Artikel från
sndugSVveEQK Det stora och pampiga operahuset fotograferat från baksidan. Foto: Jonny Smeds
Publicerad 8 juli 2018 kl 10:01

Choklad och grisfötter i ett pampigt Wien

När vi kliver av tåget från Prag och tar de första stegen på österrikisk mark känner vi oss vilsna. Tågstationen i Wien är stor, men samtidigt finns det något välkomnande i luften.

Vårt mål är att ta oss till området Praterstern där vi ska checka in. Vi lyckas lokalisera metron, som glider i väg med en väldig kraft så vi nästan flyger omkull med våra resväskor.

Puh, utbrister vi när vi kommer fram till lägenheten, som vi hyrt, och packat upp. Nästa på agendan: upptäcktsfärd i Wien. Vi utgår från "icke picke pö"-metoden när vi väljer destination. Det får bli Schönbrunn - vilket visar sig vara ett väldigt lyckat val.

Zoom

Slottet Schönbrunn är ett av de populäraste turistmålen i Wien. Foto: Jonny SmedsSlottet Schönbrunn var sommarboning för den kejserliga ätten Habsburg av Österrike. De mest kända storheterna som bott i slottet är kejsarinnan Maria Theresia och kejsarparet Franz Josef av Österrike och hans fru Elisabeth av Bayern, även kallad Sisi. Det är gratis att ströva omkring i området utanför, men vill man in i slottet är man tvungen att betala. Vi betalar inträdet på 14 euro och får tillgång till 22 rum i slottet och en guidad ljudtur. Det är storslaget, pampigt men också mänskligt.

Här finns vackert utsmyckade festsalar, Franz Josefs arbetsrum, privata toalett och badkar, men också den säng där han drog sitt sista andetag. Maria Theresia, som är mycket hyllad i Österrike, och hennes tolv barn finns på porträtt som pryder väggarna i slottet. Slottet innehåller också en musikalisk historia.

När den kände kompositören Wolfgang Amadeus Mozart var fem år spelade han för den kejserliga familjen i en av festsalarna i slottet. Om man blundar och fantiserar kan man nästan föreställa sig hur det såg ut och lät.
Zoom

En av många fontäner som finns på området kring slottet Schönbrunn. Foto: Jonny SmedsSlottsparken är utan tvekan värt ett besök. Kronan på verket är trädgårdspaviljongen Gloriette, som erbjuder en vacker utsikt över hela parkområdet och slottet i sin fulla prakt. Men, det gäller att ha konditionen i skick om man vill ta sig upp till paviljongen till fots, speciellt heta sommardagar.

Efter några timmars vandring börjar magarna göra sig påminda. Vi åker in till centrum igen och beställer varsin wienerschnitzel - allt annat skulle väl vara konstigt om man en gång är i Wien. Det smakar gudomligt.
Zoom

Hundratals gamla böcker finns samlade i nationalbiblioteket i Wien. Foto: Jonny SmedsVi väljer att besöka Stefanskyrkan. Utanför kyrkan kryllar det av turistförsäljare, men i stället för att sälja det vanliga krimskramset, så säljer de biljetter till olika konserter, operor och balettuppträdanden. Vi köper en biljett som inkluderar "allt" för trettio euro. Vi är minst sagt lite oroliga över vad vi egentligen köpt, men senare på kvällen efter uppträdandet i Figarosalen visar det sig vara ett lyckat köp när publiken ger stående ovationer till de som uppträtt. Fantastiskt!

Zoom

En fontän utanför operahuset i Wien fotograferad nattetid. Foto: Jonny SmedsI Wien finns ett tivoliområde vid namn Pratern. Man behöver inte betala något inträde utan kan fritt ströva omkring i parken och betala enbart för de attraktioner man vill åka i. Vi åker Riesenrad, vilket är ett pariserhjul, som är en av Wiens mest kända symboler. Bland annat tog James Bond en åktur i filmen "Iskallt uppdrag" från 1987. Färden upp i skyn erbjuder en vacker utsikt över hela Pratern men också över Wien - som minsann är pampigt och storslaget.
Zoom

Radiostyrda bilar vid nöjesfältet Pratern i Wien. Foto: Jonny Smeds


Zoom

Pratern fotograferad från en höjd på 64 meter inne i Riesenrad, ett pariserhjul.Pratern är ett mysigt och trevligt område. Vi får syn på en skylt som högmodigt påstår "Vi säljer Wiens bästa grisfötter". Vi som aldrig provat grisfötter lockas att testa. Trettio minuter senare bär en servitör in en friterad grisfot. Så länge man inte tänker på vad det är, smakar det riktigt gott.

Lagom mättade (och äcklade) är det dags för chokladworkshop i Wiens chokladmuseum, som vi bokat via AirBnb. Vi tillverkar tre chokladplattor per person och får själva välja fyllning. Så länge chokladen stelnar, berättar workshopledaren hur aztekerna använde choklad i vardagen. De tillverkade en dryck som bestod av rå kakao, chili, kanel och vatten. Med hjälp av en trävisp vispades vätskan tills allt blivit skum.

