Artikel från
ODobGaJ2T5zH En saltig ostkaka med gravad lax och laxrom är ett härligt alternativ till smörgåstårtan. Foto: Sofie Sergelius
Publicerad 14 juni 2018 kl 09:01

Midsommar – sommarens bästa mathögtid

Under midsommar kan man med gott samvete frossa i goda fiskrätter, äta mängder av nypotatis och njuta av en bit ost till snapsen. Bjud nära och kära på ett läckert fiskbuffébord i år.

Zoom

Sik med smak av lime och mynta är sommarens fräschaste fiskrätt. Foto: Sofie Sergelius


LIMEGRAVAD SIK MED MYNTA

400 g sikfilé (minst 2 stycken jämnstora filéer)
2 msk salt
2 msk socker
0,5 dl finhackad mint
2 msk limesaft
1 krm tsk limezest (yttersta skalet på en lime)

Bena sikfiléerna.

Blanda ihop salt och socker i en skål tillsammans med limezest.

Gnid in siken med socker- och saltblandningen och strö över av den finhackade myntan. Placera en filéns köttsida mot den andra filéns köttsida, så att filéerna är på varandra.


Lägg siken i en plastpåse på ett fat i kylen. Placera en tyngd på.




Vänd upp och ner på plastpåsen efter 1 dygn. Efter ytterligare 1 dygn är fiken klar.




Torka av filéerna och skär upp tunna skivor. Garnera med extra mynta och limeskivor.



***
Zoom

Grillade den gravade fisken – ett roligt och nytt sätt att servera fisken till midsommar. Foto: Sofie Sergelius


GRILLAD GRAVLAX
1,2 kg benfri laxfilé
6 msk socker
6 msk salt
0,5 citron

Dela laxfilén på mitten.

Blanda ihop salt och socker i en skål.

Gnid in laxfilén med socker- och saltblandningen och pressa över saften från citronen. Placera en filéns köttsida mot den andra filéns köttsida, så att filéerna är på varandra.


Lägg laxen i en plastpåse på ett fat i kylen. Placera en tyngd på.




Vänd upp och ner på plastpåsen efter 1 dygn. Efter ytterligare 1 dygn är fiken klar.




Torka av filéerna och värm upp en grill.

Grilla den gravade laxen med köttsidan neråt i 5 till 10 minuter, laxen får gärna vara lite "rå" i mitten. Sväng på filén och grilla i ett par minuter till.

Servera den grillade gravlaxen med kokt nypotatis.



***
Zoom

En saltig ostkaka med gravad lax och laxrom är ett härligt alternativ till smörgåstårtan. Foto: Sofie Sergelius


GRAVLAX OSTKAKA
12 portioner

Botten
250 g skärgårdslimpa
75 g smör
0,5 dl vatten
0,5 dl finhackad dill

Fyllning
4 gelatinblad
2,5 dl grädde
400 g färskost med gräslök
400 g gravad lax
0,5 rödlök
0,5 dl gräslök
3 msk citronsaft
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
3 msk laxrom
1 msk smetana

Dekoration
1 dl mikrogrönt (groddar eller liknande)


Smörj kanterna på en springform (26 cm Ø) och fäst en skiva bakplåtspapper mellan kanterna och botten så att botten är klädd. Klipp bort överlopps kanterna.

Tillred botten genom att placera samtliga ingredienser i en matberedare. Kör till en jämn massa. Tryck ut brödmassan på botten av den bakplåtsklädda springformen. Ställ i kallt medan fyllningen tillreds.

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Låt stå i minst 5 minuter.

Tillred fyllningen genom att vispa ihop grädde och färskost i en beredningsskål.

Skala och finhacka rödlöken. Tärna den gravade laxen fint. Finhacka gräslöken.

Rör ner lax, rödlök och gräslöken i färskostblandningen.

Hetta upp citronsaften tills den nästan kokar. Krama allt vatten ur gelatinbladen och rör ut i citronsaften.

Rör ner gelatinblandningen i färskostblandningen tills det blandats ut och är jämnt.

Häll färskostfyllningen i springformen över brödbotten. Ställ i kallt för minst 5 timmar så tårtan hinner stelna.

Dekorera med mikrogrönt och groddar strax innan servering.


***
Zoom

Sill med extra mycket smak, det tackar man inte nej till i första taget. Foto: Sofie Sergelius


WASABISILL
150 g matjessill
1,5 tsk wasabi
100 g créme fraiche
2 msk majonnäs
2 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad inlagd ingefära (gari)

Skär sillen i bitar.

Rör ihop wasabi med créme fraiche och majonnäs. Tillsätt den finhackade gräslöken och inlagda ingefäran. Rör ihop sillen med såsen.

