Artikel från
zHWWVIOSLraL 2 Plättar med en rökt fiskröra är enkla att tillreda även i ett litet kök. Foto: Sofie Sergelius
Publicerad 6 april 2018 kl 07:56

På båten smakar lättlagade plättar

Semester. Frisk luft, frihet, samvaro. Det associerar man med långa bil- och båtfärder tillsammans med familjen. Men är man på vägen eller ute på havet flera veckor i rad kan det här med att äta tillsammans kännas svårt. Ska maten packas färdig, eller ska den göras på plats?

Zoom


Då Riitta och Seppo Sarkkinens tre barn
var i skolåldern brukade hela familjen tillbringa somrarna på en segelbåt. Under en månad varje sommar åkte familjen Sarkkinen runt i den finländska och åländska skärgården. Flera veckor omringad av vatten, vare sig solen sken eller regnet öste ner. Fyra veckor om året i tio års tid lagades nästan all mat i det lilla båtköket, som hade en gasspis och -ugn. Kylskåpet var ett litet kallt skåp under matbordet. Eftersom kallskåpet var minimalt måste alla råvaror som skulle förvaras i kallt vara noggrant utvalda.

- Alla måltider skulle planeras på förhand, eftersom vi inte kunde räkna med att få tag i färska råvaror dagligen, eller ens med ett par dagars mellanrum, säger Riitta Sarkkinen.

Ifall hamnen som familjen Sarkkinen stannade vid inte hade en restaurang skulle maten tillredas i det lilla båtköket. De flesta hamnar hade oftast en liten butik där familjen kunde inhandla det nödvändigaste.

Efter tio år har familjen Sarkkinen samlat på sig en del tips på hur maten kunde tillredas och vad som fungerade ute på havet. Med basvarorna smör och grädde trollade familjen ihop ett flertal olika rätter, lite beroende på övriga råvaror som kunde införskaffas vid diverse hamnar runt om i skärgården.

- På spisen var det lättast att tillreda mat eftersom vi aldrig riktigt lärde oss reglera gasugnen.

Riitta Sarkkinen berättar om hur barnen en dag med stor möda hade plockat blåbär för att kunna baka en paj. Efter många om och men fick de pajen in i ugnen, som sedan brände blåbärspajen så den blev oätlig.

- Det enda vi kunde göra med den pajen var slänga ut den genom fönstret som en frisbee. Efter det var det mest mat tillredd på spis som gällde.

Det största problemet var däremot inte matlagningen i det lilla köket. Det var förvaring av livsmedel. Vissa saker håller helt enkelt bättre än andra i fukten. Torrskåpet på båten var fyllt med varor som underlättade vardagen för familjen. Men eftersom det ändå var frågan om en båt ute på havet var det mesta på båten alltid lite fuktigt.

- Färska frukter och grönsaker ruttnar på nolltid i fukten, så mycket av den mat vi tillredde var antingen gjord på råvaror vi handlat samma dag, eller på livsmedel som står sig.

Tomatkross, potatis, pasta, ris, mjölkpulver, mjöl och havregryn hörde till de viktigaste torrvarorna. På morgnarna kokade familjen oftast gröt, eftersom gröt är enkelt att tillreda. Det enda som behövdes var havregryn och vatten.

- Bröd däremot brukade precis som grönsakerna mögla fort i fukten. Ibland packade vi med köttbullar på burk och ärtsoppa eftersom de höll sig oavsett väder och vind. Men överlag försökte vi undvika att bara äta burkmat, det var bara till för paniksituationer då det inte gick att få tag på något annat.

Ibland då familjen övernattade vid en hamn kunde lokala fiskare lösa deras middagsproblem genom att knacka på fönstret och sälja färsk eller rökt fisk. Vid andra tillfällen var vädret perfekt för att fiska, och då brukade familjen fiska bland annat abborre.

- Ett år hade vi otroligt mycket abborre till hands. Då åt vi alla tänkbara rätter med abborre som huvudingrediens. Det blev abborre i gräddsås, smörstekt abborre med potatis, panerad abborre, ja allt vi kunde komma på. Till slut kom vi inte på flera rätter med abborre så vi gjorde helt enkelt en pyttipanna på alla ingredienser vi hade kvar.

Nu är det snart 15 år sedan familjen senast tillbringade hela sommaren på båten, men minnena lever kvar.

