Artikel från
1tMjuQCwp6Sy En ceviche gjord på sik passar perfekt som förrätt under varma sommardagar. Foto: Sofie Sergelius
Publicerad 2 augusti 2018 kl 09:01

Frossa i fisk under sommaren

Byt ut köttet mot fisk, såsom lax eller sik, till sommarens grillfester.

Satsa på somriga fiskrätter till årets grillfester. Vad kunde vara bättre än ceviche till förrätt och grillad fisk till huvudrätt?

SIK CEVICHE
400 g sik
2 lime
0,5 mild röd chili
1 knippe koriander
1 krm salt
200 g nachochips

Skär bort skinnet på siken och skär fisken i små bitar.

Pressa saften ur båda limefrukterna. Finhacka chilin och koriandern.

Placera sikbitarna i en skål och pressa över limesaften. Smaka av med saltet och rör ner både chili och koriander. Låt cevichen dra åt sig smakerna i kylskåpet i 30 minuter.

Servera cevichen med nachochips.

***
Zoom

Cajunkryddad fisk med färsk ananas på ett spett, mums! Foto: Sofie Sergelius


TVÅ SORTERS GRILLADE LAXSPETT

Karibiska laxsspett
400 g lax
2 msk cajunkrydda
1 tsk vitlökspulver
4 rödlökar (knippe eller vanlig)
150 g ananas
bambuspett
1 msk olivolja

Placera bambuspetten i kallt vatten och låt stå i 30 minuter.

Skär bort skinnet från laxen och skär köttet i cirka 3x3 centimeter stora bitar.

Blanda ihop cajunkrydda med vitlökspulver i en stor skål. Rör ner laxbitarna i cajunblandningen så att alla sidor på alla laxbitar täcks av kryddblandningen.

Skala rödlöken och skär den i klyftor.

Skala ananasen och skär frukten i bitar, cirka 3x3 centimeter stora.

Placera en bit ananas, en lökklyfta och en bit fisk på spettet, upprepa tills spettet är fullt. Upprepa med alla fiskspett. Pensla alla spett med olja så att de inte fastnar på grillen.

Grilla spetten cirka 5 minuter, vänd på dem ett par gånger under tiden.

Zoom

Lax, fänkål och potatis på spett, gott och lätt! Foto: Sofie Sergelius


Vitvins laxspett
1 dl rypsolja
saft från 0,5 citron
0,5 dl vittvin
2 krm salt

400 g lax
150 g nypotatis (kokt)
100 g fänkål
bambuspett
1 msk olivolja

Blanda ihop marinaden i en skål.

Placera bambuspetten i kallt vatten och låt stå i 30 minuter.

Skär bort skinnet på laxen och skär därefter köttet i 3x3 centimeter stora bitar. Placera laxen i marinaden och låt stå kallt medan potatisen kokar.

Tvätta och koka potatisen tills den är färdig.

Skär fänkålen i bitar. Blanchera bitarna genom att koka upp vatten, salta lätt och placera fänkålsbitarna i det kokande vattnet. Lyft bort bitarna efter en minut och sänk ner dem i en stor skål fylld med iskallt vatten.

Ta fram bambuspetten och varva potatis, fänkål och laxbitar på spettet tills det är fullt. Upprepa med resten av spetten.

Pensla alla spett med olja så att de inte fastnar på grillen. Grilla cirka 5 minuter, vänd på spetten ett par gånger under den tiden.

***
Zoom

Grillad sik med örter - sommar på ett fat. Foto: Sofie Sergelius


HEL SIK MED POTATIS OCH MORÖTTER
2 hela sikar
1 citron
1 kruka persilja
2 msk färsk timjan
4 vitlöksklyftor
0,5 tsk flingsalt
2 krm grovmalen svartpeppar
100 g mjukt smör

25 g smör
2 msk citronsaft

500 g nypotatis/färskpotatis
50 g smör
3 vårlöksstjälkar
2 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar

1 knippe färska morötter
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
100 g färska ärter

Värm ugnen till 200 grader.

