Artikel från
bf8c22f4a581680141006c710de69547 Sinéad Obrey tycker inte att tatueringar måste ha någon djupare mening. – Saker som är fina och vackra har inspirerat mig. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Publicerad 6 oktober 2018 kl 14:01

Sinéad Obrey är täckt av tatueringar och har en kluven tunga: "Jag känner mig mer som mig själv"

Tatueringar och piercingar har blivit allt vanligare men många har fortfarande fördomar mot personer med mycket bläck och metall. Sinéad Obrey har tatueringar på halva kroppen och ångrar ingenting. – Jag känner mig bättre och starkare tack vare dem, säger hon.Sinéad Obrey tog sin första tatuering som 16-åring. Det blev favoritbokens pärmbild på framlåret. Obreys föräldrar var inte precis eld och lågor över idén.

– De ville vara säkra på att det är något jag vill ha och inte ångrar senare. Men med tiden blev de vanare vid tanken och sade att jag får vänta tills jag fyller 18 år och då själv bestämma vilka tatueringar och piercingar jag tar.

I dag är Obrey 20 år och har nästan halva kroppen täckt av tatueringar, och hon vill ha fler. Enligt Obrey finns det många som anser att man ändrar på den man egentligen är när man tar tatueringar, men hon håller inte med.

– Jag känner mig mer som mig själv. Om någon skulle ta dem ifrån mig skulle jag känna mig väldigt obekväm med mitt utseende.

Hon har elva piercingar, de flesta i ansiktet och öronen och hennes tatueringar är alla i olika nyanser av svart. En av de största tatueringarna är trädrötter som går ända från bröstet upp till hakan.

Zoom

Det är väldigt ovanligt att klyva sin tunga. Sinéad Obrey har kluvit sin i tre omgångar. Foto: Linnea de la Chapelle/SPTHon har också en kluven tunga, det vill säga hennes tunga är i två delar. Klyvningen gjordes i tre olika omgångar. Ingreppet har inte påverkat hennes smaksinne men nog hennes tal. Det tog en månad efter varje ingrepp att lära sig säga s och r igen och hon har fortfarande ibland svårt att få till vissa ord.

– Det är den kroppsmodifieringen min pappa tycker minst om. Inte på grund av hur den ser ut utan faktumet att den har påverkat mitt tal. Inte tycker jag heller om det, men det stör inte mig så mycket.

Obrey har lidit av depression och ångest och många har frågat henne om hon tagit tatueringarna och piercingarna för att hon mår dåligt och vill gömma sig på något sätt.

– Det är raka motsatsen. Jag sticker faktiskt nu ut mer ur mängden. Det har ingenting att göra med att jag mår dåligt, tvärtom blir jag gladare av tatueringarna och piercingarna.

Trots sin unga ålder är Obrey övertygad om att hon inte kommer att ångra sina val i framtiden.

– Jag visste redan i lågstadiet att jag vill ha tatueringar och mina intressen har inte ändrats. Men om jag ångrar mig så är det inte heller hela världen.

Enligt tatueringsartisten Torsten Malm ångrar personer ibland tatueringar, men personer med tatueringar har ofta en ganska avslappnad attityd.

– Så vitt jag vet har ingen någonsin ångrat en tatuering jag gjort men jag får alltid då och då täcka över någon gammal tatuering, säger Malm.

Malm ser tatueringar som en konstform och säger att det finns mycket tanke bakom en lyckad och fin tatuering. När han planerar en tatuering väljer han bläcket och färgen omsorgsfullt beroende på hudtyp och strävar efter att göra tatueringar som håller i längden och inte suddas ut.

– Det lönar sig till exempel inte att göra en vit blomma om du är olivbrun, det vill säga har mycket melanin i huden. På mörk hud ser inte färgerna likadana ut som på ljus hud. Tillräckligt tydliga detaljer och starka kontraster brukar oftast fungera bäst.Detaljerade tatueringar är ganska trendiga just nu och så länge det finns pigment, det vill säga färg överallt, så hålls detaljerna också skarpa. Svart är den färg som spjälks lättast.

