Artikel från
cropVLBLOT 548905 I Viñales­dalen, ett av Unescos världsarv, brukas jorden på traditionellt sätt utan traktorer. Det är en del av motiveringen till kulturlandskapets världsarvsstatus. Foto: Annika Wilms
Publicerad 31 maj 2015 kl 09:02

Bakom Kubas dörrar står öppna armar

Du, jag och vem som helst kan bo hemma hos en kubansk familj. Där kan du höra fantastiska historier, uppleva den kubanska vardagens utmaningar och äta bättre än på restaurang.

En timme efter landning rullar vi äntligen ut i ankomsthallen på Aeropuerto José Martí i Havanna. Den enda personen som står kvar håller en skylt med mitt namn i handen.

På nätet har jag bokat sju nätter i tre olika privata hem, casas particulares, på Kuba. Några dagar innan resan får jag e-post. Vilken tid landar ni? Vi möter er på flygplatsen. Jag förklarar att vårt bagage är enormt och att vi helst tar taxi. Oroa er inte över transporten, blir svaret.

Vår tålmodiga värd har ­bokat den största taxin.

– Ni kan ta ut pengar inne i stan! Jag har med mig så ni kan låna.

Medan våra första intryck av Kuba vinglar, gasar, gnäggar och svettas förbi berättar han att nästan alla taxichaufförerna egentligen är akademiker.

Vår chaufför vänder sig om och börjar tala tyska. Han är ingenjör och har studerat i DDR.

Vi betalar honom 30 CUC ­eller pesos convertibles, Kubas turistvaluta. Det är ungefär lika mycket i euro och mer än en vanlig månadslön. För turismtjänster och importvaror gäller en helt annan prisnivå än för baslivsmedel och annat som betalas i den ­nationella valutan, CUP, som de flesta kubaner får sina löner i.

 

Handrullade cigarrer direkt från odlingen.

Handrullade cigarrer direkt från odlingen.Vår värd är tandläkare, men lever numera på att helhjärtat hyra ut två rum i sin lägenhet i centrala Havanna för 25 CUC per natt.

Vår dotter trivs lite för bra i familjens soffa och börjar bygga torn av kuddarna. När jag försöker samla ihop dem skyndar sig hans fru fram och säger:

– Låt henne leka! Barn är födda för att vara lyckliga!

– I morgon ska ni ta en tur på stan, säger värden medan han eskorterar oss till restaurangen bakom hörnet.

Han ordnar en motorcykeltaxi och efter frukosten skumpar vi iväg. Taxin har mjuka säten, säkerhetsbälten och hål i taket så vi kan stå och fotografera. Vår chaufför (ingenjör även han) kör oss till Che Guevaras hem, till det oansenliga flervåningshuset där Raúl Castro bodde innan han blev president, längs muren som skyddar Fidel och förbi marinan där de flesta båtar seglat över till USA för gott.

Han slänger vår kamera runt halsen och fotograferar allt han tycker är viktigt när vi går på nationalakvariets delfinshow och vattenbalett. Han tar oss med färjan till Kristusstatyn och bär vår dotter på sina axlar till fortet. Han bjuder oss på hemlagad isglass, varma skinksmörgåsar och söta milkshakes på kubanskt vis. Men ju längre eftermiddagen lider, desto färre och snedare blir hans leenden.

– Vi kubaner är offer för blockader från två håll – USA:s och vår egen regerings.

Sjukvård och utbildning är gratis, men det råder brist på mediciner och vettiga arbetsuppgifter för högutbildade. I teorin kan kubanerna resa fritt och köpa nya bilar, men i praktiken är det få som har råd. Den som har fel åsikter hamnar i fängelse.

– Och makten korrumperar.

I ett försök att rycka upp sig konstaterar han:

– Kuba har ju i alla fall bra väder och ... ja, bra väder.

Efter några dagar hyr vi bil och styr ut på motorvägen tillsammans med cyklister, hästkärror, fotgängare och bilar som u-svänger rakt över gräset på mittremsan.

Under en bro står människor utspridda över hela yttersta filen. En blåklädd man joggar ut framför vår bil.

– Jag hör till säkerhetspersonalen, bussen har gått sönder, kan ni vara så goda och ta med den här damen?

Vi går med på att köra kvinnan den bit som är kvar av hennes resa. Efter en stunds småprat om barnen och hur omöjligt det är att få tag på blöjor i hennes hemstad glider samtalet in på djuparevatten.

