Artikel från
cropOT 497244 Inträdet kan avskräcka men London Eye uppskattas av barn. Speciellt vackert är det att åka upp i skymningen. Men räkna med köer vilken tid ni är vill åka upp.  Foto: Katja Nyman
Publicerad 25 mars 2015 kl 09:38

Tre dagar i London på barnens villkor

Kultur, häftiga byggnader, shopping, fotboll och lagom långa promenader. London passar ypperligt som resmål för en barnfamilj.

London med två barn i skolåldern, kan det verkligen vara en bra idé? Det visade sig vara en alldeles förträfflig idé. Tre dagar är lagom för att sniffa lite storstadspuls och upptäcka spännande saker. Barnen hade gärna stannat längre.

Det är lätt att hitta förmånliga flyg till London, i alla fall om man är beredd att flyga till Gatwick eller Stansted som ligger lite utanför. Vi flög med Norwegian från Helsingfors ­direkt till Gatwick, flygresan tur och retur gick på under 400 euro för oss två vuxna och två barn. Gatwick flygplats är lite längre bort än det större­ Heathrow, men med tåg kommer man ändå snabbt in till London. ­Tågen går ­direkt till Victoria station, men vi bodde alldeles intill Waterloo station och bytte därför tåg en gång på väg dit.

Boendet är en annan femma i London. Det sägs vara svårt att hitta något hyfsat till bra pris. Vi hade läst mycket gott om kedjan Premier Inn och bokade in oss på ett hotell som låg ett stenkast från London Eye och Themsen. Perfekt läge och bra pris för att vara i centrala London. Och utsikten med London Eye och Big Ben från fjortonde våningen gick inte av för hackor.

Tunnelbana och buss

Den första dagen köpte vi vuxna ett Oystercard som vi kunde resa runt med i London under resan, ­både med buss och med tunnelbana. Mycket behändigt att ladda kortet med pengar. Barn under 11 år reser gratis med kollektivtrafik. Snabbt upptäckte vi att tunnelbanan är det absolut behändigaste sättet att ta sig runt på även om bussarna förstås är bättre sightseeing.

Högst upp på vår måste se-lista stod Towern, Tower Bridge och London Eye. Så vår första dag var det ­bara att börja beta av sevärdheterna. Vi behövde inte köa till ­Towern när vi kom en halv timme efter öppning, även om det var lördag. Men det var också februari och lågsäsong. Räkna därför med långa köer en sommarlördag. Precis som guideböckerna ­föreslagit började vi med att ta en titt på kronjuvelerna. På eftermiddagen var det lång kö dit.

Towern är som en liten stad med mycket att se och uppleva även för barnen. Och strax intill finns ­Tower Bridge som blev något av resans höjdpunkt. För tänk att kunna gå där uppe på ett glasgolv och se ner på alla som kör över bron. Det var främst barnen som uppskattade detta, själv hade jag svårt för att ta steget ut på glaset. Men häftigt var det! Tyvärr prickade vi inte in då broklaffarna öppnades, men det var kul att se från land också.

London eye

Till London Eye får man alltid räkna med kö, både för att köpa biljetter och till själva hjulet, men å andra sidan går det ändå ganska snabbt eftersom varje kapsel har plats för 20 personer. Vi behövde inte vänta speciellt länge utan kunde åka upp innan det blev mörkt. I inträdet ingår även en kort 4D-film om London som är sevärd. Och utsikten från kapslarna är magnifik. Men det kostar. Utan några rabatter blir det cirka 100 euro för två vuxna och två barn. Barn under fyra år åker gratis.

Söndagen hade vi först tänkt be­söka Sea Life-akvariet som ligger intill London Eye. Men regnet som ut­lovats till morgonen lät vänta på sig så vi tog i stället en morgon­promenad som drog ut över mest hela dagen. Sträckorna är förvånansvärt korta i centrala London och det tog inte länge förrän vi traskat förbi Big Ben, Westminster Abbey och ­redan var i St James park på väg mot Buckingham Palace.

