Sofies header

Fastlagsbulle nice cream

Skrivet av Sofie Sergelius 03.03.2019

Kategorier:

I dag är det Fastlagssöndag, och i vanliga fall betyder det en långpromenad och en fastlagsbulle. Men i år då jag åt min första fastlagsbulle var jag inte alls nöjd. Det kändes helt onödigt att äta en hel bulle då jag egentligen bara ville åt mandelmassan och grädden med en pytteliten bit bulle vid sidan.

Istället för att baka egna bullar i år bestämde jag mig för att fixa en fastlagsfrukost åt mig och Erik. Slutresultatet blev en nice cream med smak av fastlagsbulle med mandelmassa, och det passade mig mycket bättre! Inte bara är det enkelt, utan även mycket mindre tidskrävande än att baka bullar from scratch :) Satsa även du på "fastlagsbulle för den som inte tycker om bullar". Ja eller den som varken äter socker, mjölkprodukter, gluten eller är vegan. Den här "fastlagsbullen" tickar alla boxar!

 Fastlagsbulle nice cream 1

FASTLAGSBULLE NICE CREAM

3 frysta bananer

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

1 msk mandelsmör

2 msk vaniljsås (vegansk)

körsbärssylt, hemgjord mandelmassa, mandelflarn och frysta hallon och blåbär (skippa sylten om du vill ha en sockerfri helhet)

 

Mixa bananerna i en blender tills de blivit krämiga. Tillsätt kardemumma, vaniljpulver och mandelsmör och mixa en liten stund till. Rör ner vaniljsåsen.

Häll massan i en snygg skål och toppa med körsbärssylt, mandelmassa, rostade mandelflarn och frysta bär.

 Fastlagsbulle nice cream 2


Två blir tre

Skrivet av Sofie Sergelius 15.02.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Det är verkligen dags för mitt andra inlägg om varför det varit tyst på bloggen. Det är ett inlägg som inte igen har något med mat att göra, vilket är ovanligt för mig. Men det finns en bra orsak.

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg om nytt år, nya möjligheter (läs HÄR) fanns det en annan orsak till att jag inte bloggat på en tid. En del har säkert gissat vad det är frågan om. Jag och Erik väntar vårt första barn! I juli kommer vi att bli 3 :) Bilden här representerar Erik, mig och en blandning av oss. Kanske inte helt solklar pregnancy announcement bild men jag tyckte det var ett fiffigt/roligt sätt att berätta :)

Babyannouncement insta

 

ILLAMÅENDE BLIR MIN VARDAG

Nåh, orsaken till att jag inte bloggat på grund av att jag är gravid är att jag stått med huvudet i WC-byttan sedan slutet av november. I dag gick jag in i vecka 19 och har för första gången sett ljuset i ändan av tunneln. 

Morning sickness är mycket vanligt bland väntande mammor, fler än hälften av alla gravida kvinnor mår illa eller spyr. Och det här om att "bara" må illa på morgonen är ju nog en total myt. Vissa kan må dåligt på morgnarna och annars helt bra, andra som jag (och tusentals andra) mår illa 24/7. Vissa mår så dåligt att de inte kan äta, andra kan äta men spyr upp allt oavsett. Jag hade lite av båda. Det här jag haft är liksom helt löjligt.

Jag mådde helt okay på morgonen (men bara om jag åt något "snällt" såsom (max!) 25 gram Rice Krispies med en halv skivad banan), mådde sedan lite sämre efter lunch (lunchen fick inte vara något tungt, det måste vara en soppa, sallad eller en skiva bröd, --> helst surdeg utan pålägg), och spydde sedan galla efter kl 16.30. Varje. Dag. I flera månader.

Under första check-upen, då jag redan mått illa ett par veckor men inte ännu sett det värsta, gick jag såsom alla blivande mammor på blodprov. Reda då såg allt bra ut förutom att jag måste öka mitt saltintag. Gravida borde väl undvika salt egentligen? Då hade jag verkligen kämpat med att få i mig något salt eftersom det enda jag på riktigt vill/kan äta är färsk frukt. Honey Crunch äppel har räddat min tillvaro. Allt annat måste jag tvinga i mig och grät då det kom upp. Har förstört otaliga maträtter genom att spy upp dem ( ni vill säkert inte ha fler detaljer här). Det gick flera veckor då jag inte kunde komma ihåg när jag senast lyckades hålla en middag i magsäcken. Julafton var den värsta dagen för 2018 och jag spydde 8 gånger under dagens lopp. Really?

