Artikel från
e87bba0ec3f3626b10a6e71485f93ddc Einsteins teori klarade utmaningen. Foto: TT
Publicerad 15 april 2018 kl 22:54

Utmanade Einstein – och förlorade

Över 190 miljoner euro betalade franska forskare och utmanade en av Einsteins mest grundläggande teorier. Nu, två år senare, står det klart att forskarna förlorade.

Det var i april 2016 som den franska rymdmyndigheten Onera (The French Aerospace Lab) skickade upp satelliten Microscope, till en kostnad av nästan två miljarder svenska kronor.

Satellitens enda syfte var att testa den så kallade ekvivalensprincipen, som är en fundamental princip inom Einsteins allmänna relativitetsteori och därmed för hela 1900-talsfysiken.

Kort efter uppskjutningen deklarerade fysikern och forskningsledaren Pierre Touboul självsäkert för TT:

– Jag bara inte hoppas, utan förväntar mig att denna princip inte stämmer.

Ekvivalensprincipen har hållit den mänskliga hjärnan sysselsatt i århundraden, ända sedan Galileo Galilei för drygt 400 år sedan insåg att föremål av olika vikt faller med samma hastighet mot jorden. Om man bortser från luftmotståndet, faller alltså en kanonkula och en fjäder lika fort.

Fenomenet hade ingen bra förklaring förrän Albert Einstein lanserade sin allmänna relativitetsteori 1915 och erbjöd mänskligheten en geometrisk lösning.

Enligt Einstein förändrar en massiv kropp, som jorden, rummets geometri. Krökningen påverkar i sin tur allt som passerar nära massan, så att detta viker av och får en förändrad bana, något som ger upphov till det vi vanligtvis kallar gravitation.

En kropp som rör sig genom rummet följer alltid den energisnålaste banan, det vill säga den går rakt fram. Men om rummet är krökt blir "rakt fram" i stället en krokig bana för en åskådare. Den "kraft" som tycks böja av föremålets bana är vad vi kallar för gravitation.

Eftersom rummets krökning är densamma för både fjädern och kanonkulan, kommer de att "falla" på precis samma sätt genom rummet, vilket förklarar varför den uppmätta hastigheten blir densamma.

– Om ekvivalensprincipen inte stämmer faller hela teorin, konstaterade Mikael Smedbäck, doktor i teoretisk fysik, strax efter uppskjutningen.

Principen har testats ett flertal gånger – på jorden. Genom att förlägga experimentet till rymden ville Pierre Touboul testa ekvivalensprincipen i en mindre skala, med en 100 gånger större noggrannhet än tidigare. Tanken var att teorin inte riktigt håller måttet vid mycket små längdskalor.

I satelliten finns två cylindrar. Den ena är stor som en toalettpappersrulle och består av titan. Inuti den finns en mindre cylinder som består av platina och rodium. Två andra cylindrar, båda av platina/rodium, finns också med ombord som kontroll.

Om ekvivalensprincipen stämmer kommer de båda föremålen att följa med satelliten och glida i exakt samma omloppsbana runt jorden. Om inte, kommer jordens gravitationskraft att påverka det ena föremålet mer än det andra, eftersom de väger olika. I så fall kommer de sensorer som finns ombord att reagera och skicka en signal till forskarna på jorden.

Nu skriver de franska forskarna på sin hemsida att de har utmanat Einsteins teori med en aldrig tidigare skådad noggrannhet – och att resultaten visar att teorin håller. De båda föremålen följde med satelliten och gled i exakt samma omloppsbana runt jorden.

Försöken med hjälp av Microscope avslutades i mars i år.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

zaramen side2

Blommönster - den hållbara trenden

Glöm minimalismen och det enfärgade - sensommarens trendigaste mönster stavas blommor. Här kommer de kompletta guiden för en mer vågad garderob!

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800534 DSC2
crop 945da7b69269365cff0f0da882f05b8c

Sömnproblem kan öka risken för demens

Svårt att sova? Enligt forskare vid Karolinska institutet kan det leda till ökad risk för demens. Men även de som sover för mycket bör vara oroliga.

Läs hela artikeln här »
34e5f78acb6a34d7d1fce7e5389c039e

Washingtons katter kartläggs

Hur många katter finns det egentligen i USA:s huvudstad? Staden Washington DC har i samarbete med flera organisationer och forskningsinstitut inlett en tre år lång katträkning.

Läs hela artikeln här »
9CXSsrU0cSkm

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa

ANNONS. 27-28.7 brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

resizedimage800533 lindskok6
jenn sandstrom

Turista inrikes: Jennifer Sandströms bästa tips

Har du semester i sommar och vill spendera den i Finland? Resebloggaren Jennifer Sandström har de bästa tipsen för dig som vill turista inom landets gränser! Här får du ta del av platser du inte ska missa och vad man ska tänka på under en semester i de tusen sjöars land.

Läs hela artikeln här »

Resor

Skarmavbild 2018 07 17 kl. 15.37.29
crop bb4f1f9f6d37d0b00cdb91241cce209d

14 500 år gammalt bröd hittat i Jordanien

Förkolnade bitar av ett gammalt tunnbröd har hittats vid en eldstad i nordöstra Jordanien. Det nya fyndet visar på att människan började baka bröd långt innan man började utveckla jordbruket, och dessutom långt tidigare än man trott.

Läs hela artikeln här »
490f1bb7c53d843fc12d7f07ef0af095

Avicii nomineras till MTV-galan efter sin död

När nomineringarna till MTV:s musikpris VMA nu har släppts står det klart att Avicii finns med bland de utvalda. Den svenske dj-stjärnan, som gick bort i april, har nominerats postumt i kategorierna bästa dans och bästa visuella effekter för sin “Lonely together”-video.

Läs hela artikeln här »

Djur & natur

resizedimage549388 skc3a4ren red 6

Mat & dryck

resizedimage800600 JPEG bild D9C36834534E 5
crop 9735d1b76762e6722ada03da6d6fd174

Hälften av våra gener har funnits i 650 miljoner år

Över hälften av våra gener är flera hundra miljoner år gamla. Enligt en ny studie fanns de redan hos de allra första djuren som uppstod för cirka 650 miljoner år sedan.

Läs hela artikeln här »
sGkzUeo5JNdL

Sant och falskt om mobilstrålning – mobilen är värsta boven

I och med den nya 5G-teknologin kan en del frågor uppstå. Är det farligt att ha telefonen i fickan och kan mobilstrålning verkligen orsaka tumörer? Vi frågade Lauri Puranen, ledande expert på Strålsäkerhetscentralen, vad som är myt och vad som bottnar i sanning.

Läs hela artikeln här »
37177578 10215065334600314 5011239163752611840 n

Veckans blogg: Sara Hellström

Sara Hellströms blogg är den ultimata bloggen för alla hundägare. Här får du läsa om tips på övningar, skötselråd och andra tankar samlade kring människans bästa vän. Men vem är egentligen Sara? Läs känna veckans bloggare här!

Läs hela artikeln här »

Resor

resizedimage800532 HELSINKI SKY BAR STYLE BY SHYA

Lifestyle

Namnlost1

Nöje

Annons

resizedimage800532 Topelius