Artikel från
sqdPEyUGFGEW The Roman Bath är stadens mest populära sevärdhet. Foto: TT/Annika Goldhammer
Publicerad 16 september 2018 kl 10:01

Romerska bad i Bath

Afternoon tea, heta källor och ett av Englands finaste bed & breakfast. Den klassiska kurorten Bath är ett resmål som gjort för en värmande off season-weekend.

Gurksnittarna är kantskurna, sconesen oklanderliga och den lilla bärtarteletten ljuvlig. Men det är smaken av vattnet som jag kommer att minnas tydligast. Det har en distinkt ton av järn och har just tappats från ”Kungens källa”, en av tre platser i Bath där det naturligt varma (46 grader) flödet pumpas ut. Vattnet innehåller 43 olika mineraler och har använts för att bota allehanda krämpor i över 2 000 år.Zoom

På The Pump Room kan man än i dag dricka brunn. Foto: TT/Annika Goldhammer


Det började med romarna, som byggde ett magnifikt tempel över de heta källorna runt år 50. Källorna hade förvisso upptäckts av kelterna redan före Kristus, men det var romarna som gjorde staden till en badmagnet – och som skapade stadens första storhetstid. Den andra kom på 1700-talet, när de brittiska kungligheterna började resa hit för att dricka det hälsobringande vattnet, eller ”take the waters” som det kallades. Efter kungligheterna följde aristokraterna och sedan ville resten av befolkningen resa till Bath för att dricka brunn och umgås på The Pump Room.


Zoom

Afternoon tea på The Pump Room en klassiker i Bath. Foto: TT/Annika Goldhammer


Det är också där,
på The Pump Room, som jag får smaka på det historiskt betydelsefulla vattnet. Det är en av stadens mest eleganta restauranger och består av en stor salong i neoklassicistisk stil där välklädda servitörer och servitriser ilar mellan borden med trevåningsfat och champagneflaskor. Restaurangens traditionella afternoon tea smakar särskilt bra efter en kylslagen rundvandring i staden.


The Pump Room ligger mitt i Baths historiska kärna, som utsågs till världsarv av Unesco år 1985.

Zoom

The Roman Bath är stadens mest populära sevärdhet. Foto: TT/Annika Goldhammer


Granne med restaurangen ligger The Roman Bath, resterna av det romerska tempel som är en av Storbritanniens häftigaste arkeologiska sevärdheter. Det återupptäcktes år 1870, efter att ha legat gömt under dagens gatunivå, och håller fortfarande på att grävas ut.

- Det finns ett talesätt i Bath: ”får du problem i källaren, ring inte rörmokaren”. Börjar du gräva här är det nämligen stor risk att du även måste ringa arkeologerna, säger guiden Tony Abbot, som visar mig runt i sin hemstad.


Det var något som ägarna bakom det femstjärniga hotellet The Gainsborough fick erfara för tio år sedan. Under byggandet av hotellet, döpt efter den brittiske målaren Thomas Gainsborough som flyttade hit år 1759, upptäcktes en av de största samlingarna romerska mynt som någonsin hittats i Storbritannien. Några av slantarna finns att beskåda i lobbyn. Och i källaren där de hittades ligger numera ett av stadens lyxigaste span.


Ett annat alternativ för den som vill bada i staden är Thermae Bath Spa, mittemot The Gainsborough. Det termiska badet byggdes efter att de styrande beslutat att Bath åter skulle leva upp till sitt namn. Det är den enda spaanläggningen i England med vatten från naturligt heta källor och har en spektakulär takpool med utsikt över staden och dess omgivande kullar.

– I Bath handlar allt om det heta vattnet, det är det som alltid har attraherat folk att resa hit, säger Tony Abbott.

Zoom

Bathguiden Tony Abbott utanför sin favoritbutik i Bath. Foto: TT/Annika Goldhammer


Själv tycker han att det finns betydligt fler anledningar.

– Vi har historien, världsarvet, en unik arkitektur byggd av lokal kalksten och många intressanta museer, bland annat ett modemuseum som har blivit utsett till ett av världens bästa.

– Sedan kommer många hit för shoppingen. Och eftersom det är en studentstad så har vi ett bra nattliv.


