Artikel från
b4be87daeff0b7ec9d2e4247428af559 Linn Henrichson, Hanna Arhippainen och Kaneli Johansson tillbringar mycket tid på sin balkong på Skatudden i Helsingfors. Foto: SPT/Linnea de la Chapelle
Publicerad 10 juni 2018 kl 21:01

Video: Får du vara naken på din balkong?

Det har varit en rekordvarm vår i hela landet och många höghusboende suktar efter en svalkande balkong. Balkonglivet är dessvärre inte alltid problemfritt. Att till exempel grilla eller spela musik på sin balkong kan leda till grannfejder som är svåra att lösa. Reglerna är inte alltid helt klara och allting kan man inte direkt förbjuda.

 

Se videon från studerandena Linn Henrichsons, Hanna Arhippainens och Kaneli Johanssons fina balkong på Skatudden i Helsingfors.


Det är till exempel inte förbjudet att hänga upp en död hare på sin balkong, trots att grannarna eventuellt protesterar. Alla har rätt att förvara vad de vill på sin egen balkong. Hur är det då med att ordna fester, hissa ner föremål eller vara naken på sin balkong?

Kristel Pynnönen, biträdande chefsjurist vid Finlands fastighetsförbund, svarar.

Du har rätt att röka på din egen balkong, men från och med den 1 januari 2017 kan ett husbolag förbjuda rökning på husets samtliga balkonger. Först ska ärendet diskuteras på en av husbolagets bolagsstämmor.

Zoom

Kristel Pynnönen, biträdande chefsjurist vid Finlands fastighetsförbund, säger att många balkongregler lämnar utrymme för tolkning. Foto: SPT/Linnea de la ChapelleEtt majoritetsbeslut om att förbjuda rökning bör fattas och sedan måste husbolaget ansöka om förbudet hos staden eller kommunens hälsomyndighet. Enligt juristen Kristel Pynnönen beviljas förbudet till så gott som alla som ansöker om det. Endast ett husbolag kan ansöka om förbudet, inte en enskild person.

Kring valborg var det mycket diskussion om att grilla på balkonger. Så länge du inte ökar risken för brand eller orsakar oskäliga problem för dina grannar är det okej att grilla. Matos är förstås något som uppstår då man grillar och kan störa grannar, men du har ändå rätt att tillreda mat på din balkong.

Däremot kan du till exempel inte grilla tolv timmar i sträck eller röka en stor fisk eller julskinka på din balkong. Men om du till exempel grillar en gång per dag är det alldeles okej.

Du har rätt att bjuda vänner på besök och till och med spela musik på din balkong, men du måste respektera nattron och följa husbolagets ordningsregler.

Det är också bra att komma ihåg att oljud på balkongen lätt hörs till grannarna. Juristen Kristel Pynnönen rekommenderar att man i god tid förflyttar sig in i lägenheten och fortsätter umgås där.

Du har rätt att förvara saker på din balkong, du kan till och med använda den som ett förråd. Det är alltså inte förbjudet, men det kan vara bra att fundera på om alla sorters grejer är lämpliga att förvara på sin balkong, som till exempel döda djur.


Det är tillåtet att ha husdjur på sin balkong, men du kan förstås inte låsa ut en skällande hund för hela natten.

Du har rätt att renovera insidan av balkongen, men allt som hör till fasaden är det förbjudet att ändra på. Du kan till exempel kakla golvet eller måla insidan av balkongen. Sådana små renoveringar är godkända så länge du meddelar husbolaget om dem och ser till att du inte gör något som kan orsaka skada, som att till exempel hänga upp något för tungt.

Däremot har du inte rätt att måla balkongens bakre vägg som syns utåt. Trots att den är på insidan av balkongen räknas den som en del av fasaden.

Du har rätt att hissa ner en soffa eller julgran från din balkong. Du måste dock se till att det sker på ett säkert sätt. Någon måste alltså ta emot det du hissar ner. Samma gäller snö och is. Det är till och med din skyldighet att se till att din balkong är fri från snö och is som kan falla ner. Du ska alltså skyffla ner snön på ett säkert sätt, men du kan inte lämna den och ligga på gatan. Du måste föra bort den, till exempel till en innergård.

Du får inte heller ha blomkrukor hängande på utsidan av din balkong eftersom de inte övervakas hela tiden och därmed kan falla på någon.

Zoom

Blomkrukor måste hänga på insidan av balkongen. Foto: SPT/Linnea de la ChapelleOm det är tillåtet att vara naken eller inte beror på ditt syfte. Om du ligger och solar utan överdel och inte gör något väsen av dig, då är det okej. Men om ditt mål är att visa upp dig naken är det straffbart.

Juristen Kristel Pynnönen minns ett fall där en man hoppade naken på en trampolin på sin gård. Han visade även sitt könsorgan för förbipasserande personer. I det här fallet blev mannen dömd för offentlig kränkning av sedligheten.

Det är inte tillåtet att ha sex på offentlig plats, men på din balkong gäller samma regler som i din lägenhet. Du får alltså ha sex på balkongen, men kom ihåg att du är naken. Om du gör det diskret och i gömman är det okej, men om ditt mål är att visa upp dig naken är det straffbart.

