Artikel från
sqdPEyUGFGEW The Roman Bath är stadens mest populära sevärdhet. Foto: TT/Annika Goldhammer
Publicerad 16 september 2018 kl 10:01

Romerska bad i Bath

Afternoon tea, heta källor och ett av Englands finaste bed & breakfast. Den klassiska kurorten Bath är ett resmål som gjort för en värmande off season-weekend.

Gurksnittarna är kantskurna, sconesen oklanderliga och den lilla bärtarteletten ljuvlig. Men det är smaken av vattnet som jag kommer att minnas tydligast. Det har en distinkt ton av järn och har just tappats från ”Kungens källa”, en av tre platser i Bath där det naturligt varma (46 grader) flödet pumpas ut. Vattnet innehåller 43 olika mineraler och har använts för att bota allehanda krämpor i över 2 000 år.Zoom

På The Pump Room kan man än i dag dricka brunn. Foto: TT/Annika Goldhammer


Det började med romarna, som byggde ett magnifikt tempel över de heta källorna runt år 50. Källorna hade förvisso upptäckts av kelterna redan före Kristus, men det var romarna som gjorde staden till en badmagnet – och som skapade stadens första storhetstid. Den andra kom på 1700-talet, när de brittiska kungligheterna började resa hit för att dricka det hälsobringande vattnet, eller ”take the waters” som det kallades. Efter kungligheterna följde aristokraterna och sedan ville resten av befolkningen resa till Bath för att dricka brunn och umgås på The Pump Room.


Zoom

Afternoon tea på The Pump Room en klassiker i Bath. Foto: TT/Annika Goldhammer


Det är också där,
på The Pump Room, som jag får smaka på det historiskt betydelsefulla vattnet. Det är en av stadens mest eleganta restauranger och består av en stor salong i neoklassicistisk stil där välklädda servitörer och servitriser ilar mellan borden med trevåningsfat och champagneflaskor. Restaurangens traditionella afternoon tea smakar särskilt bra efter en kylslagen rundvandring i staden.


The Pump Room ligger mitt i Baths historiska kärna, som utsågs till världsarv av Unesco år 1985.

Zoom

The Roman Bath är stadens mest populära sevärdhet. Foto: TT/Annika Goldhammer


Granne med restaurangen ligger The Roman Bath, resterna av det romerska tempel som är en av Storbritanniens häftigaste arkeologiska sevärdheter. Det återupptäcktes år 1870, efter att ha legat gömt under dagens gatunivå, och håller fortfarande på att grävas ut.

- Det finns ett talesätt i Bath: ”får du problem i källaren, ring inte rörmokaren”. Börjar du gräva här är det nämligen stor risk att du även måste ringa arkeologerna, säger guiden Tony Abbot, som visar mig runt i sin hemstad.


Det var något som ägarna bakom det femstjärniga hotellet The Gainsborough fick erfara för tio år sedan. Under byggandet av hotellet, döpt efter den brittiske målaren Thomas Gainsborough som flyttade hit år 1759, upptäcktes en av de största samlingarna romerska mynt som någonsin hittats i Storbritannien. Några av slantarna finns att beskåda i lobbyn. Och i källaren där de hittades ligger numera ett av stadens lyxigaste span.


Ett annat alternativ för den som vill bada i staden är Thermae Bath Spa, mittemot The Gainsborough. Det termiska badet byggdes efter att de styrande beslutat att Bath åter skulle leva upp till sitt namn. Det är den enda spaanläggningen i England med vatten från naturligt heta källor och har en spektakulär takpool med utsikt över staden och dess omgivande kullar.

– I Bath handlar allt om det heta vattnet, det är det som alltid har attraherat folk att resa hit, säger Tony Abbott.

Zoom

Bathguiden Tony Abbott utanför sin favoritbutik i Bath. Foto: TT/Annika Goldhammer


Själv tycker han att det finns betydligt fler anledningar.

– Vi har historien, världsarvet, en unik arkitektur byggd av lokal kalksten och många intressanta museer, bland annat ett modemuseum som har blivit utsett till ett av världens bästa.

– Sedan kommer många hit för shoppingen. Och eftersom det är en studentstad så har vi ett bra nattliv.


Själv uppskattar han särskilt läget på staden.

– London är bara knappt en och en halv timme bort. Samtidigt är det nära till landsbygden och naturen, som Cotswold Hills.


