Artikel från
OM shutterstock 148608767 Gojibär används i Kina i flera maträtter, bland annat i soppor. Foto: Shutterstock
Publicerad 24 juni 2016 kl 09:01

Supermat för superhälsa

Har du svårt att välja bland alla kosttillskott? Det finns många naturliga alternativ som har positiva effekter.

Här följer en lista på några supersaker och deras påstådda effekter:

Bär.

Gojibär används i Kina i flera maträtter, bland annat i soppor.

Gojibär används i Kina i flera maträtter, bland annat i soppor.Gojibär har använts i Kina i flera tusen år. De senaste åren har de även letat sig fram till våra butikshyllor. Det här lilla bäret köps torkat och är fullproppat med vitaminer, mineraler och andra spårämnen. Lägg dessa med i müslin eller ät dem bara som de är. Effekterna på lång sikt kan vara mera energi, bättre immunförsvar och ökad sexlust.

Acai säljs även som saft och påminner lite om blåbär till utseende och smak.

Acai säljs även som saft och påminner lite om blåbär till utseende och smak.Acai är ett omtvistat bär från Amazonas regnskogar. Bäret har från och till diskuterats vara en hjälpreda när det gäller viktminskning. Det som däremot har konstaterats är att bäret innehåller många antioxidanter, fibrer och hälsosamma fetter. Blanda med i en smoothie eller varför inte lite acaisaft?

Mullbär är söta och ganska sega, ät bara inte för många.

Mullbär är söta och ganska sega, ät bara inte för många.Mullbär är ett populärt bär i hela världen och har en lång tradition inom medicinen i Turkiet. Bäret har där kallat för en gudagåva. Mullbär hjälper kroppen att hålla blodsockernivån på en jämn nivå och innehåller en riklig dos av C-vitamin. De fungerar bra som snacks men även som ersättning i andra bärrätter. Kom ihåg att inte äta för många eftersom de innehåller ganska mycket energi.

Även i våra skogar kan man hitta superbär.

Även i våra skogar kan man hitta superbär.Man behöver inte importera bär från andra sidan världen för att få sin dagliga superdos. Även blåbären i skogarna här på hemmaplan ger en riklig dos antioxidanter och en ännu större dos nyttiga vitaminer. Gör en paj eller plocka dem direkt från skogen. Blåbär funkar med det mesta.

Pulver.

Maca klumpar lätt ihop sig och är ganska sträv i smaken.

Maca klumpar lätt ihop sig och är ganska sträv i smaken.Maca är en rot som växer på höga höjder i Anderna och användes förr av ursprungsbefolkningen för att lindra menstruationsvärk. I dagens läge används Maca flitigt av idrottare för att öka prestandan och återhämtningen. Läs dock noga på förpackningen eftersom det oftast rekommenderas att man tar det i perioder. Maca går att blanda med te eller andra pulveraktiga drycker och har en ganska neutral smak.

Spirulina har en djupt grön färg och även en liten tesked kan ändra färgen på drycken den blandas i.

Spirulina har en djupt grön färg och även en liten tesked kan ändra färgen på drycken den blandas i.Spirulina är en form av blågröna alger som har den högsta koncentrationen av protein bland växtarter i världen. Det används av astronauter och för att öka järnhalten i kroppen. Det innehåller de flesta mineraler kroppen behöver och hjälper matsmältningen. Spirulina fås både i pulverform, som ger en snygg färg på smoothien, eller som piller.

Reishi eller lackticka dricks både med hela skivor i tekoppen eller i pulverform.

Reishi eller lackticka dricks både med hela skivor i tekoppen eller i pulverform.Reishi låter ganska exotiskt och finns i flera ekologiska affärer i form av teblandningar. Reishi är en form av svamp och heter Lackticka på svenska. Reishi troddes ha en helande effekt på hela kroppen inom Kinesisk folkmedicin. Man tror i dagens läge att svampen har en positiv effekt på immunförsvaret och kan hjälpa leverns processer.

Te och kakao.

Yerba mate med den traditionella kalabasskoppen. Sugröret filtrerar teet från vattnet när man suger.

Yerba mate med den traditionella kalabasskoppen. Sugröret filtrerar teet från vattnet när man suger.Mate eller yerba mate är nationaldrycken i Argentina och dricks flitigt i Sydamerika. Tesorten skördas av ett träd som kan bli upp till 15 meter högt och dricks ofta ur en urgröpt kalabass. Yerba mate innehåller höga nivåer av koffein och kallas i vissa delar av världen för matein. Den uppiggande effekten skiljer sig från andra tesorter och från kaffe. Man tror att Yerba mate innehåller andra ämnen som gör att koffeinet inte är lika vätskedrivande. Teet är uppiggade och hjälper matsmältningen.

Matcha skummar lätt när man använder en traditionell bambuvisp för att tillreda det. Använd inte för hett vatten.

