Artikel från
crop ad97e22ccce734a0695ebb9546c7f38e Det faktum att jorden är rund ställer till problem för kartograferna. Foto: Henrik Montgomery/TT
Publicerad 15 oktober 2018 kl 14:20

Så förvränger kartorna bilden av verkligheten

Visste du att Afrika är 14 gånger större än Grönland? Oavsett hur du ser på världen så är din bild sannolikt helt fel. Åtminstone om du studerar en världskarta. En ny variant påstås dock vara den mest korrekta – men håller den måttet?

Tips: Om du vill se hur världen inte ser ut, titta då på en världskarta. Framför allt vad gäller proportionerna, som inte sällan blir helt bisarra.

För Grönland är inte lika stort som hela Afrika. Och Sverige är inte större än Spanien. I själva verket är Afrika 14 gånger större än Grönland samtidigt som Spanien är närmare 60 000 kvadratkilometer större än Sverige.

Det klassiska problemet, som har fått världens kartografer att klia sig i huvudet de senaste femhundra åren, är hur man bäst omvandlar en rund, sfärisk, yta till en dito tvådimensionell, som en världskarta.

– Tänk dig att du skalar en apelsin. Om du sedan försöker platta ut skalet, så spricker det. På samma sätt blir det problem om du ska omvandla världen till en rektangulär karta, säger Göran Bäärnhielm, tidigare kartbibliotekarie på Kungliga biblioteket i Stockholm.

Det finns olika sätt att gripa sig an problemet, men oavsett hur du gör måste du tumma på någon av de olika parametrar som finns. Antingen blir ytan (proportionerna) fel, men vinklarna korrekta – eller vice versa.

Resultatet blir en bild, en så kallad projektion, som påstår sig visa världen som den är fast den i själva verket är mer eller mindre felaktig.

– Under flera hundra års tid har kartograferna varit på jakt efter den mest perfekta projektionen, säger Pontus Hennerdal, doktor i geografi och forskare i kulturgeografi vid Stockholms universitet.

Den första världskartan värd namnet var den så kallade Mercatorprojektionen, som skapades redan på 1500-talet av den nederländske kartografen Gerardus Mercator. Från denna utvecklades sedan den "klassiska" världskartan såsom vi är vana att se den i dag.

– Han försökte med hjälp av matematiska beräkningar mäta och beräkna riktningar till sjöss. Det resulterade i rätt riktningar, men att proportionerna blev felaktiga, men förr i tiden brydde man sig inte om det, säger Bäärnhielm.

Resultatet blev en karta som förvränger proportionerna såtillvida att ju närmare polerna ett område är, desto större blir det. Det är därför som Grönland ser ut att vara lika stort som Afrika, fast Afrika i själva verket är väsentligt större.

– Därför kom denna projektion senare att anklagas för att vara imperialistisk, eftersom den förminskar länderna runt ekvatorn, säger Bäärnhielm

Från Mercatorprojektionen utvecklades sedan den så kallade van der Grinten-projektionen – som är den vanligast förekommande i undervisningssammanhang.

– Den har ett lite böjt rutmönster och där blir proportionerna inte lika förvrängda. Men Google Maps använde faktiskt fram till alldeles nyligen Mercator-projektionen, eftersom den återger vinklarna korrekt, vilket är bra om du ska zooma in, säger Hennerdal.

Numera utgår dock kartfunktionen Google Maps från ett sfäriskt jordklot i stället.

Genom åren har det skapats en mängd olika projektioner. För bara någon månad sedan kom den allra senaste: Equal Earth, som tre amerikaner påstår är den bästa hittills. Pontus Hennerdal är dock föga imponerad.– De säger att den är den mest korrekta hittills, men det är ett starkt påstående. Hela polarregionen blir utdragen. Detta är en projektion bland alla andra.

Har du någon personlig favorit?

– Jag gillar Goodes projektion, som är en blandning av två andra projektioner, där man ser världen uppklippt som ett apelsinskal. Men mest gillar jag tanken på att det går att lära sig att läsa av en världskarta oavsett projektion, vilket min egen forskning har visat.

Att läsa en världskarta är nämligen inte alltid så lätt som man kan tro. Om vi följer ekvatorn på en vanlig världskarta och kommer till kanten, förstår de flesta att vi "kommer fram" i andra änden av kartan.

– Om man ber människor gå utanför kanten i en nordsydlig riktning, vid exempelvis Sydpolen, tror 90 procent av skolelever och 40 procent av vuxna att man kommer fram vid Nordpolen, men så är det ju inte, säger Hennerdal.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

435abbe2d82cf1ac93120a028d64efa4

Céline Dion i "Carpool karaoke"?

Är Céline Dion nästa artist att gästa James Corden i "Carpool karaoke"? Ja, åtminstone om man får tro den brittiske pratshowvärdens Twitterkonto, där han lagt ut en bild från en bil tillsammans med världsstjärnan.

