Artikel från
odnUfhfdeBcy Byt enkelt ut komjölk, vetemjöl och vitt socker mot hälsosammare alternativ. Foto: Nathalie Aurén
Publicerad 4 juni 2018 kl 14:20

Matbloggare tipsar: Satsa på hälsan – byt ut vitt mjöl, mjölk och socker

Vill du äta hälsosammare och minska på tillsatt socker? Lider du eller någon i din närhet av magproblem, har celiaki eller är allergisk mot mjölkprotein? Olika dieter och livsstilar blir allt vanligare, och det kan vara allt annat än lätt att hitta rätt i djungeln av alla nya ingredienser och produkter som numera finns i de flesta matbutiker.

I STÄLLET FÖR VETEMJÖLMandelmjöl
Mandelmjöl består av malda mandlar, och finns både som grov- och finmalt. Det är mycket enkelt att göra eget mandelmjöl genom att sätta hela mandlar i en mixer och mixa till ett mjöl. Mandelmjöl innehåller väldigt lite kolhydrater men mycket fett och protein, och även mycket järn, fibrer och fleromättat fett. Passar bra till kakor och andra söta bakverk.

 

Hasselnötsmjöl
Hasselnötsmjöl är gjort på malda hasselnötter och har en söt, nötig smak. Precis som mandelmjöl innehåller den goda fetter och ger mycket energi.

 

Bovetemjöl
Bovete är inget sädesslag, det är en ört besläktad med rabarber. Den innehåller alla proteiner som kroppen behöver, har ett lågt GI-värde och är snäll mot magen. Av helt bovete kokar du en matig gröt, och bovetemjöl passar bra att använda i stället för vetemjöl i all slags bakning.

 

Kokosmjöl
Kokosmjöl görs på fruktköttet från kokosnöten och är mycket fiber- och proteinrikt. Det är ett väldigt drygt mjöl som drar i sig mycket vätska. Därför behövs det oftast användas tillsammans med en eller flera andra mjölsorter för att få bäst resultat vid bakning.

 

Quinoa
Quinoa är en ört som kommer från Sydamerika och finns i gult, rött och svart. Quinoa är väldigt rikt på protein, järn och magnesium. Hela korn kan användas i stället för ris och i matiga sallader, flingor ger en mustig gröt och quinoamjöl passar bra till bröd och bakning.

 

Havremjöl
Havre är naturligt glutenfritt, men eftersom det hanteras i samma utrymmen som andra icke glutenfria sädesslag säljs också rent havre som är helt glutenfritt. Havremjöl passar bra som basmjöl vid bakning.

 

Kikärtsmjöl
Kikärtsmjöl är gjort på hela kikärtor, är helt fritt från gluten och mycket protein- och näringsrikt.

 

Ris- och majsmjöl
Både majs och ris är naturligt glutenfria och påminner mycket om vete. Lämpar sig bra som basmjöl vid bakning och är bra att blanda med andra mjölsorter.

 

Teffmjöl
Teffmjöl är ett naturligt glutenfritt sädesslag från Etiopien med högt näringsvärde. Påminner om rågmjöl och passar därför utmärkt till bröd.

 

Durramjöl
Durramjöl är ett halvljust fullkornsmjöl som också det är naturligt glutenfritt.

 


I STÄLLET FÖR VITT SOCKERFärska frukter och bär
Det enklaste och hälsosammaste sättet att söta är genom att använda färska frukter och bär. Då får vi oss massor med nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter på samma gång som vi äter gott, och lagom sött. Till exempel banan och färska dadlar är perfekta att använda som sötning i bakverk och efterrätter.

 

Torkad frukt
Torkad frukt som dadlar, russin, aprikoser, plommon och fikon går utmärkt att använda som sötning. Torkad frukt innehåller dock mera socker än färska och bör därför inte överkonsumeras.