– Tänk bara på svarta byxor. De bleks betydligt lättare än vita byxor.

Enligt Malm baserar sig besluten alltid på kompromisser mellan artisten och kunden. Han skulle till exempel inte tatuera någon i ansiktet om personen inte har en massa tatueringar från tidigare. Han dömer ändå inte artister som gör det.

– Om du är 18 år anser staten att du är fullvuxen och då är du tillräckligt smart för att fatta dina egna beslut.

Malm tycker det är svårt att dra en klar gräns för vad som är okej att göra. Han avråder ändå alla från att göra extrema grejer, såsom att tatuera sitt öga.

– Det krävs bara en droppe bläck för en ögontatuering, men det finns en risk att man blir blind. Använd din hjärna och fundera om en ögontatuering är något du verkligen vill ha och behöver.

Vad gäller piercingar vill en del artister inte göra så kallade surface-piercingar. Det vill säga piercingar som inte går igenom något, utan består av en böjd stav som går under huden. Sådana piercingar är vanliga i till exempel nacken eller på armen. Orsaken är att de är svårläkta och huden stöter lätt bort dem, vilket orsakar synliga ärr.

Zoom

Torsten Malm började göra tatueringar 2013 då han skrev på sin doktorsavhandling i matematik och hans fru gick en teckningskurs. – Hon tvingade mig också att rita. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna rita men jag utvecklades snabbt. I dag har paret en tatueringsstudio i Tallinn. Foto: Harry TiitsEn annan kroppsmodifiering som är mer extrem är så kallad scarification, som innebär att man skär bort en del av huden och låter sedan såret läka. Ett annat exempel är så kallade subdermal-piercingar som betyder att man sätter ett föremål under huden som sedan syns utanpå huden. Ett ärr i någon viss form överväger Obrey men hon vill aldrig ha något under huden.

– Jag kommer aldrig heller att tatuera hela ansiktet, men en tatuering i ansiktet är inte omöjligt.

Forskningar visar att tatueringsfärger kan innehålla förbjudna ämnen och vara hälsofarliga. Enligt tatueringsartisten Torsten Malm är det därför väldigt viktigt att endast gå till professionella tatueringsstudior som använder bläck som uppfyller alla regler och bestämmelser. Billigare bläck från till exempel Kina kan innehålla vad som helst. Om du använder rätt material, bläck och sterila verktyg är riskerna ändå små menar Malm.

– Förstås finns det alltid risker, men jag har endast haft en kund som fått en allergisk reaktion.

Malm tycker det är synd att branschen inte alltid tas på allvar.

– Folk ser ganska ofta ner på oss. Men många artister har mycket kunskap och vi skulle gärna samarbeta med till exempel de som reglerar bläcket som används i tatueringar. Det vill säga tjänstemän på EU-nivå.

Sinéad Obrey känner till riskerna. Varje gång hon tagit en ny piercing eller tatueringar har hon fått höra om eventuella bieffekter. Hon har också råkat ut för problem,inte med tatueringarna men med hennes två piercingar intill mungiporna. De har blivit infekterade flera gånger.

– De läker inte ordentligt. Jag har varit hos läkaren och ätit en antibiotikakur men jag var medveten om risken och valde ändå att ta dem. De här piercingarna är ovanliga och studior gör dem ogärna just för att infektionsrisken är så hög.

Piercingar kring munnen är enligt tandläkare Wanda Westerlund överlag svåra att hålla rena och samlar därför mycket bakterier som kan leda till andra infektioner i kroppen. Enligt henne är piercingar vid munnen ganska ovanliga men unga kunder har ibland tungpiercingar som är skadliga för tänderna.

