Artikel från
iBAcAnCVTZmg Portugal erbjuder upplevelser för alla smaker och sinnen. Foto: TT/Jörgen Ulfsgärd
Publicerad 9 september 2018 kl 10:01

På vägen mellan Lissabon och Porto finns mycket att uppleva

En resa med bil genom landet är bästa sättet att närma sig den portugisiska själen. Magisk, sprängfylld av historia och med gastronomi av världsklass.


Vägarna bland inlandets bergsmassiv är branta slingrande och smala, men bilen klättrar lugnt genom alla passager på sin väg genom nationalparken Candeeiros. Vi tar in på Emotionel Hotel som är en perfekt utgångspunkt för vandringar eller ridturer i nationalparken.

– Det är svårt att hitta en mer orörd och storslagen natur än här. På hästryggen blir du på ett naturligt sätt ett med den, säger Ana Varela, ägare till Alcaria Equestrian Centre.

Efter en kortare ridtur över grönskande hedar och mäktiga berg bär det ned mot Atlantkusten och Santa Cruz. Här har surfentusiasten Gonçalo Alves byggt upp en resort som både lockar surfare, och vanliga resenärer som gillar det lite bohemiskt exklusiva både vad det gäller boende och mat. För en dag byter vi hyrbilen mot en klassisk folkabuss från 70-talet, lastar surfbrädorna på taket och beger oss mot lämpliga surfspots. För normalsurfaren är vågorna runt Santa Cruz de bästa, för extremsurfaren är det Nazaré som ligger lite längre norrut som gäller.

Zoom

Vid stranden i Santa Cruz mellan Ericeria och Niche har surfentusiasten Gonçalo Alves byggt upp en resort för surfare. Foto: TT/Jörgen Ulfsgärd
Efter några tappra försök att komma upp på brädorna är vi tillbaka i Santa Cruz för en sen lunch på strandrestaurangen, Noha. Här får vi tipset att besöka staden Aveiro, Portugals svar på Venedig, som ligger lite längre norrut.

Zoom

Staden Aveiro är Portugals svar på Venedig. I dess kanaler går också de kallas Barco Moliceiro, som en gång i tiden fraktade sand till glasbruket i staden. Foto: TT/Jörgen UlfsgärdInnan dess tar vi en närmare titt på universitetsstaden Coimbra som var Portugals huvudstad åren 1139–1260. Kvarteren är storslagna och här finns barockbiblioteket Biblioteca Joanina, som ligger i ett kungligt palats från 1500-talet, och finns med på Unescos världsarvslista. Här finns botanisten Carl von Linné representerad.

Zoom

Glasbruket Vista Alegre i staden Alveiro producerar än i dag världsberömt porslin. Foto: TT/Jörgen UlfsgärdVäl i Aveiro konstaterar vi snabbt att staden korsas av kanaler där gondoler, lite robustare än de venezianska och försedda med motor, glider fram. De kallas Barco Moliceiro och fraktade en gång i tiden sand till glasbruket i Vista Alegre. Flera av dem vi träffar på fabriken i dag har bott hela sitt liv inom fabriksområdet. En av dem är José Duarte.

– Porslin sitter i mina gener. Det är ett hantverk, en tyst kunskap, som ofta går i arv, säger han.En timme senare når vi portvinsstaden Porto. Vi stannar till vid den vackra järnvägsstationen São Bento med sin katedralliknande vänthall, smyckad med tiotusental blåskimrande keramikbilder som sammanfattar hela Portugals historia. Därefter tar vi en promenad genom de centrala delarna från Ribeiras trånga branta gränder till stadsdelarna högre upp i staden.

Zoom

Interiören av blått kakel, så kallade azulejos, på järnvägsstationen São Bento i Porto. Foto: TT/Jörgen UlfsgärdVi passerar kyrkan Igreja dos Extintos Carmelitas med sina otroliga fasader i blått kakel uppe på höjden vid universitetet. Framåt natten är gatorna runt Torre dos Clérigos, Galeria de Paris, Cândido dos Reis och Conde de Vizela stråken där det bästa nattlivet äger rum.


Att portugiserna hämtar sin bästa mat
från havet får vi bevisat på den lilla fiskrestaurangen Fish Fixe i Ribeira. Här är småskalighet och hög kvalitet ett signum. Smakupplevelsen blir heller inte sämre av utsikten över Dourofloden med Gustave Eiffels vackra järnbro Luís I, ritad av en av hans lärjungar på 1880-talet, i blickfånget.

