Artikel från
nfP1WlCIPuzV Årets enklaste glass tillreder du med två ingredienser: grädde och kondenserad karamelliserad mjölk. Prova även på att rör ner ditt favoritgodis. Foto: Sofie Sergelius
Publicerad 5 juli 2018 kl 09:01

Hemgjord glass för var och en

Sommardagar och kvällar som dessa kräver glass, och ingenting slår hemgjord.

Vare sig du har en glassmaskin eller inte kan du tillreda en krämig gräddglass eller lyxig glasspinne med Foodlys enkla recept.
Zoom

Havtorn gör sig väl i glass där de syrliga bären bryter mot gräddsmaken. Foto: Sofie Sergelius


KRÄMIG HAVTORNSGLASS

1,5 dl apelsinsaft
200 g havtorn
1 dl syltsocker
4 dl grädde
5 äggulor
1,5 dl socker
1 dl glukossirap

Koka upp apelsinsaften i en liten kastrull på medelvärme. Rör ner havtorn och syltsocker och låt sjuda under lock i 5 minuter. Låt svalna.

Vispa grädden till ett mjukt skum.

Vispa ihop äggulor med socker och glukossirap till en ljus smet. Rör försiktigt ner grädden. Rör därefter i den nu svala havtornsblandningen.

Häll massan i en glassmaskin och låt snurra tills glassen är klar (cirka 20-30 minuter). Servera glassen genast eller frys in för att avnjutas vid ett senare tillfälle.

Tips: har du ingen glassmaskin kan du hälla den färdiga glassmeten i en frysburk med lock och låta glassen stelna i fyra timmar. Kom ihåg att röra om i smeten med en timmes mellanrum för att undvika att det bildas iskristaller i glassen.

***
Zoom

Vaniljglass är allt annat än intetsägande ifall man gör den på äkta vanilj. Foto: Sofie Sergelius


VANILJGLASS
4 dl grädde
5 äggulor
1,5 dl socker
0,5 tsk äkta vaniljpulver
1 dl glukossirap

Vispa grädden till ett mjukt skum.

Vispa ihop äggulor med socker och glukossirap till en ljus smet. Rör försiktigt ner grädden och tillsätt därefter vaniljpulvret. Rör om tills vaniljen spridits sig jämnt ut i smeten.

Häll massan i en glassmaskin och låt snurra tills glassen är klar (cirka 20-30 minuter). Servera glassen genast eller frys in för att avnjutas vid ett senare tillfälle.

***
Zoom

Grädde, kondenserad mjölk och choklad - det behöver inte vara svårare än så. Foto: Sofie Sergelius


CHOKLADGLASS UTAN GLASSMASKIN
160 g choklad
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk
45 g hackad mörkchoklad

Grovhacka chokladen och smält den i vattenbad eller mikro.

Vispa upp grädden och rör ner den smälta chokladen, den kondenserade mjölken och den hackade chokladen. Häll över i en form med lock.

Låt glassen stelna i frysen i minst 6 timmar.

Ta fram glassen i rumstemperatur 10 minuter innan servering.

***
Zoom

Årets enklaste glass tillreder du med två ingredienser: grädde och kondenserad karamelliserad mjölk. Prova även på att rör ner ditt favoritgodis. Foto: Sofie Sergelius


TJINUSKIGLASS UTAN GLASSMASKIN
5 dl grädde
1 burk karamelliserad kondenserad mjölk
45 g hackade gräddkarameller

Vispa upp grädden och rör ner den kondenserade mjölken och de hackade gräddkaramellerna. Häll över i en from med lock.

Låt glassen stelna i frysen i minst 6 timmar.

Ta fram glassen i rumstemperatur 10 minuter innan servering.

***
Zoom

En glasspinne med smak av blåbärspaj - gott och roligt! Foto: Sofie Sergelius


GLASSPINNAR MED SMAK AV BLÅBÄRSPAJ
6 pinnar

200 g färskost
30 g florsocker
0,75 dl grädde

120 g blåbär
40 g socker
0,75 dl vatten
1,5 msk apelsinsaft

4 havrekex
20 g smör
10 g socker

Vispa ihop färskosten med florsocker och grädde. Ställ kallt.

Häll blåbär, socker, vatten och apelsinsaft i en liten kastrull och koka upp. Sänk temperaturen och åt blandningen sjuda i ett par minuter. Mixa sönder med en stavmixer och låt svalna.

Smula kexen riktigt fint och rör i socker och smör.

Varva färskost- och blåbärsblandningen med kexsmulorna i små glassformar.

Frys ner glasspinnarna minst 4 timmar innan servering.

***
Zoom

Laga en löjligt enkelt en fruktglass genom att blanda ihop fruktpuré med turkisk yoghurt och lönnsirap- lätt som en plätt! Foto: Sofie Sergelius


ENKLA APRIKOSGLASSPINNAR
6 pinnar

3 dl grekisk yoghurt
0,75 dl lönnsirap
4 st aprikoser (cirka 75 g styck)
1 krm vaniljpulver

Skär aprikoserna på hälft, ta bort kärnan och placera fruktköttet i en matberedare eller blender. Tillsätt yoghurt och lönnsirap och kör till en jämn massa.