Efter de första 13 veckorna hade jag gått ner 5 kg. Då hade jag ändå med jämna mellanrum kunnat äta utan att spy. Det finns folk som inte kan äta något över huvud taget utan att spy, så på det viset hade jag tur även om jag ville dö varje kväll. Men eftersom jag ändå ibland kunde äta var det inget att oroa sig för.

Nu var tanken inte att börja klaga på min tillvaro, det är ju en fantastik nyhet att vänta barn! Och som sagt har många haft det värre än mig då de väntat. Nog är vi extremt glada över att vi ska få vårt första barn. Erik är over the moon, han har velat ha skidin i flera år även om jag inte tyckt att vi har någon panik. Inte för att jag ännu heller tycker att det va någon panik, men c'est la vie. Välkommet är det och bättre så att det kommer lite för fort än att det helt enkelt inte går. Det tar ont i hjärtat att tänka på alla som har svårt med att få barn. Det kan inte vara lätt. Så hur illa jag än mått så är jag tacksam över att vi i alla fall inte kämpat med just det här problemet. Och utöver det att jag spyr minst 3 gånger om dagen så är det inte så farligt att vara gravid. 

 

BERÄTTA FÖR FAMILJEN

Nu till det roliga: att berätta för hela familjen. Vi valde att göra det under julaftons afton eftersom mina föräldrar kommit från Helsingfors till Kokkola för att fira jul tillsammans med Eriks familj. I know, ganska ovanligt. Men mina föräldrar och Eriks föräldrar kommer super bra överens och vi ville verkligen berätta så att alla får veta samtidigt. 

Hur skulle vi då berätta åt föräldrarna att de kommer att få sitt första barnbarn? Pinterest to the rescue! Vi berättade genom julornament. Jag beställde två stycken vita julgransbollar med handskriven kaligrafi där det på bollen mina föräldrar fick stod "Mummi och Moffa 2019" och på Eriks föräldrars stod "Fammo och Faffa 2019". Eriks syster filma det hela :)

IMG 20181223 WA0000

Alla var super glada, vilket vi nog hade förväntat oss också. Även om dom alla redan visste/misstänkte. Hur kunde dom göra det? Jo för att jag tackat nej till en Gin Tonic då jag och Erik va på vårt lande med mina föräldrar den 15.12, och för att jag inte tog ett glas vin dagen vi kom till Eriks föräldrar (dagen innan vi berätta). Jag har aldrig varit en för att "spotta i glaset" vilket ledde till att så fort jag EN gång tackade nej hade hela familjen börjat spekulera. Jag fyller 30 om ett par dagar och Erik fyller 34 i maj. Det var inte precis oväntat att vi är där vi är nu. Det blir både mina föräldrars och Eriks föräldrars första barnbarn. Skidin kommer att blir sååååå bortskämd. 

 

VECKA 13 - DET BLIR VÄRRE

Tillbaka till varför bloggen lider av min graviditet. När jag gick in i vecka 13 blev plötsligt illamående värre. Istället för att bara oroa mig ifall jag lyckas hålla i mig en middag så gick det till att "hoppas jag kan dricka det här glaset med vatten". Så veckan 13 måste jag ta ett extra läkarbesök, vilket om jag är helt ärlig kändes som ett nedfall. Jag har inte världens högsta smärttröskel, men nog ska jag väl klara av att vara gravid utan att spy stup i kvarten, förlora all min energi och bara ligga på soffan/ i sängen och vara deprimerad? Gravidillamående är ingen sjukdom, det är helt naturligt! Men jag gick nu som sagt ändå till läkaren eftersom jag en dag suttit och stirrat på en av mina arbetsuppgifter och kunde inte alls förstå vad det var jag skulle göra. Jag försökte läsa ett mail men det tog mig hundra år att märka att jag öppnat word istället. Ni vet. 

