Artikel från
cropOM parad7 Merrie Monarchfestivalen drar genom staden. Foto: Annika Wilms
Publicerad 3 maj 2015 kl 09:26

”Hula är ­Hawaiis ­hjärtslag”

Det fanns en tid när Hawaiis kultur och traditioner höll på att glömmas bort. Det var länge sedan. På den årliga Merrie Monarch-festivalen samlas stolta dansare, hantverkare och musiker som håller kunskapen levande och stark.

Sammye Ku’ualoha Young sluter ögonen och ler inåt. När hon dröjande höjer blicken suger den in publiken. Armarna talar. De berättar om vågor, regn, blommor och vattenfall medan hennes bara fötter tassar över golvet. Åtbörderna är som ett teckenspråk.

– Varje rörelse har en innebörd. Det här betyder en blomma, säger Sammye Young och öppnar sina kupade händer.
– Det här betyder regn, fortsätter hon och låter sina fingrar fladdra neråt.
– Kroppsspråket och orden kompletterar varandra.

Rörelserna hör ihop med sången.

Young är hulalärare på skolan Hâlau Nâ Lei Hiwahiwa o Ku’ualoha.
– Leendet är det viktigaste för en bra huladansare, säger hon utan tvekan.
Hennes grupp framför både traditionella och nya sånger – mele – skrivna av Kawika Alfiche, som förklarar att de flesta handlar om naturen och kärleken i dess olika former.
– Hula skiljer sig från alla andra danser i världen eftersom du måste ha ord. Det går inte att bara börja dansa till en trumma. Hula kräver alltid en berättelse.

 

OM SammyeYoung2

Hula är mitt liv, säger Sammye Kuúaloha Yong.


Hela gruppen stiger upp på scenen och Alfiches fingrar skyndar över strängarna. Tempot är högt men dansarna avslappnade.
Det här är den moderna formen av hula och kallas ’auana – böljande rörelser, leenden, gitarrer och ukulele. Den ursprungliga formen kallas kahiko och ackompanjeras bara av slaginstrument. ”The real thing”, som många hawaiianer berättar med beundran i rösten. Under Merrie Monarch-festivalen på den största av öarna, Big Island, tävlar världens bästa huladansare.

– Hula är hjärtats språk. Därför är den hawaiianernas hjärtslag, säger konferencieren.

Orden härstammar från ”den muntra monarken” Kalakaua, kungen som regerade Hawaii 1874–1891 och återupplivade kulturella traditioner på väg att försvinna. En av dem var hula, som förbjudits 1830 av den dåvarande drottningen som konverterat till kristendomen.

På scenen utspelar sig en rå, nästan aggressiv krigsdans. Svetten glänser. Dansarna skanderar. De rör sig vasst och kantigt. Käppar klapprar och trummor dundrar. Lövkransar omsluter armar, vrister och pannor.
Luften är tung av den syrliga, fuktiga doften från blommor och löv. På festivalens hantverksmässa finns flera kransmakare. En av dem
heter Ululani Beatty.

– Jag har gjort det här hela livet. Jag hade inget val, det går i familjen, säger hon och stänker vatten över lei-kransarna, som ges som ett tecken på tillgivenhet.
– Jag hittar blommorna överallt i bergen. Det tar en vecka att leta fram dem och två veckor att göra alla lei jag säljer här.

Varje blomma har en egen innebörd, till exempel röda lehua som associeras med styrka och vulkangudinnan Pele.

– Mamma gör en krans på 10–30 minuter. Händerna bara vet vad de ska göra, säger dottern Keakahaumalio Perry.

 

OM lei3

Lei­kransar görs av blommor och fjädrar, men också snäckor och andra material.


Lei kan också bestå av andra material, till exempel fjädrar. Det är en konstform som få behärskar i dag. En av dem som gör det är Mele Kahalepuna Chun som lärt sig av sin mor och mormor.
– Förr i tiden bars fjädrar av överklassen, men numera kan vem som helst när som helst bära en fjäder-lei.

Flera stråhattar med fjäderkransar runt kullen guppar omkring i folkhavet.
– De färggrannaste är färgade gåsfjädrar och de mera neutrala kommer från fasaner, påfåglar, kalkoner, ankor och andra fåglar, säger Mele Kahalepuna Chun.

Det finns också cowboys på Big Island. De kallas paniolos, och de första var spanjorer som kungahuset på 1800-talet bjöd in för att lära hawaiianerna hantera boskap.
Suzanne Swartman tillverkar hawaiiska hololio-cowboyhattar.

