Sofies header

Fikon- och vanilj­gröt

Skrivet av Sofie Sergelius 12.09.2018

Kategorier:

Fikon är i säsong och speciellt höstfikon är värda att smaka på! Fikon härstammar från Asien och hör till en av de äldsta frukterna i världen. Den lökformade frukten har ofta ett lila, brunt eller grönaktigt skal medan fruktköttet är rubinrött då frukten är mogen. 

Fikon och vanilj är en härlig kombination som fungerar utmärkt bland annat i olika bakverk och desserter. Jag valde att koka en krämig vaniljgröt med kardemumma som jag toppa med fikon. Det är länge sen jag publicerat ett grötrecept, och det känns nästan som att gå tillbaka till sina rötter genom skriva ner recept på en av mina favoritfrukostar. Jag koka gröten i dag då jag vaknade och hann just fota den innan jag skulle sätta mig vid datorn och lyssna på ett seminarium om Digimarkinoinnin trendit-taidetta vai tiedettä. Meltwater har en del bra material  såsom olika webinarium ifall du är intresserad av sånt. Tips tips.

Tillbaka till gröten. Hur gör du gröten krämig? Jo genom att vispa ner ett helt ägg då gröten kokat klart så får du en mycket mjukare och lenare konsistens på din frukost. 

Fikon och vaniljgrot

FIKON- OCH VANILJGRÖT

1 dl havregryn

2,5 dl vatten

1 ägg

1 krm vaniljpulver 

1 krm kardemumma

1 msk honung

1 msk fikonsylt

1 färskt fikon

kiwi, blåbär och hallon till servering

 

Tillred gröten genom att mäta upp havregryn och vatten i en kastrull. Koka under omrörning tills gröten tjocknat.

Rör i vaniljpulver, kardemumma och honung.

Ta bort gröten från plattan och vispa ner ägget. Lägg tillbaka gröten på plattan och vispa gröten på lång värme i en minut.

Toppa med fikonsylt, skivat fikon, blåbär och hallon.


Livsviktiga livsmedel - 15 råvaror som underlättar din vardag

Skrivet av Sofie Sergelius 11.09.2018 | 1 kommentar(er)

Taggar:

"Vad ska jag tillreda idag? Det finns ingenting hemma!" - Ganska  typiskt inte sant? Vad ska då finnas hemma för att den här fråga aldrig ska behöva ställas? 

Efter att ha kollat i mitt torrskåp, våra skåp på sommarstuga, och mina föräldrars skåp kom jag fram med ett förslag på livsmedel som vi oftast har, och som leder till att det verkligen ALLTID finns ingredienser att tillreda en mättande måltid med.

Det här är inte ett inlägg jag gått till butiken för, utan helt enkelt öppna skåpen i tre lägenheter och kolla runt om min hypotes stämde. Följande ingredienser fanns på alla tre ställen, med undantag av en råvara. Råvarorna på bilden nedan lyfte jag just fram ur kylskåp och torrskåp. 

Ingredienser

Här är en lista på basingredienser med vilka du verkligen kan trolla ihop otaliga frukostar, lunchar och middagar.

1. Salt

Ganska självklart. Salt framhäver alla smaker, bara du kommer ihåg att använda saltet rätt och i passliga mängder. 

2. Peppar

Grovmalen svartpeppar är en annan krydda ingen ska behöva leva utan. Nästan allting blir bättre toppat med lite färskmalen svartpeppar.

3. Lök

Gul lök är en verklig mirakelgrönsak. Visste du att det under medeltiden gick att betala sin hyra med lök? Onion is all you need. Nästan.

4. Smör

Med salt, peppar, lök och smör kan du redan tillreda en hel del, men smöret i sig är värt sin vikt i guld i köket. 

Ifall du är vegan rekommenderar jag att det istället för smör finns en burk med kokosfett att baka och steka med.

5. Grädde

Grädde ska man inte snåla med, speciellt inte då det kommer till såser. Fungerar även i soppor, grytor, pastarätter och gratänger.

Med dessa fem ingredienser kan du redan göra en hel hög med lyxiga lökrätter, men vänta det kommer ännu mera.

Grädden jag nu hade hemma är växtbaserad och passar därmed veganer. Havregrädde och kokosgrädde är mina favoriter, om vi nu diskuterar veganalternativ, men sojagrädde fungerar nog också. Helst använder jag dock helt vanlig grädde.

