Artikel från
cropOM IMG 0940 Ön Île d’Orléans mitt i floden Saint­Laurent döptes först till Bacchus ö av den franska upptäcktsresanden Jaques Cartier på grund av de vilda druvorna som växte där. I dag är vinodlingarna många och ön ett populärt utflyktsmål från staden Québec. Foto: Annika Wilms
Publicerad 27 juni 2015 kl 19:57

Bonjour, Nya Frankrike

Som valarna kom de från Atlanten, och gjorde Québec till det franska Amerikas vagga. Det fanns en tid när franskan klingade över hela kontinenten. Framtiden var inte fransmännens, men Québec finns kvar.

– Schhhh, tre belugor vid klockan tre, susar marinbiologens mjuka viskning i högtalarsystemet, till ingen nytta.

Men vitvalarna låter sig ­inte skrämmas av förtjusta tonårsskrik och hundratals stampande fötter som snubblar över till andra sidan båten. Tvärt ändrar valarna kurs och kommer rakt emot oss. De skjuter rygg över ytan, plaskar med stjärtfenorna, sticker upp sina knubbiga huvuden, simmar in under båten. Fler och fler.

– Vilken gåva, vilken gåva. Tiotals belugor, jag kan inte räkna dem, mumlar den dämpade rösten i högtalaren.

Floden Saint-Laurent går från Atlanten genom städerna Québec och Montréal till de stora sjöarna. Området lär vara ett av världens bästa för valsafari. Där rör sig allt från blåvalar till knölvalar, och vi får syn på både vikvalar och en jättelik sillval.

Samtidigt slår historiens vingar ringar på vattenytan.

 

cropOM IMG 0897

Provinsen Québecs flagga kallas Fleurdelisé.


Här seglade den franska upptäcktsresanden Jaques Cartier djupt in i den nordamerikanska vildmarken 1534. Kanske dimman även då sjönk ner som ett täcke över topparna på den branta, barrgröna kusten. Säkert tumlade de många vattenfallen precis lika mäktiga ner i floden.

Frankrikes koloniala projekt tog slut när Napoleon sålde provinsen Louisiana till USA 1803. Området omfattade inte bara dagens delstat med samma namn, utan även 14 andra från Mexikanska golfen längs Mississippifloden upp till dagens Kanada. Affären fördubblade det unga USA:s storlek och köpesumman var 15 miljoner dollar. Detta lär jag mig på Musee de l’Amerique Francophone i Québecs gamla stad.

Québec är den enda nord­amerikanska staden som har sin ursprungliga stadsmur kvar. Vieux-Québec ­utsågs 1985 till ett av Unescos världsarv, som ett av de bästa exemplen på en befäst kolonial­ stad.

Strax utanför murarna och citadellet börjar slagfälts­parken. Informationsskyltarnas bilder får mig att tänka på slagfältet i Oravais under finska kriget. Här på Plaines d’Abraham miste Frankrike staden till britterna 1759 i ett slag som var över på 15 ­minuter, efter att båda sidorna ställt upp sig på rad och avfyrat sina musköter mot varandra.

I Québec är det lätt att inbilla sig att fransmännen vann.

“Parlez-vous anglais?” besvaras ofta med en huvudskakning, och jag blir tvungen att knaggla fram på min skolfranska så rostflagorna yr. 95 procent av stadsborna talar franska som första språk.

Utanför Québecs centrum kan man se huron­wendat­folkets välkomstdans.

Utanför Québecs centrum kan man se huron­wendat­folkets välkomstdans.

 

I hela Kanada är Québec den enda franskspråkiga provinsen, medan New Brunswick och Manitoba är tvåspråkiga.

Vår hyresvärdinna som kommer från Frankrike berättar att varje kanadensare i teorin har rätt till service på sitt modersmål hos federala myndigheter, också i engelskspråkiga områden.

– Men i praktiken är det lättare att övergå till engelska.

– Under min första tid här förstod jag inte varför det ska vara så viktigt att försvara språket hårt. Jag kom ju från Frankrike med 70 miljoner fransktalande i ryggen, och insåg inte hur det är att vara i minoritet.

