Artikel från
OT 632342
Publicerad 18 oktober 2015 kl 13:50

Fem backpackare - fem berättelser

Äventyr, insikter, inre frid. Livet på resande fot är samtidigt en resa inåt. Personen som kommer hem är inte densamma som åkte i väg – om det över huvud taget finns något hem som väntar. Fem backpackers berättar.


Alexander Pike


Ålder: 24.
Hemland: Australien.
Yrke: Snickare.
Bagagevikt: 15 kg.
Tre viktiga föremål: Vattensäck, Ipod och solcellsladdare.

– Mitt mål är Malmö dit familjen flyttat. Min mamma är svensk och flyttade till Australien som ung. Jag och min bror tänker resa genom Asien, Mellanöstern, Nordafrika och Europa utan tidsgräns. Vi ska jobba av och till, men vi har båda sparat i åratal. Lika mycket som startkapitalet för ett bostadslån. Vi investerar i erfarenheter i stället.

– Just nu cyklar jag genom Nya Zeeland. På cykel utsätter man sig för världen.

Man får en intensiv kontakt med och lär sig om olika människor. Jag träffar husägare och frågar ortsbor om området. Jag försöker ge något tillbaka genom att hjälpa dem bära saker, göra trädgårdsarbete, byta glödlampor. Att resa stärker min tro på mänskligheten. Alla är så trevliga.

– Jag valde snickaryrket eftersom snickarna förr blev resande efter sin utbildning. Traditionen var att resa för att lära sig, återvända och använda färdigheterna.Nora Aust


Ålder: 25.
Hemland: Tyskland.
Yrke: Studerar metropolkultur.
Bagagevikt: 17 kg vid starten, 20 nu.
Tre viktiga föremål: Dagbok, bärbar dator, kamera, mjukisanka från mamma.

– Jag var utbyteselev i Nya Zeeland i ett år och är nu här för tredje gången, för sju månader. Den här gången ville jag se mer av landet och planerade in en månad i Australien också när jag är så nära. På vägen stannade jag två dagar i Dubai och fem i Kuala Lumpur.

– Det bästa med resan är den inre förändring som pågår, en känsla av att göra sig hemmastadd i hela världen. Man öppnar upp sig, ser andra människor i samma situation. Människorna jag träffar är den viktigaste delen av resan. Ibland är det bara ett trevligt samtal i en timme, ibland blir man vänner för livet. De påverkar en, de förändrar en.

– Jag planerade fortsätta med min magisterutbildning, men resandet har ändrat mina planer och fått mig att tänka på vad jag vill ha ut av livet. Här har jag jobbat som servitör i tre månader för att dryga ut besparingarna. Jag har insett att det jag gillar mest är kundkontakt och människor. Inte att tjäna pengar utan att hjälpa människor lite även om jag inte förändrar världen.Birgit Schöneburg


Ålder: 35.
Hemland: Tyskland.
Yrke: Projektledare inom marknadsföring.
Bagagevikt: 25 kg.
Tre viktiga föremål: Kamera, armband där jag samlar berlocker från alla länder, halsduk från en vän.

– Jag reser för att finna inre frid. Min resa pågår i tio månader och jag har varit i Sverige, Island, Kanada, på USA:s öst- och västkust. Sedan åkte jag tillbaka till Sverige för att se om mannen jag träffade där var den rätta. Jag avbokade Nepal för den resan, men det var det värt.

– Jag råkade ut för många förluster under en kort tid. Alla mina planer krossades på några veckor, både privat och på jobbet. Jag förlorade en familjemedlem. Jag visste inte vad jag skulle gråta över först, så jag tog alla mina besparingar för att börja om helt. Jag tänkte att jag är frisk och aktiv, det finns inget som håller mig kvar.

– Nu kan jag lita på min magkänsla igen. Jag har lärt mig att ”go with the flow”, att livet leder mig. Att resa öppnar ögonen för vad som är viktigt och vad som gör mig lycklig. Jag hoppas jag kan ta den erfarenheten med mig tillbaka till vardagen.Elodie och Clement Colognese


Ålder: 23 och 25.
Hemland: Frankrike.
Yrke: Turismarbetare och simlärare.
Bagagevikt: 25 kg och 17 kg.
Tre viktiga föremål: Telefon, baddräkt, flipflops.

– Vi reste via Dubai till Melbourne och stannar åtta månader i Australien. Sedan blir det två veckor i Thailand med familjen innan vi åker hem igen.

