Artikel från
iBAcAnCVTZmg Portugal erbjuder upplevelser för alla smaker och sinnen. Foto: TT/Jörgen Ulfsgärd
Publicerad 9 september 2018 kl 10:01

På vägen mellan Lissabon och Porto finns mycket att uppleva

En resa med bil genom landet är bästa sättet att närma sig den portugisiska själen. Magisk, sprängfylld av historia och med gastronomi av världsklass.


Vägarna bland inlandets bergsmassiv är branta slingrande och smala, men bilen klättrar lugnt genom alla passager på sin väg genom nationalparken Candeeiros. Vi tar in på Emotionel Hotel som är en perfekt utgångspunkt för vandringar eller ridturer i nationalparken.

– Det är svårt att hitta en mer orörd och storslagen natur än här. På hästryggen blir du på ett naturligt sätt ett med den, säger Ana Varela, ägare till Alcaria Equestrian Centre.

Efter en kortare ridtur över grönskande hedar och mäktiga berg bär det ned mot Atlantkusten och Santa Cruz. Här har surfentusiasten Gonçalo Alves byggt upp en resort som både lockar surfare, och vanliga resenärer som gillar det lite bohemiskt exklusiva både vad det gäller boende och mat. För en dag byter vi hyrbilen mot en klassisk folkabuss från 70-talet, lastar surfbrädorna på taket och beger oss mot lämpliga surfspots. För normalsurfaren är vågorna runt Santa Cruz de bästa, för extremsurfaren är det Nazaré som ligger lite längre norrut som gäller.

Zoom

Vid stranden i Santa Cruz mellan Ericeria och Niche har surfentusiasten Gonçalo Alves byggt upp en resort för surfare. Foto: TT/Jörgen Ulfsgärd
Efter några tappra försök att komma upp på brädorna är vi tillbaka i Santa Cruz för en sen lunch på strandrestaurangen, Noha. Här får vi tipset att besöka staden Aveiro, Portugals svar på Venedig, som ligger lite längre norrut.

Zoom

Staden Aveiro är Portugals svar på Venedig. I dess kanaler går också de kallas Barco Moliceiro, som en gång i tiden fraktade sand till glasbruket i staden. Foto: TT/Jörgen UlfsgärdInnan dess tar vi en närmare titt på universitetsstaden Coimbra som var Portugals huvudstad åren 1139–1260. Kvarteren är storslagna och här finns barockbiblioteket Biblioteca Joanina, som ligger i ett kungligt palats från 1500-talet, och finns med på Unescos världsarvslista. Här finns botanisten Carl von Linné representerad.

Zoom

Glasbruket Vista Alegre i staden Alveiro producerar än i dag världsberömt porslin. Foto: TT/Jörgen UlfsgärdVäl i Aveiro konstaterar vi snabbt att staden korsas av kanaler där gondoler, lite robustare än de venezianska och försedda med motor, glider fram. De kallas Barco Moliceiro och fraktade en gång i tiden sand till glasbruket i Vista Alegre. Flera av dem vi träffar på fabriken i dag har bott hela sitt liv inom fabriksområdet. En av dem är José Duarte.

– Porslin sitter i mina gener. Det är ett hantverk, en tyst kunskap, som ofta går i arv, säger han.En timme senare når vi portvinsstaden Porto. Vi stannar till vid den vackra järnvägsstationen São Bento med sin katedralliknande vänthall, smyckad med tiotusental blåskimrande keramikbilder som sammanfattar hela Portugals historia. Därefter tar vi en promenad genom de centrala delarna från Ribeiras trånga branta gränder till stadsdelarna högre upp i staden.

Zoom

Interiören av blått kakel, så kallade azulejos, på järnvägsstationen São Bento i Porto. Foto: TT/Jörgen UlfsgärdVi passerar kyrkan Igreja dos Extintos Carmelitas med sina otroliga fasader i blått kakel uppe på höjden vid universitetet. Framåt natten är gatorna runt Torre dos Clérigos, Galeria de Paris, Cândido dos Reis och Conde de Vizela stråken där det bästa nattlivet äger rum.


Att portugiserna hämtar sin bästa mat
från havet får vi bevisat på den lilla fiskrestaurangen Fish Fixe i Ribeira. Här är småskalighet och hög kvalitet ett signum. Smakupplevelsen blir heller inte sämre av utsikten över Dourofloden med Gustave Eiffels vackra järnbro Luís I, ritad av en av hans lärjungar på 1880-talet, i blickfånget.

– Ärligt talat, fotbollen går upp och ner, men maten den består, säger min matgranne Miguel Campos och tillägger:

– Det rustika portugisiska köket har blivit mer sofistikerat och kvaliteten högre för varje år. Tidigare var det berömt bara hos oss portugiser, i dag är det annorlunda.


På andra sidan floden ligger tvillingstaden Vila Nova de Gaia med alla sina långa och låga lagringshus för portvin. Under deras vackra terrakottatak ryms bland andra de välkända varumärkena: Croft, Graham's, Sandeman och Taylor's. Innan vi lämnar Porto får vi tillfälle att prova maten från en av Portugals mest prisbelönta kockar, den unge Ricardo Costa, som huserar i stadens enda tvåstjärniga Michelinkrog på lyxhotellet The Yeatman.


Doften av dagens hetta dröjer kvar magasinerad i terrassens stenar. Douroflodens vattenyta under oss är stilla och grusas bara av en långsamt framglidande Rabelo, den klassiska träbåten som under flera hundra år fraktat portvinsfat ned till lagringshusen i Porto.

