Artikel från
OM shutterstock 148608767 Gojibär används i Kina i flera maträtter, bland annat i soppor. Foto: Shutterstock
Publicerad 24 juni 2016 kl 09:01

Supermat för superhälsa

Har du svårt att välja bland alla kosttillskott? Det finns många naturliga alternativ som har positiva effekter.

Här följer en lista på några supersaker och deras påstådda effekter:

Bär.

Gojibär används i Kina i flera maträtter, bland annat i soppor.

Gojibär används i Kina i flera maträtter, bland annat i soppor.Gojibär har använts i Kina i flera tusen år. De senaste åren har de även letat sig fram till våra butikshyllor. Det här lilla bäret köps torkat och är fullproppat med vitaminer, mineraler och andra spårämnen. Lägg dessa med i müslin eller ät dem bara som de är. Effekterna på lång sikt kan vara mera energi, bättre immunförsvar och ökad sexlust.

Acai säljs även som saft och påminner lite om blåbär till utseende och smak.

Acai säljs även som saft och påminner lite om blåbär till utseende och smak.Acai är ett omtvistat bär från Amazonas regnskogar. Bäret har från och till diskuterats vara en hjälpreda när det gäller viktminskning. Det som däremot har konstaterats är att bäret innehåller många antioxidanter, fibrer och hälsosamma fetter. Blanda med i en smoothie eller varför inte lite acaisaft?

Mullbär är söta och ganska sega, ät bara inte för många.

Mullbär är söta och ganska sega, ät bara inte för många.Mullbär är ett populärt bär i hela världen och har en lång tradition inom medicinen i Turkiet. Bäret har där kallat för en gudagåva. Mullbär hjälper kroppen att hålla blodsockernivån på en jämn nivå och innehåller en riklig dos av C-vitamin. De fungerar bra som snacks men även som ersättning i andra bärrätter. Kom ihåg att inte äta för många eftersom de innehåller ganska mycket energi.

Även i våra skogar kan man hitta superbär.

Även i våra skogar kan man hitta superbär.Man behöver inte importera bär från andra sidan världen för att få sin dagliga superdos. Även blåbären i skogarna här på hemmaplan ger en riklig dos antioxidanter och en ännu större dos nyttiga vitaminer. Gör en paj eller plocka dem direkt från skogen. Blåbär funkar med det mesta.

Pulver.

Maca klumpar lätt ihop sig och är ganska sträv i smaken.

Maca klumpar lätt ihop sig och är ganska sträv i smaken.Maca är en rot som växer på höga höjder i Anderna och användes förr av ursprungsbefolkningen för att lindra menstruationsvärk. I dagens läge används Maca flitigt av idrottare för att öka prestandan och återhämtningen. Läs dock noga på förpackningen eftersom det oftast rekommenderas att man tar det i perioder. Maca går att blanda med te eller andra pulveraktiga drycker och har en ganska neutral smak.

Spirulina har en djupt grön färg och även en liten tesked kan ändra färgen på drycken den blandas i.

Spirulina har en djupt grön färg och även en liten tesked kan ändra färgen på drycken den blandas i.Spirulina är en form av blågröna alger som har den högsta koncentrationen av protein bland växtarter i världen. Det används av astronauter och för att öka järnhalten i kroppen. Det innehåller de flesta mineraler kroppen behöver och hjälper matsmältningen. Spirulina fås både i pulverform, som ger en snygg färg på smoothien, eller som piller.

Reishi eller lackticka dricks både med hela skivor i tekoppen eller i pulverform.

Reishi eller lackticka dricks både med hela skivor i tekoppen eller i pulverform.Reishi låter ganska exotiskt och finns i flera ekologiska affärer i form av teblandningar. Reishi är en form av svamp och heter Lackticka på svenska. Reishi troddes ha en helande effekt på hela kroppen inom Kinesisk folkmedicin. Man tror i dagens läge att svampen har en positiv effekt på immunförsvaret och kan hjälpa leverns processer.

Te och kakao.

Yerba mate med den traditionella kalabasskoppen. Sugröret filtrerar teet från vattnet när man suger.

Yerba mate med den traditionella kalabasskoppen. Sugröret filtrerar teet från vattnet när man suger.Mate eller yerba mate är nationaldrycken i Argentina och dricks flitigt i Sydamerika. Tesorten skördas av ett träd som kan bli upp till 15 meter högt och dricks ofta ur en urgröpt kalabass. Yerba mate innehåller höga nivåer av koffein och kallas i vissa delar av världen för matein. Den uppiggande effekten skiljer sig från andra tesorter och från kaffe. Man tror att Yerba mate innehåller andra ämnen som gör att koffeinet inte är lika vätskedrivande. Teet är uppiggade och hjälper matsmältningen.

