Artikel från
OM shutterstock 148608767 Gojibär används i Kina i flera maträtter, bland annat i soppor. Foto: Shutterstock
Publicerad 24 juni 2016 kl 09:01

Supermat för superhälsa

Har du svårt att välja bland alla kosttillskott? Det finns många naturliga alternativ som har positiva effekter.

Här följer en lista på några supersaker och deras påstådda effekter:

Bär.

Gojibär används i Kina i flera maträtter, bland annat i soppor.

Gojibär används i Kina i flera maträtter, bland annat i soppor.Gojibär har använts i Kina i flera tusen år. De senaste åren har de även letat sig fram till våra butikshyllor. Det här lilla bäret köps torkat och är fullproppat med vitaminer, mineraler och andra spårämnen. Lägg dessa med i müslin eller ät dem bara som de är. Effekterna på lång sikt kan vara mera energi, bättre immunförsvar och ökad sexlust.

Acai säljs även som saft och påminner lite om blåbär till utseende och smak.

Acai säljs även som saft och påminner lite om blåbär till utseende och smak.Acai är ett omtvistat bär från Amazonas regnskogar. Bäret har från och till diskuterats vara en hjälpreda när det gäller viktminskning. Det som däremot har konstaterats är att bäret innehåller många antioxidanter, fibrer och hälsosamma fetter. Blanda med i en smoothie eller varför inte lite acaisaft?

Mullbär är söta och ganska sega, ät bara inte för många.

Mullbär är söta och ganska sega, ät bara inte för många.Mullbär är ett populärt bär i hela världen och har en lång tradition inom medicinen i Turkiet. Bäret har där kallat för en gudagåva. Mullbär hjälper kroppen att hålla blodsockernivån på en jämn nivå och innehåller en riklig dos av C-vitamin. De fungerar bra som snacks men även som ersättning i andra bärrätter. Kom ihåg att inte äta för många eftersom de innehåller ganska mycket energi.

Även i våra skogar kan man hitta superbär.

Även i våra skogar kan man hitta superbär.Man behöver inte importera bär från andra sidan världen för att få sin dagliga superdos. Även blåbären i skogarna här på hemmaplan ger en riklig dos antioxidanter och en ännu större dos nyttiga vitaminer. Gör en paj eller plocka dem direkt från skogen. Blåbär funkar med det mesta.

Pulver.

Maca klumpar lätt ihop sig och är ganska sträv i smaken.

Maca klumpar lätt ihop sig och är ganska sträv i smaken.Maca är en rot som växer på höga höjder i Anderna och användes förr av ursprungsbefolkningen för att lindra menstruationsvärk. I dagens läge används Maca flitigt av idrottare för att öka prestandan och återhämtningen. Läs dock noga på förpackningen eftersom det oftast rekommenderas att man tar det i perioder. Maca går att blanda med te eller andra pulveraktiga drycker och har en ganska neutral smak.

Spirulina har en djupt grön färg och även en liten tesked kan ändra färgen på drycken den blandas i.

Spirulina har en djupt grön färg och även en liten tesked kan ändra färgen på drycken den blandas i.Spirulina är en form av blågröna alger som har den högsta koncentrationen av protein bland växtarter i världen. Det används av astronauter och för att öka järnhalten i kroppen. Det innehåller de flesta mineraler kroppen behöver och hjälper matsmältningen. Spirulina fås både i pulverform, som ger en snygg färg på smoothien, eller som piller.

Reishi eller lackticka dricks både med hela skivor i tekoppen eller i pulverform.

Reishi eller lackticka dricks både med hela skivor i tekoppen eller i pulverform.Reishi låter ganska exotiskt och finns i flera ekologiska affärer i form av teblandningar. Reishi är en form av svamp och heter Lackticka på svenska. Reishi troddes ha en helande effekt på hela kroppen inom Kinesisk folkmedicin. Man tror i dagens läge att svampen har en positiv effekt på immunförsvaret och kan hjälpa leverns processer.

Te och kakao.

Yerba mate med den traditionella kalabasskoppen. Sugröret filtrerar teet från vattnet när man suger.

