Artikel från
cropVLBLOT 938402 Jussi Hamunen och Jussi Loukiainen försöker tillsammans att sätta Österbotten på kartan som ett spelkluster. Foto: Mikael Nybacka
Publicerad 20 mars 2017 kl 09:00

Österbottens spellabb vill ta världen med storm

West Coast Game Lab är ännu i sin uppstartsfas, men framtidsvisionen är att sätta Österbotten på världskartan som ett spelkluster.

Spelindustrin kan vara en konkurrenskraftig och hård marknad. Närmare 1000 spel laddas upp varje dag och det gör det svårare att sticka ut i mängden. I Vasa tror man att man funnit den rätta formeln för att skapa spel, det handlar om samarbete mellan spelutvecklare.

– Vi är bra på att dela idéer och tips med varandra i Finland. Det är något som brukar chockera spelutvecklare i andra länder. Vi har ingenting att dölja för varandra, tillsammans för vi alla spelindustrin framåt i landet, säger Jussi Loukiainen, projektchef för West Coast Game Lab.


Tanken med labbet är att spelutvecklarna ska vistas i samma korridor för att lyfta spelutvecklingskunnandet. De har redan bjudit in flera föreläsare till labbet för att berätta om de aspekter som gör ett spel lyckat. Det viktigaste är att spelet ska vara underhållande och helst innehålla något originellt, vilket är en utmaning i sig.

– Det är svårt att komma med egna idéer eftersom utbudet är så stort på marknaden. Man måste hitta ett nytt sätt att få kunderna att nappa. Innan spelet lanseras måste man ha en klar målgrupp och fanbas, säger Loukiainen.

West Coast Game Lab vill även täcka en aspekt av spelutvecklingen som ofta glöms bort, att skapa ett varumärke av spelet. Enligt Loukiainen är det ett världsomspännande fenomen.


Lågupplösta så kallade pixelspel har blivit allt populärare. Astalo är ett spelföretag som grundades i Vasa 2016. Företaget, som skapar pixelspel, är ett av företagen som håller till i labbet. Astalo och fem andra spelutvecklarföretag lanserar sina senaste spel till sommaren med hjälp av West Coast Game Lab.

Jussi Hamunen, en av spelutvecklarna på Astalo, har i spelet "Street Heat" försökt kombinera olika perspektiv för att skapa en unik spelupplevelse. Spelet är inspirerat av Hotline Miami, ett brutalt spel i fågelperspektiv där man ska skjuta och slå sig igenom banor. I "Street Heat" kan fyra spelare tävla mot varandra med bilar i neonspäckad stadsmiljö. Spelet erbjuder även spelarna chansen att dyka ner på marknivå med virtuella verklighetsglasögon.

– Man kan inte åka i full hastighet på marken. När man designar spel för virtuell verklighet måste man beakta att miljön inte får röra sig för snabbt jämfört med spelaren. I de fallen kan man bli åksjuk, säger Hamunen.


Enligt Loukiainen kom spelen till den virtuella verklighetsmarknaden för tidigt. Antalet enheter som såldes till konsumenter var för få i förhållande till spelutbudet. Nu hoppas både Loukiainen och Hamunen att tekniken ska komma i kapp.

– Då kan det uppstå en ordentlig marknad där vi kan konkurrera med spel från Österbotten, säger Loukiainen.

Spellabbet finns i Yles lokaler på Abborrvägen i Brändö. 

Österbottniska spellanseringar

  • Flera österbottniska spel lanseras i vår och i sommar:
  • Still Running, en spelstudio som drivs av Santeri Relander, släpper spelet "The Walking Vegetables".
  • Skånerbotten lanserar "Constellation Distantia".
  • Platonic Partnership utger "Lydia".
  • Astalo Games släpper "Street Heat".
  • GamePhase lanserar "Thy Sword".
  • Grove Comp utkommer med "Deranged Rabbits".
  • Nya West Coast Game Lab grundades i samarbete mellan Svenska Yle och Vasa yrkeshögskolas och Vasa universitets tillväxtbolag West Coast Startup.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Nöje

boktips
cropVLBLOT 1071618

Vad ska förpackningen heta?

