Sofies header

Hallonsaft

Skrivet av Sofie Sergelius 04.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Att koka egen saft är ingen vidare konst, speciellt om du väljer att göra som jag gjort och kokar upp ett koncentrat. Sen är det upp till var och en hur stark man vill ha saften. Jag tyckte det smaka bra med 1/3 saft mot 2/3 vatten. Prova dessutom att byta ut det vanliga vattnet mot bubbelvatten, ja eller varför inte skumppa?

Hallonsaft

HALLONSAFT

1 kg hallon
3 dl vatten
2 dl socker

Koka upp vattnet och tillsätt hallonen. Låt koka i 10 minuter.

Sila av saften genom en finmaskig sil, och häll tillbaka saften i kastrullen. Tillsätt sockret och fortsätt koka saften i 5 minuter tills sockret smält.

Häll över saften i en steriliserad glasflaska.


Veckolista Världen Runt

Skrivet av Sofie Sergelius 03.09.2018

Taggar:

Veckolistor är något systersajten Sevendays hållit på med redan en längre tid, och som vi provade på här på Foodly ett tag. Men nu har jag och Julia koordinerat ett par teman som passar båda två. Den här veckan är det tema Världen Runt, och jag skapade en lista åt bloggarna som alla som har lust kan fylla i. 

Egentligen har jag min första semesterdag i dag, men hade totalt glömt att skicka in blogglistan på fredag före jag klockade ut. Ibland går det så. har sett så mycket fram emot den här semestern, känns som att jag är heeelt slut efter sommarens jobb. Och bröllopet (som du kan läsa om HÄR och HÄR) var inte precis en semester. Så nu har jag igår tagit tåget till Åbo där pappa plocka upp mig samtidigt som han förde mamma på en arbetsresa till Silja Line. Från Åbo körde vi till vår sommarstuga som är på en ö i Kimito skärgård. 

Nu sitter jag vid köksbordet, men flaska kombucha i ena handen och andra dansande över tangentbordet, doften av torkade Karl-Johan svampar flytandes genom luften, och svarar på listan jag slängde ihop. Jag tycker i alla fall att det är roligt att svara på listor, det skapar en viss struktur över mina tankar. Och det går lätt att drömma bort sig, även om jag definitivt inte kan klaga på min vy över den finska skärgården just nu. Vindstilla, soligt och närmare 22 grader ute. En perfekt sensommar/ tidig höstdag

Men without further ado, här kommer min ifyllda lista med temat mat runt om i världen:

Veckans lista med temat världen runt

1. Favoriträtt från en annan kontinent

Utan tvekan sushi! Jag vet inte hur många gånger jag än skrivit det så kommer jag inte ifrån det att jag haft samma favoriträtt sedan jag var 10 år gammal. Under årens lopp har min smak för olika sushin utvecklats och vissa sorter jag tidigare inte brydde mig om har stigit upp som favoriter. Samma gäller naturligtvis de olika variationerna, såsom sushiskålar etc. Men min favorit är det och kommer säkerligen inte att ändras any time soon.


2. Favoritdryck på stranden

I tropikerna känns det helt enkelt rätt med kallt kokosvatten, men inte tackar jag nej till en Corona med lime heller för den delen. I Spanien känns det som att sangria släcker törsten bäst, medan jag hemma i Finland föredrar vichyvatten, helst med äppelsmak. Det är roligt hur smakpreferenserna varierar beroende på var i världen man befinner sig. Ja det har att göra med värmen också, men det finns helt enkelt vissa saker som bara hör ihop, just som Spanien och Sangria. Mina bästa Sangriarecept finns att hitta HÄR i fall någon annan tycker som jag.

Cavasangria
3. Matstaden jag vill besöka

Har hur länge som helt velat till Melbourne! Det verkar vara en riktig food capital just nu, eller nåh redan en tid tillbaka. 

New Orleans är också en stad jag otroligt gärna skulle besöka. Älskar alla cajunsmaker och sku gärna lära mig mera om dem. Och beignets sku jag så villa prova på!


4. En maträtt från asien/amerika/europa jag vill lära mig tillreda

Att experimentera i köket känns naturligt, och på det viset har jag nog ganska långt provat på allt som jag verkligen vill prova på, med undantag av vissa maträtter som kräver specialutrustning som jag inte har. Men jag söker ständigt efter nya ramenskålar, recept på dumplings, the ultimate burger och recept på perfekt pizzabotten. 


5. Ett land jag vill besöka på grund av matkulturen

Indien är ett land jag aldrig varit till, och skulle vela besöka mest just på grund av maten. Samma gäller de facto Nepal. Det är länder som jag annars inte är vidare intresserad av, men på grund av den rika matkulturen och historien skulle jag gärna spendera lite tid i bägge länder. Och sen skulle jag naturligtvis vela spendera närmare ett år i Japan, resa runt och bara äta. Det skulle vara drömmen. Får inte heller glömma Syd-Korea som jag super gärna skulle besöka och äta mig igenom.


6. Maträtten som får mig att önska att jag var född i Japan

Sushi utan tvekan. Behöver säkert inte förklara desto mera :) Sushi är även den huvudsakliga orsaken till att jag inte kunde tänka mig vara vegan. Allt annat kan jag leva utan (inte vidare lätt eller entusiastiskt, men de kunde gå).

Sushi hos mamma och pappa
7. Min ultimata femrätters världsmeny 

Om vi tänker som så att menyn inte behöver fungera ihop, utan bara är en lista på härliga maträtter jag gärna skulle äta, så skulle min meny se ut som följande:

nr 1. Olika Hong Kong dumplings, både ångkokade och friterade

nr 2. Sushi och sashimi med lätt bränd lax, pilgrimsmusslor och tonfisk

nr 3. Peking anka (med plommonsås)

nr 4. Crispy softshell crab (asian fusion med thailändska smaker)

nr 5. Gelato, och kanske något riktigt lyxigt med matchapulver

Den här menyn fungerar ju inte ihop, men det är nu i alla fall en meny jag aldrig skulle kunna motstå ifall den erbjuds. Som man ser är det asiatiska smaker som gäller.


