Artikel från
KRL3fCiE9pxH Den mjölvita, milslånga sandstranden är ett paradis! Den är också handikappvänlig, med ramp för rullstolar och barnvagnar. Stranden är indelad i zoner för simning, sport, nudister och hund-rastare. Foto: Gunilla Heick
Publicerad 23 juni 2018 kl 15:01

Liepaja väntar på att bli upptäckt av turister

Hitta bärnsten på den långa sandstranden, upplev musikliv, historia och konsthantverk. Liepaja i Lettland erbjuder många intryck för besökarna.

Den 13 februari 1918 ägde en högtidlig ceremoni rum i den stora Trefaldighetskyrkan i Liepaja. Soldaterna i den 27:e jägarbataljonen svor trohet mot Finlands regering, innan färden gick till Vasa på fartygen Mira, Poseidon, Arcturus och Castor. Den 26 februari, dagen efter att jägarna ankommit till Vasa, var det stor parad på torget, där överbefälhavare Mannerheim tog emot soldaterna.

Zoom

Utställning i Liepajas Trefaldighetskyrka omkring jägarbataljonen. Den 13 februari 1918 svor soldaterna trohet mot Finlands regering i denna kyrka. Den 26 februari, dagen efter att de ankommit till Vasa, var det stor parad på Vasa torg. Foto: Gunilla Heick


Allt det här kan man läsa om och se bilder av i Trefaldighetskyrkan i Liepaja. I mitten av februari hölls det minneshögtidligheter, där också en grupp finländare deltog.


Efter att ha närstuderat utställningen nere i kyrkan tittar vi uppåt och beundrar kyrkans orgel, som är den största mekaniska originalorgeln i världen. Varje höst är det orgelmusikfestival i Liepaja.


Liepaja är en stad där människor från olika kulturer, ursprung och religion bor sida vid sida. Inne i centrum ligger förutom Trefaldighetskyrkan också den katolska Sankt Josef-katedralen, med konstgalleri i tornet, och den lutherska Sankt Anna-kyrkan med berömt barockaltare av trä. Störst intryck på oss gör ändå den ortodoxa marinkatedralen för den helige Nikolaus. Marinkatedral för att den ligger i Karosta, det gamla militärområdet några kilometer norr om stadskärnan. Katedralen är den högsta kupolbyggnaden i Baltikum.


Karosta, örlogshamnen, är historiskt sett det största militärområdet i Baltikum. Det uppfördes omkring 1900 som ryska imperiets militärbas. Under den femtio år långa sovjetiska ockupationstiden var Liepaja en stängd stad. Det behövdes särskilt tillstånd för att få resa in i Karosta, som hyste 26 000 soldater på flottbasen.

Zoom

Utanför Karosta-fängelset på det gamla militärområdet. Andris, som varit professionell soldat sedan 1992, drillar en grupp litauiska skolbarn på samma sätt som fångarna behandlades. Foto: Gunilla Heick


Från 1991 ingår Liepaja igen i det självständiga Lettland. Den sovjetiska militära eran i Liepaja slutade dock först 1994.


I dag är flottbasen Karosta öppen för besökare, och den gör ett rätt våldsamt intryck, inte minst på grund av fängelset, där man kan få rundvisning. Vår guide Andris, en professionell soldat, berättar levande om tiden då människor internerades här. Han visar runt i militäruniform och ser nästan skräckinjagande ut. Efter sightseeingen, medan vi dricker en kopp fängelsekaffe ute i gården, ser vi hur han kommenderar med en grupp litauiska skolbarn på samma sätt som de internerade blev drillade. Åskådlighetsundervisning som de garanterat inte glömmer.


När vi kommer tillbaka till hotellet och den unga receptionisten hör var vi varit, ryser hon. Själv har hon aldrig besökt Karosta, och inte vill hon dit heller! Blotta tanken skrämmer henne.


Betydligt mera fredligt är något annat som Liepaja är vida känd för: Bärnsten.


Legenden berättar att Gud ursprungligen skapade två solar, men senare beslöt att det bara behövdes en. Den andra solen föll ner i havet och krossades i otaliga stycken – solbitar i form av bärnsten.

