Artikel från
b4be87daeff0b7ec9d2e4247428af559 Linn Henrichson, Hanna Arhippainen och Kaneli Johansson tillbringar mycket tid på sin balkong på Skatudden i Helsingfors. Foto: SPT/Linnea de la Chapelle
Publicerad 10 juni 2018 kl 21:01

Video: Får du vara naken på din balkong?

Det har varit en rekordvarm vår i hela landet och många höghusboende suktar efter en svalkande balkong. Balkonglivet är dessvärre inte alltid problemfritt. Att till exempel grilla eller spela musik på sin balkong kan leda till grannfejder som är svåra att lösa. Reglerna är inte alltid helt klara och allting kan man inte direkt förbjuda.

 

Se videon från studerandena Linn Henrichsons, Hanna Arhippainens och Kaneli Johanssons fina balkong på Skatudden i Helsingfors.


Det är till exempel inte förbjudet att hänga upp en död hare på sin balkong, trots att grannarna eventuellt protesterar. Alla har rätt att förvara vad de vill på sin egen balkong. Hur är det då med att ordna fester, hissa ner föremål eller vara naken på sin balkong?

Kristel Pynnönen, biträdande chefsjurist vid Finlands fastighetsförbund, svarar.

Du har rätt att röka på din egen balkong, men från och med den 1 januari 2017 kan ett husbolag förbjuda rökning på husets samtliga balkonger. Först ska ärendet diskuteras på en av husbolagets bolagsstämmor.

Zoom

Kristel Pynnönen, biträdande chefsjurist vid Finlands fastighetsförbund, säger att många balkongregler lämnar utrymme för tolkning. Foto: SPT/Linnea de la ChapelleEtt majoritetsbeslut om att förbjuda rökning bör fattas och sedan måste husbolaget ansöka om förbudet hos staden eller kommunens hälsomyndighet. Enligt juristen Kristel Pynnönen beviljas förbudet till så gott som alla som ansöker om det. Endast ett husbolag kan ansöka om förbudet, inte en enskild person.

Kring valborg var det mycket diskussion om att grilla på balkonger. Så länge du inte ökar risken för brand eller orsakar oskäliga problem för dina grannar är det okej att grilla. Matos är förstås något som uppstår då man grillar och kan störa grannar, men du har ändå rätt att tillreda mat på din balkong.

Däremot kan du till exempel inte grilla tolv timmar i sträck eller röka en stor fisk eller julskinka på din balkong. Men om du till exempel grillar en gång per dag är det alldeles okej.

Du har rätt att bjuda vänner på besök och till och med spela musik på din balkong, men du måste respektera nattron och följa husbolagets ordningsregler.

Det är också bra att komma ihåg att oljud på balkongen lätt hörs till grannarna. Juristen Kristel Pynnönen rekommenderar att man i god tid förflyttar sig in i lägenheten och fortsätter umgås där.

Du har rätt att förvara saker på din balkong, du kan till och med använda den som ett förråd. Det är alltså inte förbjudet, men det kan vara bra att fundera på om alla sorters grejer är lämpliga att förvara på sin balkong, som till exempel döda djur.


Det är tillåtet att ha husdjur på sin balkong, men du kan förstås inte låsa ut en skällande hund för hela natten.

Du har rätt att renovera insidan av balkongen, men allt som hör till fasaden är det förbjudet att ändra på. Du kan till exempel kakla golvet eller måla insidan av balkongen. Sådana små renoveringar är godkända så länge du meddelar husbolaget om dem och ser till att du inte gör något som kan orsaka skada, som att till exempel hänga upp något för tungt.

Däremot har du inte rätt att måla balkongens bakre vägg som syns utåt. Trots att den är på insidan av balkongen räknas den som en del av fasaden.

Du har rätt att hissa ner en soffa eller julgran från din balkong. Du måste dock se till att det sker på ett säkert sätt. Någon måste alltså ta emot det du hissar ner. Samma gäller snö och is. Det är till och med din skyldighet att se till att din balkong är fri från snö och is som kan falla ner. Du ska alltså skyffla ner snön på ett säkert sätt, men du kan inte lämna den och ligga på gatan. Du måste föra bort den, till exempel till en innergård.

Du får inte heller ha blomkrukor hängande på utsidan av din balkong eftersom de inte övervakas hela tiden och därmed kan falla på någon.

Zoom

Blomkrukor måste hänga på insidan av balkongen. Foto: SPT/Linnea de la ChapelleOm det är tillåtet att vara naken eller inte beror på ditt syfte. Om du ligger och solar utan överdel och inte gör något väsen av dig, då är det okej. Men om ditt mål är att visa upp dig naken är det straffbart.

