Artikel från
crop c50036818bba0736604efddbb91795b0 Stilexpert Katarina Althin tipsar om sommarmodet. Foto: SPT/Privat/Lars Jansson
Publicerad 30 juli 2018 kl 18:20

Låt strandklädseln ligga kvar i garderoben

Gassande sol och stiltje är som gjort för lösa, svalkande sommarkläder. Men hur ska man riktigt klä sig för att bevara sin trovärdighet på jobbet?

Semestern börjar lida mot sitt slut för många kontorsanställda. Det kan verka motbjudande att dra på sig långbyxor i 30-gradershettan. Men det finns inte något val.

– Vi borde ta modell av italienarna eller spanjorerna som är vana vid stekande värme. I Norden får vi panik när det blir trettio grader. Vi klär av oss på tok för mycket kläder. Shorts, sandaler och korta kjolar hör inte hemma på jobbet, säger stilexpert Katarina Althin.

Althin rekommenderar i stället att man väljer kläder i naturmaterial.

– Du håller dig fräsch och snygg i naturmaterial. Ett gott råd till män är att investera i en mörkblå linnekavaj. Kvinnor kunde å sin sida köpa en snygg omlottklänning i silke.

I grund och botten handlar klädkod om respekt för omgivningen. Pedersörebördiga Katarina Althin säger att det kan uppstå konflikt om olika avdelningar på samma arbetsplats har olika klädkoder.

– Arbetsplatsen kryllar av oskrivna regler. Det är sällan som en klädkod står skriven. Man brukar klä sig enligt vad de närmsta kollegorna har på sig.

Vad ska man ha på sig i sommar?

– Män har inte så många valmöjligheter. När det blir varmt är det en kortärmad skjorta och chinos som gäller. Kvinnor däremot kan välja mellan byxor, kjol eller klänning.

Enligt Athlin är det ändå inte så lätt att få till ett fungerande affärsmode på sommaren. Speciellt inte för kvinnor.

Zoom

Ljusa kläder i naturmaterial svalkar bra i sommarvärmen. Foto: Pixabay


– Kvinnor klär sig antingen för festfint eller för sommarfladdrigt. Tunna och lediga klänningar är sköna, men inte förtroendeingivande. En alltför blommig och fin klänning passar bättre till fest än till jobb.

Ska man säga till om en kollega som kommer felaktigt klädd?

– Som kollega ska man se upp för att anmärka på någon annans klädsel. Det kan leda till dålig stämning på arbetsplatsen. Det är förmannens uppgift att meddela vilka kläder som är lämpliga för arbetsplatsen.

Under de senaste 20 åren har klädkoden på jobbet blivit mycket friare. Förr kunde till exempel jeans vara otänkbart om du jobbade på kontor.

Arbetsmodet följer med i modet i övrigt. Ingen kunde ändå ha trott att Finland skulle få en så här varm sommar.

Enligt Pirjo Hirvonen, professor inom mode vid Aalto-universitetet, finns klädkoder till för att underlätta klädvalet. Klädseln ska enligt henne stärka koncentrationsförmågan på jobbet.

Arbetsklädseln signalerar dessutom arbetets art. En formell klädsel signalerar ansvar och noggrannhet.

– Om vi får flera liknande somrar kommer folk att skaffa sig fler sommarkläder som de kan jobba i. Men man kan inte ha en hel uppsättning sommarkläder om man inte använder dem.

I det exceptionellt varma vädret har företag fått reflektera över vad som är lämpligt eller olämpligt på en arbetsplats.

– Du behöver inte klä dig formellt, trist och grått. Så länge du inger förtroende med din klädsel är det en fungerande arbetsklädsel. Helhetsintrycket kan överväga vissa formella krav. På en del arbetsplatser inom finanssektorn har man frångått slipstvång under sommarmånaderna.

Kommentarer

  • Me

    04.08.2018 22:16 (2 månader sen)

    Jag arbetar i vårdbranchen. Vi har haft väldigt varmt på avdelningen, precis som många andra har vi lidit av värmen. Vår klädkod är den vita (eller annan färg) stora dräkten - byxor och skjorta, av tjockt tyg. Jag är fullt medveten om att man ska klä sig i sjukvårdskläder, som döljer ens kropp o form och inte visar mycket hud, döljer tatueringar osv. MEN. I denna värme har svetten runnit. Mycket. Duschar man en patient är man själv genomvåt av svett och helt slut av värmen. Svetten rinner konstant, så varför klä sig att det blir värre, när man mår bäst i svalt, bara för att göra andra nöjda och se proffsig ut? Jag har haft korta shorts och kortärmat, egna kläder, varit barfota i tofflorna och det kommer jag att fortsätta med varje sommar det blir varmt. Många kollegor har gjort det. Ingen har vågat kommentera, och ärligt talat så struntar vi nog fullständigt i vad någon utomstående skulle tycka, de skulle bara göra sig till gnällspikar. Tycker någon att det är oprofessionellt och dålig stil, är det deras problem. Jag är samma vårdare och person, bara mera avklädd. Respekt och förtroende kan inte behöva hänga upp sig på klädseln. Man klär sig som man trivs och enligt väder. Tycker allmänt att vi människor borde se över våra fördomar. Människor som vågar klä sig i egen stil och inte följer de oskrivna reglerna med klädkoder är de som borde få mest respekt o förtroende. De är de mest äkta och oftast trevligaste typerna. Nä människor. Sluta hänga upp er på klädsel. Låt varje människa klä sig som det känns bäst. Oavsett vad man arbetar med. Man är den man är i allafall. Jag är inte sämre vårdare för att jag jobbar i små shorts och barfota. Det vet jag!


