Artikel från
crop 669de8d10cef7e01e6bbb4a2456fbe3a Gryningsritten i Stockholm börjar före klockan sex på morgonen. Foto: Häståkeriet/SPT
Publicerad 4 augusti 2018 kl 11:01

Turister lockas av en färd på hästryggen genom ett sovande Stockholm

Stockholms stad är en expert på att visa upp sig genom spännande utfärder, och alternativen är många. Upplev Stockholms skärgård på ett japanskt spa eller stig upp i ottan och rid genom staden.

Stockholm klockan sex en somrig tisdagsmorgon är alldeles tyst och stilla. Hästarna vi sitter på är loja och sömniga.

Några enstaka byggarbetare är på väg till jobbet, tomma bussar kör försiktigt förbi oss och två uteliggare som övernattat i parken Humlegården håller på att vakna.

Vi rider förbi dem och fortsätter till Stureplan, över Hötorget, genom Kungsträdgården, förbi kungliga slottet, till Gamla stan och galopperar hemåt längs med Strandvägen.

De flesta vi möter ler och vinkar, hästar i stadsbilden är tydligen ett positivt inslag.

Det går bra att rida i Stockholms innerstad. Hästar räknas som fordon i trafiken och lyder enligt Transportstyrelsen samma regler som ”fordon i tillämpliga delar”.

Det innebär i praktiken att ett hästekipage ska hålla sig till högra sidan av vägen, signalera vid sväng, ha stopp- och väjningsplikt och hålla sig borta från gång- och cykelvägar.

Att rida på motorvägar och privata vägar är förbjudet.

Zoom

Hästarna som används i gryningsritten är vana med att röra sig bland trafiken. Ett hästekipage lyder enligt Transportstyrelsen samma regler som ”fordon i tillämpliga delar”. Foto: Häståkeriet/SPT


Att Stockholm är fullt av naturområden med ridvägar har staden kungen att tacka för. Många av dem är gamla jaktparker och därför fredade.

Mot slutet av turen är klockan närmare halv nio, vi travar över Gärdet och hem till Häståkeriets stall på Greve von Essens väg. När hästarna är ryktade, svabbade och utsläppta i hagarna blir det frukost i en av de gamla byggnaderna på området. Gurkan på smörgåsarna är odlad på plats.

– Vi har hållit på med gryningsritt i flera år, det är en av våra mest populära aktiviteter, säger Cornelia Barfvestam som är verksamhetsledare på Häståkeriet.

Hästarna som används är lugna och vana vid trafik, men de är ändå levande varelser som kan bli skrämda. Därför är det viktigt att deltagarna på gryningsritten är vana ryttare.

Zoom

Deltagarna i gryningsritten måste ha erfarenhet av ridning men vissa människor ljuger för att få vara med om ritten. Foto: Häståkeriet/SPT


Barfvestam säger att det varje vecka finns minst en person som ljuger om sin hästvana. Folk överdriver eller tror att de kan rida bara för att de gjort det en handfull gånger på turistorter.

– Det är för att folk vill att det ska gå fort när de rider, men i praktiken riskerar de bara sin egen säkerhet. Det är inte ovanligt att folk som ljugit om sina kunskaper på hästryggen trillar av.

För att minimera risken för olyckor är det strängt förbudet att själv ta bilder under ritten.

Det har hänt att en ovan ryttare försökt ta en selfie, hästen har ryckt till och personen trillat av. Turledaren tar därför bilder och lägger upp dem på Häståkeriets Facebooksida. Därifrån är det bara att ladda ner dem som ett bevis för släkt och vänner att man verkligen gjort gryningsritten.

Zoom

Badanläggningen Yasuragi vill vara en japansk-nordisk oas som renar gästerna från vardagsstressen. Foto: Yasuragi/SPT


En annorlunda naturupplevelse är att ta färjan från Strömkajen vid Grand Hôtel ut till Hasseludden. Båtfärden tar cirka 30 minuter genom innerskärgården, sedan är det en tio minuters promenad genom en tallskog upp till det japanska badet Yasuragi.

Själva anläggningen var från början en konferensgård ägd av fackförbundsorganisationen LO, formgiven av den japanska arkitekten Yoji Kasajima. För 20 år sedan öppnade Yasuragi som hotell och spa och i vintras renoverades hela byggnaden.

Nu satsar badinrättningen ännu mer på att bli en japansk-nordisk oas som ska rena gästerna från vardagsstressen.

Zoom

Yasuragi i Stockholms skärgård är formgiven av den japanska arkitekten Yoji Kasajima. Foto: Yasuragi/SPT


Mobiler och andra skärmar är totalförbjudna och gästerna uppmanas till att prata lågmält. Vintertid har badet en åldersgräns på 16 år, men på somrarna välkomnas också barn.

Finlandssvenska Markus Hellgren jobbar som försäljningschef på Yasuragi sedan september 2017 och berättar att han själv blev såld på konceptet när han fick hoppa in som modell under en två timmar lång fotosession.

– Jag fick ligga i ett av baden utomhus och kände hur all stress rann av mig. Jag tror att man blir en lugnare, positivare och mer kreativ människa av att ta en paus från vardagshetsen. Helt enkelt en lite bättre människa, säger Ingåbördiga Hellgren.

Zoom

– Jag tycker att det är synd att så få finländare hittar ut hit. Många skulle garanterat uppskatta stillheten och bassängerna, för att inte tala om alla våra olika bastubad, säger finlandssvensken Markus Hellgren, försäljningschef på badinrättningen Yasuragi. Foto: MARKUS CREPIN/SPT


På Yasuragi går gästerna klädda enhälligt i likadana japanska badrockar (yukata) och svarta simdräkter – plagg de får ta med sig hem när det är dags att checka ut.