Det läkaren sedan rekommendera, efter att min barnmorska först rekommenderat det så klart men jag ville inte tro det var så allvarligt, var två veckor av sängliggande. Men jag blir ju tokig tänkte jag! Hur ska jag kunna vara hemma i två hela veckor utan att jobba, gymma eller "leva". Men nu var det bara så att kroppen sa stopp. Jag hade ju de facto legat i soffan den senaste månaden men ändå kämpat mig genom jobbet. Fake it til you make it var min mantra. Jobba jobba jobba, hem och sova. Hade ändå inget liv sedan november. Men så fort jag insåg att läkaren  verkligen menade allvar, och att det andra alternativet var att sys in på sjukhuset och ligga en vecka på dropp, tog all min ork slut. Jag bara kollapsa och godkände att det kanske är bäst att ta hälsan först. 

I två veckor låg jag sedan hemma (15.1-27.1) och bara sov. Drack blodapelsinsaft och åt äpplen. Spydde och grät. Vid det här laget hade jag magrat 7 kg. Men jag kunde bara inte göra annat. Nu flera veckor senare ser jag äntligen ljuset. De två senaste veckorna har mitt illamående varit konstant, men jag har varken spytt eller känt mig som en zombie. Och levande död var precis det jag varit bara ett par veckor tidigare. Blek, spruckna läppar, urholkade kinder och blödande gommar. Allt trevligt alltså. Nu är det bättre och det enda jag vill göra är glömma hela december och januari. Eller nästan i alla fall.

 

VECKA 19 - DET VÄRSTA ÄR ÖVER

Som sagt gick jag i dag in i vecka 19 och mår för första gången så bra att vi vågar åka till Helsingfors för att träffa mina föräldrar och fira min kommande 30-års födelsedag, som är inkommande tisdag den 19.2 :) Och då tänkte jag att det passar att börja morgonen med att berätta dessa trevliga nyheter även för dem som råkar läsa min blogg. 

Det roligaste just nu är att jag har två kompisar i exakt samma situation (båda med beräknat datum i juni). Vi har alla ganska likadan inställning till det hela; vi tar det som det kommer. Jag vet inte om jag skulle klara av att bara hänga med folk som inte kan tala om annat än bebisar i det här skedet. Lite bebistal blir det ju nog, men nog är jag ju fortfarande mig själv? Enda samtalsämnet jag ännu vill undvika är mat, that's just too soon. Anyhoo -  Nu på lördag (imorgon) ska jag träffa Noora (en av mina vänner som också väntar sitt första barn) och vi ska gå lite i butiker och kolla på saker vi eventuellt kommer att behöva. Roligast är det ju att göra det här med någon som är gravid :) Vi kan jämföra mående, upplevelser och dela på tips. 

En annan rolig sak är att vi snart (om ett par veckor) ska på vår andra ultra! Dags att få reda på ifall det är en flicka eller en pojke. Kan inte vänta! Jag kände även första sparken (som en liten bubbla inne i magen) två veckor sedan och först då blev det liksom verkligt att this is happening, vi får barn. I have shit to do! Dags att åka och hälsa på familjen (äntligen) och börja förbereda för babyn. Men det var verkligen en lååång väg hit till dagens sinnesstämning. Nu är allt som sagt bättre, men lätt eller roligt har det inte varit. Hoppas andra trimestern verkligen är enklare, jag tycker nog jag är värd det. 

En till positiv sak som en av mina vänner berättade var att eftersom illamåendet varit aggressivt kommer själva förlossningen vara enkel. Hon mådde illa i 17 veckor och sa att alla andra krämpor var enkla att komma över efter illamåendet. Ont i ryggen? Näh, känns knappt. Förlossning? Bring it on, har sett värre! Nu tänker jag lita helt fullt på henne eftersom det får mig att må bättre. Inget annat kan vara lika hemskt som det jag haft hittills, eller va?

Nu ska jag jobba i ett par timmar innan det är dags att hoppa på tåget. Både jag och Erik fortsätter sedan arbeta på tåget, en verklig lyx då vi båda har jobb som möjliggör just det. Sen blir det pizza på Luca :) Det blir nog så roligt att bara hänga hemma med föräldrarna ett par dagar. Sen imorgon ska vi till Farang med hela familjen och på söndag blir det ett varv till Ikea. Och jag hoppas verkligen jag nu kan äta som en vanlig människa. Kanske lite mindre än jag är van vid men ändå kunna njuta av smakupplevelsen. 

