Artikel från
OM lissab Fest i kvarteret Bica, det är bara att klättra uppför de branta gränderna. Musiker under en gratis utomhuskonsert i Jardim da Torre de Belém. Foto: Andreas Pihl/TT
Publicerad 8 augusti 2016 kl 08:16

Lissabon har själen i behåll

Den portugisiska huvudstaden tycks vara på väg mot en ny storhetstid. I ett av årets trendigaste resmål lever traditionerna samtidigt kvar.

Lissabon

  • Allmänt: Lissabon grundades kring år 1200 f Kr av feniciska handelsmän och är tillsammans med spanska Cadiz västeuropas äldsta stad. För en levande beskrivning av stadens historia rekommenderas museet Lisbon Story på stora torget Praça do Comércio.
  • Antal invånare: 550 000 invånare i den centrala staden, 2,8 miljoner i hela cityområdet.
  • Prisnivå: Fortfarande en av Europas billigaste huvudstäder och ett av skälen till att Lissabon nu börjar bli trendigt.
  • Att ta sig runt: Att åka spårvagn är ett måste i Lissabon. Även taxi är bekvämt när orken tagit slut i stadens branter. För längre sträckor har staden ett utmärkt nät med tunnelbana och pendeltåg.
  • Säsong: Mellan april och oktober kan man räkna med varma och sommarlika nattemperaturer. Vädret är överlag soligt under denna tid.
– Bättre i verkligheten, mycket bättre i verkligheten!

Det är åsikten jag får av två turistande kinesiska tjejer som just sett Lissabons berömda sagoslott, Torre de Belém, för första gången.

Jag är böjd att hålla med. Inte bara slottet självt med sin lättigenkännliga position ute i havet, stimulerar fantasin. Även den gröna slottsparken Jardim da Torre de Belém med sina små bodar med glass, kaffe, vin och petiscos (portugisiska tapas) välkomnar. Just för tillfället, det är söndag, är parken full med folk som slagit sig ned i gröngräset för att lyssna på en gratis musikfestival.

Belém måste vara en av världens mest inbjudande förstäder. En gång en egen stad, nu en lockande förlängning av Lissabon. Mitt i orten ligger Centro Cultural Belém vägg i vägg med det moderna konstmuseet Berardo, nästan okänt i Nordeuropa men i klass med ett Tate eller Guggenheim. Strax intill finns klostret och världsarvet Mosteiro­ dos Jerónimos i en storslagen byggnad från 1400-talet.

Jag tar ett skramlande lokaltåg tillbaka till Lissabon medan den lågt stående solen silas genom de dammiga tågfönstren. Staden har blivit alltmer inne att åka till. Samtidigt finns en känsla av något urgammalt och tidlöst över många av stadens miljöer.

– Det spelar ingen roll hur många nya intryck vi tagit in på senare år. Staden fortsätter att vara densamma, säger Carma Botolha, på portugisiska turistbyrån.

Det traditionsenliga gäller inte minst Lissabons bestånd av historiskt anrika butiker. Det är som om staden inte var hemma när de moderna tiderna knackade på dörren och hade med sig stormarknader, shoppinggallerior och internationella märkesaffärer.

I Lissabon finns många butiker som i dag framstår som ett slags levande museer. Jag tänker inte minst på världens äldsta bokhandel, Bertrand, som öppnade 1734. Eller butiken Comur, som säljer sin konserverade ål i så vackra askar att man mycket väl kan köpa en bara för förpackningens skull.

Att topografi och höjdskillnader betyder mer här än i de flesta andra städer är välbekant. Jag prövar att ta spårvagn 15 och kommer inte till himlen men åtminstone till Porto do Sol, stadens mest berömda utsiktspunkt. Att låta ansiktet smekas av atlantvindar uppe vid Porto do Sol med myllret av röda hustak och havet i klarturkos ton nedanför är en obligatorisk upplevelse.