Tvätta och halvera morötterna, och placera dem på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Ringla över olivolja och krydda med salt.

Koka nypotatisen i saltat vatten.

Hacka persilja och timjan fint, riv citronskal och vitlöksklyftor. Rör ihop kryddorna och blanda ihop med det mjuka smöret. Fyll fiskarna med smörblandningen och skär tunna skåror i skinnet. Genom att skära skåror blir fisken krispig och släpper igenom värme. Fyll även skårorna med örtsmöret.

Blanda ihop smör med citronsaft.


Pensla fiskarna på båda sidorna med smör-citronblandningen, salta ytan och lägg dem på grillen. Lägg på locket (låt spjällen vara öppna).

Grilla fisken med den oskårade sidan neråt 10-12 minuter (beroende på fiskens storlek) och vänd sedan försiktigt på fiskarna, pensla dem, och grilla i 3 minuter tills fiskens skårade sida fått en vacker yta. Pensla med mera smör mellan varven. Ta bort fisken från grillen, och kontrollera att fisken är klar genom att ta loss ryggfenan. Lossar fenan lätt är fisken klar!


Grädda morötterna på ugnens mellersta fals i 5 minuter medan fisken tillreds. Tillsätt ärterna strax innan morötterna ska ut ur ugnen.


Häll av vattnet från potatisen och mosa dem lätt med en gaffel. Rör ner det mjuka smöret, hackad vårlök och smaka av med salt och peppar.

Servera potatisen, morötterna och ärterna med den nygrillade fisken.

***
Zoom

Grillad lax med japanska smaker serverad med en wasabipotatissallad, enkelt men exotiskt. Foto: Sofie Sergelius


GRILLAD LAX MED WASABIPOTATISSALLAD
4 portioner

800 g lax
2 msk sesamolja
1 msk furikake kryddblandning
1 tsk salt

650 g fast nypotatis (typ Siikli)
1 tsk wasabi (och mera enligt egen smak)
300 g gräddfil
1 dl majonnäs
1 tsk flingsalt
3 vårlöksstjälkar
1 knippe färska rädisor

Tvätta potatisen och koka i lätt saltat vatten tills den blivit mjuk. Låt potatisen svalna helt.

Skär potatisarna i fyra bitar (eller flera beroende på potatisens storlek). Blanda ihop wasabi, gräddfil, majonnäs, flingsalt och finhackad vårlök i en skål. Rör ner potatisen och smaka av med extra wasabi och salt enligt egen smak.

Tvätta och skiva rädisan till servering.

Skär laxen i fyra jämnstora bitar och pensla bitarna med sesamolja. Strö över av furikake kryddblandningen och saltet.

Grilla laxen med skinnsida neråt i cirka 20 min (beroende på grillen). Prova med en gaffel ifall laxen är klar på toppen av den tjockaste biten.

Placera rädisor på en tallrik, toppa med laxen och servera med wasabipotatissalladen.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

tvattstuga 3
IM3A9919 k

VIFK Damer är med, #ärdumed?

Har du inga planer för inkommande lördag? Sevendays tipsar om ett evenemang där du både har möjlighet att stöda Österbottens Cancerförening, samt njuta av högklassig fotboll. Idén kom från Vasabladets kampanj #ärdumed.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 18.26.22
crop J011576Y

Konsumenter prioriterar miljön framför mode – många vill veta mer

Stopp för slit och släng – många svenska konsumenter vill inte längre köpa kläder för att bara använda en kort tid. Intresset för miljön är större än för mode och kläder, enligt en färsk webbundersökning.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 18.04.42
avokado 1
caroline 15.10.2018 ootd 6
799A9946
il4mCKoh1jgH

Niklas gjorde en populär fotoapp: "Duger åt Taylor Swift"

Niklas Karlström gav sig inte förrän hans fotoapp blev precis som han ville: perfekt. Och fler gillar den – appen har fans världen över och framför allt i Asien. Men vad fansen inte vet är att appen fått sitt namn efter en fartkamera i Österbotten.

