Artikel från
odnUfhfdeBcy Byt enkelt ut komjölk, vetemjöl och vitt socker mot hälsosammare alternativ. Foto: Nathalie Aurén
Publicerad 4 juni 2018 kl 14:20

Matbloggare tipsar: Satsa på hälsan – byt ut vitt mjöl, mjölk och socker

Vill du äta hälsosammare och minska på tillsatt socker? Lider du eller någon i din närhet av magproblem, har celiaki eller är allergisk mot mjölkprotein? Olika dieter och livsstilar blir allt vanligare, och det kan vara allt annat än lätt att hitta rätt i djungeln av alla nya ingredienser och produkter som numera finns i de flesta matbutiker.

I STÄLLET FÖR VETEMJÖLMandelmjöl
Mandelmjöl består av malda mandlar, och finns både som grov- och finmalt. Det är mycket enkelt att göra eget mandelmjöl genom att sätta hela mandlar i en mixer och mixa till ett mjöl. Mandelmjöl innehåller väldigt lite kolhydrater men mycket fett och protein, och även mycket järn, fibrer och fleromättat fett. Passar bra till kakor och andra söta bakverk.

 

Hasselnötsmjöl
Hasselnötsmjöl är gjort på malda hasselnötter och har en söt, nötig smak. Precis som mandelmjöl innehåller den goda fetter och ger mycket energi.

 

Bovetemjöl
Bovete är inget sädesslag, det är en ört besläktad med rabarber. Den innehåller alla proteiner som kroppen behöver, har ett lågt GI-värde och är snäll mot magen. Av helt bovete kokar du en matig gröt, och bovetemjöl passar bra att använda i stället för vetemjöl i all slags bakning.

 

Kokosmjöl
Kokosmjöl görs på fruktköttet från kokosnöten och är mycket fiber- och proteinrikt. Det är ett väldigt drygt mjöl som drar i sig mycket vätska. Därför behövs det oftast användas tillsammans med en eller flera andra mjölsorter för att få bäst resultat vid bakning.

 

Quinoa
Quinoa är en ört som kommer från Sydamerika och finns i gult, rött och svart. Quinoa är väldigt rikt på protein, järn och magnesium. Hela korn kan användas i stället för ris och i matiga sallader, flingor ger en mustig gröt och quinoamjöl passar bra till bröd och bakning.

 

Havremjöl
Havre är naturligt glutenfritt, men eftersom det hanteras i samma utrymmen som andra icke glutenfria sädesslag säljs också rent havre som är helt glutenfritt. Havremjöl passar bra som basmjöl vid bakning.

 

Kikärtsmjöl
Kikärtsmjöl är gjort på hela kikärtor, är helt fritt från gluten och mycket protein- och näringsrikt.

 

Ris- och majsmjöl
Både majs och ris är naturligt glutenfria och påminner mycket om vete. Lämpar sig bra som basmjöl vid bakning och är bra att blanda med andra mjölsorter.

 

Teffmjöl
Teffmjöl är ett naturligt glutenfritt sädesslag från Etiopien med högt näringsvärde. Påminner om rågmjöl och passar därför utmärkt till bröd.

 

Durramjöl
Durramjöl är ett halvljust fullkornsmjöl som också det är naturligt glutenfritt.

 


I STÄLLET FÖR VITT SOCKERFärska frukter och bär
Det enklaste och hälsosammaste sättet att söta är genom att använda färska frukter och bär. Då får vi oss massor med nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter på samma gång som vi äter gott, och lagom sött. Till exempel banan och färska dadlar är perfekta att använda som sötning i bakverk och efterrätter.

 

Torkad frukt
Torkad frukt som dadlar, russin, aprikoser, plommon och fikon går utmärkt att använda som sötning. Torkad frukt innehåller dock mera socker än färska och bör därför inte överkonsumeras.

 

Honung
Honung har sedan urminnes tider använts som naturlig sötning och brukar kallas för "naturens guld". Honung innehåller lika mycket energi som vanligt socker, men har ett lite lägre GI-värde (glykemiskt index). Finns i de flesta hem och är enkelt att använda. Passar bra att använda till bakning och alla slags efterrätter.

 

Kokossocker
Kokossocker utvinns från nektar i kokospalmens blomma. Kokosnektar finns även att köpas i flytande form. Kokossocker har ett relativt lågt GI och innehåller lite mera näringsämnen än vanligt socker. Smakar svagt av kola och passar bra att använda till bakning. Finns att köpas i hälsokostaffärer och i större matbutiker.

