Artikel från
crop 669de8d10cef7e01e6bbb4a2456fbe3a Gryningsritten i Stockholm börjar före klockan sex på morgonen. Foto: Häståkeriet/SPT
Publicerad 4 augusti 2018 kl 11:01

Turister lockas av en färd på hästryggen genom ett sovande Stockholm

Stockholms stad är en expert på att visa upp sig genom spännande utfärder, och alternativen är många. Upplev Stockholms skärgård på ett japanskt spa eller stig upp i ottan och rid genom staden.

Stockholm klockan sex en somrig tisdagsmorgon är alldeles tyst och stilla. Hästarna vi sitter på är loja och sömniga.

Några enstaka byggarbetare är på väg till jobbet, tomma bussar kör försiktigt förbi oss och två uteliggare som övernattat i parken Humlegården håller på att vakna.

Vi rider förbi dem och fortsätter till Stureplan, över Hötorget, genom Kungsträdgården, förbi kungliga slottet, till Gamla stan och galopperar hemåt längs med Strandvägen.

De flesta vi möter ler och vinkar, hästar i stadsbilden är tydligen ett positivt inslag.

Det går bra att rida i Stockholms innerstad. Hästar räknas som fordon i trafiken och lyder enligt Transportstyrelsen samma regler som ”fordon i tillämpliga delar”.

Det innebär i praktiken att ett hästekipage ska hålla sig till högra sidan av vägen, signalera vid sväng, ha stopp- och väjningsplikt och hålla sig borta från gång- och cykelvägar.

Att rida på motorvägar och privata vägar är förbjudet.

Zoom

Hästarna som används i gryningsritten är vana med att röra sig bland trafiken. Ett hästekipage lyder enligt Transportstyrelsen samma regler som ”fordon i tillämpliga delar”. Foto: Häståkeriet/SPT


Att Stockholm är fullt av naturområden med ridvägar har staden kungen att tacka för. Många av dem är gamla jaktparker och därför fredade.

Mot slutet av turen är klockan närmare halv nio, vi travar över Gärdet och hem till Häståkeriets stall på Greve von Essens väg. När hästarna är ryktade, svabbade och utsläppta i hagarna blir det frukost i en av de gamla byggnaderna på området. Gurkan på smörgåsarna är odlad på plats.

– Vi har hållit på med gryningsritt i flera år, det är en av våra mest populära aktiviteter, säger Cornelia Barfvestam som är verksamhetsledare på Häståkeriet.

Hästarna som används är lugna och vana vid trafik, men de är ändå levande varelser som kan bli skrämda. Därför är det viktigt att deltagarna på gryningsritten är vana ryttare.

Zoom

Deltagarna i gryningsritten måste ha erfarenhet av ridning men vissa människor ljuger för att få vara med om ritten. Foto: Häståkeriet/SPT


Barfvestam säger att det varje vecka finns minst en person som ljuger om sin hästvana. Folk överdriver eller tror att de kan rida bara för att de gjort det en handfull gånger på turistorter.

– Det är för att folk vill att det ska gå fort när de rider, men i praktiken riskerar de bara sin egen säkerhet. Det är inte ovanligt att folk som ljugit om sina kunskaper på hästryggen trillar av.

För att minimera risken för olyckor är det strängt förbudet att själv ta bilder under ritten.

Det har hänt att en ovan ryttare försökt ta en selfie, hästen har ryckt till och personen trillat av. Turledaren tar därför bilder och lägger upp dem på Häståkeriets Facebooksida. Därifrån är det bara att ladda ner dem som ett bevis för släkt och vänner att man verkligen gjort gryningsritten.

Zoom

Badanläggningen Yasuragi vill vara en japansk-nordisk oas som renar gästerna från vardagsstressen. Foto: Yasuragi/SPT


En annorlunda naturupplevelse är att ta färjan från Strömkajen vid Grand Hôtel ut till Hasseludden. Båtfärden tar cirka 30 minuter genom innerskärgården, sedan är det en tio minuters promenad genom en tallskog upp till det japanska badet Yasuragi.

Själva anläggningen var från början en konferensgård ägd av fackförbundsorganisationen LO, formgiven av den japanska arkitekten Yoji Kasajima. För 20 år sedan öppnade Yasuragi som hotell och spa och i vintras renoverades hela byggnaden.

Nu satsar badinrättningen ännu mer på att bli en japansk-nordisk oas som ska rena gästerna från vardagsstressen.

Zoom

Yasuragi i Stockholms skärgård är formgiven av den japanska arkitekten Yoji Kasajima. Foto: Yasuragi/SPT


Mobiler och andra skärmar är totalförbjudna och gästerna uppmanas till att prata lågmält. Vintertid har badet en åldersgräns på 16 år, men på somrarna välkomnas också barn.

Finlandssvenska Markus Hellgren jobbar som försäljningschef på Yasuragi sedan september 2017 och berättar att han själv blev såld på konceptet när han fick hoppa in som modell under en två timmar lång fotosession.

– Jag fick ligga i ett av baden utomhus och kände hur all stress rann av mig. Jag tror att man blir en lugnare, positivare och mer kreativ människa av att ta en paus från vardagshetsen. Helt enkelt en lite bättre människa, säger Ingåbördiga Hellgren.

