Sofies header

Kryddig vegansk grönsaksgryta

Skrivet av Sofie Sergelius 23.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Efter att ha varit förkyld i ett par dagar och inte orkat ta mig till matbutiken fanns det inte så många andra alternativ på fredag än att kolla vad som finns i kylskåpet och vad jag kan hitta på av det. Nu hade jag turen att det verkligen fanns en hel del grönsaker, och eftersom flunssan tar bort en del av smaksinnet tänkte jag att en kryddig grönsaksgryta skulle fungera. Och det gjorde den verkligen.

Vegansk gronsaksgryta

Tanken var inte ens att skriva ett recept på det hela, men jag blev väldigt nöjd så jag tänkte att why not skriva ner allt medan jag ännu kommer ihåg vad jag gjorde. Vid det här skedet märkte jag hur bra det är att jag nu under nästan 2 års tid skrivit en massa recept, det var inget problem att tänka tillbaka på vad jag gjorde och hur mycket av allt jag rörde i för att åstadkomma denna gryta. Men som jag tidigare sagt så blir det alltid bäst genom att smaka sig fram. Jag har ganska mycket kryddor hemma vilket gör att det är enkelt för mig att slänga ihop olika grytor, men här råka jag använda ganska vanliga kryddor som säkert finns hemma hos ganska många som tycker om att laga mat. 

Vitlök och ingefära hör till det bästa du kan äta då du är förkyld. Vitlöken är en kraftfull antioxidant med antimikrobiella-, antivirala- och antibiotiska-egenskaper. Vitlök har även en slemlösande effekt. Även om ingen av vitlökens komponenter har isolerats och studerats  tycks kombinationen av c-vitamin, enzymer och mineraler såsom svavel och selen spela en stor roll i bekämpningen mot influens och förkylning står det i en artikel från Allt om Hälsa. Ingefära har antiinflamatoriska effekter och är en känd huskur mot förkylning. Oavsett ifall det nu bara är frågan om just huskurer utan vetenskaplig undersökning så kan det i alla fall inte skada att använda av båda två i matlagningen medan du är förkyld :) Just saying. Båda smakar gott, har mycket smak, och fungerar finfint just i en kryddig gryta med indiska influenser.

Du behöver verkligen inte följa det här receptet till punkt och pricka gällande grönsakerna, använd helt enkelt det du råkar ha hemma. Byt romanescon mot blomkål, zucchinin mot lätt stekt aubergine, tillsätt färska tomater och ta bort lite av tomatkrossen, använd rödlök istället för gul lök, batat istället för potatis. Prova dig helt enkelt fram! Ifall du ändå känner dig osäker finns det ett exakt recept här under bilden. 

Vegansk gronsaksgryta main

KRYDDIG GRÖNSAKSGRYTA

4 portioner

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

15 g färsk ingefära

0,5 röd chili

1 msk olivolja

1 tsk salt

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

0,5 tsk kanel

1 tsk gurkmeja

1,5 tsk garam masala

0,5 dl vatten

3 morötter

3 potatisar

0,5 romanesco

100 g grönkål

50 g zucchini

4 dl kokosmjölk

1 msk finmalen cashew (rostade cashewnötter som malts fint i en matberedare)

200 g tomatkross

1 tsk honung

0,5 ekologisk grönsaksbuljongtärning

1 vårlök

2 msk färsk persilja

Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken och ingefäran. Finhacka chilin. Ta bort kärnorna ifall du inte vill ha det för spicy.

Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull. Fräs löken i ett par minuter och tillsätt därefter vitlök, ingefära och chili. Fräs i ett par minuter till.

Tillsätt salt, peppar, kanel, gurkmeja och garam masala. Fräs i ett par minuter.

Tillsätt vattnet och deglasera pannan. Låt sjuda på låg värme, eller ta bort från värmen medan du förbereder grönsakerna.

Skala och tärna morötter och potatis. skär romanescon i floretter och hacka grönkålen grovt. Skär zucchinin i små bitar. 

Häll morötter och potatis i kastrullen med löken och kryddorna, rör om ordentligt och hetta upp.

