Artikel från
ODobGaJ2T5zH En saltig ostkaka med gravad lax och laxrom är ett härligt alternativ till smörgåstårtan. Foto: Sofie Sergelius
Publicerad 14 juni 2018 kl 09:01

Midsommar – sommarens bästa mathögtid

Under midsommar kan man med gott samvete frossa i goda fiskrätter, äta mängder av nypotatis och njuta av en bit ost till snapsen. Bjud nära och kära på ett läckert fiskbuffébord i år.

Zoom

Sik med smak av lime och mynta är sommarens fräschaste fiskrätt. Foto: Sofie Sergelius


LIMEGRAVAD SIK MED MYNTA

400 g sikfilé (minst 2 stycken jämnstora filéer)
2 msk salt
2 msk socker
0,5 dl finhackad mint
2 msk limesaft
1 krm tsk limezest (yttersta skalet på en lime)

Bena sikfiléerna.

Blanda ihop salt och socker i en skål tillsammans med limezest.

Gnid in siken med socker- och saltblandningen och strö över av den finhackade myntan. Placera en filéns köttsida mot den andra filéns köttsida, så att filéerna är på varandra.


Lägg siken i en plastpåse på ett fat i kylen. Placera en tyngd på.




Vänd upp och ner på plastpåsen efter 1 dygn. Efter ytterligare 1 dygn är fiken klar.




Torka av filéerna och skär upp tunna skivor. Garnera med extra mynta och limeskivor.



***
Zoom

Grillade den gravade fisken – ett roligt och nytt sätt att servera fisken till midsommar. Foto: Sofie Sergelius


GRILLAD GRAVLAX
1,2 kg benfri laxfilé
6 msk socker
6 msk salt
0,5 citron

Dela laxfilén på mitten.

Blanda ihop salt och socker i en skål.

Gnid in laxfilén med socker- och saltblandningen och pressa över saften från citronen. Placera en filéns köttsida mot den andra filéns köttsida, så att filéerna är på varandra.


Lägg laxen i en plastpåse på ett fat i kylen. Placera en tyngd på.




Vänd upp och ner på plastpåsen efter 1 dygn. Efter ytterligare 1 dygn är fiken klar.




Torka av filéerna och värm upp en grill.

Grilla den gravade laxen med köttsidan neråt i 5 till 10 minuter, laxen får gärna vara lite "rå" i mitten. Sväng på filén och grilla i ett par minuter till.

Servera den grillade gravlaxen med kokt nypotatis.



***
Zoom

En saltig ostkaka med gravad lax och laxrom är ett härligt alternativ till smörgåstårtan. Foto: Sofie Sergelius


GRAVLAX OSTKAKA
12 portioner

Botten
250 g skärgårdslimpa
75 g smör
0,5 dl vatten
0,5 dl finhackad dill

Fyllning
4 gelatinblad
2,5 dl grädde
400 g färskost med gräslök
400 g gravad lax
0,5 rödlök
0,5 dl gräslök
3 msk citronsaft
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
3 msk laxrom
1 msk smetana

Dekoration
1 dl mikrogrönt (groddar eller liknande)


Smörj kanterna på en springform (26 cm Ø) och fäst en skiva bakplåtspapper mellan kanterna och botten så att botten är klädd. Klipp bort överlopps kanterna.

Tillred botten genom att placera samtliga ingredienser i en matberedare. Kör till en jämn massa. Tryck ut brödmassan på botten av den bakplåtsklädda springformen. Ställ i kallt medan fyllningen tillreds.

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Låt stå i minst 5 minuter.

Tillred fyllningen genom att vispa ihop grädde och färskost i en beredningsskål.

Skala och finhacka rödlöken. Tärna den gravade laxen fint. Finhacka gräslöken.

Rör ner lax, rödlök och gräslöken i färskostblandningen.

Hetta upp citronsaften tills den nästan kokar. Krama allt vatten ur gelatinbladen och rör ut i citronsaften.

Rör ner gelatinblandningen i färskostblandningen tills det blandats ut och är jämnt.

Häll färskostfyllningen i springformen över brödbotten. Ställ i kallt för minst 5 timmar så tårtan hinner stelna.

Dekorera med mikrogrönt och groddar strax innan servering.


***
Zoom

Sill med extra mycket smak, det tackar man inte nej till i första taget. Foto: Sofie Sergelius


WASABISILL
150 g matjessill
1,5 tsk wasabi
100 g créme fraiche
2 msk majonnäs
2 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad inlagd ingefära (gari)

Skär sillen i bitar.

Rör ihop wasabi med créme fraiche och majonnäs. Tillsätt den finhackade gräslöken och inlagda ingefäran. Rör ihop sillen med såsen.

