Artikel från
VLBLOT 883077 Supercells Ilkka Paananen, Spotifys vd Daniel Ek och Niklas Zennström från Skype talade om hur man kan vända nederlag till triumf. Foto: Vesa Moilanen
Publicerad 30 november 2016 kl 20:23

Rymden snart öppen för alla

På mässan Slush förkunnar digitala profeter den sköna nya världens budskap och rymdfärder beskrivs som framtidens vardagsmat.

Är det så här det ser ut och låter då framtiden föds? Över 17.000 deltagare från drygt 120 länder flockas i ett oigenkännligt Böle mässcentrum som är fyllt av levande eld, vattenfall, led-strålkastare och pulserande musik.

En ny generation framtidstroende och entusiastiska entreprenörer vallfärdar till företags- och teknikmässan Slush, där världens mest skarpsynta investerare och trendspanare medverkar.

På en scen dryftar Norges kronprins Haakon tillsammans med kändisfilosofen Pekka Himanen värdighet och livets djupare mening.

På en annan scen målar man upp visioner om rymdresor och mänsklighetens framtid på andra planeter.

Och från morgon till kväll ställer hoppfulla aspiranter sig upp på den så kallade pitching-scenen för att grillas av experter, få synlighet, finslipa sina företagspresentationer och övertyga framtida kunder och investerare.

Höjdpunkt var då Daniel Ek, Spotifys vd och med­grundare, Niklas Zennström från Skype och Atomico samt Supercells Ilkka Paananen tillsammans dryftade rubriken ”How we failed our way to success” (ungefär: Hur vi slog slint ända fram till triumf).

De luftar öppet hur framgångsrika företagare måste kamma noll flera gånger innan de kan tälja guld.

Paananen illustrerar Supercells företagskultur:

– Vi ville vända upp och ner på tidigare erfarenheter, bygga hela bolagsstrukturen kring den kreativa processen och ge spelutvecklarna full kontroll, rentav över vd:n och ägarna.

Spotifys Ek noterar att många unga bolag får sota för att de satsar för lite på HR-processer och rutin­frågor. Dessutom erbjuder han en kontrastbild till hjälteföretagaren i Silicon Valley.

– Kreativa personer tänker bättre då de har balans i livet, alltså då de inte jobbar 12 timmar om dagen och sover under sina arbetsbord. Jag tror att familj och livskvalitet sporrar entreprenörskap.

Mässarrangörerna verkar vara med­vetna om riskerna: dels för personkult, dels för lockelsen att utnyttja Slush för skamlös marknadsföring. Därför sållar de noga bland talarna och rensar bort de värsta säljfasonerna. I stället för att framhäva det egna varumärket uppmuntras talarna att generöst dela med sig av konkreta, lärorika upplevelser.

 

 

VLBLOT 883071

Ex-astronauten Greg Johnson talade om rymden och rymdresor med unga besökare på mässan. Foto: Vesa Moilanen

På Slush kan man bekanta sig med hundratals företagsidéer inom sakernas internet (Internet of Things), spel, miljöteknik, hälsa och välmående, finansteknik, e-handel, datasäkerhet, dataanalys, virtuell verklighet ... Gemensamt för många uppstartsbolag är en tanke om att automatisera pappersjobb och rutin­uppgifter, eller att samla in och strukturera data för nya, oanade tillämpningar.

För att förstå vad en del av bolagen egentligen gör gäller det att tränga genom en mur av fackterminologi. Alltså begrepp som ”innovativa, nya generationens plattformar och nätverk som skapar mervärde och upplevelser inom B2B, B2C och B2E”.

Majoriteten uttalar syftet att ”skapa en bättre värld”. Somliga uttrycker grandiosa tankar om att ”revolutionera”, ”transformera” eller skapa så kallad ”disruption”, alltså kullkasta gamla affärsmodeller och bli ”den nästa Google eller Uber” inom undervisning, resor, finans eller underhållning – välj själv.

Det känns lite betryggande att höra Risto Siilasmaa, styrelseordförande för Nokia och F-Secure:

– Nokia är 151 år, men också tre år, vi återuppfann oss själva. Mindre än en procent av vara nuvarande anställda var hos oss för tre års sedan. Att satsa på hälsoteknik var en av våra första idéer, då vi gjorde oss av med mobiltelefonerna.

Skalar man bort ytan av hajp så liknar Slush en enorm expo för digitala verktyg och datatillämpningar som förväntas underlätta våra liv. Samtidigt som den fysiska produkten blir alltmer generisk, utbytbar och förgänglig, så reglerar och omformar tekniken våra människorelationer, vår självuppfattning och våra samhällen.

