Artikel från
VLBLOT 1083141 "Kobolds & catacombs" är den senaste expansionen till det digitala kortspelet "Hearthstone". HandoutFoto: Blizzard Foto: Blizzars
Publicerad 9 december 2017 kl 21:55

Utvecklarna bakom spelsuccén: Handlar om tid

Mikrotransaktioner är omdebatterat i spelvärlden. Utvecklarna bakom populära "Hearthstone" tror på funktionen att betala för spelinnehåll. – För oss handlar det inte bara om pengarna utan också om tiden du lägger ned, säger utvecklaren Ben Thompson.

70 miljoner spelare, översatt till 14 språk och tre expansioner varje år. "Hearthstone" har blivit en framgångssaga för utvecklaren Blizzard. Spelföretaget har visserligen en i stort sett fläckfri utgivningshistoria med dundersuccéer som "Warcraft", "Diablo" och "Starcraft" bakom sig. Få förutspådde dock att det digitala kortspelet, förlagt till "Warcrafts" fantasyuniversum, skulle röna sådana framgångar tre år efter att det släpptes.

I fredags kom den senaste expansionen "Kobolds & catacombs".

– Vårt mål har hela tiden varit att göra spelet så lättillgängligt som möjligt, säger Ben Thompson till TT när den nya expansionen presenteras i Stockholm.

"Hearthstone" är gratis att spela, men vill du ha tillgång till spelets alla delar så kostar det. Antingen i fiktiva guldmynt eller i riktiga pengar. Att kunna köpa fördelar gentemot andra spelare med riktiga pengar, och hur spelare får tillgång till en titels mer exklusiva delar, har hamnat i strålkastarljuset efter Electronic Arts hårt kritiserade upplägg i nya "Star Wars"-spelet "Battlefront II".

Peter Whalen, utvecklare för "Hearthstone", vill inte gå in på hur andra företag eller titlar hanterar möjligheten att betala för spelinnehåll.

– Vår modell är säker, för som gratisspelare har du möjlighet att komma åt allt innehåll. Du kan köpa kortpaket med riktiga pengar eller guldvalutan i spelet. Det finns många sätt att få guld eller kortpaket i spelet, vilket är väldigt viktigt för oss, säger han.

Kollegan Ben Thompson svarar enligt samma mall:

– Vi är väldigt medvetna om diskussionerna som förs, och det hela är något vi fortsätter att prata om i utvecklingsgruppen. För oss inom "Hearthstone" är det väldigt viktigt att det finns ett värde inte bara rent ekonomiskt utan även tidsmässigt för spelarna. Folk lägger ned väldigt mycket tid på spelet, vi vill att de ska känna att de får ut något av det.

Bortom den rena ekonomiska framtiden ställs "Hearthstone"-utvecklarna inför utmaningen att hålla ett spel som marknadsförs som "för alla" acceptabelt för vitt skilda kulturer. Det kan innebära allt från att stryka skämt till att ta bort odöda riddare och zombies från planeringsstadiet.

– I Kina finns exempelvis en kulturell skillnad i hur man är van att avbilda avlidna människor, ben och skelett. Det påverkar oss såklart i utvecklingen. Sedan har vi texten på korten som ibland lokaliseras till olika regioner. Vi är nästan uteslutande amerikaner i utvecklingsteamet och ibland har vi skrivit väldigt stötande saker på korten utan att inse det, saker som stoppats av våra lokaliseringsteam, säger Peter Whalen som poängterar att det viktigaste är att spelet fortsätter att vara "roligt och vänligt".

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Hus & hem

resizedimage8001066 FullSizeRender 3
VLBLOT 1102077

Steve Angello åker på välgörenhetsturné

I samband med sitt nystartade välgörenhetsprojekt "För vårt Sverige" kommer dj:n, musikproducenten och tidigare Swedish House Mafia-stjärnan Steve Angello att åka ut på en välgörenhetsturné.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

barpaj

Mode & skönhet

39

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Senaste från Blogoteket

58409046 l

Veckans blogglista: Gröna fingrar

Vilken är din bästa grönväxt? Ditt bästa odlingstips? Veckans blogglista handlar om gröna fingrar! Läs bloggarnas svar för att lära dig mera, eller ge dina bästa tips på din egen blogg.