Låt sillen stå i kallt fram till servering.

***
Zoom

Vitlök och sill är ett måste till midsommarbuffén. Foto: Sofie Sergelius


VITLÖKSSILL
150 g matjessill
120 g smetana
50 g gräddfil
3 vitlöksklyftor
2 msk finhackad dill

Skär sillen i bitar.

Rör ihop smetana med gräddfilen.

Skala och pressa vitlöksklyftorna.

Tillsätt den finhackade dillen och pressade vitlöken i smetanablandningen. Rör ihop sillen med såsen.

Låt sillen stå i kallt fram till servering.

***
Zoom

Varm feta med grillad persika, ett sommarinslag till ostbrickan. Foto: Sofie Sergelius


UGNSFETA MED GRILLAD PERSIKA
1 feta
1 msk finhackad timjan
1 tsk honung
1 krm grovmalen svartpeppar
1 persika
1 msk olivolja

Värm ugnen till 200 grader.

Placera fetan i en ugnstålig form. Ringla över honung och svartpeppar och krydda med hälften av timjanen.

Grädda fetan i 12 minuter på ugnens mellersta fals. Lägg på grill-inställningen 2 minuter innan osten är klar så att den får en fin yta.

Skär persikan på hälft och ta bort kärnan. Pensla halvorna med olivolja och grilla med köttsidan neråt i en grillpanna i 5 minuter tills frukten fått ett fint mönster.

Servera fetan varm tillsammans med den grillade persikan och resten av timjan.

***
Zoom

Kall pizza är godare än du tror -speciellt då den toppas med laxrom. Foto: Sofie Sergelius


NYPOTATIS- OCH LAXROMSPIZZA
2 st pizzor

Deg
25 g färskjäst
4 dl vatten
3 msk olivolja
0,75 tsk salt
4 dl vetemjöl
5,5 dl durumvetemjöl

Topping
200 g nypotatis
200 g créme fraiche
70 g finriven parmesan
125 g riven mozzarella
1 krm grovmalen svartpeppar
2 msk olivolja
50 g mikroörter
4 stjälkar färsk timjan
100 g laxrom



Smula jästen i en bunke för att sedan röra om det i fingervarmt vatten. Tillsätt sedan olja och salt.




Tillsätt mjölet lite i taget. Lämna en halv deciliter kvar i måttet till utbakningen.




Knåda degen tills den är smidig och fin.




Låt sedan degen jäsa i 30-60 minuter.




Värm ugnen till 225 grader.

Tvätta potatisen och skär i riktigt tunna skivor.

Rör ihop créme fraiche med den finrivna parmesanen och mozzarellan. Smaka av med svartpeppar.

Dela degen i två och kavla ut pizzorna på ett mjölat bakbord.




Bred nästan all ostblandning över pizzorna (spara lite till servering) och strö över av den tunt skivade potatisen. Ringla över olivolja och grädda på mellersta falsen i 10-15 min tills potatisen blivit genomstekt och degen är klar.

Ta ut pizzan och låt svalna. Toppa med laxrom, resten av ostsåsen, mikrogrönt och timjan. Servera pizzabitarna kalla.



***
Zoom

I år ska du smaksätta snapsen själv - ett enkelt sätt att få fram dina favoritsmaker. Foto: Sofie Sergelius


SMAKSATT SNAPS
1 liter vodka (27-35%)

Aprikos- och vanilj (0,25 liter)
1 aprikos skuren i klyftor
0,5 vaniljstång, skuren på längden

Jordgubb- och basilika (0,25 liter)
4 jordgubbar skurna i klyftor
5 basilikablad

Tranbär- och rosmarin (0,25 liter)
1 msk tranbär
1 rosmarinkvist

Citron- och timjan (0,25 liter)
0,25 citron skuren i tunna klyftor
2 timjankvistar


Placera frukt och grönt i en flaska med kork och häll över av vodkan.

Låt vodkan dra åt sig av smakerna under 3 timmar innan servering.

Kommentarer

  • Conny

    24.06.2018 11:17 (24 dagar sen)

    Oj, vilka fina tips på maträtter och mat och dryck. Tänker också Champion - CHVS100, våfflor med sylt och grädde. Det kunde finnas lite kvar sedan igår och att det kunde passa en söndag i en midsommarhelg. Att det skulle blir perfekt efter t ex en kall pizza med laxrom. Gräddas dem i form av skål så blir det ju lite roligare och trevligare också.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

zaramen side2

Blommönster - den hållbara trenden

Glöm minimalismen och det enfärgade - sensommarens trendigaste mönster stavas blommor. Här kommer de kompletta guiden för en mer vågad garderob!

