Artikel från
cropOT 497244 Inträdet kan avskräcka men London Eye uppskattas av barn. Speciellt vackert är det att åka upp i skymningen. Men räkna med köer vilken tid ni är vill åka upp.  Foto: Katja Nyman
Publicerad 25 mars 2015 kl 09:38

Tre dagar i London på barnens villkor

Kultur, häftiga byggnader, shopping, fotboll och lagom långa promenader. London passar ypperligt som resmål för en barnfamilj.

London med två barn i skolåldern, kan det verkligen vara en bra idé? Det visade sig vara en alldeles förträfflig idé. Tre dagar är lagom för att sniffa lite storstadspuls och upptäcka spännande saker. Barnen hade gärna stannat längre.

Det är lätt att hitta förmånliga flyg till London, i alla fall om man är beredd att flyga till Gatwick eller Stansted som ligger lite utanför. Vi flög med Norwegian från Helsingfors ­direkt till Gatwick, flygresan tur och retur gick på under 400 euro för oss två vuxna och två barn. Gatwick flygplats är lite längre bort än det större­ Heathrow, men med tåg kommer man ändå snabbt in till London. ­Tågen går ­direkt till Victoria station, men vi bodde alldeles intill Waterloo station och bytte därför tåg en gång på väg dit.

Boendet är en annan femma i London. Det sägs vara svårt att hitta något hyfsat till bra pris. Vi hade läst mycket gott om kedjan Premier Inn och bokade in oss på ett hotell som låg ett stenkast från London Eye och Themsen. Perfekt läge och bra pris för att vara i centrala London. Och utsikten med London Eye och Big Ben från fjortonde våningen gick inte av för hackor.

Tunnelbana och buss

Den första dagen köpte vi vuxna ett Oystercard som vi kunde resa runt med i London under resan, ­både med buss och med tunnelbana. Mycket behändigt att ladda kortet med pengar. Barn under 11 år reser gratis med kollektivtrafik. Snabbt upptäckte vi att tunnelbanan är det absolut behändigaste sättet att ta sig runt på även om bussarna förstås är bättre sightseeing.

Högst upp på vår måste se-lista stod Towern, Tower Bridge och London Eye. Så vår första dag var det ­bara att börja beta av sevärdheterna. Vi behövde inte köa till ­Towern när vi kom en halv timme efter öppning, även om det var lördag. Men det var också februari och lågsäsong. Räkna därför med långa köer en sommarlördag. Precis som guideböckerna ­föreslagit började vi med att ta en titt på kronjuvelerna. På eftermiddagen var det lång kö dit.

Towern är som en liten stad med mycket att se och uppleva även för barnen. Och strax intill finns ­Tower Bridge som blev något av resans höjdpunkt. För tänk att kunna gå där uppe på ett glasgolv och se ner på alla som kör över bron. Det var främst barnen som uppskattade detta, själv hade jag svårt för att ta steget ut på glaset. Men häftigt var det! Tyvärr prickade vi inte in då broklaffarna öppnades, men det var kul att se från land också.

London eye

Till London Eye får man alltid räkna med kö, både för att köpa biljetter och till själva hjulet, men å andra sidan går det ändå ganska snabbt eftersom varje kapsel har plats för 20 personer. Vi behövde inte vänta speciellt länge utan kunde åka upp innan det blev mörkt. I inträdet ingår även en kort 4D-film om London som är sevärd. Och utsikten från kapslarna är magnifik. Men det kostar. Utan några rabatter blir det cirka 100 euro för två vuxna och två barn. Barn under fyra år åker gratis.

Söndagen hade vi först tänkt be­söka Sea Life-akvariet som ligger intill London Eye. Men regnet som ut­lovats till morgonen lät vänta på sig så vi tog i stället en morgon­promenad som drog ut över mest hela dagen. Sträckorna är förvånansvärt korta i centrala London och det tog inte länge förrän vi traskat förbi Big Ben, Westminster Abbey och ­redan var i St James park på väg mot Buckingham Palace.

London är fullt av fina parker och i denna park fick vi träffa både ekorrar och pelikaner. Buckingham Palace hör ju till att se när man är i London och vi fick samtidigt se Horse guards-paradens början.

Därefter var det en kort bit till Trafalgar Square och Picadilly Circus. Inte så långt från Picadilly fanns ytterligare ett måste på vår resa: Europas största leksaksaffär Hamleys. Även hit var det kö när affären öppnades klockan 12 men de fem våningarna slukade snabbt alla människor. Väl värt ett besök, men det ­lönar sig inte att shoppa loss här ­eftersom allt är dyrt.

Maken och sonen ville gärna gå en rundtur på en fotbollsstadion eftersom det inte blev någon fotbollsmatch för oss denna gång. Det slutade med att vi alla fyra tog tunnel­banan till Arsenals Emirates stadion. Intressant att se även för en som inte är speciellt intresserad av fotboll.

