Artikel från
sndugSVveEQK Det stora och pampiga operahuset fotograferat från baksidan. Foto: Jonny Smeds
Publicerad 8 juli 2018 kl 10:01

Choklad och grisfötter i ett pampigt Wien

När vi kliver av tåget från Prag och tar de första stegen på österrikisk mark känner vi oss vilsna. Tågstationen i Wien är stor, men samtidigt finns det något välkomnande i luften.

Vårt mål är att ta oss till området Praterstern där vi ska checka in. Vi lyckas lokalisera metron, som glider i väg med en väldig kraft så vi nästan flyger omkull med våra resväskor.

Puh, utbrister vi när vi kommer fram till lägenheten, som vi hyrt, och packat upp. Nästa på agendan: upptäcktsfärd i Wien. Vi utgår från "icke picke pö"-metoden när vi väljer destination. Det får bli Schönbrunn - vilket visar sig vara ett väldigt lyckat val.

Zoom

Slottet Schönbrunn är ett av de populäraste turistmålen i Wien. Foto: Jonny SmedsSlottet Schönbrunn var sommarboning för den kejserliga ätten Habsburg av Österrike. De mest kända storheterna som bott i slottet är kejsarinnan Maria Theresia och kejsarparet Franz Josef av Österrike och hans fru Elisabeth av Bayern, även kallad Sisi. Det är gratis att ströva omkring i området utanför, men vill man in i slottet är man tvungen att betala. Vi betalar inträdet på 14 euro och får tillgång till 22 rum i slottet och en guidad ljudtur. Det är storslaget, pampigt men också mänskligt.

Här finns vackert utsmyckade festsalar, Franz Josefs arbetsrum, privata toalett och badkar, men också den säng där han drog sitt sista andetag. Maria Theresia, som är mycket hyllad i Österrike, och hennes tolv barn finns på porträtt som pryder väggarna i slottet. Slottet innehåller också en musikalisk historia.

När den kände kompositören Wolfgang Amadeus Mozart var fem år spelade han för den kejserliga familjen i en av festsalarna i slottet. Om man blundar och fantiserar kan man nästan föreställa sig hur det såg ut och lät.
Zoom

En av många fontäner som finns på området kring slottet Schönbrunn. Foto: Jonny SmedsSlottsparken är utan tvekan värt ett besök. Kronan på verket är trädgårdspaviljongen Gloriette, som erbjuder en vacker utsikt över hela parkområdet och slottet i sin fulla prakt. Men, det gäller att ha konditionen i skick om man vill ta sig upp till paviljongen till fots, speciellt heta sommardagar.

Efter några timmars vandring börjar magarna göra sig påminda. Vi åker in till centrum igen och beställer varsin wienerschnitzel - allt annat skulle väl vara konstigt om man en gång är i Wien. Det smakar gudomligt.
Zoom

Hundratals gamla böcker finns samlade i nationalbiblioteket i Wien. Foto: Jonny SmedsVi väljer att besöka Stefanskyrkan. Utanför kyrkan kryllar det av turistförsäljare, men i stället för att sälja det vanliga krimskramset, så säljer de biljetter till olika konserter, operor och balettuppträdanden. Vi köper en biljett som inkluderar "allt" för trettio euro. Vi är minst sagt lite oroliga över vad vi egentligen köpt, men senare på kvällen efter uppträdandet i Figarosalen visar det sig vara ett lyckat köp när publiken ger stående ovationer till de som uppträtt. Fantastiskt!

Zoom

En fontän utanför operahuset i Wien fotograferad nattetid. Foto: Jonny SmedsI Wien finns ett tivoliområde vid namn Pratern. Man behöver inte betala något inträde utan kan fritt ströva omkring i parken och betala enbart för de attraktioner man vill åka i. Vi åker Riesenrad, vilket är ett pariserhjul, som är en av Wiens mest kända symboler. Bland annat tog James Bond en åktur i filmen "Iskallt uppdrag" från 1987. Färden upp i skyn erbjuder en vacker utsikt över hela Pratern men också över Wien - som minsann är pampigt och storslaget.
Zoom

Radiostyrda bilar vid nöjesfältet Pratern i Wien. Foto: Jonny Smeds


Zoom

Pratern fotograferad från en höjd på 64 meter inne i Riesenrad, ett pariserhjul.Pratern är ett mysigt och trevligt område. Vi får syn på en skylt som högmodigt påstår "Vi säljer Wiens bästa grisfötter". Vi som aldrig provat grisfötter lockas att testa. Trettio minuter senare bär en servitör in en friterad grisfot. Så länge man inte tänker på vad det är, smakar det riktigt gott.