6. Ägg 

Ägg kan man göra nästan vad som helst på. Stekt, kokt, pocherat, på smörgåsen, i soppor, i pastarätter, omelett, scrambled, att baka med. Du fattar.

Här har jag ingen liknande produkt att rekommendera åt vegetarianer. Tyvärr. Ägg är så mångsidigt i matlagning att det verkligen är svårt att hitta en vegetarisk produkt som fungerar på samma sätt. 

7. Olivolja

Olivolja kan du steka i, tillreda såser på, ringla över maten, you name it. Olivolja är verkligen ett måste till kökets basutrustning.

8. Ris

Har du ris i skåpet behöver du aldrig i alla fall gå hungrig. Koka, ångkoka, stek. Ät som tillbehör, i en gratäng, som en huvudrätt. 

9. Vitlök

Vitlök, på samma sätt som lök, ger dit mat en guldkant. 

10. Tomatkross på burk

Tomatkross på burk är enkelt att tillreda såser, grytor, gratänger och soppor på. Hållbarheten brukar vara mycket lång, så det skadar inte att alltid ha en eller två burkar god tomatkross i torrskåpet.

11. Havregryn

Havregryn kan du koka gröt på och baka med. Mixa sönder till en mjöl och använd till att baka muffins och bröd. Havregryn är både goda och billiga, en härlig kombination speciellt för studeranden som kanske har lite knappt med pengar.

12. Linser / Bönor 

Fungerar i alla möjliga soppor och grytor, går att använda i olika Buddha Bowls eller laga biffar på.  Jag föredrar röda linser, svarta bönor och kikärter.

13. Potatis 

Potatis, på samma sätt som ris, fungerar i det mesta och flesta sorters rätter. Potatis hade vi inte nu hemma, och de facto har vi det ganska sällan. Här äts det mest ris och nudlar :) Men det ändrar inte på att potatis är bra att ha.

14. Ekologiska buljongtärningar

Tillför smak på ett enkelt sätt. De ekologiska buljongtärningarna är mycket bättre än vanliga buljongtärningar, de är mjuka och maffiga.

15. Tabasco / Chilipulver / Chilisås

Sist men inte minst: chilisås. VI har alltid flera olika hemma, men både jag och Erik föredrar tabasco och srirasha. Tabasco fungerar i rätter från väst, srirasha i rätter från öst. Enkelt.

 

Där var det, en enkel lista. Eftersom vi har av allt (utom potatis) hemma, så finns det ingen orsak för mig att klaga över att jag inte har något att äta här. Ändå beställer vi take-away ibland. Bara för att du alltid KAN laga något betyder det inte att du orkar. Men det hjälper i alla fall lite under vardagen att veta att det finns saker att tillreda mat på. Prova till exempel på en snabb lins- och tomatsoppa (tomatkross, grönsaksbuljongtärning, linser, peppar och lök), eller en linsgryta (tomatkross, grönsaksbuljongtärning, linser, peppar, grädde, smör, tabasco, vitlök och lök), en shakshuka (tomatkross, grönsaksbuljongtärning, ägg, peppar och lök)


Fyra ingrediensers blåbärspaj

Skrivet av Sofie Sergelius 10.09.2018

Kategorier:

Blåbärspaj på enbart fyra ingredienser är min pappas favoritpaj. Pajdegen är hård och knäckig, och kanterna som är lite brända är de bästa bitarna :) Fyllningen består bara av blåbär med lite socker på. Nej en lättare paj är nog svår att hitta.

Det här är ett av de enklaste recepten någonsin, och en paj som passar bra att tillreda tillsammans men barn. Den här bruka jag och pappa göra när jag var liten. Ingenting ska vispas. Det är bara att röra ihop tre av fyra ingredienser och toppa pajen med den fjärde ingrediensen. 

En annan bra sak med den här pajen är att den lätt går att justera just till din pajform! 1/5 smör + 2/5 socker + 2/5 mjöl! Fyll med passlig mängd blåbär, eller hallon om du känner för det. Ifall du anser att det här inte är tillräckligt tydliga instruktioner så finns receptet i exakta mått här nedan.

Blabarspaj

PAPPAS BLÅBÄRSPAJ

75 g mjukt smör

105 g socker

105 g vetemjöl

250 g blåbär

1 msk socker

 

Värm ugnen till 200 grader.