Nu har du alla tiders chans att påverka huruvida vi i framtiden ska tala om babylådan, föräldraboxen eller något helt annat – eller om moderskapsförpackningen får duga även för framtida generationer.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800533 IMG 0491

Foodly

FlowKitchen Nathalie Auren Pumpasoppa2
crop171121 julklappuv 567751 a001nh 471285

I år ska det vara en elcykel

Elcykeln blir årets julklapp, meddelar svenska HUI Research.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1069983

Claes Bang blir "Millennium"-bov

Den danske skådespelaren Claes Bang ska spela skurk i Hollywoods kommande "Millennium"-filmatisering "The girl in the spider's web", skriver Variety.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800600 12402133 10153357334691864 203262576487708992 o2
VLBLOT 1071243

Forskare: Vinterkriget lever kvar i ishockeykulturen

Krig, brännvin och korv. Det är tre teman som förekommer i finländska ishockeylåtar. Doktorand Kaj Ahlsved har forskat i ämnet och säger att vinterkriget fortfarande präglar delar av hockeykulturen.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800533 2017 11 20 03.50.11 1

Människor & samhälle

resizedimage800600 linda carolina4

Nöje

makenslista2
10909637 l

Veckans blogglista: Min dröm

Nu är det tillåtet att drömma fritt och tänka stort! Veckans tema på Sevendays handlar om drömmar och stora målsättningar i livet.

Läs hela artikeln här »

Pyssel & DIY

Skarmavbild 2017 11 20 kl. 07.40.02
VLBLOT 1069414

Clooney gör tv-serie av "Moment 22"

Hollywoodstjärnan George Clooney ska göra en tv-serie baserad på romanen "Moment 22".

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1070536

Haltande Victoria's Secret hoppas på Kina

Internationellt hajpade Victoria's Secret kämpar för att behålla sin ställning på underklädesmarknaden.

Läs hela artikeln här »

Nöje

resizedimage800500 vloggiseeen

Mode & skönhet

resizedimage800533 min hudvard 1

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Barn & familj

resizedimage800450 IMG 1483
femart 770648

Kondomförpackningar som ska förändra normer

Den svenska konstagenturen Femart har designat nya kondomförpackningar som de hoppas att bland annat rederiet Silja Line skulle vara intresserade av.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

SD TEXTURES EC 434 Matte Hydra
VLBLOT 1069828

Svenska kvinnor i musikbranschen ryter till

Metoo-uppropet fortsätter. Nu går 1 993 kvinnor i den svenska musikbranschen samman i ett upprop och vittnar om sexuella övergrepp och rena våldtäkter.På listan samlas artister som Carola, Robyn, Zara Larsson, Seinabo Sey, First Aid Kit, Eva Dahlgren och Lill-Babs.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 1070365

Psykolog: Vi tål mer stress än vi tror

Varannan svensk har haft allvarliga fysiska problem kopplade till stress utan att söka hjälp. Många har dessutom levt med stressen under lång tid. Är den dolda stressen ett samhällsproblem – eller tål vi mer än vi tror?

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

resizedimage771578 image10
JPEG image 5CC3703250C4 1

Är du vår nya bloggare?

Är du redan en erfaren bloggare, eller har du alltid drömt om att starta en egen blogg? Nu har du chansen att komma med i vårt fantastiska gäng på Sevendays! Idag startar en öppen ansökan för svenskfinlands nästa bloggstjärnor.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2017 11 07 kl. 12.20.4

"Här fick jag lära känna ett underbart gäng"

Funderar du på hur det är att blogga på Sevendays? Här berättar tre forna bloggare om deras tid på sajten och om upplevelsen att vara en del av Sevendays gemenskap.

Läs hela artikeln här »