Museer och dubbeldäckare

Måndagen blev den stora musei­dagen. Eftersom Londonbarnen precis haft skollov räknade vi med att det kunde vara lite lugnare på måndagen när skolorna kommit i gång igen. Vi kom till Natural History Museum i South Kensington 20 minuter före öppning och kunde ställa oss först i kö.

Jag hade läst mardrömsskildringar om folk som köat till museet i ett par timmar och sedan ännu en timme till dinosaurieutställningen. Därför kändes det nästan magiskt att kunna stiga in i det maffiga museet först och kunna gå direkt runt på en nästan folktom dinosaurieutställning.

Vi hann inte med alla salar i museet eftersom vi samma dag ville besöka även Science Museum som ligger intill. Där fick vi bland annat vara med om en månlandning i 4D. Nu fanns det inte så många timmar kvar av vår sista dag i London och det fanns ännu en sak som vi inte hunnit med: åka dubbeldäckare. Men det var lättfixat och snart satt vi högst upp och längst fram. Bra sightseeing och nu fick vi även se bland annat maffiga St Pauls ­Cathedral.

Även om vi hann med mycket på våra tre dagar i London finns det så mycket kvar att upptäcka. Men det bästa med London är att det är ganska nära och lätt att ta sig till. Några fina restauranger blev det inte under denna resa. Ute på stan är det praktiskt att äta smörgåsar till lunch och ett par kvällar åt vi på hotellets restaurang som hade bra erbjudanden. Den här resan gick på barnens villkor. Men trivs barnen så trivs föräldrarna, ­heter det ju.

 

londonNatural History Museum har många fina utställningar och byggnaden i sig är värd att se.

 

 

Spartips

London är en dyr stad, men det finns några knep som gör att du kan spara lite slantar.


241-erbjudande

Om du reser med tåg i, till eller från London kan två komma in till till priset av en till Towern, Tower Bridge Exhibition, London Eye och många fler attraktioner. Vi fick billigare inträden, förutom till de tre nämnda, även till Arsenal Stadium Tour och en 4D-film på Science Museum. Dessutom åt vi billigare på en restaurang. Men läs noga på om villkoren först.

 

Premier Inn

Visst kan Premier Inn-kedjans hotell kännas lite tråkiga. Men förutsägbart är bra i London där hotellstandarden är minst sagt varierande. Priserna är bra, sängarna sköna, barn under 15 år äter gratis frukost och många av hotellen har prisvärda restauranger. Perfekta familjehotell med andra ord. Bara i London finns ett trettiotal att välja bland. Och äntligen har även denna kedja gratis wifi.

 

En macka till lunch

Som lunch duger ofta en smörgås bra. I London finns många kedjor med smör­gåsar och liknande mat, bland annat Marc & Spencers Simply Food och Pret a Manger. Men den som vill ha en mer mättande lunch kan hitta erbjudanden för runt tio pund. I London finns också flera matmarknader som kan vara värda ett besök, så som Borough Market och Real Food Market i South Bank.

 

Gratis inträde till museer

Helt gratis kan ni besöka otaliga museer i London, bland annat Natural History ­Museum, Science Museum, Imperial War Museum, British Museum, National Gallery, Tate Britain och Tate Modern. Så gott som alla museer i London är barnvänliga med egna utställningar och eget material för barnen.

 

Åka dubbeldäckare

Visst finns det guidade bussrutter i London, men de kostar en del. Det finns några vanliga busslinjer som kör förbi de många sevärdheter. Så hoppa på en dubbel­däckare, ha gärna en guidebok med karta med och du har en egen sightseeing. Till exempel Visit London har alla rutter på sin webbplats: 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

20120810 144238910 iOS
DSC4757
Wedding Chapel in Vegas By Miss P
iPiccy collage1
crop 937811be771877790d283f4c17239022

McDonald's förlorar rätten till "Big Mac"

McDonald's har förlorat rätten att varumärkesskydda "Big Mac" och "Mc" i EU.

Läs hela artikeln här »

Annons

los angeles night style by shya

Bröllopsspecial

Skarmavbild 2019 01 04 kl. 11.11.37

Bröllopstårtor 2.0

Behöver man ens ha bröllopstårta mera? Vad säger etiketten och vad säger rådande trenden? Här får du lära dig allt om vilka bröllopstårtor du ska satsa på 2019.

Läs hela artikeln här »
98686e758f0ceaa539b764fc0837b804

272 rapporter om misstänkta ufon

Vitaktiga sken, mörka ben, blinkande ljus och typiska tefatsformer. Så lyder några av de 272 iakttagelser som inkom till Ufo-Sveriges rapportcentral under 2018.

Läs hela artikeln här »
DSC04729
IMG 0644
2012 d
6618e614d9

Det här ägget är nu världens mest gillade Instagrambild

När realitystjärnan Kylie Jenner för ungefär ett år sedan la upp en bild på sin dotter Stormi Webster på Instagram slog hon världsrekord. Men nu har hon fått se sig slagen – av ett ägg. Kolla in filmen!