London är fullt av fina parker och i denna park fick vi träffa både ekorrar och pelikaner. Buckingham Palace hör ju till att se när man är i London och vi fick samtidigt se Horse guards-paradens början.

Därefter var det en kort bit till Trafalgar Square och Picadilly Circus. Inte så långt från Picadilly fanns ytterligare ett måste på vår resa: Europas största leksaksaffär Hamleys. Även hit var det kö när affären öppnades klockan 12 men de fem våningarna slukade snabbt alla människor. Väl värt ett besök, men det ­lönar sig inte att shoppa loss här ­eftersom allt är dyrt.

Maken och sonen ville gärna gå en rundtur på en fotbollsstadion eftersom det inte blev någon fotbollsmatch för oss denna gång. Det slutade med att vi alla fyra tog tunnel­banan till Arsenals Emirates stadion. Intressant att se även för en som inte är speciellt intresserad av fotboll.

Museer och dubbeldäckare

Måndagen blev den stora musei­dagen. Eftersom Londonbarnen precis haft skollov räknade vi med att det kunde vara lite lugnare på måndagen när skolorna kommit i gång igen. Vi kom till Natural History Museum i South Kensington 20 minuter före öppning och kunde ställa oss först i kö.

Jag hade läst mardrömsskildringar om folk som köat till museet i ett par timmar och sedan ännu en timme till dinosaurieutställningen. Därför kändes det nästan magiskt att kunna stiga in i det maffiga museet först och kunna gå direkt runt på en nästan folktom dinosaurieutställning.

Vi hann inte med alla salar i museet eftersom vi samma dag ville besöka även Science Museum som ligger intill. Där fick vi bland annat vara med om en månlandning i 4D. Nu fanns det inte så många timmar kvar av vår sista dag i London och det fanns ännu en sak som vi inte hunnit med: åka dubbeldäckare. Men det var lättfixat och snart satt vi högst upp och längst fram. Bra sightseeing och nu fick vi även se bland annat maffiga St Pauls ­Cathedral.

Även om vi hann med mycket på våra tre dagar i London finns det så mycket kvar att upptäcka. Men det bästa med London är att det är ganska nära och lätt att ta sig till. Några fina restauranger blev det inte under denna resa. Ute på stan är det praktiskt att äta smörgåsar till lunch och ett par kvällar åt vi på hotellets restaurang som hade bra erbjudanden. Den här resan gick på barnens villkor. Men trivs barnen så trivs föräldrarna, ­heter det ju.

 

londonNatural History Museum har många fina utställningar och byggnaden i sig är värd att se.

 

 

Spartips

London är en dyr stad, men det finns några knep som gör att du kan spara lite slantar.


241-erbjudande

Om du reser med tåg i, till eller från London kan två komma in till till priset av en till Towern, Tower Bridge Exhibition, London Eye och många fler attraktioner. Vi fick billigare inträden, förutom till de tre nämnda, även till Arsenal Stadium Tour och en 4D-film på Science Museum. Dessutom åt vi billigare på en restaurang. Men läs noga på om villkoren först.

 

Premier Inn

Visst kan Premier Inn-kedjans hotell kännas lite tråkiga. Men förutsägbart är bra i London där hotellstandarden är minst sagt varierande. Priserna är bra, sängarna sköna, barn under 15 år äter gratis frukost och många av hotellen har prisvärda restauranger. Perfekta familjehotell med andra ord. Bara i London finns ett trettiotal att välja bland. Och äntligen har även denna kedja gratis wifi.

 

En macka till lunch

Som lunch duger ofta en smörgås bra. I London finns många kedjor med smör­gåsar och liknande mat, bland annat Marc & Spencers Simply Food och Pret a Manger. Men den som vill ha en mer mättande lunch kan hitta erbjudanden för runt tio pund. I London finns också flera matmarknader som kan vara värda ett besök, så som Borough Market och Real Food Market i South Bank.