 

 

 


– Vi kubaner får inte strejka, vi får inte ha åsikter, och det här vågar jag bara säga eftersom vi sitter i bilen. Vi är ett folk som resignerat. Vi lever vårt dagliga liv och försöker göra det bästa av det. Vår regering är inte längre socialistisk, men inte heller kapitalistisk. Vi vet inte vad de sysslar med. Vi kan bara vänta och hoppas på förändring.

Vår liftare tipsar oss om en tobaksplantage i närheten. Där får vi en rundtur i det dammiga torkskjulet där tobaksbladen doftar i taket. Personalen vill sälja cigarrer, men vi har redan köpt några paket i Havanna.

Mannen ber att få se dem och rullar en mellan handflatorna, trycker ihop mittpartiet mellan tummen och pekfingret med bekymrad min. Så skakar han ut några flagor.

– Det här är förfalskningar. Tobak utanpå, bananblad och örter inuti.

Vi är osäkra på vem som blivit lurad av vem.

Ute på landet i Viñales välkomnas vi av pensionärsparet Roque och Caricia, som bor i ett hus med långa verandor och ett vardagsrum fullt av gungstolar. Där gungar vi stilla med varsin mojito som Roque blandar när barnen somnat. Det visar sig att han arbetat med att kontrollera kvaliteten på tobaksblad, och vi berättar om våra cigarrer.

– Hmm, säger Roque och luktar på en av dem, svårt att säga. Det doftar rätt och utsidan ser bra ut. Man måste ­röka en för att veta säkert.

Inte heller i Viñales behöver vi lyfta ett finger.

– Vill ni rida eller gå i nationalparken? Vilken tid ska guiden komma, frågar Roque.

Vi väljer att gå till fots medanguiden berättar om frukt- och tobaksodlingarna i dalen där han vuxit upp. Vi besöker en tobaksplantage och ett ­café bland åkrarna, där turisterna får köpa kaffe, drinkar och fruktsafter.

 

Roque och Caricia hyr ut två rum i sitt hus i staden Viñales dit turister vallfärdar för att uppleva tobaksodlingarna och de ovanliga klippformationerna.

Roque och Caricia hyr ut två rum i sitt hus i staden Viñales dit turister vallfärdar för att uppleva tobaksodlingarna och de ovanliga klippformationerna.Men plötsligt är guiden försvunnen, och caféägaren ­säger att vi kan fortsätta på egen hand.

– Er guide dricker en slurk vatten och springer strax ikapp er.

När guiden är tillbaka drar han fram ett rosa, bildförsett kort ur fickan. Det är hans ­licens.

– Kontrollanterna dök upp där borta. Även om man har guidelicens hittar de alltid en orsak att ge böter. Bättre att vara ensam på promenad.

Medan vi doppar fötterna i en sjö pausar han med en annan guide tills kusten är klar.

Våra sista nätter bor vi vid Grisbukten, där USA-stödda exilkubaner gjorde sin misslyckade landstigning 1961.

På stranden träffar vi en familj med barn i samma ålder som våra. Mamman lyfter upp vår son i famnen och dansar runt med honom – hon visar sig vara barnträdgårdslärare. Vi berättar hur roligt det är att resa i ett land där barn är så välkomna. Pappan i ­familjen svarar:

– Familjen är det enda vi har.

Huset där vi bor har vår värd renoverat från grunden med hjälp av bland annat sin bror, som bor utomlands. Numera hänger skyltar med Hostal och Casa över var och varannan dörr i den gamla fiskarbyn.

– Men gästerna räcker för alla. Turisterna blir bara fler och fler.

Huset har blivit ett riktigt litet hotell med tre gästrum, matsal och kök. I vårt rum finns en minibar och ett infoblad om utflykter i när­området. Gästerna får parkera på grannens uppfart.

– Han hjälper mig och jag hjälper honom.

Den sista kvällen festar vi på saftig krabba och fisk, och noterar att efterrätten serveras i små skålar med logon ­Cubana.

Följande morgon lämnar vi ön med samma flygbolag. Om vår värds intervju på ambassaden går bra får även han snart flyga iväg på sitt första utlandsbesök.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

okok4
abe18203d824bf300e2bd2acf04350b6

Lana Del Rey släpper nya albumet nästa år

Lana Del Rey är på gång med ett nytt album. I Radiokanalen Beats 1 avslöjar hon att den nya skivan "Norman fucking Rockwell" släpps nästa år, skriver Consequences of Sound.

