Artikel från
cropVLBLOT 548905 I Viñales­dalen, ett av Unescos världsarv, brukas jorden på traditionellt sätt utan traktorer. Det är en del av motiveringen till kulturlandskapets världsarvsstatus. Foto: Annika Wilms
Publicerad 31 maj 2015 kl 09:02

Bakom Kubas dörrar står öppna armar

Du, jag och vem som helst kan bo hemma hos en kubansk familj. Där kan du höra fantastiska historier, uppleva den kubanska vardagens utmaningar och äta bättre än på restaurang.

En timme efter landning rullar vi äntligen ut i ankomsthallen på Aeropuerto José Martí i Havanna. Den enda personen som står kvar håller en skylt med mitt namn i handen.

På nätet har jag bokat sju nätter i tre olika privata hem, casas particulares, på Kuba. Några dagar innan resan får jag e-post. Vilken tid landar ni? Vi möter er på flygplatsen. Jag förklarar att vårt bagage är enormt och att vi helst tar taxi. Oroa er inte över transporten, blir svaret.

Vår tålmodiga värd har ­bokat den största taxin.

– Ni kan ta ut pengar inne i stan! Jag har med mig så ni kan låna.

Medan våra första intryck av Kuba vinglar, gasar, gnäggar och svettas förbi berättar han att nästan alla taxichaufförerna egentligen är akademiker.

Vår chaufför vänder sig om och börjar tala tyska. Han är ingenjör och har studerat i DDR.

Vi betalar honom 30 CUC ­eller pesos convertibles, Kubas turistvaluta. Det är ungefär lika mycket i euro och mer än en vanlig månadslön. För turismtjänster och importvaror gäller en helt annan prisnivå än för baslivsmedel och annat som betalas i den ­nationella valutan, CUP, som de flesta kubaner får sina löner i.

 

Handrullade cigarrer direkt från odlingen.

Handrullade cigarrer direkt från odlingen.Vår värd är tandläkare, men lever numera på att helhjärtat hyra ut två rum i sin lägenhet i centrala Havanna för 25 CUC per natt.

Vår dotter trivs lite för bra i familjens soffa och börjar bygga torn av kuddarna. När jag försöker samla ihop dem skyndar sig hans fru fram och säger:

– Låt henne leka! Barn är födda för att vara lyckliga!

– I morgon ska ni ta en tur på stan, säger värden medan han eskorterar oss till restaurangen bakom hörnet.

Han ordnar en motorcykeltaxi och efter frukosten skumpar vi iväg. Taxin har mjuka säten, säkerhetsbälten och hål i taket så vi kan stå och fotografera. Vår chaufför (ingenjör även han) kör oss till Che Guevaras hem, till det oansenliga flervåningshuset där Raúl Castro bodde innan han blev president, längs muren som skyddar Fidel och förbi marinan där de flesta båtar seglat över till USA för gott.

Han slänger vår kamera runt halsen och fotograferar allt han tycker är viktigt när vi går på nationalakvariets delfinshow och vattenbalett. Han tar oss med färjan till Kristusstatyn och bär vår dotter på sina axlar till fortet. Han bjuder oss på hemlagad isglass, varma skinksmörgåsar och söta milkshakes på kubanskt vis. Men ju längre eftermiddagen lider, desto färre och snedare blir hans leenden.

– Vi kubaner är offer för blockader från två håll – USA:s och vår egen regerings.

Sjukvård och utbildning är gratis, men det råder brist på mediciner och vettiga arbetsuppgifter för högutbildade. I teorin kan kubanerna resa fritt och köpa nya bilar, men i praktiken är det få som har råd. Den som har fel åsikter hamnar i fängelse.

– Och makten korrumperar.

I ett försök att rycka upp sig konstaterar han:

– Kuba har ju i alla fall bra väder och ... ja, bra väder.

Efter några dagar hyr vi bil och styr ut på motorvägen tillsammans med cyklister, hästkärror, fotgängare och bilar som u-svänger rakt över gräset på mittremsan.

Under en bro står människor utspridda över hela yttersta filen. En blåklädd man joggar ut framför vår bil.

– Jag hör till säkerhetspersonalen, bussen har gått sönder, kan ni vara så goda och ta med den här damen?

Vi går med på att köra kvinnan den bit som är kvar av hennes resa. Efter en stunds småprat om barnen och hur omöjligt det är att få tag på blöjor i hennes hemstad glider samtalet in på djuparevatten.