8. Mitt favorit resemål

Asien. Älskar de olika kulturerna, maträtterna och traditionerna. Sant att jag aldrig besökt Afrika eller Syd-Amerika, men om jag får välja bär det av österut.


9. Om jag skulle flytta till ett annat land skulle jag flytta till ...

Japan. Jag har länge velat bo i Tokyo, ens en kort stund. Ångrar lite att jag inte försökte åka dit på utbyte. Vet inte om det sku ha gått att organisera men det är en tanke som alltid blivit kvar. Kanske nån dag ännu.


10. Min version av Eat-Pray-Love 

Vi leker med tanken att jag har mera pengar än jag kunde göra mig av med, och ett år på mig att göra helt vad jag ville, då skulle min version av boken Eat-Pray-Love se ut så här:

Först fyra månaderna skulle jag spendera i Europa. Köra runt i Tyskland, Frankrike, Italien och Grekland. Säkert skulle det bli lite stops along the way, men största delen av tiden skulle jag nog spendera i Italien. 

Därifrån skulle det bära av mot Amerika. Flyga till New York, hyra bil och köra mot Florida, genom sydstaterna, upp längs med kusten (San Diego, LA, San Fransisco), vidare mot Seattle. Därifrån ett plan vidare/tillbaka mot Costa Rica och Panama. 

Sist men inte minst skulle jag spendera sista tiden i Asien och Oceanien. Australien och Nya Zeeland, vidare mot Singapore, Malaysien, Thailand, Kambodja, Japan, Syd-Korea, Kina, Nepal, Indien och sen hem.

.

.

.

Blev riktigt resesjuk av den här sista planen. Kanske man någon dag verkligen kunde göra allt det, i små etapper :) Det finns så mycket fint att se, mat att äta, ingredienser att prova på. 

Men nu ska jag avsluta, kan inte sitta vid datorn då det är så här fint väder! Nu fortsätter jag semestern - ciao!


Jordgubbs nice cream bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 30.08.2018

Kategorier:

I dag har det varit en lite annorlunda dag på jobbet - vi ska ha en bloggarträff för både Foodly och Sevendays på kvällen! dagen har gått åt till att jag och Julia (som jobbar på Sevendays)förberett inför det. Presentationer ska lagas, arbetsrummet städas och snacks ska handlas. Men det är ju bara roliga grejer :) Julia har dessutom dokumenterat typ hela arbetsdagen på Sevendays insta stories - gå in och kolla innan det försvinner.

Kvällens program med bloggarna handlar om hur man skriver bra blogginlägg (som Julia drar), sökmotoroptimering och Google Analytics (som jag går igenom). Det här kommer att bli kul, och vi hoppas att det blir en del diskussion eftersom det säkert finns en hel del vi inte tänkt på. 

För att jag sku orka hela kvällen så åt jag lite nice cream till mellanmål, rekommenderar verkligen det! Jag gjorde den här egentligen redan på måndag kväll, men eftersom det blev en stor sats kunde jag frysa ner över hälften som jag nu kunnat mumsa på i hela tre dagar. Men nu är det slut, och jag ska planera en annan smak att tillreda tills imorgon kväll. 

Jordgubbs nicecream main

JORDGUBBS NICE CREAM

3 frysta bananer

1 dl jordgubbar

 

Toppings

10 g granola

frysta blåbär

färska jordgubbar

 

Mixa de frysta bananerna i en blender tills de bildats en krämig med tjock glass. Ta bort hälften av glassen och placera i en skål.

Tillsätt rensade jordgubbar i mixen som blivit kvar i blendern och mixa till en jämn glass.

Toppa med allt smått och gott såsom färska jordgubbar och frysta blåbär.

 

 

 


Instragramkonton värda att följa

Skrivet av Sofie Sergelius 26.08.2018

Taggar:

Instagram är definitivt det sociala mediet jag använder mest. Jag är inte kanske världens aktivaste med att uppdatera, men det hindrar inte mig från att öppna appen minst 14 gånger per dag för att se på vackra bilder. De flesta konton jag följer är (surprise, surprise) matkonton: matstylister, fotografer, bloggare och matmagasin. Men under det här året har det slunkit in en del bröllopskonton (fotoinspiration), heminredning, blommor, och resekonton.  

De flesta dagar räcker det för mig att bara skrolla och dricka in allt det vackra, men ibland bara måste jag prova något jag sett på instagram. Eftersom denna app ger mig så mycket glädje tänkte jag dela med mig en lista på mina (för tillfället) favoritkonton som verkligen är värda att åtminstone kolla upp.

Här är mina favorit instragramkonton som dagligen överöser mig med inspiration

Följande konton kommer inte i någon specifik ordning, och dessa favoriter är de facto utvalda på basis av vilka konton som oftast kommer upp i mitt flöde.  So without further ado - mina favoriter --> 

Privatkonton

@elsas_wholesomelife

 Ellie har helt galet snygga bilder både på mat och olika resor/resedestinationer. Man blir helt enkelt på gott humör av hennes bilder. 

elsas wholesomelife


 

@vanillaandbean

Traci har roliga och glada bilder som ger inspiration till att äta mera vegetariskt. Väl värt att kika in på!

vanillaandbean


 

@soppahanna

Hanna är verkligen värd att följa redan enbart för alla super restaurangrecensioner hon gör. Om Hanna har tyckt om en restaurang så litar jag på kvaliteten, och jag är ju känd för att vara en helt hemsk matsnobb ibland. Borde säkert jobba på det. Medan jag gjorde min praktik på Maku sa en av styliserna där att jag borde göra som Hanna och starta en Youtube vlogg. Nu ångrar att jag inte gjorde det tre år sedan. Men kanske det inte ännu är för sent :)

soppahanna


 

@sarah_fel

Bakning, bröd och snygga vinklar. Jag tycker om idén att hon återanvänder olika motiv men från en annan vinkel. Det borde man själv också börja göra.

sarah fel


 

