Artikel från
VLBLOT 545160 Om Malin Båtmästar får välja ­jobbar hon allra helst som mat­kreatör. Men i väntan på att ha den ekonomiska möjligheten ­driver hon ­butik, skriver böcker och tidnings­artiklar. Foto: Linus Lindholm
Publicerad 27 maj 2015 kl 22:39

Malin har full fokus på karriären

Framåt, alltid framåt. I Malin Båtmästars liv går allt lite snabbare och lite effektivare, men det är enda möjligheten om hon ska nå toppen.

  • Malin Båtmästar
  • Ålder: 26 år.
  • Familj: Sambon Jonas. Har också två systrar som båda har egna företag.
  • Bor: I Malax.
  • Utbildning: Restonom.
  • Inspiration: Tittar gärna på amerikansk och italiensk matlagning. Men hemma ser jag aldrig på kock­program.
  • Favoritråvara: Mjölkprodukter och kanske främst ost och creme fraiché.
  • Skulle aldrig tillreda: Palt ... Är inte heller den som gillar att laga mat av skräpfisk.

 

Malin Båtmästar är 26 år. Hon har hunnit driva eget café, tvingats stänga det och insett att hon måste sadla om totalt. Efter flera hektiska år bland surdegar och cupcaker sade kroppen till slut ifrån vintern 2014. Barndomens gluten­intolerans hade hunnit i kapp och hela kroppen skrek efter en förändring. Förändringen blev glutenfri mat och ny fokus.

I dag mår Malin bättre än någonsin. Glöden och passionen för matlagningen driver henne konstant framåt. Och hon är inte den som slår på bromsen, i stället låter hon sig slungas in i nya projekt med frenesi.

– Det var ett enormt steg att sluta med mitt café i ­Malax. Jag hade just betalat semester­lönerna och hade inga inkomster men räkningarna fortsatte att välla in.

Men Malin hör inte till dem som ger upp. I stället för att hänga läpp började hon målmedvetet bygga upp sin webbutik ”Malins foodie ­living”. Hon visste att en välfungerande webbutik utgör en ekonomisk grund för allt ­annat hon vill syssla med. Allt annat innebär just nu kokboksförfattare, butiks­innehavare, före­läsare, artikel­skribent (också i Vasabladet) och tv-makare. Malin jobbar benhårt på att ständigt ta sig framåt men också på att hålla hela skutan Båtmästar ­flytande. För enkelt är det inte och alla misstag kostar.

– Det är grymt tufft, men jag menar allvar. Allt jag gör ska ha synergieffekter och allt jag gör, gör jag själv. Jag tycker inte om att lägga mitt öde i a­ndras händer.

Den fysiska affären i Sundom är bara en mellanlandning, ett tillfälligt ankar. Malin letar efter en affärslokal i Vasa centrum. Orsaken är rätt enkel, det är helt enkelt för få kunder som hittar till affären i Sundom. Däremot är webbutiken med varor från mindre producenter mer eller mindre färdig. I nuläge kräver den bara underhåll.

– Så länge inte KPO tar in samma produkter så går det bra. De är helt klart min största konkurrent eftersom de kan ha marginaler på bara några cent.

Just nu är Malin aktuell med sin nya kokbok. Hade livet rullat på som förr hade boken hett ”Malins mat” och innehållit kapitel med surdegsbröd och cupcaker. Men omständigheterna tvingade henne att tänka om och plötsligt insåg hon att här fanns en gyllene chans att få en egen nisch, en glutenfri nisch.

– I dagens läge har alla en glutenfri kompis.

Boken kom till i sanna Malin­anda, det vill säga i ett rasande tempo. Stundvis var arbetet så intensivt att till och med kunderna kändes som ett störande moment.

– Jag har haft boken i huvudet länge men jag började egentligen skriva på den först efter julen. Mitt mål var hela tiden att få den ut till mors dag. Jag räknar inte ens med att göra pengar på boken, men däremot hoppas jag att någon får upp ögonen och tänker ”om Malin kan producera en hel bok själv, så tänk vad hon kan göra med lite hjälp”.