– I 2,5 veckor hjälpte vi med att sortera ullen vid fårklippningen hos en familj i Adelaide. Det luktade illa, det fanns blod och hudslamsor i ullen eftersom klipparna jobbade snabbt och slarvigt. Men det var en upplevelse vi inte glömmer.

– Vi brukar jobba mot mat och husrum, det är ett bra sätt att dela folks liv. Vi har plockat frukter, vaktat barn, jobbat i trädgårdar och kök, städat upp efter en skogsbrand. Vi bor i en skåpbil så vi behöver bara pengar för mat och bränsle. Nu försöker vi sälja den för att få en del av pengarna tillbaka. Vi har spenderat en hel del pengar på utfärder.

– Elodie visste att hon ville göra en resa för att lära sig engelska, och innan vi får barn. Hon sade upp sig från jobbet, men nu när hon kan engelska blir det lättare att hitta nytt. Jag ville uppleva ett äventyr, så därför blev det Australien.

– Att resa förändrar en som människa. Man inser hur lite man behöver, och man lär sig mycket. Clement lärde sig byta olja i bilen, klippa gräs och använda motorsåg. Och man träffar så många trevliga människor. Vi parkerar och börjar laga mat, och folk bjuder in oss till sina hem. – Men vi är rädda för djuren. Vi såg ormar och en rödryggad spindel som kan ta livet av dig på 15 minuter. Och när vi jobbade på en ekogård i regnskogen såg vi en kasuar med två ungar. Hon kunde ha attackerat.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

AJ2A9794
799A1505
0ea70ec05f2

Idag är det världsvattendagen – så sparar du vatten i vardagen

Alla kan hjälpas åt och dra sitt strå till stacken när det gäller att spara vatten. I den här videon kommer några smarta tips på hur just du kan bidra!

Läs hela artikeln här »
veganskhudvard 12
Skarmavbild 2019 03 22 kl. 02.14.03
01c8f5f0b1

NASA utannonserar världens första rymdpromenad med bara kvinnor

Den amerikanska myndigheten NASA har tillkännagett att de kommer göra världens första rymdpromenad med bara kvinnor. Se videon här!

Läs hela artikeln här »
batch IMG 7478
IMG 9182
74cb79be45 1

Därför ska du rocka sockorna i dag

21 mars är det världsdagen för Downs syndrom, och då gäller det att ha på sig ett udda par strumpor. Har du koll på varför? Här kommer en video som förklarar.

Läs hela artikeln här »
782b5f8e73ad52b1f087c5b71b651bfc

Se hit morgontrötta – nu vänder det!

Av många ses det som ett tecken på att vintern går mot sitt slut, och för morgontrötta kan det bli en avgörande vändpunkt. Under onsdagskvällen är det äntligen dags för vårdagjämning.

Läs hela artikeln här »
e04c3c877a9b96cf27907e9407c3eb1e

The Cure färdiga med nytt album

Redan i december förra året avslöjade det brittiska bandet The Cures frontman Robert Smith att bandet var i full färd med att färdigställa ett nytt album – bandets första fullängdsalbum på tio år.

Läs hela artikeln här »
batch DSC9491
454371905aec41fe33e3358ca2a0655d

Konstmuseum tackar nej till miljonbidrag

National Portrait Gallery i London har efter starka protester valt att tacka nej till ett miljonbidrag från den amerikanska familjen Sackler, som länge har beskyllts för att ha drivit på den så kallade opioidkrisen i USA.

Läs hela artikeln här »
2c31b1162b

Storaffären klar: Nu har Disney köpt upp Fox

Nu är en av Hollywoods största affärer genom tiderna slutförd. Disney äger nu 21st Century Fox. Det här innebär affären.

Läs hela artikeln här »
27564ac695

Fyra tips till dig som ska ut på tågsemester

Ska du ut på tågsemester? Här är några saker som kan vara bra innan du ger dig av!

Läs hela artikeln här »
5a8ca90578fa149520994799b48fc14b

Miljarder människor saknar rent vatten

Ungefär 140 liter vatten går åt för att producera en kopp kaffe – det tål att tänka på inför världsvattendagen, som infaller på fredag.

Läs hela artikeln här »
crop kOCXZKFNhAsA

Google lanserar spelplattformen Stadia

Googles nya spelplattformen Stadia låter användare strömma spel genom webbläsaren utan att behöva vänta på att innehåll först laddas ner till enheten.