Juristen Kristel Pynnönen minns ett fall där en man hoppade naken på en trampolin på sin gård. Han visade även sitt könsorgan för förbipasserande personer. I det här fallet blev mannen dömd för offentlig kränkning av sedligheten.

Det är inte tillåtet att ha sex på offentlig plats, men på din balkong gäller samma regler som i din lägenhet. Du får alltså ha sex på balkongen, men kom ihåg att du är naken. Om du gör det diskret och i gömman är det okej, men om ditt mål är att visa upp dig naken är det straffbart.

Du har rätt att hänga upp vad som helst på insidan av din balkong, men om något hänger utanför balkongen eller tydligt syns är det en del av fasaden och kan därmed förbjudas av husbolaget. Man ska förstås undvika att såra någon, så en nazistisk flagga är inte direkt förbjuden men kan uppfattas som väldigt opassande, anser Kristel Pynnönen.

Du kan göra reklam på din balkong om husbolaget tillåter det.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Människor & samhälle

anna b2
resizedimage800533 IMG 4332

Veckans blogg: Caroline Eriksson

De bästa blogginläggen kommer i väntan på sömnen - eller under morgonkaffet då hon knappt fått upp ögonen. Caroline Eriksson berättar om sitt bloggande.

Läs hela artikeln här »
0qi4gwc7FNqP

Foodchimps levererar restaurangmat till hemmen

Småstadsbor måste kunna få hemleverans av annat än pizza och kebab. Det tyckte Moeed Ahmad och Aun Hyder och startade Foodchimps. Från och med måndag kan Vasabor beställa restaurangmat från deras webbsida.

Läs hela artikeln här »
ddyOyAj38mzr

En smörgås till förrätt

Det här är varken en crostini eller en bruschetta, utan en mellanvariant av båda. En snäppet lyxigare smörgås.

Läs hela artikeln här »
16bac9423e4e9ef69a7d79223dfb7447

Nygamla dinosaurier lockar många biobesökare

Actionäventyret "Jurassic world: Fallen kingdom" går hem på biograferna.

Läs hela artikeln här »
ddaa8e340f80315e4270b38b15e0a180

WHO: Transpersoner inte psykiskt sjuka

Världshälsoorganisationen (WHO) ska inte längre klassa transpersoner som psykiskt sjuka, framgår av en ny rapport från FN-organet.

Läs hela artikeln här »
7c23b0038327fd5df16f31b711e1c3c2

FN: Nordkoreas barn mår lite bättre

Stora utmaningar kvarstår. Men nya uppgifter inifrån det isolerade Nordkorea tyder på att barns hälsa förbättrats "litegrann" i diktaturen, enligt FN:s barnfond Unicef.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800533 hemmadag 1
2ba0e299ada8fa3a23df833605c5b881

Ismo Poutiainen är årets Mr Gay Finland

Årets Mr Gay Finland heter Ismo Poutiainen. Han är 35 år gammal med rötter i Kuopio och bor numera i Tammerfors.

Läs hela artikeln här »
TZA0YgE2DxSO

Hon slutade spela och blev domare

För några år sedan tröt Jolanda Närhis intresse för att spela fotboll. Men hon hade inte tröttnat på själva sporten och ville stanna kvar i fotbollen. Det ledde till att hon blev domare.

Läs hela artikeln här »
Mvteuurf5cVZ

Lista: Här är låtarna som kan bli årets sommarplåga

Det är inget snack om saken: Fjolårets stora sommarplåga var "Despacito" med bland annat Justin Biebers väna stämma. Vilken låt trillar öronen av till i år? Tre Vasa-dj:ar poängsätter låtar och utser den med bäst chans att bli sommarplågan 2018!

Läs hela artikeln här »
resizedimage800541 5DR 7344

Veckans blogg: Ideala Catariina

Veckans blogg på Sevendays är en icke-traditionell mammablogg som i huvudsak utspelar sig i Helsingfors.

Läs hela artikeln här »
b0e124caba690efa599c72d7842361e8

Cannabis släpps fritt i Kanada i höst

Kanada blir i höst det första större landet i världen att helt tillåta cannabis för vardagsbruk. Det står klart sedan underhuset i Ottawa sagt ja med 205 röster mot 82. Och premiärministern tror att fler följer efter.

Läs hela artikeln här »
d250f2174a01356e936214df267646b6

Melania Trump uttalar sig om gränspolitik

Debatten fortsätter att rasa i USA om den kontroversiella metoden att skilja barn från föräldrar som illegalt tagit sig in i landet via gränsen mot Mexiko.

