Artikel från
zHWWVIOSLraL 2 Plättar med en rökt fiskröra är enkla att tillreda även i ett litet kök. Foto: Sofie Sergelius
Publicerad 6 april 2018 kl 07:56

På båten smakar lättlagade plättar

Semester. Frisk luft, frihet, samvaro. Det associerar man med långa bil- och båtfärder tillsammans med familjen. Men är man på vägen eller ute på havet flera veckor i rad kan det här med att äta tillsammans kännas svårt. Ska maten packas färdig, eller ska den göras på plats?

Zoom


Då Riitta och Seppo Sarkkinens tre barn
var i skolåldern brukade hela familjen tillbringa somrarna på en segelbåt. Under en månad varje sommar åkte familjen Sarkkinen runt i den finländska och åländska skärgården. Flera veckor omringad av vatten, vare sig solen sken eller regnet öste ner. Fyra veckor om året i tio års tid lagades nästan all mat i det lilla båtköket, som hade en gasspis och -ugn. Kylskåpet var ett litet kallt skåp under matbordet. Eftersom kallskåpet var minimalt måste alla råvaror som skulle förvaras i kallt vara noggrant utvalda.

- Alla måltider skulle planeras på förhand, eftersom vi inte kunde räkna med att få tag i färska råvaror dagligen, eller ens med ett par dagars mellanrum, säger Riitta Sarkkinen.

Ifall hamnen som familjen Sarkkinen stannade vid inte hade en restaurang skulle maten tillredas i det lilla båtköket. De flesta hamnar hade oftast en liten butik där familjen kunde inhandla det nödvändigaste.

Efter tio år har familjen Sarkkinen samlat på sig en del tips på hur maten kunde tillredas och vad som fungerade ute på havet. Med basvarorna smör och grädde trollade familjen ihop ett flertal olika rätter, lite beroende på övriga råvaror som kunde införskaffas vid diverse hamnar runt om i skärgården.

- På spisen var det lättast att tillreda mat eftersom vi aldrig riktigt lärde oss reglera gasugnen.

Riitta Sarkkinen berättar om hur barnen en dag med stor möda hade plockat blåbär för att kunna baka en paj. Efter många om och men fick de pajen in i ugnen, som sedan brände blåbärspajen så den blev oätlig.

- Det enda vi kunde göra med den pajen var slänga ut den genom fönstret som en frisbee. Efter det var det mest mat tillredd på spis som gällde.

Det största problemet var däremot inte matlagningen i det lilla köket. Det var förvaring av livsmedel. Vissa saker håller helt enkelt bättre än andra i fukten. Torrskåpet på båten var fyllt med varor som underlättade vardagen för familjen. Men eftersom det ändå var frågan om en båt ute på havet var det mesta på båten alltid lite fuktigt.

- Färska frukter och grönsaker ruttnar på nolltid i fukten, så mycket av den mat vi tillredde var antingen gjord på råvaror vi handlat samma dag, eller på livsmedel som står sig.

Tomatkross, potatis, pasta, ris, mjölkpulver, mjöl och havregryn hörde till de viktigaste torrvarorna. På morgnarna kokade familjen oftast gröt, eftersom gröt är enkelt att tillreda. Det enda som behövdes var havregryn och vatten.

- Bröd däremot brukade precis som grönsakerna mögla fort i fukten. Ibland packade vi med köttbullar på burk och ärtsoppa eftersom de höll sig oavsett väder och vind. Men överlag försökte vi undvika att bara äta burkmat, det var bara till för paniksituationer då det inte gick att få tag på något annat.

Ibland då familjen övernattade vid en hamn kunde lokala fiskare lösa deras middagsproblem genom att knacka på fönstret och sälja färsk eller rökt fisk. Vid andra tillfällen var vädret perfekt för att fiska, och då brukade familjen fiska bland annat abborre.

