Artikel från
cC7KzvjsY5dq Pärnu har Estlands härligaste strand, över sju kilometer mjuk sand att breda ut sig på. Foto: Linda Romppala
Publicerad 27 maj 2018 kl 10:01

I Estland finns Östersjöns genuina spakust

Vårt grannland Estland har en lång tradition av hälsoturism med allt från lerkurer och bastubad till lyxigt spaliv vid havet. Längs landets Östersjökust ligger kurhotellen på rad med innovativ och hälsosam mat, sköna behandlingar och utrymme för avkoppling.

Längs kustvägen från Tallinn ser vi påkostade, moderna villor med stora trädgårdar och havsutsikt. Vi är på väg till Viimsi, från början ett fiskeläge med en stor befolkning svensktalande kustbor, i dag något av Tallinns gräddhylla. I en gles tallskog nära havet ligger också Viimsi Hotel & Spa. De flesta av de behandlingar som erbjuds här är designade för skönhet och avkoppling, men en del rent medicinska erbjudanden finns också på menyn. Många inleder därför sin vistelse med ett läkarbesök där lämplig behandling och rehabilitering föreslås.


För en svensk resejournalists spända datoraxlar, nordiskt känsliga hy och hösnuva ordinerar doktorn ryggmassage med varmt vax, mentolinhalationer, ayurvedisk oljemassage och lerinpackning. Den medicinen känns lätt att svälja, och jag påbörjar behandlingen omedelbart nere i spaet.

Zoom

Ett besök i den gamla Hansastaden Tallinn öppnar upp för många sköna spaupplevelser. Foto: Linda Romppala


I bastuavdelningen pågår olika saunaritualer varje dag. Vi följer med på en saltbehandling, där alla får en näve grovsalt att gnida in i huden som smälter ned i porerna milda värmen. En dusch senare är man len som en persika.


Vår nästa spadestination är möjligtvis den mest klassiska. Pärnu i södra Estland var en fashionabel kurort redan på 1800-talet, dit ryska aristokrater och svenska grosshandlare kom för lerbad och långa sommarnätter. En anledning till att hälsotraditionerna utvecklades just här var den lokala gyttjan, känd för sina terapeutiska egenskaper. Merparten av Pärnus befintliga anläggningar öppnades under Sovjettiden av fackföreningar som sände arbetare på en veckas spaledigt varje år.

- När Sovjetunionen föll samman sinade tillgången på turister. Många av kurbaden genomförde rejäla renoveringar, och i dag har vi ett 20-tal riktigt fina spahotell här i Pärnu, säger Ave Pill på Estonia Spa.


Den medicinska anläggningen på Estonia Spa bär spår av den sovjetiska ändamålsenliga arkitekturen, men i gengäld är den nybyggda salongen desto mer modern. Här finns flera stora pooler både inne och ute och ett tiotal olika bastuvarianter. Bland annat kan man testa estnisk rökbastu, en tradition som kvalat in på Unescos kulturarvslista. Min favorit blir dock Dödahavs-poolen, där jag flyter som en kork i ljummet saltvatten till klassisk musik, fullständigt avslappnad i varje muskel.


I Pärnu finns förutom de stora resorterna även mängder av små oberoende span. De kallas ”ilusalong” och här kan man slinka in för en manikyr eller ett fotbad om man har lite tid över.


Pärnu är också något av Estlands partyhuvudstad sommartid. På den magnifika stranden ligger flera beachklubbar, och i de centrala delarna håller nattklubbarna öppet till sent. Populära Aptek är beläget just i ett gammalt apotek, och stilrena nattklubben Sugar har utsetts till stadens bästa nöjesetablissemang flera år i rad.


Välbadade styr vi kosan norrut längs Estlands kust mot Saaremaa. Den stora ön öster om Gotland har en lång historia av ockupationer av främmande makt. När Saaremaa var svenskt kallades ön Ösel, ett namn som fortfarande delvis lever kvar.