Matcha skummar lätt när man använder en traditionell bambuvisp för att tillreda det. Använd inte för hett vatten.

Matcha skummar lätt när man använder en traditionell bambuvisp för att tillreda det. Använd inte för hett vatten.Grönt te i alla dess former tros vara en av de nyttigaste tesorterna som finns. Den uppiggande effekten skiljer sig från den man får från kaffe. Grönt te ger en längre och jämnare effekt på grund av den höga halten av Teanin. Teanin är en aminosyra som balanserar ut koffeinets verkan och gör att grönt tes effekter håller i längre. Den mest förädlade sorten av grönt te kallas Matcha och har en lång historia i Japan som ceremonite. Matcha är ett finmalet grönt pulver gjort på endast löven av teplantan och innehåller ungefär 40 gånger mera antioxidanter än spenat. Det tros också inverka på viktminskning, men det har inte fastställts än. Matcha passar bra som iste och i bakverk.

Rå kakao passar bra för att laga råa bollar, toppa med lite matcha och du har en riktig bomb av nyttigheter.

Rå kakao passar bra för att laga råa bollar, toppa med lite matcha och du har en riktig bomb av nyttigheter.Kakao som inte rostats har en hög dos antioxidanter och kan lösgöra endorfiner i kroppen, vilket gör en på bättre humör. Det kan användas i matlagning eller ätas som snacks i form av små bitar. Rå kakao är ganska sur i smaken och ska inte förväxlas med vanlig kakao som används till bakverk.

Kom alltid ihåg att läsa på innehållsförteckningen för varje produkt. Vissa superfoods, även fast de är naturliga, ska tas i rätt doser.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

crop 0fb7dcf2ff0f006583e9e5441fb407ea

Coca-Cola vill utveckla cannabisdryck

Läsktillverkaren Coca-Cola vill hitta nya inkomstkällor när den traditionella dryckesbranschen inte utvecklas i den riktning man vill se. En variant kan nu vara att sälja drycker som innehåller cannabidiol (CBD), den icke-hallucinogena substansen i cannabis.

Läs hela artikeln här »
7WTTszGeWwBI

"Game of thrones" blev bästa dramaserie på Emmygalan

"Game of thrones" höll för favorittrycket och hämtade hem statyetten för bästa dramaserie på nattens Emmygala. En tv-prisutdelning vars inledning färgades av politik.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 09 18 kl. 08.11.40
Tambur 4
l5tjTBDEFV5S

Bjud på känsloupplevelser i form av smak och doft

Köp det som du gillar och som passar din plånbok. Låt aldrig någon tala om för dig vad du borde tycka om och vad som är ”fint” att dricka, skriver ÖT:s och VBL:s vinkännare Linda Nylund.

Läs hela artikeln här »
1811f75069cdab85af1c598761bbd9bc

Konstexperternas bästa investeringstips

Världens dyraste målning, Leonardo da Vincis "Salvator Mundi", ställs i veckan ut i Förenade Arabemiraten. Målningen klubbades i fjol för närmare 4 miljarder kronor. Rekordpriser spås bli vanligare inom konstvärlden. Men det finns en hel del att tänka på för den som är grön och vill investera i konst.

Läs hela artikeln här »
dcrKrmndbOxV

Glitterbrillor, tweedkostymer och neonhandskar – i höst är allt tillåtet

Precis när sommaren är på väg att ta slut inleds årets kanske viktigaste modesäsong – hösten. Efter den rekordvarma sommaren längtar många efter att få kalibrera om garderoberna inför kallare väder. Gatumodet i Stockholm är som ett laboratorium för nya klädkombinationer.

Läs hela artikeln här »
NO2z8d2OqDni

Prova på smakrika och enkla kycklingrätter

Kyckling är en favorit i flera hushåll eftersom den går att variera i det oändliga. Vare sig du tillreder hel kyckling, bröstfilé, klubbor eller lår finns det ett recept som säkert faller hela familjen i smaken. Stig utanför din bekvämlighetszon och prova på en smakrik men enkel ny kycklingrätt.