Den första upplagan på 300 exemplar är så gott som slutsåld, men det är än så länge oklart om det blir en upplaga till. De ekonomiska riskerna kan helt enkelt vara för stora. Däremot vet hon att det kommer en bok till, ”Malins nya mat” har hela tiden varit bok nummer ett. Det faktum att hon gett ut en bok tidigare, 2013 tillsammans med sin syster Alexandra Wasberg, räknas inte. Helst vill hon inte bli påmind om den boken, hon tycker den är alldeles för tunn för att vare en kokbok. Det är lite så Malin tänker och jobbar. Aldrig titta bakåt, utan ständigt bara framåt.

– Jag skulle gärna också ge ut boken på finska, men det känns som om det är en annan kultur och jag skulle i så fall behöva hjälp av någon som förstår sig på kundgruppen. Jag menar, bara namnet ”Malins nya mat” klingar ju inte alls lika bra på finska.

Som ung och drivkraftig kvinna får hon med jämna mellanrum höra gliringar och kommentarer. Att hon dessutom är kort gör inte saken lättare.

– Jag vill bara göra karriär, och om jag inte gör det nu så när ska jag som kvinna göra karriär? Det tar så lång tid att etablera sig. Jag får ofta också höra att jag inte kan jobba hela tiden utan att jag också måste göra något ”roligt”. Men vad är ”roligt”? Det här det som jag vill göra. Det här är min passion.


FRUKOSTMUFFINS

12 stycken


2 ägg
0,5 dl olivolja
1,5 dl mjölk
1 burk (200 g) grynost
3 dl glutenfri mjölblandning*
1,5 tsk bakpulver
10 bitar soltorkade tomater
salt, peppar
*använd färdig mjölblandning från affären eller blanda egen!
Jag föredrar en blandning av hirsmjöl, ris, bovete och mandelmjöl.
Vispa ihop ägg, olivolja, mjölk och grynost. Blanda mjölet med bakpulver och rör ner. Finstrimla soltorkade tomater och rör ner dessa, krydda med salt och peppar. Klicka i smeten i muffinsformar och grädda i 225 grader i cirka 25 minuter. Låt svalna.



CHOCOLATE CHIP COOKIES

12 stycken

100 g kokosolja
1 dl kokossocker
1 dl rörsocker
1 ägg
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
0,5 tsk bikarbonat
0,5 dl kokosmjöl
1 dl rå kakaopulver
1 dl riven kokos
1 dl chokladknappar, mörk choklad
1 dl chokladknappar, vit choklad
0,5 dl hasselnötter

Värm ugnen till 180 grader. Mät upp kokosolja och socker i matberedare med kniv och mixa ihop. Tillsätt ägget och mixa litet till. Blanda alla torra ingredienser förutom choklad och nötter och blanda ner. Tillsätt till sist choklad och nötter som du endast pulsar några gånger för att det ska lämna lite hela bitar kvar i kexen. Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Klicka ut tolv bollar av smeten på plåten. Grädda i cirka tio minuter beroende på ugn. Låt kexen svalna och stelna.



FORELL MED SENAPSGLACE

Fisken:

1 bit forellfilé ca 500 g, ska räcka till 4 portionsbitar
ca 4 skivor glutenfritt knäckebröd
hackad persilja
2 msk dijonsenap
1 msk honung
en halv citron, skalet fint rivet

Plocka benen ur forellsidan. Måtta ut fyra portionsbitar och skär ut dem från filén, en i taget. Håll kniven snett ned mot skinnet och under köttet så får du loss skinnet på samma gång som du lossar biten från filén. Blanda senap och honung i en skål och pensla forell­bitarna med den, i ett tunt lager. Penslar man för tjockt blir inte fisken lika krispig. Krossa knäckebrödet grovt i en mortel och blanda krosset med hackad persilja och citronskal. Doppa forellbitarna i knäcke­brödet, det borde fastna bra i senapsglazen. Smörj en ugnsform med olivolja och rada ut fisken i den. Strö på lite salt som sista finish. Lägg in i ugnen på 200 grader och stek, cirka 20–30 minuter. Gör rotsakerna stå länge.