Rör ihop med mjuka smöret (inte smält) med socker och vetemjöl.

Tryck ut i en pajform (formen jag använde var 25 x 25 cm). Häll blåbären på pajbotten och strö över lite socker.

Grädda blåbärspajen i mitten av ugnen i 30 minuter tills kanterna blivit mörkbruna.

Servera pajen med vaniljglass.

TIPS: Vill du att pajen är lite mjukare vid servering lönar det sig att låta pajen dra sig i kylskåp i 12 timmar.

Blabarspaj pappas andra


Karljohan­svamp­pulver

Skrivet av Sofie Sergelius 09.09.2018 | 2 kommentar(er)

Finmalda torkade karljohansvampar ger salta maträtter en efterlängtad umami kick. Rör ner en tesked av pulvret i olika pastasåser, soppor och grytor, det tar verkligen rätten till en ny nivå! 

Börja med att torka den svamp du har genom att följa instruktionerna du hittar HÄR. Sen är det bara att plocka fram en sådan liten mixer, du vet en liten burk med ett bett i botten som du kopplar en stavmixer till.  

Torkad karljohansvamp burk

Häll önskvärd mängd torkade svampar i mixern. Mal sönder tills det bildats en riktigt fint pulver. Så enkelt är det! Kom ihåg att det är ganska starkt till smaken, så en mycket liten sats räcker länge. Använd pulvret till exempel till olika vilträtter, såsom grytor och såser.

Karljohansvamppulver mainKarljohansvamppulver

Här ser du det färdiga pulvret, snyggt ljusbrunt med en alldeles otrolig doft! Det var mamma som skrev taggen på burkarna :) Burken jag tar hem till Vasa är lite mindre, men det kommer nog att räcka hur länge som helst.  Jag ska försöka laga ett par olika recept där svamppulvret gör sig väl, så stay tuned! Jag ser fram emot att laga en mustig älgbolognese nu under hösten, där kommer svamppulvret att passa som svampen i skogen. Ignorera min humor, den är inte vidare bra såhär på söndagar. Ciao!


Torkad karljohansvamp

Skrivet av Sofie Sergelius 08.09.2018

Har du varit i svampskogen och har en hel hög med karljohansvamp på köksbordet som du inte vet vad du ska ta dig till med? Är frysen full? Du hinner inte äta allt färskt? Då är torkade svampar något för dig! Här har jag nu gjort en steg-för-steg guide över hur du på absolut bästa sätt ser till att dina svampar håller fram till nästa säsong.

Att torka svamp är inte alls så svårt, du behöver ingen specialutrustning egentligen, men det underlättar naturligtvis att ha en frukt- och svamptork. Det är inget måste, bara nice to have. Under speciellt bra svampår (så som fjolåret och det här året) har vi (mina föräldrar och jag....mest mina föräldrar) plockat kilovis med svamp, och då räcker det inte med att äta svamp till varje måltid och frysa in resten. Att torka svampar är det bästa sättet att bevara all smak, och säkerställa att det alltid finns svamp tillgängligt. Då är det bra att ha en svamptork och en ugn till hands.

Karljohansvamp Vasabladet

Efter en vecka på vår sommarstuga har jag nu samlat ihop ett par kilo svamp (största hittade vi igår på fredag, som vägde 455 g), vilket betyder att både ugnen och svamptorken varit igång under flera dagar. Men nu är årets svampskörd, för min del, pulkassa (som man säger på finska). Nu drar jag och min ursnygga Vasabladet tröja till Åbo på middag och sen vidare till Helsingfors för att träffa mummi och ukki. Men först -- ett inlägg om hur du torkar svamp, steg-för-steg! Förklaringen och de enskilda stegen finns under varje bild. Easy!

Karljohansvamp rensa forsta

Steg 1. Börja med att plocka fram ett skärbräde, en svampkniv och en kökskniv.


 

Karljohansvamp ren

Steg 2. Rensa och rengör svampen med svampkniven. Skär bort dåliga bitar och borsta bort allt smuts.


 

Karljohansvamp rensa andra

Steg 3. Skär bort hatten från foten. Kolla att det inte finns maskar i foten.


 

Karljohansvamp skivad forsta

Steg 4. Skiva foten i tunna skivor på längden.


 Karljohansvamp skivad andraKarljohansvamp skivad tredje

Steg 5. Skiva hatten i tunna skivor. Ta bort dåliga mask-äta bitar ifall det finns.