@bealubas

Utöver snygga bilder har Bea även matfotografi tips under sina insta stories, så man kan lära sig samtidigt som man njuter av en visuellt tilltalande profil. 

bealubas


 

@thekitchenmccabe

Varma, mörka och mysiga bilder på mat - det får man under Kayleys konto. Jag älskar att hon ofta helt bokstavligen har ett finger med i fotot. Happening men på ett lugnt sätt liksom.

thekitchenmaccabe


 

@selva_sonali

Blir man inte bara helt enkelt glad av att se på Selvas insta så är det nog något som är fel. Jag sku aldrig klara av att göra lika söta bakverk som hon. Så jag nöjer mig med att få min dagliga dregel dos från hennes konto.

selva sonali


 

@vaimomatskuu

Ett av mina favoritkonton på finska sidan är just Juulias Vaimomatskuu. Humor blandat med mat och livsstil. Helt super kombination! Dessutom ger hon helt jätte bra restaurangtips!

vaimomatskuu


 

@twiggstudios

Jag absolut älskar Aimees stil! Mörkt men inte dystert. Man kan bra ha ett matkonto där alla bilder inte är på en färdig maträtt, och just det ser man så klart under twiggstudios. Inspiration i överflöd!

twiggsstudio


 

@alphafoodie

Samira har snygga bilder, lärorika videon och överlag en snygg stil Hon och naturally.jo (som kommer längre ner i inlägget) har en hel del gemensamt. Oavsett så absolut älskar jag hennes konto.

alpha foodie


 

@georgeats

Georgias insta är fylld med mat som jag i alla fall tror att jag kunde laga hemma. Snygga bilder på enkla maträtter - det tycker jag om.

georgeeats


 

@_delighted

Agatas konto är ett av de nyaste jag börjat följa, men har snabbt blivit min absoluta favorit. Se bara på dom här färgerna! Snyggt, färggrant men ändå otroligt stilrent. Man känner alltid igen hennes bilder, hon är definitivt one  of a kind! Hon har även super snabbt samlat åt sig en trogen följarskara. Nån dag vill jag ha ett liknande konto som hon.

delighted


 

@nadiadamaso_

En Schweizisk flicka som är helt galet duktig både på recept och på att skriva. Nadia var bland de första jag börja följa på instagram, och det är roligt att se hur hennes konto utvecklats under de senaste åren.

nadiadamaso


 

@honeytanie

Tanya har bloggen Honeytanie där man verkligen hittar allt möjligt roligt att tillreda på grönsaker.  Men det jag älskar mest är hennes simpla stil. Allt ser gott ut och bilderna är eleganta. Inget extra tjafs.

honeytanie


 

@apaltynowicz

En av de vackraste kontona (enligt mig) på instagram. Hennes namn är typ omöjligt att uttala, och hennes bilder är så vackra att jag vill gråta över att dom inte är mina. 

apaltynowicz


 

@themodernproper

Holly och Nathalie som tillsammans har bloggen The Modern Proper bjuder på enkla moderna recept för hemmakocken. Överlag en bra blogg att lägga bakom örat om man till exempel söker recept på lax.

themodernproper


 

@boxofspice

Snygga mörka bilder med färgglada motiv, man känner sig alltid varm efter att man ett på Rakhees bilder. 

boxofspice


 

@melissamale

Mörka färger och mysig stämning. Älskar Melissas konto eftersom det alltid ser naturligt ut även om det säkert är flera timmars arbete bakom varje bild.

melissamale


 

@taramilktea

Ett av de första kontona jag börja följa på instagram då jag (äntligen) skaffa mig ett konto. Hon har så galet snygga bilder, jag har riktigt svårt att förstå hur en person lyckats så bra. Jag absolut älskar henne stil. 

taramilktea


 

@naturally.jo

En av 2017 största markbrytare på instagram. Jose som då var 16 lyckades med snygga bilder och en enkel färgskala snabbt bygga upp en helt otrolig följarskara. Och ser man på hans konto så förstår man nog hypen. En rolig grej är att alphafoodie (som jag skrev om tidigare i listan) ibland har ganska likadana bilder som naturally.jo. Undrar vad det beror på?

naturally jo


 

@vanelja

Virpi Mikkonen som bloggar under Vanelja är säkert Finlands kändaste foodie. Kontot skapade hon först 2015! Och nu är hon ofta featured i olika matmagasin såsom Originmagazine. Hon är en verklig förebild.

vanelja


Företagskonton

Jag ville inte heller glömma bort en del företagskonton som alltid ser snygga ut och verkligen inspirerar. Någon dag tänker jag fixa till Foodlys konto på samma sätt, det kräver bara en hel del tid att få snyggt, allmänbildande och interaktivt.

 

@thehestonblumenthalteam

Kändiskocken Heston Blumenthal. Han är bara helt för cool! Känd för dina kemiska metoder i köket har denna Brittiska superstjärna verkligen gjort ett namn för sig bland alla som ens lite är intresserade av mat, eller kemi för den delen.  Heston äger bland annat restaurangen The Fat Duck som har tre Michelinstjärnor.

thehestonblumenthalteam


 

@originmagazine

Mat, inredning och inspiration. Behöver man säga mera?

originmagazine


 

@food52

Från Food52 snappar jag upp en hel del idéer till köket. Här finns härliga bilder, roliga nya smak kombinationer och tuffa videon.

food52


 

@bonappetitmag

Bon Appetit är en verklig inspirationskälla. Bilderna är down to earth, och maten sådan som en hemmakock kan klara av. Love it.

bonappetitmagazine


 

@thefeedfeed

Under det här kontot finns det både unikt material samt bilder som läsare taggat thefeedfeed i och som sedan lyfts till sajten. Snygga bilder, roliga idéer och härlig stämning.

thefeedfeed

 

Här var nu de konton jag kom på att rabbla upp och som jag verkligen rekommenderar att man tar sig en närmare titt på. Det kan väl hända att jag missat någon som är värd att följa - då får man super gärna kommentera här nedan --> Finns det något konto man verkligen borde följa på instagram? Länka även gärna ditt eget konto  :) man vet aldrig när man hittar sin nya favorit.