En fråga innan jag avslutar det här extremt långa inlägget: ska jag i fortsättningen enbart hålla mig till mat eller ska jag blanda in lite familjeliv? Svara gärna i en kommentar :)

Tack för att du orkat läsa hela inlägget, det blev verkligen ganska långt. Until next time!

PS. dessutom tog vi och köpte en radhuslägenhet förra veckan! Det blev lite extempore men vi ville ha lite mera utrymme, just för att babyn kan ha eget rum och så att vi har ett extra gästrum då mina och Eriks föräldrar kommer och hälsar på. Nu ska vi alltså sälja lägenheten vi har på Klemetsögatan. Ifall någon är intresserad av en härligt ljus 64 kvm stor tvåa med bastu i Vasa centrum kan man maila mig :) Ciao!


Blodgrapefrukt och mango smoothie­bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 11.02.2019

Kategorier:

Börja veckan med en syrlig smoothiebowl med blodgrapefrukt och mango! Grapefrukt är  ännu i säsong, och jag har just nu en riktig svaghet för just blodgrapefrukt och blodapelsin. Och en smoothiebowl till frukost är verkligen perfekt att använda av bägge frukter. 

Blodgrape smoothie bowl

BLODGRAPE OCH MANGO SMOOTHIEBOWL

1 blodgrape

150 g fryst mango

100 g fryst banan

2,5 dl blodgrapesaft

1 krm vaniljpulver

1 tsk lönnsirap

fruktgranola, blodgrapefrukt och blåbär till servering

 

Börja med att filea blodgrapen (skär bort skalet och skär loss alla klyftor skilt för sig).

Placera samltiga ingredienser i en blender och kör till en tjock smoothie.

Häll över i en skål och toppa med granola, fileade blodgrapeklyftor och frysta blåbär.


Banan och jordnötssmörs våfflor

Skrivet av Sofie Sergelius 12.01.2019

Kategorier:
Taggar:

Våfflor är vår lördagstradition som lite fått lida under de senaste veckorna på grund av julen etc. Men nu önska sig Erik igen våfflor till frukost och jag tyckte det var en utmärkt idé. Bloggen har varit tyst alldeles för länge. Det vi hade hemma fick bli bra, och nu råkade det finnas banan och jordnötssmör - en match made in heaven.

 Banan och jordnotssmorsvafflor

BANAN OCH JORDNÖTSSMÖRS VÅFFLOR

8 portioner

2.5 dl havremjöl

1 dl grahamsmjöl

1 tsk bakpulver

1.5 mosad banan (ekologiska smakar bäst)

2 msk farinsocker

1 ägg

2 msk jordnötssmör

4 dl mjölk (vanlig eller cashew-/mandelmjölk)

25 g smält smör

skivad banan, jordnötssmör och lönnsirap till servering

 

Blanda ihop havremjöl och grahamsmjöl med bakpulver. 

Mosa bananen i en skild skål och rör ner farinsocker, ägg, jordnötssmör och mjölk. Blanda ihop de våta ingredienserna med de torra och rör om till en jämn smet. Tillsätt det smälta smöret och rör ner blåbären.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. Servera våfflorna med skivad banan, jordnötssmör och lönnsirap. 

Tips: Nice cream med chokladsmak passar också bra!


Nytt år, nya möjligheter

Skrivet av Sofie Sergelius 05.01.2019 | 1 kommentar(er)

Taggar:

Det här är ett inlägg jag tänkt skriva sedan november men har helt enkelt bara inte fått det gjort. Jag vet, jag har varit lite frånvarande från bloggen de senaste månaderna och det finns två orsaker till det, den första och mera tyngande tänkte jag ta upp i dag. Nej det är inget dramatiskt, det har bara ändrat om lite i min vardag. Men vi tar det från början. 

Foodly.fi har från första början varit ett projekt som jag anställdes för att leda i oktober 2016. Vi började med webbsidan och utvidga sedan till printen. Efter första året var det dags att diskutera fortsättningen, och som det märks så fortsatte projektet även 2018. I år var det igen dags att diskutera framtiden och det jag hade tänkt var att jag vid mån om möjlighet gärna fortsätter med Foodly. Men sen fick jag ett annat erbjudande inom företaget. 

