Artikel från
sndugSVveEQK Det stora och pampiga operahuset fotograferat från baksidan. Foto: Jonny Smeds
Publicerad 8 juli 2018 kl 10:01

Choklad och grisfötter i ett pampigt Wien

När vi kliver av tåget från Prag och tar de första stegen på österrikisk mark känner vi oss vilsna. Tågstationen i Wien är stor, men samtidigt finns det något välkomnande i luften.

Vårt mål är att ta oss till området Praterstern där vi ska checka in. Vi lyckas lokalisera metron, som glider i väg med en väldig kraft så vi nästan flyger omkull med våra resväskor.

Puh, utbrister vi när vi kommer fram till lägenheten, som vi hyrt, och packat upp. Nästa på agendan: upptäcktsfärd i Wien. Vi utgår från "icke picke pö"-metoden när vi väljer destination. Det får bli Schönbrunn - vilket visar sig vara ett väldigt lyckat val.

Zoom

Slottet Schönbrunn är ett av de populäraste turistmålen i Wien. Foto: Jonny SmedsSlottet Schönbrunn var sommarboning för den kejserliga ätten Habsburg av Österrike. De mest kända storheterna som bott i slottet är kejsarinnan Maria Theresia och kejsarparet Franz Josef av Österrike och hans fru Elisabeth av Bayern, även kallad Sisi. Det är gratis att ströva omkring i området utanför, men vill man in i slottet är man tvungen att betala. Vi betalar inträdet på 14 euro och får tillgång till 22 rum i slottet och en guidad ljudtur. Det är storslaget, pampigt men också mänskligt.

Här finns vackert utsmyckade festsalar, Franz Josefs arbetsrum, privata toalett och badkar, men också den säng där han drog sitt sista andetag. Maria Theresia, som är mycket hyllad i Österrike, och hennes tolv barn finns på porträtt som pryder väggarna i slottet. Slottet innehåller också en musikalisk historia.

När den kände kompositören Wolfgang Amadeus Mozart var fem år spelade han för den kejserliga familjen i en av festsalarna i slottet. Om man blundar och fantiserar kan man nästan föreställa sig hur det såg ut och lät.
Zoom

En av många fontäner som finns på området kring slottet Schönbrunn. Foto: Jonny SmedsSlottsparken är utan tvekan värt ett besök. Kronan på verket är trädgårdspaviljongen Gloriette, som erbjuder en vacker utsikt över hela parkområdet och slottet i sin fulla prakt. Men, det gäller att ha konditionen i skick om man vill ta sig upp till paviljongen till fots, speciellt heta sommardagar.

Efter några timmars vandring börjar magarna göra sig påminda. Vi åker in till centrum igen och beställer varsin wienerschnitzel - allt annat skulle väl vara konstigt om man en gång är i Wien. Det smakar gudomligt.
Zoom

Hundratals gamla böcker finns samlade i nationalbiblioteket i Wien. Foto: Jonny SmedsVi väljer att besöka Stefanskyrkan. Utanför kyrkan kryllar det av turistförsäljare, men i stället för att sälja det vanliga krimskramset, så säljer de biljetter till olika konserter, operor och balettuppträdanden. Vi köper en biljett som inkluderar "allt" för trettio euro. Vi är minst sagt lite oroliga över vad vi egentligen köpt, men senare på kvällen efter uppträdandet i Figarosalen visar det sig vara ett lyckat köp när publiken ger stående ovationer till de som uppträtt. Fantastiskt!

Zoom

En fontän utanför operahuset i Wien fotograferad nattetid. Foto: Jonny SmedsI Wien finns ett tivoliområde vid namn Pratern. Man behöver inte betala något inträde utan kan fritt ströva omkring i parken och betala enbart för de attraktioner man vill åka i. Vi åker Riesenrad, vilket är ett pariserhjul, som är en av Wiens mest kända symboler. Bland annat tog James Bond en åktur i filmen "Iskallt uppdrag" från 1987. Färden upp i skyn erbjuder en vacker utsikt över hela Pratern men också över Wien - som minsann är pampigt och storslaget.
Zoom

Radiostyrda bilar vid nöjesfältet Pratern i Wien. Foto: Jonny Smeds


Zoom

Pratern fotograferad från en höjd på 64 meter inne i Riesenrad, ett pariserhjul.Pratern är ett mysigt och trevligt område. Vi får syn på en skylt som högmodigt påstår "Vi säljer Wiens bästa grisfötter". Vi som aldrig provat grisfötter lockas att testa. Trettio minuter senare bär en servitör in en friterad grisfot. Så länge man inte tänker på vad det är, smakar det riktigt gott.

Lagom mättade (och äcklade) är det dags för chokladworkshop i Wiens chokladmuseum, som vi bokat via AirBnb. Vi tillverkar tre chokladplattor per person och får själva välja fyllning. Så länge chokladen stelnar, berättar workshopledaren hur aztekerna använde choklad i vardagen. De tillverkade en dryck som bestod av rå kakao, chili, kanel och vatten. Med hjälp av en trävisp vispades vätskan tills allt blivit skum.