Läs hela artikeln här »
e0537dbc21b9c18f42032eb5cb1c1db9

Lil Wayne öppnar upp om självmordsförsök

Rapparen Lil Wayne avslöjar på sitt kommande album att han försökte begå självmord som tolvåring. Han hittade en pistol i sin mammas byrålåda och sköt sig själv i bröstet, något som han tidigare hävdat var en olycka.

Läs hela artikeln här »
73822d04ba10eba2df251e6501dcfa56

Anna Kendrick avslöjar sitt Obama-skämt

I en serie bilder, tagna för sex år sedan, syns skådespelaren Anna Kendrick skaka hand med USA:s dåvarande president Barack Obama, som samtidigt viker sig dubbel av skratt.

Läs hela artikeln här »
ZeuzhnLYtFN9

Tre inredningsexperter ger tips: Så här inreder vi i höst

Sammet, skulpturer och massor av grönväxter. Låter det som hemma hos dig? Tre inredningsexperter i Österbotten ger sin analys: Så här vill vi inreda i höst. Håller du med?

Läs hela artikeln här »
host blabar caroline 1
Skarmavbild 2018 09 17 kl. 10.22.53
41796790 1754209631314941 7222860687960178688 n

Veckans blogg: Nikonisten

På bloggen "Nikonisten" får vi ofta se bilder från konsterter och evenemang runt i Österbotten. Men vet är riktigt personen bakom kameran? Veckans blogg och bloggare är Johan Hagström!

Läs hela artikeln här »
IMG 6067
KRmhpzOMVD3o

Gammalt får nytt liv – samtidigt är själva processen terapi för paret

I januari flyttade Caroline Eriksson, 27, och Fredrik Kuni, 36, in i sitt nya hus. I det nya huset blandar de gammalt med nytt. En del av inredningen har de gjort själva eller restaurerat.

Läs hela artikeln här »
0sovrum

Senaste från Blogoteket

Af48qgkEO377

Alexander i Vasa åt 10.000 kalorier i en Youtube-video

Alexander Antell har en Youtube-kanal men satsar mer på Instagram. Där har han 12.000 följare och hans mål är att inspirera sin följarskara som gärna får växa och bli större.

Läs hela artikeln här »
IMG 0034
45861d6a8af618cf9316a24a8f264b78

Första biljetten till månen bokad

Världens första månturist har köpt sin biljett. Eller vederbörande får åtminstone en vända runt månen. Det meddelar företaget Space X.

Läs hela artikeln här »
iBAcAnCVTZmg

På vägen mellan Lissabon och Porto finns mycket att uppleva

En resa med bil genom landet är bästa sättet att närma sig den portugisiska själen. Magisk, sprängfylld av historia och med gastronomi av världsklass.

Läs hela artikeln här »
xubKfuxCzUdB

Se här hur Sandra i Vasa förvandlade sin balkong från förvaringsplats till en mysig oas

Först gick Sandra Holmäng i Vasa loss på Pinterest och sedan hemma på gården i Forsby, Pedersöre. Slutresultatet blev en balkong med maxad myskänsla. Se före- och efterbilder!

Läs hela artikeln här »
style by shya
saramariaexenia.wordpress 4
XeYw5BeMzPhH

Ett hus renoverat med stor omsorg och känsla för gammalt hantverk

Efter tre och ett halvt års renovering börjar huset vara inflyttningsklart. Lisa och Patrik Fröjdö kan på riktigt flytta från sin Ikea-inredda lägenhet till Sigurdas, som huset vid Bäckas i Kronoby kallas.

Läs hela artikeln här »
WiAhIGS0AiZO

Drömmen om att bygga eget hus blev gemensam verklighet

Att bygga ett parhus tillsammans var först bara ett skämt paren emellan. Men snart står deras gemensamma hus klart på platsen de kallar Korsholms soligaste tomt.

Läs hela artikeln här »
wardrobe

Hälsa & träning

Skarmavbild 2018 05 04 kl. 18.24.36

Mat & dryck

resizedimage800533 laxpasta1
Artikel 5
One World Trace Center 2018 By Miss P
8KCg7aSF4jp6

Älskade äppelpaj

Vad ska man laga på alla härliga äpplen som nu fyller träden? Paj naturligtvis! Här hittar du nu tre härliga äppelpajer för mysiga höstkvällar.

Läs hela artikeln här »
host
jGpHn7MQ3br7

Filmen "The nun" är skräck på nybörjarnivå

I ”The nun” försöker den katolska kyrkan handskas med en demonisk nunna som hemsöker ett kloster i Rumänien. Beklagligtvis är det här skräck på nybörjarnivå och inget för genrens fantaster.