Läs hela artikeln här »
2005569635

Här är världens lyckligaste länder 2019

De nordiska länderna toppar återigen listan över världens lyckligaste länder, det visar en ny rapport från FN.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 20 at 8.53.06
chinatown.sanfrancisco

Annons

DanielNenonen

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

Annons. Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter i Svenskfinland. - Jag är glad över det val jag gjorde. Jag är så nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, konstaterar Olya Tsikhanchuck, som studerar till formgivare inom grafisk design i Jakobstad.

Läs hela artikeln här »
41494bc55b2

Fyra tips för en grönare vardag

Polerna smälter, vädret blir allt mer extremt och snart är det kanske mer plast än fisk i våra hav. Här är några smarta tips på vad du kan göra för att leva ett lite mer hållbart liv.

Läs hela artikeln här »
Gambamark

Senaste från Blogoteket

9574007192

Här är världens tio dyraste städer 2019

Köpenhamn är världens sjunde dyraste stad, samma placering som New York och Sydkoreas huvudstad Seoul. Det visar en ny undersökning av The Economist.

Läs hela artikeln här »
gronvaxt
Screenshot 2019 03 19 at 10.36.25
Screenshot 2019 03 19 at 10.39.13
Skarmavbild 2019 03 18 kl. 17.37.18
Screenshot 2019 03 18 at 9.31.16
8c7293157e

Årets it-plagg – färgglad kostym

Färgglada kostymer – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller modet 2019.

Läs hela artikeln här »
1d053bd32f

Japan öppnar museum om bajs

I den japanska staden Yokohama kan man numera besöka Unko Museum som är tillägnat bajsets roll i populärkulturen.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 18 at 9.23.23
slutaflyga
Screenshot 2019 03 18 at 9.13.23
sandra
falafel

Fylld pita med falafel och hummus

Falafeln som härstammar från Mellanöstern, är en populär rätt bland vegetarianer och veganer. Att falafel är gjort på kikärtor gör det till en utmärkt proteinkälla! Oftast serveras den i pitabröd, men även på en så kallad mezetallrik som består av många olika små rätter. I det här receptet visar vi hur du kan göra fyllda pitabröd med hemgjord falafel, hummus och syltad lök!

Läs hela artikeln här »
2c1b7ed54e8f770bfb11ec9d24c4d582

Facebook: Raderat 1,5 miljoner terrorvideor

Techbolag kritiseras för att terrorpropaganda kunnat spridas i deras kanaler.

Läs hela artikeln här »
lcPvX7ZZm2g4

Henrik har tusentals pennor – "Senast jag räknade var jag uppe i 18107"

En stor penna på husfasaden hälsar välkommen när man kliver in hos Henrik Blom i Maxmo. Pennan fick han i femtioårspresent av sina vänner. En gåva som passar som hand i handske för Blom som samlar på pennor.

Läs hela artikeln här »
ae1d47f8f0c85a273d112dc15ce6c5cf

”Rig 45” får en andra säsong

Den första säsongen av Viaplay-serien ”Rig 45” slog publikrekord under sin premiärhelg.

Läs hela artikeln här »
7a8144c300325e17bc892fa5d475dd8b

Pappersarbetaren Holm vann årets "Talang"

"Talang"-finalen 2019 bjöd på eldig pole dance, magi och ett ofattbart sifferminne. Men det var Micke Holms kraftfulla stämma som lyckades ta sig genom flest tv-rutor.

Läs hela artikeln här »
batch DSC09832
Skarmavbild 2019 03 16 kl. 23.37.22
82f60597c3

Louis Vuitton drar tillbaka MJ-inspirerad kollektion

Det franska lyxmodevarumärket Louis Vuitton kommer att dra tillbaka alla varor som direkt eller indirekt har inspirerats av popstjärnan Michael Jackson.

Läs hela artikeln här »
450b4a1a74840ca06219882f6812ee75

Kvinna med "opassande" kläder nekades flyga till Teneriffa

En 21-årig kvinna skulle flyga till Teneriffa på solsemester när hon stoppades av planets kabinpersonal.

Läs hela artikeln här »
46ef2698e9243a041c195a732291d9a7

CNN: Är Helsingfors världens coolaste stad?

Nyhetskanalen CNN är nyfiken på hur finländarna är så lyckliga trots bitande kyla och mörker.

Läs hela artikeln här »