Artikel från
OM shutterstock 148608767 Gojibär används i Kina i flera maträtter, bland annat i soppor. Foto: Shutterstock
Publicerad 24 juni 2016 kl 09:01

Supermat för superhälsa

Har du svårt att välja bland alla kosttillskott? Det finns många naturliga alternativ som har positiva effekter.

Här följer en lista på några supersaker och deras påstådda effekter:

Bär.

Gojibär används i Kina i flera maträtter, bland annat i soppor.

Gojibär används i Kina i flera maträtter, bland annat i soppor.Gojibär har använts i Kina i flera tusen år. De senaste åren har de även letat sig fram till våra butikshyllor. Det här lilla bäret köps torkat och är fullproppat med vitaminer, mineraler och andra spårämnen. Lägg dessa med i müslin eller ät dem bara som de är. Effekterna på lång sikt kan vara mera energi, bättre immunförsvar och ökad sexlust.

Acai säljs även som saft och påminner lite om blåbär till utseende och smak.

Acai säljs även som saft och påminner lite om blåbär till utseende och smak.Acai är ett omtvistat bär från Amazonas regnskogar. Bäret har från och till diskuterats vara en hjälpreda när det gäller viktminskning. Det som däremot har konstaterats är att bäret innehåller många antioxidanter, fibrer och hälsosamma fetter. Blanda med i en smoothie eller varför inte lite acaisaft?

Mullbär är söta och ganska sega, ät bara inte för många.

Mullbär är söta och ganska sega, ät bara inte för många.Mullbär är ett populärt bär i hela världen och har en lång tradition inom medicinen i Turkiet. Bäret har där kallat för en gudagåva. Mullbär hjälper kroppen att hålla blodsockernivån på en jämn nivå och innehåller en riklig dos av C-vitamin. De fungerar bra som snacks men även som ersättning i andra bärrätter. Kom ihåg att inte äta för många eftersom de innehåller ganska mycket energi.

Även i våra skogar kan man hitta superbär.

Även i våra skogar kan man hitta superbär.Man behöver inte importera bär från andra sidan världen för att få sin dagliga superdos. Även blåbären i skogarna här på hemmaplan ger en riklig dos antioxidanter och en ännu större dos nyttiga vitaminer. Gör en paj eller plocka dem direkt från skogen. Blåbär funkar med det mesta.

Pulver.

Maca klumpar lätt ihop sig och är ganska sträv i smaken.

Maca klumpar lätt ihop sig och är ganska sträv i smaken.Maca är en rot som växer på höga höjder i Anderna och användes förr av ursprungsbefolkningen för att lindra menstruationsvärk. I dagens läge används Maca flitigt av idrottare för att öka prestandan och återhämtningen. Läs dock noga på förpackningen eftersom det oftast rekommenderas att man tar det i perioder. Maca går att blanda med te eller andra pulveraktiga drycker och har en ganska neutral smak.

Spirulina har en djupt grön färg och även en liten tesked kan ändra färgen på drycken den blandas i.

Spirulina har en djupt grön färg och även en liten tesked kan ändra färgen på drycken den blandas i.Spirulina är en form av blågröna alger som har den högsta koncentrationen av protein bland växtarter i världen. Det används av astronauter och för att öka järnhalten i kroppen. Det innehåller de flesta mineraler kroppen behöver och hjälper matsmältningen. Spirulina fås både i pulverform, som ger en snygg färg på smoothien, eller som piller.

Reishi eller lackticka dricks både med hela skivor i tekoppen eller i pulverform.

Reishi eller lackticka dricks både med hela skivor i tekoppen eller i pulverform.Reishi låter ganska exotiskt och finns i flera ekologiska affärer i form av teblandningar. Reishi är en form av svamp och heter Lackticka på svenska. Reishi troddes ha en helande effekt på hela kroppen inom Kinesisk folkmedicin. Man tror i dagens läge att svampen har en positiv effekt på immunförsvaret och kan hjälpa leverns processer.

Te och kakao.

Yerba mate med den traditionella kalabasskoppen. Sugröret filtrerar teet från vattnet när man suger.

Yerba mate med den traditionella kalabasskoppen. Sugröret filtrerar teet från vattnet när man suger.Mate eller yerba mate är nationaldrycken i Argentina och dricks flitigt i Sydamerika. Tesorten skördas av ett träd som kan bli upp till 15 meter högt och dricks ofta ur en urgröpt kalabass. Yerba mate innehåller höga nivåer av koffein och kallas i vissa delar av världen för matein. Den uppiggande effekten skiljer sig från andra tesorter och från kaffe. Man tror att Yerba mate innehåller andra ämnen som gör att koffeinet inte är lika vätskedrivande. Teet är uppiggade och hjälper matsmältningen.

Matcha skummar lätt när man använder en traditionell bambuvisp för att tillreda det. Använd inte för hett vatten.

Matcha skummar lätt när man använder en traditionell bambuvisp för att tillreda det. Använd inte för hett vatten.Grönt te i alla dess former tros vara en av de nyttigaste tesorterna som finns. Den uppiggande effekten skiljer sig från den man får från kaffe. Grönt te ger en längre och jämnare effekt på grund av den höga halten av Teanin. Teanin är en aminosyra som balanserar ut koffeinets verkan och gör att grönt tes effekter håller i längre. Den mest förädlade sorten av grönt te kallas Matcha och har en lång historia i Japan som ceremonite. Matcha är ett finmalet grönt pulver gjort på endast löven av teplantan och innehåller ungefär 40 gånger mera antioxidanter än spenat. Det tros också inverka på viktminskning, men det har inte fastställts än. Matcha passar bra som iste och i bakverk.

