Artikel från
VLBLOT 966773 Sina Valkonen gillar utmaningar och att hitta lösningar på problem. I sitt jobb som retuschör får hon både vara kreativ och använda sig av teknik, vilket hon uppskattar. Foto: Heidi Kojonen
Publicerad 12 juni 2017 kl 10:00

Retuschörens jobb ska inte synas

Hennes fingeravtryck finns i prestigefyllda modemagasin som Vogue och Elle. Sina Valkonen i Vasa jobbar som retuschör.

Jobbet som retuschör är inte ett arbete i strålkastarljuset – snarare ett i skuggan. När en bild får uppmärksamhet är det fotografen som får erkännandet för fotografierna men det är inte alltid så enkelt. Många gånger är det retuschören som räddar fotografens bild.

– Oh ja, det händer och det vet fotograferna om. Det är tur att inte konsumenterna ser originalbilden, säger Sina Valkonen.

Ett jobb i skuggan är det också bokstavligt talat. Valkonen jobbar ensam i ett mörklagt arbetsrum för att kunna se färgerna i bilderna ordentligt. Men hennes arbete är desto mer synligt och bilderna finns i modemagasin som Vogue, Elle och Cosmopolitan. Hon gör också uppdrag för reklambyråer men hennes fokus och specialkunnande finns i mode- och skönhetsbranschen.

Vad utmärker en bra retuschör?

– Jag vill göra fotografiet så naturligt som möjligt och retuscheringen ska inte synas, inte vara uppenbar. Det handlar inte bara om att göra någon smalare och snyggare utan om att skapa en look och en känsla i bilden. Jag vill förstärka det vackra.

I allmänhetens öron har retuschering har en negativ klang i och med de hårt "photoshoppade" bilderna vi stöter på i modetidningar och på nätet.

– Jag får ofta frågan om jag tycker att jag bidrar till att unga tjejer mår dåligt över hur de ser ut och utvecklar ätstörningar. Men det är inte vi retuschörer som bestämmer hur skönhetsidealen ser ut - det gör hela samhället i stort. Jag har inte valt jobbet för att få folk att må dåligt. Jag vill få dem på bilden att bli nöjda med hur de ser ut.

Retuschering är inget nytt fenomen. Bildredigeringen börjar redan vid fototillfället när fotografen väljer beskärning och vinkel. Tidigare – innan datorernas tid – kunde valet av film ge bilder olika utseende, beroende på om man valde exempelvis filmrullen från Kodak eller Fuji. Bilden redigerades också i mörkerrummet.

– Och före kameran fanns porträttmålningarna som knappast var helt sanningsenliga. Men sanningen är att vi vill bli lurade, vi vill att bilder ska vara tilltalande.

Valkonen är född i Tyskland där hon hade en lärlingstjänst hos en fotograf och fick möjligheten att åka till London för att jobba som fotoassistent med sin stora förebild Anton Corbijn. Hon tog chansen, sålde allt hon ägde och bosatte sig sex veckor senare i London. Hon jobbade i en fotostudio och fick genom arbetet kontakter som ledde till stora uppdrag. En dag när hon gick längs Oxford Street såg hon sin egen bild för modeföretaget Dorothy Perkins i massivt format.

– Jag tänkte bara "wow". Det var så häftigt. Men under tiden i London såg jag också hur duktiga fotografer kämpade och armbågade sig fram i en konkurrensutsatt bransch. Jag kunde inte se mig själv där.


Hon har sin egen stil som retuschör

Så Valkonen valde en annan väg och satsade på retuschering, något som hon också jobbat med under tiden som fotoassistent.

– Jag gillar kombinationen mellan kreativitet och teknik, säger hon.

I London jobbade Valkonen med fler fotografer och en av dem ville samarbeta med henne som retuschör.

– Han ville ha ett nära samarbete för att bygga upp ett förtroende och försäkra sig om att hans vision håller hela vägen. Han var en bra lärare.

Valkonen samlade på sig en representativ portfolio och har hittat samarbeten med flera fotografer. Det är inte bara modemagasinen som anställer henne som retuschör, utan också fotografer som är måna om sin produkt. Och nu har hon en lojal kundkrets som känner till henne och hennes arbetsstil.

– Det är som med handstilar, vi har alla vårt personliga snitt. Jag har faktiskt inte alls behövt marknadsföra mig själv, ta i trä, säger hon.

Varför retuscherar inte fotograferna själva?

– Vissa gör det men det är mycket tidskrävande. Det är ett eget yrke med sin egen professionalitet. Man kan säga att jag kan några fler tricks.

Valkonen bestämde sig för att flytta tillbaka till Tyskland och starta ett eget företag. Nu har hon ett nätverk över hela världen, från London till Nya Zeeland. För tre år sedan träffade Valkonen sin nuvarande man som råkade bo i Österbotten just då.

– Vi insåg direkt att någon av oss måste flytta. Jag har ett flexibelt jobb och behöver egentligen bara en dator och internet.

Paret valde att bosätta sig i Vasa för två år sedan och Valkonen kan obehindrat göra sitt jobb härifrån.