Lagom mättade (och äcklade) är det dags för chokladworkshop i Wiens chokladmuseum, som vi bokat via AirBnb. Vi tillverkar tre chokladplattor per person och får själva välja fyllning. Så länge chokladen stelnar, berättar workshopledaren hur aztekerna använde choklad i vardagen. De tillverkade en dryck som bestod av rå kakao, chili, kanel och vatten. Med hjälp av en trävisp vispades vätskan tills allt blivit skum.

Vi får själva testa att blanda varsin dryck. Trötta i händerna efter tio minuters intensivt vispande smakar drycken behagligt. Chilin ger ett skönt sting som piggar upp så vi orkar ta oss tillbaka till lägenheten, för nästa dag väntar avfärd mot Bratislava.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

AJ2A9794
799A1505
0ea70ec05f2

Idag är det världsvattendagen – så sparar du vatten i vardagen

Alla kan hjälpas åt och dra sitt strå till stacken när det gäller att spara vatten. I den här videon kommer några smarta tips på hur just du kan bidra!

Läs hela artikeln här »
veganskhudvard 12
Skarmavbild 2019 03 22 kl. 02.14.03
01c8f5f0b1

NASA utannonserar världens första rymdpromenad med bara kvinnor

Den amerikanska myndigheten NASA har tillkännagett att de kommer göra världens första rymdpromenad med bara kvinnor. Se videon här!

Läs hela artikeln här »
batch IMG 7478
IMG 9182
74cb79be45 1

Därför ska du rocka sockorna i dag

21 mars är det världsdagen för Downs syndrom, och då gäller det att ha på sig ett udda par strumpor. Har du koll på varför? Här kommer en video som förklarar.

Läs hela artikeln här »
782b5f8e73ad52b1f087c5b71b651bfc

Se hit morgontrötta – nu vänder det!

Av många ses det som ett tecken på att vintern går mot sitt slut, och för morgontrötta kan det bli en avgörande vändpunkt. Under onsdagskvällen är det äntligen dags för vårdagjämning.

Läs hela artikeln här »
e04c3c877a9b96cf27907e9407c3eb1e

The Cure färdiga med nytt album

Redan i december förra året avslöjade det brittiska bandet The Cures frontman Robert Smith att bandet var i full färd med att färdigställa ett nytt album – bandets första fullängdsalbum på tio år.

Läs hela artikeln här »
batch DSC9491
454371905aec41fe33e3358ca2a0655d

Konstmuseum tackar nej till miljonbidrag

National Portrait Gallery i London har efter starka protester valt att tacka nej till ett miljonbidrag från den amerikanska familjen Sackler, som länge har beskyllts för att ha drivit på den så kallade opioidkrisen i USA.

Läs hela artikeln här »
2c31b1162b

Storaffären klar: Nu har Disney köpt upp Fox

Nu är en av Hollywoods största affärer genom tiderna slutförd. Disney äger nu 21st Century Fox. Det här innebär affären.

Läs hela artikeln här »
27564ac695

Fyra tips till dig som ska ut på tågsemester

Ska du ut på tågsemester? Här är några saker som kan vara bra innan du ger dig av!

Läs hela artikeln här »
5a8ca90578fa149520994799b48fc14b

Miljarder människor saknar rent vatten

Ungefär 140 liter vatten går åt för att producera en kopp kaffe – det tål att tänka på inför världsvattendagen, som infaller på fredag.

Läs hela artikeln här »
crop kOCXZKFNhAsA

Google lanserar spelplattformen Stadia

Googles nya spelplattformen Stadia låter användare strömma spel genom webbläsaren utan att behöva vänta på att innehåll först laddas ner till enheten.