Läs hela artikeln här »
G0urquTNJzpT

Vett och etikett i loppisgrupper på Facebook.

"Reserverar", "kö", "min!!!". Det här är vanliga begrepp i alla loppisgrupper på Facebook. Hur ska man egentligen bete sig i loppisgrupperna? Finns det generella vett och etikett-regler? Självklart. Här är de.

Läs hela artikeln här »
crop A6qyMIvNumT1

Erica från Vasa lanserar nytt modekoncept i Paris: Hyr din garderob online

Ur frustration föddes företagsidén. Varför köpa ny klänning till varje bröllopsfest när du kan hyra en? Erica Nieminen från Vasa lanserar Clothéque för fransmän intresserade av nordiskt mode med hållbarhetstänk. Hyr en klänning och väska ena månaden, jacka och kjol nästa.

Läs hela artikeln här »
DSC03426
SV 210718 118
crop 0fb7dcf2ff0f006583e9e5441fb407ea

Coca-Cola vill utveckla cannabisdryck

Läsktillverkaren Coca-Cola vill hitta nya inkomstkällor när den traditionella dryckesbranschen inte utvecklas i den riktning man vill se. En variant kan nu vara att sälja drycker som innehåller cannabidiol (CBD), den icke-hallucinogena substansen i cannabis.

Läs hela artikeln här »
7WTTszGeWwBI

"Game of thrones" blev bästa dramaserie på Emmygalan

"Game of thrones" höll för favorittrycket och hämtade hem statyetten för bästa dramaserie på nattens Emmygala. En tv-prisutdelning vars inledning färgades av politik.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 09 18 kl. 08.11.40
Tambur 4
l5tjTBDEFV5S

Bjud på känsloupplevelser i form av smak och doft

Köp det som du gillar och som passar din plånbok. Låt aldrig någon tala om för dig vad du borde tycka om och vad som är ”fint” att dricka, skriver ÖT:s och VBL:s vinkännare Linda Nylund.

Läs hela artikeln här »
1811f75069cdab85af1c598761bbd9bc

Konstexperternas bästa investeringstips

Världens dyraste målning, Leonardo da Vincis "Salvator Mundi", ställs i veckan ut i Förenade Arabemiraten. Målningen klubbades i fjol för närmare 4 miljarder kronor. Rekordpriser spås bli vanligare inom konstvärlden. Men det finns en hel del att tänka på för den som är grön och vill investera i konst.

Läs hela artikeln här »
dcrKrmndbOxV

Glitterbrillor, tweedkostymer och neonhandskar – i höst är allt tillåtet

Precis när sommaren är på väg att ta slut inleds årets kanske viktigaste modesäsong – hösten. Efter den rekordvarma sommaren längtar många efter att få kalibrera om garderoberna inför kallare väder. Gatumodet i Stockholm är som ett laboratorium för nya klädkombinationer.

Läs hela artikeln här »
NO2z8d2OqDni

Prova på smakrika och enkla kycklingrätter

Kyckling är en favorit i flera hushåll eftersom den går att variera i det oändliga. Vare sig du tillreder hel kyckling, bröstfilé, klubbor eller lår finns det ett recept som säkert faller hela familjen i smaken. Stig utanför din bekvämlighetszon och prova på en smakrik men enkel ny kycklingrätt.

Läs hela artikeln här »
e0537dbc21b9c18f42032eb5cb1c1db9

Lil Wayne öppnar upp om självmordsförsök

Rapparen Lil Wayne avslöjar på sitt kommande album att han försökte begå självmord som tolvåring. Han hittade en pistol i sin mammas byrålåda och sköt sig själv i bröstet, något som han tidigare hävdat var en olycka.

Läs hela artikeln här »
73822d04ba10eba2df251e6501dcfa56

Anna Kendrick avslöjar sitt Obama-skämt

I en serie bilder, tagna för sex år sedan, syns skådespelaren Anna Kendrick skaka hand med USA:s dåvarande president Barack Obama, som samtidigt viker sig dubbel av skratt.

Läs hela artikeln här »
ZeuzhnLYtFN9

Tre inredningsexperter ger tips: Så här inreder vi i höst

Sammet, skulpturer och massor av grönväxter. Låter det som hemma hos dig? Tre inredningsexperter i Österbotten ger sin analys: Så här vill vi inreda i höst. Håller du med?