Läs hela artikeln här »

Annons

Puustelli 12

Puustelli levererar mer än bara kök

Annons. Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Men även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Läs hela artikeln här »

Bröllopsspecial

c0b2a56436

10 par som gick all-in på sitt bröllop

Tycker du att det verkar trist med ett klassiskt bröllop? Då ska du spana in dessa par som gått all in för udda teman.

Läs hela artikeln här »

Bröllopsspecial

57ac71fed8

Så klär du dig rätt på bröllopet

Bröllopssäsongen är på kommande och visst är det härligt att gå på bröllop? Men det kan vara svårt att veta hur man ska klä sig rätt som gäst. Här är några tips för att du ska lyckas bra med din outfit.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 01 15 kl. 08.11.52
Skarmavbild 2019 01 15 kl. 08.15.18
Skarmavbild 2019 01 15 kl. 08.13.47

BRÖLLOPSSPECIAL

Skarmavbild 2019 01 03 kl. 10.46.06 side

Brudklänning 2019 - de senaste trenderna

Kommer du eller en kompis att gifta sig i år? Vi listar de sju största trenderna inom brudmodet just nu. Vilken är din favorit?

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2016 03 07 kl. 10.12.01

Annons

KronTvatt 03
f564d207c7c0b4f470019f5502d12a10

Netflix stäms för nya "Black mirror"-filmen

Netflix låter tittarna själva välja vart handlingen ska ta vägen i filmen "Bandersnatch", som är en del i "Black mirror"-serien.

Läs hela artikeln här »
ofvermarklaskedryck1
b3975181d0

Fem nyårslöften som är lätta att hålla

Det har blivit dags att bestämma tonen för hur nästa år ska bli. Men att träna mer och äta nyttigare är inte alltid så lätt att leva upp till. Här är fem tips på nyårslöften som är lite lättare att hålla - och som kommer få dig att må bättre.

Läs hela artikeln här »
alko
Skarmavbild 2019 01 11 kl. 10.12.46
412662f462

Här är världens mäktigaste pass 2019

Kan du gissa vilket pass som gör det enklast att resa runt i världen? Ta reda på det här – och se vilka länder ligger i topplistan.

Läs hela artikeln här »
fdd35f7920

Beslutet: Oscarsgalan blir utan värd

Efter flera veckor av diskussioner och rykten fram och tillbaka står det nu klart: Oscarsgalan blir utan värd 2019.

Läs hela artikeln här »
e7d6178d930282192613fa398ef65b31

Polisen vill undersöka Ronaldos dna

Polisen i Las Vegas har kommit in med en begäran om att få ta del av stjärnanfallaren Cristiano Ronaldos dna.

Läs hela artikeln här »
bbec016d7f

10 tv-serier att se fram emot 2019

Här är tio spännande tv-serier att se fram emot under 2019!

Läs hela artikeln här »
3b9eb9b18e

Hon får rollen som Barbie

Nu står det klart att skådespelaren Margot Robbie blir den som får ta sig an rollen som den ikoniska dockan Barbie i en ny spelfilm.

Läs hela artikeln här »
hemmatraning1
Skarmavbild 2019 01 10 kl. 11.54.23
tajMkXpg5DDl

Här kan du svara på enkäten om mobbning i skolan

Blir du mobbad i skolan? Hur går det till? Vad känner du? Hur kan det undvikas? Berätta i vår anonyma enkät.

Läs hela artikeln här »
51a58a316847271c32d5386570dd4161

Dags att söka till vissa högskolor

Den första gemensamma ansökan till höstens högskoleutbildningar öppnar på onsdag.

Läs hela artikeln här »
656c74793be6fefee5fe37e15ab981a5 2

Strimlad Banksy-tavla ställs ut

Den tavla av gatukonstnären Banksy som förstördes under en auktion i oktober ställs nu ut för första gången. I februari visas verket på konstmuseet Frieder Burda i den tyska staden Baden-Baden.

Läs hela artikeln här »
231f185608

Shutdown i USA – men vad innebär det?

Strax innan jul införde president Donald Trump en så kallad ”shutdown" i USA. Men vad innebär det egentligen?

Läs hela artikeln här »
b91a23b0fb

Miu Miu SS 2019

Se Miu Mius vår- och sommarkollektion 2019

Läs hela artikeln här »
a15406058d

Louis Vuitton SS 2019

Se alla looks från Louis Vuittons vår- och sommarkollektion 2019

Läs hela artikeln här »
29e65354d1

Nytt fordon kan klättra som en spindel

Hyundai's nya fordon Elevate presenterades för första gången på CES-mässan i Las Vegas. Fordonet kan klättra som en spindel, vandra som ett fyrfota däggdjur, och rulla som en vanlig bil.

Läs hela artikeln här »