Ska maskinerna och algoritmerna få alltmer kontroll, och vad innebär det med tanke på den personliga integriteten och datasäkerheten? Även dessa frågor behandlas på Slush.

Somliga analytiker varnar för en ny teknikbubbla. Det är svårt att helt ruska av sig känslan av att många av talarna egentligen är ute efter att snabbt attrahera användare och därmed investerare, för att sedan bli uppköpta och casha in. Alltså slippa grovjobbet, att konvertera idéerna till långsiktiga intäkter.

Detta oavsett så osar Slush dynamik och företagaranda. Regeringar och etablerade företag ser tekniken både som utmanare och frälsare, som modellen för framtidens decentraliserade arbetsliv med färre fasta jobb och allt fler entreprenörer som sysselsätter sig själva och jonglerar med otaliga olika projekt.

Att döma av Slush känns framtiden ibland en aning kuslig, men mest av allt ändå medryckande.

Det här är Slush

  • Deltagare: cirka 17500 personer från 124 länder.
  • Talare: 200 talare på fem scener.
  • För vem: digitala entreprenörer, investerare, studerande. På Slush ordnas 7000 formella möten mellan 1000 investerare och 2000 start up-företag, plus informellt korridormingel.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Nöje

resizedimage800533 catzo bw 61

Mat & dryck

sondagsfrukost1
cropVLBLOT 1082318

"Bonde söker fru" får ny säsong

TV4:s dejtningsprogram "Bonde söker fru" får en trettonde säsong.

Läs hela artikeln här »

Resor

venice16
J102114Y

Bah Kuhnke symboliserade smältande isar

När Nobelpriset delades ut i Konserthuset i Stockholm var det statsrådet Alice Bah Kuhnke som stod för den vackraste kreationen, tätt följd av kronprinessan Victorias isblåa klänning. Ett mästerverk, konstaterar stilexperten Katarina Althin.

Läs hela artikeln här »

Pyssel & DIY

10pappersbollar3
felin21stcent press 6176 etoall web 279805

Felins nya video – en inre dragkamp

Felins nya musikvideo "21st century" handlar om att vilja njuta av livet samtidigt som man vill göra världen till en bättre plats. Låten handlar om att oberoende vilket val man gör, så är man ändå framtiden.

Läs hela artikeln här »

Kultur & konst

22709285 151584255446886 8606467858152554496 n
VLBLOT 1083141

Utvecklarna bakom spelsuccén: Handlar om tid

Mikrotransaktioner är omdebatterat i spelvärlden. Utvecklarna bakom populära "Hearthstone" tror på funktionen att betala för spelinnehåll. – För oss handlar det inte bara om pengarna utan också om tiden du lägger ned, säger utvecklaren Ben Thompson.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1082925

Antirasistisk singel från Eminem

Eminem har släppt ytterligare en låt från sitt kommande album "Revival".

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800534 2017 12 09 05.08.23 1

Människor & samhälle

Liisaheader

Foodly

Annons

Keppo huvudbryggeri
julbord skinka batatlada 580432

Ladda upp inför årets mest magiska matdag!

Julen är en tid för traditioner, en tid då familj och vänner samlas runt matbordet för att njuta av klassiska julrätter. Alla har favoriträtter som hör till det egna julbordet, och som det inte går att vara utan. Här bjuder vår matsajt Foodly på recept på skinka, sås, låda och gravad fisk – rätter som hör hemma på de flesta julbord.

Läs hela artikeln här »

Pyssel & DIY

9reflex1
flowkitchen nathalie auren blackbeanbrownie 542695

Matbloggarna bjuder på sina bästa julrecept

Julen närmar sig och glädjen är stor! För att underlätta inför julstressen har Foodlys bloggare samlat ihop sina bästa julrecept. Gör värmande glögg med småplock, fixa till fiskbordet och avsluta med julens sötsaker!

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

venice2
cropVLBLOT 1082570

Nu postas de flesta julkorten

I helgen infaller de dagar då de flesta finländarna skriver sina julkort.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1082721

Så ska Gävlebocken skyddas

Sedan Gävlebocken uppfördes för första gången 1966 är det inte många gånger den fått stå orörd. Kan en 13 meter hög bock i halm verkligen skyddas från att tändas på?

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1082535

Oldsberg sparkas från "Bingolotto"

Ingvar Oldsberg slutar som programledare för "Bingolotto". Orsaken är en internutredning som visar på "allvarliga arbetsmiljöproblem".