– Ärligt talat, fotbollen går upp och ner, men maten den består, säger min matgranne Miguel Campos och tillägger:

– Det rustika portugisiska köket har blivit mer sofistikerat och kvaliteten högre för varje år. Tidigare var det berömt bara hos oss portugiser, i dag är det annorlunda.


På andra sidan floden ligger tvillingstaden Vila Nova de Gaia med alla sina långa och låga lagringshus för portvin. Under deras vackra terrakottatak ryms bland andra de välkända varumärkena: Croft, Graham's, Sandeman och Taylor's. Innan vi lämnar Porto får vi tillfälle att prova maten från en av Portugals mest prisbelönta kockar, den unge Ricardo Costa, som huserar i stadens enda tvåstjärniga Michelinkrog på lyxhotellet The Yeatman.


Doften av dagens hetta dröjer kvar magasinerad i terrassens stenar. Douroflodens vattenyta under oss är stilla och grusas bara av en långsamt framglidande Rabelo, den klassiska träbåten som under flera hundra år fraktat portvinsfat ned till lagringshusen i Porto.

Zoom

Dourofloden gör en skarp krök vid byn Pinhâo. Under flera hundra år har portugiserna fraktat vinfat på floden ned till Porto. I dag är det turisterna som trafikerar floden. Foto: TT/Jörgen UlfsgärdI dag fraktar de bara turister. Vi kliver ned i en av de smäckra båtarna, för att få uppleva staden på det mest naturliga sättet, nämligen från vattnet.

Zoom

Kyrkan Igreja dos Extintos Carmelitas i Porto med med sina otroliga fasader i blått kakel, så kallade azulejos. Foto: TT/Jörgen Ulfsgärd


Porto har under de senaste åren gått från en ganska nedsliten stad till en av de klarast lysande stjärnorna på den europeiska turisthimlen.Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

enveckautanpengar
byggahusbilligt
Skarmavbild 2018 11 21 kl. 16.00.26

Ekonomivecka

55411679 l

Ekonomivecka på Sevendays!

Varför är det tabu att tala om pengar? Vi vill utmana dig att bli bättre på att tala om ekonomi, sparande och slösande. Därför har vi nu en utmaning till alla som har en blogg.

Läs hela artikeln här »

EKONOMIVECKA

hnj9HTlwJOlu

Julia Thurén sparade 10 000 på ett år – "Jag överväger varje köp noggrant"

Att spara pengar handlar om attityd och disciplin. Julia Thurén lyckades spara 10 000 euro från en lön på cirka 2000 euro netto. Sparsamhet har blivit en livsstil för Thurén, men det betyder inte att hon är snål.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 21 kl. 08.29.42
Skarmavbild 2019 03 24 kl. 01.26.12
76650f4251bca82eb8530be3cd5ee9e9

Afflecks basketfilm får premiär i höst

Ben Afflecks nästa filmsatsning har fått ett premiärdatum. Den som längtar efter att se honom på vita duken igen kan skriva upp 18 oktober i almanackan – då går den ännu obetitlade filmen nämligen upp på biograferna, skriver Variety.

Läs hela artikeln här »

Senaste från Blogoteket

435abbe2d82cf1ac93120a028d64efa4

Céline Dion i "Carpool karaoke"?

Är Céline Dion nästa artist att gästa James Corden i "Carpool karaoke"? Ja, åtminstone om man får tro den brittiske pratshowvärdens Twitterkonto, där han lagt ut en bild från en bil tillsammans med världsstjärnan.

Läs hela artikeln här »
31d4db6179d6a868c73c77dcc2866088

Zac Efron i ny film om Scooby-Doo

Zac Efron, som slog igenom i "High school musical"-filmerna, är tillsammans med Amanda Seyfried de senaste namnen att presenteras som röstskådespelare i den nya kommande Scooby-Doo-filmen, skriver Deadline.