Vi får själva testa att blanda varsin dryck. Trötta i händerna efter tio minuters intensivt vispande smakar drycken behagligt. Chilin ger ett skönt sting som piggar upp så vi orkar ta oss tillbaka till lägenheten, för nästa dag väntar avfärd mot Bratislava.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

Annons

HalpaHalli LoveBeauty 1
amaryllisdags
656c74793be6fefee5fe37e15ab981a5

Banksy: Strimlades helt på repetitionen

Efter den hemlighetsfulle konstnären Banksys kupp häromveckan då ett av hans konstverk plötsligt strimlades under en auktion har många spekulerat om att auktionshuset Sotheby's var med på noterna.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 18.58.48
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 03.39.53
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 03.39.59

Senaste från Blogoteket

Skarmavbild 2018 10 18 kl. 06.07.56
aLhsF1R1GHN5

Christoffer Strandberg: "Politiker är enklast att imitera"

Komikern, skådespelaren och imitatören Christoffer Strandberg var på besök i Vasa i september. VBL:s praoelev Edvin Sundqvist ställde fem snabba frågor till honom.

Läs hela artikeln här »
woVS8R4Le5YP

Familjen Svenlin lever sin dröm: "Ett äventyr vi kommer att minnas resten av livet"

Att bo utomlands kan vara ett äventyr. Men också ett sätt att ta en paus från en stressig småbarnsvardag och få kvalitetstid med familjen. Och att lära sig uppskatta sitt eget hemland. Efter ett år på Mallorca har familjen Svenlin tagit till sig den spanska livsstilen. – Vi har fått en annan syn på livet, lärt oss att ta det lugnare.

Läs hela artikeln här »
tvattstuga 3
IM3A9919 k

VIFK Damer är med, #ärdumed?

Har du inga planer för inkommande lördag? Sevendays tipsar om ett evenemang där du både har möjlighet att stöda Österbottens Cancerförening, samt njuta av högklassig fotboll. Idén kom från Vasabladets kampanj #ärdumed.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 18.26.22
crop J011576Y

Konsumenter prioriterar miljön framför mode – många vill veta mer

Stopp för slit och släng – många svenska konsumenter vill inte längre köpa kläder för att bara använda en kort tid. Intresset för miljön är större än för mode och kläder, enligt en färsk webbundersökning.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 18.04.42
avokado 1
caroline 15.10.2018 ootd 6
799A9946
il4mCKoh1jgH

Niklas gjorde en populär fotoapp: "Duger åt Taylor Swift"

Niklas Karlström gav sig inte förrän hans fotoapp blev precis som han ville: perfekt. Och fler gillar den – appen har fans världen över och framför allt i Asien. Men vad fansen inte vet är att appen fått sitt namn efter en fartkamera i Österbotten.

Läs hela artikeln här »
lxJT70dRXPV8

Take away-lunch i egen burk – är det nästa steg?

Får jag köpa med mig hamburgaren i egen burk? Den frågan har Josefin Sundvall på Korv-Görans aldrig tidigare fått. Men hon tycker det låter som en bra idé. Flera restauranger i Vasa är på samma linje: Det är inga problem! Men de är kluvna till att ta betalt för engångskärl.

Läs hela artikeln här »
crop ad97e22ccce734a0695ebb9546c7f38e

Så förvränger kartorna bilden av verkligheten

Visste du att Afrika är 14 gånger större än Grönland? Oavsett hur du ser på världen så är din bild sannolikt helt fel. Åtminstone om du studerar en världskarta. En ny variant påstås dock vara den mest korrekta – men håller den måttet?

Läs hela artikeln här »
WhatsApp Image 2018 10 15 at 18a
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 02.39.57
3e9cd01114f11b40d3835413be747e8b

Ny bok avslöjar vad som sker på Tinder

Dejtingappen Tinder har förändrat dejtandet i så hög grad att förlaget Schildts & Söderströms ger ut en bok med tips, trix och berättelser. Boken riktar sig till alla som undrat över den populära appen.

Läs hela artikeln här »
a6b3389e9b93c318c8ea26216f0953a4

Prins Harry och Meghan Markle väntar barn

Storbritanniens prins Harry och Meghan Markle väntar barn, uppger brittiska kungahuset.

Läs hela artikeln här »
z1ecFijQYFCh

Variera klassiska vardagsrätter med nytt innehåll

Husmanskost är maträtter som de flesta hushåll känner till och ser som en självklar del av vardagen. Men vår älskade vardagsmat går att variera i oändlighet, och här finns nu tre kära klassiker med en liten tvist.

Läs hela artikeln här »
l5tjTBDEFV5S 3

Prisvärt från Piemonte

Få vinregioner i Italien, för att inte säga världen, har så prestigefyllda och har så välklingande namn på sina vin som som Piemonte. Eller vad sägs om Barbera, Barbaresco och inte minst Barolo, kallad “kungarnas vin och kung över andra vin”.

Läs hela artikeln här »
crop 4a1c5c71fb38dedbb52a80467982866d

Regnbågsankan delar ut Guldankan 2018

Föreningen Regnbågsankan har tilldelat Nicole Stambej och Tobias Larsson priset Guldankan 2018.

Läs hela artikeln här »