Yerba mate med den traditionella kalabasskoppen. Sugröret filtrerar teet från vattnet när man suger.Mate eller yerba mate är nationaldrycken i Argentina och dricks flitigt i Sydamerika. Tesorten skördas av ett träd som kan bli upp till 15 meter högt och dricks ofta ur en urgröpt kalabass. Yerba mate innehåller höga nivåer av koffein och kallas i vissa delar av världen för matein. Den uppiggande effekten skiljer sig från andra tesorter och från kaffe. Man tror att Yerba mate innehåller andra ämnen som gör att koffeinet inte är lika vätskedrivande. Teet är uppiggade och hjälper matsmältningen.

Matcha skummar lätt när man använder en traditionell bambuvisp för att tillreda det. Använd inte för hett vatten.

Matcha skummar lätt när man använder en traditionell bambuvisp för att tillreda det. Använd inte för hett vatten.Grönt te i alla dess former tros vara en av de nyttigaste tesorterna som finns. Den uppiggande effekten skiljer sig från den man får från kaffe. Grönt te ger en längre och jämnare effekt på grund av den höga halten av Teanin. Teanin är en aminosyra som balanserar ut koffeinets verkan och gör att grönt tes effekter håller i längre. Den mest förädlade sorten av grönt te kallas Matcha och har en lång historia i Japan som ceremonite. Matcha är ett finmalet grönt pulver gjort på endast löven av teplantan och innehåller ungefär 40 gånger mera antioxidanter än spenat. Det tros också inverka på viktminskning, men det har inte fastställts än. Matcha passar bra som iste och i bakverk.

Rå kakao passar bra för att laga råa bollar, toppa med lite matcha och du har en riktig bomb av nyttigheter.

Rå kakao passar bra för att laga råa bollar, toppa med lite matcha och du har en riktig bomb av nyttigheter.Kakao som inte rostats har en hög dos antioxidanter och kan lösgöra endorfiner i kroppen, vilket gör en på bättre humör. Det kan användas i matlagning eller ätas som snacks i form av små bitar. Rå kakao är ganska sur i smaken och ska inte förväxlas med vanlig kakao som används till bakverk.

Kom alltid ihåg att läsa på innehållsförteckningen för varje produkt. Vissa superfoods, även fast de är naturliga, ska tas i rätt doser.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

b3d6eee7ba2b08d38815e87f135cf8cb

Filmfestivalen inför selfieförbud

Är du på jakt efter en selfie med extra stjärnglans till ditt sociala medier-flöde? Då är det ingen idé att åka till filmfestivalen i Cannes. I år införs nämligen ett selfieförbud på röda mattan.

Läs hela artikeln här »
Q45ESebepTnN

Vem kan uppfinna miljövänlig mugg?

Kafékedjan Starbucks har inte lyckats knäcka koden och utlovar därför 10 miljoner dollar till den som kan tillverka en nedbrytbar kaffemugg.

Läs hela artikeln här »
0YlMN8t4VbR3

Maffig morotskaka till påsk

ANNONS. Morotskakan är en riktig festklassiker som passar att serveras både under högtider eller bara en vanlig torsdag eftermiddag.

Läs hela artikeln här »
cropOM LL 150318 4595 2

FM i mathantverk avgjort i Raseborg - flera österbottningar får pris

I veckan arrangerades FM i mathantverk som kulminerade i en festmiddag på Hotel Sea Front i Ekenäs. På festen kröntes vinnarna inom olika mathantverksklasser. Fyra österbottningar prisades för allt från korv till glögg.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800524 2303
crop VLBLOT 917828

Studerande från hela Svenskfinland firar i Vasa i dag

I dag firas Pampas nationaldag, vilket betyder att det kommer att krylla av färgglada studenthalare i Vasa. Klockan 12 börjar olympiaden på torget där 24 lag tävlar om att vinna Den gyllene grepen.

Läs hela artikeln här »
EafiMtuWeVgZ

Dags för Årets österbottning – nominera din kandidat här!

Det är dags igen: Årets österbottning ska utses, och du bästa läsare får vara med och bestämma vem det blir! Vem tycker du utmärkte sig i fjol?

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2018 03 23 kl. 07.08.48

Människor & samhälle

98

Lifestyle

Skarmavbild 2018 03 23 kl. 07.08.48

Pyssel & DIY

JPEG image 66CDFDC9FFCB 2
rKzGHHvEWy4V

Unga finlandssvenskar heter Ellen och William

Ellen är det vanligaste namnet bland nyfödda svenskspråkiga flickor. Bland pojkarna är det William som toppar listan. Se listan här!