Zoom


- Än i dag är vår gemensamma tid i den lilla båten ett av barnens bästa barndomsminnen. Då och då brukar något av barnen, som numera alla är i vuxen ålder, fråga ifall vi kunde hyra en båt och ta en sista tur ute på havet. Man kommer sist och slutligen bara ihåg alla dom goda tiderna och allt det roliga. Inte kommer man ihåg dom där dagarna då det ösregnade, då man var fast och den lilla båten kändes alldeles för liten för alla fem.

Vad skulle Riitta Sarkkinen då rekommendera att en familj tillreder då de är på utflykt med bil eller båt? Kort och koncist: plättar. Plättar hörde till hela familjens favoriträtter. Plättar är sist och slutligen lätta att laga, kräver inte komplicerade redskap, och går att variera både i salta och söta varianter. Utöver de söta och salta varianterna tyckte familjen om att göra plättkakor, det vill säga flera plättar på varandra med sylt och grädde mellan lagren. Att baka kändes ofta för invecklat, men plättar lyckades familjen med varje gång.

ENKLA PLÄTTAR TILL BIL OCH BÅT


Zoom

Söta plättar, både till utseende och smak, är den ultimata desserten i husbilen eller båten. Foto: Sofie Sergelius


Snabb plättsmet
2 ägg
6 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
0,75 tsk salt
20 g smör

1 dl hallon- eller blåbärssylt
2 dl grädde
1 msk socker
vid mån av möjlighet: färska hallon och blåbär till servering

Vispa ihop ägg med hälften av mjölken.

Rör ner mjölet lite i taget. Vispa tills det bildats en jämn plättsmet. Tillsätt resten av mjölken och saltet.

Hetta upp en stekpanna med smör och stek plättarna ett par minuter per sida tills de blivit vackert gyllene och frasiga.

Vispa grädden hårt tillsammans med sockret.

Servera plättarna med sylt, vispad grädde och färska bär.

***
Zoom

Plättar med en rökt fiskröra är enkla att tillreda även i ett litet kök. Foto: Sofie Sergelius


Rökt laxröra till plättarna
0,5 rödlök
200 g smetana
250 g rökt lax
1 krm salt
1 tsk citronsaft
1 krm grovmalen svartpeppar
2 msk färsk dill

Gör laxröran genom att placera rökt lax utan skinn i en skål.

Skala och finhacka rödlöken. Finhacka dillen.

Blanda ihop laxen med rödlöken, smetana, salt, peppar, dill och citronsaft.

Servera plättarna med laxröra.

Tips: Prova på att byta ut laxen mot annan rökt fisk, och dillen mot persilja eller gräslök.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

37177578 10215065334600314 5011239163752611840 n

Veckans blogg: Sara Hellström

Sara Hellströms blogg är den ultimata bloggen för alla hundägare. Här får du läsa om tips på övningar, skötselråd och andra tankar samlade kring människans bästa vän. Men vem är egentligen Sara? Läs känna veckans bloggare här!

Läs hela artikeln här »

Resor

resizedimage800532 HELSINKI SKY BAR STYLE BY SHYA
9CXSsrU0cSkm

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa

ANNONS. 27-28.7 brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Namnlost1
qejjzsoUt3e3

Fisk åt folket

Många anser det vara svårt att tillaga fisk och har svårt att hitta på nya rätter. Våga prova genom att leta inspiration och testa nya fiskarter, så märker man snabbt hur enkelt det är.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Namnlost
jenn sandstrom

Turista inrikes: Jennifer Sandströms bästa tips

Har du semester i sommar och vill spendera den i Finland? Resebloggaren Jennifer Sandström har de bästa tipsen för dig som vill turista inom landets gränser! Här får du ta del av platser du inte ska missa och vad man ska tänka på under en semester i de tusen sjöars land.

Läs hela artikeln här »
d35cc423485e019a505d671c1298dc9e

Kate Upton väntar sitt första barn

Skådespelaren och modellen Kate Upton är gravid. I ett inlägg på Instagram avslöjar 26-åringen att hon och basebollspelaren Justin Verlander väntar sitt första barn.

Läs hela artikeln här »
85fad7ce155d85e4f0b4864263b78dc3

Björnblod får människomuskler att växa

Blod från björnar som gått i ide får människans muskler att växa, visar forskning på svenska björnar. Det kan leda till nya metoder för att stoppa muskelförtvining.