Hallon och vitchoklad glasskex

Skrivet av Sofie Sergelius 24.08.2018

Kategorier:

Ice cream sandwiches är helt insane goda, men i det här receptet är kexen helt vanliga chocolate chip cookies som jag bara fyllt med vaniljglass och doppat i vitchoklad. 

I kexen använde jag vitchoklad och tillsatte hallon i smeten. Jag använde frysta hallon, men det går lika bra med färska eller frystorkade. har du hemgjord glass blir det ännu bättre, men helt vanlig vaniljglass fungerar även fint. Eller varför inte prova på en vitchokladglass?

Hallon sandwich main

HALLON- VITCHOKLAD GLASSKEX

15 stycken

3,5 dl vetemjöl
1 krm vaniljpulver
0,75 tsk bakpulver
1 dl farinsocker
1 dl socker
120 g mjukt smör
1 ägg
75 g vitchoklad
1 dl färska hallon, skurna på hälft

100 g hackad vitchoklad
1 tsk kokosolja
Vaniljglass (avlångt paket)
Violer till dekoration

Värm ugnen till 175 -180 grader.

Blanda ihop vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål.

Hacka chokladen i små bitar.

Vispa ihop socker och smör till en luftig smet med en elvisp. Tillsätt ägget och vispa ordentligt. Rör ner mjölblandningen lite i taget och rör därefter ner chokladbitarna. Vänd försiktigt ner hallonen.

Ta en matsked av kexdegen i taget och rulla till jämna bollar.

Placera bakplåtspapper på en plåt. Placera kexbollarna på pappret med cirka 5 centimeters mellanrum eftersom kexen sprids ut medan de gräddas. Platta till toppen på kexen med en sked.

Grädda kexen på ugnens mellersta fals i 10-12 minuter. Låt svalna.

Smält den hackad vitchokladen i en liten kastrull över vattenbad, eller i 30 sekunders etapper i mikron. Rör ner kokosoljan.

Skiva vaniljglassen i cirka 3 centimeter tjocka skivor. Använd en pepparkaksform eller liknande för att skära runda bitar ur glassen. Placera en skiva glass mellan två kex. Doppa sandwicharna i vitchokladen och låt stelna på ett fat i frysen. Servera efter ett par minuter då chokladen stelnat. Dekorera med violer.


Att äta kräfta

Skrivet av Sofie Sergelius 18.08.2018

Kategorier:
Taggar:

Det är egentligen ingen konst att äta kräftor, men jag tänkte det kunde vara roligt att publicera en liten steg-för-steg guide. Det är fy och skam ifall ens en liten del av den utsökta kräfta går till spillo!

Vi köpte kräftor då vi fira pappas födelsedag förra onsdag. Våra kom färdigt kokade från Gräsvikens Citymarket. Ifall du som vi i princip bara äter kräftor en gång om året lönar det sig definitivt att satsa på krabater av god kvalitet. Kräftorna på bilden är signalkräftor, ganska stora sådana dessutom. Då räcker det med 10 per man mer än väl. Och sedan så finns det ingen annan mat än kräftor, rostbröd, smör och dill på bordet. Just som det ska vara. Ja akvavit ska det finnas, och gott öl som passar till. Jag prova nu på en Franziskaner Hefe-Weissbier, och den fungera ytterst väl. Resten av familjen körde med Sandels.

Krafta pappa

Glad pappa med fin haklapp

 

Vi börjar med lite kort etikett inför en kräftskiva:

Nummer 1: Första kräftan du rör, ska du ta. Börja inte söka efter kräftan med bredaste stjärten eller största klorna. Det är inte snällt. Ta den första bara, det jämnar ut sig mot slutet ändå.

Nummer 2: Se till att du och din bordsdam/herre har glasen fulla förrän du börjar äta kräftorna. Ingen tycker om ett tomt glas då man ska börja sjunga.

Nummer 3: Du får suga, sörpla och äta med fingrarna. Vanlig etikett går ut genom fönstret under en kräftskiva, men håll det ändå smakligt.

Krafta hog

Det första du kanske noterar i den här bilden är den otroliga storleksskillnaden mellan klorna på de olika kräftorna. Det finns en enkel förklaring till det: olika kön på djuren. Männen har allt som oftast större klor.

 Krafta bredvid hon hane

Här ser du en hona och en hane bredvid varandra. Notera storleken på klorna samt bredden på stjärten. Man ser väldigt tydligt hurdan skillnad det är mellan en hon- och en hankräfta då man har dem bredvid varandra och jämför stjärten. Honan har en bredare stjärt som ser ut att lite spridas ut mot sidorna, medan hanen har en plattare och jämnare stjärt.

 

Hur äter man då denna delikatess? Det första du gör är naturligtvis att du suger på kräftans mage. Efter att du sugit på magen lyfte du av huvudet som sitter fast i stjärten. 

 

Kraftssmor

Här ser du både gallan och kräftsmöret. Gallan, det svarta där i mitten av huvudet ska du undvika som pesten! Smöret, som syns som en ljusgul fläck där mot själva skrovet, är super gott och det ska du ta vara på. Använd kräftkniven för att skrapa ut allt smör och bred det på smörgåsen. Akta gallan hela tiden, den smakar fruktansvärt.

 

Krafta rom bredvid

Sen är det dags att flytta fokus mot kroppen. Allt utom det vita på sidorna är ätbart. På den högra bilden ser du även den otroligt läcka rommen (som nästan är det absolut bästa på en kräfta!) Skrapa ut rommen, och allt det goda bruna och bred på din smörgås. Och sen ska du suga på kroppen som bara den! 

 

Krafta stjart

Sedan är det dags att ta en titt på den fina stjärten. Se så vacker och bred. Nu ska du få ut köttet i en hel bit. Och därför har du den snygga kräftkniven.

 

Krafta stjart kniv

Använd kräftkniven för att sprätta upp skalet på undersidan. Ta i det vita köttet och dra försiktigt så att du får en hel och snygg stjärt i handen.