 

Björksocker
Björksocker, eller xylitol, är en sockeralkohol. Det utvinns från björkens sav, samt i små mängder i vissa frukter och bär. Björksocker ser ut som vanligt socker och är lika sött, vilket gör att det smidigt kan ersätta det vanliga sockret i recept och liknande. Björksocker innehåller dessutom 40 procent mindre kalorier. Det har ett lågt GI, vilket gör att blodsockret inte skjuter i höjden. Används sparsamt eftersom det för vissa kan orsaka gasbildning. Finns att köpas i hälsokostaffärer och i större matbutiker.

 

Erythritol
Erythritol är också en sockeralkohol och säljs under namnen sukrin och sötin, samt erythritol här i Finland. Det innehåller inga kalorier och har ett GI värde på 0. Används på samma sätt som björksocker. Finns att köpas i hälsokostaffärer och i större matbutiker.

 

Agavesirap
Agavesirap påminner om flytande honung och kommer från en växt som liknar kaktus. Agavesirap har ett lågt GI, men innehåller väldigt mycket fruktos och största delen av dess näringsämnen försvinner under utvinningen. Används till bakning och efterrätter. Finns att köpas i hälsokostaffärer och i större matbutiker.

 

I STÄLLET FÖR MJÖLK

Havre
Havreprodukterna har slagit igenom ordentligt det senaste året. Det finns allt från havredrycker och yoghurtar med och utan smak, till havregrädde, “crème” fraiche och mjukt pålägg att bre på smörgåsen. Vill man äta inhemskt, eller åtminstone nordiskt, är havreprodukter därmed ett bra alternativ eftersom de tillverkas av havre från finska eller svenska åkrar. De naturella produkterna är ofta väldigt rena utan tillsatt socker eller andra tillsatsämnen. Havredrycken har en svagt gulaktig nyans och smakar lite sött av havre. Passar bra till gröt, smoothies, varma drycker och mysli.

 

Mandel
Mandeldryck är ett av de populäraste substituten för vanlig mjölk. Den finns både sötad och osötad, samt med eller utan smak. Den naturella mandeldrycken smakar svagt av rostad mandel och passar bra att dricka som sådan, eller att ha i smoothies och efterrätter. Nackdelen med mandeldrycken, och även de andra substituten, är att den är mer än dubbelt så dyr per liter än vanlig komjölk.

 

Soja
Sojadrycken är det växtbaserade mjölksubstitutet som funnits allra längst på marknaden och som också används flitigast. Det finns allt från mjölkdrycker och yoghurt till vispbar grädde och olika såser. Ett glas sojadryck innehåller lika mycket protein som ett glas komjölk.

 

Cashewnöt
Mjölkdryck gjord på cashewnötter är ett lite lyxigare alternativ till den vanliga mjölken och smakar mjukt nötigt och lite sött. Av cashewnötter kan man dessutom väldigt enkelt göra egen mjölk, men också krämiga såser som kan användas i stället för ost, och cashewgrädde till kakor och efterrätter.

 

Ris
Risdryck är också ett ganska vanligt alternativ till vanlig mjölk. Ganska söt med en neutral smak som passar till det mesta.

 

Kokos
Kokosmjölk och kokosgrädde passar bra till matlagning. Kokosmjölk passar även bra till smoothies och efterrätter, medan en tunnare kokosdryck är godare att dricka. Kokosgrädde är kokosmjölk med högre fetthalt. Den finns att köpa som sådan, men även kokosmjölk i konservburk som kyls ner blir till kokosgrädde när den tjockare grädden stiger upp till ytan i burken. Funkar bra att vispa och kan ersätta vanlig vispgrädde i bakverk och efterrätter.

Nathalie Aurén har bloggen Flow Kitchen på vår matsajt Foodly.fi!

Kommentarer

  • Corinne Grönholm

    15.06.2018 09:30 (3 månader sen)

    Vilken bra sammanfattning av olika alternativ! Tack :)


Skriv kommentar

capsule wardrobe 5
Skarmavbild 2018 09 25 kl. 07.57.50
03b437c9251d9c836dbef3c0a9ef0de0

Westlife återförenas – har nytt skivkontrakt

Det irländska pojkbandet Westlife kommer att återförenas och släppa nytt material på skivbolaget Universal, skriver The Irish Sun.

Läs hela artikeln här »
hnj9HTlwJOlu

Julia Thurén sparade 10 000 på ett år – "Jag överväger varje köp noggrant"

Att spara pengar handlar om attityd och disciplin. Julia Thurén lyckades spara 10 000 euro från en lön på cirka 2000 euro netto. Sparsamhet har blivit en livsstil för Thurén, men det betyder inte att hon är snål.

Läs hela artikeln här »
15168723 10154537131370664 5002525734741081598 o
42480574 700905800271215 2271468796805906432 n

Veckans blogg: Anna Betlehem

Hennes största intressen är musik, fotografi, konst och skrivande. Bloggen innehåller en salig blandning av allt detta. Hon fotar helst människor tycker om när de inte är alltför medvetna om det. När de är hundra procent sig själva. Lär känna veckans bloggare!