 

ALTERNATIV 1:

Torka i ugnenKarljohansvamp skivor

Steg 6. Placera skivorna på ett bakplåtspapper och värm ugnen till 50 grader.


 Torkad svamp i ugn bredTorkad svamp i ugn oppen

Steg 7. Torka svamparna på i mitten av ugnen i cirka 7 timmar. Se till att hålla luckan lite öppen, till exempel genom att placera en stekspade mellan ugnsluckan och ugnen.

Steg 8. Häll svamparna efter 7 timmar i en stor ugnsform och fortsätt torka dem längst ner i ugnen i ytterligare 5 timmar, eller tills de känns torra. 


 

ALTERNATIV 2:

Torka med en frukt- och svamptork 

Sienikuivuri forstaSienikuivuri andra

Steg 6. Placera svampskivorna i en frukt- och svamptork, kör på inställning 2 i 7 timmar.


 

Förvara de torkade svamparna i lufttäta burkar med lock. Jag är inte säker på hållbarheten, men jag har ännu en burk med karljohan i köksskåpet som är helt prima. Ja så minst 2 år håller de ifall man förvarar dem rätt, och ifall man ser till att svampskivorna verkligen är kruttorra då man häller över dem i burkar.

Karljohansvamp torkad glasburk

Hur ska du då använda de torkade svamparna? Jo genom att blötlägga den mängd svampar du vill använda i kallt vatten i cirka 5 minuter innan användning. Så enkelt är det! Och häll för guds skull inte bort vattnet du blötlagt svamparna i - det är där all smak finns.


Glutenfria äppel­våfflor

Skrivet av Sofie Sergelius 07.09.2018

Kategorier:

Äppelsäsongen är som bäst, och det passar mig mer än väl. Enda som harmar mig är att jag själva inte har ett äppelträd, utan måste nöja mig med det som går att hitta i butiken. Inte råkar någon ha extra äpplen jag kan komma och hämta? Pretty please? :)

Medan jag är på min semester har jag bestämt mig för att satsa lite extra på bloggen, som tyvärr ofta får lida av mitt yrke. Det känns lite för jobbigt att efter att ha arbetat med Vasabladets recept hela dagen ännu tillreda något nytt till bloggen. Ah, men nu då jag har all tid i världen (ännu två veckor framöver) alternerar jag min tid mellan bloggen, skönlitteratur (just nu mest Michael Crichton) och böcker om digital marknadsföring (for the fun of it I suppose). 

Glutenfria appelvafflor

Det här receptet är ganska basic, men med extra mycket kryddor och rivet äppel. Måste inflika här att jag blev rätt nöjd med bilderna, for once, eftersom jag inte hade bråttom. I vanliga fall har jag minst tre rätter som ska fotas, och då lider kvaliteten eftersom jag vid det laget oftast redan är ganska trött. Den som tycker att det bara är "lätt" och "roligt" att skapa recept till tidningen, har säkert aldrig gjort det.  Klart att det är kul, men en studiodag hör definitivt till de tyngre arbetsdagarna. Det är så annat med bloggen, då det inte finns en deadline. Det är bara att tuta och köra.

Don't get me wrong, jag tycker om att laga recept till tidningen, men ibland är det ganska tungt, speciellt med tanke på allt annat jobb som ska göras. Därför känns det så skönt nu med bloggen, som bara är en hobby. Helt samma om det bara är jag som läser inläggen vid ett senare skede, jag gör ju det här bara för mig själv. 

Det var allt om bloggandet för den här gången, nu finns receptet på frasiga och kryddiga äppelvåfflor under den här bilden. Enjoy ♥

Glutenfria appelvafflor nara

GLUTENFRIA ÄPPELVÅFFLOR

 0,5 dl havregryn

2 dl havremjöl

1 dl mandelmjöl

1 tsk kanel

2 krm ingefära

1 krm vaniljpulver

2 tsk bakpulver

1 krm muskotnöt

0,5 krm malen nejlika

1 msk lönnsirap

2 ägg

4 dl mjölk

300 g rivet äpple

100 g smält smör

Kolasås, pekannötter och vispbar vaniljsås till servering

 

Rör ihop alla torra ingredienser. Vispa ner lönnsirap, ägg och mjölk och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt det rivna äpplet och det smälta smöret.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. Servera våfflorna med kolasås, vispad vaniljsås och pekannötter.