Du har rätt att hänga upp vad som helst på insidan av din balkong, men om något hänger utanför balkongen eller tydligt syns är det en del av fasaden och kan därmed förbjudas av husbolaget. Man ska förstås undvika att såra någon, så en nazistisk flagga är inte direkt förbjuden men kan uppfattas som väldigt opassande, anser Kristel Pynnönen.

Du kan göra reklam på din balkong om husbolaget tillåter det.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

Skarmavbild 2019 03 23 kl. 03.09.21
f8fe9e3dcd

Ed Sheeran öppnar livebar i London

I slutet av april öppnar Ed Sheeran en bar med fokus på livemusik på Portobello Road 323 i Notting Hill, skriver The Sun. Här kommer en video!

Läs hela artikeln här »
IMG 6352
AJ2A9794
799A1505
0ea70ec05f2

Idag är det världsvattendagen – så sparar du vatten i vardagen

Alla kan hjälpas åt och dra sitt strå till stacken när det gäller att spara vatten. I den här videon kommer några smarta tips på hur just du kan bidra!

Läs hela artikeln här »
veganskhudvard 12
Skarmavbild 2019 03 22 kl. 02.14.03
01c8f5f0b1

NASA utannonserar världens första rymdpromenad med bara kvinnor

Den amerikanska myndigheten NASA har tillkännagett att de kommer göra världens första rymdpromenad med bara kvinnor. Se videon här!

Läs hela artikeln här »
batch IMG 7478
IMG 9182
74cb79be45 1

Därför ska du rocka sockorna i dag

21 mars är det världsdagen för Downs syndrom, och då gäller det att ha på sig ett udda par strumpor. Har du koll på varför? Här kommer en video som förklarar.

Läs hela artikeln här »
782b5f8e73ad52b1f087c5b71b651bfc

Se hit morgontrötta – nu vänder det!

Av många ses det som ett tecken på att vintern går mot sitt slut, och för morgontrötta kan det bli en avgörande vändpunkt. Under onsdagskvällen är det äntligen dags för vårdagjämning.

Läs hela artikeln här »
e04c3c877a9b96cf27907e9407c3eb1e

The Cure färdiga med nytt album

Redan i december förra året avslöjade det brittiska bandet The Cures frontman Robert Smith att bandet var i full färd med att färdigställa ett nytt album – bandets första fullängdsalbum på tio år.

Läs hela artikeln här »
batch DSC9491
454371905aec41fe33e3358ca2a0655d

Konstmuseum tackar nej till miljonbidrag

National Portrait Gallery i London har efter starka protester valt att tacka nej till ett miljonbidrag från den amerikanska familjen Sackler, som länge har beskyllts för att ha drivit på den så kallade opioidkrisen i USA.

Läs hela artikeln här »
2c31b1162b

Storaffären klar: Nu har Disney köpt upp Fox

Nu är en av Hollywoods största affärer genom tiderna slutförd. Disney äger nu 21st Century Fox. Det här innebär affären.

Läs hela artikeln här »
27564ac695

Fyra tips till dig som ska ut på tågsemester

Ska du ut på tågsemester? Här är några saker som kan vara bra innan du ger dig av!

Läs hela artikeln här »
5a8ca90578fa149520994799b48fc14b

Miljarder människor saknar rent vatten

Ungefär 140 liter vatten går åt för att producera en kopp kaffe – det tål att tänka på inför världsvattendagen, som infaller på fredag.

Läs hela artikeln här »
crop kOCXZKFNhAsA

Google lanserar spelplattformen Stadia

Googles nya spelplattformen Stadia låter användare strömma spel genom webbläsaren utan att behöva vänta på att innehåll först laddas ner till enheten.

Läs hela artikeln här »
2005569635

Här är världens lyckligaste länder 2019

De nordiska länderna toppar återigen listan över världens lyckligaste länder, det visar en ny rapport från FN.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 20 at 8.53.06
chinatown.sanfrancisco

Annons

DanielNenonen

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

Annons. Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter i Svenskfinland. - Jag är glad över det val jag gjorde. Jag är så nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, konstaterar Olya Tsikhanchuck, som studerar till formgivare inom grafisk design i Jakobstad.

Läs hela artikeln här »
41494bc55b2

Fyra tips för en grönare vardag

Polerna smälter, vädret blir allt mer extremt och snart är det kanske mer plast än fisk i våra hav. Här är några smarta tips på vad du kan göra för att leva ett lite mer hållbart liv.

Läs hela artikeln här »
Gambamark

Senaste från Blogoteket

9574007192

Här är världens tio dyraste städer 2019

Köpenhamn är världens sjunde dyraste stad, samma placering som New York och Sydkoreas huvudstad Seoul. Det visar en ny undersökning av The Economist.

Läs hela artikeln här »
gronvaxt
Screenshot 2019 03 19 at 10.36.25
8c7293157e

Årets it-plagg – färgglad kostym

Färgglada kostymer – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller modet 2019.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 19 at 10.39.13
Skarmavbild 2019 03 18 kl. 17.37.18
Screenshot 2019 03 18 at 9.31.16