Låt sillen stå i kallt fram till servering.

***
Zoom

Vitlök och sill är ett måste till midsommarbuffén. Foto: Sofie Sergelius


VITLÖKSSILL
150 g matjessill
120 g smetana
50 g gräddfil
3 vitlöksklyftor
2 msk finhackad dill

Skär sillen i bitar.

Rör ihop smetana med gräddfilen.

Skala och pressa vitlöksklyftorna.

Tillsätt den finhackade dillen och pressade vitlöken i smetanablandningen. Rör ihop sillen med såsen.

Låt sillen stå i kallt fram till servering.

***
Zoom

Varm feta med grillad persika, ett sommarinslag till ostbrickan. Foto: Sofie Sergelius


UGNSFETA MED GRILLAD PERSIKA
1 feta
1 msk finhackad timjan
1 tsk honung
1 krm grovmalen svartpeppar
1 persika
1 msk olivolja

Värm ugnen till 200 grader.

Placera fetan i en ugnstålig form. Ringla över honung och svartpeppar och krydda med hälften av timjanen.

Grädda fetan i 12 minuter på ugnens mellersta fals. Lägg på grill-inställningen 2 minuter innan osten är klar så att den får en fin yta.

Skär persikan på hälft och ta bort kärnan. Pensla halvorna med olivolja och grilla med köttsidan neråt i en grillpanna i 5 minuter tills frukten fått ett fint mönster.

Servera fetan varm tillsammans med den grillade persikan och resten av timjan.

***
Zoom

Kall pizza är godare än du tror -speciellt då den toppas med laxrom. Foto: Sofie Sergelius


NYPOTATIS- OCH LAXROMSPIZZA
2 st pizzor

Deg
25 g färskjäst
4 dl vatten
3 msk olivolja
0,75 tsk salt
4 dl vetemjöl
5,5 dl durumvetemjöl

Topping
200 g nypotatis
200 g créme fraiche
70 g finriven parmesan
125 g riven mozzarella
1 krm grovmalen svartpeppar
2 msk olivolja
50 g mikroörter
4 stjälkar färsk timjan
100 g laxrom



Smula jästen i en bunke för att sedan röra om det i fingervarmt vatten. Tillsätt sedan olja och salt.




Tillsätt mjölet lite i taget. Lämna en halv deciliter kvar i måttet till utbakningen.




Knåda degen tills den är smidig och fin.




Låt sedan degen jäsa i 30-60 minuter.




Värm ugnen till 225 grader.

Tvätta potatisen och skär i riktigt tunna skivor.

Rör ihop créme fraiche med den finrivna parmesanen och mozzarellan. Smaka av med svartpeppar.

Dela degen i två och kavla ut pizzorna på ett mjölat bakbord.




Bred nästan all ostblandning över pizzorna (spara lite till servering) och strö över av den tunt skivade potatisen. Ringla över olivolja och grädda på mellersta falsen i 10-15 min tills potatisen blivit genomstekt och degen är klar.

Ta ut pizzan och låt svalna. Toppa med laxrom, resten av ostsåsen, mikrogrönt och timjan. Servera pizzabitarna kalla.



***
Zoom

I år ska du smaksätta snapsen själv - ett enkelt sätt att få fram dina favoritsmaker. Foto: Sofie Sergelius


SMAKSATT SNAPS
1 liter vodka (27-35%)

Aprikos- och vanilj (0,25 liter)
1 aprikos skuren i klyftor
0,5 vaniljstång, skuren på längden

Jordgubb- och basilika (0,25 liter)
4 jordgubbar skurna i klyftor
5 basilikablad

Tranbär- och rosmarin (0,25 liter)
1 msk tranbär
1 rosmarinkvist

Citron- och timjan (0,25 liter)
0,25 citron skuren i tunna klyftor
2 timjankvistar


Placera frukt och grönt i en flaska med kork och häll över av vodkan.

Låt vodkan dra åt sig av smakerna under 3 timmar innan servering.

Kommentarer

  • Conny

    24.06.2018 11:17 (8 månader sen)

    Oj, vilka fina tips på maträtter och mat och dryck. Tänker också Champion - CHVS100, våfflor med sylt och grädde. Det kunde finnas lite kvar sedan igår och att det kunde passa en söndag i en midsommarhelg. Att det skulle blir perfekt efter t ex en kall pizza med laxrom. Gräddas dem i form av skål så blir det ju lite roligare och trevligare också.


Skriv kommentar

Skarmavbild 2019 02 21 kl. 11.01.45
d6686d872a

Video: Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan

Du kan minska risken för att smittas av den fruktade vinterkräksjukan genom att vidta förebyggande åtgärder. Här är några tips!

