Artikel från
cropOM DSC8762 Blårävsskin på en av Saga Furs pälsauktioner. Foto: Arkiv/Jonas Brunnström
Publicerad 12 oktober 2017 kl 22:05

Guccis nej till päls drabbar Österbotten

Italienska modehuset Gucci meddelade i onsdags att det blir pälsfritt vid årsskiftet. Armani, Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Calvin Klein och Stella McCartney hör till dem som redan har slutat med djurpäls.

Djurrättsorganisationerna tror att modejättarnas ställningstagande kommer att reformera mode­världen. Pälsproducenterna tonar ner trenden och beskriver i stället en ljus framtid för pälsnäringen.

Det finländska pälsauktions­bolaget Saga Furs har länge samarbetat med Gucci och mister nu en viktig kund. Enligt modehusets chef Marco Bizzarri utgör miljö och hållbarhet numera kärnan i deras företags­verksamhet. Detta ifrågasätts av både Saga Furs och Finlands pälsdjursuppfödares förbund Profur. De två organisationerna svarar nästan identiskt på frågorna.

– Vi har samarbetat med Gucci i många år med bland annat hållbar utveckling. Guccis uttalande är underligt, eftersom päls är det mest naturliga och ekologiska materialet. Plastiga fuskpälsar kan sällan er­sätta naturmaterialets egenskaper och hållbarhet, säger Profurs verksamhetsledare Marja Tiura.

Certifieringen av finländska pälsfarmer inleddes i slutet av 2005 och innebär strängare kriterier än vad djurskyddslagen och EU kräver. Över 90 procent av de finländska pälsfarmerna är certifierade. Det beror främst beror på att Saga Furs enbart säljer certifierade pälsar vars ursprung går att spåra.

Saga Furs köper päls också från andra nordiska länder.

– I dag är päls ett väldigt moderiktigt material. Över 70 procent av modevisningarnas kollektioner innehåller päls, säger Tia Matthews, chef för Saga Furs modeaffärs­verksamhet.

Hon hälsar från London där Saga Fur marknadsför sin nya Sagakollektion för kläddesigner. I New York förra veckan visade de sina pälsar för fler märken än någonsin tidigare.

– Nästa vecka fortsätter vi till Milano. Trots Guccis beslut tror vi att pälsnäringen har en god framtid, säger Matthews.

Europa står för drygt häften av världens pälsproduktion och utanför Europa är Kina störst.Trots det är pälsnäring förbjuden i många europeiska länder såsom Storbritannien och Österrike.

Finland har specialiserat sig på rävpäls, i synnerhet blåräv. Ryktet fick sig en törn i augusti då bilder på gravt överviktiga finländska jätterävar spreds internationellt. Profur meddelade att de ingriper starkt och ska skärpa egenkontrollen och samarbetet med myndigheterna.

Förutom ett försämrat rykte, kan blårävarna och Gucci innebära ekonomiska konsekvenser för finländska pälsuppfödare. Päls sålde rekordbra under 2013 och i Nykarleby utgjorde uppfödningen då en femtedel av skatteintäkterna.

– Guccis beslut påverkar de fin­ländska producenter som tar väl hand om sina djur. Pälsnäringen ger inkomst åt unga familjer i regioner där arbetsmarknaden är begränsad, säger Matthews.

Animalia tror att modehusens beslut påverkar den finländska pälsuppfödningen mer än vad Profur och Saga Fur vill erkänna.

– Gucci har varit som ett visitkort för dem. Beslutet innebär inte nödvändigtvis någon stor ekonomisk förlust, utan påverkar snarare pälsprodukters rykte, säger Laura Uotila, Animalias djurskyddsexpert.

Uotila upplever att modehusen och dess kunder allt mer ifrågasätter pälsens etik.

– Branschens nykomlingar får redo­göra varför de väljer att använda päls. Trenden mot pälsfritt mode är solklar, säger Uotila.

Animalia har tillsammans med norska Noah skrivit en rapport om det de kallar myten kring Saga Furs hållbara verksamhet. De anser bland annat att företagets certifierings­system inte kräver märkbart mer av producenterna än vad lagarna gör, i synnerhet eftersom gårdarna sällan inspekteras.

