Artikel från
dcRYyyxXEILx Rialtobron över Canal Grande i Venedig. Foto: TT/Jörgen Ulvsgärd
Publicerad 10 juni 2018 kl 10:01

Gör Venedig på två dagar

Ett tusenårigt världsarv fullt av kulturskatter som ständigt har förtrollat besökare från hela världen. Få resmål är så suggestivt laddade som det legendariska Venedig och få städer är så perfekta för en tvådagarsvistelse.

Vi glider sakta in i Venedigs pulsåder Canal Grande. Pärlemorskimrande och förgyllda palats stiger upp ur kanalens mörka vatten. Venedig är romantikens stad nummer ett.

Det var här den legendariske playboyen Casanova begick älskog bland klostrets nunnor, dömdes till blasfemi och hamnade bakom galler i det beryktade fängelset i det gotiska Dogepalatset.

I verkligheten lyckades han ta sig ut ur sin cell och genomförde en spektakulär flykt över stadens tak.

Zoom

Hela staden står i vatten, som om det vore en tillfällig översvämning. Medan gondolerna sakta glider fram i kanalerna hörs då och då "o sole mio" från någon gondoljär.


Staden rymmer också ond bråd död både historiskt och fiktivt. De mörka kanalerna och trånga gränderna har inspirerat många författare; allt från August Strindberg till Ernest Hemingway, för att inte tala om den amerikanska deckarförfattaren Donna Leon, som sedan snart trettio år bor i Venedig och som blivit världsberömd för sina böcker om den melankoliske kommissarien Guido Brunetti.


Dag 1


Starta dagen på världens äldsta kafé, Caffé Florian. Här infinner sig den rätta Venedigkänslan, inte minst på grund av den historiska interiören. Många är de som intagit en kaffe på detta legendariska kafé som öppnade redan år 1720. Casanova fikade här, liksom Goethe, Wagner och Hemingway. Men ska du insupa den nostalgiska atmosfären får du vara beredd på att det också kostar en slant.


Lunch


Ju längre bort från Markusplatsen och Rialtobron du kommer desto lättare är det att hitta ett eget Venedig. Områdena runt Campo SS Giovanni eller Santa Maria Formosa, det vill säga öster om Rialtobron, är bäst.

Här är det lätt att hitta små mysiga restauranger, barer och kaféer. Handlar det om lunch tar man gärna Venedigs svar på tapas, cicchetti, på någon enkel bar, så kallad baccari. I dessa kvarter ligger också ett litet undanskymt torg och en kvarterskrog med innegård och bord under vinrankorna, restaurangen Al Giardinetto.

Zoom

Venedigs svar på tapas heter cicchetti.


Här finns även Scala Contarini del Bovolo, en arkitektonisk guldklimp från 1400-talet, gömd bland de smala gatorna nära torget Campo Manin. Detta magnifika spiraltrappstorn påminner på håll om det lutande tornet i Pisa. Stilen är en blandning av renässans, gotisk och bysantinsk arkitektur.


Eftermiddag


Den berömda deckarbaren Do Mori är författaren Donna Leons huvudperson kommissarie Brunettis favoritbar, tillika Venedigs äldsta. Den öppnades redan år 1462. Här dricker man vin och äter cicchetti. Men var beredd på att stå upp för det finns inga bord. Och undvik att ta upp ämnet Donna Leon för då blir bartendern svart i blicken. Hon är inte populär bland invånarna för att de tycker att hon svartmålar Venedig i sina berättelser.


Kväll


Trattoria Da Remigio är venetianernas egen favoritkrog med stans bästa fisk och skaldjur. Ägaren Guiseppe Biasiato, kallad "Pino", har vunnit flera priser och har drivit restaurangen i över 30 år. Här är det trångt och alltid fullt. Boka bord i god tid och prova gärna mjölkkokt risotto med skaldjur.


Dag 2


Förmiddagskaffe och besök på Markusplatsen är, hur man än ser det, ett måste vid ett Venedigbesök. På vägen dit hittar du det bästa kaffet i stan på La Brasiliana. Det är opretentiöst och drivs av en hängiven barista, venedigbon Lucio Zecchin.

Zoom

Markusplatsen i Venedig.