Själv uppskattar han särskilt läget på staden.

– London är bara knappt en och en halv timme bort. Samtidigt är det nära till landsbygden och naturen, som Cotswold Hills.


Zoom

Martin Solter har jobbat som entrévärd på Jane Austen Center i elva år och gillar mötet med alla turister. Foto: TT/Annika Goldhammer


En annan stor turistmagnet
är Jane Austen. Den kända författaren bodde här mellan åren 1801 och 1806 och lät två av sina böcker, "Northanger Abbey" och "Övertalning", utspela sig i staden. I dag finns ett Jane Austen-museum till hennes ära och en festival som arrangeras i september varje år. På Visit Baths hemsida finns en lista med tips på tio ”Jane-y things to do”, som att dricka afternoon tea eller promenera i den fina parken Sydney Gardens.


Zoom

Sally Lunn Bun bakas efter ett hemligt recept. Foto: TT/Annika Goldhammer


Ett annat tips för Jane Austen-fans är att äta en Sally Lunn Bun. Det fluffiga, briocheliknande brödet är stort som en björnlabb och serveras på Sally Lunn's House, ett av Baths äldsta hus. Brödet rostas och toppas efter behag med antingen salta eller söta tillbehör, exempelvis kanelsmör, lemon curd eller färskost och rökt lax. De ska dock inte förväxlas med Bath Bun, en annan lokal specialitet som är mindre, tyngre och sötare.


Zoom

En av sviterna på boutiquehotellet No 15 Great Pulteney. Foto: TT/Annika Goldhammer


Vid sidan av The Gainsborough har staden flera trevliga, och mer överkomliga, boenden som kan göra besöket extra trivsamt. Här finns nya boutiquehotell, som No 15 Great Pulteney, och flera moderna bed & breakfast.

Zoom

Turkisk frukost på Berdoulat & Breakfast. Foto: TT/Annika Goldhammer


Ett exempel är Berdoulat & Breakfast, beläget i en 1700-talsbyggnad ritad av stadens mest kände arkitekt, John Wood. Det drivs av arkitekten Patrick Williams, som själv har renoverat huset till dess nuvarande elegans, och Turkietfödda fotografen Neriman Kamcili.

– Det är en dröm som har gått i uppfyllelse att få driva ett bed & breakfast här i stan, säger Neriman samtidigt som hon dukar upp turkisk frukost i familjens mysigt ombonade kök.

– Det är en otroligt vacker stad och jämfört med London är allt så mycket enklare, billigare och mer avslappnat.


Zoom

Neriman Kamcili i köket på Berdoulat & Breakfast. Foto: TT/Annika Goldhammer


Neriman delar gärna med sig av sina favoriter i staden:

– Restaurang Acorn är stadens bästa restaurang, men vill man ha något enklare finns det många bra kaféer: Green Bird Café, Society Coffee Shop och Hunter & Son’s till exempel. Sedan får man inte missa bokaffären Topping and Company eller marknaden på Green Park Station. Och vill man promenera så finns fina Skyline Walk, en 360-gradig slinga i utkanterna av staden.


Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

Mode & skönhet

Skarmavbild 2018 08 04 kl. 00.36.34
DSC01481
AE 04072015 213
dac3014eb74cb0126e320268b545310d

Snoop Dogg investerar i Klarna

Rapparen Snoop Dogg blir minoritetsägare i svenska Klarna.Men det är ett kritiserat företag han ger sig in i. Betalföretaget har den senaste tiden fått ett stort antal klagomål från kunder.

Läs hela artikeln här »
9ce51eff2859a3710e465faf0d71e7ab

Youtube förbjuder klipp med farliga utmaningar

Youtube förbjuder nu klipp som "kan orsaka skador eller död" på sin plattform, rapporterar SVT Nyheter.

Läs hela artikeln här »
d2ba2c15aaf67b14f83ac8400c65ae73

HS: Världens största enskilda dataläcka – över 770 miljoner adresser och lösenord i fara

I materialet som går under namnet Collection #1 finns 2,7 miljarder rader med användarnamn och lösenord, skriver Helsingin Sanomat.