Läs hela artikeln här »
2005569635

Här är världens lyckligaste länder 2019

De nordiska länderna toppar återigen listan över världens lyckligaste länder, det visar en ny rapport från FN.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 20 at 8.53.06
chinatown.sanfrancisco

Annons

DanielNenonen

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

Annons. Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter i Svenskfinland. - Jag är glad över det val jag gjorde. Jag är så nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, konstaterar Olya Tsikhanchuck, som studerar till formgivare inom grafisk design i Jakobstad.

Läs hela artikeln här »
41494bc55b2

Fyra tips för en grönare vardag

Polerna smälter, vädret blir allt mer extremt och snart är det kanske mer plast än fisk i våra hav. Här är några smarta tips på vad du kan göra för att leva ett lite mer hållbart liv.

Läs hela artikeln här »
Gambamark

Senaste från Blogoteket

9574007192

Här är världens tio dyraste städer 2019

Köpenhamn är världens sjunde dyraste stad, samma placering som New York och Sydkoreas huvudstad Seoul. Det visar en ny undersökning av The Economist.

Läs hela artikeln här »
gronvaxt
Screenshot 2019 03 19 at 10.36.25
Screenshot 2019 03 19 at 10.39.13
Skarmavbild 2019 03 18 kl. 17.37.18
Screenshot 2019 03 18 at 9.31.16
8c7293157e

Årets it-plagg – färgglad kostym

Färgglada kostymer – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller modet 2019.

Läs hela artikeln här »
1d053bd32f

Japan öppnar museum om bajs

I den japanska staden Yokohama kan man numera besöka Unko Museum som är tillägnat bajsets roll i populärkulturen.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 18 at 9.23.23
slutaflyga
Screenshot 2019 03 18 at 9.13.23
sandra
falafel

Fylld pita med falafel och hummus

Falafeln som härstammar från Mellanöstern, är en populär rätt bland vegetarianer och veganer. Att falafel är gjort på kikärtor gör det till en utmärkt proteinkälla! Oftast serveras den i pitabröd, men även på en så kallad mezetallrik som består av många olika små rätter. I det här receptet visar vi hur du kan göra fyllda pitabröd med hemgjord falafel, hummus och syltad lök!

Läs hela artikeln här »
2c1b7ed54e8f770bfb11ec9d24c4d582

Facebook: Raderat 1,5 miljoner terrorvideor

Techbolag kritiseras för att terrorpropaganda kunnat spridas i deras kanaler.

Läs hela artikeln här »
lcPvX7ZZm2g4

Henrik har tusentals pennor – "Senast jag räknade var jag uppe i 18107"

En stor penna på husfasaden hälsar välkommen när man kliver in hos Henrik Blom i Maxmo. Pennan fick han i femtioårspresent av sina vänner. En gåva som passar som hand i handske för Blom som samlar på pennor.

Läs hela artikeln här »
ae1d47f8f0c85a273d112dc15ce6c5cf

”Rig 45” får en andra säsong

Den första säsongen av Viaplay-serien ”Rig 45” slog publikrekord under sin premiärhelg.

Läs hela artikeln här »
7a8144c300325e17bc892fa5d475dd8b

Pappersarbetaren Holm vann årets "Talang"

"Talang"-finalen 2019 bjöd på eldig pole dance, magi och ett ofattbart sifferminne. Men det var Micke Holms kraftfulla stämma som lyckades ta sig genom flest tv-rutor.

Läs hela artikeln här »
batch DSC09832
Skarmavbild 2019 03 16 kl. 23.37.22
82f60597c3

Louis Vuitton drar tillbaka MJ-inspirerad kollektion

Det franska lyxmodevarumärket Louis Vuitton kommer att dra tillbaka alla varor som direkt eller indirekt har inspirerats av popstjärnan Michael Jackson.

Läs hela artikeln här »
450b4a1a74840ca06219882f6812ee75

Kvinna med "opassande" kläder nekades flyga till Teneriffa

En 21-årig kvinna skulle flyga till Teneriffa på solsemester när hon stoppades av planets kabinpersonal.

Läs hela artikeln här »
46ef2698e9243a041c195a732291d9a7

CNN: Är Helsingfors världens coolaste stad?

Nyhetskanalen CNN är nyfiken på hur finländarna är så lyckliga trots bitande kyla och mörker.

Läs hela artikeln här »