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 09 24 kl. 13.53.52
Skarmavbild 2018 09 24 kl. 13.54.18
ZQJCaFJwrwp9

I stället för vanligt socker – alternativen är många

Vad händer i kroppen när vi får i oss socker? Vilka naturliga alternativ finns det att välja mellan i stället för det tillsatta sockret?

Läs hela artikeln här »
crop lk0UhIe4f2hy

Kost och hormoner går hand i hand – viktigt med bra balans

För att vi ska må bra behöver det finnas en balans mellan kost, motion, sömn och vila. En hormonvänlig kost kan också vara en start till ett hälsosammare liv.

Läs hela artikeln här »
OZKswTjPmpkI 2

KOLUMN: Vem har tid för inre frid?

Forskning visar att tio minuter medveten närvaro om dagen kan göra skillnad. Bara efter en vecka är det möjligt att uppleva minskad stress och skarpare fokus. Ändå har vi inte tiden - varför?

Läs hela artikeln här »
6ce60b1dcbb88e5f997e4cdf555bc3c0

Mumford & Sons hyllar mansfria festivalen

Mumford & Sons är tillbaka – och det är deras banjo också, till viss del. Det nya albumet "Delta" släpps i vinter men redan nu finns singeln "Guiding light" ute.– Många av instrumenten vi höll oss borta från på "Wilder minds" är tillbaka, men det är de elektroniska också, säger Marcus Mumford till TT.

Läs hela artikeln här »
180212 edsheeran 614625 a001nh 599361

Ed Sheeran till Helsingfors

Megastjärnan Ed Sheeran har konsert i Helsingfors den 24 juli 2019. Konserten, som ingår i Sheerans världsturné arrangeras på Malms flygplats.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 09 23 kl. 09.27.03
caroline vasabladet september2018
2VRFzX5q2JVF

Är Jakob Nylund en drinksnobb? Vi ställer sex frågor!

Jakob Nylund i Vasa bloggar om drinkar och hans absoluta favoritdrink just nu är The final ward. Om drinkens ingredienslista säger han: – Den borde smaka som ett sämre rävgift. Korkar han någonsin en öl, som vanligt folk?

Läs hela artikeln här »
UfoIGOpl8mOr

Jennifer, 16, har två miljoner fans – men hemma i Kronoby vet få om det

Hon har fans från Uzbekistan, Kina och alla stater i USA. Hela rummet är tapetserat med beundrarpost. Men hemma i Kronoby är det ändå många som inte vet om att Jennifer Käld är en kändis.

Läs hela artikeln här »
41641379 295446724585495 6286714089817243648 n
RUTIGT HEADER STYLE BY SHYA

Klä dig rätt i rutigt

Från Skotska kiltar till höstens hetaste mönstertrend. I höst är rutigt helt rätt!

Läs hela artikeln här »
sqdPEyUGFGEW

Romerska bad i Bath

Afternoon tea, heta källor och ett av Englands finaste bed & breakfast. Den klassiska kurorten Bath är ett resmål som gjort för en värmande off season-weekend.

Läs hela artikeln här »
SD Street Jam 2018 Last Spot By Miss P
7d54e23e277c4cb1fce57c8527a004fe

Los Angeles tar steg mot pälsförbud

USA:s andra största stad och ett av den globala modeindustrins centra, Los Angeles, rör sig mot ett förbud mot försäljning och tillverkning av en rad pälsprodukter.

Läs hela artikeln här »
8435242bb8f96b21df6cd1b3d31cd744

Uppgifter: Maroon 5 klara för Super Bowl

Efter stjärnor som Lady Gaga, Beyoncé och Justin Timberlake verkar det vara dags för ett band att uppträda under Super Bowls halvtidsshow nästa år.

Läs hela artikeln här »
DSC04226
okok4
abe18203d824bf300e2bd2acf04350b6

Lana Del Rey släpper nya albumet nästa år

Lana Del Rey är på gång med ett nytt album. I Radiokanalen Beats 1 avslöjar hon att den nya skivan "Norman fucking Rockwell" släpps nästa år, skriver Consequences of Sound.

Läs hela artikeln här »
G0urquTNJzpT

Vett och etikett i loppisgrupper på Facebook.

"Reserverar", "kö", "min!!!". Det här är vanliga begrepp i alla loppisgrupper på Facebook. Hur ska man egentligen bete sig i loppisgrupperna? Finns det generella vett och etikett-regler? Självklart. Här är de.

