Artikel från
63B1UeOtUbve Det är väl så här de flesta tänker att Budapest ser ut. Och visst är det en sida av staden.
Publicerad 7 oktober 2018 kl 10:01

Budapest är en mix av allt; palats, ruinbarer och synagogor

Säg Budapest och de flesta tänker på maffig arkitektur med kupoler och ornament i guld. Men Budapest har många distrikt och nummer 7 är häftigt, men absolut inte fashionabelt.

Buda eller Pest, vilken sida ska man välja? Pestsidan är lite hippare och mindre svulstig än Buda där alla de storvulna byggnaderna finns. Men bägge sidorna är charmiga och det är lätt att ta sig från en sida till den andra tack vare de många broarna. Kan man inte välja så finns Margaretaön i mitten med både hotell och vandrarhem.

Många turister kommer inte längre än till Budasidans pampiga palats med kaféer, slott och badhus. Det är lite synd för på Pestsidan finns mer av det vanliga livet.

Ungerns huvudstad känns nästan för stor för det lilla landet. Rent geografiskt är den också lite utspridd och svår att greppa. Staden är indelad i distrikt, var ett distrikt börjar och nästa tar vid är inte så lätt att veta, men de finns markerade på kartan. De trendigaste kvarteren ligger i distrikten nummer 7 och 8 på Pestsidan. Där samsas synagogor med ruinbarer och palats.

Zoom

Det är nästan alltid många som hänger nere vid kajerna där det finns massor av trevliga sittplatser.Före kriget fanns det 200 000 judar i Budapest som bodde just i nummer 7 och 8. En stor del deporterades till Auschwitz och 1944 gjordes kvarteren till ett ghetto.

Ett gripande monument över de som försvann finns på stranden vid Donau, mellan Kedjebron och parlamentet. På kajen står mängder av skor uppradade, små barnskor med skosnören som hänger, stora slitna herrskor, damstövlar. Skorna är gjutna i brons och sitter fast i underlaget. ”Skorna” är skapade av konstnärerna Gyula Pauer och Can Togay och invigdes 2005.

I dag är den judiska gruppen ganska liten, men de finns och lever sitt vardagsliv kring Kiraly utca där män i svarta kostymer och tinningslockar samsas med turister och folk på väg till stadens trendigaste nöjesområdet.

Zoom

Ruinpubarna finns i distrikt 7. Missa inte dem.Den som har besökt Tel Aviv och Jaffa i Israel känner igen stämningen och stilen här i distrikt 7. Det är kaotiskt och galet men samtidigt väldigt avslappnat och härligt. Den första ruinbaren Szimpla startade i ett rivningshus och skulle bara finnas där en kort tid, men Szimpla har blivit ett varumärke för det som kallas ruinpubar.

I dag finns inte bara en utan massor av ruinpubar med fullständigt crazy inredning, låga priser och hippt klientel. Ursprungskunderna har förmodligen hittat nya mindre kända ruinbarer att frekventera men för oss som bara är på tillfälligt besök är det här tillräckligt häftigt, och billigt. Ölen kostar en bråkdel av det vi betalar på hotellet eller på serveringen nere vid stranden. Dessutom är all inredning så galen att man kan sitta i timmar och bara kolla in alla detaljer. Det är skrot och graffiti i en till synes helt ostrukturerad blandning. Men förmodligen har någon tänkt till.

Zoom

Det är billigt att ta en öl på en ruinpub och många gör det, både Budapestborna själva och turister.Blir man hungrig finns det också många bra matställen alldeles runt hörnet. Vi hittar en foodcourt med en massa spännande mat i perfekt mix av vegetariskt, traditionella rätter och småplock för alla smaker. Naturligtvis äter vi en langos just här.

Ungerns huvudstad är en spa-stad av rang. Det är dumt att missa baden om man väl är där. Men tyvärr är det ofta rätt trångt runt bassängerna, speciellt på helger och sena eftermiddagar. Men det finns många fina bad att välja bland så ofta hittar man något ställe. Vill man vara säker på att få plats kan det vara smart att boka besöket i förväg, då går det också snabbt att komma in till omklädningsrummet, annars kan det hända att kön till kassan är ganska lång. Budapest mest klassiska spa Gellert ligger precis vid vattnet i ett gammalt hotell på Budasidan. Här finns allt man kan önska men priserna är inte direkt låga.

Zoom

Här kan man sitta länge och kolla in alla galna inredningsdetaljer.


En solig dag tillbringas bäst på Szechenyi, ett klassiskt art deco-spa i stadsparken bredvid Budapest Zoo på Pestsidan. Utomhuspooler, schackspelande herrar och många olika termalbad att välja mellan.

Att äta gott är förstås alltid ett måste när man är på resa. I Budapst kan man göra det till hyfsade priser. Den som vill dofta in Ungern gör det bäst i saluhallen Nagysarnok där man också kan provsmaka mustiga korvar, gås-paté och förstås paprika i alla tänkbara skepnader. På övervåningen finns många trevliga restauranger. Och vidare från saluhallen kommer man till gågatan, kantad av butiker, restauranger och kaféer.

Precis som systerstaden Wien har Budapest många fina klassiska kaféer. Gerbaud ligger på torget Vörösmarty, Café Murvesz mittemot Operan på Andrássy. Det allra vackraste öppnade redan i slutet på 1800-talet nämligen Café New York på Erzsébet krt 9-11.

Budapest är en perfekt stad för ett weekendbesök. Det finns egentligen inte så många måsten att besöka, det räcker med att strosa runt och njuta av stämningen. Den som har med löpskorna får en fin tur längs Donaus kajer och ut på Margaretaön. Löpningen blir varierad om man tar broarna över floden några gånger.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

crop c592b42fe9fff12fe7602fdf2c411c0f

Avril Lavigne: Jag var sängliggande i två år

Kanadensiska sångerskan Avril Lavigne släpper musik för första gången på fyra år, efter att ha kämpat mot borrelia.