 

Gratis inträde till museer

Helt gratis kan ni besöka otaliga museer i London, bland annat Natural History ­Museum, Science Museum, Imperial War Museum, British Museum, National Gallery, Tate Britain och Tate Modern. Så gott som alla museer i London är barnvänliga med egna utställningar och eget material för barnen.

 

Åka dubbeldäckare

Visst finns det guidade bussrutter i London, men de kostar en del. Det finns några vanliga busslinjer som kör förbi de många sevärdheter. Så hoppa på en dubbel­däckare, ha gärna en guidebok med karta med och du har en egen sightseeing. Till exempel Visit London har alla rutter på sin webbplats: 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

crop 0fb7dcf2ff0f006583e9e5441fb407ea

Coca-Cola vill utveckla cannabisdryck

Läsktillverkaren Coca-Cola vill hitta nya inkomstkällor när den traditionella dryckesbranschen inte utvecklas i den riktning man vill se. En variant kan nu vara att sälja drycker som innehåller cannabidiol (CBD), den icke-hallucinogena substansen i cannabis.

Läs hela artikeln här »
7WTTszGeWwBI

"Game of thrones" blev bästa dramaserie på Emmygalan

"Game of thrones" höll för favorittrycket och hämtade hem statyetten för bästa dramaserie på nattens Emmygala. En tv-prisutdelning vars inledning färgades av politik.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 09 18 kl. 08.11.40
Tambur 4
l5tjTBDEFV5S

Bjud på känsloupplevelser i form av smak och doft

Köp det som du gillar och som passar din plånbok. Låt aldrig någon tala om för dig vad du borde tycka om och vad som är ”fint” att dricka, skriver ÖT:s och VBL:s vinkännare Linda Nylund.

Läs hela artikeln här »
1811f75069cdab85af1c598761bbd9bc

Konstexperternas bästa investeringstips

Världens dyraste målning, Leonardo da Vincis "Salvator Mundi", ställs i veckan ut i Förenade Arabemiraten. Målningen klubbades i fjol för närmare 4 miljarder kronor. Rekordpriser spås bli vanligare inom konstvärlden. Men det finns en hel del att tänka på för den som är grön och vill investera i konst.

Läs hela artikeln här »
dcrKrmndbOxV

Glitterbrillor, tweedkostymer och neonhandskar – i höst är allt tillåtet

Precis när sommaren är på väg att ta slut inleds årets kanske viktigaste modesäsong – hösten. Efter den rekordvarma sommaren längtar många efter att få kalibrera om garderoberna inför kallare väder. Gatumodet i Stockholm är som ett laboratorium för nya klädkombinationer.

Läs hela artikeln här »
NO2z8d2OqDni

Prova på smakrika och enkla kycklingrätter

Kyckling är en favorit i flera hushåll eftersom den går att variera i det oändliga. Vare sig du tillreder hel kyckling, bröstfilé, klubbor eller lår finns det ett recept som säkert faller hela familjen i smaken. Stig utanför din bekvämlighetszon och prova på en smakrik men enkel ny kycklingrätt.

Läs hela artikeln här »
e0537dbc21b9c18f42032eb5cb1c1db9

Lil Wayne öppnar upp om självmordsförsök

Rapparen Lil Wayne avslöjar på sitt kommande album att han försökte begå självmord som tolvåring. Han hittade en pistol i sin mammas byrålåda och sköt sig själv i bröstet, något som han tidigare hävdat var en olycka.

Läs hela artikeln här »
73822d04ba10eba2df251e6501dcfa56

Anna Kendrick avslöjar sitt Obama-skämt

I en serie bilder, tagna för sex år sedan, syns skådespelaren Anna Kendrick skaka hand med USA:s dåvarande president Barack Obama, som samtidigt viker sig dubbel av skratt.

Läs hela artikeln här »
ZeuzhnLYtFN9

Tre inredningsexperter ger tips: Så här inreder vi i höst

Sammet, skulpturer och massor av grönväxter. Låter det som hemma hos dig? Tre inredningsexperter i Österbotten ger sin analys: Så här vill vi inreda i höst. Håller du med?

