Artikel från
1tMjuQCwp6Sy En ceviche gjord på sik passar perfekt som förrätt under varma sommardagar. Foto: Sofie Sergelius
Publicerad 2 augusti 2018 kl 09:01

Frossa i fisk under sommaren

Byt ut köttet mot fisk, såsom lax eller sik, till sommarens grillfester.

Satsa på somriga fiskrätter till årets grillfester. Vad kunde vara bättre än ceviche till förrätt och grillad fisk till huvudrätt?

SIK CEVICHE
400 g sik
2 lime
0,5 mild röd chili
1 knippe koriander
1 krm salt
200 g nachochips

Skär bort skinnet på siken och skär fisken i små bitar.

Pressa saften ur båda limefrukterna. Finhacka chilin och koriandern.

Placera sikbitarna i en skål och pressa över limesaften. Smaka av med saltet och rör ner både chili och koriander. Låt cevichen dra åt sig smakerna i kylskåpet i 30 minuter.

Servera cevichen med nachochips.

***
Zoom

Cajunkryddad fisk med färsk ananas på ett spett, mums! Foto: Sofie Sergelius


TVÅ SORTERS GRILLADE LAXSPETT

Karibiska laxsspett
400 g lax
2 msk cajunkrydda
1 tsk vitlökspulver
4 rödlökar (knippe eller vanlig)
150 g ananas
bambuspett
1 msk olivolja

Placera bambuspetten i kallt vatten och låt stå i 30 minuter.

Skär bort skinnet från laxen och skär köttet i cirka 3x3 centimeter stora bitar.

Blanda ihop cajunkrydda med vitlökspulver i en stor skål. Rör ner laxbitarna i cajunblandningen så att alla sidor på alla laxbitar täcks av kryddblandningen.

Skala rödlöken och skär den i klyftor.

Skala ananasen och skär frukten i bitar, cirka 3x3 centimeter stora.

Placera en bit ananas, en lökklyfta och en bit fisk på spettet, upprepa tills spettet är fullt. Upprepa med alla fiskspett. Pensla alla spett med olja så att de inte fastnar på grillen.

Grilla spetten cirka 5 minuter, vänd på dem ett par gånger under tiden.

Zoom

Lax, fänkål och potatis på spett, gott och lätt! Foto: Sofie Sergelius


Vitvins laxspett
1 dl rypsolja
saft från 0,5 citron
0,5 dl vittvin
2 krm salt

400 g lax
150 g nypotatis (kokt)
100 g fänkål
bambuspett
1 msk olivolja

Blanda ihop marinaden i en skål.

Placera bambuspetten i kallt vatten och låt stå i 30 minuter.

Skär bort skinnet på laxen och skär därefter köttet i 3x3 centimeter stora bitar. Placera laxen i marinaden och låt stå kallt medan potatisen kokar.

Tvätta och koka potatisen tills den är färdig.

Skär fänkålen i bitar. Blanchera bitarna genom att koka upp vatten, salta lätt och placera fänkålsbitarna i det kokande vattnet. Lyft bort bitarna efter en minut och sänk ner dem i en stor skål fylld med iskallt vatten.

Ta fram bambuspetten och varva potatis, fänkål och laxbitar på spettet tills det är fullt. Upprepa med resten av spetten.

Pensla alla spett med olja så att de inte fastnar på grillen. Grilla cirka 5 minuter, vänd på spetten ett par gånger under den tiden.

***
Zoom

Grillad sik med örter - sommar på ett fat. Foto: Sofie Sergelius


HEL SIK MED POTATIS OCH MORÖTTER
2 hela sikar
1 citron
1 kruka persilja
2 msk färsk timjan
4 vitlöksklyftor
0,5 tsk flingsalt
2 krm grovmalen svartpeppar
100 g mjukt smör

25 g smör
2 msk citronsaft

500 g nypotatis/färskpotatis
50 g smör
3 vårlöksstjälkar
2 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar

1 knippe färska morötter
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
100 g färska ärter

Värm ugnen till 200 grader.

Tvätta och halvera morötterna, och placera dem på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Ringla över olivolja och krydda med salt.

Koka nypotatisen i saltat vatten.

Hacka persilja och timjan fint, riv citronskal och vitlöksklyftor. Rör ihop kryddorna och blanda ihop med det mjuka smöret. Fyll fiskarna med smörblandningen och skär tunna skåror i skinnet. Genom att skära skåror blir fisken krispig och släpper igenom värme. Fyll även skårorna med örtsmöret.

Blanda ihop smör med citronsaft.


Pensla fiskarna på båda sidorna med smör-citronblandningen, salta ytan och lägg dem på grillen. Lägg på locket (låt spjällen vara öppna).

Grilla fisken med den oskårade sidan neråt 10-12 minuter (beroende på fiskens storlek) och vänd sedan försiktigt på fiskarna, pensla dem, och grilla i 3 minuter tills fiskens skårade sida fått en vacker yta. Pensla med mera smör mellan varven. Ta bort fisken från grillen, och kontrollera att fisken är klar genom att ta loss ryggfenan. Lossar fenan lätt är fisken klar!


Grädda morötterna på ugnens mellersta fals i 5 minuter medan fisken tillreds. Tillsätt ärterna strax innan morötterna ska ut ur ugnen.


Häll av vattnet från potatisen och mosa dem lätt med en gaffel. Rör ner det mjuka smöret, hackad vårlök och smaka av med salt och peppar.

Servera potatisen, morötterna och ärterna med den nygrillade fisken.