Zoom

Dourofloden gör en skarp krök vid byn Pinhâo. Under flera hundra år har portugiserna fraktat vinfat på floden ned till Porto. I dag är det turisterna som trafikerar floden. Foto: TT/Jörgen UlfsgärdI dag fraktar de bara turister. Vi kliver ned i en av de smäckra båtarna, för att få uppleva staden på det mest naturliga sättet, nämligen från vattnet.

Zoom

Kyrkan Igreja dos Extintos Carmelitas i Porto med med sina otroliga fasader i blått kakel, så kallade azulejos. Foto: TT/Jörgen Ulfsgärd


Porto har under de senaste åren gått från en ganska nedsliten stad till en av de klarast lysande stjärnorna på den europeiska turisthimlen.Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

Logga in på Vasabladet

desken 103071

Öppet hus på nyhetssajten: Alla Livsstils och Nöjes Plus-artiklar är gratis bara du loggar in!

Den här veckan är det fest varje dag på nyhetssajten. Fram till fredag kan du läsa alla Livsstils och Nöjes Plus-artiklar!

Läs hela artikeln här »
AfterlightImage 25
forsta agget 2
e7a025e41c554f0c036c6a5abdd87f7d

Här är miljardärerna som siktar mot rymden

Turism till rymden och människobyar på månen? Ja, om världens rymdintresserade entreprenörer får bestämma. Rörelsen, kallad "New Space", hoppas pressa priserna ut bland stjärnorna och bygga återvinningsbara raketer. Här är några av banerförarna.

Läs hela artikeln här »
crop 3Q7vpSShSVR9

Röd långtradare med tusen juleljus till Tuuri den 18 december

I många länder dricker folk Coca-Cola till jul, men här är det must som gäller. Nu visas den röda långtradaren som del av julkampanjen i Finland.

Läs hela artikeln här »
d674d421567e0582cb026f967c87cda8

"Fortnite" framröstat till årets spel

Det omåttligt populära onlinespelet "Fortnite" vann pris för årets spel på Golden Joystick Award i London, skriver Gamesradar.

Läs hela artikeln här »
618b21f5f0bb0489091a738d67a6de90

Disney expanderar sitt imperium – en sjunde park är en "oundviklighet"

De producerar filmer, äger tv-kanaler och har byggt sig ett enormt varumärke under åren. Men nu satsar Disney mer på sina nöjesparker än på Pixar, Marvel och Lucasfilm tillsammans.

Läs hela artikeln här »
947064bfe15108fbd97c32c2ec98e445

Bruno Mars bjuder på 24 000 middagar

Den amerikanske popstjärnan Bruno Mars har råd att dela med sig till dem som inte är lika lyckligt lottade.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 11 17 kl. 19.22.13
Skarmavbild 2018 11 17 kl. 19.32.17

Annons

julblogg3 kopia
424d233296

Möt Nepals första robotservitör!

Nepals första robotservitör är redo att ta din order!

Läs hela artikeln här »
9e878675d2

5 saker du inte visste om Donald Trump

Han är både hatad, älskad och definitivt inte lågmäld. Här är ett par saker du kanske inte visste om Donald Trump.

Läs hela artikeln här »
dedae083d8

QUIZ: Känner du igen band-loggorna?

Testa dina kunskaper på de kända bandens loggor i detta quiz!

Läs hela artikeln här »
7D3A5A41 C9A8 4C44 9C6C 023354903DB6
20a79cf32adac7fe0674d600283b286b

Saknad Disneyfilm återfunnen i Japan

En av Walt Disneys tidigaste filmer har återfunnits i Japan sedan den varit försvunnen i över 70 år, skriver BBC.

Läs hela artikeln här »
P1010132
80934451 l 1

Inför julfesten: Styla lilla svarta på fyra sätt

Har du julfest på kommande med ingen inspiration för klädval? Den lilla svarta fungerar år ut och år in. Här kommer några stylingtips!

Läs hela artikeln här »
f822f2b054

Det här italienska sagoslottet kan bli ditt för en kväll - för hundra euro

Drömmer du om att gifta dig i ett sagoslott i Italien? Nu kan du hyra ett – för knappa hundralappen!

Läs hela artikeln här »
crop 2fd292dd4f2cbcf86a90319158cb8ba5

I maj nästa år ska ett kilogram vägas på helt nytt sätt

Ett kilo är ett kilo. Fast inte så länge till. I en historisk omröstning ska ett antal måttenheter omdefinieras. På sikt kan det förvandla den ikoniska prototypvikten till ett museiföremål.

Läs hela artikeln här »
caroline mohicana
ff33d2e8e849bc6183bc01596c4ec0d0

Hur mycket pengar ska man klara sig på?

Boende, matlagning, klädvård, städning, hobbyer och mycket mer: när man lägger ihop alla kostnader får man veta vad ett rimligt vardagsliv kostar.

Läs hela artikeln här »
3fe06fd32c

Därför blir du deprimerad av sociala medier

En ny studie som gjorts vid universitetet i Pennsylvania visar att den som tillbringar mindre tid med sociala medier också känner sig mindre ensam.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

resizedimage800800 jullimpa
IMG 9836

Mat & dryck

11pepparkaka
ab5bfd09de

Det här heter kändisarna - på riktigt

Här är vad 10 kändisar egentligen heter.

Läs hela artikeln här »
3b3fb8381d

DIY: Skapa en personlig bordslampa

Vill du vara kreativ i veckan? Så här enkelt är det att skapa en personlig och trendig bordslampa som tar plats.

Läs hela artikeln här »
699e6cd6fa

DIY: Så gör du en stilren julkalender

Överraska dina nära och kära med en personlig julkalender. Den allra finaste fixar du själv – med hjälp av tomma tändsticksaskar.

Läs hela artikeln här »
mandag1
varldsdiabetesdagen20WHO20diabetes20typ20120diabetes20typ202 0