– Jag flyttade hit som vuxen och lärde mig hantverket när det höll på att dö ut. Jag ville köpa en hatt men fick inte tag på någon. En gammal hawaiiansk kvinna som ville föra kunskapen vidare lärde mig, säger Swartman.

 

OM featherlei


Hatten är gjord av skruvpalmen lauhala. Lauhala används också för att tillverka sandaler, plånböcker, mattor och mycket annat.

– Bladen måste plockas, rengöras, rullas ihop så de plattas till, torkas, mjukas upp och rivas till rätt storlek, säger Joanne som tillverkar sandaler och andra föremål tillsammans med sin bror.

Traditionellt hawaiianskt hantverk, musik, hula och det hawaiiska språket upplevde en ny renässans från 1970-­talet och framåt, delvis tack vare Merrie Monarch-festivalen. Stoltheten över öarnas historia fladdrar i bilfönster och flaggstänger i den hawaiiska kungafanans och delstatsflaggans skepnad. Varje år väljs en kung Kalakaua och en drottning Kapi-­olani för festi­valveckan. De skrider in på den fullsatta dansarenan till det spöklika tutandet från jättelika snäckskal. Hela publiken står upp och tar varandras händer.

När USA:s nationalsång ­tonat ut över en knäpptyst arena inleder solisten Hawaiis nationalsång Hawai?i pono?î, skriven av kung
Kalakua. Publiken sjunger med och brister sedan ut i visslingar, applåder och hurrarop. Det är bara början.

Merrie Monarch­festivalens ­höjdpunkt är paraden som drar genom staden Hilo med dansare, ryttare och musik.
Hula är mitt liv, säger hulaläraren Sammye Ku’ualoha Young.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

crop 0fb7dcf2ff0f006583e9e5441fb407ea

Coca-Cola vill utveckla cannabisdryck

Läsktillverkaren Coca-Cola vill hitta nya inkomstkällor när den traditionella dryckesbranschen inte utvecklas i den riktning man vill se. En variant kan nu vara att sälja drycker som innehåller cannabidiol (CBD), den icke-hallucinogena substansen i cannabis.

Läs hela artikeln här »
7WTTszGeWwBI

"Game of thrones" blev bästa dramaserie på Emmygalan

"Game of thrones" höll för favorittrycket och hämtade hem statyetten för bästa dramaserie på nattens Emmygala. En tv-prisutdelning vars inledning färgades av politik.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 09 18 kl. 08.11.40
Tambur 4
l5tjTBDEFV5S

Bjud på känsloupplevelser i form av smak och doft

Köp det som du gillar och som passar din plånbok. Låt aldrig någon tala om för dig vad du borde tycka om och vad som är ”fint” att dricka, skriver ÖT:s och VBL:s vinkännare Linda Nylund.

Läs hela artikeln här »
1811f75069cdab85af1c598761bbd9bc

Konstexperternas bästa investeringstips

Världens dyraste målning, Leonardo da Vincis "Salvator Mundi", ställs i veckan ut i Förenade Arabemiraten. Målningen klubbades i fjol för närmare 4 miljarder kronor. Rekordpriser spås bli vanligare inom konstvärlden. Men det finns en hel del att tänka på för den som är grön och vill investera i konst.

Läs hela artikeln här »
dcrKrmndbOxV

Glitterbrillor, tweedkostymer och neonhandskar – i höst är allt tillåtet

Precis när sommaren är på väg att ta slut inleds årets kanske viktigaste modesäsong – hösten. Efter den rekordvarma sommaren längtar många efter att få kalibrera om garderoberna inför kallare väder. Gatumodet i Stockholm är som ett laboratorium för nya klädkombinationer.

Läs hela artikeln här »
NO2z8d2OqDni

Prova på smakrika och enkla kycklingrätter

Kyckling är en favorit i flera hushåll eftersom den går att variera i det oändliga. Vare sig du tillreder hel kyckling, bröstfilé, klubbor eller lår finns det ett recept som säkert faller hela familjen i smaken. Stig utanför din bekvämlighetszon och prova på en smakrik men enkel ny kycklingrätt.

Läs hela artikeln här »
e0537dbc21b9c18f42032eb5cb1c1db9

Lil Wayne öppnar upp om självmordsförsök

Rapparen Lil Wayne avslöjar på sitt kommande album att han försökte begå självmord som tolvåring. Han hittade en pistol i sin mammas byrålåda och sköt sig själv i bröstet, något som han tidigare hävdat var en olycka.