Zoom

Martin Solter har jobbat som entrévärd på Jane Austen Center i elva år och gillar mötet med alla turister. Foto: TT/Annika Goldhammer


En annan stor turistmagnet
är Jane Austen. Den kända författaren bodde här mellan åren 1801 och 1806 och lät två av sina böcker, "Northanger Abbey" och "Övertalning", utspela sig i staden. I dag finns ett Jane Austen-museum till hennes ära och en festival som arrangeras i september varje år. På Visit Baths hemsida finns en lista med tips på tio ”Jane-y things to do”, som att dricka afternoon tea eller promenera i den fina parken Sydney Gardens.


Zoom

Sally Lunn Bun bakas efter ett hemligt recept. Foto: TT/Annika Goldhammer


Ett annat tips för Jane Austen-fans är att äta en Sally Lunn Bun. Det fluffiga, briocheliknande brödet är stort som en björnlabb och serveras på Sally Lunn's House, ett av Baths äldsta hus. Brödet rostas och toppas efter behag med antingen salta eller söta tillbehör, exempelvis kanelsmör, lemon curd eller färskost och rökt lax. De ska dock inte förväxlas med Bath Bun, en annan lokal specialitet som är mindre, tyngre och sötare.


Zoom

En av sviterna på boutiquehotellet No 15 Great Pulteney. Foto: TT/Annika Goldhammer


Vid sidan av The Gainsborough har staden flera trevliga, och mer överkomliga, boenden som kan göra besöket extra trivsamt. Här finns nya boutiquehotell, som No 15 Great Pulteney, och flera moderna bed & breakfast.

Zoom

Turkisk frukost på Berdoulat & Breakfast. Foto: TT/Annika Goldhammer


Ett exempel är Berdoulat & Breakfast, beläget i en 1700-talsbyggnad ritad av stadens mest kände arkitekt, John Wood. Det drivs av arkitekten Patrick Williams, som själv har renoverat huset till dess nuvarande elegans, och Turkietfödda fotografen Neriman Kamcili.

– Det är en dröm som har gått i uppfyllelse att få driva ett bed & breakfast här i stan, säger Neriman samtidigt som hon dukar upp turkisk frukost i familjens mysigt ombonade kök.

– Det är en otroligt vacker stad och jämfört med London är allt så mycket enklare, billigare och mer avslappnat.


Zoom

Neriman Kamcili i köket på Berdoulat & Breakfast. Foto: TT/Annika Goldhammer


Neriman delar gärna med sig av sina favoriter i staden:

– Restaurang Acorn är stadens bästa restaurang, men vill man ha något enklare finns det många bra kaféer: Green Bird Café, Society Coffee Shop och Hunter & Son’s till exempel. Sedan får man inte missa bokaffären Topping and Company eller marknaden på Green Park Station. Och vill man promenera så finns fina Skyline Walk, en 360-gradig slinga i utkanterna av staden.


Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

enveckautanpengar
byggahusbilligt
Skarmavbild 2018 11 21 kl. 16.00.26

Ekonomivecka

55411679 l

Ekonomivecka på Sevendays!

Varför är det tabu att tala om pengar? Vi vill utmana dig att bli bättre på att tala om ekonomi, sparande och slösande. Därför har vi nu en utmaning till alla som har en blogg.

Läs hela artikeln här »

EKONOMIVECKA

hnj9HTlwJOlu

Julia Thurén sparade 10 000 på ett år – "Jag överväger varje köp noggrant"

Att spara pengar handlar om attityd och disciplin. Julia Thurén lyckades spara 10 000 euro från en lön på cirka 2000 euro netto. Sparsamhet har blivit en livsstil för Thurén, men det betyder inte att hon är snål.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 21 kl. 08.29.42
Skarmavbild 2019 03 24 kl. 01.26.12
76650f4251bca82eb8530be3cd5ee9e9

Afflecks basketfilm får premiär i höst

Ben Afflecks nästa filmsatsning har fått ett premiärdatum. Den som längtar efter att se honom på vita duken igen kan skriva upp 18 oktober i almanackan – då går den ännu obetitlade filmen nämligen upp på biograferna, skriver Variety.

Läs hela artikeln här »

Senaste från Blogoteket

435abbe2d82cf1ac93120a028d64efa4

Céline Dion i "Carpool karaoke"?

Är Céline Dion nästa artist att gästa James Corden i "Carpool karaoke"? Ja, åtminstone om man får tro den brittiske pratshowvärdens Twitterkonto, där han lagt ut en bild från en bil tillsammans med världsstjärnan.

Läs hela artikeln här »
31d4db6179d6a868c73c77dcc2866088

Zac Efron i ny film om Scooby-Doo

Zac Efron, som slog igenom i "High school musical"-filmerna, är tillsammans med Amanda Seyfried de senaste namnen att presenteras som röstskådespelare i den nya kommande Scooby-Doo-filmen, skriver Deadline.