 

Krafta fardig stjart

Ingen vill ju äta avförsröret - det ska alltså bort. Använd kräftkniv eller naglar för att försiktigt riva bort en översta delen av stjärten, som det syns på bilden.

 

Krafta klo

Vi går över till klorna. Börja med att bryta loss klon från kräftan och sug på delen som blev kvar på kräftan, och sedan på själva klon. Där finns massvis med spad! Bryt därefter loss den lilla delen av klon tills du har det som syns på bilden i handen. Använd kräftkniv eller en nötknäckare (eller baktänder som jag gör) för att krossa klon på den bredaste delen. Lyft försiktigt ut köttet och placera på smörgåsen. Gräv som sist ännu in i klon efter kräftsmör som ibland gömmer sig på insidan.

 

Krafta smorgas forsta

Så här snyggt är det sedan. Upprepa med en till två kräftor till tills du har en hel hop med kräfta på din smörgås. Och ifall du är som min farfar, och försiktigt fått bort gallan från huvudet, kan du även skära upp huvudet och suga ut hjärnan. Tyvärr är jag lite av en amatör och får inte alltid bort gallan snyggt, utan lämnar den i huvudet, och tar därför inte mig tiden att suga ut hjärnan, men alla gör som de vill.

 

Krafta smorgas

Sen är kräftsmörgåsen klar att avnjutas! Upprepa med resten av kräftorna på nya skivor rostbröd.

 

Krafta tallrik klar

Ordnung muss sein. För att det sedan ska vara enkelt att hålla koll på hur många kräftor man ätit ska man naturligtvis placera huvuden i en snygg cirkel. 

 

Och man får naturligtvis inte glömma att sjunga! Här kommer mina favoritvisor som måste sjungas, annars känns det inte som en kräftis!

 

1. Helan går. Melodi & text: Helan

En liten fågel satt en gång

och sjöng i furuskog.

Han hade sjungit dagen lång

men dock ej sjungit nog.

Vad sjöng den lilla fågeln då?

Joo!

Helan går, sjung hopp fadderallan lallan lej
Helan går, sjung hopp fadderallan lej
Och den som inte helan tar,
han heller inte halvan får
Helan går! (drick snapsen)
Sjung hopp fadderallan lallan lej!

 

2. Mera brännvin. Melodi: Internationalen

Mera brännvin i glasen,
mera glas på vårt bord,
mera bord på kalasen,
mer kalas på vår jord.

Mera jordar med måne,
mera månar i mars,
mera marscher till Skåne,
mera Skåne, Gud bevars, bevars, bevars!

 

3. Minne. Melodi: Memory


Minne, jag har tappat mitt minne.
Är jag svensk eller finne?
Kommer inte ihåg.
Inne, är jag ut' eller inne?
Jag har luckor i minne',
sån' där små alkohol.
Men besinn' er,
man tätar med det brännvin man får,
fastän minne' och helan går.


Minne? Muisti hävis, mutt' minne?
Juhlista selvisimme
- muistikatkoja on.
Minne, lähtisin vaikka minne,
kunhan selvittäisimme
mitä tapahtunut on.
Mutta tiedän
mä keinon mikä auttaapi tuo:
Ota ryyppy, ja muistis juo!

 


Magiska Mellanöstern kurs på Arbis

Skrivet av Sofie Sergelius 14.08.2018

Kategorier:

Spännande saker på gång igen - jag ska dra min första kurs på Arbis! I april blev jag kontaktad av Arbis rektor Fredrik Kullberg som hade sett min text om mat från Mellanöstern som jag skrev för Vasabladet i slutet av mars. Han undra ifall jag var intresserad av att dra en kurs i ämnet. Why not, det lät ju riktigt kul. Och sen är det ju exakt det jag är utbildad till. Vi kom överens om att vi gör en kurs i samarbete mellan Foodly.fi och Arbis som går av stapeln i oktober 2018. Temat är Magiska Mellanöstern med fokus på Persiska råvaror och maträtter. 

Kofta webbKofta är kryddiga köttbullar från Mellanöstern. Servera som småplock på en buffé eller som en huvudrätt tillsammans med en sallad.

Kursen går två gånger, den 2.10 och den 9.10 och det finns 14 platser. Det som är extra roligt är att kursen ordnas i Övis hussakök, där jag gjort alla mina praktiker medan jag studerade till pedagogie magister. Det blir roligt att vara tillbaka på en bekant plats. För att inte tala om att det är roligt att hålla kurs igen. 

Baklava main2Baklava är bakelse gjord på filodeg i lager med en söt nötfyllning som hålls ihop med hjälp av en söt sockersirap. 

Jag ska så småningom börja spika fast programmet, och det blir definitivt en kycklingrätt och en dessert med massvis med honung. Vi kommer att använda nötter, granatäpple och en helt hop med kryddor. Längre än så har jag inte kommit, men ser fram emot att börja planera menyn noggrannare. Råkar någon ha förslag på maträtter som skulle intressera?

Registrering för kursen börjar den 16.8, och mera info om kursen hittar du HÄR. 


Nektarin­smoothie

Skrivet av Sofie Sergelius 10.08.2018

Kategorier:

Nektariner är äntligen i säsong! Jag bruka älskar nektariner och persika då jag var yngre, men av någon underlig anledning är jag nuförtiden allergisk mot skalet på stenfrukter. Tyvärr leder det till att jag sällan köper dem. Men nu då nektarinerna dominerar fruktavdelningarna i butikerna och doftar så gudomligt kunde jag inte motstå frestelsen. Och ifall jag vill äta dem råa så tycker jag de passar bäst just i en smoothie.

Nektarinsmoothie 1

NEKTARINSMOOTHIE

2 nektariner

1 banan

1 dl frysta apelsinisbitar

0,5 dl mandelmjölk

1 krm vaniljpulver

1 tsk honung

frysta hallon till servering

Gör apelsinisbitarna genom att hälla apelsinsaft i isbitsformar och vänta till de stelnat i frysen.

Skala nektarinen och skär i klyftor. Placera samtliga ingredienser i en blender och kör till en slät smoothie.

