Artikel från
H6hFL4A0kBON Solen sänker sig bakom Pragborgen. Foto: Jonny Smeds
Publicerad 1 juli 2018 kl 11:01

Nattligt strövtåg med nattens väktare i Prag

Prag besöks årligen av sju miljoner turister, vilket är fullt förståeligt när man ser på vad staden erbjuder. Vare sig man är intresserad av historia, litteratur, arkitektur eller om man är ute efter en förlängd weekend erbjuder staden något för alla.Prag visar sin bästa sida när man lämnar turiststråken och strövar omkring och tittar upp mot skyn. Mycket av det vackra gömmer sig i höga byggnaders utsmyckade fasader. Men vill man hinna med så många sevärdheter som möjligt kan man använda nätverket av spårvagnar och metro som förbinder stadens alla sevärdheter. För sevärdheter, ja det finns det verkligen gott om.

Karlsbron, Pragborgen, Astronomiska uret, Gamla stan, författaren Franz Kafkas lägenhet och museum, Judiska kvarteren och Lennonmuren, för att nämna några exempel. Men för att få en genuin upplevelse av staden gör man bäst i att lämna turiststråken, för Prag bjuder på mycket mera än långa turistkaravaner utrustade med selfiepinnar och paraplyn i solsken.

Zoom

John Lennonmuren är färgstark och vacker att begrunda. Foto: Jonny Smeds


Vi följer en flod av turister på Karlsbron på väg mot gamla stan, när ser vi en liten gränd som alla turister passerar. Vi viker in och upptäcker galleriet Colloredo-Mansfeldsky palac. Vi betalar inträdet på endast en tjeckisk krona (fyra cent). Galleriets första del visar en fotoutställning, som tyvärr inte levererar. Men galleriets andra del kittlar fantasin. En tom byggnad som visar tjeckisk arkitektur i barock- och rokokostil. Vi hittar ingen skyltning som berättar om byggnaden utan i stället skapar vi vår egen historia. Golvet knakar romantiskt i den stora salen och väggarna viskar att här har det ordnats dans och bröllop en gång i tiden. Väl spenderade fyra cent.


Syftet med vår resan till Prag var just att avvika från det vanliga turiststråket och göra något annorlunda. Innan avfärd från Helsingfors bestämde vi oss för att boka en egen guidning för att känna in stadens historia på allvar. På Airbnb hittade vi en guidad tur vid namn “Nightwatchman of Prague“ (Prags nattväktare). Mötesplats: Powder Tower klockan 19.


Väl vid tornet håller vi ögonen öppna för att få syn på guiden när en vitklädd man, som i ena handen håller en större yxa och i den andra handen en lykta och på huvudet bär en elegant svart hatt, uppenbarar sig. Det går inte att ta miste. Det är David, vår guide.

Zoom

David tillhör det europeiska nattväktar sällskapet. Foto: Jonny Smeds


David berättar att han tillhör det Europeiska nattväktarsällskapet. Ett sällskap som hyllar det numera utdöda yrket. Förr i tiden anställdes nattväktare i hela Europa för att patrullera och vakta gatorna medan befolkningen sov. Deras uppgift var att skydda inflytelserika personers nattliga hemfärd och att se till att elden inte slapp lös inom stadens murar.

Zoom

Kyrkan vid torget i Gamla stan. Foto: Jonny Smeds


Vid en gammal marknadsplats i Gamla stan stannar vi och David ber oss lukta och berätta vad vi känner. Det luktar inget speciellt, men förr i tiden stank det av kål i hela staden eftersom de fattiga stadsborna kokade kål i flera dagar, berättar David.

I dag är kål fortfarande en viktig ingrediens i det tjeckiska köket. Även om det italienska och amerikanska köket konkurrerar starkt vid turiststråken går man miste om något om man inte provar på tjeckisk mat under resans gång. Fläsk, korv, vitlök och så klart kål i alla dess former är typiska ingredienser.