Matcha skummar lätt när man använder en traditionell bambuvisp för att tillreda det. Använd inte för hett vatten.Grönt te i alla dess former tros vara en av de nyttigaste tesorterna som finns. Den uppiggande effekten skiljer sig från den man får från kaffe. Grönt te ger en längre och jämnare effekt på grund av den höga halten av Teanin. Teanin är en aminosyra som balanserar ut koffeinets verkan och gör att grönt tes effekter håller i längre. Den mest förädlade sorten av grönt te kallas Matcha och har en lång historia i Japan som ceremonite. Matcha är ett finmalet grönt pulver gjort på endast löven av teplantan och innehåller ungefär 40 gånger mera antioxidanter än spenat. Det tros också inverka på viktminskning, men det har inte fastställts än. Matcha passar bra som iste och i bakverk.

Rå kakao passar bra för att laga råa bollar, toppa med lite matcha och du har en riktig bomb av nyttigheter.

Rå kakao passar bra för att laga råa bollar, toppa med lite matcha och du har en riktig bomb av nyttigheter.Kakao som inte rostats har en hög dos antioxidanter och kan lösgöra endorfiner i kroppen, vilket gör en på bättre humör. Det kan användas i matlagning eller ätas som snacks i form av små bitar. Rå kakao är ganska sur i smaken och ska inte förväxlas med vanlig kakao som används till bakverk.

Kom alltid ihåg att läsa på innehållsförteckningen för varje produkt. Vissa superfoods, även fast de är naturliga, ska tas i rätt doser.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Lifestyle

resizedimage800800 IMG 5

Människor & samhälle

anna b2
196169637a9d3744b04d00e9e2073da5

33 gravida funna i olagligt surrogatnätverk

Kambodjansk polis har upptäckt 33 gravida kvinnor i en räd mot ett olagligt nätverk för surrogatmödraskap i landets huvudstad Phnom Penh.

Läs hela artikeln här »
d7b225e69625de8e1d5b646425407818

Första blåbären hägrar redan

Blåbär, lingon och hjortron – om bara en vecka kan flitiga plockare skörda de första bären. Den torra försommaren kan ändå inverka negativt på helheten.

Läs hela artikeln här »
resizedimage800533 IMG 4332

Veckans blogg: Caroline Eriksson

De bästa blogginläggen kommer i väntan på sömnen - eller under morgonkaffet då hon knappt fått upp ögonen. Caroline Eriksson berättar om sitt bloggande.

Läs hela artikeln här »
0qi4gwc7FNqP

Foodchimps levererar restaurangmat till hemmen

Småstadsbor måste kunna få hemleverans av annat än pizza och kebab. Det tyckte Moeed Ahmad och Aun Hyder och startade Foodchimps. Från och med måndag kan Vasabor beställa restaurangmat från deras webbsida.

Läs hela artikeln här »
ddyOyAj38mzr

En smörgås till förrätt

Det här är varken en crostini eller en bruschetta, utan en mellanvariant av båda. En snäppet lyxigare smörgås.

Läs hela artikeln här »
16bac9423e4e9ef69a7d79223dfb7447

Nygamla dinosaurier lockar många biobesökare

Actionäventyret "Jurassic world: Fallen kingdom" går hem på biograferna.

Läs hela artikeln här »
ddaa8e340f80315e4270b38b15e0a180

WHO: Transpersoner inte psykiskt sjuka

Världshälsoorganisationen (WHO) ska inte längre klassa transpersoner som psykiskt sjuka, framgår av en ny rapport från FN-organet.

Läs hela artikeln här »
7c23b0038327fd5df16f31b711e1c3c2

FN: Nordkoreas barn mår lite bättre

Stora utmaningar kvarstår. Men nya uppgifter inifrån det isolerade Nordkorea tyder på att barns hälsa förbättrats "litegrann" i diktaturen, enligt FN:s barnfond Unicef.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800533 hemmadag 1
2ba0e299ada8fa3a23df833605c5b881

Ismo Poutiainen är årets Mr Gay Finland

Årets Mr Gay Finland heter Ismo Poutiainen. Han är 35 år gammal med rötter i Kuopio och bor numera i Tammerfors.

Läs hela artikeln här »
TZA0YgE2DxSO

Hon slutade spela och blev domare

För några år sedan tröt Jolanda Närhis intresse för att spela fotboll. Men hon hade inte tröttnat på själva sporten och ville stanna kvar i fotbollen. Det ledde till att hon blev domare.

Läs hela artikeln här »
Mvteuurf5cVZ

Lista: Här är låtarna som kan bli årets sommarplåga

Det är inget snack om saken: Fjolårets stora sommarplåga var "Despacito" med bland annat Justin Biebers väna stämma. Vilken låt trillar öronen av till i år? Tre Vasa-dj:ar poängsätter låtar och utser den med bäst chans att bli sommarplågan 2018!

Läs hela artikeln här »
resizedimage800541 5DR 7344

Veckans blogg: Ideala Catariina

Veckans blogg på Sevendays är en icke-traditionell mammablogg som i huvudsak utspelar sig i Helsingfors.

