Artikel från
xnEgxzvK57qv Chokladkalendertest. Foto: Heidi Kojonen
Publicerad 26 november 2018 kl 19:01

TEST: Vi testar chokladkalendrar och utser en vinnare

Det är hög tid att skaffa årets chokladkalender. Men vilken ska man satsa på? Ta några minuter och läs vårt test. Vi har nämligen en vinnare!

video 2 (Egen widget) 

Har du ännu inte köpt en chokladkalender? Vänta några minuter och se först vårt chokladkalender-test! Vi hjälper dig i djungeln och utser en vinnare bland sju olika sorters chokladkalendrar.

Dessutom har vi slängt i två bubblare i testet. En kalender med supersura godisar och en kalender för den samvetsgranna. Kalendern är utan socker, med dadelgodis och torkade äppelbitar. 

I vanlig ordning betygsätter vi kalendrarna med poäng mellan 1 och 5, varav 5 är toppbetyg. 

Motsvarar sista luckan förväntningarna? Hur smakar godiset? Och finns det pyssel på kartongen? Det här är några frågor panelen utreder. I panelen sitter Roy Mäki-Fränti, journalist, Sara Storbäck, praktikant och Alexandra Furu, journalist.

Zoom

Pokemon-kalendern har 25 luckor och lovar större godisar i kalenderns sista luckor. Foto: Heidi Kojonen


1. POKEMON
Pris: 2,89 euro, kilopris: 32,11 euro. Bonus: 25 luckor.

Roy: Jag gillar att det är olika bilder bakom varje lucka men jag förstår inte varför de har använt folie. Smaken är traditionell. 2,5 poäng.

Sara: Det är typisk chokladkalenderchoklad, mjölkchoklad men väldigt söt. Jag hade önskat något mer speciellt i sista luckan. 2 poäng.

Alexandra: Det är ju roligt med 25 luckor, då kan man ta två när man är extra sugen. Det smakar inte potatismjöl i munnen och det är ju positivt. 2 poäng.

TOTALPOÄNG: 6,5
*
*
*

Zoom

Mars. Foto: Heidi Kojonen


2. MARS
Pris: 3,89 euro, kilopris: 35,04 euro.

Roy: Ska det inte vara Mars-choklad i? Jag är bara besviken. Sista luckan är roligare än i förra kalendern, men det är inte ett tillräckligt stort plåster på såren. 2 poäng.

Sara: Här var det också folie. Smakar den inte mer än den förra? Jag hade nog förväntat mig Mars-choklad i varje lucka och en fullstor Mars i sista luckan. 1,5 poäng.

Alexandra: Vilken besvikelse! Och sista luckan, den är jättestor med en jätteliten Mars! Men den är ändå bättre än Pokemon-kalendern. 2 poäng.

TOTALPOÄNG: 6
*
*
*

Zoom

Minion-kalender. Foto: Heidi Kojonen


3. MINION
Pris: 3,99 euro, kilopris: 33,25 euro.

Roy:
Jag vill bara veta vad han tittar på. Att den är inslagen i papper känns lite: "Ska vi ta en chokladbit efter kaffet"? Och inga bilder bakom luckorna. 1,5 poäng.

Sara:
Jag gillar kalenderns utformning, den är gullig. Men jag hade hoppats lite mer på smaken. Chokladen är torr. 2 poäng.

Alexandra:
Nu är vi inne på riktigt mjölig choklad. Det här är en kalender man ger åt den som annars äter upp hela på en gång. Den här vill man inte ha, utan sparar den. 1 poäng. 

TOTALPOÄNG: 4,5

*
*
*

Zoom

Fazer. Foto: Heidi Kojonen


4. KARL FAZER
Pris: 6,99 euro, kilopris: 39,94 euro.

Roy:
Den är ju fin med en bild på Kluuvikatu i Helsingfors. Men är man ändå inte lite trött på chokladkonfekt? Efter år av ackumulerad trötthet på konfekt... 2,5 poäng.