 

 

 


– Vi kubaner får inte strejka, vi får inte ha åsikter, och det här vågar jag bara säga eftersom vi sitter i bilen. Vi är ett folk som resignerat. Vi lever vårt dagliga liv och försöker göra det bästa av det. Vår regering är inte längre socialistisk, men inte heller kapitalistisk. Vi vet inte vad de sysslar med. Vi kan bara vänta och hoppas på förändring.

Vår liftare tipsar oss om en tobaksplantage i närheten. Där får vi en rundtur i det dammiga torkskjulet där tobaksbladen doftar i taket. Personalen vill sälja cigarrer, men vi har redan köpt några paket i Havanna.

Mannen ber att få se dem och rullar en mellan handflatorna, trycker ihop mittpartiet mellan tummen och pekfingret med bekymrad min. Så skakar han ut några flagor.

– Det här är förfalskningar. Tobak utanpå, bananblad och örter inuti.

Vi är osäkra på vem som blivit lurad av vem.

Ute på landet i Viñales välkomnas vi av pensionärsparet Roque och Caricia, som bor i ett hus med långa verandor och ett vardagsrum fullt av gungstolar. Där gungar vi stilla med varsin mojito som Roque blandar när barnen somnat. Det visar sig att han arbetat med att kontrollera kvaliteten på tobaksblad, och vi berättar om våra cigarrer.

– Hmm, säger Roque och luktar på en av dem, svårt att säga. Det doftar rätt och utsidan ser bra ut. Man måste ­röka en för att veta säkert.

Inte heller i Viñales behöver vi lyfta ett finger.

– Vill ni rida eller gå i nationalparken? Vilken tid ska guiden komma, frågar Roque.

Vi väljer att gå till fots medanguiden berättar om frukt- och tobaksodlingarna i dalen där han vuxit upp. Vi besöker en tobaksplantage och ett ­café bland åkrarna, där turisterna får köpa kaffe, drinkar och fruktsafter.

 

Roque och Caricia hyr ut två rum i sitt hus i staden Viñales dit turister vallfärdar för att uppleva tobaksodlingarna och de ovanliga klippformationerna.

Roque och Caricia hyr ut två rum i sitt hus i staden Viñales dit turister vallfärdar för att uppleva tobaksodlingarna och de ovanliga klippformationerna.Men plötsligt är guiden försvunnen, och caféägaren ­säger att vi kan fortsätta på egen hand.

– Er guide dricker en slurk vatten och springer strax ikapp er.

När guiden är tillbaka drar han fram ett rosa, bildförsett kort ur fickan. Det är hans ­licens.

– Kontrollanterna dök upp där borta. Även om man har guidelicens hittar de alltid en orsak att ge böter. Bättre att vara ensam på promenad.

Medan vi doppar fötterna i en sjö pausar han med en annan guide tills kusten är klar.

Våra sista nätter bor vi vid Grisbukten, där USA-stödda exilkubaner gjorde sin misslyckade landstigning 1961.

På stranden träffar vi en familj med barn i samma ålder som våra. Mamman lyfter upp vår son i famnen och dansar runt med honom – hon visar sig vara barnträdgårdslärare. Vi berättar hur roligt det är att resa i ett land där barn är så välkomna. Pappan i ­familjen svarar:

– Familjen är det enda vi har.

Huset där vi bor har vår värd renoverat från grunden med hjälp av bland annat sin bror, som bor utomlands. Numera hänger skyltar med Hostal och Casa över var och varannan dörr i den gamla fiskarbyn.

– Men gästerna räcker för alla. Turisterna blir bara fler och fler.

Huset har blivit ett riktigt litet hotell med tre gästrum, matsal och kök. I vårt rum finns en minibar och ett infoblad om utflykter i när­området. Gästerna får parkera på grannens uppfart.

– Han hjälper mig och jag hjälper honom.

Den sista kvällen festar vi på saftig krabba och fisk, och noterar att efterrätten serveras i små skålar med logon ­Cubana.

Följande morgon lämnar vi ön med samma flygbolag. Om vår värds intervju på ambassaden går bra får även han snart flyga iväg på sitt första utlandsbesök.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

Annons

AfterlightImage 11
52274867 2201242273525483 2140907928515772416 n

Veckans blogg: Lugn & Rosvall

En högkänslig själv på en stor inre reda. Hon har precis börjat på ett nytt äventyr i livet och vi bloggläsare får följa med. Här får du lära känna veckans blogg lite bättre!