Också huron-wendat-folket, som hörde till områdets ursprungliga invånare, talar franska i dag. Deras eget språk lever bara kvar i skriftlig form, till exempel på gatuskyltarna i reservatet Wendake i utkanten av staden Québec. På ytan är skyltarna det enda som skiljer området från de andra förorterna.

Mitt i ett industriområde står en traditionell by med långhus, svetthydda, schamanstuga och till och med en tipi för att visa hur andra folk bodde (huron-wendat var inte nomader utan jordbrukare). Liksom de andra ursprungsfolken utvecklade de nära band med fransmännen, handlade pälsar, hjälpte dem som vägvisare och gifte sig med dem. Ändå var det européernas sjukdomar som utplånade stora delar av dem.

 

cropOM IMG 0151

Château de Frontenac i gamla Québec är inget slott utan ett hotell byggt av järnvägsbolaget Canadian Pacific Railway år 1893.


Jag stiger in i långhuset och lyfter blicken mot taket som välver sig högt uppe i dunklet, mot drömfångarna som hänger i bjälkarna närmare golvet. På marken glöder två eldar.

Utanför dansar guiderna en välkomstdans för nästa grupp besökare. Traditionerna har bevarats genom århundradena, men mitt i Wendake står en vit kyrka. Huron-wendat-folket konverterade till kristendomen på 1600-talet.

Då bodde de på Île d’Orléans, en ö utanför staden Québec. Senare lämnade de ön, men ättlingarna till franska nybyggarfamiljer finns fortfarande kvar i sina trähus med djupa verandor, skorstenar på ytterväggen och uppåtvända takskägg. Grönsaker, frukter och vinrankor växer på sluttningarna mot floden. Beroende på årstiden kan besökaren plocka sina egna jordgubbar eller potatisar, och restaurangernas menyer bygger på åkrarnas skörd. Vi pausar på en vinodling och en ciderfabrik, och köper med oss ett torrt rosévin och en cider gjord på frusna äpplen.

Dagen är regnig och dimmig som så många under våra tre veckor i Québec, men dimman för med sig en stilla, tidlös stämning. Från stranden ser vi ett mäktigt vattenfall, med samma vördnad jag är säker på att de första europeiska besökarna kände för hundratals år sedan.

 

Tre stadsnära naturupplevelser

1. Parc de la Chute-Montmorency
12 kilometer från hjärtat av staden Québec ligger ett majestätiskt vattenfall som är högre än Niagarafallen och som enkelt kan nås med buss från centrum. Här kan man klättra uppför en trappa längs vattenfallet eller åka linbana till toppen.

2. Parc National de la Jaques-Cartier
50 kilometer norr om staden ligger national­parken som omger floden och den U-formade dalen med samma namn, och där kan man vandra både kort och länge eller hyra kajak vid informationscentret. Men glöm inte myggmedlet!

3. Canyon Saint-Anne
50 kilometer nordost om staden ligger en djup kanjon som krymper människorna på hängbroarna till ynkliga bananflugor. Klipporna ser ut som om de fogats samman av legoklossar. Över dem kan man åka zipline eller klättra längs via ferrata.

 

Text och foto Annika Wilms

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

okok4
abe18203d824bf300e2bd2acf04350b6

Lana Del Rey släpper nya albumet nästa år

Lana Del Rey är på gång med ett nytt album. I Radiokanalen Beats 1 avslöjar hon att den nya skivan "Norman fucking Rockwell" släpps nästa år, skriver Consequences of Sound.

Läs hela artikeln här »
G0urquTNJzpT

Vett och etikett i loppisgrupper på Facebook.

"Reserverar", "kö", "min!!!". Det här är vanliga begrepp i alla loppisgrupper på Facebook. Hur ska man egentligen bete sig i loppisgrupperna? Finns det generella vett och etikett-regler? Självklart. Här är de.

Läs hela artikeln här »
crop A6qyMIvNumT1

Erica från Vasa lanserar nytt modekoncept i Paris: Hyr din garderob online

Ur frustration föddes företagsidén. Varför köpa ny klänning till varje bröllopsfest när du kan hyra en? Erica Nieminen från Vasa lanserar Clothéque för fransmän intresserade av nordiskt mode med hållbarhetstänk. Hyr en klänning och väska ena månaden, jacka och kjol nästa.