Läs hela artikeln här »
73822d04ba10eba2df251e6501dcfa56

Anna Kendrick avslöjar sitt Obama-skämt

I en serie bilder, tagna för sex år sedan, syns skådespelaren Anna Kendrick skaka hand med USA:s dåvarande president Barack Obama, som samtidigt viker sig dubbel av skratt.

Läs hela artikeln här »
ZeuzhnLYtFN9

Tre inredningsexperter ger tips: Så här inreder vi i höst

Sammet, skulpturer och massor av grönväxter. Låter det som hemma hos dig? Tre inredningsexperter i Österbotten ger sin analys: Så här vill vi inreda i höst. Håller du med?

Läs hela artikeln här »
host blabar caroline 1
Skarmavbild 2018 09 17 kl. 10.22.53
41796790 1754209631314941 7222860687960178688 n

Veckans blogg: Nikonisten

På bloggen "Nikonisten" får vi ofta se bilder från konsterter och evenemang runt i Österbotten. Men vet är riktigt personen bakom kameran? Veckans blogg och bloggare är Johan Hagström!

Läs hela artikeln här »
IMG 6067
KRmhpzOMVD3o

Gammalt får nytt liv – samtidigt är själva processen terapi för paret

I januari flyttade Caroline Eriksson, 27, och Fredrik Kuni, 36, in i sitt nya hus. I det nya huset blandar de gammalt med nytt. En del av inredningen har de gjort själva eller restaurerat.

Läs hela artikeln här »
0sovrum

Senaste från Blogoteket

Af48qgkEO377

Alexander i Vasa åt 10.000 kalorier i en Youtube-video

Alexander Antell har en Youtube-kanal men satsar mer på Instagram. Där har han 12.000 följare och hans mål är att inspirera sin följarskara som gärna får växa och bli större.

Läs hela artikeln här »
IMG 0034
45861d6a8af618cf9316a24a8f264b78

Första biljetten till månen bokad

Världens första månturist har köpt sin biljett. Eller vederbörande får åtminstone en vända runt månen. Det meddelar företaget Space X.

Läs hela artikeln här »
iBAcAnCVTZmg

På vägen mellan Lissabon och Porto finns mycket att uppleva

En resa med bil genom landet är bästa sättet att närma sig den portugisiska själen. Magisk, sprängfylld av historia och med gastronomi av världsklass.

Läs hela artikeln här »
xubKfuxCzUdB

Se här hur Sandra i Vasa förvandlade sin balkong från förvaringsplats till en mysig oas

Först gick Sandra Holmäng i Vasa loss på Pinterest och sedan hemma på gården i Forsby, Pedersöre. Slutresultatet blev en balkong med maxad myskänsla. Se före- och efterbilder!

Läs hela artikeln här »
style by shya
saramariaexenia.wordpress 4
XeYw5BeMzPhH

Ett hus renoverat med stor omsorg och känsla för gammalt hantverk

Efter tre och ett halvt års renovering börjar huset vara inflyttningsklart. Lisa och Patrik Fröjdö kan på riktigt flytta från sin Ikea-inredda lägenhet till Sigurdas, som huset vid Bäckas i Kronoby kallas.

Läs hela artikeln här »
WiAhIGS0AiZO

Drömmen om att bygga eget hus blev gemensam verklighet

Att bygga ett parhus tillsammans var först bara ett skämt paren emellan. Men snart står deras gemensamma hus klart på platsen de kallar Korsholms soligaste tomt.

Läs hela artikeln här »
wardrobe

Hälsa & träning

Skarmavbild 2018 05 04 kl. 18.24.36

Mat & dryck

resizedimage800533 laxpasta1
Artikel 5
One World Trace Center 2018 By Miss P
8KCg7aSF4jp6

Älskade äppelpaj

Vad ska man laga på alla härliga äpplen som nu fyller träden? Paj naturligtvis! Här hittar du nu tre härliga äppelpajer för mysiga höstkvällar.

Läs hela artikeln här »
host
jGpHn7MQ3br7

Filmen "The nun" är skräck på nybörjarnivå

I ”The nun” försöker den katolska kyrkan handskas med en demonisk nunna som hemsöker ett kloster i Rumänien. Beklagligtvis är det här skräck på nybörjarnivå och inget för genrens fantaster.