Läs hela artikeln här »
654667ba84e002d1522f4a6d69541d48

Tablettbrus och slajmslafs – ljud trendar

En hel skiva gjord av ljudet från brustabletter som upplöses i vatten – konstnären Alexander Höglund har dragit ljudtrenden till sin spets. Samtidigt hänger sig många på nätet åt att njuta av det slafsiga ljudet av slajm och frasiga kakor som krossas.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 03 23 kl. 03.09.21
f8fe9e3dcd

Ed Sheeran öppnar livebar i London

I slutet av april öppnar Ed Sheeran en bar med fokus på livemusik på Portobello Road 323 i Notting Hill, skriver The Sun. Här kommer en video!

Läs hela artikeln här »
IMG 6352
AJ2A9794
799A1505
0ea70ec05f2

Idag är det världsvattendagen – så sparar du vatten i vardagen

Alla kan hjälpas åt och dra sitt strå till stacken när det gäller att spara vatten. I den här videon kommer några smarta tips på hur just du kan bidra!

Läs hela artikeln här »
veganskhudvard 12
Skarmavbild 2019 03 22 kl. 02.14.03
01c8f5f0b1

NASA utannonserar världens första rymdpromenad med bara kvinnor

Den amerikanska myndigheten NASA har tillkännagett att de kommer göra världens första rymdpromenad med bara kvinnor. Se videon här!

Läs hela artikeln här »
batch IMG 7478
IMG 9182
74cb79be45 1

Därför ska du rocka sockorna i dag

21 mars är det världsdagen för Downs syndrom, och då gäller det att ha på sig ett udda par strumpor. Har du koll på varför? Här kommer en video som förklarar.

Läs hela artikeln här »
782b5f8e73ad52b1f087c5b71b651bfc

Se hit morgontrötta – nu vänder det!

Av många ses det som ett tecken på att vintern går mot sitt slut, och för morgontrötta kan det bli en avgörande vändpunkt. Under onsdagskvällen är det äntligen dags för vårdagjämning.

Läs hela artikeln här »
e04c3c877a9b96cf27907e9407c3eb1e

The Cure färdiga med nytt album

Redan i december förra året avslöjade det brittiska bandet The Cures frontman Robert Smith att bandet var i full färd med att färdigställa ett nytt album – bandets första fullängdsalbum på tio år.

Läs hela artikeln här »
batch DSC9491
454371905aec41fe33e3358ca2a0655d

Konstmuseum tackar nej till miljonbidrag

National Portrait Gallery i London har efter starka protester valt att tacka nej till ett miljonbidrag från den amerikanska familjen Sackler, som länge har beskyllts för att ha drivit på den så kallade opioidkrisen i USA.

Läs hela artikeln här »
2c31b1162b

Storaffären klar: Nu har Disney köpt upp Fox

Nu är en av Hollywoods största affärer genom tiderna slutförd. Disney äger nu 21st Century Fox. Det här innebär affären.

Läs hela artikeln här »
8c7293157e

Årets it-plagg – färgglad kostym

Färgglada kostymer – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller modet 2019.

Läs hela artikeln här »
27564ac695

Fyra tips till dig som ska ut på tågsemester

Ska du ut på tågsemester? Här är några saker som kan vara bra innan du ger dig av!

Läs hela artikeln här »
5a8ca90578fa149520994799b48fc14b

Miljarder människor saknar rent vatten

Ungefär 140 liter vatten går åt för att producera en kopp kaffe – det tål att tänka på inför världsvattendagen, som infaller på fredag.

Läs hela artikeln här »
crop kOCXZKFNhAsA

Google lanserar spelplattformen Stadia

Googles nya spelplattformen Stadia låter användare strömma spel genom webbläsaren utan att behöva vänta på att innehåll först laddas ner till enheten.

Läs hela artikeln här »
2005569635

Här är världens lyckligaste länder 2019

De nordiska länderna toppar återigen listan över världens lyckligaste länder, det visar en ny rapport från FN.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 20 at 8.53.06
chinatown.sanfrancisco
41494bc55b2

Fyra tips för en grönare vardag

Polerna smälter, vädret blir allt mer extremt och snart är det kanske mer plast än fisk i våra hav. Här är några smarta tips på vad du kan göra för att leva ett lite mer hållbart liv.

Läs hela artikeln här »
Gambamark
9574007192

Här är världens tio dyraste städer 2019

Köpenhamn är världens sjunde dyraste stad, samma placering som New York och Sydkoreas huvudstad Seoul. Det visar en ny undersökning av The Economist.

Läs hela artikeln här »
gronvaxt