 

Honung
Honung har sedan urminnes tider använts som naturlig sötning och brukar kallas för "naturens guld". Honung innehåller lika mycket energi som vanligt socker, men har ett lite lägre GI-värde (glykemiskt index). Finns i de flesta hem och är enkelt att använda. Passar bra att använda till bakning och alla slags efterrätter.

 

Kokossocker
Kokossocker utvinns från nektar i kokospalmens blomma. Kokosnektar finns även att köpas i flytande form. Kokossocker har ett relativt lågt GI och innehåller lite mera näringsämnen än vanligt socker. Smakar svagt av kola och passar bra att använda till bakning. Finns att köpas i hälsokostaffärer och i större matbutiker.

 

Björksocker
Björksocker, eller xylitol, är en sockeralkohol. Det utvinns från björkens sav, samt i små mängder i vissa frukter och bär. Björksocker ser ut som vanligt socker och är lika sött, vilket gör att det smidigt kan ersätta det vanliga sockret i recept och liknande. Björksocker innehåller dessutom 40 procent mindre kalorier. Det har ett lågt GI, vilket gör att blodsockret inte skjuter i höjden. Används sparsamt eftersom det för vissa kan orsaka gasbildning. Finns att köpas i hälsokostaffärer och i större matbutiker.

 

Erythritol
Erythritol är också en sockeralkohol och säljs under namnen sukrin och sötin, samt erythritol här i Finland. Det innehåller inga kalorier och har ett GI värde på 0. Används på samma sätt som björksocker. Finns att köpas i hälsokostaffärer och i större matbutiker.

 

Agavesirap
Agavesirap påminner om flytande honung och kommer från en växt som liknar kaktus. Agavesirap har ett lågt GI, men innehåller väldigt mycket fruktos och största delen av dess näringsämnen försvinner under utvinningen. Används till bakning och efterrätter. Finns att köpas i hälsokostaffärer och i större matbutiker.

 

I STÄLLET FÖR MJÖLK

Havre
Havreprodukterna har slagit igenom ordentligt det senaste året. Det finns allt från havredrycker och yoghurtar med och utan smak, till havregrädde, “crème” fraiche och mjukt pålägg att bre på smörgåsen. Vill man äta inhemskt, eller åtminstone nordiskt, är havreprodukter därmed ett bra alternativ eftersom de tillverkas av havre från finska eller svenska åkrar. De naturella produkterna är ofta väldigt rena utan tillsatt socker eller andra tillsatsämnen. Havredrycken har en svagt gulaktig nyans och smakar lite sött av havre. Passar bra till gröt, smoothies, varma drycker och mysli.

 

Mandel
Mandeldryck är ett av de populäraste substituten för vanlig mjölk. Den finns både sötad och osötad, samt med eller utan smak. Den naturella mandeldrycken smakar svagt av rostad mandel och passar bra att dricka som sådan, eller att ha i smoothies och efterrätter. Nackdelen med mandeldrycken, och även de andra substituten, är att den är mer än dubbelt så dyr per liter än vanlig komjölk.

 

Soja
Sojadrycken är det växtbaserade mjölksubstitutet som funnits allra längst på marknaden och som också används flitigast. Det finns allt från mjölkdrycker och yoghurt till vispbar grädde och olika såser. Ett glas sojadryck innehåller lika mycket protein som ett glas komjölk.

 

Cashewnöt
Mjölkdryck gjord på cashewnötter är ett lite lyxigare alternativ till den vanliga mjölken och smakar mjukt nötigt och lite sött. Av cashewnötter kan man dessutom väldigt enkelt göra egen mjölk, men också krämiga såser som kan användas i stället för ost, och cashewgrädde till kakor och efterrätter.

 

Ris
Risdryck är också ett ganska vanligt alternativ till vanlig mjölk. Ganska söt med en neutral smak som passar till det mesta.

