Artikel från
sqdPEyUGFGEW The Roman Bath är stadens mest populära sevärdhet. Foto: TT/Annika Goldhammer
Publicerad 16 september 2018 kl 10:01

Romerska bad i Bath

Afternoon tea, heta källor och ett av Englands finaste bed & breakfast. Den klassiska kurorten Bath är ett resmål som gjort för en värmande off season-weekend.

Gurksnittarna är kantskurna, sconesen oklanderliga och den lilla bärtarteletten ljuvlig. Men det är smaken av vattnet som jag kommer att minnas tydligast. Det har en distinkt ton av järn och har just tappats från ”Kungens källa”, en av tre platser i Bath där det naturligt varma (46 grader) flödet pumpas ut. Vattnet innehåller 43 olika mineraler och har använts för att bota allehanda krämpor i över 2 000 år.Zoom

På The Pump Room kan man än i dag dricka brunn. Foto: TT/Annika Goldhammer


Det började med romarna, som byggde ett magnifikt tempel över de heta källorna runt år 50. Källorna hade förvisso upptäckts av kelterna redan före Kristus, men det var romarna som gjorde staden till en badmagnet – och som skapade stadens första storhetstid. Den andra kom på 1700-talet, när de brittiska kungligheterna började resa hit för att dricka det hälsobringande vattnet, eller ”take the waters” som det kallades. Efter kungligheterna följde aristokraterna och sedan ville resten av befolkningen resa till Bath för att dricka brunn och umgås på The Pump Room.


Zoom

Afternoon tea på The Pump Room en klassiker i Bath. Foto: TT/Annika Goldhammer


Det är också där,
på The Pump Room, som jag får smaka på det historiskt betydelsefulla vattnet. Det är en av stadens mest eleganta restauranger och består av en stor salong i neoklassicistisk stil där välklädda servitörer och servitriser ilar mellan borden med trevåningsfat och champagneflaskor. Restaurangens traditionella afternoon tea smakar särskilt bra efter en kylslagen rundvandring i staden.


The Pump Room ligger mitt i Baths historiska kärna, som utsågs till världsarv av Unesco år 1985.

Zoom

The Roman Bath är stadens mest populära sevärdhet. Foto: TT/Annika Goldhammer


Granne med restaurangen ligger The Roman Bath, resterna av det romerska tempel som är en av Storbritanniens häftigaste arkeologiska sevärdheter. Det återupptäcktes år 1870, efter att ha legat gömt under dagens gatunivå, och håller fortfarande på att grävas ut.

- Det finns ett talesätt i Bath: ”får du problem i källaren, ring inte rörmokaren”. Börjar du gräva här är det nämligen stor risk att du även måste ringa arkeologerna, säger guiden Tony Abbot, som visar mig runt i sin hemstad.


Det var något som ägarna bakom det femstjärniga hotellet The Gainsborough fick erfara för tio år sedan. Under byggandet av hotellet, döpt efter den brittiske målaren Thomas Gainsborough som flyttade hit år 1759, upptäcktes en av de största samlingarna romerska mynt som någonsin hittats i Storbritannien. Några av slantarna finns att beskåda i lobbyn. Och i källaren där de hittades ligger numera ett av stadens lyxigaste span.


Ett annat alternativ för den som vill bada i staden är Thermae Bath Spa, mittemot The Gainsborough. Det termiska badet byggdes efter att de styrande beslutat att Bath åter skulle leva upp till sitt namn. Det är den enda spaanläggningen i England med vatten från naturligt heta källor och har en spektakulär takpool med utsikt över staden och dess omgivande kullar.

– I Bath handlar allt om det heta vattnet, det är det som alltid har attraherat folk att resa hit, säger Tony Abbott.

Zoom

Bathguiden Tony Abbott utanför sin favoritbutik i Bath. Foto: TT/Annika Goldhammer


Själv tycker han att det finns betydligt fler anledningar.

– Vi har historien, världsarvet, en unik arkitektur byggd av lokal kalksten och många intressanta museer, bland annat ett modemuseum som har blivit utsett till ett av världens bästa.

– Sedan kommer många hit för shoppingen. Och eftersom det är en studentstad så har vi ett bra nattliv.


Själv uppskattar han särskilt läget på staden.

– London är bara knappt en och en halv timme bort. Samtidigt är det nära till landsbygden och naturen, som Cotswold Hills.


Zoom

Martin Solter har jobbat som entrévärd på Jane Austen Center i elva år och gillar mötet med alla turister. Foto: TT/Annika Goldhammer


En annan stor turistmagnet
är Jane Austen. Den kända författaren bodde här mellan åren 1801 och 1806 och lät två av sina böcker, "Northanger Abbey" och "Övertalning", utspela sig i staden. I dag finns ett Jane Austen-museum till hennes ära och en festival som arrangeras i september varje år. På Visit Baths hemsida finns en lista med tips på tio ”Jane-y things to do”, som att dricka afternoon tea eller promenera i den fina parken Sydney Gardens.


Zoom

Sally Lunn Bun bakas efter ett hemligt recept. Foto: TT/Annika Goldhammer


Ett annat tips för Jane Austen-fans är att äta en Sally Lunn Bun. Det fluffiga, briocheliknande brödet är stort som en björnlabb och serveras på Sally Lunn's House, ett av Baths äldsta hus. Brödet rostas och toppas efter behag med antingen salta eller söta tillbehör, exempelvis kanelsmör, lemon curd eller färskost och rökt lax. De ska dock inte förväxlas med Bath Bun, en annan lokal specialitet som är mindre, tyngre och sötare.