Läs hela artikeln här »
host blabar caroline 1
Skarmavbild 2018 09 17 kl. 10.22.53
41796790 1754209631314941 7222860687960178688 n

Veckans blogg: Nikonisten

På bloggen "Nikonisten" får vi ofta se bilder från konsterter och evenemang runt i Österbotten. Men vet är riktigt personen bakom kameran? Veckans blogg och bloggare är Johan Hagström!

Läs hela artikeln här »
IMG 6067
KRmhpzOMVD3o

Gammalt får nytt liv – samtidigt är själva processen terapi för paret

I januari flyttade Caroline Eriksson, 27, och Fredrik Kuni, 36, in i sitt nya hus. I det nya huset blandar de gammalt med nytt. En del av inredningen har de gjort själva eller restaurerat.

Läs hela artikeln här »
0sovrum

Senaste från Blogoteket

Af48qgkEO377

Alexander i Vasa åt 10.000 kalorier i en Youtube-video

Alexander Antell har en Youtube-kanal men satsar mer på Instagram. Där har han 12.000 följare och hans mål är att inspirera sin följarskara som gärna får växa och bli större.

Läs hela artikeln här »
IMG 0034
45861d6a8af618cf9316a24a8f264b78

Första biljetten till månen bokad

Världens första månturist har köpt sin biljett. Eller vederbörande får åtminstone en vända runt månen. Det meddelar företaget Space X.

Läs hela artikeln här »
iBAcAnCVTZmg

På vägen mellan Lissabon och Porto finns mycket att uppleva

En resa med bil genom landet är bästa sättet att närma sig den portugisiska själen. Magisk, sprängfylld av historia och med gastronomi av världsklass.

Läs hela artikeln här »
xubKfuxCzUdB

Se här hur Sandra i Vasa förvandlade sin balkong från förvaringsplats till en mysig oas

Först gick Sandra Holmäng i Vasa loss på Pinterest och sedan hemma på gården i Forsby, Pedersöre. Slutresultatet blev en balkong med maxad myskänsla. Se före- och efterbilder!

Läs hela artikeln här »
style by shya
saramariaexenia.wordpress 4
XeYw5BeMzPhH

Ett hus renoverat med stor omsorg och känsla för gammalt hantverk

Efter tre och ett halvt års renovering börjar huset vara inflyttningsklart. Lisa och Patrik Fröjdö kan på riktigt flytta från sin Ikea-inredda lägenhet till Sigurdas, som huset vid Bäckas i Kronoby kallas.

Läs hela artikeln här »
WiAhIGS0AiZO

Drömmen om att bygga eget hus blev gemensam verklighet

Att bygga ett parhus tillsammans var först bara ett skämt paren emellan. Men snart står deras gemensamma hus klart på platsen de kallar Korsholms soligaste tomt.

Läs hela artikeln här »
wardrobe

Hälsa & träning

Skarmavbild 2018 05 04 kl. 18.24.36

Mat & dryck

resizedimage800533 laxpasta1
Artikel 5
One World Trace Center 2018 By Miss P
8KCg7aSF4jp6

Älskade äppelpaj

Vad ska man laga på alla härliga äpplen som nu fyller träden? Paj naturligtvis! Här hittar du nu tre härliga äppelpajer för mysiga höstkvällar.

Läs hela artikeln här »
host
jGpHn7MQ3br7

Filmen "The nun" är skräck på nybörjarnivå

I ”The nun” försöker den katolska kyrkan handskas med en demonisk nunna som hemsöker ett kloster i Rumänien. Beklagligtvis är det här skräck på nybörjarnivå och inget för genrens fantaster.

Läs hela artikeln här »

Annons

VasaDjurcentrum 18
Calpulli Tonalehqueh Aztec Dancers 3 By Miss P
DSC01977
a07936bd05ccdfe1f2864a8109cbab2c

Aretha Franklins klänningar säljs på auktion

Över 30 klänningar och accessoarer som Aretha Franklin har burit ska säljas på auktion, skriver ABC News.