De som läser Vasabladet har säkert märkt att vi satsar allt mera på nya digitala lösningar. Alla våra tidningar har gått över till att arbeta webben först. På våren anställdes en person som arbetar heltid med digital marknadsföring. HSS Media satsar just nu stort på digitalisering. All hands on deck.

Okay, så vilket erbjudande fick jag? I oktober 2018 bad vår dåvarande VD Anna-Mari (som tyvärr slutade nu vid årsskiftet) att jag kommer in till hennes rum för att diskutera mitt kontrakt. På plats var också en konsult från Sverige som HSS Media arbetat i lite över ett år med just angående vår digitalisering. Och dom blindside mig helt totalt. Inte ett ord om Foodly! Istället tyckte dom att jag skulle passa bra att dra ett digitaliserings projekt för försäljning- och marknadsföringsdelen för företagets B2C marknad. Jag har aldrig arbetat med liknande uppgifter, men jag har lätt för att lära mig. Digital Marketing Automation är helt sjukt intressant och verkligen i tiden. Ja och även om det är frågan om ett projekt så är tjänsten en fastanställning, något jag inte hittills haft. Klart att jag tacka ja.

Det fina med det här uppdraget är att det inte finns någon att följa, det finns ingen plan eller mall. Vi måste luska ut saker. Nu jobbar jag i en arbetsgrupp med Anna Granér (från utvecklingsavdelningen) och Johanna Sandqvist (från redaktionen). Och det är sjukt roligt! Jag har varit ensam i två år men nu även om jag jobbar mycket ensam så finns det ett helt annat stöd på plats. Om jag får problem finns det folk jag kan tala med och fundera tillsammans på saker med.

Det som jag så klart redan då jag tackade ja till den nya tjänsten börja tänka på vad "hur går det nu med Foodly?" Som Foodlys enda anställda kommer sajten att lida. Tur nog råka Foodly/Sevenday ha en praktikant från 21.10-21.12, och då så fort jag börja med mitt nya jobb (officiellt den 1.11) så tog Sara (praktikanten) över det dagliga arbetet på Foodly (uppdatering av sajten, sociala medier etc.) Recepten fortsatte jag ännu med eftersom jag planerat allt färdigt fram till januari. Sen blev det bara att försöka få fram en ny lösning. Hur gör vi i framtiden och hur blir det med 2019?

Julia (som jobbar på Sevendays) kom tillbaka från Amerika i mitten av oktober och först då kunde vi börja fundera på hur vi nu ska göra. Det kommer att bli en del ändringar på Foodly och Sevendays eftersom det nu är Julia som sköter båda. Men hur gör vi nu med recepten till tidningen? Det kändes som det största problemet, vi har ju etablerat ett koncept som fungerar. Inte vill ju jag att Foodly som jag skapat och tagit hand om ska försvinna.

För att printen inte ska bli utan recept, och för att vi levererar material även till Åbo Underrättelser, så lova jag att fortsätta skapa recept en till två gånger i månaden och fixa fram någon/några som kan ta hand om resten. Lyckligtvis ville både Jessica Nybacka (som tidigare bloggat under Made from scratch) och Nathalie Aurén (som bloggat under Flow Kitchen) skapa recept. Så nu är den mest pressande situationen löst, och de flesta teman inplanerade fram till midsommar. 

Jag har haft helt sjukt roligt och verkligen älskat att arbeta med Foodly, men det kändes också som helt rätt val att gå vidare i arbetslivet och utmana mig själv lite mera. Som med Foodly så har jag ganska fria arbetstider (lite striktare eftersom jag nu har ganska många möten varje vecka) och får helt själv planera min arbetsdag. Jag har otroligt mycket att lära mig om bland annat om Marketing Automation, men det är så intressant och roligt att det igen inte känns som om det skulle vara en del av mitt verkliga arbete. Jag har haft bra med tur i mitt jobb hittills och alltid tyckt om det jag gör. Jag ser verkligen fram emot våren och allt det nya vi har på gång.

Så först nu då allt har löst sig så tänkte jag att jag med gott samvete kan skriva hit att jag inte längre kommer att ansvara för Foodly. Julia kommer att göra ett bra jobb, det är jag helt säker på :) Samma gäller naturligtvis Nathalie och Jessica.  Det här känns bra, det kommer att bli ett fint år!