Läs hela artikeln här »

Annons

vs3 361488

Möjligheternas campus finns i Vörå

Annons. Stämningen i huset är positiv och utbudet är mångsidigt. Unga från Norrvalla folkhögskola och Vörå samgymnasium trivs under samma tak.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800531 saraemilia 1

Hälsa & träning

resizedimage800533 IMG 9476

Mode & skönhet

Skarmavbild 2018 01 17 kl. 01.44.48

Resor

26941533 10156061146012767 1850900471 o

Lifestyle

resizedimage800641 2ED67BE2 6003 4846 8A7A 1AACFBE1EB0A
VLBLOT 1101516

Då kommer "Guardians of the galaxy vol. 3"

Det är redan klart att det blir en tredje film om rymdgänget i "Guardians of the galaxy". Men nu har regissören James Gunn avslöjat när volym tre kommer.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1101450

Johnny Cashs liv blir dokumentär

Countryikonen Johnny Cashs liv och musik blir dokumentär med spelningen på fängelset Folsom Prison som utgångspunkt, skriver The Hollywood Reporter.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800534 1234

Hus & hem

resizedimage800533 15.1.2018 2
unnamed 1 739250

Lådan fortsätter heta moderskapsförpackning

Nästan 30000 deltog i omröstningen om moderskapsförpackningens nya namn. Resultatet: Det blir inget nytt namn.

Läs hela artikeln här »
crop VLBLOT 1102212

Vodkan flödar inte längre i Ryssland

Vodka må vara en nationalsymbol, men ryssarna har under perioden sedan Sovjetunionens fall aldrig druckit så lite alkohol som nu. En spirande hälsotrend kan vara anledningen.

Läs hela artikeln här »
crop VLBLOT 1102243

Farligt att hålla tillbaka nysning

Att hålla tillbaka en nysning kan orsaka bristningar i halsen, spräcka trumhinnan i örat eller blodkärl i hjärnan, varnar forskare.

Läs hela artikeln här »
Presentation

Sevendays presenterar: Isabel Järnström

"I min blogg får läsare ta del av professionella hudvårds- och stiltips, och inspireras av stilfotografier och koncept som förhoppningsvis ska uppmuntra andra att våga uttrycka sig, ta plats och hitta sin egen stil". Lär känna Sevendays nya bloggare Isabel Järnström här!

Läs hela artikeln här »

Sport

resizedimage800526 IMG 9581
glasses 341552 960 720

Finlands bästa restaurang heter Grön

Finlands bästa restaurang korades på måndagen. Kökschef Toni Kristians skapelse Grön knep segern i år. Av landets tio bästa restauranger har nio sitt säte i Helsingfors.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1101205

"John Wick"-serie under utveckling

Det amerikanska tv-bolaget Starz meddelar att bolaget utvecklar en tv-serie baserad på filmerna om John Wick, rapporterar Hollywood Reporter.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1102067

Rickard Olsson tar över "Bingolotto"

Rickard Olsson blir programledare för "Bingolotto" – igen. Till hösten är han tillbaka i programmet efter tio år. – Det känns som att komma hem, säger han till TT.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800600 2018 01 15 12.44.37 1

Pyssel & DIY

resizedimage800533 BulletJournal vecka3 4

Mode & skönhet

reornasrea1

Mode & skönhet

1020 2 side

Resor

resizedimage800533 bali
VLBLOT 1101642

De medverkar i årets julkalender i SVT

Årets julkalender "Storm på lugna gatan" kommer att kretsa kring familjen Storm som flyttar till den lilla byn Järnkroken från storstan, skriver Dagens Nyheter. Familjen bestämmer sig för att ställa upp i den årliga julkampen för att lära känna samhället.

Läs hela artikeln här »