Promenaden till det moriska medeltidsfortet Sao Jorge tillhör också grundkursen. Utsikterna här är ännu bättre, nästan orimligt vackra och äntligen får man den där större överblicken som Lissabons bergochdalbane-miljöer fått en att längta till.

Man vore inte i Portugal om det inte låg en liten, nästan mikroskopisk vinbar uppe vid borgens utsiktsterrasser. Några få men väl utvalda etiketter erbjuds tillsammans med oemotståndliga försäljningsargument.

– En utsikt utan vin är inget att ha, trugar damen i baren. Jag lovar att du får min bästa sort till mitt bästa pris. Rött eller vitt?

På väg hem samma kväll ­råkar jag hitta en nästan vertikalt lutande gränd med girlanger och en skylt som pekar uppåt: det är fest i kvarteret Bica.

Någonstans där ovanför ­letar jag mig fram till ett miniatyrtorg med ett par träd och en liten scen där det pågår en fado-konsert. En äldre sångerska ackompanjeras av tre allvarliga musiker. Portvin säljs för några få euro i de små barerna runtom. Fyra tanter lutar sig på staketen medan kvarterets ungdomar, betydligt bekvämare av sig, följer konserten sittande på spårvagnsspåren.

Sången, sorgsen och stor, lyfter mellan husväggarna. För mig känns den ljumna skymningen förtrollad. För Lissabon, en stad med sin själ i behåll, är det mer eller mindre bara en vanlig söndagskväll.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

Skarmavbild 2018 11 21 kl. 16.00.26

Ekonomivecka

55411679 l

Ekonomivecka på Sevendays!

Varför är det tabu att tala om pengar? Vi vill utmana dig att bli bättre på att tala om ekonomi, sparande och slösande. Därför har vi nu en utmaning till alla som har en blogg.

Läs hela artikeln här »

EKONOMIVECKA

hnj9HTlwJOlu

Julia Thurén sparade 10 000 på ett år – "Jag överväger varje köp noggrant"

Att spara pengar handlar om attityd och disciplin. Julia Thurén lyckades spara 10 000 euro från en lön på cirka 2000 euro netto. Sparsamhet har blivit en livsstil för Thurén, men det betyder inte att hon är snål.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 21 kl. 08.29.42
Skarmavbild 2019 03 24 kl. 01.26.12
76650f4251bca82eb8530be3cd5ee9e9

Afflecks basketfilm får premiär i höst

Ben Afflecks nästa filmsatsning har fått ett premiärdatum. Den som längtar efter att se honom på vita duken igen kan skriva upp 18 oktober i almanackan – då går den ännu obetitlade filmen nämligen upp på biograferna, skriver Variety.

Läs hela artikeln här »

Senaste från Blogoteket

435abbe2d82cf1ac93120a028d64efa4

Céline Dion i "Carpool karaoke"?

Är Céline Dion nästa artist att gästa James Corden i "Carpool karaoke"? Ja, åtminstone om man får tro den brittiske pratshowvärdens Twitterkonto, där han lagt ut en bild från en bil tillsammans med världsstjärnan.

Läs hela artikeln här »
31d4db6179d6a868c73c77dcc2866088

Zac Efron i ny film om Scooby-Doo

Zac Efron, som slog igenom i "High school musical"-filmerna, är tillsammans med Amanda Seyfried de senaste namnen att presenteras som röstskådespelare i den nya kommande Scooby-Doo-filmen, skriver Deadline.

Läs hela artikeln här »
654667ba84e002d1522f4a6d69541d48

Tablettbrus och slajmslafs – ljud trendar

En hel skiva gjord av ljudet från brustabletter som upplöses i vatten – konstnären Alexander Höglund har dragit ljudtrenden till sin spets. Samtidigt hänger sig många på nätet åt att njuta av det slafsiga ljudet av slajm och frasiga kakor som krossas.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 03 23 kl. 03.09.21
f8fe9e3dcd

Ed Sheeran öppnar livebar i London

I slutet av april öppnar Ed Sheeran en bar med fokus på livemusik på Portobello Road 323 i Notting Hill, skriver The Sun. Här kommer en video!