Läs hela artikeln här »
DSC03426
SV 210718 118
crop 0fb7dcf2ff0f006583e9e5441fb407ea

Coca-Cola vill utveckla cannabisdryck

Läsktillverkaren Coca-Cola vill hitta nya inkomstkällor när den traditionella dryckesbranschen inte utvecklas i den riktning man vill se. En variant kan nu vara att sälja drycker som innehåller cannabidiol (CBD), den icke-hallucinogena substansen i cannabis.

Läs hela artikeln här »
7WTTszGeWwBI

"Game of thrones" blev bästa dramaserie på Emmygalan

"Game of thrones" höll för favorittrycket och hämtade hem statyetten för bästa dramaserie på nattens Emmygala. En tv-prisutdelning vars inledning färgades av politik.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 09 18 kl. 08.11.40
Tambur 4
l5tjTBDEFV5S

Bjud på känsloupplevelser i form av smak och doft

Köp det som du gillar och som passar din plånbok. Låt aldrig någon tala om för dig vad du borde tycka om och vad som är ”fint” att dricka, skriver ÖT:s och VBL:s vinkännare Linda Nylund.

Läs hela artikeln här »
1811f75069cdab85af1c598761bbd9bc

Konstexperternas bästa investeringstips

Världens dyraste målning, Leonardo da Vincis "Salvator Mundi", ställs i veckan ut i Förenade Arabemiraten. Målningen klubbades i fjol för närmare 4 miljarder kronor. Rekordpriser spås bli vanligare inom konstvärlden. Men det finns en hel del att tänka på för den som är grön och vill investera i konst.

Läs hela artikeln här »
dcrKrmndbOxV

Glitterbrillor, tweedkostymer och neonhandskar – i höst är allt tillåtet

Precis när sommaren är på väg att ta slut inleds årets kanske viktigaste modesäsong – hösten. Efter den rekordvarma sommaren längtar många efter att få kalibrera om garderoberna inför kallare väder. Gatumodet i Stockholm är som ett laboratorium för nya klädkombinationer.

Läs hela artikeln här »
NO2z8d2OqDni

Prova på smakrika och enkla kycklingrätter

Kyckling är en favorit i flera hushåll eftersom den går att variera i det oändliga. Vare sig du tillreder hel kyckling, bröstfilé, klubbor eller lår finns det ett recept som säkert faller hela familjen i smaken. Stig utanför din bekvämlighetszon och prova på en smakrik men enkel ny kycklingrätt.

Läs hela artikeln här »
e0537dbc21b9c18f42032eb5cb1c1db9

Lil Wayne öppnar upp om självmordsförsök

Rapparen Lil Wayne avslöjar på sitt kommande album att han försökte begå självmord som tolvåring. Han hittade en pistol i sin mammas byrålåda och sköt sig själv i bröstet, något som han tidigare hävdat var en olycka.

Läs hela artikeln här »
73822d04ba10eba2df251e6501dcfa56

Anna Kendrick avslöjar sitt Obama-skämt

I en serie bilder, tagna för sex år sedan, syns skådespelaren Anna Kendrick skaka hand med USA:s dåvarande president Barack Obama, som samtidigt viker sig dubbel av skratt.

Läs hela artikeln här »
ZeuzhnLYtFN9

Tre inredningsexperter ger tips: Så här inreder vi i höst

Sammet, skulpturer och massor av grönväxter. Låter det som hemma hos dig? Tre inredningsexperter i Österbotten ger sin analys: Så här vill vi inreda i höst. Håller du med?

Läs hela artikeln här »
host blabar caroline 1
Skarmavbild 2018 09 17 kl. 10.22.53
41796790 1754209631314941 7222860687960178688 n

Veckans blogg: Nikonisten

På bloggen "Nikonisten" får vi ofta se bilder från konsterter och evenemang runt i Österbotten. Men vet är riktigt personen bakom kameran? Veckans blogg och bloggare är Johan Hagström!