Glutenfria appelvafflor tredje

Inte sugen på just äpplen? Du kan såklart prova byta ut det rivna äpplet till exempel mot päron. Det fina med just våfflor och plättar är att så fort du har ett fungerande basrecept kan du byta ut de olika smaksättningarna helt enligt eget tycke. Under hösten tänker jag ännu laga ett par olika sorters våfflor med grönsaker  och frukter i säsong. Vänta bara till halloween, då blir det pumpavåfflor!

Glutenfria appelvafflor aten

Nu tar jag och kryper ner i soffan med den extremt spännande boken som går under namnet "Coca-Cola sodat", som beskriver Coca-Colas och Pepsis rivalitet. Jag är urusel på att läsa på finska så passade på att öva mig lite- Efter det är det dags för "Dragon teeth" av Michael Crichton (ja just han som skrivit Jurassic Park). Ciao.


Svampsmörgås med karljohan­svamp

Skrivet av Sofie Sergelius 05.09.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Färsk svamp, färsk karljohan, är nog det bästa med hösten! Igår då jag kände mig hungrig gick jag med mina super stiliga crocks bakom vårt förråd och sökte efter svamp som jag kunde äta till lunch. Det finns så galet mycket karljohan i år igen, så jag var nog 95% säker på att jag hittar en färsk helt sådär bara. Och just så gick det också. Jag till och med dokumenterade det på min insta stories --> sofiesergelius

Som ifjol finns det så mycket svamp att vi bara snubblar över dem. På måndag var vi en timme på promenad i skogen och fick en hel korg full, och då sökte vi alltså inte aktivt. Mamma och pappa har redan plocket flera kilogram under den senaste veckan. Crazy. Nu har vi torkat svampar dygnet runt  i 2 dagar, och pappa gjorde det dessutom hela förra veckan. Men nu ville jag ha en färsk svamp jag snabbt kunde slänga ihop en sås på, då duger det inte med torkad svamp. Bara för att de nu finns så mycket i skogen, annars fungerar ju torkad helt lika bra. Men jag och mina gula skor tog ett par steg ut - et voilà. Stor fin svamp = en snabb och enkel lunch är serverad.

Karljohansvamp smorgas

KARLJOHANSVAMPSMÖRGÅS

100 g karljohansvamp (den jag plocka var 92 gram)

1 msk smör

2 krm salt

1 krm peppar

1 dl grädde

0,5 grönsaksbuljongtärning

2 skivor levainbröd

färsk timjan och grovmalen svartpeppar

 

1. Skär svampen på hälft för att kolla att det inte finns maskar.

Karljohansvamp smorgas halverad2Kolla vilket praktexemplar! Det var som att skära i ett äpple!

2. Rensa och finhacka svampköttet.

Karljohansvamp smorgas stekpanna

Finhackad karljohansvamp

 

 
3. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek svampen tills den blivit mjuk och fått riktigt lite färg. Krydda med salt och peppar.
 
4. Rör ner hälften av grädde och grönsaksbuljongtärningen och rör om. Låt såsen sjuda i ett par minuter. Rör ner resten av grädden då såsen blivit riktigt tjock och låt sjuda en liten stund till.
 
5. Rosta brödskivorna och toppa med svampsåsen. Strö över lite färsk timjan och grovmalen svartpeppar.

Hallonsaft

Skrivet av Sofie Sergelius 04.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Att koka egen saft är ingen vidare konst, speciellt om du väljer att göra som jag gjort och kokar upp ett koncentrat. Sen är det upp till var och en hur stark man vill ha saften. Jag tyckte det smaka bra med 1/3 saft mot 2/3 vatten. Prova dessutom att byta ut det vanliga vattnet mot bubbelvatten, ja eller varför inte skumppa?

Hallonsaft

HALLONSAFT

1 kg hallon
3 dl vatten
2 dl socker

Koka upp vattnet och tillsätt hallonen. Låt koka i 10 minuter.

Sila av saften genom en finmaskig sil, och häll tillbaka saften i kastrullen. Tillsätt sockret och fortsätt koka saften i 5 minuter tills sockret smält.

Häll över saften i en steriliserad glasflaska.


Veckolista Världen Runt

Skrivet av Sofie Sergelius 03.09.2018

Taggar:

Veckolistor är något systersajten Sevendays hållit på med redan en längre tid, och som vi provade på här på Foodly ett tag. Men nu har jag och Julia koordinerat ett par teman som passar båda två. Den här veckan är det tema Världen Runt, och jag skapade en lista åt bloggarna som alla som har lust kan fylla i. 