Läs hela artikeln här »

Annons

VasaDjurcentrum 18
Calpulli Tonalehqueh Aztec Dancers 3 By Miss P
DSC01977
a07936bd05ccdfe1f2864a8109cbab2c

Aretha Franklins klänningar säljs på auktion

Över 30 klänningar och accessoarer som Aretha Franklin har burit ska säljas på auktion, skriver ABC News.

Läs hela artikeln här »
e98e57de82e1bf283c5e54e0d3611088

Här är hajen som gärna tar sig en sallad

Vi ser dem som köttälskande bestar. Om de får i sig växter är det av misstag i den blodiga jakten på byte. Men nu har forskare vid University of California upptäckt en haj som faktiskt har smak för grönt.

Läs hela artikeln här »
407cd8ee6a34f6a3eb413ba2f7598c88

Motion kan mildra tarmbesvär

Mer motion kan lindra verkningarna av tarmsjukdomen IBS (irritable bowel syndrome, på svenska funktionella tarmbesvär), visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

Läs hela artikeln här »
bloggheader2
appelplattar

Temavecka: Världen runt

VLBLOT 637303

Minisemester piggar upp

Trött, hängig och ganska sliten? Inte tid för en hel veckas semester? Då kan en helg på spa göra susen.

Läs hela artikeln här »

Resor

Skarmavbild 2018 02 01 kl. 00.52.33
Skarmavbild 2018 09 06 kl2. 08.27.45

Temavecka: Världen runt

cropVLBLOT 548905

Bakom Kubas dörrar står öppna armar

Du, jag och vem som helst kan bo hemma hos en kubansk familj. Där kan du höra fantastiska historier, uppleva den kubanska vardagens utmaningar och äta bättre än på restaurang.

Läs hela artikeln här »

Temavecka: Världen runt

cropOT 497244

Tre dagar i London på barnens villkor

Kultur, häftiga byggnader, shopping, fotboll och lagom långa promenader. London passar ypperligt som resmål för en barnfamilj.

Läs hela artikeln här »
top view 1248955 960 721
201705240730305725 sbig2

Människor & samhälle

resizedimage800600 IMG 9103

Temavecka: Världen runt

packa3

Resespecial: Planera packningen

För att resa iväg en helg i arbetets tecken krävs inget mera än handbagage- bara man vet vad som är nödvändigt i kabinväskan. Sevendays presenterar en kort och koncis guide som kan hjälpa på traven när det vankas affärshelg.

Läs hela artikeln här »

Resor

Skarmavbild 2018 04 18 kl. 19.37.22

Temavecka: Världen runt

cropOT 503893

Mode, mat och Milano

Navigli är tveklöst Milanos mest pittoreska område. Men missa för allt i världen inte att ta en tur upp bland tinnarna på Il Duomo.

Läs hela artikeln här »

Temavecka: Världen runt

cropOM IMG 0940

Bonjour, Nya Frankrike

Som valarna kom de från Atlanten, och gjorde Québec till det franska Amerikas vagga. Det fanns en tid när franskan klingade över hela kontinenten. Framtiden var inte fransmännens, men Québec finns kvar.

Läs hela artikeln här »
DSCF0270 2
Skarmavbild 2018 09 04 kl. 07.22.04
laxspett

Temavecka: Världen runt

stockholm

Resespecial: Inspirerande resmål

Veckan fortsätter i resandets tecken och nu tipsar vi om fyra inspirerande resmål. Vill du ha en romantisk weekend, spännande äventyr, vilda festligheter eller trygg familjesemester? Vi har listat lämpliga resmål.

Läs hela artikeln här »

Temavecka: Världen runt

cropOM parad7

”Hula är ­Hawaiis ­hjärtslag”

Det fanns en tid när Hawaiis kultur och traditioner höll på att glömmas bort. Det var länge sedan. På den årliga Merrie Monarch-festivalen samlas stolta dansare, hantverkare och musiker som håller kunskapen levande och stark.

Läs hela artikeln här »

Temvecka: Världen runt

Sol, hav och små byar på Kreta

På Kreta finns så mycket mer för den som inte enbart vill ligga i solstolen. Här finns en natur som får en att häpna. Höga berg och djupa dalar som möter ett korallblått hav.

Läs hela artikeln här »
resizedimage800450 bild
JuTeOi1SOzMN

Svamprätt på tre sätt

Då svamparna dyker upp känns det som att hösten är här.

Läs hela artikeln här »