Lite längre fram på gatan skymtar Basilica di San Marco, eller Markuskyrkans fasad, som ser ut som en skånsk spettekaka i det gulvita morgonljuset. Tyvärr är köerna långa för att komma in, men det kan vara värt att vänta. Här ryms bland annat de berömda bronshästarna, som venetianarna tog med sig hem från hästkapplöpningsbanan i Konstantinopel. Två kopior finns för övrigt på Blasieholmstorg i Stockholm.


Lunch


Många anser att stadens trevligaste och mest typiska venetianska torg är Campo Santa Margherita med alla sina mysiga restauranger och ett myllrande folkliv på kvällarna. Ett annat torg är Campo San Giacomo di Rialto nära Rialtobron. Här pågår en livfull marknad med fisk och grönsaker varje dag, utom på söndagarna.

På eftermiddagar och kvällar intas torget av studenter, och på kvällarna är barerna hett trakterade. Här ligger Antica Trattoria Poste Vecie, restaurangen som sägs ha anor från 1500-talet. På sommaren kan man äta ute i krogens vackra trädgård.


Eftermiddag


På den klassiska baren Harrys Bar satt Ernest Hemingway ofta med ett glas Bellini när han skrev efterkrigsromanen ”Över floden in bland träden” (1952). Denna klassiska dryck föddes just vid denna bardisk och består av champagne blandat med vit persikojuice. Baren ligger strax bakom Markusplatsen och öppnade på 1940-talet.


Kväll


Jag tar modet till mig och kliver i en gondol vid Ponte dei Miloni. Plötsligt blir perspektiven de rätta och upplevelsen så mycket starkare än jag kunnat föreställa mig. Först nu förnimmer jag att hela staden står i vatten, som om det vore en tillfällig översvämning. Det är dock ett permanent tillstånd som varat i mer än tusen år.

Zoom

Två gondoljärer byter några ord ute på Canal Grande.


Vid åran står Tommaso de Arcangeli, fjärde generationens gondoljär. I stråhatt med stort brätte och rött band, svarta byxor och randig t-shirt i vitt med svarta eller röda ränder paddlar han oss fram genom de berömda kanalerna. Efter färden blir det hemlagad pasta på restaurangen A La Corte Spaghetteria. En sann pastarestaurang där all pasta är hemmagjord.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

IMG 9182
74cb79be45 1

Därför ska du rocka sockorna i dag

21 mars är det världsdagen för Downs syndrom, och då gäller det att ha på sig ett udda par strumpor. Har du koll på varför? Här kommer en video som förklarar.

Läs hela artikeln här »
782b5f8e73ad52b1f087c5b71b651bfc

Se hit morgontrötta – nu vänder det!

Av många ses det som ett tecken på att vintern går mot sitt slut, och för morgontrötta kan det bli en avgörande vändpunkt. Under onsdagskvällen är det äntligen dags för vårdagjämning.

Läs hela artikeln här »
e04c3c877a9b96cf27907e9407c3eb1e

The Cure färdiga med nytt album

Redan i december förra året avslöjade det brittiska bandet The Cures frontman Robert Smith att bandet var i full färd med att färdigställa ett nytt album – bandets första fullängdsalbum på tio år.

Läs hela artikeln här »
batch DSC9491
454371905aec41fe33e3358ca2a0655d

Konstmuseum tackar nej till miljonbidrag

National Portrait Gallery i London har efter starka protester valt att tacka nej till ett miljonbidrag från den amerikanska familjen Sackler, som länge har beskyllts för att ha drivit på den så kallade opioidkrisen i USA.

Läs hela artikeln här »
2c31b1162b

Storaffären klar: Nu har Disney köpt upp Fox

Nu är en av Hollywoods största affärer genom tiderna slutförd. Disney äger nu 21st Century Fox. Det här innebär affären.

Läs hela artikeln här »
27564ac695

Fyra tips till dig som ska ut på tågsemester

Ska du ut på tågsemester? Här är några saker som kan vara bra innan du ger dig av!

Läs hela artikeln här »
5a8ca90578fa149520994799b48fc14b

Miljarder människor saknar rent vatten

Ungefär 140 liter vatten går åt för att producera en kopp kaffe – det tål att tänka på inför världsvattendagen, som infaller på fredag.

Läs hela artikeln här »
crop kOCXZKFNhAsA

Google lanserar spelplattformen Stadia

Googles nya spelplattformen Stadia låter användare strömma spel genom webbläsaren utan att behöva vänta på att innehåll först laddas ner till enheten.

