sevendaysxbernys

4 månader i Tyskland

Skrivet av Ellen Hagback 03.10.2022 | 1 kommentar(er)

IMG 20221001 151140

Från tre dagar i Paris till nästan 4 månader i Tyskland. Vilken comeback!

Läs hela inlägget

Soppa på trattkantareller

Skrivet av Ulf Lassander 03.10.2022

svampar PR

Lovade på facebook att koka svampsoppa idag, lovat är lovat.
Grunden är Per Morbergs svampsoppa
men satte till lite eget som vanligt.

Läs hela inlägget

Hårstilar genom tiderna

Skrivet av Izabella Fant 03.10.2022 | 2 kommentar(er)

2AD2A5D1 0DEA 456C B410 0C36AF5148AF

Det var någon som ville ha bild på min mini-permanent (som jag nämnde i ett tidigare inlägg) och bestämde mej nu för att dokumentera mina hårstilar under de senaste 6 åren! Älskar variation så där överlag i livet och tycker hår är ett najs sätt att spice things up och så, för det växer ju alltid ut tillbaka sen. Jaja slut på basic spaningar och tillbaka till 2016 då mitt hår var långt och platt och tråkigt! Denna frisyr får 3/5.

Läs hela inlägget

Schnitzel på kyckling

Skrivet av Ulf Lassander 03.10.2022

Kategorier:
station

Söndagsmiddagen blev wienerschnitzel men gjord på kyckling.
En favorit som vi gör lite nu som då.
Så här går det till.
kyckling12Lägger filén mellan oljat bakplåtspapper så den inte fastnar
och går sönder.
bankadBankad och klar.
station3Paneringsstationen: Vetemjöl blandat med olika sorters peppar,
vispatägg, pankomjöl och kycklingen.
Vänd kycklingen först i vetemjölet, doppa den sedan i ägget och sist i pankomjölet.
I stället för panko går det också bra med ströbröd.
paneradeKlart, och nu dags för stekpannan.
stekning2Steker eller friterar i rikligt med olja.
sas5Denna gång blev det en Bearnaisesås.
schnitzel2Mumsigt och gott med ansjovis och kapris så som det skall vara.
Gumman fick också en schnitzel i matlådan till jobbet.

Läs hela inlägget

En månad av bebisgos och vardagskaos

Skrivet av Jenna Matintupa 01.10.2022

EBBB4880 FC27 4C13 930D 68E681604CAD

1 oktober och jag har (förhoppningvis) en stund att sätta mig ner och skriva medan Alvar sover i vagnen och de andra inte är hemma. Alvar är hittills en ganska nöjd baby, så länge har får äta så mycket han vill när han vill samt hänga i famnen. Han är i och för sig bara två månader ännu så ska väl inte förvänta mig att kunna lägga ner honom så mycket ännu. Därför har det inte funnits så många stunder av sitta vid datorn och blogga. 

Läs hela inlägget

Oravais och marknad

Skrivet av Ulf Lassander 30.09.2022 | 2 kommentar(er)

camilla4

I dag besökte jag höstmarknaden vid Oravais Rökeri.
Vilken marknadsstämning redan före den skulle öppnas.
Här lite bilder av en lyckad och trevlig lokalmarknad
där det lokalproducerade stod i fokus.
hoppbBarnen bjöds på gratis hoppborg och den hade besökare redan från början.
fisk8En av de produkter som tog först slut var rökt fisk från Sundom.
Men även jag hann med att köpa en bit röding innan den tog slut.
agg3Färska ägg från både stora och små höns. Mums!
blommor2Höstmys hör årstiden till och en bit bort doftade det grillad korv.
ukraina...här var det inte bara grillad korv utan allt möjligt för att stöda Ukraina. Snyggt!
lingonDe bästa bären just nu. Tänk dig rårörda lingon med en leverbiff, stekt bacon,
rejäla kåldolmar eller en biff i gräddsås.

Läs hela inlägget

Motion för att förebygga vinterdepression

Skrivet av Pamela Lundberg 30.09.2022

IMG 20220924 093215817 HDR2

Om motion som en viktig ångestdämpare och
en förebyggande aktivitet vid årstidsbunden depression

Läs hela inlägget

Hundraåring räddad

Skrivet av Ulf Lassander 26.09.2022

tvatt

Har man inga projekt så skapar man dem.
Efter veckan på Kreta känner man sig utvilad och 
inspirationen pirrar i kroppen.
Började städa ut ett garage i går och hamnade in i ett nytt projekt.
Det över hundra åriga skåpet hade fått rejält stryk
och skulle sågas sönder och bli ved.
Ville ändå testa om ett flera gånger avslutat projekt kunde räddas.
skapbasBytte ut vissa ruttna delar och förstärkte.
Nja, det kanske kunde lyckas. Timmarna gick,
och lite senare så stod det i garaget för spackling.
garagetspackling Krönlisten upptill är helt nygjord av gammal golvlist
och ett itu sågat kvastskaft (hade ingen rundstav).
tvatt2Dags för tvätt med både målartvätt och såpa.
Fanns ett vitt pulver i skåpet som kunde ha varit kalk eller nåt gammalt gift.
Hyllorna är också återvinning, två gamla dörrar från en kontorsmöbel.
Passade bra till det här, med bra yta att förvara verktyg på.
grundmalning Ännu under kvällen fick skåpet en grundfärg och
en helhet började träda fram.
malatI morse var det äntligen dags för målning.
Det fick samma gråa färg som det tidigare skåpet jag fixade till.
Ser riktigt hyfsat ut.
Skåpet lär härstamma från den lokala malaxmålaren ”Dali Vill” som bodde
inte så långt från oss nere i dalen. Han var född i slutet på 1800-talet
och lär ha haft många knepiga funderingar.

Läs hela inlägget

Interrail del 2

Skrivet av Izabella Fant 24.09.2022

DSC 7646 2

Här kan ni läsa del 1 av min lilla resedagbok.

Läs hela inlägget

Grekland och god mat

Skrivet av Ulf Lassander 24.09.2022

Uffe Kapilio

Så var det äntligen dags för Medelhavet och god mat.
På Kreta och Rethymnon fanns det gott om godsaker och pandemin känns avlägsen.
Här ett inspirerande snabbtur för höstens goda rätter här hemma.
salladerSallader som jag åt om och om igen.
Skaldjurssallad med bläckfisk och musslor. En dressing med olja, lite senap och vinäger.
Grillade sardiner är bara ett MÅSTE, likaså anjovis i vinäger,
lite brun tapenade (olivkross) är också gott.
grisspett laggLammlägg med lök. Köttet bara föll av benen, så gott.
Kycklingspett med tzatsiki, mums.
risotto blackfiskSkaldjursrisotto, så gott och mättande.
Fritterad bläckfisk, var bra men kunde ha varit bättre. Väntade mig
en större bläckfisk.
muslor gyrosVinkokta musslor sitter alltid rätt.
Kycklinggyros, alltid ett säkert kort.
gummanGumman var nöjd med all mat och vin.
Här vid hennes favoritkrok Kapilio.
Uffe Kapilio2Jag mådde också bra.
grander2Så skönt att få sitta bland boutiquehotellen i gränderna,
långt från massturismen och röran.

Tog med oss ”maten” hem.
I kväll bjöds det på soppa med dagsfärska trattkantareller
och Oravais Rökeris rökta backon.
kantarellsoppa
Till varm rätt blev det en Grekisk frestelse. Ett gammal recept
som vi gjort om och om igen.
grekiskfrestelse3
Börjar kännas som livet och reslusten återvänder.

Läs hela inlägget