Artikel från
YdagrcczAbBB Malecón, Havannas åtta kilometer långa front mot havet, är i stort sett sig lik än så länge. Foto: Anders Pihl
Publicerad 17 juni 2018 kl 10:01

Skynda till Havanna, snart är staden inte den samma

Det unika i huvudstaden förändras allt snabbare. Utbudet inom kultur, mat och boende blir större för varje år. Uppmaningen är att besöka Kuba innan 1950-talet är helt förbi, och det gamla har bytts ut mot det nya.


– Intressant att du har varit här förut, innan renoveringen, säger Otilia Trüller, guest manager på Kempinski Havana när vi hälsar på varandra i det nyöppnade hotellets lobby.


Sist jag besökte Manzana–palatset, en av Havannas mest centrala adresser, såg huset ut som en krigsskådeplats med hängande elkablar och sönderslagna butiksfönster. Nu när jag ser mig omkring går det knappt att tro att det är samma byggnad. Allt skiner i vitt utan en endaste fläck.

Zoom

Gran Hotel Manzana Kempinski har gjorts om till ett modernt lyxhotell som tidigare inte har funnits i Havanna. Foto: Anders Pihl


I gallerian på innergården har eleganta butiker öppnats, fulla med internationella märkesvaror. Givetvis är kunderna främst utländska turister.


Vi tar hissen upp till taket där servitörer skrider fram på Hotel Kempinskis poolterrass och serverar gästerna drinkar som de avnjuter i loungesofforna till Gamla Havannas troligen bästa utsikter, inramad av profilbyggnaderna Museo Bellas Artes och Capitolio.

Zoom

I Havanna myllrar det av nyöppnade ställen som ofta utnyttjar charmen i de kulturhistoriska byggnaderna. Foto: Anders Pihl


Hotellet är en typ av lyxhotell som inte har funnits tidigare i staden. Innanför den upputsade fasaden har ett femstjärnigt hotell av högsta standard byggts, med mängder av den senaste tekniken installerade i rummen.

– Hotellet är onekligen något nytt i Havanna, säger Otilia Trüller belåtet.


Att Kuba håller på att förändras kan inte undgå någon. En vanlig uppmaning är att man bör besöka landet innan allt hinner bli för modernt. Under 2018 har också Raúl Castro lämnat över presidentskapet till sin efterträdare Miguel Díaz-Canel, vilket möjligen kan påskynda utvecklingen ytterligare.

Zoom

Klistermärket på rutan visar att internet sent omsider har kommit till Kuba de senaste fem-sex åren. Foto: Anders Pihl


Alla förändringar handlar förstås inte bara om lyxkonsumtion. Längs Calle A ligger också några av Havannas nya privata peso-kaféer, där en kopp kaffe kostar 6 cent. Vilket signalerar att priserna kan variera kraftigt. Anledningen är att landets ekonomi hela tiden rör sig på två olika plan, eftersom man har två valutor – en avsedd för turisterna och en annan för lokalbefolkningen.


Havannas nya kontraster visar sig på gatan där jag bor. På Calle A i stadsdelen Vedado hyr jag en lägenhet via bokningssajten Airbnb, vars utbud i huvudstaden har exploderat de senaste åren.


I hörnet av kvarteret finns en stor äggaffär med flera anställda, men sällan har de några ägg att sälja. Längre ner ligger en nyrenoverad villa med ett glamouröst spa, vars manikyrbehandlingar kostar runt 40 euro, vilket motsvarar två genomsnittliga kubanska månadslöner.


För en besökare har Havanna kanske aldrig varit ett bättre resmål. Fortfarande är staden, på gott och ont, en av världens mest unika, full med historiskt vackra byggnader och bilar från 1950–talet som ännu rullar på vägarna. Känslan av att ha åkt 60–70 år tillbaka i tiden, är än så länge lika stark som för några år sedan.

Zoom

Alla 1950-talsbilar i Havanna inger fortfarande en känsla av att ha färdats 60–70 år tillbaka i tiden. Foto: Anders Pihl


Men i dag finns ett utbud som tills nyligen saknades. Det har dykt upp nya ställen att äta och dricka på, och många av dem har fina lägen med bord på balkonger eller takterrasser.


Kulturen har alltid haft en särställning på Kuba och trivs allt bättre i dagens Havanna. Kulturhuset Fabrica Arte Cubano är en stor turistattraktion och musiken i staden imponerar alltid.


Den senaste trenden är electronica, en datorbaserad musikstil vars genomslag fördröjts på Kuba, eftersom tillgången på datorer och internet varit begränsad. Denna musik förses allt oftare med inhemska rytmer, vilket betyder att en särskild kubanskinfluerad electronica håller på att växa fram.


Zoom

Dj Jigüe är en artist som representerar den elektroniska musikens intåg på Kuba. Foto: Anders PihlEn av genrens främsta artister heter Dj Jigüe
, vars riktiga namn är Isnay Rodriguez, som även har startat landets första oberoende skivbolag Guampara. När jag träffar honom i hans lilla studio i Centro berättar han, att han ser ljust på öns musikaliska utveckling.