Sara:
Den här funkar som en gå bort-present och jag är positivt överraskad. Jag hade gett en femma om sista luckan var lite mer speciell. Den får 4 poäng.

Alexandra:
Nu blir jag glad, chokladkonfekt i en julkalender! Det fanns ju en risk att det var Fazers blå i varje lucka. Jag älskar konfektgrejen och tycker att man aldrig kan få för mycket konfekt. 4,5 poäng. 

TOTALPOÄNG: 11
*
*
*

Zoom

Dumle. Foto: Heidi Kojonen


5. DUMLE
Pris: 6,99 euro, kilopris: 33,29 euro. Testets vinnare!

Roy:
Den här får pluspoäng direkt, det finns pyssel och ordsök på insidan! Jag gillar att den tilltalar alla, här är en snowboard, en konståkare... Och en stor choklad i sista luckan. 3,5 poäng.

Sara:
Jag gillar att det är olika sorters Dumle men alltså ordval som "swag" och "yolo" känns ju lite 2013. 4 poäng.

Alexandra:
Jag gillar sista luckan, så här ska det vara! Det här är rätt. Den håller för alla förväntningar och gör rätt på många sätt, men är inte lika bra som förra kalendern. 4 poäng.

TOTALPOÄNG: 11,5
*
*
*

Zoom

Kinder. Foto: Heidi Kojonen


6. KINDER MINIMIX 
Pris: 7,19 euro, kilopris: 51,97 euro. Testets dyraste chokladkalender!

Roy:
Det här är den godaste chokladen i mitt tycke. Lite kul att det är olika bitar i luckorna och jag gillar nytänket med "överraskningsrenen". 3,5 poäng.

Sara:
Kalendern har ett klassiskt utseende och jag gillar designen. Jag tycker också om att man får något mer kreativt i kalendern och att det är olika choklad. Men jag är inget Kinder-fan. 4 poäng.

Alexandra:
Den ser ut som ett julkort. Kalendern har bra med överraskningar och jag tycker det är coolt att det finns två stora chokladgodisar. Kinderchoklad är gott, men är det 24 dagar gott? 3,5 poäng.

TOTALPOÄNG: 11
*
*
*
Zoom

Mumin. Foto: Heidi Kojonen


7. MUMIN
Pris: 2,29 euro, kilopris: 30,53 euro. Testets billigaste kalender!

Roy:
En traditionell kalender, men jag gillar bilden. Det är en ögonblicksbild och ingen poserar, som på de andra kalendrarna. Det här är kalendern till den lillgamle som vill att allt ska vara som förr. 3 poäng.

Sara:
Jag har ju nog sett vackrare Mumin-bilder, både i de japanska Mumin-filmerna och Tove Janssons egna tecknade Mumin. 3 poäng.

Alexandra:
Chokladen var inte jättemjölig. Det här är en väldigt säker kalender, den är varken mer eller mindre. 3 poäng.

TOTALPOÄNG: 9
*
*
*
Zoom

Paw Patrol. Foto: Heidi Kojonen


BUBBLARE 1: PAW PATROL FRUIT FUNK
8,99 euro, kilopris: 52,57 euro. Testets dyraste kalender. Sockerfri, vegansk kalender.

Roy:
Den här kalendern får barnet som stoppar munnen full med sockerflingor när det sover över hos sin kompis, för att det inte får något gott hemma. 1,5 poäng.

Sara:
Jag tycker att det är bra att det finns alternativ till chokladkalendrar, men jag har smakat godare "fruktbars". 1 poäng. 

Alexandra:
Åh nej. Tänk om någon skulle köpa en sån här till mig! Det är en förolämpning till chokladkalendrar. Svårt att ge poäng. Det är en nolla som julkalender, men för den som inte vill ha choklad kanske den är en tvåa. 1 poäng.