Zoom

En av sviterna på boutiquehotellet No 15 Great Pulteney. Foto: TT/Annika Goldhammer


Vid sidan av The Gainsborough har staden flera trevliga, och mer överkomliga, boenden som kan göra besöket extra trivsamt. Här finns nya boutiquehotell, som No 15 Great Pulteney, och flera moderna bed & breakfast.

Zoom

Turkisk frukost på Berdoulat & Breakfast. Foto: TT/Annika Goldhammer


Ett exempel är Berdoulat & Breakfast, beläget i en 1700-talsbyggnad ritad av stadens mest kände arkitekt, John Wood. Det drivs av arkitekten Patrick Williams, som själv har renoverat huset till dess nuvarande elegans, och Turkietfödda fotografen Neriman Kamcili.

– Det är en dröm som har gått i uppfyllelse att få driva ett bed & breakfast här i stan, säger Neriman samtidigt som hon dukar upp turkisk frukost i familjens mysigt ombonade kök.

– Det är en otroligt vacker stad och jämfört med London är allt så mycket enklare, billigare och mer avslappnat.


Zoom

Neriman Kamcili i köket på Berdoulat & Breakfast. Foto: TT/Annika Goldhammer


Neriman delar gärna med sig av sina favoriter i staden:

– Restaurang Acorn är stadens bästa restaurang, men vill man ha något enklare finns det många bra kaféer: Green Bird Café, Society Coffee Shop och Hunter & Son’s till exempel. Sedan får man inte missa bokaffären Topping and Company eller marknaden på Green Park Station. Och vill man promenera så finns fina Skyline Walk, en 360-gradig slinga i utkanterna av staden.


Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

crop 2fd292dd4f2cbcf86a90319158cb8ba5

I maj nästa år ska ett kilogram vägas på helt nytt sätt

Ett kilo är ett kilo. Fast inte så länge till. I en historisk omröstning ska ett antal måttenheter omdefinieras. På sikt kan det förvandla den ikoniska prototypvikten till ett museiföremål.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

resizedimage800800 jullimpa

Senaste från Blogoteket

IMG 9836

Mat & dryck

11pepparkaka
ab5bfd09de

Det här heter kändisarna - på riktigt

Här är vad 10 kändisar egentligen heter.

Läs hela artikeln här »
3b3fb8381d

DIY: Skapa en personlig bordslampa

Vill du vara kreativ i veckan? Så här enkelt är det att skapa en personlig och trendig bordslampa som tar plats.

Läs hela artikeln här »
699e6cd6fa

DIY: Så gör du en stilren julkalender

Överraska dina nära och kära med en personlig julkalender. Den allra finaste fixar du själv – med hjälp av tomma tändsticksaskar.

Läs hela artikeln här »
mandag1
varldsdiabetesdagen20WHO20diabetes20typ20120diabetes20typ202 0
344
IMG 8436
lillajul1
Skarmavbild 2018 11 14 kl. 02.19.07
4486e7ba2e

Fem häftiga resmål för bröllopsresan

Är det dags att boka in något oförglömligt för bröllopsresan? Få inspiration av detta klipp!

Läs hela artikeln här »
DSC04572
crop a9c84174fca7780185bde6faaf78e4c1

Nu vågar sig turisterna tillbaka till Egypten – men än är faran inte över

Arabiska våren skrämde besökare från pyramider och badstränder. Åratal av terrordåd och oroligheter har gröpt ur den tidigare så lukrativa näringen i Egypten. Men nu hittar turisterna tillbaka igen.

Läs hela artikeln här »
KTVU Camp Fire2
1hudraddarna
I49LRbspXiEn

Stan Lee är död

Den amerikanska författaren, serietidningsskaparen, Marvel-grundaren och förläggaren Stan Lee är död. Han blev 95 år gammal.

Läs hela artikeln här »
091215b7a9

Han har gift sig - med ett hologram

Möt Akihiko Kondo. Han är en 35-årig man från Japan som jobbar som skoladministratör. Och han är gift med ett hologram.

Läs hela artikeln här »
46110182 271495796903670 2225560398185103360 n
IMG 5105 2
photo 1454179083322 198bb4daae41
50646104 l

Tre tips för en hållbar julhandel

December är den månad då vi tenderar att slösa lite mer än vanligt och julhandeln slår rekord nästan varje år. Samtidigt ökar medvetenheten om konsumtionens nackdelar och allt fler strävar efter en mer hållbar livsstil.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 11 12 kl2. 15.24.59
f85dc483c346dc8bb8bbc52efde1a8e6

Fars dag blir officiell flaggdag

Inrikesministeriet bereder ett förslag som ska ge fars dag ny status som officiell flaggdag.

Läs hela artikeln här »
8de6113a80d24696079bce33203b8241

Lil Wayne släpper tre nya låtar

Rapparen Lil Wayne släppte albumet "Tha Carter V" på sin födelsedag den 27 september. Nu kommer ytterligare tre låtar, som ratades under arbetet med skivan, skriver BIllboard.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 11 11 kl. 20.27.13