Zoom

Ösel är genuint estniskt med en orörd natur, väderkvarnar, fiskelägen och traditionella stugor med halmtak. Foto: Linda RomppalaÄven denna ö är en populär spadestination. I huvudorten Kuressaare finns klassiska Grand Rose Spa med en stor badavdelning perfekt för barnfamiljer, och i hamnen tronar eleganta Georg Ots Spa. Här har man fokus på lyx och skönhet och använder lokala produkter som tång, salvia och enbär i sina behandlingar. I anslutning till anläggningen ligger en av Ösels bästa restauranger, Gospa, med skandinaviskt avskalad inredning.

Zoom

Ön Ösel är en liten idyll mitt i Östersjön med snickarglädje, små restauranger och stora områden med orörd natur. Foto: Linda Romppala


En kvällspromenad genom Kuressaare bjuder på både medeltida biskopsborgar och pastellfärgade träverandor med snickarglädje för en riktig Bullerbykänsla. I den gamla stadskvarnen från 1800-talet huserar stadens äldsta restaurang Saaremaa Veski. Grovhuggna möbler och en öppen brasa skapar skön atmosfär. Maten är rustik husmanskost som friterad fisk, picklade grönsaker och pastejer.


Zoom

Biskopsborgen från 1200-talet kikar upp vid flodstranden i Kuressaare. Foto: Linda RomppalaSaaremaa är onekligen genuint estniskt med sina väderkvarnar, rustika mat, handbroderade tofflor och traditionella stugor med halmtak. De lugna fiskebyarna med långa, öde stränder, stengärsgårdar och förfallna mjölkpallar erbjuder en tillflyktsort för den som vill njuta av lugnet och naturen.

Zoom

Ön Ösel är en liten idyll mitt i Östersjön med snickarglädje, små restauranger och stora områden med orörd natur. Foto: Linda RomppalaDet är också en miljö perfekt för att ägna sig åt konsten att brygga öl, en tradition som fortfarande är stark på ön. Traditionen med bondgårdsöl har öbon Kristel Koitla anammat. I dag driver hon och hennes man öns största bryggeri i en Art deco-inspirerad industribyggnad mitt i Kuresaaree. Hit välkomnas besökare för en inblick i hantverket och givetvis en avsmakning av varorna.

- Öl är ju en perfekt motpart till hälsotraditioner, menar Kristel. Spabehandlingarna gör gott utanpå – och ölet gör gott inuti!

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

435abbe2d82cf1ac93120a028d64efa4

Céline Dion i "Carpool karaoke"?

Är Céline Dion nästa artist att gästa James Corden i "Carpool karaoke"? Ja, åtminstone om man får tro den brittiske pratshowvärdens Twitterkonto, där han lagt ut en bild från en bil tillsammans med världsstjärnan.

Läs hela artikeln här »
31d4db6179d6a868c73c77dcc2866088

Zac Efron i ny film om Scooby-Doo

Zac Efron, som slog igenom i "High school musical"-filmerna, är tillsammans med Amanda Seyfried de senaste namnen att presenteras som röstskådespelare i den nya kommande Scooby-Doo-filmen, skriver Deadline.

Läs hela artikeln här »
654667ba84e002d1522f4a6d69541d48

Tablettbrus och slajmslafs – ljud trendar

En hel skiva gjord av ljudet från brustabletter som upplöses i vatten – konstnären Alexander Höglund har dragit ljudtrenden till sin spets. Samtidigt hänger sig många på nätet åt att njuta av det slafsiga ljudet av slajm och frasiga kakor som krossas.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 03 23 kl. 03.09.21
f8fe9e3dcd

Ed Sheeran öppnar livebar i London

I slutet av april öppnar Ed Sheeran en bar med fokus på livemusik på Portobello Road 323 i Notting Hill, skriver The Sun. Här kommer en video!

Läs hela artikeln här »
IMG 6352
AJ2A9794
799A1505
0ea70ec05f2

Idag är det världsvattendagen – så sparar du vatten i vardagen

Alla kan hjälpas åt och dra sitt strå till stacken när det gäller att spara vatten. I den här videon kommer några smarta tips på hur just du kan bidra!