Läs hela artikeln här »

Nöje

Annons

resizedimage800532 Topelius

Lifestyle

resizedimage800533 caroline.12.6.2018 2

Lifestyle

resizedimage800516 DSC03659
acb14965dd2e2ac9a99cb01e6373f186

Porschen från "Bron" såld

Under fredagen såldes tv-polisen Saga Noréns olivgröna Porsche 911S på auktion.

Läs hela artikeln här »
c54ca32b82faceaef49825d3535f6f31

Ötzis sista måltid: Bockfett och ormbunke

Forskare har kommit fram till vad Ötzi – mannen som låg infrusen i de österrikiska alperna i 5 300 år – åt vid sin sista måltid.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2018 07 13 kl. 12.58.43

Mode & skönhet

resizedimage800462 STYLE BY SHYA BIKBOK
e6b8766b3d64e7b931d752cf3f938444

Portugal vill underlätta könskorrigering

Portugals parlament har godkänt en lag som gör det möjligt för personer över 16 år att genomgå könskorrigerande ingrepp utan att det föregås av ett medicinskt utlåtande som visar på "identitetsstörning".

Läs hela artikeln här »
P2HTgb00Qyf8

Rikssvensk företagare fick fin idé - låter folk sova som björnar

Kan man faktiskt övernatta i ett björnide? Ja, åtminstone om man frågar Jan-Erik Vallin och hans hustru Kajsa Arvidsson Vallin i Dorotea kommun. Deras idé har väckt uppmärksamhet även utomlands, skriver VK.

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

resizedimage800600 35999611 249160462540265 4002420529255415808 n

Hälsa & träning

Skarmavbild 2018 07 13 kl. 08.51.05
crop 646bf89e036f4702a2b4d1dcf7280d64

60-årig jättekrokodil fångades i Australien efter åtta års jakt

En saltvattenkrokodil på över 600 kilogram har, efter att ha gäckat lokala myndigheter i åtta år, infångats i staden Katherine i norra Australien. Djuret är närmare fem meter långt och uppskattas vara över 60 år gammalt.

Läs hela artikeln här »
20dbbd0ef3a0e4f47885eb12a6b664c8

Tony Hawk producerar skateboardfilm

Skateboardikonen Tony Hawk har ett nytt filmprojekt på gång som exekutiv producent till komedin "Back to the grind". Hawk ska också fungera som teknik- och manusrådgivare, rapporterar Variety.

Läs hela artikeln här »
sndugSVveEQK

Choklad och grisfötter i ett pampigt Wien

När vi kliver av tåget från Prag och tar de första stegen på österrikisk mark känner vi oss vilsna. Tågstationen i Wien är stor, men samtidigt finns det något välkomnande i luften.

Läs hela artikeln här »
iAhYPLUiW9lX

Yrkesakademin står bakom podcast om företagande

Yrkesakademins nya projekt utbildar blivande och etablerade småföretagare. Det ska också lyfta företagandets image från Kristinestad i söder till Larsmo i norr. Projektet satsar på medieproduktion och sociala medier.

Läs hela artikeln här »
crop 465719c65211d514596f1982f04dc23d

Ingen fara äta rätt tillagat vildsvin – "Behandla det som kyckling"

Majoriteten av vildsvin i Sverige bär på matförgiftningsbakterier. Regeringen vill samtidigt att mer vildsvinskött säljs.Men vid korrekt slakthantering går det att undvika att köttet smittas.

Läs hela artikeln här »
e6a6ecfacf562a5f1a571b80b83002fb

Reese Witherspoon får egen tv-serie

Amerikanska skådespelaren Reese Witherspoon blir programledare för nya tv-serien "Shine on with Reese", rapporterar Variety.

Läs hela artikeln här »
7cff3665a3186ff32ef83bbb6386adc9

Nalle Puh-karta sätter nytt rekord

"Barnlitteraturens kanske kändaste karta" har satt nytt världsrekord för bokillustrationer på auktion. Priset blev 250 gånger högre än senast.

Läs hela artikeln här »

Djur & natur

resizedimage800533 10.7.2018 1
bunting 642066 1920

Missa inte: Sommarens eventlista!

Känner du också att sommaren innehåller massor av roliga evenemang - men att du alltid råkar missa dem? Här är listan för dig! Hjälp till att tipsa om de bästa evenemangen och berätta vad du känner saknas.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

Skarmavbild 2018 07 11 kl. 08.23.34