33d2e8e849bc6183bc01596c4ec0d0

Hur mycket pengar ska man klara sig på?

Boende, matlagning, klädvård, städning, hobbyer och mycket mer: när man lägger ihop alla kostnader får man veta vad ett rimligt vardagsliv kostar.

Läs hela artikeln här »
3fe06fd32c

Därför blir du deprimerad av sociala medier

En ny studie som gjorts vid universitetet i Pennsylvania visar att den som tillbringar mindre tid med sociala medier också känner sig mindre ensam.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

resizedimage800800 jullimpa
IMG 9836

Mat & dryck

11pepparkaka
ab5bfd09de

Det här heter kändisarna - på riktigt

Här är vad 10 kändisar egentligen heter.

Läs hela artikeln här »
3b3fb8381d

DIY: Skapa en personlig bordslampa

Vill du vara kreativ i veckan? Så här enkelt är det att skapa en personlig och trendig bordslampa som tar plats.

Läs hela artikeln här »
699e6cd6fa

DIY: Så gör du en stilren julkalender

Överraska dina nära och kära med en personlig julkalender. Den allra finaste fixar du själv – med hjälp av tomma tändsticksaskar.

Läs hela artikeln här »
mandag1
varldsdiabetesdagen20WHO20diabetes20typ20120diabetes20typ202 0
344
IMG 8436
lillajul1
Skarmavbild 2018 11 14 kl. 02.19.07
4486e7ba2e

Fem häftiga resmål för bröllopsresan

Är det dags att boka in något oförglömligt för bröllopsresan? Få inspiration av detta klipp!

Läs hela artikeln här »
DSC04572
crop a9c84174fca7780185bde6faaf78e4c1

Nu vågar sig turisterna tillbaka till Egypten – men än är faran inte över

Arabiska våren skrämde besökare från pyramider och badstränder. Åratal av terrordåd och oroligheter har gröpt ur den tidigare så lukrativa näringen i Egypten. Men nu hittar turisterna tillbaka igen.

Läs hela artikeln här »
KTVU Camp Fire2
1hudraddarna
I49LRbspXiEn

Stan Lee är död

Den amerikanska författaren, serietidningsskaparen, Marvel-grundaren och förläggaren Stan Lee är död. Han blev 95 år gammal.

Läs hela artikeln här »
091215b7a9

Han har gift sig - med ett hologram

Möt Akihiko Kondo. Han är en 35-årig man från Japan som jobbar som skoladministratör. Och han är gift med ett hologram.

Läs hela artikeln här »
46110182 271495796903670 2225560398185103360 n
IMG 5105 2
photo 1454179083322 198bb4daae41
50646104 l

Tre tips för en hållbar julhandel

December är den månad då vi tenderar att slösa lite mer än vanligt och julhandeln slår rekord nästan varje år. Samtidigt ökar medvetenheten om konsumtionens nackdelar och allt fler strävar efter en mer hållbar livsstil.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 11 12 kl2. 15.24.59
f85dc483c346dc8bb8bbc52efde1a8e6

Fars dag blir officiell flaggdag

Inrikesministeriet bereder ett förslag som ska ge fars dag ny status som officiell flaggdag.

Läs hela artikeln här »
8de6113a80d24696079bce33203b8241

Lil Wayne släpper tre nya låtar

Rapparen Lil Wayne släppte albumet "Tha Carter V" på sin födelsedag den 27 september. Nu kommer ytterligare tre låtar, som ratades under arbetet med skivan, skriver BIllboard.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 11 11 kl. 20.27.13