Artikel från
b4be87daeff0b7ec9d2e4247428af559 Linn Henrichson, Hanna Arhippainen och Kaneli Johansson tillbringar mycket tid på sin balkong på Skatudden i Helsingfors. Foto: SPT/Linnea de la Chapelle
Publicerad 10 juni 2018 kl 21:01

Video: Får du vara naken på din balkong?

Det har varit en rekordvarm vår i hela landet och många höghusboende suktar efter en svalkande balkong. Balkonglivet är dessvärre inte alltid problemfritt. Att till exempel grilla eller spela musik på sin balkong kan leda till grannfejder som är svåra att lösa. Reglerna är inte alltid helt klara och allting kan man inte direkt förbjuda.

 

Se videon från studerandena Linn Henrichsons, Hanna Arhippainens och Kaneli Johanssons fina balkong på Skatudden i Helsingfors.


Det är till exempel inte förbjudet att hänga upp en död hare på sin balkong, trots att grannarna eventuellt protesterar. Alla har rätt att förvara vad de vill på sin egen balkong. Hur är det då med att ordna fester, hissa ner föremål eller vara naken på sin balkong?

Kristel Pynnönen, biträdande chefsjurist vid Finlands fastighetsförbund, svarar.

Du har rätt att röka på din egen balkong, men från och med den 1 januari 2017 kan ett husbolag förbjuda rökning på husets samtliga balkonger. Först ska ärendet diskuteras på en av husbolagets bolagsstämmor.

Zoom

Kristel Pynnönen, biträdande chefsjurist vid Finlands fastighetsförbund, säger att många balkongregler lämnar utrymme för tolkning. Foto: SPT/Linnea de la ChapelleEtt majoritetsbeslut om att förbjuda rökning bör fattas och sedan måste husbolaget ansöka om förbudet hos staden eller kommunens hälsomyndighet. Enligt juristen Kristel Pynnönen beviljas förbudet till så gott som alla som ansöker om det. Endast ett husbolag kan ansöka om förbudet, inte en enskild person.

Kring valborg var det mycket diskussion om att grilla på balkonger. Så länge du inte ökar risken för brand eller orsakar oskäliga problem för dina grannar är det okej att grilla. Matos är förstås något som uppstår då man grillar och kan störa grannar, men du har ändå rätt att tillreda mat på din balkong.

Däremot kan du till exempel inte grilla tolv timmar i sträck eller röka en stor fisk eller julskinka på din balkong. Men om du till exempel grillar en gång per dag är det alldeles okej.

Du har rätt att bjuda vänner på besök och till och med spela musik på din balkong, men du måste respektera nattron och följa husbolagets ordningsregler.

Det är också bra att komma ihåg att oljud på balkongen lätt hörs till grannarna. Juristen Kristel Pynnönen rekommenderar att man i god tid förflyttar sig in i lägenheten och fortsätter umgås där.

Du har rätt att förvara saker på din balkong, du kan till och med använda den som ett förråd. Det är alltså inte förbjudet, men det kan vara bra att fundera på om alla sorters grejer är lämpliga att förvara på sin balkong, som till exempel döda djur.


Det är tillåtet att ha husdjur på sin balkong, men du kan förstås inte låsa ut en skällande hund för hela natten.

Du har rätt att renovera insidan av balkongen, men allt som hör till fasaden är det förbjudet att ändra på. Du kan till exempel kakla golvet eller måla insidan av balkongen. Sådana små renoveringar är godkända så länge du meddelar husbolaget om dem och ser till att du inte gör något som kan orsaka skada, som att till exempel hänga upp något för tungt.

Däremot har du inte rätt att måla balkongens bakre vägg som syns utåt. Trots att den är på insidan av balkongen räknas den som en del av fasaden.

Du har rätt att hissa ner en soffa eller julgran från din balkong. Du måste dock se till att det sker på ett säkert sätt. Någon måste alltså ta emot det du hissar ner. Samma gäller snö och is. Det är till och med din skyldighet att se till att din balkong är fri från snö och is som kan falla ner. Du ska alltså skyffla ner snön på ett säkert sätt, men du kan inte lämna den och ligga på gatan. Du måste föra bort den, till exempel till en innergård.