Zoom

Sinéad Obrey vill tatuera hela sin kropp. – Men jag är bara tjugo. Att ha så här mycket tatueringar i min ålder är ganska ovanligt. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT– De stöter ofta mot tänderna när man talar och äter, vilket sliter och söndrar tänderna. För många slag på tänderna kan till och med leda till att nerven i tanden dör, säger Westerlund som jobbar som tandläkare på Freda tandläkarcentral i Helsingfors.

Under de senaste tio åren har tatueringar och piercingar blivit mycket vanligare, men många har fortfarande fördomar mot människor med mycket tatueringar och piercingar. Både Obrey och Malm tycker ändå att det går mot det bättre.

– Folk blir fortfarande dömda utifrån sitt utseende, men folk är öppnare och mer accepterande nu, vilket är jättetrevlig. Men om man har mycket tatueringar är det fortfarande svårt att få jobb i många branscher.

På en del arbetsplatser kan man inte alls ha piercingar på grund av hälsoskäl, till exempel i vårdbranschen. Många har frågat Sinéad Obrey vad hon ska få för jobb då hon ser ut som hon gör, men det är inte något hon är orolig över.

Då hon som 18-åring tog den stora tatueringen på sin hals hade hon redan skrivit under sitt första bokkontrakt för en diktsamling hon gav ut i fjol. Hon hoppas kunna fortsätta jobba som författare. Det andra yrket som intresserar henne är att jobba som profilerare inom kriminologi och där borde inte heller hennes utseende vålla några problem.

– Jag hoppas att det fortsätter att bli mer accepterat och att det i framtiden inte är något problem oavsett yrke.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

b76e0cc6de 1

Gucci – Milan Fashion Week AW 19

Gucci – Milan Fashion Week AW 19. Se videon här!

Läs hela artikeln här »
7be890202924b99214f7b788a97ff52b

Kvinna död efter måltid på Michelinkrog

En kvinna har avlidit och ytterligare 28 personer har blivit matförgiftade efter att ha ätit på en Michelinbelönad krog i spanska Valencia, rapporterar flera medier.

Läs hela artikeln här »
5c986ffb04

Empire-skådespelaren gripen – riskerar tre års fängelse

Empire-skådespelaren Jussie Smollett har gripits misstänkt för att upprättat en falsk polisanmälan och iscensatt en misshandel, uppger flera amerikanska medier.

Läs hela artikeln här »
baddb416bf6338fa951f29c2947af6fb

Jättesköldpaddan ansågs utrotad – 100 år gammal hona upptäckt

Miljövårdarna drog efter andan när de snubblade över ett livs levande exemplar av jättesköldpaddan Chelonoidis phantasticus, som ofta kallas Fernandinajättesköldpadda eftersom den härstammar från Galápagosön Fernandina i Ecuador.

Läs hela artikeln här »
201810231746167486
finlandssvenskablogglistan2

Krönika

IMG 20190220 144603 02 2
fullsizeoutput 33e6
IMG 4370
kvUjHRnk71Hm

Norsk popduo uppträder på fastlagstisdagen i Vasa

Den norska popduon Kuselofte ställer sig på scenen på Brödfabriken den 5 mars.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 21 kl. 11.01.45
d6686d872a

Video: Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan

Du kan minska risken för att smittas av den fruktade vinterkräksjukan genom att vidta förebyggande åtgärder. Här är några tips!

Läs hela artikeln här »
unnamed 43

Sevendays presenterar: Paulina Peltomaa

Vi har en ny bloggare på Sevendays! Paulina Peltomaas blogg har ingen röd tråd så långt ögat kan nå, men det en del funderingar kring barn och föräldraskap. "Men jag tror att min blogg kan vara rolig att läsa även för såna som inte befinner sig i samma livssituation som mig. Någon svordom här och där förekommer troligtvis, ber om ursäkt för det redan nu" säger hon.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 21 kl. 08.29.42
IMG 27500
OVNING 5 B HOFTLYFT
IMG 0242 1
d604e9bc3f7731419373e4b2220b7671

Danske Bank stänger i Baltikum och Ryssland

Skandalomsusade Danske Bank meddelar att man stänger alla sina filialer i Estland, Lettland, Litauen och Ryssland.