Häll frysta hallon i ett glass och häll över smoothien. Servera kall.

 

 Nektarinsmoothie 2

BTW: Flow here we come! Jag och Erik sitter faktiskt nu i tåget på väg till Helsingfors eftersom vi har biljetter till kvällens Flow festival. I can't wait! Vi KAN INTE missa Bonobo! Vi va på deras keikka senast dom va på Flow och det var awesome, men tyvärr missa vi en stor del av konserten. I år tänker jag inte missa en sekund. Flow har även helt super utbud av mat och dryck. Jag tror det ska bli något från Grön åtminstone.


Viol­plättar

Skrivet av Sofie Sergelius 05.08.2018

Kategorier:
Taggar:

Ätbara blommor har varit en trend redan en längre stund, inte bara för att dom är sjukt snygga, utan även för att flera blommor tillför en unik smak till maträtten eller drycken. De ätbara blommorna fungerar bäst då de är riktigt färska, men det går även bra att använda torkade blommor. 

Under veckosluten brukar jag och Erik satsa på frukosten, och brukar ofta äta olika äggrätter, smoothieskålar eller annat lite lyxigare vi inte har tid med under vardagen. Under våren gjorde jag en del mat och dryck med syrénblommor men tänkte att jag definitivt ännu måste prova på någon annan blomma i matlagningen. Violen har en mild, lite mintaktig smak som gör att den passar utmärkt i desserter, drycker eller som smak i en färskost. 

Violplattar

Blommor köpta från blomsteraffärer lämpar sig sällan för matlagning eftersom de ofta sprejats med pesticider. Undvik att plocka violer eller andra ätbara blommor som är nära en väg. Violerna jag använde är från sommarstugan. Som en flerårig blomma kommer våra violer alltid i mängder i en och samma blomlåda. En gång i tiden då mamma plantera violerna var det kanske en fyra eller fem olika sorter, men nu efter ett par år är alla våra violer helt mutanter. Alla ser olika ut, men det är bra snyggare så :)

Violplattar tredje

Violer passar som sagt bra just i desserter, och plättar är en dessert såväl som en extra lyxig frukost. Här är ett klassiskt recept på plättsmet som jag bara tillsätt violer och Cointreau i. Cointreau går även bra att byta ut mot Grand Manier, och violerna kan man substituera med övriga ätbara blommor såsom lavendel, rosor eller syrén.

VIOLPLÄTTAR

4 portioner

140 g vetemjöl

2 dl mjölk

2 ägg

25 g smält smör

2 msk strösocker

1 msk Cointreau

2 dl tvättade violer + extra för dekoration

smör till stekning

lönnsirap, blåbär och hallon till servering

Vispa ihop vetemjöl med mjölk, ägg och smält smör. Tillsätt socker och Cointreau. 

Hetta upp en plättpanna med smör och häll cirka en halv deciliter med smet i plättpannan. Stek plätten ett par minuter. Sväng på plätten och strö över av violerna. Stek i ett par minuter tills plättarna är färdiga. Upprepa med resten av smeten.

Servera plättarna med lönnsirap, hallon och blåbär. Du kan även blanda ihop lönnsirap med lite Cointreau och hälla det över de färdiga plättarna. Strö över mera violer strax innan servering.

 

Violplattar andra

 


Bröllop i Alicante - happily ever after after all

Skrivet av Sofie Sergelius 29.07.2018 | 1 kommentar(er)

Taggar:

”Ditt bröllop- det den bästa dagen i ditt liv”. Så brukar man höra folk beskriva sin bröllopsdag. Jag är här för att förstöra den illusionen. Vi tar det från början:

Jag har börja skriva på det här inlägget flera gånger under den senaste månaden, men varje gång jag började blev jag så irriterad och måste sluta. Vilket i och för sig är bra, just bear with me. Jag och Erik valde att gifta oss i Spanien på grund av att vi allt för ofta hamnat ut för the business end av det finska vädret. Nåh. Vi ville ju ha ett litet och intimt bröllop med bara närmaste familjen, så varför inte göra det till ett destinationsbröllop? Fest under en dag, men party under en hel vecka med hela familjen? Underbar idé inte sant? Och i Spanien kan vädret inte fuck us over. Wrong.

Vi går inte in på det nu, men mitt flyg ner var redan en total katastrof. (Sidospår: För det första tog mig tre veckor att för första gången skratta åt hela den här bröllopsfarsen. Och det var tack vare mina alldeles fantastiska arbetskompisar. På en AW hemma hos Anna berätta jag hela storyn, och på något sätt hade det blivit lite lustigt). Det hela börja alltså med en drink för mycket med mina vänner kvällen innan flyget. Jag mådde alltså inte sådär super-duper resan dit. Men vi kom fram i alla fall. De var bara inte så där super romantiskt att vara på väg till sitt bröllop då en papperspåse var min livslina under ett fyra timmar långt fullsatt flyg. 

Sofie Erik 1

Väl framme tänkte jag att det värsta är över. Wrong. Dagarna innan bröllopet börja min egentliga spiral. Jag hade ju tagit allt så chill, och märkte nu att det var ett ENORMT misstag. Jag hade ju inte någonting klart! Min första dag hade gått åt till återhämtning, andra till att handla mat och träffa prästen, tredje dagen till att handla mera mat och en wine-tasting i vår lägenhet för hela familjen (vi hade inte valt vinerna till festen så det måste vi naturligtvis ännu göra), och sen plötsligt var det kvällen innan bröllopet. Så efter en liten meltdown hjälpte mamma mig med att skapa en to-do lista och dela upp ansvar bland alla. Maten skulle vi göra själv, men jag hade glömt att specificera något. Det blev panikmöte, men alla fick sina uppgifter. Någon fråga vad vi gör om det regnar. Bah - det regnar inte i Spanien. Vi behöver ingen back-up. Just.

BRÖLLOPSDAGEN

Dagen kom. Och det var dåligt väder. Inte var det ju alls så att jag redan var helt galet stressad. Det kom en del regnskurar under hela förmiddagen, men sen verka det klarna upp. Huh. Jag börja redan gå i övervarv.