Zoom

– Jag tycker att det är synd att så få finländare hittar ut hit. Många skulle garanterat uppskatta stillheten och bassängerna, för att inte tala om alla våra olika bastubad, säger finlandssvensken Markus Hellgren, försäljningschef på badinrättningen Yasuragi. Foto: MARKUS CREPIN/SPT


På Yasuragi går gästerna klädda enhälligt i likadana japanska badrockar (yukata) och svarta simdräkter – plagg de får ta med sig hem när det är dags att checka ut.

– Jag tycker att det är synd att så få finländare hittar ut hit. Många skulle garanterat uppskatta stillheten och bassängerna, för att inte tala om alla våra olika bastubad, säger Hellgren.

Zoom

Yasuragi har rum i olika storlekar och prisklasser. Man kan också besöka badinrättningen utan att övernatta på platsen. Foto: MARKUS CREPIN/SPT
Zoom

Färden går längs Stockholms gator. Foto: Häståkeriet/SPT

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

DSC2486
crop f75ad7870635a791b7162aacf616b9d0

Drottningen av soul har tystnat

Drottningen är död. James Brown var the Godfather of soul, men det var Aretha Franklin som var the Queen of soul. En legendarisk artist har gått ur tiden. En gammaldags diva, men också en tidlös röst som banade väg för efterföljare som Whitney Houston och Beyoncé.

Läs hela artikeln här »
1
STYLE BY SHYA DETAILS MARIEHAMN
Skarmavbild 2018 08 16 kl. 15.24.17
x0d9ysLORriL

Island – ett sagolikt landskap som ibland kan vara förödande

Den isländska naturen rymmer ett mytologiskt skimmer av eldsprutande drakar och trolska sagoväsen. Här möts värme och kyla mellan hav och land i ett magiskt landskap som ibland kan vara förödande.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 08 16 kl. 06.57.40
0d95338f6737778f3e95ea69a5f14a35

Nicki Minaj släpper omstridd Chapman-låt

Bara dagar efter sitt senaste skivsläpp överraskar hiphop-artisten Nicki Minaj med att släppa ännu en låt – tillsammans med rapparen Nas.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 08 16 kl. 07.04.32
crop b65bcc8d5f2044381f75f01bb59c753d

Hajen från helvetet större och tjockare än den som fanns i verkligheten

En stor haj, den största någonsin, som lurar i havsdjupen och plötsligt gör sin blodtörstiga närvaro påmind. Det är huvudingrediensen i filmen "The meg" med svensk premiär nu på fredag. Men hur trovärdig är den, givet vad vi vet i dag om dessa jättehajar som försvann för flera miljoner år sedan?

Läs hela artikeln här »
IMG 9514

Foodly

Skarmavbild 2018 08 15 kl. 07.43.12

TEMAVECKA

1Tju5HD8Kkov

Alkoholfria mocktails läskar under alla fester

Mocktails, det vill säga alkoholfria cocktails, är roliga smakrika drinkar du kan avnjuta ensam eller i sällskap. Bubbliga, söta, syrliga eller fräscha - en mocktail är verkligen perfekt för alla tillfällen.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 08 15 kl. 07.53.04
Skarmavbild 2018 08 14 kl. 14.50.30
resizedimage680510 Desserts By Miss P

Mat & dryck

kraftor pa fat

Annons

resizedimage800533 ruokavaliot 1
kraftor

Kräftskivespecial

Det är temavecka på Sevendays igen! Kräftsäsongen har inletts och det här året behöver inte förbereda ensam, för Sevendays har redan ordnat med sånghäfte, kräft-quiz, recept och en guide i hur du skalar dina kräftor korrekt. Låt festen börja!

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

profilbild sv2

Hus & hem

Annons

resizedimage800534 img2663048601351482371

Djur & natur

resizedimage800532 JH5 9962

Människor & samhälle

resizedimage800529 girl 2479371 2
l3fWqhI25DOL

Det mångsidiga blåbäret är fullproppat med vitaminer

Skogens blåa guld, så kan man beskriva blåbär. Blåbär är inte enbart gott och ett mångsidigt bär i matlagningen, utan även en utmärkt källa för B-, C- och E-vitamin.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

Skarmavbild 2018 08 10 kl. 12.21.45
0b2925cdfd2198b20bfa996469c618a0

"Lyxfällan" tillbaka med ny säsong

"Lyxfällan" är snart tillbaka – med ny sändningstid på tisdagar och nya orter att besöka.

Läs hela artikeln här »
fdfcd330a34c62465476238e53ec1ade

Nya Zeeland förbjuder plastpåsar

Nya Zeeland sällar sig till de länder som bannlyser plastpåsar. Premiärminister Jacinda Ardern säger att engångsplastpåsar i affärer kommer att fasas ut under nästa år som ett steg i att minska sopberget.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800533 Bild 27 07 2018 kl. 15.31 3

Lifestyle

hanna1sv

Kultur & konst

resizedimage800532 JH2 7796

Djur & natur

resizedimage800533 9.8.2018 3 1