Artikel från
o9l1jZiPsZso Det går att använda de flesta grönsaker till att koka en buljong, så variera enligt vad du har hemma och passa på att rensa kylen. Foto: Jessica Nybacka
Publicerad 4 oktober 2018 kl 09:01

Hemligheten till den godaste smaken: Koka din egen buljong

En buljong är ett avkok på märgben, kycklingskrov och fiskrens eller enbart grönsaker som används som grund till soppor, grytor och såser. Det är oftast en egen buljong som är hemligheten till den godaste smaken!

I butiken finns det buljong i form av tärningar, pulver och i flytande format, men det är också enkelt att koka sin egen buljong. Den smakar oftast mycket bättre. Då man kokar en buljong använder man ben från djur. Dessa ben får sjuda tillsammans med grönsaker, kryddor och örter för att suga ut smakerna ur ingredienserna.

Det går att använda ben från kalv, oxe, gris, lamm eller vilt, kycklingskrov, fiskrens, skaldjursskal eller enbart grönsaker. Det tar olika länge att koka buljonger, en fiskbuljong är klar på 20 minuter, kycklingbuljong tar ca 3 timmar, medan en oxbuljong behöver koka 6-8 timmar. När buljongen har kokat klart silar man bort ingredienserna. Om du vill ha en kraftigare, mer koncentrerad smak på din buljong så kan den kokas ihop till en fond.


En buljong eller fond går enkelt att variera. Om du gillar sötare smaker kan du öka mängden rotfrukter, men om du vill ha en mörkare buljong med djupare smak så bör benen rostas kraftigt innan kokning. Passa på att koka en buljong när grönsakerna i kylen håller på att bli gamla. Det är även möjligt att koka en buljong på enbart skalet från lök och rotfrukter och på det sättet minska på svinnet.


En buljong håller ungefär fem dagar i kylskåpet. När en buljong svalnar flyter fett upp till ytan och stelnar. Fettytan kan tas bort, men håll kvar fettet om buljongen ska förvaras i några dagar eftersom ytan fungerar som ett konserverande lock. Om du däremot väljer att frysa in buljongen så är hållbarheten längre utan fettet. Frys gärna in i iskuber eller mindre förpackningar som lätt kan tillsättas vid matlagningen.


Fiskbuljong


Använd vit fisk som gös, abborre, torsk eller plattfiskar. Ta bort inälvor och gälar från skrovet. Genom att tillsätta en skvätt vinäger då du kokar buljongen binds äggviteämnen samman, vilket ger en klarare buljong som är lättare att skumma av.0,5 kg fiskskrov


1 purjolök


1 morot


1 fänkål


2 lagerblad


5 vitpepparkorn


2 kvistar persilja


1 dl vitt vin


En skvätt vinäger


1 liter vattenSkölj skrovet noggrant i kallt vatten. Skala och skär lök, morot och fänkål i bitar. Lägg fiskskrovet med övriga ingredienser i en stor kastrull, täck med vatten. Koka upp och låt sjuda utan lock i 20 minuter. Skumma av då och då. Ta bort kastrullen från värmen och låt dra i 30 minuter.


Sila buljongen genom en finmaskig sil, låt rinna av ordentligt. Använd buljongen som den är eller låt den koka ihop till en fond.


Kycklingbuljong


Skrov av 2 hela kycklingar


2 gula lökar


2 morötter


1 palsternacka


1 bladselleri


2 vitlöksklyftor


2 lagerblad


5 svartpepparkorn


4 kvistar persilja


4 kvistar timjan


ca 2 liter vatten


Lägg kycklingskrovet i en kastrull. Täck med kallt vatten och koka upp. Häll av det kokande vattnet och skölj skrovet ordentligt med kallt vatten. Täck åter med kallt vatten och koka upp igen.


Skala lök och rotsaker. Skär grönsakerna i bitar och tillsätt i kastrullen. Tillsätt kryddor och örter. Låt sjuda i ca 3 timmar. Skumma av då och då.


Sila buljongen genom en finmaskig sil, låt rinna av ordentligt. Använd buljongen som den är eller låt den koka ihop till en fond.


Kräftbuljong


Passa på att spara skalen efter en kräftskiva och koka buljong på dem. Koka buljongen samma dag som kräftorna är skalade eller frys in skalen tills du har tid att använda dem.


Skal av 1 kg kräftor


2 morötter


1 fänkål


1 gul lök


2 msk tomatpuré


10 svartpepparkorn


3 lagerblad


Några dillkvistar eller dillen från fänkålen


1 tsk råsocker


2 dl vitt vin


ca 1,5 liter vattenVärm ugnen till 225 grader med grillelementet. Bred ut kräftskalen på en plåt.


Skala morot och lök. Tärna morot, lök och fänkål och blanda med kräftskalen. Rosta i ugnen tills skalen får färg, rör om ingredienserna en gång.


Häll över det rostade i en stor kastrull och sätt på hög värme. Tillsätt grovt krossade pepparkorn, smulade lagerblad och tomatpurén och rör om. Lägg med dill och häll över vinet. Täck med vatten och låt koka upp. Sjud buljongen utan lock i 30 minuter, skumma av då och då. Ta kastrullen från värmen och låt dra i ytterligare 30 minuter.


Sila buljongen genom en finmaskig sil, låt rinna av ordentligt. Använd buljongen som den är eller låt den koka ihop till en fond.


Grönsaksbuljong

Undvik att koka buljong på starka grönsaker som olika sorters kål och chili. Det är inte nödvändigt att skala rotsakerna, men se till att tvätta dem noggrant. Det går även bra att koka buljong på enbart skalrester från matlagningen.