Läs hela artikeln här »
e98e57de82e1bf283c5e54e0d3611088

Här är hajen som gärna tar sig en sallad

Vi ser dem som köttälskande bestar. Om de får i sig växter är det av misstag i den blodiga jakten på byte. Men nu har forskare vid University of California upptäckt en haj som faktiskt har smak för grönt.

Läs hela artikeln här »
407cd8ee6a34f6a3eb413ba2f7598c88

Motion kan mildra tarmbesvär

Mer motion kan lindra verkningarna av tarmsjukdomen IBS (irritable bowel syndrome, på svenska funktionella tarmbesvär), visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

Läs hela artikeln här »
bloggheader2
appelplattar

Temavecka: Världen runt

VLBLOT 637303

Minisemester piggar upp

Trött, hängig och ganska sliten? Inte tid för en hel veckas semester? Då kan en helg på spa göra susen.

Läs hela artikeln här »

Resor

Skarmavbild 2018 02 01 kl. 00.52.33
Skarmavbild 2018 09 06 kl2. 08.27.45

Temavecka: Världen runt

cropVLBLOT 548905

Bakom Kubas dörrar står öppna armar

Du, jag och vem som helst kan bo hemma hos en kubansk familj. Där kan du höra fantastiska historier, uppleva den kubanska vardagens utmaningar och äta bättre än på restaurang.

Läs hela artikeln här »

Temavecka: Världen runt

cropOT 497244

Tre dagar i London på barnens villkor

Kultur, häftiga byggnader, shopping, fotboll och lagom långa promenader. London passar ypperligt som resmål för en barnfamilj.

Läs hela artikeln här »
top view 1248955 960 721
201705240730305725 sbig2

Människor & samhälle

resizedimage800600 IMG 9103

Temavecka: Världen runt

packa3

Resespecial: Planera packningen

För att resa iväg en helg i arbetets tecken krävs inget mera än handbagage- bara man vet vad som är nödvändigt i kabinväskan. Sevendays presenterar en kort och koncis guide som kan hjälpa på traven när det vankas affärshelg.

Läs hela artikeln här »

Resor

Skarmavbild 2018 04 18 kl. 19.37.22

Temavecka: Världen runt

cropOT 503893

Mode, mat och Milano

Navigli är tveklöst Milanos mest pittoreska område. Men missa för allt i världen inte att ta en tur upp bland tinnarna på Il Duomo.

Läs hela artikeln här »

Temavecka: Världen runt

cropOM IMG 0940

Bonjour, Nya Frankrike

Som valarna kom de från Atlanten, och gjorde Québec till det franska Amerikas vagga. Det fanns en tid när franskan klingade över hela kontinenten. Framtiden var inte fransmännens, men Québec finns kvar.

Läs hela artikeln här »
DSCF0270 2
Skarmavbild 2018 09 04 kl. 07.22.04
laxspett

Temavecka: Världen runt

stockholm

Resespecial: Inspirerande resmål

Veckan fortsätter i resandets tecken och nu tipsar vi om fyra inspirerande resmål. Vill du ha en romantisk weekend, spännande äventyr, vilda festligheter eller trygg familjesemester? Vi har listat lämpliga resmål.

Läs hela artikeln här »

Temavecka: Världen runt

cropOM parad7

”Hula är ­Hawaiis ­hjärtslag”

Det fanns en tid när Hawaiis kultur och traditioner höll på att glömmas bort. Det var länge sedan. På den årliga Merrie Monarch-festivalen samlas stolta dansare, hantverkare och musiker som håller kunskapen levande och stark.

Läs hela artikeln här »

Temvecka: Världen runt

Sol, hav och små byar på Kreta

På Kreta finns så mycket mer för den som inte enbart vill ligga i solstolen. Här finns en natur som får en att häpna. Höga berg och djupa dalar som möter ett korallblått hav.

Läs hela artikeln här »
resizedimage800450 bild
JuTeOi1SOzMN

Svamprätt på tre sätt

Då svamparna dyker upp känns det som att hösten är här.

Läs hela artikeln här »