***
Zoom

Grillad lax med japanska smaker serverad med en wasabipotatissallad, enkelt men exotiskt. Foto: Sofie Sergelius


GRILLAD LAX MED WASABIPOTATISSALLAD
4 portioner

800 g lax
2 msk sesamolja
1 msk furikake kryddblandning
1 tsk salt

650 g fast nypotatis (typ Siikli)
1 tsk wasabi (och mera enligt egen smak)
300 g gräddfil
1 dl majonnäs
1 tsk flingsalt
3 vårlöksstjälkar
1 knippe färska rädisor

Tvätta potatisen och koka i lätt saltat vatten tills den blivit mjuk. Låt potatisen svalna helt.

Skär potatisarna i fyra bitar (eller flera beroende på potatisens storlek). Blanda ihop wasabi, gräddfil, majonnäs, flingsalt och finhackad vårlök i en skål. Rör ner potatisen och smaka av med extra wasabi och salt enligt egen smak.

Tvätta och skiva rädisan till servering.

Skär laxen i fyra jämnstora bitar och pensla bitarna med sesamolja. Strö över av furikake kryddblandningen och saltet.

Grilla laxen med skinnsida neråt i cirka 20 min (beroende på grillen). Prova med en gaffel ifall laxen är klar på toppen av den tjockaste biten.

Placera rädisor på en tallrik, toppa med laxen och servera med wasabipotatissalladen.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

DSC2486
crop f75ad7870635a791b7162aacf616b9d0

Drottningen av soul har tystnat

Drottningen är död. James Brown var the Godfather of soul, men det var Aretha Franklin som var the Queen of soul. En legendarisk artist har gått ur tiden. En gammaldags diva, men också en tidlös röst som banade väg för efterföljare som Whitney Houston och Beyoncé.

Läs hela artikeln här »
1
STYLE BY SHYA DETAILS MARIEHAMN
Skarmavbild 2018 08 16 kl. 15.24.17
x0d9ysLORriL

Island – ett sagolikt landskap som ibland kan vara förödande

Den isländska naturen rymmer ett mytologiskt skimmer av eldsprutande drakar och trolska sagoväsen. Här möts värme och kyla mellan hav och land i ett magiskt landskap som ibland kan vara förödande.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 08 16 kl. 06.57.40
0d95338f6737778f3e95ea69a5f14a35

Nicki Minaj släpper omstridd Chapman-låt

Bara dagar efter sitt senaste skivsläpp överraskar hiphop-artisten Nicki Minaj med att släppa ännu en låt – tillsammans med rapparen Nas.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 08 16 kl. 07.04.32
crop b65bcc8d5f2044381f75f01bb59c753d

Hajen från helvetet större och tjockare än den som fanns i verkligheten

En stor haj, den största någonsin, som lurar i havsdjupen och plötsligt gör sin blodtörstiga närvaro påmind. Det är huvudingrediensen i filmen "The meg" med svensk premiär nu på fredag. Men hur trovärdig är den, givet vad vi vet i dag om dessa jättehajar som försvann för flera miljoner år sedan?

Läs hela artikeln här »
IMG 9514

Foodly

Skarmavbild 2018 08 15 kl. 07.43.12

TEMAVECKA

1Tju5HD8Kkov

Alkoholfria mocktails läskar under alla fester

Mocktails, det vill säga alkoholfria cocktails, är roliga smakrika drinkar du kan avnjuta ensam eller i sällskap. Bubbliga, söta, syrliga eller fräscha - en mocktail är verkligen perfekt för alla tillfällen.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 08 15 kl. 07.53.04
Skarmavbild 2018 08 14 kl. 14.50.30
resizedimage680510 Desserts By Miss P

Mat & dryck

kraftor pa fat

Annons

resizedimage800533 ruokavaliot 1
kraftor

Kräftskivespecial

Det är temavecka på Sevendays igen! Kräftsäsongen har inletts och det här året behöver inte förbereda ensam, för Sevendays har redan ordnat med sånghäfte, kräft-quiz, recept och en guide i hur du skalar dina kräftor korrekt. Låt festen börja!

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

profilbild sv2

Hus & hem

Annons

resizedimage800534 img2663048601351482371

Djur & natur

resizedimage800532 JH5 9962

Människor & samhälle

resizedimage800529 girl 2479371 2
l3fWqhI25DOL

Det mångsidiga blåbäret är fullproppat med vitaminer

Skogens blåa guld, så kan man beskriva blåbär. Blåbär är inte enbart gott och ett mångsidigt bär i matlagningen, utan även en utmärkt källa för B-, C- och E-vitamin.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

Skarmavbild 2018 08 10 kl. 12.21.45
0b2925cdfd2198b20bfa996469c618a0

"Lyxfällan" tillbaka med ny säsong

"Lyxfällan" är snart tillbaka – med ny sändningstid på tisdagar och nya orter att besöka.

Läs hela artikeln här »
fdfcd330a34c62465476238e53ec1ade

Nya Zeeland förbjuder plastpåsar

Nya Zeeland sällar sig till de länder som bannlyser plastpåsar. Premiärminister Jacinda Ardern säger att engångsplastpåsar i affärer kommer att fasas ut under nästa år som ett steg i att minska sopberget.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800533 Bild 27 07 2018 kl. 15.31 3

Lifestyle

hanna1sv

Kultur & konst

resizedimage800532 JH2 7796

Djur & natur

resizedimage800533 9.8.2018 3 1