Sofies header

Að borða á Ísland

Skrivet av Sofie Sergelius 10.04.2017

Kategorier:
Taggar:

Island 

 

Island, sagornas land, är inte som jag tänkt mig. På ett bra sätt. Island har aldrig varit vidare högt på min reselista, men efter att jag och mamma bestämt oss för att resa till New York så kändes det som ett logiskt alternativ att flyga via Island och använda sig av deras utmärka "stop-over" service. Flyger du till Amerika så får du stanna i max 7 dagar på Island, utan att flygen kostar extra. Men att bo på Island är dyrt. Att äta är dyrt och överlag att leva är dyrt. Island, vars bank gick i konkurs år 2008 har sedan dess återhämtat sig totalt. Den huvudsakliga inkomstkällan är numera turismen. Vi frågade en islänning vad han tyckte om det och han bara notera att det är ganska mycket arbete. Island förväntar sig 2 miljoner turister för sommaren 2017. Måste säga att det är extremt imponerande att ett folk på 300 000 klarar av att hantera den mängd turister. Det som dock imponerar mest är att varenda islänning vi träffa var otroligt trevlig! Inget fejkat, utan genuint trevliga personer. Alla var hjälpsamma och gjorde sitt yttersta för att vi skulle trivas. Och det gjorde vi minsann!  

När man besöker Island lönar det sig att prova på:

  1. Torkad fisk med smör
  2. Lunnefågel
  3. Fermenterad haj
  4. Val
  5. Skyr

Jag missade nästan allting! Det var definitivt inte meningen. Det betyder helt enkelt att jag måste göra ett besök till. Jag tror inte att Erik har något emot att ta en runda till Island :) Jag hade verkligen sett fram emot att prova på fermenterad haj, och sprang omkring och sökte efter torkad fisk men hittade tyvärr inte den. "Usch" kanske någon nu tänker, men hur kan man veta att det inte är gott om man aldrig har provat. Tänk så många smakupplevelser vi missar för att vi har fördomar! Alla har sina gränser, men för mig går den inte vid fermenterad haj. Mustamakkara däremot? Nope. Never again.

Skyr, en extremt proteinrikt kvarg, är ett måste på Island. Kanske det låter bekant? Säljs nog i ganska många butiker här i Finland. En portion Skyr med lite mysli och frukter på morgonen höll mig mätt hela förmiddagen. Okay fine jag åt även ett par små croissanter :) bara för att det fanns. Lite Nutella på bara! Skyr går annars bra att använda i olika bakverk! Jag ska inom kort lägga upp ett recept på en proteinrik ugnsbakad donits med skyr. Får se hur det blir :) Här ser ni mitt morgonmål från dag nr. 2. Nästa ordentliga mål mat var därefter i NYC!

IMG 20170327 090415 395

Det jag tur nog hann slänga i mig var den kända isländska hodaren. OMG de var nami! Har absolut ingen aning vad som fanns i den, men gott var det. Det var även det enda billiga under hela vistelsen. En hot-dog kostade 5€, not bad. 

IMG 20170327 204806

Orsaken till att vi missade allt det goda var att vi helt enkelt inte hade tid att äta ute. Mycket på agendan för en så kort visit :) men att äta lokalt är nog alltid det viktigaste. Jag borde ha skärpt mig och verkligen provat på allt.

Island är känd för sina sagor och sin natur. Glaciärer, geysirs och lavafält. Det ser man verkligen inte varje dag. Det första jag dock noterar då vi landar på Island är att det saknas träd. Vi landar på kal mark, och kaptenen meddelar att det lönar sig att vara försiktig då vi ska förflytta oss från planet till bussen som kör oss till terminalen. Då det inte finns några träd är det svårt att se att det verkligen blåser riktigt ordentligt.  Vi hittade ett par träd senare, mycket exotiskt. Två dagar är en ganska kort tid, och vi kunde ju inte missa The Golden Circle. En mycket populär turistattraktion där man åker med buss bland annat till de populära sevärdheterna geysiren Strokkur och vattenfallet Gullfoss. Strokkur

Strokkur "pamar" med 5-10 minuters mellanrum. Och det är cool att se. Men super svårt att få bild på liksom! Ordet geysir kommer från Geysir, som är den ursprungliga exploderande heta vattenkällan. Och det enda ordet från isländskan som blivit ett låneord till engelskan. Tufft eller va?

Island är även känd för sina hästar. Jag är ingen heppatyttö, men nog var den här hästen ganska söt nog.

heppa

Ösregn och storm men där stod den och tiggde hästgodis. Isländska hästar klarar av att vädret byter med 5 minuters mellanrum, men får inte komma i kontakt med andra hästar eftersom de inte har immunitet mot alla sjukdomar som vanliga hästar har. Det är alltså förbjudet att att hämta hästar till Island, som inte är Islandshästar. Voi gullena.

IMG 20170326 145413

Då vi börjande rundturen var det molningt, halvvägs igenom blev det storm och ösregn, varefter det plötsligt var soligt och blå himmel. "You dont't like the weather on Iceland? Wait 5 minutes!". Yepp. Det stämmer.

Överlag var det ett utmärkt sätt att börja sin resa. Två dagar på Island fyllda med äventyr innan vi flög vidare mot New York. Efter New York sku vi definitivt inte ha orkat med allt Island har att bjuda på.


Internationella våffeldagen

Skrivet av Sofie Sergelius 25.03.2017

Kategorier:
Taggar:

Idag är det internationella våffeldagen, och då är det lag att äta våfflor! Jag hade super roligt då jag provade olika våffelrecept hemma, men ofta är det så att jag faller för det klassiska. Efter att slopat mina lakritsvåfflor (som jag lovat att nog ännu kommer att komma in på sajten på ett eller annat vis) så valde jag att lyfta fram de klassiska våfflorna och chokladvåfflor. Både är extremt enkla att göra, det enda du egentligen behöver är ett våffeljärn.