Zoom

71-åriga Skaidrite Vasilevica har arbetat med bärnsten och gjort smycken i 42 år. Hon har både verkstad och utställningsutrymme i konsthantverkarhuset. Bilden på väggen visar hur proffsen samlar bärnsten. Foto: Gunilla Heick


I Liepaja har man en lång tradition för att både finna och bearbeta detta havets guld. Det lokala konsthantverkarcentret i Darza-gatan 4/8 välkomnar besökare. Skickliga hantverkare demonstrerar hur de väver, syr folkdräkter, flätar pil, slipar bärnsten med mera. I centrets butik kan man köpa ljus och tvålar med små bärnstenskorn i.


Liepaja har ett rikt musikliv. Stadens symfoniorkester håller till i det runda konserthuset, som med sin gulbruna glasfasad liknar en stor klump bärnsten. Vi besökte en fin jazzkonsert i foajén. Det är bara att kolla husets evenemangskalender.


Och vem skulle ha trott det, men Liepaja är faktiskt den lettiska rockmusikens vagga! Staden har flera populära rockband, och man arrangerar regelbundet rockfestivaler. På Zivju-gatan traskar vi längs Liepajas egen Walk of Fame: Långa rader med handavtryck i metallplattor av stadens mest berömda rock- och folkmusiker.

Zoom

Liepajas Walk of Fame, med handavtryck i bronsplattor av lokala folk- och rockmusiker. Inte så stor som den berömda originalutgåvan i Hollywood, men ett fyrtiotal artister och band har fått äran att representera staden. Många har skandinavisk-klingande namn. Foto: Gunilla Heick


Vi beundrar fina jugendhus längs Graudu-gatan, och de gamla magasinbyggnaderna av trä nere vid Promenaden, gatan längs kanalen som tidigare var avstängt militärt område. Nu är den ett populärt promenadstråk med hotell, restauranger och musikställen.

Zoom

Det är lätt för österbottningar att förstå vissa ord på lettiska. Strecket ovanför en vokal anger att den uttalas med långt ljud. Foto: Gunilla Heick


Jugendhusen ritades av Paul Max Berche, Liepajas huvudarkitekt, under slutet av 1800-talet. Många av husen är ganska förfallna, och väntar nu på en investor som vill renovera.

Zoom

Dagisbarnen njuter av att leka på den milslånga sandstranden. De stora skinande bokstäverna har blivit ett vårtecken för både staden och stranden. Foto: Gunilla Heick


Men det bästa med Liepaja är ändå stranden. Tio kilometer lång, bred och vit, börjandes precis mitt i centrum av staden. Sanden är mjuk och finkornig som mjöl. Hit kommer lokala skolklasser och dagisgrupper, och kvällstid flockas de unga här. Vi njuter av läcker iskaffe på ett strandkafé, och drömmer om att vända tillbaka för att leta efter bärnsten, eller kanske vara med om sommaryoga på stranden. Vi säger paldies! – tack på lettiska, ett bra första ord att lära sig.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

Skarmavbild 2019 03 24 kl. 01.26.12
76650f4251bca82eb8530be3cd5ee9e9

Afflecks basketfilm får premiär i höst

Ben Afflecks nästa filmsatsning har fått ett premiärdatum. Den som längtar efter att se honom på vita duken igen kan skriva upp 18 oktober i almanackan – då går den ännu obetitlade filmen nämligen upp på biograferna, skriver Variety.

Läs hela artikeln här »
435abbe2d82cf1ac93120a028d64efa4

Céline Dion i "Carpool karaoke"?

Är Céline Dion nästa artist att gästa James Corden i "Carpool karaoke"? Ja, åtminstone om man får tro den brittiske pratshowvärdens Twitterkonto, där han lagt ut en bild från en bil tillsammans med världsstjärnan.

Läs hela artikeln här »
31d4db6179d6a868c73c77dcc2866088

Zac Efron i ny film om Scooby-Doo

Zac Efron, som slog igenom i "High school musical"-filmerna, är tillsammans med Amanda Seyfried de senaste namnen att presenteras som röstskådespelare i den nya kommande Scooby-Doo-filmen, skriver Deadline.