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

resizedimage800532 image1 31

Hälsa & träning

resizedimage800533 IMG 2479

Pyssel & DIY

91E4B9B5 845A 4869 AAB2 96F22C21089F
cropVLBLOT 1082177

Londons bästa restaurang fanns inte

Den höjdes snabbt till skyarna, klassades snart som Londons bästa matställe – och bokningslistan skenade, PR-erbjudandena regnade in och medierna stod på rad för att testa. Det var bara det att restaurangen, Skjulet vid Dulwich, aldrig hade existerat.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

resizedimage800533 baconagg

Hälsa & träning

Skarmavbild 2017 12 07 kl. 19.20.29
VLBLOT 1081872

Vad kostar det att lysa upp Colosseum?

I samband med självständighetsfirandet lyste sevärdheter runtom i världen i blått och vitt. När festen är över börjar man kanske undra vem som betalar.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1082118

Det här var störst på Facebook i år

Terrordåd, orkaner och politik – stora händelser har avlöst varandra under 2017. Men det som toppar listan på ämnen som människor över hela världen har diskuterat mest på Facebook är Internationella kvinnodagen.

Läs hela artikeln här »

Resor

SetWidth1260 Header elephant

Mat & dryck

cream tea

Mode & skönhet

croppedimage230230 julia1

Pyssel & DIY

7barngran4

Människor & samhälle

resizedimage800534 2017 12 06 03.54.00 1

Mat & dryck

resizedimage800606 chokladmousse recept
VLBLOT 1081152

Popsensationen Alma vill förnya lejonsymbolen

En av balens mest uppmärksammade gäster, popstjärnan Alma Miettinen, anlände till Slottsbalen med tvillingsystern Anna. De ser mest fram emot att träffa Tarja Halonen och Sofi Oksanen.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 1081018

Avicii släpper tv-spel med sin musik

"Levels", "Wake me up" och "Waiting for love" är några av låtarna som hörs i rytmspelet "Invector", som nu släpps till Playstation 4.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1080843

Time: Metoo årets person

"De som bröt tystnaden", även känd som metoo-rörelsen, har varit viktigast i år. Det tycker tidskriften Time, som utser rörelsen till Årets person.

Läs hela artikeln här »
74939839 l

Veckans blogglista: Mitt Finland

Har du missat att Finland i år firar 100 år som självständig stat, har du bott under en sten! Därför handlar veckans blogglista om De tusen sjöars land. Vad är det bästa med att bo i Finland, och varför kan du kalla dig stolt finländare?

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Lifestyle

resizedimage800449 youtube
VLBLOT 1080737

Det här bjuder presidenten på

Vissa smaker är givna på presidentens mottagning, som Ellen Svinhufvuds kaka, och den kända, eller kanske ökända, bålen. Men vad annat mumsar man på? Här är den kompletta menyn:

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1080738

Fru Haukio bär klänning av årets unga designer

Heidi Karjalainen, som valdes till årets unga designer i september 2017, har designat fru Jenni Haukios festklänning.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

9F58FB09 7DB1 41EE BE9F C591C020210B

Pyssel & DIY

20CE65AD FF39 43B6 8437 F50550B23038

Människor & samhälle

01911C88 95AC 487E A0D6 D0129306F79B
VLBLOT 1078822

Hundraåriga finlandssvenskar avslöjar nyckeln till ett långt liv

Det är inte bara dina gener som avgör din livslängd. Rätt bemästringsstrategier har visat sig vara en gemensam faktor för de finlandssvenska hundraåringar som Charlotte Åberg-Holm intervjuat.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

elinh u
cropVLBLOT 1079825

Finlands första flagga visas upp

Innan den blåvita fanan blev Finlands officiella flagga var det Lejonflaggan som gällde. Nu visas den på en utställning.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

resizedimage800533 dadelpepparkakor2

Lifestyle

13578856 10154325431857767 1649352127 n

Pyssel & DIY

1hamapyssel2

Hus & hem

Skarmavbild 2017 12 04 kl. 21.07.34
cropVLBLOT 1079560

Tiotusentals ville skicka vykort

Omkring 50 000 vykort har slussats via posten till landets veteraner i samband med kampanjen "kort till veteranen".

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Annons

resizedimage800510 BJUD.FI
VLBLOT 1078702

Stort intresse för mansfri festival

Elva minuter tog det. Sedan var de första biljetterna till den mansfria festivalen Statement slut, skriver Gaffa.

Läs hela artikeln här »
cropj040151y 28560

Fjället Saana i blåvitt väcker reaktioner

För att uppmärksamma Finlands 100-årsjubileum kommer fjället Saana att belysas i blåvitt. Obetänksamt, tycker forskare.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800534 2017 12 04 10.16.05 1

Pyssel & DIY

4julkort
VLBLOT 1077482

Zlatans bok blir film

Tillbaka på fotbollsplanen. Nu gör Zlatan även en återkomst på kulturscenen, hans självbiografi ska bli film.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

Annons

Skarmavbild 2017 12 02 kl. 10.03.46