Tillsätt kokosmjölk, cashew, tomatkross, honung och grönsaksbuljongtärning. Låt sjuda på medelvärme i cirka 15 minuter tills potatisen och moroten nästan är mjuk.

Tillsätt därefter romanesco, grönkål och zucchini och koka i ytterligare 10 minuter tills alla grönsaker är mjuka. Smaka av med salt enligt eget behov.

Servera grytan med finhackad vårlök och persilja. 

Vegansk gronsaksgryta nara


Matcha Nice Cream

Skrivet av Sofie Sergelius 22.09.2018

Kategorier:

En snygg och krämig nice cream höjer humöret då flunssan slår. Min sista semestervecka har jag, såklart, haft flunssa och bara legat på soffan. Typiskt. Men att laga en nice cream är så enkelt att du orkar laga en även om du som jag ligger hemma och håller på att "dö". På måndag är det business as usual och troligen kommer jag inte att hinna blogga lika aktivt som jag gjort under de senaste veckorna. Synd egentligen, fick just upp farten och fiilisien för det här med att blogg ordentligt :) We'll se hur det går. Recept på lyxig matchaglass finns under bilder. Enjoy ♥

Matcha nice cream simple

MATCHA NICE CREAM BOWL

2 frysta bananer

0,5 tsk matchapulver

2 krm spirulina

Matchachoklad, kitkat med matchasmak, kiwi, skivad banan, blåbär och hallon till dekoration 

 

Mixa bananerna i en blender tills de blivit krämiga. Tillsätt matcha och spirulina och mixa en liten stund till.

Häll massan i en snygg skål och toppa med kiwi, frysta hallon och blåbär, choklad och kitkat.


Zucchinirisotto

Skrivet av Sofie Sergelius 21.09.2018

Zucchini, citron och parmesan - en fantastisk trio. Tur nog finns det ännu en del zucchini, en härlig och mångsidig grönsaker som passar i de flesta rätter. Det här är det första zucchinireceptet jag gjort i år, men bättre sent än aldrig right? 

Nu kanske det finns någon som rynkar på näsan. Risotto, helt för jobbigt att tillreda. Nonsens, risotto är kanske inte den enklaste vardagsrätten i världen, men inte är det rocket science heller. Det enda du egentligen behöver göra är vara vaksam. Håll koll på risotton, stå inte och surfa på instagram samtidigt, utan se till att riset får din fulla uppmärksamhet. Tillsätt vätskan i små mängder och rör inte om alltför ofta eller aggressivt. 

Orsaken till varför jag älskar risotto är att det alltid går att tillreda en risotto som passar just dagens humör, säsongens skörd eller varför inte vädret. På hösten tillreder jag ofta risotto med svamp och säsongens grönsaker, på vintern får risotton sin smak från rödvin och kött, våren är en bra tid att tillreda risotto som passar svalt väder och smakar mest parmesan och citron, medan jag på sommaren använder ärter och örter. Det går alltså att variera risotton helt hur man vill. Här är nu i alla fall en sensommar, tidig höst risotto. Enjoy ♥

Zucchinirisotto

ZUCCHINIRISOTTO MED CITRON

2 portioner

250 g riven zucchini

1 citron, zest

2 msk citronsaft

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

2 dl risottoris

6 dl grönsaksbuljong

50 g parmesan

1 dl grädde

2 krm svartpeppar

1 tsk hackad bladpersilja

Skala och riv zucchinin. Riv zesten på citronen i en liten skål och ställ åt sidan.

Koka upp vattnet med en grönsaksbuljongtärning och rör om. Ställ åt sidan.

Skala och finhacka lök och vitlök och fräs i en matsked olivolja i ett par minuter. Tillsätt den andra matskeden olja och häll på riset, fräs tills riset blivit skinande. Häll på vinet och låt sjuda tills allt riset har sugit i sig all vätska.  

Sänk värmen. Häll en fjärdedel av buljongen över riset och låt igen sjuda tills riset sugit åt sig all vätska. Tillsätt den rivna zucchinin då hälften av buljongen återstår. Tillsätt därefter mera buljong först då all riset sugit åt sig allting.