Läs hela artikeln här »

Annons

AfterlightImage 11
wilhelmina1

Indiska influenser i radhuslägenhet

Wilhelmiina Wasberg är inte rädd att blanda material och färger precis som hon känner för. Här blir du inspirerad av en livsstil som uppmuntrar dig att bli lite mera modig, glad och äventyrlig i vardagen.

Läs hela artikeln här »
blomma respekt
ba752c98f6

Karl Lagerfeld blev 85 år gammal – här är hans liv i bilder

Lagerfeld var en av världens mest kända modeskapare, med en lång internationell karriär som inleddes 1955.

Läs hela artikeln här »
52274867 2201242273525483 2140907928515772416 n

Veckans blogg: Lugn & Rosvall

En högkänslig själv på en stor inre reda. Hon har precis börjat på ett nytt äventyr i livet och vi bloggläsare får följa med. Här får du lära känna veckans blogg lite bättre!

Läs hela artikeln här »

Senaste från Blogoteket

crop J191366Z

Modeskaparen Karl Lagerfeld är död

Modeskaparen Karl Lagerfeld, 85, är död, rapporterar franska Le Figaro. Den ikoniske designern – som hade en svensk pappa – blev känd över hela världen för sina svarta solglasögon och vita hår i hästsvans.

Läs hela artikeln här »
0ddd4b72771083d99983a0841da2318a

Ikoniske modeskaparen Karl Lagerfeld är död

Modeskaparen Karl Lagerfeld, 85, är död. Den ikoniske designern blev känd över hela världen för sina svarta solglasögon och vita hår i hästsvans. – Det är den siste av de stora modeskaparna som går ur tiden, säger Karina Ericsson Wärn, rektor för Beckmans design school.

Läs hela artikeln här »
dcbc4529c1

Fyra saker du kanske inte visste om Guide Michelin

På måndagen publicerade däcktillverkaren Michelin sin guide för de nordiska länderna. Palace i Helsingfors belönades med en Michelin-stjärna. Visste du detta om Guide Michelin?

Läs hela artikeln här »
99a5212408121928125fea09b7567f81

"Kyssande sjömannen" från ikonisk bild är död

George Mendonsa, som hela livet hävdade att han var den sjöman som fångats på bild när han kysste en sjuksköterska för att fira slutet av andra världskriget, har dött, skriver NBC News.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 19 kl. 08.50.06
e32df543a4

Menyn för Oscarsgalan 2019

Här är all mat och dryck som kommer att serveras gästerna på årets Oscarsgala!

Läs hela artikeln här »
crop 6ca619efe81d5169fbfe5585d786145c

Plastskatt kan införas i Storbritannien

Den brittiska miljöministern presenterar i dag ett förslag på hur man kan öka återvinningen av plast.

Läs hela artikeln här »
a2310f279e

London Fashion Week 2019 – Street Style

London Fashion Week 2019 – Street Style. Inspireras av videon!

Läs hela artikeln här »
cf77a0d210e1f3cc582fb29d31c6c8ae

Iransk tv censurerar kvinnlig fotbollsdomare

Fotbollsintresserade tv-tittare i Iran fick inte se den tyska Bundesligamatchen mellan Bayern München och Augsburg i fredags.

Läs hela artikeln här »
batch DSC09452
desperate 2293377 960 720
b8571c2649c08c1febbc4f6866939c38

Månen är tema när karnevalen i Venedig startar

Den årliga karnevalen i Venedig har inletts på sedvanligt sätt med en storslagen vattenparad längs kanalerna.

Läs hela artikeln här »
crop 7107dddc8c236c9350bf7cd17d392d73

Bin kan lära sig plus och minus

Det tar sju timmar att lära honungsbin att räkna, visar en ny forskningsrapport. De kan också skilja på färger.

Läs hela artikeln här »