Artikel från
OM shutterstock 148608767 Gojibär används i Kina i flera maträtter, bland annat i soppor. Foto: Shutterstock
Publicerad 24 juni 2016 kl 09:01

Supermat för superhälsa

Har du svårt att välja bland alla kosttillskott? Det finns många naturliga alternativ som har positiva effekter.

Här följer en lista på några supersaker och deras påstådda effekter:

Bär.

Gojibär används i Kina i flera maträtter, bland annat i soppor.

Gojibär används i Kina i flera maträtter, bland annat i soppor.Gojibär har använts i Kina i flera tusen år. De senaste åren har de även letat sig fram till våra butikshyllor. Det här lilla bäret köps torkat och är fullproppat med vitaminer, mineraler och andra spårämnen. Lägg dessa med i müslin eller ät dem bara som de är. Effekterna på lång sikt kan vara mera energi, bättre immunförsvar och ökad sexlust.

Acai säljs även som saft och påminner lite om blåbär till utseende och smak.

Acai säljs även som saft och påminner lite om blåbär till utseende och smak.Acai är ett omtvistat bär från Amazonas regnskogar. Bäret har från och till diskuterats vara en hjälpreda när det gäller viktminskning. Det som däremot har konstaterats är att bäret innehåller många antioxidanter, fibrer och hälsosamma fetter. Blanda med i en smoothie eller varför inte lite acaisaft?

Mullbär är söta och ganska sega, ät bara inte för många.

Mullbär är söta och ganska sega, ät bara inte för många.Mullbär är ett populärt bär i hela världen och har en lång tradition inom medicinen i Turkiet. Bäret har där kallat för en gudagåva. Mullbär hjälper kroppen att hålla blodsockernivån på en jämn nivå och innehåller en riklig dos av C-vitamin. De fungerar bra som snacks men även som ersättning i andra bärrätter. Kom ihåg att inte äta för många eftersom de innehåller ganska mycket energi.

Även i våra skogar kan man hitta superbär.

Även i våra skogar kan man hitta superbär.Man behöver inte importera bär från andra sidan världen för att få sin dagliga superdos. Även blåbären i skogarna här på hemmaplan ger en riklig dos antioxidanter och en ännu större dos nyttiga vitaminer. Gör en paj eller plocka dem direkt från skogen. Blåbär funkar med det mesta.

Pulver.

Maca klumpar lätt ihop sig och är ganska sträv i smaken.

Maca klumpar lätt ihop sig och är ganska sträv i smaken.Maca är en rot som växer på höga höjder i Anderna och användes förr av ursprungsbefolkningen för att lindra menstruationsvärk. I dagens läge används Maca flitigt av idrottare för att öka prestandan och återhämtningen. Läs dock noga på förpackningen eftersom det oftast rekommenderas att man tar det i perioder. Maca går att blanda med te eller andra pulveraktiga drycker och har en ganska neutral smak.

Spirulina har en djupt grön färg och även en liten tesked kan ändra färgen på drycken den blandas i.

Spirulina har en djupt grön färg och även en liten tesked kan ändra färgen på drycken den blandas i.Spirulina är en form av blågröna alger som har den högsta koncentrationen av protein bland växtarter i världen. Det används av astronauter och för att öka järnhalten i kroppen. Det innehåller de flesta mineraler kroppen behöver och hjälper matsmältningen. Spirulina fås både i pulverform, som ger en snygg färg på smoothien, eller som piller.

Reishi eller lackticka dricks både med hela skivor i tekoppen eller i pulverform.

Reishi eller lackticka dricks både med hela skivor i tekoppen eller i pulverform.Reishi låter ganska exotiskt och finns i flera ekologiska affärer i form av teblandningar. Reishi är en form av svamp och heter Lackticka på svenska. Reishi troddes ha en helande effekt på hela kroppen inom Kinesisk folkmedicin. Man tror i dagens läge att svampen har en positiv effekt på immunförsvaret och kan hjälpa leverns processer.

Te och kakao.

Yerba mate med den traditionella kalabasskoppen. Sugröret filtrerar teet från vattnet när man suger.

Yerba mate med den traditionella kalabasskoppen. Sugröret filtrerar teet från vattnet när man suger.Mate eller yerba mate är nationaldrycken i Argentina och dricks flitigt i Sydamerika. Tesorten skördas av ett träd som kan bli upp till 15 meter högt och dricks ofta ur en urgröpt kalabass. Yerba mate innehåller höga nivåer av koffein och kallas i vissa delar av världen för matein. Den uppiggande effekten skiljer sig från andra tesorter och från kaffe. Man tror att Yerba mate innehåller andra ämnen som gör att koffeinet inte är lika vätskedrivande. Teet är uppiggade och hjälper matsmältningen.

Matcha skummar lätt när man använder en traditionell bambuvisp för att tillreda det. Använd inte för hett vatten.

Matcha skummar lätt när man använder en traditionell bambuvisp för att tillreda det. Använd inte för hett vatten.Grönt te i alla dess former tros vara en av de nyttigaste tesorterna som finns. Den uppiggande effekten skiljer sig från den man får från kaffe. Grönt te ger en längre och jämnare effekt på grund av den höga halten av Teanin. Teanin är en aminosyra som balanserar ut koffeinets verkan och gör att grönt tes effekter håller i längre. Den mest förädlade sorten av grönt te kallas Matcha och har en lång historia i Japan som ceremonite. Matcha är ett finmalet grönt pulver gjort på endast löven av teplantan och innehåller ungefär 40 gånger mera antioxidanter än spenat. Det tros också inverka på viktminskning, men det har inte fastställts än. Matcha passar bra som iste och i bakverk.