Läs hela artikeln här »

Annons

VasaDjurcentrum 18
Calpulli Tonalehqueh Aztec Dancers 3 By Miss P
DSC01977
a07936bd05ccdfe1f2864a8109cbab2c

Aretha Franklins klänningar säljs på auktion

Över 30 klänningar och accessoarer som Aretha Franklin har burit ska säljas på auktion, skriver ABC News.

Läs hela artikeln här »
e98e57de82e1bf283c5e54e0d3611088

Här är hajen som gärna tar sig en sallad

Vi ser dem som köttälskande bestar. Om de får i sig växter är det av misstag i den blodiga jakten på byte. Men nu har forskare vid University of California upptäckt en haj som faktiskt har smak för grönt.

Läs hela artikeln här »
407cd8ee6a34f6a3eb413ba2f7598c88

Motion kan mildra tarmbesvär

Mer motion kan lindra verkningarna av tarmsjukdomen IBS (irritable bowel syndrome, på svenska funktionella tarmbesvär), visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

Läs hela artikeln här »
bloggheader2
appelplattar

Temavecka: Världen runt

VLBLOT 637303

Minisemester piggar upp

Trött, hängig och ganska sliten? Inte tid för en hel veckas semester? Då kan en helg på spa göra susen.

Läs hela artikeln här »

Resor

Skarmavbild 2018 02 01 kl. 00.52.33
Skarmavbild 2018 09 06 kl2. 08.27.45

Temavecka: Världen runt

cropVLBLOT 548905

Bakom Kubas dörrar står öppna armar

Du, jag och vem som helst kan bo hemma hos en kubansk familj. Där kan du höra fantastiska historier, uppleva den kubanska vardagens utmaningar och äta bättre än på restaurang.

Läs hela artikeln här »

Temavecka: Världen runt

cropOT 497244

Tre dagar i London på barnens villkor

Kultur, häftiga byggnader, shopping, fotboll och lagom långa promenader. London passar ypperligt som resmål för en barnfamilj.

Läs hela artikeln här »
top view 1248955 960 721
201705240730305725 sbig2

Människor & samhälle

resizedimage800600 IMG 9103

Temavecka: Världen runt

packa3

Resespecial: Planera packningen

För att resa iväg en helg i arbetets tecken krävs inget mera än handbagage- bara man vet vad som är nödvändigt i kabinväskan. Sevendays presenterar en kort och koncis guide som kan hjälpa på traven när det vankas affärshelg.

Läs hela artikeln här »

Resor

Skarmavbild 2018 04 18 kl. 19.37.22

Temavecka: Världen runt

cropOT 503893

Mode, mat och Milano

Navigli är tveklöst Milanos mest pittoreska område. Men missa för allt i världen inte att ta en tur upp bland tinnarna på Il Duomo.

Läs hela artikeln här »

Temavecka: Världen runt

cropOM IMG 0940

Bonjour, Nya Frankrike

Som valarna kom de från Atlanten, och gjorde Québec till det franska Amerikas vagga. Det fanns en tid när franskan klingade över hela kontinenten. Framtiden var inte fransmännens, men Québec finns kvar.

Läs hela artikeln här »
DSCF0270 2
Skarmavbild 2018 09 04 kl. 07.22.04
laxspett

Temavecka: Världen runt

stockholm

Resespecial: Inspirerande resmål

Veckan fortsätter i resandets tecken och nu tipsar vi om fyra inspirerande resmål. Vill du ha en romantisk weekend, spännande äventyr, vilda festligheter eller trygg familjesemester? Vi har listat lämpliga resmål.

Läs hela artikeln här »

Temavecka: Världen runt

cropOM parad7

”Hula är ­Hawaiis ­hjärtslag”

Det fanns en tid när Hawaiis kultur och traditioner höll på att glömmas bort. Det var länge sedan. På den årliga Merrie Monarch-festivalen samlas stolta dansare, hantverkare och musiker som håller kunskapen levande och stark.

Läs hela artikeln här »

Temvecka: Världen runt

Sol, hav och små byar på Kreta

På Kreta finns så mycket mer för den som inte enbart vill ligga i solstolen. Här finns en natur som får en att häpna. Höga berg och djupa dalar som möter ett korallblått hav.

Läs hela artikeln här »
resizedimage800450 bild
JuTeOi1SOzMN

Svamprätt på tre sätt

Då svamparna dyker upp känns det som att hösten är här.

Läs hela artikeln här »