Och den andra orsaken till att jag inte bloggat? Äsch det tar jag i ett annat inlägg, det här blir annars allt för långt att läsa :) Och jag lovar att det snart ska komma lite recept igen, jag har bara inte haft tid på samma sätt som förr då min fritid ganska mycket gått åt till läsande och studerande. Men det löser nog sig snart.

Until next time - ciao!


Glutenfria blåbärsvåfflor

Skrivet av Sofie Sergelius 10.11.2018

Kategorier:

Blåbärsvåfflor gjorda på bovetemjöl och majsmjöl, den perfekta helgfrukosten som dessutom råkar vara glutenfri för den som har celiaki eller annars bara har valt bort gluten ur sin kost. Jag hör mest till accidental gruppen, ibland blir det glutenfritt utan att jag tänkt på saken och då är det lika bra att bara säga att receptet är glutenfritt. You know.

Glutenfria blabarsvafflor main

Den här gången blev det glutenfritt helt enkelt eftersom jag hade lust att använda upp majsmjölet som stått i skåpet en stund. Blandat med lite bovetemjöl blev våfflor verkligen riktigt goda, lite rustika liksom. Mitt bakpulver var dessutom slut så det blev våfflor utan bakpulver. Så kan det gå. Okej det brukar inte fungera riktigt så i all bakning att man bara kan lämna bort en ingrediens, men i våfflor fungerar det faktiskt. Utan bakpulver blir våfflorna frasigare. 

Glutenfria blabarsvafflor hjarta

Vad ska man då servera till sina våfflor? Jag valde busksblåbär, vispad vaniljsås, granatäppelkärnor, hallon och timjan, men det går lika bra att bara skiva över lite banan och ringla över mandelsmör. 

Glutenfria blabarsvafflor

GLUTENFRIA BLÅBÄRSVÅFFLOR 

1.5 dl majsmjöl

2 dl bovetemjöl

2 msk lönnsirap

1 ägg

4 dl mjölk

2 krm vaniljpulver

2 krm kardemumma

1 krm salt

50 g smält smör

1.5 dl blåbär

vaniljvisp, blåbär, hallon och lönnsirap till servering

 

Blanda ihop majsmjöl och bovetemjöl. 

Tillsätt lönnsirap, ägg, mjölk, vaniljpulver, kardemumma och salt. Vispa till en jämn smet. Tillsätt smör och rör ner blåbären.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. Servera våfflorna med vispad vaniljsås, blåbär, hallon och lönnsirap.

Glutenfria blabarsvafflor nara


Pumpasoppa

Skrivet av Sofie Sergelius 05.11.2018

Pumpasoppa är den ultimata oktober-november soppan. Då är pumpa är i säsong och de kalla kvällarna kräver värmande maträtter för att du ska orka med vardagen. Eller så ser i alla fall jag på saken.

Pumpasoppa main

Under slutet av oktober gick Erik igenom våra finanser och påpekade att vi igen sätter allt för mycket pengar på mat eftersom det är en tid sedan vi storhandlat och nu nästan dagligen antingen går till butiken och köper en massa onödigt, eller beställer take-away via Wolt (awesome att de kommit till Vasa btw). Hur som helst använder vi alldeles för mycket pengar på mat, och det måste vi ändra på.

I januari hade vi en utmaning som gick ut på att vi tillsammans skulle äta för 100€ i månaden (du kan läsa mera om det HÄR) och det gick hur bra som helst. Så extrema kanske vi inte behöver vara nu, men 200€ i månaden på mat borde vi gott och väl klara av. Vilket ledde till att vi nu ska börja äta mera vegetariskt (billigt och bra, speciellt just nu) och börja ta med hemgjord lunch till kontoret (under den senaste månaden har jag nästan dagligen både köpt frukost och lunch, inte alls hållbart). Bara med att börja ta med lunchlåda kan vi spara upp till 300€ per person i månaden, om vi räknar med att vi i genomsnitt spenderar 10€ per dag bara på frukost och lunch. Herregud vilken summa! Och nu talar jag om 300€ PER PERSON! Vilket slöseri alltså!