Läs hela artikeln här »
654667ba84e002d1522f4a6d69541d48

Tablettbrus och slajmslafs – ljud trendar

En hel skiva gjord av ljudet från brustabletter som upplöses i vatten – konstnären Alexander Höglund har dragit ljudtrenden till sin spets. Samtidigt hänger sig många på nätet åt att njuta av det slafsiga ljudet av slajm och frasiga kakor som krossas.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 03 23 kl. 03.09.21
f8fe9e3dcd

Ed Sheeran öppnar livebar i London

I slutet av april öppnar Ed Sheeran en bar med fokus på livemusik på Portobello Road 323 i Notting Hill, skriver The Sun. Här kommer en video!

Läs hela artikeln här »
IMG 6352
AJ2A9794
799A1505
0ea70ec05f2

Idag är det världsvattendagen – så sparar du vatten i vardagen

Alla kan hjälpas åt och dra sitt strå till stacken när det gäller att spara vatten. I den här videon kommer några smarta tips på hur just du kan bidra!

Läs hela artikeln här »
veganskhudvard 12
Skarmavbild 2019 03 22 kl. 02.14.03

Senaste från Blogoteket

01c8f5f0b1

NASA utannonserar världens första rymdpromenad med bara kvinnor

Den amerikanska myndigheten NASA har tillkännagett att de kommer göra världens första rymdpromenad med bara kvinnor. Se videon här!

Läs hela artikeln här »
batch IMG 7478
IMG 9182
74cb79be45 1

Därför ska du rocka sockorna i dag

21 mars är det världsdagen för Downs syndrom, och då gäller det att ha på sig ett udda par strumpor. Har du koll på varför? Här kommer en video som förklarar.

Läs hela artikeln här »
782b5f8e73ad52b1f087c5b71b651bfc

Se hit morgontrötta – nu vänder det!

Av många ses det som ett tecken på att vintern går mot sitt slut, och för morgontrötta kan det bli en avgörande vändpunkt. Under onsdagskvällen är det äntligen dags för vårdagjämning.

Läs hela artikeln här »
e04c3c877a9b96cf27907e9407c3eb1e

The Cure färdiga med nytt album

Redan i december förra året avslöjade det brittiska bandet The Cures frontman Robert Smith att bandet var i full färd med att färdigställa ett nytt album – bandets första fullängdsalbum på tio år.

Läs hela artikeln här »
batch DSC9491
454371905aec41fe33e3358ca2a0655d

Konstmuseum tackar nej till miljonbidrag

National Portrait Gallery i London har efter starka protester valt att tacka nej till ett miljonbidrag från den amerikanska familjen Sackler, som länge har beskyllts för att ha drivit på den så kallade opioidkrisen i USA.

Läs hela artikeln här »
2c31b1162b

Storaffären klar: Nu har Disney köpt upp Fox

Nu är en av Hollywoods största affärer genom tiderna slutförd. Disney äger nu 21st Century Fox. Det här innebär affären.

Läs hela artikeln här »
27564ac695

Fyra tips till dig som ska ut på tågsemester

Ska du ut på tågsemester? Här är några saker som kan vara bra innan du ger dig av!

Läs hela artikeln här »
5a8ca90578fa149520994799b48fc14b

Miljarder människor saknar rent vatten

Ungefär 140 liter vatten går åt för att producera en kopp kaffe – det tål att tänka på inför världsvattendagen, som infaller på fredag.

Läs hela artikeln här »
crop kOCXZKFNhAsA

Google lanserar spelplattformen Stadia

Googles nya spelplattformen Stadia låter användare strömma spel genom webbläsaren utan att behöva vänta på att innehåll först laddas ner till enheten.

Läs hela artikeln här »
2005569635

Här är världens lyckligaste länder 2019

De nordiska länderna toppar återigen listan över världens lyckligaste länder, det visar en ny rapport från FN.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 20 at 8.53.06
chinatown.sanfrancisco
8c7293157e

Årets it-plagg – färgglad kostym

Färgglada kostymer – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller modet 2019.

Läs hela artikeln här »
41494bc55b2

Fyra tips för en grönare vardag

Polerna smälter, vädret blir allt mer extremt och snart är det kanske mer plast än fisk i våra hav. Här är några smarta tips på vad du kan göra för att leva ett lite mer hållbart liv.

Läs hela artikeln här »
Gambamark
9574007192

Här är världens tio dyraste städer 2019

Köpenhamn är världens sjunde dyraste stad, samma placering som New York och Sydkoreas huvudstad Seoul. Det visar en ny undersökning av The Economist.

Läs hela artikeln här »
gronvaxt