Rör ner parmesan, citronzest, grädde och svartpeppar i risotton och rör om. Risotton är ganska lös vid det här laget men har ännu tuggmotstånd.

Servera risotton med hackad bladpersilja.

 

Zucchinirisotto lang


Äppel- och palsternacks­soppa

Skrivet av Sofie Sergelius 19.09.2018

Regn och rusk stör inte ifall man har en härlig purésoppa hemma och väntar. Även om det kanske känns otippat så är äpple och palsternacka en riktigt bra kombination, speciellt i en soppa. Det syrliga äpplet och den milda palsternackan komplimenterar varandra väl. Soppan är vegetarisk, men ifall du vill göra en veganvariant rekommenderar jag att du byter ut grädden mot havregrädde istället. Tycker du soppan behöver extra protein? Stek bacon knaprigt och strö över före servering.

Appel och palsternackssoppa

ÄPPEL- OCH PALSTERNACKSSOPPA

2 portioner huvudrätt / 4 portioner förrätt

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

15 g smör

200 g Granny Smith äpple, skalad och skuren i bitar

250 g palsternacka, skalad och skuren i bitar

1 liter vatten

2 ekologisk grönsaksbuljongtärning

1 krm vitpeppar

1,5 dl grädde

bladpersilja till servering

 

Skala och skiva lök och vitlök. Hetta upp smöret i en kastrull och fräs löken i ett par minuter. Tillsätt vitlöken, äpplet och palsternackan och fräs i cirka 5 minuter.

Häll på vatten, smula ner grönsaksbuljongtärningen och låt sjuda under lock i 20 minuter, eller tills allting blivit mjukt. Tillsätt 0,5 deciliter av grädden och vitpepparn och koka i ytterligare ett par minuter.

Häll över i en blender och kör till en jämn purésoppa. Häll tillbaka soppan i kastrullen och rör ner resten av grädden. Koka upp och servera därefter soppan med bladpersilja.

 


Fem saker du kanske inte visste om mig

Skrivet av Sofie Sergelius 18.09.2018 | 1 kommentar(er)

Taggar:

Det är sällan jag skriver något personligt här på bloggen, men på söndag såg jag att Malin Lundsten som bloggar under Travel with Malin gjorde en lista där hon berättar om sådant man kanske inte visste om henne. Kanske det är bra att även jag ibland bjuder lite på mig själv. 

Sofie Erik 182

Då jag startade Foodly hade jag faktisk en regel - ingen bloggar om något privat. Jag ville att Foodly skulle vara en nischad portal, men ganska snabbt måste jag inse att det är bra att blanda lite privat med nischen. De flesta vill kanske inte läsa om just din vardag, men de vill nog gärna veta vem personen bakom bloggen är. Så jag fundera över vad jag kanske inte berättat för exakt alla och grävde fram lite bilder som är minst 6 år gamla.  

Här kommer alltså ett lite annorlunda inlägg från min sida. Kommentera gärna ifall det faller i smaken, eller ifall jag bara ska hålla mig till mat :)

1. Jag är otroligt allergisk mot alla pälsdjur.

Ändå är jag väldigt djurkär och vill gärna paija alla hundar, katter, marsvin och kossor jag stöter på. Incidentally har jag mild astma, och går alltid omkring med en inhalator för säkerhets skull. Ett par gånger har det varit riktigt illa, och då menar jag att jag knappt kunnat andas eller se innan attacken gått om. Katter är värst, dom dödar mig på cirka 4 timmar. Hundar klarar jag längre, men instängd i ett rum med en hund och mina luftvägar täpps på cirka 6 timmar. Suicide by puppy skulle på riktigt kunna hända helt i misstag. 

P1140318Jag med en gatuhund på Bali. Kan helt enkelt inte låta bli att röra alla söta djur. Even if it kills me.