Rå kakao passar bra för att laga råa bollar, toppa med lite matcha och du har en riktig bomb av nyttigheter.

Rå kakao passar bra för att laga råa bollar, toppa med lite matcha och du har en riktig bomb av nyttigheter.Kakao som inte rostats har en hög dos antioxidanter och kan lösgöra endorfiner i kroppen, vilket gör en på bättre humör. Det kan användas i matlagning eller ätas som snacks i form av små bitar. Rå kakao är ganska sur i smaken och ska inte förväxlas med vanlig kakao som används till bakverk.

Kom alltid ihåg att läsa på innehållsförteckningen för varje produkt. Vissa superfoods, även fast de är naturliga, ska tas i rätt doser.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

1c8a9e80c1a5455e9ad262b5629537fa

Lilla julbocken i Gävle sattes i brand – en gripen

Någon satte eld på den lilla julbocken i Gävle under natten, skriver SVT Nyheter. Polisen var dock snabbt på plats och kunde släcka branden.

Läs hela artikeln här »
d6e58ab827c787bfc9d8430aad0735a1

Putin vill ta kontroll över rysk rapmusik

Kreml bör ta kontroll över rysk rapmusik och ungdomskultur, snarare än att bekämpa den, enligt Rysslands president Vladimir Putin.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 12 16 kl. 11.30.12
Intervaller 10 x 1
1rockyroad1
079481b412

Hon är första transkvinnan att tävla i Miss Universum

Angela Ponce representerar Spanien i 2018 års upplaga av Miss Universum. Hon är även den första transkvinnan att medverka i tävlingens 66-åriga historia.

Läs hela artikeln här »
1tomte1
a658d37225301a0d0d1c4ecafeddbad5

Taylor Swift skannade publikens ansikten – får kritik

Taylor Swifts säkerhetspersonal använde i hemlighet ansiktsigenkänningsteknik vid en av stjärnans konserter utan att publiken informerades, rapporterar Rolling Stone.

Läs hela artikeln här »
Otis for bloggen
Skarmavbild 2018 12 14 kl. 18.19.27
HgvI5hfpy6ta

Variera julbordet med enkla veganrätter

Testa något nytt på det traditionella julbordet. Satsa på veganrätter som är lätta att tillreda.

Läs hela artikeln här »
fragestund
Skarmavbild 2018 12 14 kl. 07.32.14
5b629deae9894678535526cf58284eac

Williams får rätt – WTA ändrar klädkoderna

Efter att Serena Williams spelade Franska öppna i en helkroppsdräkt gick grand slam-turneringens ledning ut och förbjöd liknande kläder. Nu går damernas WTA-tour motsatt väg.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 12 12 kl. 08.08.24

Nöje

Skarmavbild 2018 12 12 kl. 08.05.38

Senaste från Blogoteket

silverputs2
style by shya the grove
47684030 274764833233022 7181528108841828352 n
32693996 l
mWnNswdCru95

Vi vill veta vad du tycker om din tidning – Får vi komma hem till dig?

Vi vill göra Vasabladet ännu bättre, och vi behöver din hjälp! Sista anmälningsdagen är tisdagen den 18 december.

Läs hela artikeln här »
708fc80e794471dd30d6ce54edf02df3

Nasa kommer med tips till "Avengers"

Det ser mörkt ut för Robert Downey Jr:s rollfigur Tony Stark i trailern till den kommande "Avengers"-filmen "Endgame".

Läs hela artikeln här »
3094c522139c5425ab33fbe1c8f99213

Högtidlig ceremoni när Nobelprisen delades ut

Kungafamiljen var på plats, pristagarna och de cirka 1 500 gästerna likaså.Nobeldagens festligheter inleddes med prisutdelning under en högtidlig ceremoni i Konserthuset.

Läs hela artikeln här »
311edf0bd78e2583d49e6629eee218dc

Festernas fest efter Nobels prisutdelning – inte mycket kött i år

Banketten som kallas festernas fest har börjat. 1 340 gäster sitter till bords i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm när kungligheter och hedersgäster gör entré.

Läs hela artikeln här »
pasta5
Without your hard work we wouldnt bewhere we are today. Thank you 6
41699701 l 1
glogg2
387dc0245254a13ecc53a5357a7b43cb

De tävlar om att undvika Whams jullåt

Brukar du i juletider lyssna på Whams dänga "Last christmas"? I så fall kan du redan ha förlorat i tävlingen "Whamageddon", som under senare år har blivit ett växande fenomen bland frivilliga deltagare.

Läs hela artikeln här »
ljusafarger 1

Sevendays adventskalender 2: Jultrenderna 2018

Stora mönster, användbart och vardagslyx. I år väljer många att dekorera sina hem i ljusa färger och stora mönster inför julen, men det blir också allt vanligare att förmedla de värderingar man står för genom inredning.

Läs hela artikeln här »
tallriksgranar1
IMG 0045
Julsenap
Skarmavbild 2018 12 07 kl. 08.50.32
b06f170547

Fem av Europas bästa julmarknader

Äntligen drar julmarknaderna igång och skapar härlig julstämning. Här är några av Europas bästa julmarknader.

Läs hela artikeln här »
c28af1c26e

De är världens mäktigaste kvinnor

Forbes har nu presenterat sin topplista över världens mäktigaste kvinnor.

Läs hela artikeln här »
hemmayoga 3
hamaunderlag3
Skarmavbild 2018 12 06 kl. 10.17.44