2 morötter


1 palsternacka


1 gul lök


1 purjolök


200 g rotselleri


1 stjälk bladselleri


2 champinjoner


1 msk tomatpuré


3 kvistar timjan


3 kvistar persilja


3 lagerblad


5 svart- eller vitpepparkorn


ca 1,5 liter vattenSkala lök och rotsaker, skär alla grönsaker i bitar. Hetta upp en stor kastrull med olja och fräs grönsakerna. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med i ett par minuter. Tillsätt kryddor och örter. Häll över vatten så att det täcker. Låt koka upp och sjud utan lock i 30 minuter. Låt buljongen svalna.


Sila buljongen genom en finmaskig sil, låt rinna av ordentligt. Använd buljongen som den är eller koka ihop till en fond.


Jessica Nybacka bor i Raseborg och bloggar under Made from scratch

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

0jul
A Group of Interns at a SF Giants Game By Miss P
IMG 2947

Annons

HalpaHalli LoveBeauty 1
amaryllisdags
656c74793be6fefee5fe37e15ab981a5

Banksy: Strimlades helt på repetitionen

Efter den hemlighetsfulle konstnären Banksys kupp häromveckan då ett av hans konstverk plötsligt strimlades under en auktion har många spekulerat om att auktionshuset Sotheby's var med på noterna.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 18.58.48
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 03.39.53
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 03.39.59
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 06.07.56
aLhsF1R1GHN5

Christoffer Strandberg: "Politiker är enklast att imitera"

Komikern, skådespelaren och imitatören Christoffer Strandberg var på besök i Vasa i september. VBL:s praoelev Edvin Sundqvist ställde fem snabba frågor till honom.

Läs hela artikeln här »
woVS8R4Le5YP

Familjen Svenlin lever sin dröm: "Ett äventyr vi kommer att minnas resten av livet"

Att bo utomlands kan vara ett äventyr. Men också ett sätt att ta en paus från en stressig småbarnsvardag och få kvalitetstid med familjen. Och att lära sig uppskatta sitt eget hemland. Efter ett år på Mallorca har familjen Svenlin tagit till sig den spanska livsstilen. – Vi har fått en annan syn på livet, lärt oss att ta det lugnare.

Läs hela artikeln här »
tvattstuga 3
IM3A9919 k

VIFK Damer är med, #ärdumed?

Har du inga planer för inkommande lördag? Sevendays tipsar om ett evenemang där du både har möjlighet att stöda Österbottens Cancerförening, samt njuta av högklassig fotboll. Idén kom från Vasabladets kampanj #ärdumed.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 18.26.22
crop J011576Y

Konsumenter prioriterar miljön framför mode – många vill veta mer

Stopp för slit och släng – många svenska konsumenter vill inte längre köpa kläder för att bara använda en kort tid. Intresset för miljön är större än för mode och kläder, enligt en färsk webbundersökning.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 18.04.42
avokado 1
caroline 15.10.2018 ootd 6
799A9946
il4mCKoh1jgH

Niklas gjorde en populär fotoapp: "Duger åt Taylor Swift"

Niklas Karlström gav sig inte förrän hans fotoapp blev precis som han ville: perfekt. Och fler gillar den – appen har fans världen över och framför allt i Asien. Men vad fansen inte vet är att appen fått sitt namn efter en fartkamera i Österbotten.

Läs hela artikeln här »
lxJT70dRXPV8

Take away-lunch i egen burk – är det nästa steg?

Får jag köpa med mig hamburgaren i egen burk? Den frågan har Josefin Sundvall på Korv-Görans aldrig tidigare fått. Men hon tycker det låter som en bra idé. Flera restauranger i Vasa är på samma linje: Det är inga problem! Men de är kluvna till att ta betalt för engångskärl.

Läs hela artikeln här »
crop ad97e22ccce734a0695ebb9546c7f38e

Så förvränger kartorna bilden av verkligheten

Visste du att Afrika är 14 gånger större än Grönland? Oavsett hur du ser på världen så är din bild sannolikt helt fel. Åtminstone om du studerar en världskarta. En ny variant påstås dock vara den mest korrekta – men håller den måttet?

Läs hela artikeln här »
WhatsApp Image 2018 10 15 at 18a
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 02.39.57
3e9cd01114f11b40d3835413be747e8b

Ny bok avslöjar vad som sker på Tinder

Dejtingappen Tinder har förändrat dejtandet i så hög grad att förlaget Schildts & Söderströms ger ut en bok med tips, trix och berättelser. Boken riktar sig till alla som undrat över den populära appen.

Läs hela artikeln här »
a6b3389e9b93c318c8ea26216f0953a4

Prins Harry och Meghan Markle väntar barn

Storbritanniens prins Harry och Meghan Markle väntar barn, uppger brittiska kungahuset.

Läs hela artikeln här »
z1ecFijQYFCh

Variera klassiska vardagsrätter med nytt innehåll

Husmanskost är maträtter som de flesta hushåll känner till och ser som en självklar del av vardagen. Men vår älskade vardagsmat går att variera i oändlighet, och här finns nu tre kära klassiker med en liten tvist.

Läs hela artikeln här »
l5tjTBDEFV5S 3

Prisvärt från Piemonte

Få vinregioner i Italien, för att inte säga världen, har så prestigefyllda och har så välklingande namn på sina vin som som Piemonte. Eller vad sägs om Barbera, Barbaresco och inte minst Barolo, kallad “kungarnas vin och kung över andra vin”.

Läs hela artikeln här »
crop 4a1c5c71fb38dedbb52a80467982866d

Regnbågsankan delar ut Guldankan 2018

Föreningen Regnbågsankan har tilldelat Nicole Stambej och Tobias Larsson priset Guldankan 2018.

Läs hela artikeln här »