2. Jag är dålig på kroppskontakt.

Ifall jag inte känner dig väl så vill jag helst inte röras vid. Blir tokig då någon jag aldrig träffat tidigare typ pussar mig på kinden. Eller kramar mig. Skaka hand går. Och inte är det precis som om att jag tar ett steg tillbaka om någon nu envisas med att krama mig, jag är bara väldigt obekväm i den situationen. Ifall vi har kramats kan du nästan räkna dig som en av mina närmaste vänner :) 

Vappen 10 037 Vappen typ 10 år sedan. Crazy.

3. Jag tvättar händerna minst 50 gånger om dagen.

I och för sig är jag ingen germaphobe, men har svårt med att röra i något som jag inte tidigare under dagen rört i utan att gå och tvätta händerna. Vi måste byta kökshandduken nästan dagligen i vårt hushåll eftersom jag ständigt blöter ner den då jag torkar händerna. När man arbetar mycket med mat är det en bra grej, men ibland blir jag riktigt irriterad över hur jag hela tiden har den känslan av att mina händer är smutsiga och måste tvättas. I tone down the crazy runt andra människor men tvättar händerna extra noggrant då jag är ensam igen.

P1130890 Jag på kockkurs i Vietnam, hitta ingen där jag tvätta händerna :)

4. Har haft hjärnskakning tre gånger.

Första gången jag fick hjärnskakning gick jag i högstadiet. Då jag föll medan jag skrinna. Andra gången hände det i gymnasiet då jag föll bakåt medan jag snowboarda (tur nog hade jag hjälm, den sprack nämligen). Orsaken till att jag föll är att jag inte kan snowboarda. Det var första och sista gången jag prova. Håller mig till slalomskidor thank you very much.

Sofie Are 034 16-åriga Sofie i Åre, där hjärnskakning nummer två hände. Tur jag inte föll den här dagen, har ju ingen hjälm här. Idiot.

Tredje gången hände det då jag studerade vid ÅA och halkade med klackar på isen då jag höll på att gå över vägen. Men jag har aldrig brutit någonting, peppar peppar. Efter min tredje hjärnskakning har jag känt mig snäppet dummare och långsammare i huvudet. Kan liksom inte formulera meningar riktigt lika snabbt som förr. Kanske det sitter mellan öronen, men så känns det i alla fall.

5. Jag har tre stora ärr.

Ett på vänsterfot från en operation då jag var på åttan, en på höger handled som kom då jag jobbade på Finlandiahuset och skulle flytta på en bardisk (den tunna metallskivan på disken lossnade och trycktes in i min handled. Senare täckte jag ärret med en tatuering), och en fläck på låret som kom två år sedan då jag tappade en kastrull med kokande gröt på benet, medan jag bara hade shorts på mig. Tro mig när jag säger att ni INTE vill ha kokande gröt fast på bar hud.

P1140581 Tatuering som täcker lite av ärret på handleden.

BONUS. Ärret på handleden som jag täckte med en tatuering kostade mig en tequila shot på en bar på Bali. Bra deal. Ärret är egentligen ganska litet, syns där på bilden på vänstra sidan, men it hurt like hell. Tatueringen tog mindre ont.

That's it folks. Borde jag skriva mera privat här på bloggen? Vad tycker du?


Lazy Monday Meals

Skrivet av Sofie Sergelius 17.09.2018

Har du som jag ibland den känslan att energin helt enkelt inte räcker till för att laga mat, men att hämta take-away känns som ett nedslag? Här tipsar jag om mina fem favoriträtter som verkligen passar dig som känner dig lat men ändå vill njuta av en hemlagad måltid.

 

TONFISKPASTA

En snabb pasta med få ingredienser och mycket smak.

Recept hittar du HÄR
Tonfiskpasta halsa

 

VEGETARISK ONE POT PASTA

Allt i en och samma gryta - enklare än så blir det inte.

Recept hittar du HÄR
Texmex onepot

 

SNABB TOM KHA

En värmande thailändsk soppa som tillreds på under 20 minuter.

Recept hittar du HÄR

Tom Kha

 

FETA- OCH SPENATOMELETT

Färgglatt, gott och enkelt att tillreda.