Vafflor med aprikossylt

De klassiska våfflorna som i detta fall består av vitt vetemjöl, går även att göra på så många andra sätt. Ifall du inte har lust med något sött såhär på morgonen kan du gott lämna bort sockret. Du kan också till exempel byta ut hälften av vetemjölet mot speltmjöl, fullkornsvetemjöl, eller varför inte bovetemjöl för en glutenfri variant?

Chokladvåfflorna är en av mina favoriter, det går aldrig att precis förstöra något med choklad :) Med chokladvåfflor är det enda egentliga kravet sedan att ha något lite syrligt att toppa med. Bara så att smakerna är i balans och inte att det är sött på ännu sötare.

Chokladvafflor med gradde

Inget våffeljärn i skåpet? Fear not! Våffelsmeten går nämligen att steka i en stekpanna så blir det en tjock plätt istället :) 

Eftersom jag ansvarar för Foodly så har jag mina recept inne i receptmodulen av Foodly, då kan alla gå och ändra på antalet portioner som ska tillredas. Och sen en lite hemlis: det som är på kommande är näringsvärden till alla recept. Men den delen är ännu under vidareutveckling. Även om sajten nu är live, betyder det inte att jobbet bakom kulisserna på något sätt stannat av. Det är nu det verkliga arbetet börjar, att göra Foodly till den största och naturligtvis bästa matsajten i Finland!

Mitt plan till Island går om fem timmar, så jag borde säkert packa klart. Jag tänker försöka få tag på bland annat val, och kanske den där ruttna hajen som alla isländare diggar... får se :) Blir nog mycket aktivare blogg uppdateringar nu från resan, på måndag är jag nämligen i matmekkat New York! Hur ska jag hitta äta allt jag vill på bara fem dagar???

 

Recept på Klassiska våfflor hittar ni här.

Recept på Chokladvåfflor hittar ni här.


Dagen efter

Skrivet av Sofie Sergelius 17.03.2017

Kategorier:

Vilken dag... Det var verkligen en berg-och-dalbana under hela förmiddagen igår. Tur nog löste sig det mesta. Jag satt och skratta tillsammans med min kollega Anna-Lena (som någon kanske känner igen från Sevendays) att utan morgonens kriser skulle lanseringen ha gått alldeles för bra. Hittills har vi nämligen haft turen på vår sida och allting har ganska lång löst sig med hårt arbete. Men såklart händer det saker som inte går att förutse, och alla oförutsebara problem råka hända just under lanseringsmorgonen. Men nu är allt (det mesta) frid och fröjd. Men det var nog en super rolig upplevelse att starta upp Foodly. Nu börjar jag satsa på att utveckla sidan och se till att innehållet är top notch.

Efter allt stress med lanceringen så unnade jag mig en "hemma" dag idag. I det här fallet betyder att jag arbetat hemifrån. Efter de senaste veckorna ständigt framför datorn känns det bra att spendera tid i köket istället. Det har blivit lite inläggningar och slow cooking idag då jag haft tid att bara ta det lugnt. Eller så lugnt man kan med tanke på att alla som skickar mail ska få ett svar och alla buggar så sajten hittas. Som tur har jag ett bra team som hjälper mig. 

dator i koket

Då jag jobbar hemifrån ser det ut såhär. Efter att jag städat för bilden naturligtvis. Min krittavla hänger inte helt med i svängarna :)

Det här veckoslutet kommer att vara det första på flera månader som jag inte tänker arbeta en enda sekund! Idag får vi middagsbesök av Mange och imorgon ska jag på leffa med kaverina från ÅA. Det blir så sköönt att bara chilla, se på Disney film och äta ostar. Drömmen.  Nu kommer jag även att ha tid att planera resan till New York! ÄÄ bara en vecka dit! Cats och La Traviata awaits!

 


Välkommen till Foodly

Skrivet av Sofie Sergelius 14.03.2017

Kategorier:

Todays is the day

 

Vad spännande! 6 månader sedan var allt detta bara en dröm, men idag är det verklighet! Foodly.fi goes live. Det har varit många långa dagar dom senaste månaderna, men nu är dagen jag väntat på här. Vem är jag och varför är jag så glad just idag?

Jag heter Sofie och har sedan oktober 2016 arbetat som projektchef på HSS Media. Mitt projekt? Foodly. En sida för dig som ÄLSKAR mat.

Jag har tagit den långa vägen till arbetslivet och efter åtta år med studier blev jag klar på Halloween 2016, en månad efter att jag börjat jobba med mitt drömjobb. Att få jobba med mat och webbsidor? Are you kidding me! Det var som ett aprilskämt att se arbetsplatsannonsen i ÖT i juni. Eller nå int var det precis jag som såg den. En kompis skicka bild på annonsen :) Anyhoo, här är jag nu.

När jag inte sysslar Foodly så är jag helst i köket. Jag älskar allt som har med mat och måltider att göra, men hyser en kärlek för asiatiskt. Det blir ofta sushiskålar och Poke i mitt hushåll. Borstj blir det också en hel del faktisk.

Sik Poke

I den här bloggen kommer jag att berätta om vardagen som innehållsproducent, projektchef och diktator på Foodly. Jag experimenterar gärna, både på gott och ont. Ibland blir det super, ibland måste Erik gå efter Kotipizza. Sånt händer.

Har ni något ni vill veta om Foodly, eller vill komma med goda råd så är det bara att kontakta mig. Mina kontaktuppgifter hittar ni här på sajten under Kontakta Oss.

Lots of love, hoppas ni trivs