Rå kakao passar bra för att laga råa bollar, toppa med lite matcha och du har en riktig bomb av nyttigheter.

Rå kakao passar bra för att laga råa bollar, toppa med lite matcha och du har en riktig bomb av nyttigheter.Kakao som inte rostats har en hög dos antioxidanter och kan lösgöra endorfiner i kroppen, vilket gör en på bättre humör. Det kan användas i matlagning eller ätas som snacks i form av små bitar. Rå kakao är ganska sur i smaken och ska inte förväxlas med vanlig kakao som används till bakverk.

Kom alltid ihåg att läsa på innehållsförteckningen för varje produkt. Vissa superfoods, även fast de är naturliga, ska tas i rätt doser.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Hus & hem

resizedimage8001066 FullSizeRender 3
VLBLOT 1102077

Steve Angello åker på välgörenhetsturné

I samband med sitt nystartade välgörenhetsprojekt "För vårt Sverige" kommer dj:n, musikproducenten och tidigare Swedish House Mafia-stjärnan Steve Angello att åka ut på en välgörenhetsturné.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

barpaj

Mode & skönhet

39

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Senaste från Blogoteket

58409046 l

Veckans blogglista: Gröna fingrar

Vilken är din bästa grönväxt? Ditt bästa odlingstips? Veckans blogglista handlar om gröna fingrar! Läs bloggarnas svar för att lära dig mera, eller ge dina bästa tips på din egen blogg.

Läs hela artikeln här »

Annons

vs3 361488

Möjligheternas campus finns i Vörå

Annons. Stämningen i huset är positiv och utbudet är mångsidigt. Unga från Norrvalla folkhögskola och Vörå samgymnasium trivs under samma tak.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800531 saraemilia 1

Hälsa & träning

resizedimage800533 IMG 9476

Mode & skönhet

Skarmavbild 2018 01 17 kl. 01.44.48

Resor

26941533 10156061146012767 1850900471 o

Lifestyle

resizedimage800641 2ED67BE2 6003 4846 8A7A 1AACFBE1EB0A
VLBLOT 1101516

Då kommer "Guardians of the galaxy vol. 3"

Det är redan klart att det blir en tredje film om rymdgänget i "Guardians of the galaxy". Men nu har regissören James Gunn avslöjat när volym tre kommer.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1101450

Johnny Cashs liv blir dokumentär

Countryikonen Johnny Cashs liv och musik blir dokumentär med spelningen på fängelset Folsom Prison som utgångspunkt, skriver The Hollywood Reporter.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800534 1234

Hus & hem

resizedimage800533 15.1.2018 2
unnamed 1 739250

Lådan fortsätter heta moderskapsförpackning

Nästan 30000 deltog i omröstningen om moderskapsförpackningens nya namn. Resultatet: Det blir inget nytt namn.

Läs hela artikeln här »
crop VLBLOT 1102212

Vodkan flödar inte längre i Ryssland

Vodka må vara en nationalsymbol, men ryssarna har under perioden sedan Sovjetunionens fall aldrig druckit så lite alkohol som nu. En spirande hälsotrend kan vara anledningen.

Läs hela artikeln här »
crop VLBLOT 1102243

Farligt att hålla tillbaka nysning

Att hålla tillbaka en nysning kan orsaka bristningar i halsen, spräcka trumhinnan i örat eller blodkärl i hjärnan, varnar forskare.

Läs hela artikeln här »
Presentation

Sevendays presenterar: Isabel Järnström

"I min blogg får läsare ta del av professionella hudvårds- och stiltips, och inspireras av stilfotografier och koncept som förhoppningsvis ska uppmuntra andra att våga uttrycka sig, ta plats och hitta sin egen stil". Lär känna Sevendays nya bloggare Isabel Järnström här!

Läs hela artikeln här »

Sport

resizedimage800526 IMG 9581
glasses 341552 960 720

Finlands bästa restaurang heter Grön

Finlands bästa restaurang korades på måndagen. Kökschef Toni Kristians skapelse Grön knep segern i år. Av landets tio bästa restauranger har nio sitt säte i Helsingfors.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1101205

"John Wick"-serie under utveckling

Det amerikanska tv-bolaget Starz meddelar att bolaget utvecklar en tv-serie baserad på filmerna om John Wick, rapporterar Hollywood Reporter.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1102067

Rickard Olsson tar över "Bingolotto"

Rickard Olsson blir programledare för "Bingolotto" – igen. Till hösten är han tillbaka i programmet efter tio år. – Det känns som att komma hem, säger han till TT.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800600 2018 01 15 12.44.37 1

Pyssel & DIY

resizedimage800533 BulletJournal vecka3 4

Mode & skönhet

reornasrea1

Mode & skönhet

1020 2 side

Resor

resizedimage800533 bali
VLBLOT 1101642

De medverkar i årets julkalender i SVT

Årets julkalender "Storm på lugna gatan" kommer att kretsa kring familjen Storm som flyttar till den lilla byn Järnkroken från storstan, skriver Dagens Nyheter. Familjen bestämmer sig för att ställa upp i den årliga julkampen för att lära känna samhället.

Läs hela artikeln här »