Läs hela artikeln här »
host blabar caroline 1
Skarmavbild 2018 09 17 kl. 10.22.53
41796790 1754209631314941 7222860687960178688 n

Veckans blogg: Nikonisten

På bloggen "Nikonisten" får vi ofta se bilder från konsterter och evenemang runt i Österbotten. Men vet är riktigt personen bakom kameran? Veckans blogg och bloggare är Johan Hagström!

Läs hela artikeln här »
IMG 6067
KRmhpzOMVD3o

Gammalt får nytt liv – samtidigt är själva processen terapi för paret

I januari flyttade Caroline Eriksson, 27, och Fredrik Kuni, 36, in i sitt nya hus. I det nya huset blandar de gammalt med nytt. En del av inredningen har de gjort själva eller restaurerat.

Läs hela artikeln här »
0sovrum
Af48qgkEO377

Alexander i Vasa åt 10.000 kalorier i en Youtube-video

Alexander Antell har en Youtube-kanal men satsar mer på Instagram. Där har han 12.000 följare och hans mål är att inspirera sin följarskara som gärna får växa och bli större.

Läs hela artikeln här »
IMG 0034
45861d6a8af618cf9316a24a8f264b78

Första biljetten till månen bokad

Världens första månturist har köpt sin biljett. Eller vederbörande får åtminstone en vända runt månen. Det meddelar företaget Space X.

Läs hela artikeln här »
iBAcAnCVTZmg

På vägen mellan Lissabon och Porto finns mycket att uppleva

En resa med bil genom landet är bästa sättet att närma sig den portugisiska själen. Magisk, sprängfylld av historia och med gastronomi av världsklass.

Läs hela artikeln här »
xubKfuxCzUdB

Se här hur Sandra i Vasa förvandlade sin balkong från förvaringsplats till en mysig oas

Först gick Sandra Holmäng i Vasa loss på Pinterest och sedan hemma på gården i Forsby, Pedersöre. Slutresultatet blev en balkong med maxad myskänsla. Se före- och efterbilder!

Läs hela artikeln här »
style by shya
saramariaexenia.wordpress 4
XeYw5BeMzPhH

Ett hus renoverat med stor omsorg och känsla för gammalt hantverk

Efter tre och ett halvt års renovering börjar huset vara inflyttningsklart. Lisa och Patrik Fröjdö kan på riktigt flytta från sin Ikea-inredda lägenhet till Sigurdas, som huset vid Bäckas i Kronoby kallas.

Läs hela artikeln här »
WiAhIGS0AiZO

Drömmen om att bygga eget hus blev gemensam verklighet

Att bygga ett parhus tillsammans var först bara ett skämt paren emellan. Men snart står deras gemensamma hus klart på platsen de kallar Korsholms soligaste tomt.

Läs hela artikeln här »
wardrobe

Hälsa & träning

Skarmavbild 2018 05 04 kl. 18.24.36

Mat & dryck

resizedimage800533 laxpasta1
Artikel 5
One World Trace Center 2018 By Miss P
8KCg7aSF4jp6

Älskade äppelpaj

Vad ska man laga på alla härliga äpplen som nu fyller träden? Paj naturligtvis! Här hittar du nu tre härliga äppelpajer för mysiga höstkvällar.

Läs hela artikeln här »
host
jGpHn7MQ3br7

Filmen "The nun" är skräck på nybörjarnivå

I ”The nun” försöker den katolska kyrkan handskas med en demonisk nunna som hemsöker ett kloster i Rumänien. Beklagligtvis är det här skräck på nybörjarnivå och inget för genrens fantaster.

Läs hela artikeln här »

Annons

VasaDjurcentrum 18
Calpulli Tonalehqueh Aztec Dancers 3 By Miss P
DSC01977
a07936bd05ccdfe1f2864a8109cbab2c

Aretha Franklins klänningar säljs på auktion

Över 30 klänningar och accessoarer som Aretha Franklin har burit ska säljas på auktion, skriver ABC News.

Läs hela artikeln här »
e98e57de82e1bf283c5e54e0d3611088

Här är hajen som gärna tar sig en sallad

Vi ser dem som köttälskande bestar. Om de får i sig växter är det av misstag i den blodiga jakten på byte. Men nu har forskare vid University of California upptäckt en haj som faktiskt har smak för grönt.

Läs hela artikeln här »
407cd8ee6a34f6a3eb413ba2f7598c88

Motion kan mildra tarmbesvär

Mer motion kan lindra verkningarna av tarmsjukdomen IBS (irritable bowel syndrome, på svenska funktionella tarmbesvär), visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

Läs hela artikeln här »
bloggheader2
appelplattar