Vi får själva testa att blanda varsin dryck. Trötta i händerna efter tio minuters intensivt vispande smakar drycken behagligt. Chilin ger ett skönt sting som piggar upp så vi orkar ta oss tillbaka till lägenheten, för nästa dag väntar avfärd mot Bratislava.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

zaramen side2

Blommönster - den hållbara trenden

Glöm minimalismen och det enfärgade - sensommarens trendigaste mönster stavas blommor. Här kommer de kompletta guiden för en mer vågad garderob!

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800534 DSC2
crop 945da7b69269365cff0f0da882f05b8c

Sömnproblem kan öka risken för demens

Svårt att sova? Enligt forskare vid Karolinska institutet kan det leda till ökad risk för demens. Men även de som sover för mycket bör vara oroliga.

Läs hela artikeln här »
34e5f78acb6a34d7d1fce7e5389c039e

Washingtons katter kartläggs

Hur många katter finns det egentligen i USA:s huvudstad? Staden Washington DC har i samarbete med flera organisationer och forskningsinstitut inlett en tre år lång katträkning.

Läs hela artikeln här »
9CXSsrU0cSkm

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa

ANNONS. 27-28.7 brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

resizedimage800533 lindskok6

Resor

Skarmavbild 2018 07 17 kl. 15.37.29
crop bb4f1f9f6d37d0b00cdb91241cce209d

14 500 år gammalt bröd hittat i Jordanien

Förkolnade bitar av ett gammalt tunnbröd har hittats vid en eldstad i nordöstra Jordanien. Det nya fyndet visar på att människan började baka bröd långt innan man började utveckla jordbruket, och dessutom långt tidigare än man trott.

Läs hela artikeln här »
490f1bb7c53d843fc12d7f07ef0af095

Avicii nomineras till MTV-galan efter sin död

När nomineringarna till MTV:s musikpris VMA nu har släppts står det klart att Avicii finns med bland de utvalda. Den svenske dj-stjärnan, som gick bort i april, har nominerats postumt i kategorierna bästa dans och bästa visuella effekter för sin “Lonely together”-video.

Läs hela artikeln här »

Djur & natur

resizedimage549388 skc3a4ren red 6

Mat & dryck

resizedimage800600 JPEG bild D9C36834534E 5
crop 9735d1b76762e6722ada03da6d6fd174

Hälften av våra gener har funnits i 650 miljoner år

Över hälften av våra gener är flera hundra miljoner år gamla. Enligt en ny studie fanns de redan hos de allra första djuren som uppstod för cirka 650 miljoner år sedan.

Läs hela artikeln här »
sGkzUeo5JNdL

Sant och falskt om mobilstrålning – mobilen är värsta boven

I och med den nya 5G-teknologin kan en del frågor uppstå. Är det farligt att ha telefonen i fickan och kan mobilstrålning verkligen orsaka tumörer? Vi frågade Lauri Puranen, ledande expert på Strålsäkerhetscentralen, vad som är myt och vad som bottnar i sanning.

Läs hela artikeln här »
37177578 10215065334600314 5011239163752611840 n

Veckans blogg: Sara Hellström

Sara Hellströms blogg är den ultimata bloggen för alla hundägare. Här får du läsa om tips på övningar, skötselråd och andra tankar samlade kring människans bästa vän. Men vem är egentligen Sara? Läs känna veckans bloggare här!

Läs hela artikeln här »

Resor

resizedimage800532 HELSINKI SKY BAR STYLE BY SHYA

Lifestyle

Namnlost1
qejjzsoUt3e3

Fisk åt folket

Många anser det vara svårt att tillaga fisk och har svårt att hitta på nya rätter. Våga prova genom att leta inspiration och testa nya fiskarter, så märker man snabbt hur enkelt det är.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Namnlost
jenn sandstrom

Turista inrikes: Jennifer Sandströms bästa tips

Har du semester i sommar och vill spendera den i Finland? Resebloggaren Jennifer Sandström har de bästa tipsen för dig som vill turista inom landets gränser! Här får du ta del av platser du inte ska missa och vad man ska tänka på under en semester i de tusen sjöars land.

Läs hela artikeln här »

Nöje

Annons

resizedimage800532 Topelius

Lifestyle

resizedimage800533 caroline.12.6.2018 2

Lifestyle

resizedimage800516 DSC03659
e6b8766b3d64e7b931d752cf3f938444

Portugal vill underlätta könskorrigering

Portugals parlament har godkänt en lag som gör det möjligt för personer över 16 år att genomgå könskorrigerande ingrepp utan att det föregås av ett medicinskt utlåtande som visar på "identitetsstörning".

Läs hela artikeln här »
P2HTgb00Qyf8

Rikssvensk företagare fick fin idé - låter folk sova som björnar

Kan man faktiskt övernatta i ett björnide? Ja, åtminstone om man frågar Jan-Erik Vallin och hans hustru Kajsa Arvidsson Vallin i Dorotea kommun. Deras idé har väckt uppmärksamhet även utomlands, skriver VK.

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

resizedimage800600 35999611 249160462540265 4002420529255415808 n

Hälsa & träning

Skarmavbild 2018 07 13 kl. 08.51.05