Läs hela artikeln här »
veganskhudvard 12
Skarmavbild 2019 03 22 kl. 02.14.03

Senaste från Blogoteket

01c8f5f0b1

NASA utannonserar världens första rymdpromenad med bara kvinnor

Den amerikanska myndigheten NASA har tillkännagett att de kommer göra världens första rymdpromenad med bara kvinnor. Se videon här!

Läs hela artikeln här »
batch IMG 7478
IMG 9182
74cb79be45 1

Därför ska du rocka sockorna i dag

21 mars är det världsdagen för Downs syndrom, och då gäller det att ha på sig ett udda par strumpor. Har du koll på varför? Här kommer en video som förklarar.

Läs hela artikeln här »
782b5f8e73ad52b1f087c5b71b651bfc

Se hit morgontrötta – nu vänder det!

Av många ses det som ett tecken på att vintern går mot sitt slut, och för morgontrötta kan det bli en avgörande vändpunkt. Under onsdagskvällen är det äntligen dags för vårdagjämning.

Läs hela artikeln här »
e04c3c877a9b96cf27907e9407c3eb1e

The Cure färdiga med nytt album

Redan i december förra året avslöjade det brittiska bandet The Cures frontman Robert Smith att bandet var i full färd med att färdigställa ett nytt album – bandets första fullängdsalbum på tio år.

Läs hela artikeln här »
batch DSC9491
454371905aec41fe33e3358ca2a0655d

Konstmuseum tackar nej till miljonbidrag

National Portrait Gallery i London har efter starka protester valt att tacka nej till ett miljonbidrag från den amerikanska familjen Sackler, som länge har beskyllts för att ha drivit på den så kallade opioidkrisen i USA.

Läs hela artikeln här »
2c31b1162b

Storaffären klar: Nu har Disney köpt upp Fox

Nu är en av Hollywoods största affärer genom tiderna slutförd. Disney äger nu 21st Century Fox. Det här innebär affären.

Läs hela artikeln här »
27564ac695

Fyra tips till dig som ska ut på tågsemester

Ska du ut på tågsemester? Här är några saker som kan vara bra innan du ger dig av!

Läs hela artikeln här »
5a8ca90578fa149520994799b48fc14b

Miljarder människor saknar rent vatten

Ungefär 140 liter vatten går åt för att producera en kopp kaffe – det tål att tänka på inför världsvattendagen, som infaller på fredag.

Läs hela artikeln här »
crop kOCXZKFNhAsA

Google lanserar spelplattformen Stadia

Googles nya spelplattformen Stadia låter användare strömma spel genom webbläsaren utan att behöva vänta på att innehåll först laddas ner till enheten.

Läs hela artikeln här »
2005569635

Här är världens lyckligaste länder 2019

De nordiska länderna toppar återigen listan över världens lyckligaste länder, det visar en ny rapport från FN.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 20 at 8.53.06
chinatown.sanfrancisco

Annons

DanielNenonen

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

Annons. Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter i Svenskfinland. - Jag är glad över det val jag gjorde. Jag är så nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, konstaterar Olya Tsikhanchuck, som studerar till formgivare inom grafisk design i Jakobstad.

Läs hela artikeln här »
8c7293157e

Årets it-plagg – färgglad kostym

Färgglada kostymer – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller modet 2019.

Läs hela artikeln här »
41494bc55b2

Fyra tips för en grönare vardag

Polerna smälter, vädret blir allt mer extremt och snart är det kanske mer plast än fisk i våra hav. Här är några smarta tips på vad du kan göra för att leva ett lite mer hållbart liv.

Läs hela artikeln här »
Gambamark
9574007192

Här är världens tio dyraste städer 2019

Köpenhamn är världens sjunde dyraste stad, samma placering som New York och Sydkoreas huvudstad Seoul. Det visar en ny undersökning av The Economist.

Läs hela artikeln här »
gronvaxt