TOTALPOÄNG: 3,5.
*
*
*


Zoom

Brain Blasterz med 24 megasura godisar, enligt förpackningen. Foto: Heidi Kojonen


BUBBLARE 2: BRAIN BLASTERZ
Pris: 4,49 euro, kilopris: 46,29 euro. Utlovar 5 av 5 på surhetsskalan.

Roy:
Jag gillar surt godis! Fördelen med såna här godisar är att man äter dem i ett par minuter, minst. En chokladbit äter du ju upp på tio sekunder. 12-åriga Roy hade älskat den här! Jag gillar nytänket, 3 poäng.

Sara:
Visst är godiset surt, men det är inte outhärdligt surt. Jag gillar att man är kreativ med sista luckan och ger en slickepinne. 2 poäng.

Alexandra:
Den här är fruktansvärt surt. Inte äcklig, men... Det är ju ändå en stor besvikelse att det inte är en sur godis i sista luckan. Men det är inte äckligt. 3 poäng.

TOTALPOÄNG: 8
*
*
*
Testets vinnare (Citat) 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

1vitchokladtryffel
foljdinadrommarkollage

Klara färger, hållbarhet och återanvändning alldeles vid havet

Vid havet i Närpes ligger Villa Solviken, som är Harriet Harf och Michael Hällbackas hem. Huset inreds med klara färger och återvunna saker som har fått nytt liv.

Läs hela artikeln här »
ba0471a898e7e0b35b7f2f0930d67916

Minst 200 år tills världen är jämställd

Internationellt minskar lönegapet mellan män och kvinnor. Men det kommer ändå att ta flera hundra år innan världen är jämställd, enligt en rapport från Världsekonomiskt forum (WEF).

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 12 18 kl. 08.38.48
Skarmavbild 2018 12 18 kl. 08.53.40
Skarmavbild 2018 12 18 kl. 08.21.56
unnamed29

Veckans blogg: Ingen äkta ålänning

Hon skriver en dialektkalender inför jul som är väldigt uppskattad. Annars bor hon på Åland, är vårdledig och busar med sin dotter på dagarna. Men vem är hon mer? I veckan får du lära känna Alexandra Grahn lite bättre!

Läs hela artikeln här »
presentationsbild5

Sevendays adventskalender 3: Fotografera i mörker och skymning

Att fotografera under den mörka årstiden kan vara väldigt knepigt med tanke på att dagarna är korta och dagsljuset minimalt. Men det är inte omöjligt att få till snygga bilder också under vintermånaderna! Här är fem enkla tips.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

Batatcrostini main
82f30530f046093f63ceb5c86c6d6955

Pernilla Wahlgren i nästa julkalender

Artisten och tv-profilen Pernilla Wahlgren och komikern Per Andersson ska spela huvudrollerna i nästa års SVT-kalender "Panik i tomteverkstan", skriver Dagens Nyheter.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 12 17 kl. 08.40.50
DSC04119
resizedimage800533 IMG 5296
1c8a9e80c1a5455e9ad262b5629537fa

Lilla julbocken i Gävle sattes i brand – en gripen

Någon satte eld på den lilla julbocken i Gävle under natten, skriver SVT Nyheter. Polisen var dock snabbt på plats och kunde släcka branden.

Läs hela artikeln här »
d6e58ab827c787bfc9d8430aad0735a1

Putin vill ta kontroll över rysk rapmusik

Kreml bör ta kontroll över rysk rapmusik och ungdomskultur, snarare än att bekämpa den, enligt Rysslands president Vladimir Putin.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 12 16 kl. 11.30.12
Intervaller 10 x 1
1rockyroad1
079481b412

Hon är första transkvinnan att tävla i Miss Universum

Angela Ponce representerar Spanien i 2018 års upplaga av Miss Universum. Hon är även den första transkvinnan att medverka i tävlingens 66-åriga historia.