Läs hela artikeln här »
crop A6qyMIvNumT1

Erica från Vasa lanserar nytt modekoncept i Paris: Hyr din garderob online

Ur frustration föddes företagsidén. Varför köpa ny klänning till varje bröllopsfest när du kan hyra en? Erica Nieminen från Vasa lanserar Clothéque för fransmän intresserade av nordiskt mode med hållbarhetstänk. Hyr en klänning och väska ena månaden, jacka och kjol nästa.

Läs hela artikeln här »
DSC03426
SV 210718 118

Senaste från Blogoteket

crop 0fb7dcf2ff0f006583e9e5441fb407ea

Coca-Cola vill utveckla cannabisdryck

Läsktillverkaren Coca-Cola vill hitta nya inkomstkällor när den traditionella dryckesbranschen inte utvecklas i den riktning man vill se. En variant kan nu vara att sälja drycker som innehåller cannabidiol (CBD), den icke-hallucinogena substansen i cannabis.

Läs hela artikeln här »
7WTTszGeWwBI

"Game of thrones" blev bästa dramaserie på Emmygalan

"Game of thrones" höll för favorittrycket och hämtade hem statyetten för bästa dramaserie på nattens Emmygala. En tv-prisutdelning vars inledning färgades av politik.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 09 18 kl. 08.11.40
Tambur 4
l5tjTBDEFV5S

Bjud på känsloupplevelser i form av smak och doft

Köp det som du gillar och som passar din plånbok. Låt aldrig någon tala om för dig vad du borde tycka om och vad som är ”fint” att dricka, skriver ÖT:s och VBL:s vinkännare Linda Nylund.

Läs hela artikeln här »
1811f75069cdab85af1c598761bbd9bc

Konstexperternas bästa investeringstips

Världens dyraste målning, Leonardo da Vincis "Salvator Mundi", ställs i veckan ut i Förenade Arabemiraten. Målningen klubbades i fjol för närmare 4 miljarder kronor. Rekordpriser spås bli vanligare inom konstvärlden. Men det finns en hel del att tänka på för den som är grön och vill investera i konst.

Läs hela artikeln här »
e0537dbc21b9c18f42032eb5cb1c1db9

Lil Wayne öppnar upp om självmordsförsök

Rapparen Lil Wayne avslöjar på sitt kommande album att han försökte begå självmord som tolvåring. Han hittade en pistol i sin mammas byrålåda och sköt sig själv i bröstet, något som han tidigare hävdat var en olycka.

Läs hela artikeln här »
73822d04ba10eba2df251e6501dcfa56

Anna Kendrick avslöjar sitt Obama-skämt

I en serie bilder, tagna för sex år sedan, syns skådespelaren Anna Kendrick skaka hand med USA:s dåvarande president Barack Obama, som samtidigt viker sig dubbel av skratt.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 09 17 kl. 10.22.53
41796790 1754209631314941 7222860687960178688 n

Veckans blogg: Nikonisten

På bloggen "Nikonisten" får vi ofta se bilder från konsterter och evenemang runt i Österbotten. Men vet är riktigt personen bakom kameran? Veckans blogg och bloggare är Johan Hagström!

Läs hela artikeln här »
IMG 6067
KRmhpzOMVD3o

Gammalt får nytt liv – samtidigt är själva processen terapi för paret

I januari flyttade Caroline Eriksson, 27, och Fredrik Kuni, 36, in i sitt nya hus. I det nya huset blandar de gammalt med nytt. En del av inredningen har de gjort själva eller restaurerat.

Läs hela artikeln här »
0sovrum
Af48qgkEO377

Alexander i Vasa åt 10.000 kalorier i en Youtube-video

Alexander Antell har en Youtube-kanal men satsar mer på Instagram. Där har han 12.000 följare och hans mål är att inspirera sin följarskara som gärna får växa och bli större.

Läs hela artikeln här »
IMG 0034
45861d6a8af618cf9316a24a8f264b78

Första biljetten till månen bokad

Världens första månturist har köpt sin biljett. Eller vederbörande får åtminstone en vända runt månen. Det meddelar företaget Space X.

Läs hela artikeln här »
iBAcAnCVTZmg

På vägen mellan Lissabon och Porto finns mycket att uppleva

En resa med bil genom landet är bästa sättet att närma sig den portugisiska själen. Magisk, sprängfylld av historia och med gastronomi av världsklass.

Läs hela artikeln här »
xubKfuxCzUdB

Se här hur Sandra i Vasa förvandlade sin balkong från förvaringsplats till en mysig oas

Först gick Sandra Holmäng i Vasa loss på Pinterest och sedan hemma på gården i Forsby, Pedersöre. Slutresultatet blev en balkong med maxad myskänsla. Se före- och efterbilder!

Läs hela artikeln här »

Hälsa & träning

Skarmavbild 2018 05 04 kl. 18.24.36