Läs hela artikeln här »
c565f5e464f7a3927aaaa6ea1b3eb46c

Penn har tappat gnistan för skådespelande

Skådespelaren Sean Penn har tappat gnistan för skådespeleri avslöjar han i en intervju med CBS.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

caroline cropped

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

18498011 l

Veckans blogglista: Våren 2018

Tisdagen den tjugonde mars infaller vårdagsjämningen och på Sevendays har vårkänslorna vaknat. Äntligen lite sol och fågelkvitter! Vad ser du mest fram emot den kommande årstiden?

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800600 DSCN2
GMr9RGQ6aElq

Blanda färskost i påskdesserterna

Ostkaka i portionsstorlek och fyllda chokladägg – i dag tipsar vi om enkla och roliga desserter med färskost och grädde som förgyller påsken.

Läs hela artikeln här »

Hälsa & träning

resizedimage800533 IMG 1780

Lifestyle

resizedimage800380 BLOGG

Lifestyle

Skarmavbild 2018 03 22 kl. 18.04.42

Mat & dryck

resizedimage800531 batat7

Lifestyle

resizedimage800533 bekannelser
b7874566949b915c04e9ce7e2c84467c

Fysiska men ökar risken för psykisk ohälsa

Barn med fysiska funktionsnedsättningar löper större risk att drabbas av psykisk ohälsa längre upp i åldrarna, även när funktionshindret är av lindrigare karaktär. Värst drabbade är unga flickor.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2018 03 22 kl. 01.47.07
e14ae97b6b206d3e254fa3a0efb784ae

Artisten Björk aktuell med ny musik

Den isländska musikstjärnan Björk har släppt en ny ep med tre remixer av låten "Arisen my senses" från senaste albumet "Utopia".

Läs hela artikeln här »
5d85bcb4bf439614a844ac448045d8db

Meghan Markle förevigas som vaxdocka

Den 19 maj gifter sig den amerikanska skådespelaren Meghan Markle med Storbritanniens prins Harry.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

97
6087c272deef7822fb6bdd7ab227f1b0

Ökat tryck på Pokémonkort – värda tusenlappar

Vårrensningen och högsäsongen på begagnatmarknaden sammanfaller. Och för den som hittar Pokémonkort i sina lådor kan våren få en ordentlig kickstart. Ett enda kort såldes nyligen för 35 300 kronor på auktionssajten Tradera.

Läs hela artikeln här »

Djur & natur

12360157 10207323069047338 5147416788169008241 n 2
6f3f1913026add5957bcc16dd5a2d0e0

Richard Dawkins skänker bort böcker

Evolutionsbiologen och författaren Richard Dawkins planerar att tillgängliggöra sina böcker gratis på arabiska, urdu, farsi och indonesiska, skriver The Guardian. Anledningen? Att intresset för ateism har ökat i de länder där dessa språk talas, menar Dawkins.

Läs hela artikeln här »
4d3ede0d8b02998f806c6c02e778ee74

"The Crown" ber om ursäkt för lönegap

På en presskonferens förra veckan uppdagades att den kvinnliga huvudrollsinnehavaren i Netflix-succén "The Crown" Claire Foy fick lägre lön än sin manliga motspelare Matt Smith. Det trots att serien kretsar kring Claire Foys karaktär drottning Elizabeth, medan Matt Smith spelar hennes make prins Philip.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2018 03 20 kl. 23.45.08
6f4cba62ae8fef8044bd1d2e7d7ae8b8

Så motar du vårdepressionen

Hurra – vårdagjämningen är här vilket innebär att mörkret får ge vika för ljuset. Men en del av oss blir ännu tröttare under de här veckorna, eftersom kroppen inte hänger med i omställningen.– Den biologiska klockan kommer ur fas, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt.

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

Skarmavbild 2018 03 20 kl. 23.45.50
2a57029493755f134ac25b8cbf3b73c0

BBC-dokumentär om Manchesterdåd

Den 22 maj dödades 22 personer och över 60 skadades när en självmordsbombare utlöste en sprängladdning i publiken på en Ariana Grande-konsert i Manchester.

Läs hela artikeln här »
aeff671793ecfe8ef7b0c9db533a8015

Nsync tilldelas Hollywoodstjärna

Pojkbandet Nsync hedras med en stjärna på Hollywood Walk of Fame den 30 april, rapporterar Variety.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800400 Andra sjon 12