Du får inte heller ha blomkrukor hängande på utsidan av din balkong eftersom de inte övervakas hela tiden och därmed kan falla på någon.

Zoom

Blomkrukor måste hänga på insidan av balkongen. Foto: SPT/Linnea de la ChapelleOm det är tillåtet att vara naken eller inte beror på ditt syfte. Om du ligger och solar utan överdel och inte gör något väsen av dig, då är det okej. Men om ditt mål är att visa upp dig naken är det straffbart.

Juristen Kristel Pynnönen minns ett fall där en man hoppade naken på en trampolin på sin gård. Han visade även sitt könsorgan för förbipasserande personer. I det här fallet blev mannen dömd för offentlig kränkning av sedligheten.

Det är inte tillåtet att ha sex på offentlig plats, men på din balkong gäller samma regler som i din lägenhet. Du får alltså ha sex på balkongen, men kom ihåg att du är naken. Om du gör det diskret och i gömman är det okej, men om ditt mål är att visa upp dig naken är det straffbart.

Du har rätt att hänga upp vad som helst på insidan av din balkong, men om något hänger utanför balkongen eller tydligt syns är det en del av fasaden och kan därmed förbjudas av husbolaget. Man ska förstås undvika att såra någon, så en nazistisk flagga är inte direkt förbjuden men kan uppfattas som väldigt opassande, anser Kristel Pynnönen.

Du kan göra reklam på din balkong om husbolaget tillåter det.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

1glogglass
LeixoesPortugal
540226a906

Här är de största resetrenderna 2019

Resemagasinet Lonely Planet har listat nästa års stora resetrender. Här är vad som gäller för 2019!

Läs hela artikeln här »
17bf34498e

Här är modetrenderna som dominerade 2018

Matchande set, midjeväska och smala glasögon – vi tar en tillbakablick på de hetaste modetrenderna under 2018.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 12 19 kl. 08.50.52
Skarmavbild 2018 12 19 kl. 08.44.30
foljdinadrommarkollage

Klara färger, hållbarhet och återanvändning alldeles vid havet

Vid havet i Närpes ligger Villa Solviken, som är Harriet Harf och Michael Hällbackas hem. Huset inreds med klara färger och återvunna saker som har fått nytt liv.

Läs hela artikeln här »

Senaste från Blogoteket

1vitchokladtryffel
ba0471a898e7e0b35b7f2f0930d67916

Minst 200 år tills världen är jämställd

Internationellt minskar lönegapet mellan män och kvinnor. Men det kommer ändå att ta flera hundra år innan världen är jämställd, enligt en rapport från Världsekonomiskt forum (WEF).

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 12 18 kl. 08.38.48
Skarmavbild 2018 12 18 kl. 08.53.40
Skarmavbild 2018 12 18 kl. 08.21.56
unnamed29

Veckans blogg: Ingen äkta ålänning

Hon skriver en dialektkalender inför jul som är väldigt uppskattad. Annars bor hon på Åland, är vårdledig och busar med sin dotter på dagarna. Men vem är hon mer? I veckan får du lära känna Alexandra Grahn lite bättre!

Läs hela artikeln här »
presentationsbild5

Sevendays adventskalender 3: Fotografera i mörker och skymning

Att fotografera under den mörka årstiden kan vara väldigt knepigt med tanke på att dagarna är korta och dagsljuset minimalt. Men det är inte omöjligt att få till snygga bilder också under vintermånaderna! Här är fem enkla tips.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

Batatcrostini main
82f30530f046093f63ceb5c86c6d6955

Pernilla Wahlgren i nästa julkalender

Artisten och tv-profilen Pernilla Wahlgren och komikern Per Andersson ska spela huvudrollerna i nästa års SVT-kalender "Panik i tomteverkstan", skriver Dagens Nyheter.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 12 17 kl. 08.40.50