Läs hela artikeln här »
unnamed 43

Sevendays presenterar: Paulina Peltomaa

Vi har en ny bloggare på Sevendays! Paulina Peltomaas blogg har ingen röd tråd så långt ögat kan nå, men det en del funderingar kring barn och föräldraskap. "Men jag tror att min blogg kan vara rolig att läsa även för såna som inte befinner sig i samma livssituation som mig. Någon svordom här och där förekommer troligtvis, ber om ursäkt för det redan nu" säger hon.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 21 kl. 08.29.42
IMG 27500
OVNING 5 B HOFTLYFT
IMG 0242 1
d604e9bc3f7731419373e4b2220b7671

Danske Bank stänger i Baltikum och Ryssland

Skandalomsusade Danske Bank meddelar att man stänger alla sina filialer i Estland, Lettland, Litauen och Ryssland.

Läs hela artikeln här »

Annons

AfterlightImage 11
wilhelmina1

Indiska influenser i radhuslägenhet

Wilhelmiina Wasberg är inte rädd att blanda material och färger precis som hon känner för. Här blir du inspirerad av en livsstil som uppmuntrar dig att bli lite mera modig, glad och äventyrlig i vardagen.

Läs hela artikeln här »
blomma respekt
ba752c98f6

Karl Lagerfeld blev 85 år gammal – här är hans liv i bilder

Lagerfeld var en av världens mest kända modeskapare, med en lång internationell karriär som inleddes 1955.

Läs hela artikeln här »
52274867 2201242273525483 2140907928515772416 n

Veckans blogg: Lugn & Rosvall

En högkänslig själv på en stor inre reda. Hon har precis börjat på ett nytt äventyr i livet och vi bloggläsare får följa med. Här får du lära känna veckans blogg lite bättre!

Läs hela artikeln här »
crop J191366Z

Modeskaparen Karl Lagerfeld är död

Modeskaparen Karl Lagerfeld, 85, är död, rapporterar franska Le Figaro. Den ikoniske designern – som hade en svensk pappa – blev känd över hela världen för sina svarta solglasögon och vita hår i hästsvans.

Läs hela artikeln här »
0ddd4b72771083d99983a0841da2318a

Ikoniske modeskaparen Karl Lagerfeld är död

Modeskaparen Karl Lagerfeld, 85, är död. Den ikoniske designern blev känd över hela världen för sina svarta solglasögon och vita hår i hästsvans. – Det är den siste av de stora modeskaparna som går ur tiden, säger Karina Ericsson Wärn, rektor för Beckmans design school.

Läs hela artikeln här »
dcbc4529c1

Fyra saker du kanske inte visste om Guide Michelin

På måndagen publicerade däcktillverkaren Michelin sin guide för de nordiska länderna. Palace i Helsingfors belönades med en Michelin-stjärna. Visste du detta om Guide Michelin?

Läs hela artikeln här »
99a5212408121928125fea09b7567f81

"Kyssande sjömannen" från ikonisk bild är död

George Mendonsa, som hela livet hävdade att han var den sjöman som fångats på bild när han kysste en sjuksköterska för att fira slutet av andra världskriget, har dött, skriver NBC News.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 19 kl. 08.50.06
e32df543a4

Menyn för Oscarsgalan 2019

Här är all mat och dryck som kommer att serveras gästerna på årets Oscarsgala!

Läs hela artikeln här »
crop 6ca619efe81d5169fbfe5585d786145c

Plastskatt kan införas i Storbritannien

Den brittiska miljöministern presenterar i dag ett förslag på hur man kan öka återvinningen av plast.

Läs hela artikeln här »
a2310f279e

London Fashion Week 2019 – Street Style

London Fashion Week 2019 – Street Style. Inspireras av videon!

Läs hela artikeln här »
cf77a0d210e1f3cc582fb29d31c6c8ae

Iransk tv censurerar kvinnlig fotbollsdomare

Fotbollsintresserade tv-tittare i Iran fick inte se den tyska Bundesligamatchen mellan Bayern München och Augsburg i fredags.

Läs hela artikeln här »
batch DSC09452
desperate 2293377 960 720
b8571c2649c08c1febbc4f6866939c38

Månen är tema när karnevalen i Venedig startar

Den årliga karnevalen i Venedig har inletts på sedvanligt sätt med en storslagen vattenparad längs kanalerna.

Läs hela artikeln här »
crop 7107dddc8c236c9350bf7cd17d392d73

Bin kan lära sig plus och minus

Det tar sju timmar att lära honungsbin att räkna, visar en ny forskningsrapport. De kan också skilja på färger.

Läs hela artikeln här »