Egentligen har jag min första semesterdag i dag, men hade totalt glömt att skicka in blogglistan på fredag före jag klockade ut. Ibland går det så. har sett så mycket fram emot den här semestern, känns som att jag är heeelt slut efter sommarens jobb. Och bröllopet (som du kan läsa om HÄR och HÄR) var inte precis en semester. Så nu har jag igår tagit tåget till Åbo där pappa plocka upp mig samtidigt som han förde mamma på en arbetsresa till Silja Line. Från Åbo körde vi till vår sommarstuga som är på en ö i Kimito skärgård. 

Nu sitter jag vid köksbordet, men flaska kombucha i ena handen och andra dansande över tangentbordet, doften av torkade Karl-Johan svampar flytandes genom luften, och svarar på listan jag slängde ihop. Jag tycker i alla fall att det är roligt att svara på listor, det skapar en viss struktur över mina tankar. Och det går lätt att drömma bort sig, även om jag definitivt inte kan klaga på min vy över den finska skärgården just nu. Vindstilla, soligt och närmare 22 grader ute. En perfekt sensommar/ tidig höstdag

Men without further ado, här kommer min ifyllda lista med temat mat runt om i världen:

Veckans lista med temat världen runt

1. Favoriträtt från en annan kontinent

Utan tvekan sushi! Jag vet inte hur många gånger jag än skrivit det så kommer jag inte ifrån det att jag haft samma favoriträtt sedan jag var 10 år gammal. Under årens lopp har min smak för olika sushin utvecklats och vissa sorter jag tidigare inte brydde mig om har stigit upp som favoriter. Samma gäller naturligtvis de olika variationerna, såsom sushiskålar etc. Men min favorit är det och kommer säkerligen inte att ändras any time soon.


2. Favoritdryck på stranden

I tropikerna känns det helt enkelt rätt med kallt kokosvatten, men inte tackar jag nej till en Corona med lime heller för den delen. I Spanien känns det som att sangria släcker törsten bäst, medan jag hemma i Finland föredrar vichyvatten, helst med äppelsmak. Det är roligt hur smakpreferenserna varierar beroende på var i världen man befinner sig. Ja det har att göra med värmen också, men det finns helt enkelt vissa saker som bara hör ihop, just som Spanien och Sangria. Mina bästa Sangriarecept finns att hitta HÄR i fall någon annan tycker som jag.

Cavasangria
3. Matstaden jag vill besöka

Har hur länge som helt velat till Melbourne! Det verkar vara en riktig food capital just nu, eller nåh redan en tid tillbaka. 

New Orleans är också en stad jag otroligt gärna skulle besöka. Älskar alla cajunsmaker och sku gärna lära mig mera om dem. Och beignets sku jag så villa prova på!


4. En maträtt från asien/amerika/europa jag vill lära mig tillreda

Att experimentera i köket känns naturligt, och på det viset har jag nog ganska långt provat på allt som jag verkligen vill prova på, med undantag av vissa maträtter som kräver specialutrustning som jag inte har. Men jag söker ständigt efter nya ramenskålar, recept på dumplings, the ultimate burger och recept på perfekt pizzabotten. 


5. Ett land jag vill besöka på grund av matkulturen

Indien är ett land jag aldrig varit till, och skulle vela besöka mest just på grund av maten. Samma gäller de facto Nepal. Det är länder som jag annars inte är vidare intresserad av, men på grund av den rika matkulturen och historien skulle jag gärna spendera lite tid i bägge länder. Och sen skulle jag naturligtvis vela spendera närmare ett år i Japan, resa runt och bara äta. Det skulle vara drömmen. Får inte heller glömma Syd-Korea som jag super gärna skulle besöka och äta mig igenom.


6. Maträtten som får mig att önska att jag var född i Japan

Sushi utan tvekan. Behöver säkert inte förklara desto mera :) Sushi är även den huvudsakliga orsaken till att jag inte kunde tänka mig vara vegan. Allt annat kan jag leva utan (inte vidare lätt eller entusiastiskt, men de kunde gå).