Läs hela artikeln här »

Senaste från Blogoteket

b0e124caba690efa599c72d7842361e8

Cannabis släpps fritt i Kanada i höst

Kanada blir i höst det första större landet i världen att helt tillåta cannabis för vardagsbruk. Det står klart sedan underhuset i Ottawa sagt ja med 205 röster mot 82. Och premiärministern tror att fler följer efter.

Läs hela artikeln här »
d250f2174a01356e936214df267646b6

Melania Trump uttalar sig om gränspolitik

Debatten fortsätter att rasa i USA om den kontroversiella metoden att skilja barn från föräldrar som illegalt tagit sig in i landet via gränsen mot Mexiko.

Läs hela artikeln här »
b392f2682a12e25eb42415f7d2fb044e

Iina Karinen är årets Miss Gay Finland

Den 23-åriga veterinärstudenten Iina Karinen från Helsingfors har krönts till årets Miss Gay Finland.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage666444 Junia 6 manader
56c36c1d5b960986502ae2af7ed4593b 2

UMK fortsätter som inbjudningstävling

Finlands representant i Eurovision Song Contest utses även nästa år genom en inbjudningstävling.

Läs hela artikeln här »
8WORKWfAnI1D

Lukas från Oravais släpper singel: En melankolisk kärleksvisa

"Amelia" var tänkt att bli en akustisk låt. Men så blev det inte – och Lukas Djupsjöbacka är mer än nöjd med slutresultatet.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

horta recpet

Djur & natur

resizedimage800533 bygga honhus 2

Lifestyle

Mille1

Lifestyle

krans
dcRYyyxXEILx

Gör Venedig på två dagar

Ett tusenårigt världsarv fullt av kulturskatter som ständigt har förtrollat besökare från hela världen. Få resmål är så suggestivt laddade som det legendariska Venedig och få städer är så perfekta för en tvådagarsvistelse.

Läs hela artikeln här »
b4be87daeff0b7ec9d2e4247428af559

Video: Får du vara naken på din balkong?

Det har varit en rekordvarm vår i hela landet och många höghusboende suktar efter en svalkande balkong. Balkonglivet är dessvärre inte alltid problemfritt. Att till exempel grilla eller spela musik på sin balkong kan leda till grannfejder som är svåra att lösa. Reglerna är inte alltid helt klara och allting kan man inte direkt förbjuda.

Läs hela artikeln här »
odnUfhfdeBcy

Matbloggare tipsar: Satsa på hälsan – byt ut vitt mjöl, mjölk och socker

Vill du äta hälsosammare och minska på tillsatt socker? Lider du eller någon i din närhet av magproblem, har celiaki eller är allergisk mot mjölkprotein? Olika dieter och livsstilar blir allt vanligare, och det kan vara allt annat än lätt att hitta rätt i djungeln av alla nya ingredienser och produkter som numera finns i de flesta matbutiker.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

Skarmavbild 2018 06 13 kl. 08.41.19
crop uwgs8hy4smPK

Näringsfysiolog: Insekter är en förträfflig näringskälla

Klimatsmart mat blir trendigt. Det finns ett ökat intresse för alternativa proteinkällor och miljömedvetenhet. Mjölk och kött kan ingå i miljösmart mat, men konsumtionen måste minska.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

hannafunderar
ZpROaJhoJfnX

Markku Harju: Så räddar du en fågelunge som fallit ur boet

Nordic Wildlife Care får tio samtal om dagen om fågelungar som fallit ur boet. Det bästa för en frisk unge är att låta mamman ta hand om den.

Läs hela artikeln här »
crop 53c88c14a342190455d7b763931f877e

Ny strategi ska göra Finland barnvänligare i hopp om fler födslar

Statsrådet påbörjar beredningen av en ny barnstrategi. Målet är att utveckla ett barnvänligare samhälle och höja nativiteten.

Läs hela artikeln här »
crop af1bf562404252e092de3f5f54b983ae

Medborgarinitiativ kräver ny straffrättslig definition av våldtäkt

Ett nytt medborgarinitiativ, som vill ändra strafflagens definition av våldtäkt, samlade 1 800 underskrifter på två timmar.

Läs hela artikeln här »
84b4794fbd31dd6b3f6cc91f17862429

Konstnären Taika Mannila: Att vara finlandssvensk är mitt största konstprojekt

Taika Mannila personifierar den unga, coola, frilansaren som blivit något av ett ideal i dag. Men bakom det coola jobbet finns det kamper och psykisk ohälsa.

Läs hela artikeln här »
V3DvIrFIg1yk

Projekt lyfter fram livet på landsbygden som ung – utmynnar i pjäs nästa år

Ungefär halvvägs in i det treåriga projektet "De gränsbevakande", som ordnas av Unga Scenkompaniet, skiftades fokus från gränser till hur det är att växa upp på landsbygden. Projektet vill på sikt motverka flytten från glesbygden.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

anna b
5Ytqx5XC3YIo

Hitta din nya favoritpodd här

En podd handlar om vanliga människor med civilkurage som ingriper och räddar liv. En annan handlar om sex och programledarna bjuder ibland också in gamla ligg. Här får du tips på podcaster att lyssna på i sommar.

Läs hela artikeln här »