Läs hela artikeln här »
b392f2682a12e25eb42415f7d2fb044e

Iina Karinen är årets Miss Gay Finland

Den 23-åriga veterinärstudenten Iina Karinen från Helsingfors har krönts till årets Miss Gay Finland.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage666444 Junia 6 manader
56c36c1d5b960986502ae2af7ed4593b 2

UMK fortsätter som inbjudningstävling

Finlands representant i Eurovision Song Contest utses även nästa år genom en inbjudningstävling.

Läs hela artikeln här »
8WORKWfAnI1D

Lukas från Oravais släpper singel: En melankolisk kärleksvisa

"Amelia" var tänkt att bli en akustisk låt. Men så blev det inte – och Lukas Djupsjöbacka är mer än nöjd med slutresultatet.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

horta recpet

Djur & natur

resizedimage800533 bygga honhus 2

Lifestyle

Mille1

Lifestyle

krans
dcRYyyxXEILx

Gör Venedig på två dagar

Ett tusenårigt världsarv fullt av kulturskatter som ständigt har förtrollat besökare från hela världen. Få resmål är så suggestivt laddade som det legendariska Venedig och få städer är så perfekta för en tvådagarsvistelse.

Läs hela artikeln här »
b4be87daeff0b7ec9d2e4247428af559

Video: Får du vara naken på din balkong?

Det har varit en rekordvarm vår i hela landet och många höghusboende suktar efter en svalkande balkong. Balkonglivet är dessvärre inte alltid problemfritt. Att till exempel grilla eller spela musik på sin balkong kan leda till grannfejder som är svåra att lösa. Reglerna är inte alltid helt klara och allting kan man inte direkt förbjuda.

Läs hela artikeln här »
odnUfhfdeBcy

Matbloggare tipsar: Satsa på hälsan – byt ut vitt mjöl, mjölk och socker

Vill du äta hälsosammare och minska på tillsatt socker? Lider du eller någon i din närhet av magproblem, har celiaki eller är allergisk mot mjölkprotein? Olika dieter och livsstilar blir allt vanligare, och det kan vara allt annat än lätt att hitta rätt i djungeln av alla nya ingredienser och produkter som numera finns i de flesta matbutiker.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

Skarmavbild 2018 06 13 kl. 08.41.19
crop uwgs8hy4smPK

Näringsfysiolog: Insekter är en förträfflig näringskälla

Klimatsmart mat blir trendigt. Det finns ett ökat intresse för alternativa proteinkällor och miljömedvetenhet. Mjölk och kött kan ingå i miljösmart mat, men konsumtionen måste minska.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

hannafunderar
ZpROaJhoJfnX

Markku Harju: Så räddar du en fågelunge som fallit ur boet

Nordic Wildlife Care får tio samtal om dagen om fågelungar som fallit ur boet. Det bästa för en frisk unge är att låta mamman ta hand om den.

Läs hela artikeln här »
crop 53c88c14a342190455d7b763931f877e

Ny strategi ska göra Finland barnvänligare i hopp om fler födslar

Statsrådet påbörjar beredningen av en ny barnstrategi. Målet är att utveckla ett barnvänligare samhälle och höja nativiteten.

Läs hela artikeln här »
crop af1bf562404252e092de3f5f54b983ae

Medborgarinitiativ kräver ny straffrättslig definition av våldtäkt

Ett nytt medborgarinitiativ, som vill ändra strafflagens definition av våldtäkt, samlade 1 800 underskrifter på två timmar.

Läs hela artikeln här »
84b4794fbd31dd6b3f6cc91f17862429

Konstnären Taika Mannila: Att vara finlandssvensk är mitt största konstprojekt

Taika Mannila personifierar den unga, coola, frilansaren som blivit något av ett ideal i dag. Men bakom det coola jobbet finns det kamper och psykisk ohälsa.

Läs hela artikeln här »
V3DvIrFIg1yk

Projekt lyfter fram livet på landsbygden som ung – utmynnar i pjäs nästa år

Ungefär halvvägs in i det treåriga projektet "De gränsbevakande", som ordnas av Unga Scenkompaniet, skiftades fokus från gränser till hur det är att växa upp på landsbygden. Projektet vill på sikt motverka flytten från glesbygden.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

anna b
5Ytqx5XC3YIo

Hitta din nya favoritpodd här

En podd handlar om vanliga människor med civilkurage som ingriper och räddar liv. En annan handlar om sex och programledarna bjuder ibland också in gamla ligg. Här får du tips på podcaster att lyssna på i sommar.

Läs hela artikeln här »