 

Kokos
Kokosmjölk och kokosgrädde passar bra till matlagning. Kokosmjölk passar även bra till smoothies och efterrätter, medan en tunnare kokosdryck är godare att dricka. Kokosgrädde är kokosmjölk med högre fetthalt. Den finns att köpa som sådan, men även kokosmjölk i konservburk som kyls ner blir till kokosgrädde när den tjockare grädden stiger upp till ytan i burken. Funkar bra att vispa och kan ersätta vanlig vispgrädde i bakverk och efterrätter.

Nathalie Aurén har bloggen Flow Kitchen på vår matsajt Foodly.fi!

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

ODobGaJ2T5zH

Midsommar – sommarens bästa mathögtid

Under midsommar kan man med gott samvete frossa i goda fiskrätter, äta mängder av nypotatis och njuta av en bit ost till snapsen. Bjud nära och kära på ett läckert fiskbuffébord i år.

Läs hela artikeln här »
ddaa8e340f80315e4270b38b15e0a180

WHO: Transpersoner inte psykiskt sjuka

Världshälsoorganisationen (WHO) ska inte längre klassa transpersoner som psykiskt sjuka, framgår av en ny rapport från FN-organet.

Läs hela artikeln här »
7c23b0038327fd5df16f31b711e1c3c2

FN: Nordkoreas barn mår lite bättre

Stora utmaningar kvarstår. Men nya uppgifter inifrån det isolerade Nordkorea tyder på att barns hälsa förbättrats "litegrann" i diktaturen, enligt FN:s barnfond Unicef.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800533 hemmadag 1
2ba0e299ada8fa3a23df833605c5b881

Ismo Poutiainen är årets Mr Gay Finland

Årets Mr Gay Finland heter Ismo Poutiainen. Han är 35 år gammal med rötter i Kuopio och bor numera i Tammerfors.

Läs hela artikeln här »
TZA0YgE2DxSO

Hon slutade spela och blev domare

För några år sedan tröt Jolanda Närhis intresse för att spela fotboll. Men hon hade inte tröttnat på själva sporten och ville stanna kvar i fotbollen. Det ledde till att hon blev domare.

Läs hela artikeln här »
Mvteuurf5cVZ

Lista: Här är låtarna som kan bli årets sommarplåga

Det är inget snack om saken: Fjolårets stora sommarplåga var "Despacito" med bland annat Justin Biebers väna stämma. Vilken låt trillar öronen av till i år? Tre Vasa-dj:ar poängsätter låtar och utser den med bäst chans att bli sommarplågan 2018!

Läs hela artikeln här »
resizedimage800541 5DR 7344

Veckans blogg: Ideala Catariina

Veckans blogg på Sevendays är en icke-traditionell mammablogg som i huvudsak utspelar sig i Helsingfors.

Läs hela artikeln här »
b0e124caba690efa599c72d7842361e8

Cannabis släpps fritt i Kanada i höst

Kanada blir i höst det första större landet i världen att helt tillåta cannabis för vardagsbruk. Det står klart sedan underhuset i Ottawa sagt ja med 205 röster mot 82. Och premiärministern tror att fler följer efter.

Läs hela artikeln här »
d250f2174a01356e936214df267646b6

Melania Trump uttalar sig om gränspolitik

Debatten fortsätter att rasa i USA om den kontroversiella metoden att skilja barn från föräldrar som illegalt tagit sig in i landet via gränsen mot Mexiko.

Läs hela artikeln här »
b392f2682a12e25eb42415f7d2fb044e

Iina Karinen är årets Miss Gay Finland

Den 23-åriga veterinärstudenten Iina Karinen från Helsingfors har krönts till årets Miss Gay Finland.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage666444 Junia 6 manader
56c36c1d5b960986502ae2af7ed4593b 2

UMK fortsätter som inbjudningstävling

Finlands representant i Eurovision Song Contest utses även nästa år genom en inbjudningstävling.