Läs hela artikeln här »
IMG 6352
AJ2A9794
799A1505
0ea70ec05f2

Idag är det världsvattendagen – så sparar du vatten i vardagen

Alla kan hjälpas åt och dra sitt strå till stacken när det gäller att spara vatten. I den här videon kommer några smarta tips på hur just du kan bidra!

Läs hela artikeln här »
veganskhudvard 12
Skarmavbild 2019 03 22 kl. 02.14.03
01c8f5f0b1

NASA utannonserar världens första rymdpromenad med bara kvinnor

Den amerikanska myndigheten NASA har tillkännagett att de kommer göra världens första rymdpromenad med bara kvinnor. Se videon här!

Läs hela artikeln här »
batch IMG 7478
IMG 9182
74cb79be45 1

Därför ska du rocka sockorna i dag

21 mars är det världsdagen för Downs syndrom, och då gäller det att ha på sig ett udda par strumpor. Har du koll på varför? Här kommer en video som förklarar.

Läs hela artikeln här »
782b5f8e73ad52b1f087c5b71b651bfc

Se hit morgontrötta – nu vänder det!

Av många ses det som ett tecken på att vintern går mot sitt slut, och för morgontrötta kan det bli en avgörande vändpunkt. Under onsdagskvällen är det äntligen dags för vårdagjämning.

Läs hela artikeln här »
e04c3c877a9b96cf27907e9407c3eb1e

The Cure färdiga med nytt album

Redan i december förra året avslöjade det brittiska bandet The Cures frontman Robert Smith att bandet var i full färd med att färdigställa ett nytt album – bandets första fullängdsalbum på tio år.

Läs hela artikeln här »
batch DSC9491
454371905aec41fe33e3358ca2a0655d

Konstmuseum tackar nej till miljonbidrag

National Portrait Gallery i London har efter starka protester valt att tacka nej till ett miljonbidrag från den amerikanska familjen Sackler, som länge har beskyllts för att ha drivit på den så kallade opioidkrisen i USA.

Läs hela artikeln här »
2c31b1162b

Storaffären klar: Nu har Disney köpt upp Fox

Nu är en av Hollywoods största affärer genom tiderna slutförd. Disney äger nu 21st Century Fox. Det här innebär affären.

Läs hela artikeln här »
27564ac695

Fyra tips till dig som ska ut på tågsemester

Ska du ut på tågsemester? Här är några saker som kan vara bra innan du ger dig av!

Läs hela artikeln här »
8c7293157e

Årets it-plagg – färgglad kostym

Färgglada kostymer – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller modet 2019.

Läs hela artikeln här »
5a8ca90578fa149520994799b48fc14b

Miljarder människor saknar rent vatten

Ungefär 140 liter vatten går åt för att producera en kopp kaffe – det tål att tänka på inför världsvattendagen, som infaller på fredag.

Läs hela artikeln här »
crop kOCXZKFNhAsA

Google lanserar spelplattformen Stadia

Googles nya spelplattformen Stadia låter användare strömma spel genom webbläsaren utan att behöva vänta på att innehåll först laddas ner till enheten.

Läs hela artikeln här »
2005569635

Här är världens lyckligaste länder 2019

De nordiska länderna toppar återigen listan över världens lyckligaste länder, det visar en ny rapport från FN.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 20 at 8.53.06
chinatown.sanfrancisco
41494bc55b2

Fyra tips för en grönare vardag

Polerna smälter, vädret blir allt mer extremt och snart är det kanske mer plast än fisk i våra hav. Här är några smarta tips på vad du kan göra för att leva ett lite mer hållbart liv.

Läs hela artikeln här »
Gambamark
9574007192

Här är världens tio dyraste städer 2019

Köpenhamn är världens sjunde dyraste stad, samma placering som New York och Sydkoreas huvudstad Seoul. Det visar en ny undersökning av The Economist.

Läs hela artikeln här »
gronvaxt