Skriv kommentar

tvattstuga 3
IM3A9919 k

VIFK Damer är med, #ärdumed?

Har du inga planer för inkommande lördag? Sevendays tipsar om ett evenemang där du både har möjlighet att stöda Österbottens Cancerförening, samt njuta av högklassig fotboll. Idén kom från Vasabladets kampanj #ärdumed.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 18.26.22
crop J011576Y

Konsumenter prioriterar miljön framför mode – många vill veta mer

Stopp för slit och släng – många svenska konsumenter vill inte längre köpa kläder för att bara använda en kort tid. Intresset för miljön är större än för mode och kläder, enligt en färsk webbundersökning.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 18.04.42
avokado 1
caroline 15.10.2018 ootd 6
799A9946
il4mCKoh1jgH

Niklas gjorde en populär fotoapp: "Duger åt Taylor Swift"

Niklas Karlström gav sig inte förrän hans fotoapp blev precis som han ville: perfekt. Och fler gillar den – appen har fans världen över och framför allt i Asien. Men vad fansen inte vet är att appen fått sitt namn efter en fartkamera i Österbotten.

Läs hela artikeln här »
lxJT70dRXPV8

Take away-lunch i egen burk – är det nästa steg?

Får jag köpa med mig hamburgaren i egen burk? Den frågan har Josefin Sundvall på Korv-Görans aldrig tidigare fått. Men hon tycker det låter som en bra idé. Flera restauranger i Vasa är på samma linje: Det är inga problem! Men de är kluvna till att ta betalt för engångskärl.

Läs hela artikeln här »

Senaste från Blogoteket

crop ad97e22ccce734a0695ebb9546c7f38e

Så förvränger kartorna bilden av verkligheten

Visste du att Afrika är 14 gånger större än Grönland? Oavsett hur du ser på världen så är din bild sannolikt helt fel. Åtminstone om du studerar en världskarta. En ny variant påstås dock vara den mest korrekta – men håller den måttet?

Läs hela artikeln här »
WhatsApp Image 2018 10 15 at 18a
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 02.39.57
3e9cd01114f11b40d3835413be747e8b

Ny bok avslöjar vad som sker på Tinder

Dejtingappen Tinder har förändrat dejtandet i så hög grad att förlaget Schildts & Söderströms ger ut en bok med tips, trix och berättelser. Boken riktar sig till alla som undrat över den populära appen.

Läs hela artikeln här »
a6b3389e9b93c318c8ea26216f0953a4

Prins Harry och Meghan Markle väntar barn

Storbritanniens prins Harry och Meghan Markle väntar barn, uppger brittiska kungahuset.

Läs hela artikeln här »
z1ecFijQYFCh

Variera klassiska vardagsrätter med nytt innehåll

Husmanskost är maträtter som de flesta hushåll känner till och ser som en självklar del av vardagen. Men vår älskade vardagsmat går att variera i oändlighet, och här finns nu tre kära klassiker med en liten tvist.

Läs hela artikeln här »
l5tjTBDEFV5S 3

Prisvärt från Piemonte

Få vinregioner i Italien, för att inte säga världen, har så prestigefyllda och har så välklingande namn på sina vin som som Piemonte. Eller vad sägs om Barbera, Barbaresco och inte minst Barolo, kallad “kungarnas vin och kung över andra vin”.

Läs hela artikeln här »
crop 4a1c5c71fb38dedbb52a80467982866d

Regnbågsankan delar ut Guldankan 2018

Föreningen Regnbågsankan har tilldelat Nicole Stambej och Tobias Larsson priset Guldankan 2018.

Läs hela artikeln här »
resizedimage800533 morotsbiff1
aggklacks 21.7.2018 5
LSG3sko1GZ8f

Gravidlycka bland österbottniska bloggare – "Vi tar det mesta på talang"

Har de suttit hukade över toalettstolen? Och vem vet mest, barnmorskan eller Google? Vi kollar läget bland tre gravida bloggare i Österbotten.

Läs hela artikeln här »
6d45daaac6cceb08f4bea7b89e9bc915

Michael Bublé avslutar sin musikkarriär

Sångaren Michael Bublé, 42, uppger att en intervju med brittiska tidningen Daily Mail är hans sista.

Läs hela artikeln här »
a3e1c33bc6750fc582b80a28365f184e

Guetta: Aviciis död förändrade mitt liv

Tim "Avicii" Berglings plötsliga död blev en väckarklocka för stressade och pressade kollegor i musikbranschen. Nu berättar vännen och kollegan David Guetta om hur händelsen påverkat hans eget liv.

Läs hela artikeln här »
resizedimage800533 glutenfripizza
efacd11484

Brudklänningar - vanliga skärningar och modeller

A-linje, sjöjungfru, balklänning eller empire - vilken modell väljer du?

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

Skarmavbild 2018 02 02 kl. 19.49.19
10636461 626857384097414 6699363814214684966 o 003

Hälsa & träning

resizedimage800531 aaaa
22360234 l

BLOSSA 18 - Gillar du den nya smaken?

Dags att inleda glöggsäsongen? Missa inte Blossas 2018 års årgångsglögg!

Läs hela artikeln här »