Fördela glassmassan mellan fyra glassformer och frys ner i minst 4 timmar innan servering.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

unnamed 43

Sevendays presenterar: Paulina Peltomaa

Vi har en ny bloggare på Sevendays! Paulina Peltomaas blogg har ingen röd tråd så långt ögat kan nå, men det en del funderingar kring barn och föräldraskap. "Men jag tror att min blogg kan vara rolig att läsa även för såna som inte befinner sig i samma livssituation som mig. Någon svordom här och där förekommer troligtvis, ber om ursäkt för det redan nu" säger hon.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 21 kl. 08.29.42
IMG 27500
OVNING 5 B HOFTLYFT
IMG 0242 1
d604e9bc3f7731419373e4b2220b7671

Danske Bank stänger i Baltikum och Ryssland

Skandalomsusade Danske Bank meddelar att man stänger alla sina filialer i Estland, Lettland, Litauen och Ryssland.

Läs hela artikeln här »

Annons

AfterlightImage 11
wilhelmina1

Indiska influenser i radhuslägenhet

Wilhelmiina Wasberg är inte rädd att blanda material och färger precis som hon känner för. Här blir du inspirerad av en livsstil som uppmuntrar dig att bli lite mera modig, glad och äventyrlig i vardagen.

Läs hela artikeln här »
blomma respekt
ba752c98f6

Karl Lagerfeld blev 85 år gammal – här är hans liv i bilder

Lagerfeld var en av världens mest kända modeskapare, med en lång internationell karriär som inleddes 1955.

Läs hela artikeln här »
52274867 2201242273525483 2140907928515772416 n

Veckans blogg: Lugn & Rosvall

En högkänslig själv på en stor inre reda. Hon har precis börjat på ett nytt äventyr i livet och vi bloggläsare får följa med. Här får du lära känna veckans blogg lite bättre!

Läs hela artikeln här »
crop J191366Z

Modeskaparen Karl Lagerfeld är död

Modeskaparen Karl Lagerfeld, 85, är död, rapporterar franska Le Figaro. Den ikoniske designern – som hade en svensk pappa – blev känd över hela världen för sina svarta solglasögon och vita hår i hästsvans.

Läs hela artikeln här »
0ddd4b72771083d99983a0841da2318a

Ikoniske modeskaparen Karl Lagerfeld är död

Modeskaparen Karl Lagerfeld, 85, är död. Den ikoniske designern blev känd över hela världen för sina svarta solglasögon och vita hår i hästsvans. – Det är den siste av de stora modeskaparna som går ur tiden, säger Karina Ericsson Wärn, rektor för Beckmans design school.

Läs hela artikeln här »
dcbc4529c1

Fyra saker du kanske inte visste om Guide Michelin

På måndagen publicerade däcktillverkaren Michelin sin guide för de nordiska länderna. Palace i Helsingfors belönades med en Michelin-stjärna. Visste du detta om Guide Michelin?

Läs hela artikeln här »
99a5212408121928125fea09b7567f81

"Kyssande sjömannen" från ikonisk bild är död

George Mendonsa, som hela livet hävdade att han var den sjöman som fångats på bild när han kysste en sjuksköterska för att fira slutet av andra världskriget, har dött, skriver NBC News.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 19 kl. 08.50.06
e32df543a4

Menyn för Oscarsgalan 2019

Här är all mat och dryck som kommer att serveras gästerna på årets Oscarsgala!

Läs hela artikeln här »
crop 6ca619efe81d5169fbfe5585d786145c

Plastskatt kan införas i Storbritannien

Den brittiska miljöministern presenterar i dag ett förslag på hur man kan öka återvinningen av plast.

Läs hela artikeln här »
a2310f279e

London Fashion Week 2019 – Street Style

London Fashion Week 2019 – Street Style. Inspireras av videon!

Läs hela artikeln här »
cf77a0d210e1f3cc582fb29d31c6c8ae

Iransk tv censurerar kvinnlig fotbollsdomare

Fotbollsintresserade tv-tittare i Iran fick inte se den tyska Bundesligamatchen mellan Bayern München och Augsburg i fredags.

Läs hela artikeln här »
batch DSC09452
desperate 2293377 960 720
b8571c2649c08c1febbc4f6866939c38

Månen är tema när karnevalen i Venedig startar

Den årliga karnevalen i Venedig har inletts på sedvanligt sätt med en storslagen vattenparad längs kanalerna.

Läs hela artikeln här »
crop 7107dddc8c236c9350bf7cd17d392d73

Bin kan lära sig plus och minus

Det tar sju timmar att lära honungsbin att räkna, visar en ny forskningsrapport. De kan också skilja på färger.

Läs hela artikeln här »