Läs hela artikeln här »
1tomte1
a658d37225301a0d0d1c4ecafeddbad5

Taylor Swift skannade publikens ansikten – får kritik

Taylor Swifts säkerhetspersonal använde i hemlighet ansiktsigenkänningsteknik vid en av stjärnans konserter utan att publiken informerades, rapporterar Rolling Stone.

Läs hela artikeln här »
Otis for bloggen
Skarmavbild 2018 12 14 kl. 18.19.27
HgvI5hfpy6ta

Variera julbordet med enkla veganrätter

Testa något nytt på det traditionella julbordet. Satsa på veganrätter som är lätta att tillreda.

Läs hela artikeln här »
fragestund
Skarmavbild 2018 12 14 kl. 07.32.14
5b629deae9894678535526cf58284eac

Williams får rätt – WTA ändrar klädkoderna

Efter att Serena Williams spelade Franska öppna i en helkroppsdräkt gick grand slam-turneringens ledning ut och förbjöd liknande kläder. Nu går damernas WTA-tour motsatt väg.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 12 12 kl. 08.08.24

Nöje

Skarmavbild 2018 12 12 kl. 08.05.38

Senaste från Blogoteket

silverputs2
style by shya the grove
47684030 274764833233022 7181528108841828352 n
32693996 l
mWnNswdCru95

Vi vill veta vad du tycker om din tidning – Får vi komma hem till dig?

Vi vill göra Vasabladet ännu bättre, och vi behöver din hjälp! Sista anmälningsdagen är tisdagen den 18 december.

Läs hela artikeln här »
708fc80e794471dd30d6ce54edf02df3

Nasa kommer med tips till "Avengers"

Det ser mörkt ut för Robert Downey Jr:s rollfigur Tony Stark i trailern till den kommande "Avengers"-filmen "Endgame".

Läs hela artikeln här »
3094c522139c5425ab33fbe1c8f99213

Högtidlig ceremoni när Nobelprisen delades ut

Kungafamiljen var på plats, pristagarna och de cirka 1 500 gästerna likaså.Nobeldagens festligheter inleddes med prisutdelning under en högtidlig ceremoni i Konserthuset.

Läs hela artikeln här »
311edf0bd78e2583d49e6629eee218dc

Festernas fest efter Nobels prisutdelning – inte mycket kött i år

Banketten som kallas festernas fest har börjat. 1 340 gäster sitter till bords i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm när kungligheter och hedersgäster gör entré.

Läs hela artikeln här »
pasta5
Without your hard work we wouldnt bewhere we are today. Thank you 6
41699701 l 1
glogg2
387dc0245254a13ecc53a5357a7b43cb

De tävlar om att undvika Whams jullåt

Brukar du i juletider lyssna på Whams dänga "Last christmas"? I så fall kan du redan ha förlorat i tävlingen "Whamageddon", som under senare år har blivit ett växande fenomen bland frivilliga deltagare.

Läs hela artikeln här »
ljusafarger 1

Sevendays adventskalender 2: Jultrenderna 2018

Stora mönster, användbart och vardagslyx. I år väljer många att dekorera sina hem i ljusa färger och stora mönster inför julen, men det blir också allt vanligare att förmedla de värderingar man står för genom inredning.

Läs hela artikeln här »
tallriksgranar1
IMG 0045
Julsenap
Skarmavbild 2018 12 07 kl. 08.50.32
b06f170547

Fem av Europas bästa julmarknader

Äntligen drar julmarknaderna igång och skapar härlig julstämning. Här är några av Europas bästa julmarknader.

Läs hela artikeln här »
c28af1c26e

De är världens mäktigaste kvinnor

Forbes har nu presenterat sin topplista över världens mäktigaste kvinnor.

Läs hela artikeln här »
hemmayoga 3
hamaunderlag3
Skarmavbild 2018 12 06 kl. 10.17.44