– Jag tycker att det är synd att så få finländare hittar ut hit. Många skulle garanterat uppskatta stillheten och bassängerna, för att inte tala om alla våra olika bastubad, säger Hellgren.

Zoom

Yasuragi har rum i olika storlekar och prisklasser. Man kan också besöka badinrättningen utan att övernatta på platsen. Foto: MARKUS CREPIN/SPT
Zoom

Färden går längs Stockholms gator. Foto: Häståkeriet/SPT

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

tvattstuga 3
IM3A9919 k

VIFK Damer är med, #ärdumed?

Har du inga planer för inkommande lördag? Sevendays tipsar om ett evenemang där du både har möjlighet att stöda Österbottens Cancerförening, samt njuta av högklassig fotboll. Idén kom från Vasabladets kampanj #ärdumed.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 18.26.22
crop J011576Y

Konsumenter prioriterar miljön framför mode – många vill veta mer

Stopp för slit och släng – många svenska konsumenter vill inte längre köpa kläder för att bara använda en kort tid. Intresset för miljön är större än för mode och kläder, enligt en färsk webbundersökning.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 18.04.42
avokado 1
caroline 15.10.2018 ootd 6
799A9946
il4mCKoh1jgH

Niklas gjorde en populär fotoapp: "Duger åt Taylor Swift"

Niklas Karlström gav sig inte förrän hans fotoapp blev precis som han ville: perfekt. Och fler gillar den – appen har fans världen över och framför allt i Asien. Men vad fansen inte vet är att appen fått sitt namn efter en fartkamera i Österbotten.

Läs hela artikeln här »
lxJT70dRXPV8

Take away-lunch i egen burk – är det nästa steg?

Får jag köpa med mig hamburgaren i egen burk? Den frågan har Josefin Sundvall på Korv-Görans aldrig tidigare fått. Men hon tycker det låter som en bra idé. Flera restauranger i Vasa är på samma linje: Det är inga problem! Men de är kluvna till att ta betalt för engångskärl.

Läs hela artikeln här »

Senaste från Blogoteket

crop ad97e22ccce734a0695ebb9546c7f38e

Så förvränger kartorna bilden av verkligheten

Visste du att Afrika är 14 gånger större än Grönland? Oavsett hur du ser på världen så är din bild sannolikt helt fel. Åtminstone om du studerar en världskarta. En ny variant påstås dock vara den mest korrekta – men håller den måttet?

Läs hela artikeln här »
WhatsApp Image 2018 10 15 at 18a
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 02.39.57
3e9cd01114f11b40d3835413be747e8b

Ny bok avslöjar vad som sker på Tinder

Dejtingappen Tinder har förändrat dejtandet i så hög grad att förlaget Schildts & Söderströms ger ut en bok med tips, trix och berättelser. Boken riktar sig till alla som undrat över den populära appen.

Läs hela artikeln här »
a6b3389e9b93c318c8ea26216f0953a4

Prins Harry och Meghan Markle väntar barn

Storbritanniens prins Harry och Meghan Markle väntar barn, uppger brittiska kungahuset.

Läs hela artikeln här »
z1ecFijQYFCh

Variera klassiska vardagsrätter med nytt innehåll

Husmanskost är maträtter som de flesta hushåll känner till och ser som en självklar del av vardagen. Men vår älskade vardagsmat går att variera i oändlighet, och här finns nu tre kära klassiker med en liten tvist.

Läs hela artikeln här »
l5tjTBDEFV5S 3

Prisvärt från Piemonte

Få vinregioner i Italien, för att inte säga världen, har så prestigefyllda och har så välklingande namn på sina vin som som Piemonte. Eller vad sägs om Barbera, Barbaresco och inte minst Barolo, kallad “kungarnas vin och kung över andra vin”.

Läs hela artikeln här »
crop 4a1c5c71fb38dedbb52a80467982866d

Regnbågsankan delar ut Guldankan 2018

Föreningen Regnbågsankan har tilldelat Nicole Stambej och Tobias Larsson priset Guldankan 2018.

Läs hela artikeln här »
resizedimage800533 morotsbiff1
aggklacks 21.7.2018 5
LSG3sko1GZ8f

Gravidlycka bland österbottniska bloggare – "Vi tar det mesta på talang"

Har de suttit hukade över toalettstolen? Och vem vet mest, barnmorskan eller Google? Vi kollar läget bland tre gravida bloggare i Österbotten.

Läs hela artikeln här »
6d45daaac6cceb08f4bea7b89e9bc915

Michael Bublé avslutar sin musikkarriär

Sångaren Michael Bublé, 42, uppger att en intervju med brittiska tidningen Daily Mail är hans sista.

Läs hela artikeln här »
a3e1c33bc6750fc582b80a28365f184e

Guetta: Aviciis död förändrade mitt liv

Tim "Avicii" Berglings plötsliga död blev en väckarklocka för stressade och pressade kollegor i musikbranschen. Nu berättar vännen och kollegan David Guetta om hur händelsen påverkat hans eget liv.

Läs hela artikeln här »
resizedimage800533 glutenfripizza
efacd11484

Brudklänningar - vanliga skärningar och modeller

A-linje, sjöjungfru, balklänning eller empire - vilken modell väljer du?

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

Skarmavbild 2018 02 02 kl. 19.49.19
10636461 626857384097414 6699363814214684966 o 003

Hälsa & träning

resizedimage800531 aaaa
22360234 l

BLOSSA 18 - Gillar du den nya smaken?

Dags att inleda glöggsäsongen? Missa inte Blossas 2018 års årgångsglögg!

Läs hela artikeln här »