Sofie Erik 236

För att lugna ner mig tog jag ett långt bad. Det gick ju inte så bra. Medan jag försökte ligga i badet ringde min telefon om och om igen. " Kan blommorna hämtas ren en timme tidigare än jag skrivit i schemat? Visste jag att det ser ut att börja regna?" Så jag blev extra stressad. Men c'est la vie. Nu skulle jag bara på något sätt hinna göra mig klar, och be till alla gudar jag någonsin hört om att det inte sku regna. 

Det kom ett par riktigt små regnskurar efter att allt var dukat och dekorationerna var på plats. Någon extremt smart person kom på att täcka hela alltihopa (bord och stolar) med ett stort plastskynke, så att bordet inte skulle förstöras av flera skurar. Det kunde ju inte gå snett mera? Hår?-check. Dukning?-check. Löften?-check. Gäster?-check. Allt såg bra ut.

När blommorna kom ville jag gråta. De var de vackraste jag någonsin sett! Tre stora center-pieces, min brudbukett och blommor i håret åt mig och Eriks systrar. Allt för 220€. Alltså wow.

Sofie Erik 280

Håret ansvara Malin, Eriks syster för. Då lugna jag ner mig lite, tog en Mimosa och skrev mina löften. Erik satt och gjorde samma sak, men en Mimosa i hand han med. Jo vi var inte ute i sådär super god tid. Men vi hade tid. Ceremonin skulle börja 18.00, och nu var klockan 14.00.

Sminket fixade jag själv enligt de instruktioner jag fått från Janina. Allt gick bra enda tills jag skulle sätta mina lösögonfransar på plats. Oh. My. God. Det gick så bra då Julia visa hur jag skulle göra, men nu då jag va liiiite stressad var det bara ett skämt. Jag fick två på plats, tappa en, försökte korrigera och drog i misstag ut båda fransar jag fått snyggt på plats. Jag gav upp efter 25 minuter. Då var det 20 minuter kvar till vigseln. Vid det laget att jag kom ut ur badrummet var hela himlen mörk. Det var bara en tidsfråga före regnet skulle börja ösa ner. 

Fotograferna och prästen kom nästan samtidigt, i god tid före vi bestämt. Vid det här skedet var det bara 10 minuter kvar tills vi skulle vigas. Det kom en liten skur, och vi fundera på att flytta på ceremonin, men då var alla redan på plats. Vi bestämde oss för att köra i alla fall. This is it. Gästerna gick och jag blev kvar med pappa. 

Sen hände det mirakulösa: himlen klarna och regnet sluta. Medan jag och pappa gick längs med Calle Bach sken solen och människor som stod på balkongen ropade lyckönskningar. De flesta ropa något på norska, men jag antar att det var lyckönskningar you know

CEREMONIN

Jag och pappa gick längs med "altaret" medan låten Death And All His Friends av Coldplay spela. Låten är tudelad och första delen spela medan gick dit.

Sofie Erik 17

Sofie Erik 27

Ceremonin var härlig, och prästen var helt fantastisk! Det kom en skur mitt under ceremonin, men vid det skede brydde vi oss inte alls. Prästen Gunnar drog dessutom in det i sitt tal om hur vi även under motgångar ska se ljuset, som just då bröt ut från molnen.

Sofie Erik 34

Vi bytte inte ringar, men prästen välsigna dem så att våra förlovningsringar like magic blev vigselringar. Han va stencool. Efter att vi gav våra löften (Jag lova läsa igenom Eriks kod även om jag inte förstår något och se på hans favorit trumvideon på Youtube med honom. Han lova äta allt jag serverar honom, och diska i all oändlighet).

Sofie Erik 39Sofie Erik 43Sofie Erik 58

Malin tryckte på musiken, och andra delen av låten Death And All His Friends spela. Den som inte hört den här låten uppmanar jag att snabbt söka fram den. Och lyssna på repeat.

Sofie Erik 77

Eftersom det inte regna just vid det här skedet bestämde vi oss att istället för att gå och ta en bröllopsskål bara nu genast ta alla porträtt på oss - vi vill inte utmana ödet något mera. Vi gick ut mot stupet och tog porträtten mot den karga spanska naturen.

(Sidospår nummer 2: Jag och Erik är så onaturliga framför kameran – de som känner oss vet att det helt enkelt inte går att få en bra bild på oss ifall vi vet att någon försöker ta en bild. Jag var i alla fall lite nervös på hur det skulle gå. Hur ska man egentligen vara naturlig framför kameran?)

Efter en stund kom vi in i rytmen och blev lite naturligare framför kameran. Det var faktiskt riktigt roligt att bli fotad. Men sen jag noterade att Erik hade några konstiga brun/orange fläckar på sina axlar. ”Vad har du här?” ”Sidu, kanske det har kommit från din bukett?” Så under ett par (lyckliga) minuter trodde jag att det bara var pollen från min bukett. Medan vi tog nästa bilder blev fläckarna på Eriks axlar flera, och då var min bukett inte med i bilden. No way. Regnet var brunt - hur är det ens möjligt? Jo det finns något som heter Blodregn. När de röda sandpartiklarna från Sahara blandas med regn kallas det blodregn för sin karaktäristiska färg. Det var inte lika illa som det var 2015, men under kvällens lopp färgades vita kläder och bordsdukar orange/bruna. Och det hände så klart just under vårt bröllop. Awesome. 

Sofie Erik 142

Efter att vi tagit våra porträtt blev det tal och skål inomhus på grund av regnet, men sedan blev det uppehåll igen och vi drog undan plasten från bordet och börja laga mat. Det gick ganska bra. Pappa grilla Carabinieros (Cardinal Prawns), som jag sett fram emot under närmare fyra år. Eriks pappa och farfar grilla lamm. Vi andra skåla med skumppa. Planen var att vi kl 20.30 skulle börja äta.