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800534 DSC2
crop 945da7b69269365cff0f0da882f05b8c

Sömnproblem kan öka risken för demens

Svårt att sova? Enligt forskare vid Karolinska institutet kan det leda till ökad risk för demens. Men även de som sover för mycket bör vara oroliga.

Läs hela artikeln här »
34e5f78acb6a34d7d1fce7e5389c039e

Washingtons katter kartläggs

Hur många katter finns det egentligen i USA:s huvudstad? Staden Washington DC har i samarbete med flera organisationer och forskningsinstitut inlett en tre år lång katträkning.

Läs hela artikeln här »
9CXSsrU0cSkm

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa

ANNONS. 27-28.7 brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

resizedimage800533 lindskok6

Resor

Skarmavbild 2018 07 17 kl. 15.37.29
crop bb4f1f9f6d37d0b00cdb91241cce209d

14 500 år gammalt bröd hittat i Jordanien

Förkolnade bitar av ett gammalt tunnbröd har hittats vid en eldstad i nordöstra Jordanien. Det nya fyndet visar på att människan började baka bröd långt innan man började utveckla jordbruket, och dessutom långt tidigare än man trott.

Läs hela artikeln här »
490f1bb7c53d843fc12d7f07ef0af095

Avicii nomineras till MTV-galan efter sin död

När nomineringarna till MTV:s musikpris VMA nu har släppts står det klart att Avicii finns med bland de utvalda. Den svenske dj-stjärnan, som gick bort i april, har nominerats postumt i kategorierna bästa dans och bästa visuella effekter för sin “Lonely together”-video.

Läs hela artikeln här »

Djur & natur

resizedimage549388 skc3a4ren red 6

Mat & dryck

resizedimage800600 JPEG bild D9C36834534E 5
crop 9735d1b76762e6722ada03da6d6fd174

Hälften av våra gener har funnits i 650 miljoner år

Över hälften av våra gener är flera hundra miljoner år gamla. Enligt en ny studie fanns de redan hos de allra första djuren som uppstod för cirka 650 miljoner år sedan.

Läs hela artikeln här »
sGkzUeo5JNdL

Sant och falskt om mobilstrålning – mobilen är värsta boven

I och med den nya 5G-teknologin kan en del frågor uppstå. Är det farligt att ha telefonen i fickan och kan mobilstrålning verkligen orsaka tumörer? Vi frågade Lauri Puranen, ledande expert på Strålsäkerhetscentralen, vad som är myt och vad som bottnar i sanning.

Läs hela artikeln här »
37177578 10215065334600314 5011239163752611840 n

Veckans blogg: Sara Hellström

Sara Hellströms blogg är den ultimata bloggen för alla hundägare. Här får du läsa om tips på övningar, skötselråd och andra tankar samlade kring människans bästa vän. Men vem är egentligen Sara? Läs känna veckans bloggare här!

Läs hela artikeln här »

Resor

resizedimage800532 HELSINKI SKY BAR STYLE BY SHYA

Lifestyle

Namnlost1
qejjzsoUt3e3

Fisk åt folket

Många anser det vara svårt att tillaga fisk och har svårt att hitta på nya rätter. Våga prova genom att leta inspiration och testa nya fiskarter, så märker man snabbt hur enkelt det är.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Namnlost
jenn sandstrom

Turista inrikes: Jennifer Sandströms bästa tips

Har du semester i sommar och vill spendera den i Finland? Resebloggaren Jennifer Sandström har de bästa tipsen för dig som vill turista inom landets gränser! Här får du ta del av platser du inte ska missa och vad man ska tänka på under en semester i de tusen sjöars land.

Läs hela artikeln här »

Nöje

Annons

resizedimage800532 Topelius

Lifestyle

resizedimage800533 caroline.12.6.2018 2

Lifestyle

resizedimage800516 DSC03659
e6b8766b3d64e7b931d752cf3f938444

Portugal vill underlätta könskorrigering

Portugals parlament har godkänt en lag som gör det möjligt för personer över 16 år att genomgå könskorrigerande ingrepp utan att det föregås av ett medicinskt utlåtande som visar på "identitetsstörning".

Läs hela artikeln här »
P2HTgb00Qyf8

Rikssvensk företagare fick fin idé - låter folk sova som björnar

Kan man faktiskt övernatta i ett björnide? Ja, åtminstone om man frågar Jan-Erik Vallin och hans hustru Kajsa Arvidsson Vallin i Dorotea kommun. Deras idé har väckt uppmärksamhet även utomlands, skriver VK.

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

resizedimage800600 35999611 249160462540265 4002420529255415808 n

Hälsa & träning

Skarmavbild 2018 07 13 kl. 08.51.05