Läs hela artikeln här »
57f8525df9

Hårtrender 2019: Lekfullt och färggrannt

Under 2019 lägger vi fokus på lekfulla hårfärger! Redan nu kan du inspireras av hårtrenderna från modeveckorna.

Läs hela artikeln här »
AftLido01 Lido Stella del Sud
1931c7c72a

Rihanna tackar nej till Super Bowl

Rihanna väljer att tacka nej till det ärofyllda uppdraget att stå för pausunderhållningen i Super Bowl i februari.

Läs hela artikeln här »
0jul
A Group of Interns at a SF Giants Game By Miss P
IMG 2947

Annons

HalpaHalli LoveBeauty 1
amaryllisdags
656c74793be6fefee5fe37e15ab981a5

Banksy: Strimlades helt på repetitionen

Efter den hemlighetsfulle konstnären Banksys kupp häromveckan då ett av hans konstverk plötsligt strimlades under en auktion har många spekulerat om att auktionshuset Sotheby's var med på noterna.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 18.58.48
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 03.39.53
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 03.39.59

Senaste från Blogoteket

Skarmavbild 2018 10 18 kl. 06.07.56
aLhsF1R1GHN5

Christoffer Strandberg: "Politiker är enklast att imitera"

Komikern, skådespelaren och imitatören Christoffer Strandberg var på besök i Vasa i september. VBL:s praoelev Edvin Sundqvist ställde fem snabba frågor till honom.

Läs hela artikeln här »
woVS8R4Le5YP

Familjen Svenlin lever sin dröm: "Ett äventyr vi kommer att minnas resten av livet"

Att bo utomlands kan vara ett äventyr. Men också ett sätt att ta en paus från en stressig småbarnsvardag och få kvalitetstid med familjen. Och att lära sig uppskatta sitt eget hemland. Efter ett år på Mallorca har familjen Svenlin tagit till sig den spanska livsstilen. – Vi har fått en annan syn på livet, lärt oss att ta det lugnare.

Läs hela artikeln här »
tvattstuga 3
IM3A9919 k

VIFK Damer är med, #ärdumed?

Har du inga planer för inkommande lördag? Sevendays tipsar om ett evenemang där du både har möjlighet att stöda Österbottens Cancerförening, samt njuta av högklassig fotboll. Idén kom från Vasabladets kampanj #ärdumed.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 18.26.22
crop J011576Y

Konsumenter prioriterar miljön framför mode – många vill veta mer

Stopp för slit och släng – många svenska konsumenter vill inte längre köpa kläder för att bara använda en kort tid. Intresset för miljön är större än för mode och kläder, enligt en färsk webbundersökning.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 18.04.42
avokado 1
caroline 15.10.2018 ootd 6
799A9946
il4mCKoh1jgH

Niklas gjorde en populär fotoapp: "Duger åt Taylor Swift"

Niklas Karlström gav sig inte förrän hans fotoapp blev precis som han ville: perfekt. Och fler gillar den – appen har fans världen över och framför allt i Asien. Men vad fansen inte vet är att appen fått sitt namn efter en fartkamera i Österbotten.

Läs hela artikeln här »
lxJT70dRXPV8

Take away-lunch i egen burk – är det nästa steg?

Får jag köpa med mig hamburgaren i egen burk? Den frågan har Josefin Sundvall på Korv-Görans aldrig tidigare fått. Men hon tycker det låter som en bra idé. Flera restauranger i Vasa är på samma linje: Det är inga problem! Men de är kluvna till att ta betalt för engångskärl.

Läs hela artikeln här »
crop ad97e22ccce734a0695ebb9546c7f38e

Så förvränger kartorna bilden av verkligheten

Visste du att Afrika är 14 gånger större än Grönland? Oavsett hur du ser på världen så är din bild sannolikt helt fel. Åtminstone om du studerar en världskarta. En ny variant påstås dock vara den mest korrekta – men håller den måttet?

Läs hela artikeln här »
WhatsApp Image 2018 10 15 at 18a
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 02.39.57
3e9cd01114f11b40d3835413be747e8b

Ny bok avslöjar vad som sker på Tinder

Dejtingappen Tinder har förändrat dejtandet i så hög grad att förlaget Schildts & Söderströms ger ut en bok med tips, trix och berättelser. Boken riktar sig till alla som undrat över den populära appen.

Läs hela artikeln här »
a6b3389e9b93c318c8ea26216f0953a4

Prins Harry och Meghan Markle väntar barn

Storbritanniens prins Harry och Meghan Markle väntar barn, uppger brittiska kungahuset.

Läs hela artikeln här »
z1ecFijQYFCh

Variera klassiska vardagsrätter med nytt innehåll

Husmanskost är maträtter som de flesta hushåll känner till och ser som en självklar del av vardagen. Men vår älskade vardagsmat går att variera i oändlighet, och här finns nu tre kära klassiker med en liten tvist.

Läs hela artikeln här »
l5tjTBDEFV5S 3

Prisvärt från Piemonte

Få vinregioner i Italien, för att inte säga världen, har så prestigefyllda och har så välklingande namn på sina vin som som Piemonte. Eller vad sägs om Barbera, Barbaresco och inte minst Barolo, kallad “kungarnas vin och kung över andra vin”.

Läs hela artikeln här »
crop 4a1c5c71fb38dedbb52a80467982866d

Regnbågsankan delar ut Guldankan 2018

Föreningen Regnbågsankan har tilldelat Nicole Stambej och Tobias Larsson priset Guldankan 2018.

Läs hela artikeln här »