Artikel från
Rbi8Vz3RjcRL Staden Perast i Kotorbukten. Foto: Anders Pihl
Publicerad 2 september 2018 kl 10:01

På upptäcktsfärd i bildsköna Montenegro

Landet kliver fram som ett prisvänligt och charmigt chartermål i östra Medelhavet. Vattnet är kristallklart och kustlinjen är mäkta imponerande. Vid ett besök i staden Budva duggar sevärdheterna tätt.

– Varsågod, det blir två euro för ölen, säger servitrisen.

Jag sitter på en uteservering på stranden i Budva, den mest kända kuststaden i Montenegro och förvånas av den fridfulla och familjära stämningen. Man undrar vart alla bilar har tagit vägen. De är i alla fall någon annanstans än här vid det klara vattnet i Budva.


Stadens stadskärna ser ut som om någon klippt ut en bit av Dubrovnik och låtit den flyta några mil söderut. Husen är byggda i liknande ljus kalksten och har snarlika röda tegelpannor. I bakgrunden tornar den montenegrinska kusten upp sig – en mäktig vägg av branta kustberg.


Ett reservat av lugn och ro vid Adriatiska havets vackraste kust – så kan man beskriva den nya charterdestinationen Montenegro.

Zoom

Budva är den populäraste badorten i Montenegro. Foto: Anders Pihl


Efter den prisvärda ölen tar jag en promenad genom den muromgärdade gamla stan i Budva och hittar så småningom fram till restaurant Citadela inne i den medeltida befästningen Citadellet. Läget är oslagbart för en restaurang. Man kan äta direkt på borgmurarna och se ut över havet i solnedgången. I restaurangen arbetar Mika Delibasic denna soliga eftermiddag. Jag undrar vad Montenegro är för henne?

– Oj vilken fråga! För mig är Montenegro vild skönhet och trevliga människor, svarar hon.

Zoom

Mika Delibasic på restaurang Citadela. Foto: Anders Pihl


Mika berättar att Citadela genom sitt läge och med två kyrkor intill är oerhört populärt för bröllopsfester. Hon visar mig en film från ett bröllop, en synnerligen glad tillställning. Här praktiseras den lokala sedvänjan att bruden kastar sin blombukett bakom ryggen. Enligt traditionen får den av hennes väninnor som fångar upp buketten gifta sig nästa gång. Fast de flesta tjejer på filmen tycks dock akta sig för blommorna när de kommer flygande.

– Nej, nuförtiden är det inte direkt något slagsmål om den buketten, säger Mika och skrattar.


Citadela gör lyxversioner av montenegrinsk mat. Jag frågar vilken hennes favoritmat är?

– Åh, det är en tallrik med det enkla och goda vi producerar här, som njeguski sir (lokal ost), masline (oliver), paradajz (körsbärstomater) och njeguski prsut (torkad skinka).


Hon tipsar om en bra avslutning på en måltid är Krempita, en kaloristinn gräddbakelse som bör intas i försiktiga mängder.

Runt Budva finns massor att uppleva. Bara ett par kilometer från Budvas stadskärna ligger den mytomspunna stranden Jaz, där både Rolling Stones och Madonna har uppträtt i dess vackra omgivningar.

Zoom

Möte vid havet utanför Budva. Foto: Anders Pihl


På en bergstopp högt över staden stoltserar nattklubben Top Hill, ett av stadens populäraste uteställen. Över 5 000 personer kan dansa där samtidigt till fantastiska utsikter när morgonen börjar gry över havet.


Från staden går det att skymta Sveti Stefan som är en liten ö ett par hundra meter ut i havet. Ön upptas helt av en by från 1400-talet. Sedan 1970-talet är hela byn omgjord till ett lyxhotell och kändisar som Elizabeth Taylor, Sophia Loren och Ingemar Stenmark har varit gäster.


Det går att besöka ön på guidade visningar, även om man inte är hotellgäst. Annars är omgivningarna på landsidan ljuvliga, med flera fina stränder i närheten, likt Milocer, "Kungens strand", i nästa vik.


Nästa dag gör jag en utflykt till Kotorbukten, den mest dramatiska delen av Montenegros vilda kust. Här går havet in genom en slingrande dalgång som ser ut som en norsk fjord placerad i Medelhavet. Det varma vattnet, palmerna vid stränderna och de ortodoxa kapellen längs bergsidorna är de mest uppenbara påminnelserna om att vi trots allt inte är i vårt grannland.