Recept hittar du HÄR

Feta spenatomelett andra

 

SMAKRIK BORSCHSOPPA

En rysk soppa med få ingredienser, men desto mera smak.

Recept hittar du HÄR

Borschsoppa kcal ny


Sherry­abborre

Skrivet av Sofie Sergelius 16.09.2018

Sherryabborre, det vill säga stekt abborre i en krämig sherrysås, hör definitivt till mina favoriträtter. Det här är ett recept mina föräldrar lärt sig från våra grannar på lande (sommarstugan). Under första veckan av min semester var jag på lande med mamma och pappa och då gjorde vi naturligtvis sherryabborre.

Det här är förstå gången vi skrivit ner receptet, i vanliga fall går vi alltid bara enligt ögonmått och smak. Sist och slutligen blir det alltid bäst då du med jämna mellanrum smakar på såsen, slänger i mera grädde och sherry enligt egen smak. Men ifall det känns bättre att ha exakta mått så finns nu det väl beprövade receptet på såsen här. Enjoy.

Sherryabborre stekpanna

SHERRYABBORRE

4 portioner

455 g abborrsfilé, saltad

50 g smör

0,5 krm svartpeppar

4,5 dl grädde

1 fiskbuljongtärning

1 dl sherry

2 msk vitt vin

 

Hetta upp rejält med smör i en stekpanna och stek abborrsfileerna i ett par minuter per sida. Klicka mera smör i pannan enligt behov. Flytta över den stekta fisken på ett tallrik. Fisken behöver inte vara genomstekt eftersom den ännu ska ner i sherrysåsen. 

Mal svartpeppar i stekpannan och fräs i ett par sekunder. Häll på hälften av grädden och smula ner fiskbuljongtärningen. Låt såsen koka ihop i ett par minuter. Tillsätt resten av grädden, sherryn och det vita vinet. Låt såsen sjuda cirka 5 minuter tills den tjocknat. Smaka eventuellt av med mera grädde och sherry enligt eget behov.

Placera den stekta abborren i den varma sherrysåsen.

Servera sherryabborren med kokt potatis och grönsaker, såsom ugnsbakade rödbets- /gulbets- / och polkabetsklyftor.

 

 Sherryabborre bord tredjeSherryabborre bord

PS. Till sherryabborren serverades det potatis från eget grönsaksland, bästa potatisen jag någonsin ätit! Lyckans alla som ofta får potatis från eget land, jag är helt såld! 


Rödbets­muffins med getost

Skrivet av Sofie Sergelius 15.09.2018

Salta muffins med rödbeta och getost gör sig väl på brunchbordet, eller varför inte som matsäck på en utflykt? Muffins är enkla att tillreda, och går att variera i det oändliga. Rivna grönsaker och rotfrukter tillför en härlig saftighet och lite extra vitaminer, win-win.

På hösten lönar det sig verkligen att tillreda en massa olika härliga maträtter med färska grönsaker. Rödbetorna jag använde till dom här muffinsarna var super söta och saftiga, vilket såklart gjorde att slutresultatet blev helt annat än de skulle ha blivit ifall jag använd rödbetor från fjolårets skörd.  

 Rodbet och getostmuffins main ny

RÖDBETSMUFFINS MED GETOST

16 stycken

3 dl graham fullkornsvetemjöl

1 dl havremjöl

2 tsk bakpulver

0,5 tsk matsoda

2 ägg

80 g mjukt smör

100 g rödbetshummus

120 g smetana

1 krm grovmalen svartpeppar

1 tsk honung

200 g mjuk spridbar getost

50 g getost, skuren i små tärningar

150 g riven rödbeta

2 msk pumpafrön

 

Värm ugnen till 175 grader.

Blanda ihop alla torra ingredienser. 

Rör ihop ägg, mjukt smör, rödbetshummus, smetana, svartpeppar, honung och mjuk getost.

Blanda ihop de torra ingredienserna med de våta i en hushållsassistent, eller med en träslev. Varva ner getostbitarna och den rivna rödbetan.