Läs hela artikeln här »
654667ba84e002d1522f4a6d69541d48

Tablettbrus och slajmslafs – ljud trendar

En hel skiva gjord av ljudet från brustabletter som upplöses i vatten – konstnären Alexander Höglund har dragit ljudtrenden till sin spets. Samtidigt hänger sig många på nätet åt att njuta av det slafsiga ljudet av slajm och frasiga kakor som krossas.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 03 23 kl. 03.09.21
f8fe9e3dcd

Ed Sheeran öppnar livebar i London

I slutet av april öppnar Ed Sheeran en bar med fokus på livemusik på Portobello Road 323 i Notting Hill, skriver The Sun. Här kommer en video!

Läs hela artikeln här »
IMG 6352
AJ2A9794
799A1505
0ea70ec05f2

Idag är det världsvattendagen – så sparar du vatten i vardagen

Alla kan hjälpas åt och dra sitt strå till stacken när det gäller att spara vatten. I den här videon kommer några smarta tips på hur just du kan bidra!

Läs hela artikeln här »
veganskhudvard 12
Skarmavbild 2019 03 22 kl. 02.14.03
01c8f5f0b1

NASA utannonserar världens första rymdpromenad med bara kvinnor

Den amerikanska myndigheten NASA har tillkännagett att de kommer göra världens första rymdpromenad med bara kvinnor. Se videon här!

Läs hela artikeln här »
batch IMG 7478
IMG 9182
74cb79be45 1

Därför ska du rocka sockorna i dag

21 mars är det världsdagen för Downs syndrom, och då gäller det att ha på sig ett udda par strumpor. Har du koll på varför? Här kommer en video som förklarar.

Läs hela artikeln här »
782b5f8e73ad52b1f087c5b71b651bfc

Se hit morgontrötta – nu vänder det!

Av många ses det som ett tecken på att vintern går mot sitt slut, och för morgontrötta kan det bli en avgörande vändpunkt. Under onsdagskvällen är det äntligen dags för vårdagjämning.

Läs hela artikeln här »
e04c3c877a9b96cf27907e9407c3eb1e

The Cure färdiga med nytt album

Redan i december förra året avslöjade det brittiska bandet The Cures frontman Robert Smith att bandet var i full färd med att färdigställa ett nytt album – bandets första fullängdsalbum på tio år.

Läs hela artikeln här »
batch DSC9491
454371905aec41fe33e3358ca2a0655d

Konstmuseum tackar nej till miljonbidrag

National Portrait Gallery i London har efter starka protester valt att tacka nej till ett miljonbidrag från den amerikanska familjen Sackler, som länge har beskyllts för att ha drivit på den så kallade opioidkrisen i USA.

Läs hela artikeln här »
2c31b1162b

Storaffären klar: Nu har Disney köpt upp Fox

Nu är en av Hollywoods största affärer genom tiderna slutförd. Disney äger nu 21st Century Fox. Det här innebär affären.

Läs hela artikeln här »
8c7293157e

Årets it-plagg – färgglad kostym

Färgglada kostymer – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller modet 2019.

Läs hela artikeln här »
27564ac695

Fyra tips till dig som ska ut på tågsemester

Ska du ut på tågsemester? Här är några saker som kan vara bra innan du ger dig av!

Läs hela artikeln här »
5a8ca90578fa149520994799b48fc14b

Miljarder människor saknar rent vatten

Ungefär 140 liter vatten går åt för att producera en kopp kaffe – det tål att tänka på inför världsvattendagen, som infaller på fredag.

Läs hela artikeln här »
crop kOCXZKFNhAsA

Google lanserar spelplattformen Stadia

Googles nya spelplattformen Stadia låter användare strömma spel genom webbläsaren utan att behöva vänta på att innehåll först laddas ner till enheten.

Läs hela artikeln här »
2005569635

Här är världens lyckligaste länder 2019

De nordiska länderna toppar återigen listan över världens lyckligaste länder, det visar en ny rapport från FN.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 20 at 8.53.06
chinatown.sanfrancisco
41494bc55b2

Fyra tips för en grönare vardag

Polerna smälter, vädret blir allt mer extremt och snart är det kanske mer plast än fisk i våra hav. Här är några smarta tips på vad du kan göra för att leva ett lite mer hållbart liv.

Läs hela artikeln här »
Gambamark
9574007192

Här är världens tio dyraste städer 2019

Köpenhamn är världens sjunde dyraste stad, samma placering som New York och Sydkoreas huvudstad Seoul. Det visar en ny undersökning av The Economist.

Läs hela artikeln här »
gronvaxt