Längst in i fjorden finns världsarvstaden Kotor som har en lång historia och fortfarande omsluts av en intakt stadsmur. Ovanför hustaken klättrar fler medeltida försvarsverk uppför nästan lodräta bergsidor vilket får staden att likna en filmkuliss.


Jag fortsätter sedan till Perast, bara tio minuter från Kotor. Den lilla staden har mängder av kyrkor och renässanspalats från den venetianska tiden. Men framför allt fenomenala vyer ut mot sundet där Kotorfjordens yttre och inre del möts.

Zoom

Lockande skylt i Perast. Foto: Anders Pihl


Utanför Perast ligger de två småöarna Sveti Djordje och Gospa od Škrpjela. De ger ett lätt overkligt intryck, då båda har varsin kyrka. Bara Sveti Djordje är en naturlig ö. Gospa od Škrpjela har skapats genom att människor i århundraden offrat stenar kring en liten klippa där en madonnabild fanns från början. Till slut uppstod tillräckligt med land för att bygga öns kyrka och ön blir fortfarande större för var dag.


Jag känner mig nöjd med dagens utflykt. Hittills har jag rört mig bara ett par trettio kilometer runt Budva och har ändå upplevt otroligt mycket. Montenegro tycks vara en av de där platserna där landskap, historia och atmosfär på något sätt komprimerats till en tätare form.


När jag till sist sliter mig från solnedgången och strandbarerna i Kotor visar det sig att jag har missat sista bussen hem. Jag går in på busstationens bar och frågar om det finns några nattbussar. Det gör det inte. Men den unge barägaren erbjuder sig genast att skjutsa mig de två milen i sin bil.

– Jag har baren med min pappa, han kan ta hand om gästerna en stund, säger han.


I lugna Montenegro verkar inte bara den långsammare livsstilen komma från en annan tid, det verkar även människors hjälpsamhet göra.

Zoom

Foto: VBL/ÖTKommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

b76e0cc6de 1

Gucci – Milan Fashion Week AW 19

Gucci – Milan Fashion Week AW 19. Se videon här!

Läs hela artikeln här »
7be890202924b99214f7b788a97ff52b

Kvinna död efter måltid på Michelinkrog

En kvinna har avlidit och ytterligare 28 personer har blivit matförgiftade efter att ha ätit på en Michelinbelönad krog i spanska Valencia, rapporterar flera medier.

Läs hela artikeln här »
5c986ffb04

Empire-skådespelaren gripen – riskerar tre års fängelse

Empire-skådespelaren Jussie Smollett har gripits misstänkt för att upprättat en falsk polisanmälan och iscensatt en misshandel, uppger flera amerikanska medier.

Läs hela artikeln här »
baddb416bf6338fa951f29c2947af6fb

Jättesköldpaddan ansågs utrotad – 100 år gammal hona upptäckt

Miljövårdarna drog efter andan när de snubblade över ett livs levande exemplar av jättesköldpaddan Chelonoidis phantasticus, som ofta kallas Fernandinajättesköldpadda eftersom den härstammar från Galápagosön Fernandina i Ecuador.

Läs hela artikeln här »
201810231746167486
finlandssvenskablogglistan2

Krönika

IMG 20190220 144603 02 2
fullsizeoutput 33e6
IMG 4370
kvUjHRnk71Hm

Norsk popduo uppträder på fastlagstisdagen i Vasa

Den norska popduon Kuselofte ställer sig på scenen på Brödfabriken den 5 mars.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 21 kl. 11.01.45
d6686d872a

Video: Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan

Du kan minska risken för att smittas av den fruktade vinterkräksjukan genom att vidta förebyggande åtgärder. Här är några tips!