Sushi hos mamma och pappa
7. Min ultimata femrätters världsmeny 

Om vi tänker som så att menyn inte behöver fungera ihop, utan bara är en lista på härliga maträtter jag gärna skulle äta, så skulle min meny se ut som följande:

nr 1. Olika Hong Kong dumplings, både ångkokade och friterade

nr 2. Sushi och sashimi med lätt bränd lax, pilgrimsmusslor och tonfisk

nr 3. Peking anka (med plommonsås)

nr 4. Crispy softshell crab (asian fusion med thailändska smaker)

nr 5. Gelato, och kanske något riktigt lyxigt med matchapulver

Den här menyn fungerar ju inte ihop, men det är nu i alla fall en meny jag aldrig skulle kunna motstå ifall den erbjuds. Som man ser är det asiatiska smaker som gäller.


8. Mitt favorit resemål

Asien. Älskar de olika kulturerna, maträtterna och traditionerna. Sant att jag aldrig besökt Afrika eller Syd-Amerika, men om jag får välja bär det av österut.


9. Om jag skulle flytta till ett annat land skulle jag flytta till ...

Japan. Jag har länge velat bo i Tokyo, ens en kort stund. Ångrar lite att jag inte försökte åka dit på utbyte. Vet inte om det sku ha gått att organisera men det är en tanke som alltid blivit kvar. Kanske nån dag ännu.


10. Min version av Eat-Pray-Love 

Vi leker med tanken att jag har mera pengar än jag kunde göra mig av med, och ett år på mig att göra helt vad jag ville, då skulle min version av boken Eat-Pray-Love se ut så här:

Först fyra månaderna skulle jag spendera i Europa. Köra runt i Tyskland, Frankrike, Italien och Grekland. Säkert skulle det bli lite stops along the way, men största delen av tiden skulle jag nog spendera i Italien. 

Därifrån skulle det bära av mot Amerika. Flyga till New York, hyra bil och köra mot Florida, genom sydstaterna, upp längs med kusten (San Diego, LA, San Fransisco), vidare mot Seattle. Därifrån ett plan vidare/tillbaka mot Costa Rica och Panama. 

Sist men inte minst skulle jag spendera sista tiden i Asien och Oceanien. Australien och Nya Zeeland, vidare mot Singapore, Malaysien, Thailand, Kambodja, Japan, Syd-Korea, Kina, Nepal, Indien och sen hem.

.

.

.

Blev riktigt resesjuk av den här sista planen. Kanske man någon dag verkligen kunde göra allt det, i små etapper :) Det finns så mycket fint att se, mat att äta, ingredienser att prova på. 

Men nu ska jag avsluta, kan inte sitta vid datorn då det är så här fint väder! Nu fortsätter jag semestern - ciao!


Jordgubbs nice cream bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 30.08.2018

Kategorier:

I dag har det varit en lite annorlunda dag på jobbet - vi ska ha en bloggarträff för både Foodly och Sevendays på kvällen! dagen har gått åt till att jag och Julia (som jobbar på Sevendays)förberett inför det. Presentationer ska lagas, arbetsrummet städas och snacks ska handlas. Men det är ju bara roliga grejer :) Julia har dessutom dokumenterat typ hela arbetsdagen på Sevendays insta stories - gå in och kolla innan det försvinner.

Kvällens program med bloggarna handlar om hur man skriver bra blogginlägg (som Julia drar), sökmotoroptimering och Google Analytics (som jag går igenom). Det här kommer att bli kul, och vi hoppas att det blir en del diskussion eftersom det säkert finns en hel del vi inte tänkt på. 

För att jag sku orka hela kvällen så åt jag lite nice cream till mellanmål, rekommenderar verkligen det! Jag gjorde den här egentligen redan på måndag kväll, men eftersom det blev en stor sats kunde jag frysa ner över hälften som jag nu kunnat mumsa på i hela tre dagar. Men nu är det slut, och jag ska planera en annan smak att tillreda tills imorgon kväll. 

Jordgubbs nicecream main

JORDGUBBS NICE CREAM

3 frysta bananer

1 dl jordgubbar

 

Toppings

10 g granola

frysta blåbär

färska jordgubbar

 

Mixa de frysta bananerna i en blender tills de bildats en krämig med tjock glass. Ta bort hälften av glassen och placera i en skål.

Tillsätt rensade jordgubbar i mixen som blivit kvar i blendern och mixa till en jämn glass.

Toppa med allt smått och gott såsom färska jordgubbar och frysta blåbär.