Sofie Erik 261Sofie Erik 315Sofie Erik 284

Det kom en del uppehåll i regnet under kvällen, så vi sprang av och an, in och ut och hoppades på att vi mot förmodan skulle kunna äta ute. Då solen börja gå ner och alla bilder var tagna bestämde vi oss för att försöka äta ute. Vi lyfte upp parasoll, men det räckte inte åt alla. Vi gjorde vad vi kunde. 

Sofie Erik 318

Tyvärr gick det just som jag fruktat. Regnat slutade aldrig, och de som inte satt under parasoll blev blöta, med bruka fläckar där regndropparna träffat. Vi kämpa på i nästan 1 timme. Pappa höll tal. Vi åt Carabinieris (som jag ska skriva ett helt skild inlägg om ännu). Vi är finländare! Vattnet får oss inte att smälta! Men att bli dränkt av sandblandat regn är inte idealet.

Klockan 22 slängde vi in handduken. Hur mycket jag än önskade så hade kvällen och middagen inte gått som jag hoppades. Sen blev mamma sjuk. Hon måste gå och sova. Jag var så orolig att jag inte alls kunde koncentrera mig mera. Gästerna försökta lugna ner mig, och jag tog mitt andra glas vin. Jag hade varken ätit eller druckit. Bara stressat över vädret. Även om jag inte alls hade lust att gå ut och baila-baila så hör det lite till att man går ut efter sitt bröllop. Vi tog taxi in till Alicante centrum, alla ungdomar förutom min bror och hans flickvän, och Eriks pappa. Väl inne i Alicante var alla gator bruna av sand men fullproppade med människor. Det var hett och trångt.

Klockan 1 sa Eriks pappa att han vill börja fara hem, och det var det perfekta tillfället för mig att åka hem. Men Eriks kompisar, Malin, hennes pojkvän och Erik ville stanna och dansa, så jag tog en taxi med Jari (Eriks pappa) och Eriks syster Vilma. Då vi kom tillbaka till lägenheten kunde jag inte somna. Jag gjorde det jag brukar då jag är stressad - jag städa. Diska undan allt, torka alla ytor och bar in allt skräp från gården. Det var inte bröllopsnatten jag tänkt mig.

EFTER BRÖLLOPET

De följande fem dagarna koncentrera jag all min energi på att bara lugna ner mig. Mamma var sjuk ännu i ett par dagar vilket ledde till att vi inte gjorde allt det vi planerat. Men nu sken solen, så det kunde vi njuta av i alla fall. Ironi liksom. 

Två dagar efter bröllopet hade vi rääppiäiset, det vill säga att vi bjöd in alla bröllopsgäster till oss en gång till, duka borden ute på terrassen, och både åt och drack av allt som blivit över från festen. Och tro mig det var en hel del. Malin och Vilma dök upp lite senare med sina pojkvänner då vi just avslutat måltiden, dom hade varit och shoppa. Malin höll sen på något konstigt sätt på och vifta med handen. Efter en stund reagera Eriks mamma på att Juho hade något blänkande på ringfingret. Där va en ring. Malin och Juho hade förlovat sig inne i Alicante strax innan de kom till oss. Vi öppna skumppan som blivit över från festen (typ 5 flaskor) och skåla åt det lyckliga paret. När/var/hur blir det bröllop? Efter en del leende kom det fram att dom vill köra samma race nästa år. Samma set-up, samma ställe, nästan samma tidpunkt, nästan samma människor. Att dom haft så roligt att dom oavsett vädret vill göra samma sak gjorde mig otroligt lycklig och lättad. Vi firar vår första årsdag på samma ställe, i hop om bättre väder. Bröllop i Alicante 2019 - watch out! 

Sofie Erik 254

Nu har det nästan gått två månader sen bröllopet och jag kan skratta åt det hela. Mamma blev frisk, det var bara ett virus, Malin och Juho bjöd oss på nytt bröllop, och de facto är jag gift - vilket ju var hela poängen med allt.

Och sen kom bilderna från fotograferna. Och jag har aldrig sett så lycklig ut. Varenda bild stålar av lycka. Det är mörka moln och i vissa bilder syns regnet, men det syns inte i våra ansikten. Alla gäster ser glada ut. Jag och Erik ser galet kära ut. De mörka molnen och regnet gjorde dessutom det att den annars rätt tråkiga vyn blev spektakulär. Alla bilder är intressantare på grund av stormen som gror. Medan jag nu skriver det här inlägget kan jag inte göra något annat än le. Det var definitivt en fest vi aldrig kommer att glömma. Dramatik i överflöd. Men nu finns enbart bilderna och minnet kvar. Och som man ser var det definitivt värt att satsa lite extra på bra fotografer. Här kommer nu en bildbomb:

Sofie Erik 21Sofie Erik 69Sofie Erik 289Sofie Erik 214Sofie Erik 212Sofie Erik 325Sofie Erik 180Sofie Erik 183Sofie Erik 179Sofie Erik 111Sofie Erik 104Sofie Erik 102Sofie Erik 196Sofie Erik brollop web 95

Att bilderna blev så bra har lett till att jag börjat ifrågasätta hur roligt jag egentligen hade. Inte kunde jag ju se på lycklig ut på ALLA bilder ifall jag inte på riktigt njutit av dagen? Är jag bara så dramatisk i min tillbakablick på eventet? Vad lär jag mig av det här? Sluta gnälla och njut av stunden! Jag behöver inte vara olycklig över att det inte gick som jag hoppades. Nu är vi gifta - till death do us part. Med kick-as bilder som påminnelse!

Sofie Erik teaser 2

Ifall jag får ge någon som planerar ett bröllop lite tips? Jag är ingen expert men två saker har jag lärt mig:

1. Njut av stunden. Hur det än går.

2. Satsa på blommor och bilder. Blommorna och fotograferna gjorde att jag kommer att kunna tänka tillbaka på vårt katastrofbröllop med ett leende på läpparna.

Sofie Erik 309

Over and out - Fru Sofie Sergelius (told you att jag sku behålla namnet)

Sofie Erik 140Sofie Erik 149

Bilder tagna av Katja och Simon från Slovenien. Deras webbsida finns HÄR och instagram HÄR.