Läs hela artikeln här »
lxJT70dRXPV8

Take away-lunch i egen burk – är det nästa steg?

Får jag köpa med mig hamburgaren i egen burk? Den frågan har Josefin Sundvall på Korv-Görans aldrig tidigare fått. Men hon tycker det låter som en bra idé. Flera restauranger i Vasa är på samma linje: Det är inga problem! Men de är kluvna till att ta betalt för engångskärl.

Läs hela artikeln här »

Senaste från Blogoteket

crop ad97e22ccce734a0695ebb9546c7f38e

Så förvränger kartorna bilden av verkligheten

Visste du att Afrika är 14 gånger större än Grönland? Oavsett hur du ser på världen så är din bild sannolikt helt fel. Åtminstone om du studerar en världskarta. En ny variant påstås dock vara den mest korrekta – men håller den måttet?

Läs hela artikeln här »
WhatsApp Image 2018 10 15 at 18a
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 02.39.57
3e9cd01114f11b40d3835413be747e8b

Ny bok avslöjar vad som sker på Tinder

Dejtingappen Tinder har förändrat dejtandet i så hög grad att förlaget Schildts & Söderströms ger ut en bok med tips, trix och berättelser. Boken riktar sig till alla som undrat över den populära appen.

Läs hela artikeln här »
a6b3389e9b93c318c8ea26216f0953a4

Prins Harry och Meghan Markle väntar barn

Storbritanniens prins Harry och Meghan Markle väntar barn, uppger brittiska kungahuset.

Läs hela artikeln här »
z1ecFijQYFCh

Variera klassiska vardagsrätter med nytt innehåll

Husmanskost är maträtter som de flesta hushåll känner till och ser som en självklar del av vardagen. Men vår älskade vardagsmat går att variera i oändlighet, och här finns nu tre kära klassiker med en liten tvist.

Läs hela artikeln här »
l5tjTBDEFV5S 3

Prisvärt från Piemonte

Få vinregioner i Italien, för att inte säga världen, har så prestigefyllda och har så välklingande namn på sina vin som som Piemonte. Eller vad sägs om Barbera, Barbaresco och inte minst Barolo, kallad “kungarnas vin och kung över andra vin”.

Läs hela artikeln här »
crop 4a1c5c71fb38dedbb52a80467982866d

Regnbågsankan delar ut Guldankan 2018

Föreningen Regnbågsankan har tilldelat Nicole Stambej och Tobias Larsson priset Guldankan 2018.

Läs hela artikeln här »
resizedimage800533 morotsbiff1
aggklacks 21.7.2018 5
LSG3sko1GZ8f

Gravidlycka bland österbottniska bloggare – "Vi tar det mesta på talang"

Har de suttit hukade över toalettstolen? Och vem vet mest, barnmorskan eller Google? Vi kollar läget bland tre gravida bloggare i Österbotten.

Läs hela artikeln här »
6d45daaac6cceb08f4bea7b89e9bc915

Michael Bublé avslutar sin musikkarriär

Sångaren Michael Bublé, 42, uppger att en intervju med brittiska tidningen Daily Mail är hans sista.

Läs hela artikeln här »
a3e1c33bc6750fc582b80a28365f184e

Guetta: Aviciis död förändrade mitt liv

Tim "Avicii" Berglings plötsliga död blev en väckarklocka för stressade och pressade kollegor i musikbranschen. Nu berättar vännen och kollegan David Guetta om hur händelsen påverkat hans eget liv.

Läs hela artikeln här »
resizedimage800533 glutenfripizza
efacd11484

Brudklänningar - vanliga skärningar och modeller

A-linje, sjöjungfru, balklänning eller empire - vilken modell väljer du?

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

Skarmavbild 2018 02 02 kl. 19.49.19
10636461 626857384097414 6699363814214684966 o 003

Hälsa & träning

resizedimage800531 aaaa
22360234 l

BLOSSA 18 - Gillar du den nya smaken?

Dags att inleda glöggsäsongen? Missa inte Blossas 2018 års årgångsglögg!

Läs hela artikeln här »