–Ju fler gårdar som Evira inspekterar, desto fler övertramp hittas. I fjol fick över hälften av de inspekterade gårdarna anmärkningar, säger Uotila.

Djurskyddsorganisationerna kritiserar inte bara pälsnäringens djur­etiska aspekt, utan också miljö­påverkan och den hälsorisk som pälsarnas starka kemikalier innebär.

Dessutom riktar de skarp kritik mot beredningen av den nya djurskyddslagen, som ska träda i kraft 2019.

[[widgetID=6751]]

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Barn & familj

resizedimage800450 IMG 1483
femart 770648

Kondomförpackningar som ska förändra normer

Den svenska konstagenturen Femart har designat nya kondomförpackningar som de hoppas att bland annat rederiet Silja Line skulle vara intresserade av.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

SD TEXTURES EC 434 Matte Hydra
VLBLOT 1069828

Svenska kvinnor i musikbranschen ryter till

Metoo-uppropet fortsätter. Nu går 1 993 kvinnor i den svenska musikbranschen samman i ett upprop och vittnar om sexuella övergrepp och rena våldtäkter.På listan samlas artister som Carola, Robyn, Zara Larsson, Seinabo Sey, First Aid Kit, Eva Dahlgren och Lill-Babs.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 1070365

Psykolog: Vi tål mer stress än vi tror

Varannan svensk har haft allvarliga fysiska problem kopplade till stress utan att söka hjälp. Många har dessutom levt med stressen under lång tid. Är den dolda stressen ett samhällsproblem – eller tål vi mer än vi tror?

Läs hela artikeln här »
34201968 l

Veckans blogglista: Min kropp

Kroppen är en fantastisk maskin! Den håller dig levande, framåtgående och med rätt behandling får den vara med i många, många år. Vad är din relation till kroppen? Fyll i veckans blogglista på Sevendays.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Hälsa & träning

resizedimage800532 DSC2

Kultur & konst

resizedimage800532 DSC01137

Mode & skönhet

resizedimage800421 1 checker2

Hus & hem

resizedimage800533 tallrikar2

Mat & dryck

resizedimage771578 image10

Mat & dryck

artpesto 2

Hus & hem

ljua

Barn & familj

Skarmavbild 2017 11 17 kl. 17.21.18

Barn & familj

resizedimage800299 08F95BBC 5066 4A9B 866E 69424585AF17
VLBLOT 1059617 2

Strandberg: "Jag har en varm relation till Österbotten"

Varför kommer Christoffer Strandberg till Österbotten, vad är det roliga med sociala media och vilken känd österbottning skulle han imitera? Läs vår nöjesintervju här.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1068206

Inga planer på nytt "Äntligen hemma"

Förra månaden stoppade TV4 inspelningarna av "Äntligen hemma" samt lyfte bort programmet ur tablån och från TV4 Play.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1068128

"Wonder Woman 2" får nytt premiärdatum

Tiden fansen behöver vänta för att få se "Wonder Woman 2" har blivit kortare. Uppföljaren har nämligen fått ett nytt premiärdatum, skriver Variety.

Läs hela artikeln här »

Nöje

SetWidth800 emeliefanny5

Lifestyle

26

Mat & dryck

IMG 0027

Lifestyle

resizedimage800533 IMG 9750

Mat & dryck

resizedimage800533 ingefarsshot1

Människor & samhälle

bilen

Lifestyle

23633314 10155069421788359 715411420 o
grillade plommon med brie 641909

Småplock till lillajul

Lillajul står för dörren och det är dags att fundera på plockmat till glöggminglet. Små salta och söta snittar tillsammans med en varm dryck är det enda som behövs för en lyckad kväll.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 11 16 kl. 08.51.20
JPEG image 5CC3703250C4 1

Är du vår nya bloggare?

Är du redan en erfaren bloggare, eller har du alltid drömt om att starta en egen blogg? Nu har du chansen att komma med i vårt fantastiska gäng på Sevendays! Idag startar en öppen ansökan för svenskfinlands nästa bloggstjärnor.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2017 11 07 kl. 12.20.4

"Här fick jag lära känna ett underbart gäng"

Funderar du på hur det är att blogga på Sevendays? Här berättar tre forna bloggare om deras tid på sajten och om upplevelsen att vara en del av Sevendays gemenskap.

Läs hela artikeln här »