Läs hela artikeln här »
31d4db6179d6a868c73c77dcc2866088

Zac Efron i ny film om Scooby-Doo

Zac Efron, som slog igenom i "High school musical"-filmerna, är tillsammans med Amanda Seyfried de senaste namnen att presenteras som röstskådespelare i den nya kommande Scooby-Doo-filmen, skriver Deadline.

Läs hela artikeln här »
654667ba84e002d1522f4a6d69541d48

Tablettbrus och slajmslafs – ljud trendar

En hel skiva gjord av ljudet från brustabletter som upplöses i vatten – konstnären Alexander Höglund har dragit ljudtrenden till sin spets. Samtidigt hänger sig många på nätet åt att njuta av det slafsiga ljudet av slajm och frasiga kakor som krossas.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 03 23 kl. 03.09.21
f8fe9e3dcd

Ed Sheeran öppnar livebar i London

I slutet av april öppnar Ed Sheeran en bar med fokus på livemusik på Portobello Road 323 i Notting Hill, skriver The Sun. Här kommer en video!

Läs hela artikeln här »
IMG 6352
AJ2A9794
799A1505
0ea70ec05f2

Idag är det världsvattendagen – så sparar du vatten i vardagen

Alla kan hjälpas åt och dra sitt strå till stacken när det gäller att spara vatten. I den här videon kommer några smarta tips på hur just du kan bidra!

Läs hela artikeln här »
veganskhudvard 12
Skarmavbild 2019 03 22 kl. 02.14.03

Senaste från Blogoteket

01c8f5f0b1

NASA utannonserar världens första rymdpromenad med bara kvinnor

Den amerikanska myndigheten NASA har tillkännagett att de kommer göra världens första rymdpromenad med bara kvinnor. Se videon här!

Läs hela artikeln här »
batch IMG 7478
IMG 9182
74cb79be45 1

Därför ska du rocka sockorna i dag

21 mars är det världsdagen för Downs syndrom, och då gäller det att ha på sig ett udda par strumpor. Har du koll på varför? Här kommer en video som förklarar.

Läs hela artikeln här »
782b5f8e73ad52b1f087c5b71b651bfc

Se hit morgontrötta – nu vänder det!

Av många ses det som ett tecken på att vintern går mot sitt slut, och för morgontrötta kan det bli en avgörande vändpunkt. Under onsdagskvällen är det äntligen dags för vårdagjämning.

Läs hela artikeln här »
e04c3c877a9b96cf27907e9407c3eb1e

The Cure färdiga med nytt album

Redan i december förra året avslöjade det brittiska bandet The Cures frontman Robert Smith att bandet var i full färd med att färdigställa ett nytt album – bandets första fullängdsalbum på tio år.

Läs hela artikeln här »
batch DSC9491
454371905aec41fe33e3358ca2a0655d

Konstmuseum tackar nej till miljonbidrag

National Portrait Gallery i London har efter starka protester valt att tacka nej till ett miljonbidrag från den amerikanska familjen Sackler, som länge har beskyllts för att ha drivit på den så kallade opioidkrisen i USA.

Läs hela artikeln här »
2c31b1162b

Storaffären klar: Nu har Disney köpt upp Fox

Nu är en av Hollywoods största affärer genom tiderna slutförd. Disney äger nu 21st Century Fox. Det här innebär affären.

Läs hela artikeln här »
27564ac695

Fyra tips till dig som ska ut på tågsemester

Ska du ut på tågsemester? Här är några saker som kan vara bra innan du ger dig av!

Läs hela artikeln här »
5a8ca90578fa149520994799b48fc14b

Miljarder människor saknar rent vatten

Ungefär 140 liter vatten går åt för att producera en kopp kaffe – det tål att tänka på inför världsvattendagen, som infaller på fredag.

Läs hela artikeln här »
crop kOCXZKFNhAsA

Google lanserar spelplattformen Stadia

Googles nya spelplattformen Stadia låter användare strömma spel genom webbläsaren utan att behöva vänta på att innehåll först laddas ner till enheten.

Läs hela artikeln här »
2005569635

Här är världens lyckligaste länder 2019

De nordiska länderna toppar återigen listan över världens lyckligaste länder, det visar en ny rapport från FN.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 20 at 8.53.06
chinatown.sanfrancisco

Annons

DanielNenonen

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

Annons. Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter i Svenskfinland. - Jag är glad över det val jag gjorde. Jag är så nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, konstaterar Olya Tsikhanchuck, som studerar till formgivare inom grafisk design i Jakobstad.

Läs hela artikeln här »
8c7293157e

Årets it-plagg – färgglad kostym

Färgglada kostymer – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller modet 2019.

Läs hela artikeln här »
41494bc55b2

Fyra tips för en grönare vardag

Polerna smälter, vädret blir allt mer extremt och snart är det kanske mer plast än fisk i våra hav. Här är några smarta tips på vad du kan göra för att leva ett lite mer hållbart liv.

Läs hela artikeln här »
Gambamark
9574007192

Här är världens tio dyraste städer 2019

Köpenhamn är världens sjunde dyraste stad, samma placering som New York och Sydkoreas huvudstad Seoul. Det visar en ny undersökning av The Economist.

Läs hela artikeln här »
gronvaxt