- Ett år hade vi otroligt mycket abborre till hands. Då åt vi alla tänkbara rätter med abborre som huvudingrediens. Det blev abborre i gräddsås, smörstekt abborre med potatis, panerad abborre, ja allt vi kunde komma på. Till slut kom vi inte på flera rätter med abborre så vi gjorde helt enkelt en pyttipanna på alla ingredienser vi hade kvar.

Nu är det snart 15 år sedan familjen senast tillbringade hela sommaren på båten, men minnena lever kvar.

Zoom


- Än i dag är vår gemensamma tid i den lilla båten ett av barnens bästa barndomsminnen. Då och då brukar något av barnen, som numera alla är i vuxen ålder, fråga ifall vi kunde hyra en båt och ta en sista tur ute på havet. Man kommer sist och slutligen bara ihåg alla dom goda tiderna och allt det roliga. Inte kommer man ihåg dom där dagarna då det ösregnade, då man var fast och den lilla båten kändes alldeles för liten för alla fem.

Vad skulle Riitta Sarkkinen då rekommendera att en familj tillreder då de är på utflykt med bil eller båt? Kort och koncist: plättar. Plättar hörde till hela familjens favoriträtter. Plättar är sist och slutligen lätta att laga, kräver inte komplicerade redskap, och går att variera både i salta och söta varianter. Utöver de söta och salta varianterna tyckte familjen om att göra plättkakor, det vill säga flera plättar på varandra med sylt och grädde mellan lagren. Att baka kändes ofta för invecklat, men plättar lyckades familjen med varje gång.

ENKLA PLÄTTAR TILL BIL OCH BÅT


Zoom

Söta plättar, både till utseende och smak, är den ultimata desserten i husbilen eller båten. Foto: Sofie Sergelius


Snabb plättsmet
2 ägg
6 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
0,75 tsk salt
20 g smör

1 dl hallon- eller blåbärssylt
2 dl grädde
1 msk socker
vid mån av möjlighet: färska hallon och blåbär till servering

Vispa ihop ägg med hälften av mjölken.

Rör ner mjölet lite i taget. Vispa tills det bildats en jämn plättsmet. Tillsätt resten av mjölken och saltet.

Hetta upp en stekpanna med smör och stek plättarna ett par minuter per sida tills de blivit vackert gyllene och frasiga.

Vispa grädden hårt tillsammans med sockret.

Servera plättarna med sylt, vispad grädde och färska bär.

***
Zoom

Plättar med en rökt fiskröra är enkla att tillreda även i ett litet kök. Foto: Sofie Sergelius


Rökt laxröra till plättarna
0,5 rödlök
200 g smetana
250 g rökt lax
1 krm salt
1 tsk citronsaft
1 krm grovmalen svartpeppar
2 msk färsk dill

Gör laxröran genom att placera rökt lax utan skinn i en skål.

Skala och finhacka rödlöken. Finhacka dillen.

Blanda ihop laxen med rödlöken, smetana, salt, peppar, dill och citronsaft.

Servera plättarna med laxröra.

Tips: Prova på att byta ut laxen mot annan rökt fisk, och dillen mot persilja eller gräslök.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

Annons

HalpaHalli LoveBeauty 1
amaryllisdags
656c74793be6fefee5fe37e15ab981a5

Banksy: Strimlades helt på repetitionen

Efter den hemlighetsfulle konstnären Banksys kupp häromveckan då ett av hans konstverk plötsligt strimlades under en auktion har många spekulerat om att auktionshuset Sotheby's var med på noterna.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 18.58.48
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 03.39.53
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 03.39.59

Senaste från Blogoteket

Skarmavbild 2018 10 18 kl. 06.07.56
aLhsF1R1GHN5

Christoffer Strandberg: "Politiker är enklast att imitera"

Komikern, skådespelaren och imitatören Christoffer Strandberg var på besök i Vasa i september. VBL:s praoelev Edvin Sundqvist ställde fem snabba frågor till honom.

