Artikel från
cropOM IMG 0940 Ön Île d’Orléans mitt i floden Saint­Laurent döptes först till Bacchus ö av den franska upptäcktsresanden Jaques Cartier på grund av de vilda druvorna som växte där. I dag är vinodlingarna många och ön ett populärt utflyktsmål från staden Québec. Foto: Annika Wilms
Publicerad 27 juni 2015 kl 19:57

Bonjour, Nya Frankrike

Som valarna kom de från Atlanten, och gjorde Québec till det franska Amerikas vagga. Det fanns en tid när franskan klingade över hela kontinenten. Framtiden var inte fransmännens, men Québec finns kvar.

– Schhhh, tre belugor vid klockan tre, susar marinbiologens mjuka viskning i högtalarsystemet, till ingen nytta.

Men vitvalarna låter sig ­inte skrämmas av förtjusta tonårsskrik och hundratals stampande fötter som snubblar över till andra sidan båten. Tvärt ändrar valarna kurs och kommer rakt emot oss. De skjuter rygg över ytan, plaskar med stjärtfenorna, sticker upp sina knubbiga huvuden, simmar in under båten. Fler och fler.

– Vilken gåva, vilken gåva. Tiotals belugor, jag kan inte räkna dem, mumlar den dämpade rösten i högtalaren.

Floden Saint-Laurent går från Atlanten genom städerna Québec och Montréal till de stora sjöarna. Området lär vara ett av världens bästa för valsafari. Där rör sig allt från blåvalar till knölvalar, och vi får syn på både vikvalar och en jättelik sillval.

Samtidigt slår historiens vingar ringar på vattenytan.

 

cropOM IMG 0897

Provinsen Québecs flagga kallas Fleurdelisé.


Här seglade den franska upptäcktsresanden Jaques Cartier djupt in i den nordamerikanska vildmarken 1534. Kanske dimman även då sjönk ner som ett täcke över topparna på den branta, barrgröna kusten. Säkert tumlade de många vattenfallen precis lika mäktiga ner i floden.

Frankrikes koloniala projekt tog slut när Napoleon sålde provinsen Louisiana till USA 1803. Området omfattade inte bara dagens delstat med samma namn, utan även 14 andra från Mexikanska golfen längs Mississippifloden upp till dagens Kanada. Affären fördubblade det unga USA:s storlek och köpesumman var 15 miljoner dollar. Detta lär jag mig på Musee de l’Amerique Francophone i Québecs gamla stad.

Québec är den enda nord­amerikanska staden som har sin ursprungliga stadsmur kvar. Vieux-Québec ­utsågs 1985 till ett av Unescos världsarv, som ett av de bästa exemplen på en befäst kolonial­ stad.

Strax utanför murarna och citadellet börjar slagfälts­parken. Informationsskyltarnas bilder får mig att tänka på slagfältet i Oravais under finska kriget. Här på Plaines d’Abraham miste Frankrike staden till britterna 1759 i ett slag som var över på 15 ­minuter, efter att båda sidorna ställt upp sig på rad och avfyrat sina musköter mot varandra.

I Québec är det lätt att inbilla sig att fransmännen vann.

“Parlez-vous anglais?” besvaras ofta med en huvudskakning, och jag blir tvungen att knaggla fram på min skolfranska så rostflagorna yr. 95 procent av stadsborna talar franska som första språk.

Utanför Québecs centrum kan man se huron­wendat­folkets välkomstdans.

Utanför Québecs centrum kan man se huron­wendat­folkets välkomstdans.

 

I hela Kanada är Québec den enda franskspråkiga provinsen, medan New Brunswick och Manitoba är tvåspråkiga.

Vår hyresvärdinna som kommer från Frankrike berättar att varje kanadensare i teorin har rätt till service på sitt modersmål hos federala myndigheter, också i engelskspråkiga områden.

– Men i praktiken är det lättare att övergå till engelska.

– Under min första tid här förstod jag inte varför det ska vara så viktigt att försvara språket hårt. Jag kom ju från Frankrike med 70 miljoner fransktalande i ryggen, och insåg inte hur det är att vara i minoritet.

Också huron-wendat-folket, som hörde till områdets ursprungliga invånare, talar franska i dag. Deras eget språk lever bara kvar i skriftlig form, till exempel på gatuskyltarna i reservatet Wendake i utkanten av staden Québec. På ytan är skyltarna det enda som skiljer området från de andra förorterna.

Mitt i ett industriområde står en traditionell by med långhus, svetthydda, schamanstuga och till och med en tipi för att visa hur andra folk bodde (huron-wendat var inte nomader utan jordbrukare). Liksom de andra ursprungsfolken utvecklade de nära band med fransmännen, handlade pälsar, hjälpte dem som vägvisare och gifte sig med dem. Ändå var det européernas sjukdomar som utplånade stora delar av dem.

 

cropOM IMG 0151

Château de Frontenac i gamla Québec är inget slott utan ett hotell byggt av järnvägsbolaget Canadian Pacific Railway år 1893.


Jag stiger in i långhuset och lyfter blicken mot taket som välver sig högt uppe i dunklet, mot drömfångarna som hänger i bjälkarna närmare golvet. På marken glöder två eldar.

Utanför dansar guiderna en välkomstdans för nästa grupp besökare. Traditionerna har bevarats genom århundradena, men mitt i Wendake står en vit kyrka. Huron-wendat-folket konverterade till kristendomen på 1600-talet.