Läs hela artikeln här »
2005569635

Här är världens lyckligaste länder 2019

De nordiska länderna toppar återigen listan över världens lyckligaste länder, det visar en ny rapport från FN.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 20 at 8.53.06
chinatown.sanfrancisco

Annons

DanielNenonen

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

Annons. Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter i Svenskfinland. - Jag är glad över det val jag gjorde. Jag är så nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, konstaterar Olya Tsikhanchuck, som studerar till formgivare inom grafisk design i Jakobstad.

Läs hela artikeln här »
41494bc55b2

Fyra tips för en grönare vardag

Polerna smälter, vädret blir allt mer extremt och snart är det kanske mer plast än fisk i våra hav. Här är några smarta tips på vad du kan göra för att leva ett lite mer hållbart liv.

Läs hela artikeln här »
Gambamark

Senaste från Blogoteket

9574007192

Här är världens tio dyraste städer 2019

Köpenhamn är världens sjunde dyraste stad, samma placering som New York och Sydkoreas huvudstad Seoul. Det visar en ny undersökning av The Economist.

Läs hela artikeln här »
gronvaxt
Screenshot 2019 03 19 at 10.36.25
Screenshot 2019 03 19 at 10.39.13
Skarmavbild 2019 03 18 kl. 17.37.18
Screenshot 2019 03 18 at 9.31.16
1d053bd32f

Japan öppnar museum om bajs

I den japanska staden Yokohama kan man numera besöka Unko Museum som är tillägnat bajsets roll i populärkulturen.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 18 at 9.23.23
slutaflyga
Screenshot 2019 03 18 at 9.13.23
sandra
falafel

Fylld pita med falafel och hummus

Falafeln som härstammar från Mellanöstern, är en populär rätt bland vegetarianer och veganer. Att falafel är gjort på kikärtor gör det till en utmärkt proteinkälla! Oftast serveras den i pitabröd, men även på en så kallad mezetallrik som består av många olika små rätter. I det här receptet visar vi hur du kan göra fyllda pitabröd med hemgjord falafel, hummus och syltad lök!

Läs hela artikeln här »
2c1b7ed54e8f770bfb11ec9d24c4d582

Facebook: Raderat 1,5 miljoner terrorvideor

Techbolag kritiseras för att terrorpropaganda kunnat spridas i deras kanaler.

Läs hela artikeln här »
8c7293157e

Årets it-plagg – färgglad kostym

Färgglada kostymer – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller modet 2019.

Läs hela artikeln här »
lcPvX7ZZm2g4

Henrik har tusentals pennor – "Senast jag räknade var jag uppe i 18107"

En stor penna på husfasaden hälsar välkommen när man kliver in hos Henrik Blom i Maxmo. Pennan fick han i femtioårspresent av sina vänner. En gåva som passar som hand i handske för Blom som samlar på pennor.

Läs hela artikeln här »
ae1d47f8f0c85a273d112dc15ce6c5cf

”Rig 45” får en andra säsong

Den första säsongen av Viaplay-serien ”Rig 45” slog publikrekord under sin premiärhelg.

Läs hela artikeln här »
7a8144c300325e17bc892fa5d475dd8b

Pappersarbetaren Holm vann årets "Talang"

"Talang"-finalen 2019 bjöd på eldig pole dance, magi och ett ofattbart sifferminne. Men det var Micke Holms kraftfulla stämma som lyckades ta sig genom flest tv-rutor.

Läs hela artikeln här »
batch DSC09832
Skarmavbild 2019 03 16 kl. 23.37.22
82f60597c3

Louis Vuitton drar tillbaka MJ-inspirerad kollektion

Det franska lyxmodevarumärket Louis Vuitton kommer att dra tillbaka alla varor som direkt eller indirekt har inspirerats av popstjärnan Michael Jackson.

Läs hela artikeln här »
450b4a1a74840ca06219882f6812ee75

Kvinna med "opassande" kläder nekades flyga till Teneriffa

En 21-årig kvinna skulle flyga till Teneriffa på solsemester när hon stoppades av planets kabinpersonal.

Läs hela artikeln här »
46ef2698e9243a041c195a732291d9a7

CNN: Är Helsingfors världens coolaste stad?

Nyhetskanalen CNN är nyfiken på hur finländarna är så lyckliga trots bitande kyla och mörker.

Läs hela artikeln här »