Artikel från
e87bba0ec3f3626b10a6e71485f93ddc Einsteins teori klarade utmaningen. Foto: TT
Publicerad 15 april 2018 kl 22:54

Utmanade Einstein – och förlorade

Över 190 miljoner euro betalade franska forskare och utmanade en av Einsteins mest grundläggande teorier. Nu, två år senare, står det klart att forskarna förlorade.

Det var i april 2016 som den franska rymdmyndigheten Onera (The French Aerospace Lab) skickade upp satelliten Microscope, till en kostnad av nästan två miljarder svenska kronor.

Satellitens enda syfte var att testa den så kallade ekvivalensprincipen, som är en fundamental princip inom Einsteins allmänna relativitetsteori och därmed för hela 1900-talsfysiken.

Kort efter uppskjutningen deklarerade fysikern och forskningsledaren Pierre Touboul självsäkert för TT:

– Jag bara inte hoppas, utan förväntar mig att denna princip inte stämmer.

Ekvivalensprincipen har hållit den mänskliga hjärnan sysselsatt i århundraden, ända sedan Galileo Galilei för drygt 400 år sedan insåg att föremål av olika vikt faller med samma hastighet mot jorden. Om man bortser från luftmotståndet, faller alltså en kanonkula och en fjäder lika fort.

Fenomenet hade ingen bra förklaring förrän Albert Einstein lanserade sin allmänna relativitetsteori 1915 och erbjöd mänskligheten en geometrisk lösning.

Enligt Einstein förändrar en massiv kropp, som jorden, rummets geometri. Krökningen påverkar i sin tur allt som passerar nära massan, så att detta viker av och får en förändrad bana, något som ger upphov till det vi vanligtvis kallar gravitation.

En kropp som rör sig genom rummet följer alltid den energisnålaste banan, det vill säga den går rakt fram. Men om rummet är krökt blir "rakt fram" i stället en krokig bana för en åskådare. Den "kraft" som tycks böja av föremålets bana är vad vi kallar för gravitation.

Eftersom rummets krökning är densamma för både fjädern och kanonkulan, kommer de att "falla" på precis samma sätt genom rummet, vilket förklarar varför den uppmätta hastigheten blir densamma.

– Om ekvivalensprincipen inte stämmer faller hela teorin, konstaterade Mikael Smedbäck, doktor i teoretisk fysik, strax efter uppskjutningen.

Principen har testats ett flertal gånger – på jorden. Genom att förlägga experimentet till rymden ville Pierre Touboul testa ekvivalensprincipen i en mindre skala, med en 100 gånger större noggrannhet än tidigare. Tanken var att teorin inte riktigt håller måttet vid mycket små längdskalor.

I satelliten finns två cylindrar. Den ena är stor som en toalettpappersrulle och består av titan. Inuti den finns en mindre cylinder som består av platina och rodium. Två andra cylindrar, båda av platina/rodium, finns också med ombord som kontroll.

Om ekvivalensprincipen stämmer kommer de båda föremålen att följa med satelliten och glida i exakt samma omloppsbana runt jorden. Om inte, kommer jordens gravitationskraft att påverka det ena föremålet mer än det andra, eftersom de väger olika. I så fall kommer de sensorer som finns ombord att reagera och skicka en signal till forskarna på jorden.

Nu skriver de franska forskarna på sin hemsida att de har utmanat Einsteins teori med en aldrig tidigare skådad noggrannhet – och att resultaten visar att teorin håller. De båda föremålen följde med satelliten och gled i exakt samma omloppsbana runt jorden.

Försöken med hjälp av Microscope avslutades i mars i år.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

1glogglass
LeixoesPortugal
540226a906

Här är de största resetrenderna 2019

Resemagasinet Lonely Planet har listat nästa års stora resetrender. Här är vad som gäller för 2019!

Läs hela artikeln här »
17bf34498e

Här är modetrenderna som dominerade 2018

Matchande set, midjeväska och smala glasögon – vi tar en tillbakablick på de hetaste modetrenderna under 2018.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 12 19 kl. 08.50.52
Skarmavbild 2018 12 19 kl. 08.44.30
foljdinadrommarkollage

Klara färger, hållbarhet och återanvändning alldeles vid havet

Vid havet i Närpes ligger Villa Solviken, som är Harriet Harf och Michael Hällbackas hem. Huset inreds med klara färger och återvunna saker som har fått nytt liv.

Läs hela artikeln här »

Senaste från Blogoteket

1vitchokladtryffel
ba0471a898e7e0b35b7f2f0930d67916

Minst 200 år tills världen är jämställd

Internationellt minskar lönegapet mellan män och kvinnor. Men det kommer ändå att ta flera hundra år innan världen är jämställd, enligt en rapport från Världsekonomiskt forum (WEF).

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 12 18 kl. 08.38.48
Skarmavbild 2018 12 18 kl. 08.53.40
Skarmavbild 2018 12 18 kl. 08.21.56
unnamed29

Veckans blogg: Ingen äkta ålänning

Hon skriver en dialektkalender inför jul som är väldigt uppskattad. Annars bor hon på Åland, är vårdledig och busar med sin dotter på dagarna. Men vem är hon mer? I veckan får du lära känna Alexandra Grahn lite bättre!

Läs hela artikeln här »
presentationsbild5

Sevendays adventskalender 3: Fotografera i mörker och skymning

Att fotografera under den mörka årstiden kan vara väldigt knepigt med tanke på att dagarna är korta och dagsljuset minimalt. Men det är inte omöjligt att få till snygga bilder också under vintermånaderna! Här är fem enkla tips.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

Batatcrostini main
82f30530f046093f63ceb5c86c6d6955

Pernilla Wahlgren i nästa julkalender

Artisten och tv-profilen Pernilla Wahlgren och komikern Per Andersson ska spela huvudrollerna i nästa års SVT-kalender "Panik i tomteverkstan", skriver Dagens Nyheter.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 12 17 kl. 08.40.50