Läs hela artikeln här »
unnamed 43

Sevendays presenterar: Paulina Peltomaa

Vi har en ny bloggare på Sevendays! Paulina Peltomaas blogg har ingen röd tråd så långt ögat kan nå, men det en del funderingar kring barn och föräldraskap. "Men jag tror att min blogg kan vara rolig att läsa även för såna som inte befinner sig i samma livssituation som mig. Någon svordom här och där förekommer troligtvis, ber om ursäkt för det redan nu" säger hon.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 21 kl. 08.29.42
IMG 27500
OVNING 5 B HOFTLYFT
IMG 0242 1
d604e9bc3f7731419373e4b2220b7671

Danske Bank stänger i Baltikum och Ryssland

Skandalomsusade Danske Bank meddelar att man stänger alla sina filialer i Estland, Lettland, Litauen och Ryssland.

Läs hela artikeln här »

Annons

AfterlightImage 11
wilhelmina1

Indiska influenser i radhuslägenhet

Wilhelmiina Wasberg är inte rädd att blanda material och färger precis som hon känner för. Här blir du inspirerad av en livsstil som uppmuntrar dig att bli lite mera modig, glad och äventyrlig i vardagen.

Läs hela artikeln här »
blomma respekt
ba752c98f6

Karl Lagerfeld blev 85 år gammal – här är hans liv i bilder

Lagerfeld var en av världens mest kända modeskapare, med en lång internationell karriär som inleddes 1955.

Läs hela artikeln här »
52274867 2201242273525483 2140907928515772416 n

Veckans blogg: Lugn & Rosvall

En högkänslig själv på en stor inre reda. Hon har precis börjat på ett nytt äventyr i livet och vi bloggläsare får följa med. Här får du lära känna veckans blogg lite bättre!

Läs hela artikeln här »

Senaste från Blogoteket

crop J191366Z

Modeskaparen Karl Lagerfeld är död

Modeskaparen Karl Lagerfeld, 85, är död, rapporterar franska Le Figaro. Den ikoniske designern – som hade en svensk pappa – blev känd över hela världen för sina svarta solglasögon och vita hår i hästsvans.

Läs hela artikeln här »
0ddd4b72771083d99983a0841da2318a

Ikoniske modeskaparen Karl Lagerfeld är död

Modeskaparen Karl Lagerfeld, 85, är död. Den ikoniske designern blev känd över hela världen för sina svarta solglasögon och vita hår i hästsvans. – Det är den siste av de stora modeskaparna som går ur tiden, säger Karina Ericsson Wärn, rektor för Beckmans design school.

Läs hela artikeln här »
dcbc4529c1

Fyra saker du kanske inte visste om Guide Michelin

På måndagen publicerade däcktillverkaren Michelin sin guide för de nordiska länderna. Palace i Helsingfors belönades med en Michelin-stjärna. Visste du detta om Guide Michelin?

Läs hela artikeln här »
99a5212408121928125fea09b7567f81

"Kyssande sjömannen" från ikonisk bild är död

George Mendonsa, som hela livet hävdade att han var den sjöman som fångats på bild när han kysste en sjuksköterska för att fira slutet av andra världskriget, har dött, skriver NBC News.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 19 kl. 08.50.06
e32df543a4

Menyn för Oscarsgalan 2019

Här är all mat och dryck som kommer att serveras gästerna på årets Oscarsgala!

Läs hela artikeln här »
crop 6ca619efe81d5169fbfe5585d786145c

Plastskatt kan införas i Storbritannien

Den brittiska miljöministern presenterar i dag ett förslag på hur man kan öka återvinningen av plast.

Läs hela artikeln här »
a2310f279e

London Fashion Week 2019 – Street Style

London Fashion Week 2019 – Street Style. Inspireras av videon!

Läs hela artikeln här »
cf77a0d210e1f3cc582fb29d31c6c8ae

Iransk tv censurerar kvinnlig fotbollsdomare

Fotbollsintresserade tv-tittare i Iran fick inte se den tyska Bundesligamatchen mellan Bayern München och Augsburg i fredags.

Läs hela artikeln här »
batch DSC09452
desperate 2293377 960 720
b8571c2649c08c1febbc4f6866939c38

Månen är tema när karnevalen i Venedig startar

Den årliga karnevalen i Venedig har inletts på sedvanligt sätt med en storslagen vattenparad längs kanalerna.

Läs hela artikeln här »
crop 7107dddc8c236c9350bf7cd17d392d73

Bin kan lära sig plus och minus

Det tar sju timmar att lära honungsbin att räkna, visar en ny forskningsrapport. De kan också skilja på färger.

Läs hela artikeln här »