Läs hela artikeln här »
woVS8R4Le5YP

Familjen Svenlin lever sin dröm: "Ett äventyr vi kommer att minnas resten av livet"

Att bo utomlands kan vara ett äventyr. Men också ett sätt att ta en paus från en stressig småbarnsvardag och få kvalitetstid med familjen. Och att lära sig uppskatta sitt eget hemland. Efter ett år på Mallorca har familjen Svenlin tagit till sig den spanska livsstilen. – Vi har fått en annan syn på livet, lärt oss att ta det lugnare.

Läs hela artikeln här »
tvattstuga 3
IM3A9919 k

VIFK Damer är med, #ärdumed?

Har du inga planer för inkommande lördag? Sevendays tipsar om ett evenemang där du både har möjlighet att stöda Österbottens Cancerförening, samt njuta av högklassig fotboll. Idén kom från Vasabladets kampanj #ärdumed.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 18.26.22
crop J011576Y

Konsumenter prioriterar miljön framför mode – många vill veta mer

Stopp för slit och släng – många svenska konsumenter vill inte längre köpa kläder för att bara använda en kort tid. Intresset för miljön är större än för mode och kläder, enligt en färsk webbundersökning.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 18.04.42
avokado 1
caroline 15.10.2018 ootd 6
799A9946
il4mCKoh1jgH

Niklas gjorde en populär fotoapp: "Duger åt Taylor Swift"

Niklas Karlström gav sig inte förrän hans fotoapp blev precis som han ville: perfekt. Och fler gillar den – appen har fans världen över och framför allt i Asien. Men vad fansen inte vet är att appen fått sitt namn efter en fartkamera i Österbotten.

Läs hela artikeln här »
lxJT70dRXPV8

Take away-lunch i egen burk – är det nästa steg?

Får jag köpa med mig hamburgaren i egen burk? Den frågan har Josefin Sundvall på Korv-Görans aldrig tidigare fått. Men hon tycker det låter som en bra idé. Flera restauranger i Vasa är på samma linje: Det är inga problem! Men de är kluvna till att ta betalt för engångskärl.

Läs hela artikeln här »
crop ad97e22ccce734a0695ebb9546c7f38e

Så förvränger kartorna bilden av verkligheten

Visste du att Afrika är 14 gånger större än Grönland? Oavsett hur du ser på världen så är din bild sannolikt helt fel. Åtminstone om du studerar en världskarta. En ny variant påstås dock vara den mest korrekta – men håller den måttet?

Läs hela artikeln här »
WhatsApp Image 2018 10 15 at 18a
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 02.39.57
3e9cd01114f11b40d3835413be747e8b

Ny bok avslöjar vad som sker på Tinder

Dejtingappen Tinder har förändrat dejtandet i så hög grad att förlaget Schildts & Söderströms ger ut en bok med tips, trix och berättelser. Boken riktar sig till alla som undrat över den populära appen.

Läs hela artikeln här »
a6b3389e9b93c318c8ea26216f0953a4

Prins Harry och Meghan Markle väntar barn

Storbritanniens prins Harry och Meghan Markle väntar barn, uppger brittiska kungahuset.

Läs hela artikeln här »
z1ecFijQYFCh

Variera klassiska vardagsrätter med nytt innehåll

Husmanskost är maträtter som de flesta hushåll känner till och ser som en självklar del av vardagen. Men vår älskade vardagsmat går att variera i oändlighet, och här finns nu tre kära klassiker med en liten tvist.

Läs hela artikeln här »
l5tjTBDEFV5S 3

Prisvärt från Piemonte

Få vinregioner i Italien, för att inte säga världen, har så prestigefyllda och har så välklingande namn på sina vin som som Piemonte. Eller vad sägs om Barbera, Barbaresco och inte minst Barolo, kallad “kungarnas vin och kung över andra vin”.

Läs hela artikeln här »
crop 4a1c5c71fb38dedbb52a80467982866d

Regnbågsankan delar ut Guldankan 2018

Föreningen Regnbågsankan har tilldelat Nicole Stambej och Tobias Larsson priset Guldankan 2018.

Läs hela artikeln här »