Nu blir det en förändring! Vilket leder mig till dagens recept - pumpasoppa. Billigt då det är i säsong, och enkelt att koka en större sats på. Får lov att börja ha storkok på gång under söndagar igen. För att det inte ska bli tråkigt måste jag se på det som en utmaning (älskar utmaningar). I december ska jag alltså ha 300€ mera på kontot än i oktober. Punkt slut. 

Dessutom är det här andra receptet på pumpasoppa här på bloggen. Ifall du hellre provar på en pumpasoppa med äpple hittar du receptet HÄR.

Pumpasoppa sked

KRÄMIG PUMPASOPPA

1 kg pumpa, skalad och rostad i ugnen (cirka 1.5 kg hel oskalad pumpa)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 tsk olivolja

200 g mjölig potatis

2 grönsaksbuljongtärningar

1 l vatten

2 dl grädde

pumpafrön, auraost och färsk timjan till servering

 

Börja med att rosta pumpan, vilket du gör genom att först värma ugnen till 225 °C.

Skär pumpan på hälft, ta bort kärnorna, och skär pumpahalvorna i klyftor. Placera klyftorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och rosta i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, tills pumpan är mjuk och fått lite färg.

Skala och skiva lök och vitlök. Skala och tärna potatisen. Fräs samtliga i oljan i en tjockbottnad kastrull. 

Ta bort pumpan ur ugnen då den är klar och filea bort skalet. Placera pumpabitarna i kastrullen med den frästa löken, vitlöken och potatisen. Smula över buljongtärningarna och tillsätt vatten.

Koka soppan på medelvärme i cirka 20 minuter tills potatisen har kokats till mos.

Häll soppan i en blender och kör till en riktigt slät puré.

Vispa upp grädden tills den blivit lite luftig och vänd därefter ner den i soppan.

Servera pumpasoppan med rostade pumpafrön, smulad auraost och timjan.

 Pumpasoppa

Soppor överlag är en essentiell del av vår (min och Eriks) kost under vinterhalvåret. Under hösten blir det mycket pumpa-, rödbets-, och morotssoppa, medan vi under vintern äter Minestrone, köttfärssoppa och kålsoppa. Borstjsoppa och Tom Kha äter vi året om. Har du förslag på andra soppor jag borde prova på?


Äppel- och skumppadrink

Skrivet av Sofie Sergelius 03.11.2018

Kategorier:
Taggar:

Höstens mysigaste (kalla) drink är gjord med skumppa, äppelcider och whisklikör med kanelsmak. Det kanske känns som att det här är en trio som inte gifter sig väl, men då jag hittade ett liknande recept via Pinterest måste jag bara prova. Originalreceptet använde kanellikör, men Erik hade nyligen köpt en flaska Fireball som jag tänkte skulle fungera fint här. Fireball är nämligen en dricka jag annars inte skulle röra, not my cup of tea som man säger :) .

Jag hade lite problem med att få en ordentlig bild eftersom det börjar vara så mörkt på kvällarna då jag kommer hem. Inte råkar någon ha bra tips på hur jag ska fota i mörker? Eller kanske jag bara borde lära mig använda min kamera? Förslag?

Appelskumppa nara

ÄPPEL- OCH SKUMPPADRINK

4 cl fireboll (eller punch med kanelsmak)

12 cl skumppa

äppelcider

1 msk fint strösocker

0.5 tsk kanel

äpple att dekorera med

 

Blanda ihop strösocker och kanel på en tallrik. Fukta kanterna på ett vinglas och doppa därefter i sockerblandningen.

Börja med att mäta upp fireball i ett vinglass. Häll över skumppan och toppa med äppelcider tills glaset är fullt.  Dekorera med en äppelskiva.


Amerikansk pumpapaj

Skrivet av Sofie Sergelius 30.10.2018

Kategorier:

Pumpapaj är verkligen ett måste till Halloween, och du hinner ännu baka en till ikväll eller till inkommande veckosluts fest. Det här är en riktigt klassisk variant på en Amerikansk pumpapaj. Okay det är inte den snabbaste pajen att baka, men tro mig den är mödan värd.

Notera även dom gulliga fladdermössen jag dekorerat pajkanterna med :) Dom är inte ett måste, bara fun to have.