Läs hela artikeln här »
00707c5a37

Bröllopsfrisyrer - 6 stilar

Slarvig knut, flätor eller halvuppsättning? Här kommer massor av inspiration till håruppsättning för den stora dagen!

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 01 18 kl. 10.59.48
Skarmavbild 2019 01 18 kl2. 11.02.32
Skarmavbild 2019 01 18 kl. 10.53.08
f445aff55a

Kate Moss fyller år – se hennes stilresa genom åren

Sedan 1990-talet har Kate Moss inspirerat oss med sin look. Här kommer en film med hennes bästa stilar!

Läs hela artikeln här »
20120810 144238910 iOS
DSC4757
Wedding Chapel in Vegas By Miss P
iPiccy collage1
crop 937811be771877790d283f4c17239022

McDonald's förlorar rätten till "Big Mac"

McDonald's har förlorat rätten att varumärkesskydda "Big Mac" och "Mc" i EU.

Läs hela artikeln här »

Annons

los angeles night style by shya

Senaste från Blogoteket

Bröllopsspecial

Skarmavbild 2019 01 04 kl. 11.11.37

Bröllopstårtor 2.0

Behöver man ens ha bröllopstårta mera? Vad säger etiketten och vad säger rådande trenden? Här får du lära dig allt om vilka bröllopstårtor du ska satsa på 2019.

Läs hela artikeln här »
98686e758f0ceaa539b764fc0837b804

272 rapporter om misstänkta ufon

Vitaktiga sken, mörka ben, blinkande ljus och typiska tefatsformer. Så lyder några av de 272 iakttagelser som inkom till Ufo-Sveriges rapportcentral under 2018.

Läs hela artikeln här »
DSC04729
IMG 0644
2012 d
6618e614d9

Det här ägget är nu världens mest gillade Instagrambild

När realitystjärnan Kylie Jenner för ungefär ett år sedan la upp en bild på sin dotter Stormi Webster på Instagram slog hon världsrekord. Men nu har hon fått se sig slagen – av ett ägg. Kolla in filmen!

Läs hela artikeln här »

Annons

Puustelli 12

Puustelli levererar mer än bara kök

Annons. Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Men även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Läs hela artikeln här »

Bröllopsspecial

c0b2a56436

10 par som gick all-in på sitt bröllop

Tycker du att det verkar trist med ett klassiskt bröllop? Då ska du spana in dessa par som gått all in för udda teman.

Läs hela artikeln här »

Bröllopsspecial

57ac71fed8

Så klär du dig rätt på bröllopet

Bröllopssäsongen är på kommande och visst är det härligt att gå på bröllop? Men det kan vara svårt att veta hur man ska klä sig rätt som gäst. Här är några tips för att du ska lyckas bra med din outfit.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 01 15 kl. 08.11.52
Skarmavbild 2019 01 15 kl. 08.15.18
Skarmavbild 2019 01 15 kl. 08.13.47

BRÖLLOPSSPECIAL

Skarmavbild 2019 01 03 kl. 10.46.06 side

Brudklänning 2019 - de senaste trenderna

Kommer du eller en kompis att gifta sig i år? Vi listar de sju största trenderna inom brudmodet just nu. Vilken är din favorit?

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2016 03 07 kl. 10.12.01

Annons

KronTvatt 03
f564d207c7c0b4f470019f5502d12a10

Netflix stäms för nya "Black mirror"-filmen

Netflix låter tittarna själva välja vart handlingen ska ta vägen i filmen "Bandersnatch", som är en del i "Black mirror"-serien.

Läs hela artikeln här »
ofvermarklaskedryck1
b3975181d0

Fem nyårslöften som är lätta att hålla

Det har blivit dags att bestämma tonen för hur nästa år ska bli. Men att träna mer och äta nyttigare är inte alltid så lätt att leva upp till. Här är fem tips på nyårslöften som är lite lättare att hålla - och som kommer få dig att må bättre.

Läs hela artikeln här »
alko
Skarmavbild 2019 01 11 kl. 10.12.46
412662f462

Här är världens mäktigaste pass 2019

Kan du gissa vilket pass som gör det enklast att resa runt i världen? Ta reda på det här – och se vilka länder ligger i topplistan.

Läs hela artikeln här »