Klicka cirka en matsked av smeten i italienska muffinsformar och toppa med ett par pumpafrön

Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter.

 

Kombinationen av rödbeta, getost och honung är helt enkelt magnifik, jag tröttnar säkert aldrig på just dom här smakerna. Om muffins känns för tungt kan du börja med att prova på att ugnsbaka rödbetor och sedan servera dem med stekt getost och ringla över lite honung. 

Dom här muffinsarna är nu tillsammans med mig och mina arbetskompisar på Vasaline på väg mot Umeå. Vi har knytis med allt möjligt smått och gott, salt och sött, och skumppa naturligtvis. Nu ska vi njuta av en dag i Umeå med utmärkt sällskap, god mat och shopping. Ciao.

 Rodbet och getostmuffins hand ny


Black Bean Buddha Bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 14.09.2018

Kategorier:

Buddha Bowl med svarta bönor och en färgglad rödbetshummus är den perfekta lunchen! Buddha Bowls är snygga, mättar och förser dig med en hel hop av vitaminer och mineraler eftersom det mesta äts rått. Om du inte ännu provat på en Bowl rekommenderar jag det starkt! Välj just dina favoritingredienser beroende på vad som finns i säsong.

September är en härlig månad eftersom det finns så mycket härliga grönsaker i säsong. Olika sorters blomkål, grönkål, rödbeta, tomater, zucchini, pumpa... ja det finns så mycket att det känns svårt att välja. Om du som jag har problem med att välja vilka härliga grönsaker som hamnar på tallriken är en Buddha Bowl en utmärkt lösning. Då väljer du lite av allt! 

Buddha Bowl armar 

BLACK BEAN BUDDHA BOWL

280 g svarta bönor

50 g grönkål

0,25 zucchini

1 morot

0,25 romanesco blomkål

1 söt paprika

1 dl quinoa

1 ekologisk grönsaksbuljongtärning

30 g blandade körsbärstomater

1 msk rödbetshummus

mikrogroddar

 

Koka quinoan enligt instruktionerna på paketet. Rör ner en halv grönsaksbuljongtärning. 

Skär bort stammen på grönkålen och strimla bladen. Hetta upp olivoljan och stek grönkålen tills den blivit knaprig.

Skala och spiralisera moroten. Riv eller spiralisera zucchinin. Skiva paprikan.

Skär romanescon i floretter.

Koka de svarta bönorna i eget lag, en deciliter vatten och den andra halvan av grönsaksbuljongtärningen. Koka i ett par minuter och häll därefter av vattnet från bönorna genom en sil. 

Halvera körsbärstomaterna.

Placera samtliga ingredienser i en skål och toppa med rödbetshummusen och mikrogroddar.

 

Buddha Bowl pinnar


Rödbets­hummus

Skrivet av Sofie Sergelius 13.09.2018

Taggar:

Rödbetan ger hummusen både en trevlig smak och en vacker färg. En rosa hummus är ett härligt inslag i diverse Buddha Bowls, att sprida på brödet eller doppa grönsaksstavar i. 

Rodbetshummus

RÖDBETSHUMMUS

1 rödbeta

1 msk tahini

0,5 citron

1 vitlöksklyfta

1 tsk salt

2 msk kokspad från rödbetan

240 g kikärter

2 msk olivolja

1 msk furikake kryddblandning

1 tsk finhackad basilika

 

Skär rödbetan i klyftor och koka tills den är mjuk. Ta vara på två matskedar av kokvattnet. Skär bort skalet från rödbetorna och låt svalna.

Lägg tahinin i en matberedare tillsammans med den pressade saften från citronen. Mixa i en minut tills tahinin blivit krämig.

Tillsätt hälften av de sköljda och dränerade kikärterna, vitlöksklyftan, salt och de kokade skalade rödbetsklyftorna. Mixa till en slät massa.

Tillsätt olivoljan och resterande kikärter. Mixa slätt i två minuter och tillsätt kokspadet. Mixa ytterligare en minut.

Servera hummusen med furikake, basilika och mörkt rågbröd.

Rodbetshummus brod