Pumpapaj andra

AMERIKANSK PUMPAPAJ

Pajbotten

3.5 dl vetemjöl

1 msk socker

0.5 tsk salt

1 krm bakpulver

140 g kallt smör, skuret i tärningar

4 msk kallt vatten

Fyllning

3 dl pumpapuré

1 stort ägg

3 äggulor

1 dl strösocker

1 dl farinsocker

2 msk vetemjöl

0.5 tsk salt

 3 tsk pumpkin spice

300 g naturell färskost

 

Mät upp mjöl, socker, salt och bakpulver i en matberedare. Kör på Pulse tills allting blandats ihop. Tillsätt smörtärningar och kör på låg tills det bildats en smulig deg. Tillsätt hälften av vattnet och kör tills det bildats en grynig smet. Tillsätt resten av vattnet i en tunn stråle och kör till en smidig deg, cirka 20 sekunder. Häll ut degen på ett bakbord, tryck ihop till en boll och linda in i färskfolie. Platta ut till en cirka 10 centimeter bred disk och ställ i kall i minst 20 minuter.

Ta fram pajbotten och placera på ett mjölat bakbord. Kavla ut till en rund skiva med cirka 30 cm ∅. Ta fram en pajform med 23 cm ∅ och smörj formen. Lyft över pajdegen i formen och tryck ända upp längs med kanterna. Klipp bort överlopps pajdeg och jämna till kanterna. Lyft över i kylskåpet medan ugnen värms upp till 190 grader. Använd överlopps pajdeg som blivit över från kanterna till att dekorera pajen. Jag kavla ut degen, använde en fladdermusform och placera dem runt kanterna. 

Ta fram pajen från kylskåpet och placera ett bakplåtspapper på pajen. Fyll formen med torkade ärter eller liknande och förgrädda pajen i mitten av ugnen i 20 minuter. Ta ut pajen och ta bort bakplåtspappret med ärterna. Täck kanterna med folie så att de inte blir för mörka, och fortsätt förgrädda pajen i ytterligare 20 minuter. Ta ut pajdegen ur ugnen och låt svalna. Sänk ugnens temperatur till 160 grader.

Tillred fyllningen genom att vispa ihop samtliga ingredienser. Häll över fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda hela pajen i 50-60 minuter, lite beroende på ugn. Kanterna ska ha stelnat medan mitten ännu ska vara lite dallrig. Täck pajkanterna med folie ifall de börjar se för mörka ut medan pajen gräddas.

Låt pajen svalna innan servering. Servera till exempel med vispad grädde, vaniljvisp eller vaniljglass.

Pumpapaj forsta


Marängspöken

Skrivet av Sofie Sergelius 29.10.2018

Kategorier:

Maräng är säkert de enklaste du kan göra till Halloween. Och i år blev det super söta spöken för min del. Idén fick jag från Emma Ivane som gjort enkla marängspöken till sin blogg, som by the way är helt härlig. Rekommenderar att du tar en titt ifall du gillar att baka. Anyway så råka jag ha exakt 3 äggvitor över från en pumpapaj jag lagat, så det passa verkligen perfekt att laga. Det var öde. 

Marangspoken

Dom blev så otroligt gulliga att jag till och med har lite svårt att äta dem. Fick fiilis att baka en tårta jag kunde placera dem på. Ska se om jag hinner fixa något i den stilen. Titta nu på det feta spöket som sitter på min pumpa. Alltså jag döör :) 

SUPER SÖTA MARÄNGSPÖKEN

3 äggvitor

2 dl fint strösocker

100 g mörk choklad

 

Värm ugnen till 90 °C.

Vispa äggvitorna till ett skum och tillsätt därefter det fina strösockret lite i taget tills det bildats en tjock och glansig maräng.

Häll över i marängen i en spritspåse.

Placera små högar av den mörka chokladen på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Spritsa små torn av marängen på chokladhögen.

Grädda marängerna i mitten av ugnen i en timme. Stäng av ugnen och låt marängerna torka i eftervärme i ett par timmar.

Smält lite mörk chokladen och använd en tandpetare för att rita ögon på marängerna. 

Marangspoken svart

Tips: Ifall du inte har lust eller chans att göra spöken till Halloween kan du prova på att laga dem till jul. Smält lite vitchoklad, rör i röd karamellfärg och doppa marängen i den röda chokladen så att det blir en tomteluva. Sen är det bara att rita in ögonen på samma sätt. Piece of cake.