Läs hela artikeln här »
8WORKWfAnI1D

Lukas från Oravais släpper singel: En melankolisk kärleksvisa

"Amelia" var tänkt att bli en akustisk låt. Men så blev det inte – och Lukas Djupsjöbacka är mer än nöjd med slutresultatet.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

horta recpet

Djur & natur

resizedimage800533 bygga honhus 2

Lifestyle

Mille1

Lifestyle

krans
dcRYyyxXEILx

Gör Venedig på två dagar

Ett tusenårigt världsarv fullt av kulturskatter som ständigt har förtrollat besökare från hela världen. Få resmål är så suggestivt laddade som det legendariska Venedig och få städer är så perfekta för en tvådagarsvistelse.

Läs hela artikeln här »
b4be87daeff0b7ec9d2e4247428af559

Video: Får du vara naken på din balkong?

Det har varit en rekordvarm vår i hela landet och många höghusboende suktar efter en svalkande balkong. Balkonglivet är dessvärre inte alltid problemfritt. Att till exempel grilla eller spela musik på sin balkong kan leda till grannfejder som är svåra att lösa. Reglerna är inte alltid helt klara och allting kan man inte direkt förbjuda.

Läs hela artikeln här »
odnUfhfdeBcy

Matbloggare tipsar: Satsa på hälsan – byt ut vitt mjöl, mjölk och socker

Vill du äta hälsosammare och minska på tillsatt socker? Lider du eller någon i din närhet av magproblem, har celiaki eller är allergisk mot mjölkprotein? Olika dieter och livsstilar blir allt vanligare, och det kan vara allt annat än lätt att hitta rätt i djungeln av alla nya ingredienser och produkter som numera finns i de flesta matbutiker.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

Skarmavbild 2018 06 13 kl. 08.41.19
crop uwgs8hy4smPK

Näringsfysiolog: Insekter är en förträfflig näringskälla

Klimatsmart mat blir trendigt. Det finns ett ökat intresse för alternativa proteinkällor och miljömedvetenhet. Mjölk och kött kan ingå i miljösmart mat, men konsumtionen måste minska.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

hannafunderar
ZpROaJhoJfnX

Markku Harju: Så räddar du en fågelunge som fallit ur boet

Nordic Wildlife Care får tio samtal om dagen om fågelungar som fallit ur boet. Det bästa för en frisk unge är att låta mamman ta hand om den.

Läs hela artikeln här »
crop 53c88c14a342190455d7b763931f877e

Ny strategi ska göra Finland barnvänligare i hopp om fler födslar

Statsrådet påbörjar beredningen av en ny barnstrategi. Målet är att utveckla ett barnvänligare samhälle och höja nativiteten.

Läs hela artikeln här »
crop af1bf562404252e092de3f5f54b983ae

Medborgarinitiativ kräver ny straffrättslig definition av våldtäkt

Ett nytt medborgarinitiativ, som vill ändra strafflagens definition av våldtäkt, samlade 1 800 underskrifter på två timmar.

Läs hela artikeln här »
84b4794fbd31dd6b3f6cc91f17862429

Konstnären Taika Mannila: Att vara finlandssvensk är mitt största konstprojekt

Taika Mannila personifierar den unga, coola, frilansaren som blivit något av ett ideal i dag. Men bakom det coola jobbet finns det kamper och psykisk ohälsa.

Läs hela artikeln här »
V3DvIrFIg1yk

Projekt lyfter fram livet på landsbygden som ung – utmynnar i pjäs nästa år

Ungefär halvvägs in i det treåriga projektet "De gränsbevakande", som ordnas av Unga Scenkompaniet, skiftades fokus från gränser till hur det är att växa upp på landsbygden. Projektet vill på sikt motverka flytten från glesbygden.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

anna b
5Ytqx5XC3YIo

Hitta din nya favoritpodd här

En podd handlar om vanliga människor med civilkurage som ingriper och räddar liv. En annan handlar om sex och programledarna bjuder ibland också in gamla ligg. Här får du tips på podcaster att lyssna på i sommar.

Läs hela artikeln här »