Men det var inte bara inne i staden som det stank. Även vid floden Moldau/Vltava, som delar staden, brukade det lukta något förfärligt eftersom floden fungerade som avstjälpningsplats, säger David.


– Endast de fattiga bodde nära vattnet, eftersom det ansågs vara fult att bo nära floden på grund av avfallet. Det var inte som i dag när alla vill bo nära vatten.


I dag är Tjeckien känt för sin goda och billiga öl. Det har vi mänskligt avfall att tacka för. Vattnet var så smutsigt att de som drack av det insjuknande. Därför behövdes något annat för att människor skulle få i dig vätska. Så i stället för vatten drack befolkningen öl och det i mängder. Tre liter om dagen var rekommenderat. Är en sugen på att testa de gamla rekommendationerna är det ingen dyr historia. En halv liter utsökt skummande öl kostar kring sextio cent.

Zoom

En staty på Karlsbron i Prag. Foto: Jonny Smeds


Vi fortsätter färden i skymningen och operahuset reser sig ståtligt och vackert. Vår nattväktare berättar att Mozart brukade spela i operahuset och att hans verk framförs i byggnaden ännu i dag. Men det är en annan bisarr historia, som fångar sällskapets intresse. Historien om hur en man fastnade med huvudet i en staty som föreställer Il Commendatores spöke från operan Don Giovanni.

- Det var en grupp män som firade svensexa som tyckte det var en rolig idé att brudgummen skulle sticka in huvudet i statyn. I början hade de roligt, men när de insåg att mannen fastnat fick de ringa på hjälp.

Brandkåren fick använda olja för att försiktigt kunna dra ut mannen, som drabbats av panik. Under tiden kom flera reportrar på plats och rapporterade om händelsen.

- Jag vill inte säga från vilket land den ryska mannen kom från, säger David skämtsamt.


När det guidade sällskapet tackat nattväktaren med rungande applåder befinner vi oss igen bredvid Karlsbron. Utan att tänka på det sugs vi in i en turistkaravan och kommer upp på bron och blickar ut över Moldau när solen sänker sig bakom Pragborgen. Det är svårt att inte tycka om det vackra Prag.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

435abbe2d82cf1ac93120a028d64efa4

Céline Dion i "Carpool karaoke"?

Är Céline Dion nästa artist att gästa James Corden i "Carpool karaoke"? Ja, åtminstone om man får tro den brittiske pratshowvärdens Twitterkonto, där han lagt ut en bild från en bil tillsammans med världsstjärnan.

Läs hela artikeln här »
31d4db6179d6a868c73c77dcc2866088

Zac Efron i ny film om Scooby-Doo

Zac Efron, som slog igenom i "High school musical"-filmerna, är tillsammans med Amanda Seyfried de senaste namnen att presenteras som röstskådespelare i den nya kommande Scooby-Doo-filmen, skriver Deadline.

Läs hela artikeln här »
654667ba84e002d1522f4a6d69541d48

Tablettbrus och slajmslafs – ljud trendar

En hel skiva gjord av ljudet från brustabletter som upplöses i vatten – konstnären Alexander Höglund har dragit ljudtrenden till sin spets. Samtidigt hänger sig många på nätet åt att njuta av det slafsiga ljudet av slajm och frasiga kakor som krossas.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 03 23 kl. 03.09.21
f8fe9e3dcd

Ed Sheeran öppnar livebar i London

I slutet av april öppnar Ed Sheeran en bar med fokus på livemusik på Portobello Road 323 i Notting Hill, skriver The Sun. Här kommer en video!

Läs hela artikeln här »
IMG 6352
AJ2A9794
799A1505
0ea70ec05f2

Idag är det världsvattendagen – så sparar du vatten i vardagen

Alla kan hjälpas åt och dra sitt strå till stacken när det gäller att spara vatten. I den här videon kommer några smarta tips på hur just du kan bidra!