Då bodde de på Île d’Orléans, en ö utanför staden Québec. Senare lämnade de ön, men ättlingarna till franska nybyggarfamiljer finns fortfarande kvar i sina trähus med djupa verandor, skorstenar på ytterväggen och uppåtvända takskägg. Grönsaker, frukter och vinrankor växer på sluttningarna mot floden. Beroende på årstiden kan besökaren plocka sina egna jordgubbar eller potatisar, och restaurangernas menyer bygger på åkrarnas skörd. Vi pausar på en vinodling och en ciderfabrik, och köper med oss ett torrt rosévin och en cider gjord på frusna äpplen.

Dagen är regnig och dimmig som så många under våra tre veckor i Québec, men dimman för med sig en stilla, tidlös stämning. Från stranden ser vi ett mäktigt vattenfall, med samma vördnad jag är säker på att de första europeiska besökarna kände för hundratals år sedan.

 

Tre stadsnära naturupplevelser

1. Parc de la Chute-Montmorency
12 kilometer från hjärtat av staden Québec ligger ett majestätiskt vattenfall som är högre än Niagarafallen och som enkelt kan nås med buss från centrum. Här kan man klättra uppför en trappa längs vattenfallet eller åka linbana till toppen.

2. Parc National de la Jaques-Cartier
50 kilometer norr om staden ligger national­parken som omger floden och den U-formade dalen med samma namn, och där kan man vandra både kort och länge eller hyra kajak vid informationscentret. Men glöm inte myggmedlet!

3. Canyon Saint-Anne
50 kilometer nordost om staden ligger en djup kanjon som krymper människorna på hängbroarna till ynkliga bananflugor. Klipporna ser ut som om de fogats samman av legoklossar. Över dem kan man åka zipline eller klättra längs via ferrata.

 

Text och foto Annika Wilms

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

Annons

julblogg3 kopia
424d233296

Möt Nepals första robotservitör!

Nepals första robotservitör är redo att ta din order!

Läs hela artikeln här »
9e878675d2

5 saker du inte visste om Donald Trump

Han är både hatad, älskad och definitivt inte lågmäld. Här är ett par saker du kanske inte visste om Donald Trump.

Läs hela artikeln här »
dedae083d8

QUIZ: Känner du igen band-loggorna?

Testa dina kunskaper på de kända bandens loggor i detta quiz!

Läs hela artikeln här »
7D3A5A41 C9A8 4C44 9C6C 023354903DB6
20a79cf32adac7fe0674d600283b286b

Saknad Disneyfilm återfunnen i Japan

En av Walt Disneys tidigaste filmer har återfunnits i Japan sedan den varit försvunnen i över 70 år, skriver BBC.

Läs hela artikeln här »
P1010132
80934451 l 1

Inför julfesten: Styla lilla svarta på fyra sätt

Har du julfest på kommande med ingen inspiration för klädval? Den lilla svarta fungerar år ut och år in. Här kommer några stylingtips!

Läs hela artikeln här »
f822f2b054

Det här italienska sagoslottet kan bli ditt för en kväll - för hundra euro

Drömmer du om att gifta dig i ett sagoslott i Italien? Nu kan du hyra ett – för knappa hundralappen!

Läs hela artikeln här »
crop 2fd292dd4f2cbcf86a90319158cb8ba5

I maj nästa år ska ett kilogram vägas på helt nytt sätt

Ett kilo är ett kilo. Fast inte så länge till. I en historisk omröstning ska ett antal måttenheter omdefinieras. På sikt kan det förvandla den ikoniska prototypvikten till ett museiföremål.

Läs hela artikeln här »
caroline mohicana
ff33d2e8e849bc6183bc01596c4ec0d0

Hur mycket pengar ska man klara sig på?

Boende, matlagning, klädvård, städning, hobbyer och mycket mer: när man lägger ihop alla kostnader får man veta vad ett rimligt vardagsliv kostar.

Läs hela artikeln här »
3fe06fd32c

Därför blir du deprimerad av sociala medier

En ny studie som gjorts vid universitetet i Pennsylvania visar att den som tillbringar mindre tid med sociala medier också känner sig mindre ensam.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

resizedimage800800 jullimpa
IMG 9836

Mat & dryck

11pepparkaka
ab5bfd09de

Det här heter kändisarna - på riktigt

Här är vad 10 kändisar egentligen heter.

Läs hela artikeln här »
3b3fb8381d

DIY: Skapa en personlig bordslampa

Vill du vara kreativ i veckan? Så här enkelt är det att skapa en personlig och trendig bordslampa som tar plats.

Läs hela artikeln här »
699e6cd6fa

DIY: Så gör du en stilren julkalender

Överraska dina nära och kära med en personlig julkalender. Den allra finaste fixar du själv – med hjälp av tomma tändsticksaskar.

Läs hela artikeln här »
mandag1
varldsdiabetesdagen20WHO20diabetes20typ20120diabetes20typ202 0
344
IMG 8436
lillajul1
Skarmavbild 2018 11 14 kl. 02.19.07
4486e7ba2e

Fem häftiga resmål för bröllopsresan

Är det dags att boka in något oförglömligt för bröllopsresan? Få inspiration av detta klipp!

Läs hela artikeln här »