Läs hela artikeln här »
IMG 6067
KRmhpzOMVD3o

Gammalt får nytt liv – samtidigt är själva processen terapi för paret

I januari flyttade Caroline Eriksson, 27, och Fredrik Kuni, 36, in i sitt nya hus. I det nya huset blandar de gammalt med nytt. En del av inredningen har de gjort själva eller restaurerat.

Läs hela artikeln här »
0sovrum
Af48qgkEO377

Alexander i Vasa åt 10.000 kalorier i en Youtube-video

Alexander Antell har en Youtube-kanal men satsar mer på Instagram. Där har han 12.000 följare och hans mål är att inspirera sin följarskara som gärna får växa och bli större.

Läs hela artikeln här »
IMG 0034
45861d6a8af618cf9316a24a8f264b78

Första biljetten till månen bokad

Världens första månturist har köpt sin biljett. Eller vederbörande får åtminstone en vända runt månen. Det meddelar företaget Space X.

Läs hela artikeln här »
iBAcAnCVTZmg

På vägen mellan Lissabon och Porto finns mycket att uppleva

En resa med bil genom landet är bästa sättet att närma sig den portugisiska själen. Magisk, sprängfylld av historia och med gastronomi av världsklass.

Läs hela artikeln här »
xubKfuxCzUdB

Se här hur Sandra i Vasa förvandlade sin balkong från förvaringsplats till en mysig oas

Först gick Sandra Holmäng i Vasa loss på Pinterest och sedan hemma på gården i Forsby, Pedersöre. Slutresultatet blev en balkong med maxad myskänsla. Se före- och efterbilder!

Läs hela artikeln här »
style by shya
saramariaexenia.wordpress 4
XeYw5BeMzPhH

Ett hus renoverat med stor omsorg och känsla för gammalt hantverk

Efter tre och ett halvt års renovering börjar huset vara inflyttningsklart. Lisa och Patrik Fröjdö kan på riktigt flytta från sin Ikea-inredda lägenhet till Sigurdas, som huset vid Bäckas i Kronoby kallas.

Läs hela artikeln här »
WiAhIGS0AiZO

Drömmen om att bygga eget hus blev gemensam verklighet

Att bygga ett parhus tillsammans var först bara ett skämt paren emellan. Men snart står deras gemensamma hus klart på platsen de kallar Korsholms soligaste tomt.

Läs hela artikeln här »
wardrobe

Hälsa & träning

Skarmavbild 2018 05 04 kl. 18.24.36

Mat & dryck

resizedimage800533 laxpasta1
Artikel 5
One World Trace Center 2018 By Miss P
8KCg7aSF4jp6

Älskade äppelpaj

Vad ska man laga på alla härliga äpplen som nu fyller träden? Paj naturligtvis! Här hittar du nu tre härliga äppelpajer för mysiga höstkvällar.

Läs hela artikeln här »
host
jGpHn7MQ3br7

Filmen "The nun" är skräck på nybörjarnivå

I ”The nun” försöker den katolska kyrkan handskas med en demonisk nunna som hemsöker ett kloster i Rumänien. Beklagligtvis är det här skräck på nybörjarnivå och inget för genrens fantaster.

Läs hela artikeln här »

Annons

VasaDjurcentrum 18
Calpulli Tonalehqueh Aztec Dancers 3 By Miss P
DSC01977
a07936bd05ccdfe1f2864a8109cbab2c

Aretha Franklins klänningar säljs på auktion

Över 30 klänningar och accessoarer som Aretha Franklin har burit ska säljas på auktion, skriver ABC News.

Läs hela artikeln här »
e98e57de82e1bf283c5e54e0d3611088

Här är hajen som gärna tar sig en sallad

Vi ser dem som köttälskande bestar. Om de får i sig växter är det av misstag i den blodiga jakten på byte. Men nu har forskare vid University of California upptäckt en haj som faktiskt har smak för grönt.

Läs hela artikeln här »
407cd8ee6a34f6a3eb413ba2f7598c88

Motion kan mildra tarmbesvär

Mer motion kan lindra verkningarna av tarmsjukdomen IBS (irritable bowel syndrome, på svenska funktionella tarmbesvär), visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

Läs hela artikeln här »
bloggheader2
appelplattar