Läs hela artikeln här »
veganskhudvard 12
Skarmavbild 2019 03 22 kl. 02.14.03

Senaste från Blogoteket

01c8f5f0b1

NASA utannonserar världens första rymdpromenad med bara kvinnor

Den amerikanska myndigheten NASA har tillkännagett att de kommer göra världens första rymdpromenad med bara kvinnor. Se videon här!

Läs hela artikeln här »
batch IMG 7478
IMG 9182
74cb79be45 1

Därför ska du rocka sockorna i dag

21 mars är det världsdagen för Downs syndrom, och då gäller det att ha på sig ett udda par strumpor. Har du koll på varför? Här kommer en video som förklarar.

Läs hela artikeln här »
782b5f8e73ad52b1f087c5b71b651bfc

Se hit morgontrötta – nu vänder det!

Av många ses det som ett tecken på att vintern går mot sitt slut, och för morgontrötta kan det bli en avgörande vändpunkt. Under onsdagskvällen är det äntligen dags för vårdagjämning.

Läs hela artikeln här »
e04c3c877a9b96cf27907e9407c3eb1e

The Cure färdiga med nytt album

Redan i december förra året avslöjade det brittiska bandet The Cures frontman Robert Smith att bandet var i full färd med att färdigställa ett nytt album – bandets första fullängdsalbum på tio år.

Läs hela artikeln här »
batch DSC9491
454371905aec41fe33e3358ca2a0655d

Konstmuseum tackar nej till miljonbidrag

National Portrait Gallery i London har efter starka protester valt att tacka nej till ett miljonbidrag från den amerikanska familjen Sackler, som länge har beskyllts för att ha drivit på den så kallade opioidkrisen i USA.

Läs hela artikeln här »
2c31b1162b

Storaffären klar: Nu har Disney köpt upp Fox

Nu är en av Hollywoods största affärer genom tiderna slutförd. Disney äger nu 21st Century Fox. Det här innebär affären.

Läs hela artikeln här »
27564ac695

Fyra tips till dig som ska ut på tågsemester

Ska du ut på tågsemester? Här är några saker som kan vara bra innan du ger dig av!

Läs hela artikeln här »
5a8ca90578fa149520994799b48fc14b

Miljarder människor saknar rent vatten

Ungefär 140 liter vatten går åt för att producera en kopp kaffe – det tål att tänka på inför världsvattendagen, som infaller på fredag.

Läs hela artikeln här »
crop kOCXZKFNhAsA

Google lanserar spelplattformen Stadia

Googles nya spelplattformen Stadia låter användare strömma spel genom webbläsaren utan att behöva vänta på att innehåll först laddas ner till enheten.

Läs hela artikeln här »
2005569635

Här är världens lyckligaste länder 2019

De nordiska länderna toppar återigen listan över världens lyckligaste länder, det visar en ny rapport från FN.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 20 at 8.53.06
chinatown.sanfrancisco

Annons

DanielNenonen

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

Annons. Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter i Svenskfinland. - Jag är glad över det val jag gjorde. Jag är så nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, konstaterar Olya Tsikhanchuck, som studerar till formgivare inom grafisk design i Jakobstad.

Läs hela artikeln här »
8c7293157e

Årets it-plagg – färgglad kostym

Färgglada kostymer – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller modet 2019.

Läs hela artikeln här »
41494bc55b2

Fyra tips för en grönare vardag

Polerna smälter, vädret blir allt mer extremt och snart är det kanske mer plast än fisk i våra hav. Här är några smarta tips på vad du kan göra för att leva ett lite mer hållbart liv.

Läs hela artikeln här »
Gambamark
9574007192

Här är världens tio dyraste städer 2019

Köpenhamn är världens sjunde dyraste stad, samma placering som New York och Sydkoreas huvudstad Seoul. Det visar en ny undersökning av The Economist.

Läs hela artikeln här »
gronvaxt