Läs hela artikeln här »
crop J191366Z

Modeskaparen Karl Lagerfeld är död

Modeskaparen Karl Lagerfeld, 85, är död, rapporterar franska Le Figaro. Den ikoniske designern – som hade en svensk pappa – blev känd över hela världen för sina svarta solglasögon och vita hår i hästsvans.

Läs hela artikeln här »
0ddd4b72771083d99983a0841da2318a

Ikoniske modeskaparen Karl Lagerfeld är död

Modeskaparen Karl Lagerfeld, 85, är död. Den ikoniske designern blev känd över hela världen för sina svarta solglasögon och vita hår i hästsvans. – Det är den siste av de stora modeskaparna som går ur tiden, säger Karina Ericsson Wärn, rektor för Beckmans design school.

Läs hela artikeln här »
dcbc4529c1

Fyra saker du kanske inte visste om Guide Michelin

På måndagen publicerade däcktillverkaren Michelin sin guide för de nordiska länderna. Palace i Helsingfors belönades med en Michelin-stjärna. Visste du detta om Guide Michelin?

Läs hela artikeln här »
99a5212408121928125fea09b7567f81

"Kyssande sjömannen" från ikonisk bild är död

George Mendonsa, som hela livet hävdade att han var den sjöman som fångats på bild när han kysste en sjuksköterska för att fira slutet av andra världskriget, har dött, skriver NBC News.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 19 kl. 08.50.06
e32df543a4

Menyn för Oscarsgalan 2019

Här är all mat och dryck som kommer att serveras gästerna på årets Oscarsgala!

Läs hela artikeln här »
crop 6ca619efe81d5169fbfe5585d786145c

Plastskatt kan införas i Storbritannien

Den brittiska miljöministern presenterar i dag ett förslag på hur man kan öka återvinningen av plast.

Läs hela artikeln här »
a2310f279e

London Fashion Week 2019 – Street Style

London Fashion Week 2019 – Street Style. Inspireras av videon!

Läs hela artikeln här »
cf77a0d210e1f3cc582fb29d31c6c8ae

Iransk tv censurerar kvinnlig fotbollsdomare

Fotbollsintresserade tv-tittare i Iran fick inte se den tyska Bundesligamatchen mellan Bayern München och Augsburg i fredags.

Läs hela artikeln här »
batch DSC09452
desperate 2293377 960 720
b8571c2649c08c1febbc4f6866939c38

Månen är tema när karnevalen i Venedig startar

Den årliga karnevalen i Venedig har inletts på sedvanligt sätt med en storslagen vattenparad längs kanalerna.

Läs hela artikeln här »
crop 7107dddc8c236c9350bf7cd17d392d73

Bin kan lära sig plus och minus

Det tar sju timmar att lära honungsbin att räkna, visar en ny forskningsrapport. De kan också skilja på färger.

Läs hela artikeln här »
3fb6d4d6ad

Ryan Adams album dras tillbaka efter anklagelser om sexuella trakasserier

Artisten Ryan Adams nästa album stoppas nu efter att flera kvinnor riktat anklagelser om bland annat sexuella trakasserier mot honom.

Läs hela artikeln här »
skidsemester

Fem saker att tänka på inför skidsemestern

Några saker som är bra att tänka på inför den stundande skidsemestern.

Läs hela artikeln här »
ba347356de35d0fc3fe1e5e132bf5701

Premiären av "Bond 25" skjuts fram

Den kommande 25:e Bondfilmen med Daniel Craig i huvudrollen försenas ytterligare. Premiären som var planerad till februari 2020 skjuts upp med två månader till den 8 april samma år, enligt Variety.

Läs hela artikeln här »
crop AxYa6uqRYn1x

Här är kandidaterna som tävlar om Stora Journalistpriset

Stora Journalistpriset delas ut den 13 mars. På torsdagen offentliggjordes vilka som har nominerats till priset.

Läs hela artikeln här »
f859745749a55dabe6712e834fbcdb3b

Tusentals skolelever strejkade för miljön

Tusentals skolelever i Storbritannien, Frankrike och Tyskland "gick ut i strejk" på fredagen i protest mot klimatförändringarna. Manifestationerna är inspirerade av 16-åriga Greta Thunbergs uppmärksammade skolstrejk.