– Jag gillar Vasa och känner mig välkommen här fast jag inte ännu kan finska. Men jag saknar att gå ut och umgås på kvällarna, finländarna gör inte det lika mycket som hemma, säger hon.

Så hur ser en typisk arbetsvecka ut? Det finns ingen.

– Man vet aldrig vad som väntar runt hörnet. En dålig sak med mitt jobb är tidshantering. Deadlines kan ändra och en kund kan höra av sig och vilja ha jobbet klart tills nästa dag. Men det ger också frihet. Jag bestämmer själv hur jag jobbar under dagen.

Flyttade för kärleken

  • Sina Valkonen kommer från en ort nära Frankfurt i Tyskland.
  • Bor i Vasa sedan två år tillbaka med sin man.
  • Är 38 år.
  • På sinavalkonen.com kan du se ett urval av hennes arbete.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Lifestyle

resizedimage800534 1234

Hus & hem

resizedimage800533 15.1.2018 2
unnamed 1 739250

Lådan fortsätter heta moderskapsförpackning

Nästan 30000 deltog i omröstningen om moderskapsförpackningens nya namn. Resultatet: Det blir inget nytt namn.

Läs hela artikeln här »
crop VLBLOT 1102212

Vodkan flödar inte längre i Ryssland

Vodka må vara en nationalsymbol, men ryssarna har under perioden sedan Sovjetunionens fall aldrig druckit så lite alkohol som nu. En spirande hälsotrend kan vara anledningen.

Läs hela artikeln här »
crop VLBLOT 1102243

Farligt att hålla tillbaka nysning

Att hålla tillbaka en nysning kan orsaka bristningar i halsen, spräcka trumhinnan i örat eller blodkärl i hjärnan, varnar forskare.

Läs hela artikeln här »
Presentation

Sevendays presenterar: Isabel Järnström

"I min blogg får läsare ta del av professionella hudvårds- och stiltips, och inspireras av stilfotografier och koncept som förhoppningsvis ska uppmuntra andra att våga uttrycka sig, ta plats och hitta sin egen stil". Lär känna Sevendays nya bloggare Isabel Järnström här!

Läs hela artikeln här »

Sport

resizedimage800526 IMG 9581
glasses 341552 960 720

Finlands bästa restaurang heter Grön

Finlands bästa restaurang korades på måndagen. Kökschef Toni Kristians skapelse Grön knep segern i år. Av landets tio bästa restauranger har nio sitt säte i Helsingfors.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1101205

"John Wick"-serie under utveckling

Det amerikanska tv-bolaget Starz meddelar att bolaget utvecklar en tv-serie baserad på filmerna om John Wick, rapporterar Hollywood Reporter.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1102067

Rickard Olsson tar över "Bingolotto"

Rickard Olsson blir programledare för "Bingolotto" – igen. Till hösten är han tillbaka i programmet efter tio år. – Det känns som att komma hem, säger han till TT.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800600 2018 01 15 12.44.37 1

Pyssel & DIY

resizedimage800533 BulletJournal vecka3 4

Mode & skönhet

reornasrea1
58409046 l

Veckans blogglista: Gröna fingrar

Vilken är din bästa grönväxt? Ditt bästa odlingstips? Veckans blogglista handlar om gröna fingrar! Läs bloggarnas svar för att lära dig mera, eller ge dina bästa tips på din egen blogg.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

1020 2 side

Resor

resizedimage800533 bali
VLBLOT 1101642

De medverkar i årets julkalender i SVT

Årets julkalender "Storm på lugna gatan" kommer att kretsa kring familjen Storm som flyttar till den lilla byn Järnkroken från storstan, skriver Dagens Nyheter. Familjen bestämmer sig för att ställa upp i den årliga julkampen för att lära känna samhället.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

26772061 10156044597432767 1348506092 o

Enkät - hjälp oss att förbättra Sevendays!

Vill du vara med och påverka innehållet på vår sajt? Fyll i vårt korta frågeformulär och delta samtidigt i utlottningen av ett presentkort värt 50 € till S-gruppens restauranger. Alla svar behandlas konfidentiellt.

Läs hela artikeln här »

Senaste från Blogoteket

Lifestyle

resizedimage800534 2018 01 08 01.31.28 2
VLBLOT 1101384

Det hände under Trumps första år i Vita huset

Donald Trumps första tolv månader som USA:s president har varit turbulenta. Här är några av milstolparna.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

Skarmavbild 2018 01 14 kl. 15.36.55
VLBLOT 1099793

Ricky Martin har gift sig

Ricky Martin och svenske Jwan Yosef har gift sig, avslöjar sångaren i en intervju med E News. Stjärnan berättar också att paret ska ha en stor fest om några månader.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1101138

Kronjuveler klarade kriget i kunglig kakburk

Var gömmer man kronjuvelerna när kriget rasar? I en kakburk under slottet, så klart. Men säg inget till drottningen.

Läs hela artikeln här »

Teknik & prylar

resizedimage640296 Tesla Model 3

Mat & dryck

resizedimage800600 IMG 6802