Inkokta rotsaker:
3 potatisar
2 morötter
1 palsternacka
en bit kålrot
en bit dill, stjälkar och blad, spara lite till servering
0,5 l vatten
1 msk ekologiskt buljong­pulver
2 msk rödvinsvinäger
2 lagerblad
6 svartpepparkorn
50g smör

Skala rotsakerna och skär i jämnstora bitar, grova tärningar. Lägg i en kastrull tillsammans med dill, vatten, buljong, vinäger, lagerblad och pepparkorn. Låt koka upp och sen småputtra i 20 minuter. Fiska upp 2 dl av rotsakernas spad i ett litermått eller annat lämpligt kärl och låt smöret smälta ned i det. Mixa sedan upp det med en stavmixer till en skummig sås. Fiska upp rotsakerna ur kastrullen i en skål och klipp över färsk dill. Servera med den krispiga forellen och smör­såsen.


Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Hälsa & träning

resizedimage800532 DSC2

Kultur & konst

resizedimage800532 DSC01137

Mode & skönhet

resizedimage800421 1 checker2

Hus & hem

resizedimage800533 tallrikar2

Mat & dryck

resizedimage771578 image10
34201968 l

Veckans blogglista: Min kropp

Kroppen är en fantastisk maskin! Den håller dig levande, framåtgående och med rätt behandling får den vara med i många, många år. Vad är din relation till kroppen? Fyll i veckans blogglista på Sevendays.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Mat & dryck

artpesto 2

Hus & hem

ljua

Barn & familj

Skarmavbild 2017 11 17 kl. 17.21.18

Barn & familj

resizedimage800299 08F95BBC 5066 4A9B 866E 69424585AF17
VLBLOT 1059617 2

Strandberg: "Jag har en varm relation till Österbotten"

Varför kommer Christoffer Strandberg till Österbotten, vad är det roliga med sociala media och vilken känd österbottning skulle han imitera? Läs vår nöjesintervju här.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1068206

Inga planer på nytt "Äntligen hemma"

Förra månaden stoppade TV4 inspelningarna av "Äntligen hemma" samt lyfte bort programmet ur tablån och från TV4 Play.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1068128

"Wonder Woman 2" får nytt premiärdatum

Tiden fansen behöver vänta för att få se "Wonder Woman 2" har blivit kortare. Uppföljaren har nämligen fått ett nytt premiärdatum, skriver Variety.

Läs hela artikeln här »

Nöje

SetWidth800 emeliefanny5

Lifestyle

26

Mat & dryck

IMG 0027

Lifestyle

resizedimage800533 IMG 9750

Mat & dryck

resizedimage800533 ingefarsshot1

Människor & samhälle

bilen

Lifestyle

23633314 10155069421788359 715411420 o
grillade plommon med brie 641909

Småplock till lillajul

Lillajul står för dörren och det är dags att fundera på plockmat till glöggminglet. Små salta och söta snittar tillsammans med en varm dryck är det enda som behövs för en lyckad kväll.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 11 16 kl. 08.51.20
JPEG image 5CC3703250C4 1

Är du vår nya bloggare?

Är du redan en erfaren bloggare, eller har du alltid drömt om att starta en egen blogg? Nu har du chansen att komma med i vårt fantastiska gäng på Sevendays! Idag startar en öppen ansökan för svenskfinlands nästa bloggstjärnor.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2017 11 07 kl. 12.20.4

"Här fick jag lära känna ett underbart gäng"

Funderar du på hur det är att blogga på Sevendays? Här berättar tre forna bloggare om deras tid på sajten och om upplevelsen att vara en del av Sevendays gemenskap.

Läs hela artikeln här »