Läs hela artikeln här »
372ae68ea444790b9d898f94e37c5159

Jon Henrik: Får inte samma känsla i jojken

Jon Henrik Fjällgren uppträder med både eld, fjällandskap och konstgjort norrsken i Melodifestivalen, och är tävlingens stora förhandsfavorit.Om tittarna tycker likadant som genrepspubliken blir det tre pastellfärgade dockor som följer honom till finalen.

Läs hela artikeln här »
valentinesday
37f36ea8dc

Allt du behöver veta om Forbes 30 under 30-lista

Forbes 30 under 30 är en lista som publiceras en gång om året av den amerikanska företagstidningen Forbes.

Läs hela artikeln här »
235d8ea2f0

Boss – New York Fashion Week FW19

Boss visade upp sin senaste kollektion på modeveckan i New York. Här kan du se videon!

Läs hela artikeln här »
oscar de la renta

Oscar de la Renta – New York Fashion Week FW19

Vill du inspireras av det senaste inom modevärlden? Här kommer en video från Oscar de la Rentas senaste visning.

Läs hela artikeln här »
98d6a7d764eb79292ceffc1738ef4f3a

Viaplay gör skräckserie för ungdomar

Ungdomsskräckdrama i kortformat, så beskrivs den kommande Viaplay-serien "Cryptid" som har premiär nästa år.

Läs hela artikeln här »
minimalism2

Så lever du mera minimalistiskt

Fenomenet minimalism är en populär livsstil som fått allt mer synlighet i sociala medier på sistone. Men vad betyder det egentligen?

Läs hela artikeln här »
DSC04808
ronja
Skarmavbild 2019 02 15 kl. 09.47.35
Skarmavbild 2019 02 14 kl. 19.34.18
photo 1526951521990 620dc14c214b
crop J110780Z

Instagrambugg drabbar kändisar

Artisten Katy Perry tappat omkring 900 000 följare på Instagram under det senaste dygnet, och influeraren Kylie Jenner har tappat hela 2,5 miljoner.

Läs hela artikeln här »
328136 115259711927013 1027188131 o
Skarmavbild 2019 02 14 kl. 09.24.34
9e085eeda19223dd2fa2837315acd3fa

Första "Frost 2"-trailern är här

Anna, Elsa, Kristoffer, Sven och Olaf återvänder till hösten – och ger sig ut på äventyr i ett höstfärgat skogslandskap.

Läs hela artikeln här »
e7be8a5311

Herrmode 2019: Här är säsongens hetaste trender

Skräddat och neon – här är de hetaste herrmodetrenderna att se fram under 2019.

Läs hela artikeln här »
74c33dc8eb

Sminktrend våren 2019 – röda läppar

På flera av de stora modevisningarna inför våren dominerade röda läppar på catwalken.

Läs hela artikeln här »
Graduation Day By Miss P
SUSHI
48778a491f

Fem häftiga byggnader som står färdiga under 2019

Kolla in dessa fem spektakulära byggnader, som alla kommer att stå färdiga under 2019!

Läs hela artikeln här »
DSC04800
a0d5b55f3e

Därför firar vi Alla hjärtans dag

Varifrån kommer egentligen traditionen att uppmärksamma alla hjärtans dag den 14 februari? Här är en kort video som förklarar historien!

Läs hela artikeln här »
ee62be3f72

Nu startar vänliga veckan

Hela denna vecka, från den 11 februari till den 17 februari, gäller det att vara extra vänliga mot varandra.

Läs hela artikeln här »
AnnaErik420
107dc2d02ec41f3d020e25e312caab81

Greta Thunbergs namn användes utan lov för att locka investerare

Klimataktivisten Greta Thunbergs namn nämndes flera gånger om när företaget We don't have time ville locka investerare genom en nyemission som hittills dragit in 10 miljoner kronor (cirka 950 000 euro).

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 11 kl. 14.32.39
trendspaning

Trendspaning våren 2019: Jordnära färger

Beskrivning: Jordnära färger – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller vårmodet 2019.

Läs hela artikeln här »
tvshows2019

10 tv-serier att se fram emot 2019

Här är tio spännande tv-serier att se fram emot under 2019!

Läs hela artikeln här »
IMG 1199