– På samma sätt som Colombias electro cumbia blev en trend internationellt tror jag kubansk electro kommer att slå utanför Kubas gränser, säger Isnay Rodriguez.Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

2c31b1162b

Storaffären klar: Nu har Disney köpt upp Fox

Nu är en av Hollywoods största affärer genom tiderna slutförd. Disney äger nu 21st Century Fox. Det här innebär affären.

Läs hela artikeln här »
27564ac695

Fyra tips till dig som ska ut på tågsemester

Ska du ut på tågsemester? Här är några saker som kan vara bra innan du ger dig av!

Läs hela artikeln här »
5a8ca90578fa149520994799b48fc14b

Miljarder människor saknar rent vatten

Ungefär 140 liter vatten går åt för att producera en kopp kaffe – det tål att tänka på inför världsvattendagen, som infaller på fredag.

Läs hela artikeln här »
crop kOCXZKFNhAsA

Google lanserar spelplattformen Stadia

Googles nya spelplattformen Stadia låter användare strömma spel genom webbläsaren utan att behöva vänta på att innehåll först laddas ner till enheten.

Läs hela artikeln här »
2005569635

Här är världens lyckligaste länder 2019

De nordiska länderna toppar återigen listan över världens lyckligaste länder, det visar en ny rapport från FN.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 20 at 8.53.06
chinatown.sanfrancisco

Annons

DanielNenonen

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

Annons. Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter i Svenskfinland. - Jag är glad över det val jag gjorde. Jag är så nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, konstaterar Olya Tsikhanchuck, som studerar till formgivare inom grafisk design i Jakobstad.

Läs hela artikeln här »
41494bc55b2

Fyra tips för en grönare vardag

Polerna smälter, vädret blir allt mer extremt och snart är det kanske mer plast än fisk i våra hav. Här är några smarta tips på vad du kan göra för att leva ett lite mer hållbart liv.

Läs hela artikeln här »
Gambamark

Senaste från Blogoteket

9574007192

Här är världens tio dyraste städer 2019

Köpenhamn är världens sjunde dyraste stad, samma placering som New York och Sydkoreas huvudstad Seoul. Det visar en ny undersökning av The Economist.

Läs hela artikeln här »
gronvaxt
Screenshot 2019 03 19 at 10.36.25
Screenshot 2019 03 19 at 10.39.13
Skarmavbild 2019 03 18 kl. 17.37.18
Screenshot 2019 03 18 at 9.31.16
1d053bd32f

Japan öppnar museum om bajs

I den japanska staden Yokohama kan man numera besöka Unko Museum som är tillägnat bajsets roll i populärkulturen.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 18 at 9.23.23
slutaflyga
Screenshot 2019 03 18 at 9.13.23
sandra
falafel

Fylld pita med falafel och hummus

Falafeln som härstammar från Mellanöstern, är en populär rätt bland vegetarianer och veganer. Att falafel är gjort på kikärtor gör det till en utmärkt proteinkälla! Oftast serveras den i pitabröd, men även på en så kallad mezetallrik som består av många olika små rätter. I det här receptet visar vi hur du kan göra fyllda pitabröd med hemgjord falafel, hummus och syltad lök!

Läs hela artikeln här »
2c1b7ed54e8f770bfb11ec9d24c4d582

Facebook: Raderat 1,5 miljoner terrorvideor

Techbolag kritiseras för att terrorpropaganda kunnat spridas i deras kanaler.

Läs hela artikeln här »
lcPvX7ZZm2g4

Henrik har tusentals pennor – "Senast jag räknade var jag uppe i 18107"

En stor penna på husfasaden hälsar välkommen när man kliver in hos Henrik Blom i Maxmo. Pennan fick han i femtioårspresent av sina vänner. En gåva som passar som hand i handske för Blom som samlar på pennor.

Läs hela artikeln här »
ae1d47f8f0c85a273d112dc15ce6c5cf

”Rig 45” får en andra säsong

Den första säsongen av Viaplay-serien ”Rig 45” slog publikrekord under sin premiärhelg.

Läs hela artikeln här »
8c7293157e

Årets it-plagg – färgglad kostym

Färgglada kostymer – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller modet 2019.

Läs hela artikeln här »
7a8144c300325e17bc892fa5d475dd8b

Pappersarbetaren Holm vann årets "Talang"

"Talang"-finalen 2019 bjöd på eldig pole dance, magi och ett ofattbart sifferminne. Men det var Micke Holms kraftfulla stämma som lyckades ta sig genom flest tv-rutor.

Läs hela artikeln här »
batch DSC09832
Skarmavbild 2019 03 16 kl. 23.37.22
82f60597c3

Louis Vuitton drar tillbaka MJ-inspirerad kollektion

Det franska lyxmodevarumärket Louis Vuitton kommer att dra tillbaka alla varor som direkt eller indirekt har inspirerats av popstjärnan Michael Jackson.

Läs hela artikeln här »
450b4a1a74840ca06219882f6812ee75

Kvinna med "opassande" kläder nekades flyga till Teneriffa

En 21-årig kvinna skulle flyga till Teneriffa på solsemester när hon stoppades av planets kabinpersonal.

Läs hela artikeln här »
46ef2698e9243a041c195a732291d9a7

CNN: Är Helsingfors världens coolaste stad?

Nyhetskanalen CNN är nyfiken på hur finländarna är så lyckliga trots bitande kyla och mörker.

Läs hela artikeln här »